Sabtu, 30 April 2022

BUDAYA MELAYU BUKAN BUDAYA ARAB

 


MESTI ADE CHOOR

TAKDE  MERIAM

TOK JADI RAYE

AMIN

INI ADALAH

MANIFESTASI

MERAYAKAN

ISLAM BUDAYA

KHALAS

BUDAYA MELAYU

BUKAN ARAB

KHALAS


MERAYAKAN BUDAYA BALIK KAMPUNG

 


SATU LAGI

MANIFESTASI

ISLAM BUDAYA

MELAYU NUSANTARA

AMIN

DI INDONESIA

MEREKA MUDEK

AMIN

DI MALAYSIA

KITA

BALIK KAMPUNG

KHALAS

MANIFESTASI MERAYAKAN ISLAM BUDAYA

 

INI CONTOH

MANIFESTASI

MERAYAKAN

ISLAM BUDAYA

AMIN

Unknown commented on

 "AGAMA LAHIR DENGAN

 LATAR BUDAYA"

Ini guwa sokong... Agama ni hanya tentang kepercayaan kepada tuhang dan patuh pada perintahnya... Tuhang tak suruh bakor lomang buek ketupat main mercun pasang pelita semuo tu... Sobab tu dimano mano sajo kita lihat Islam budayo... Di arab di amerika di china merah di bangladesh di pakistang.... Yang kito nampok tu islang budayo.... Islam sobonar adalah hubungan antara seseorang manusio itu dongan tuhangnya. Sulit... Hak persendirian. Hak peribadi...


TUGAS UNTUK NEGARA

Hampir 10,000 pekerja TNB bertugas pada Aidilfitri

TENAGA Nasional Berhad (TNB) menugaskan hampir 10,000 tenaga kerja pelbagai peringkat di sektor kritikal rantaian perkhidmatannya di Semenanjung demi memastikan kestabilan bekalan elektrik ketika perayaan Aidilfitri minggu depan.

Penugasan secara giliran dan tunggu sedia itu merangkumi stesen-stesen jana kuasa, pusat kawalan dan seluruh rantaian perkhidmatan termasuk grid dan pencawang bagi memastikan kelancaran penghantaran dan pembahagian bekalan elektrik. 

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB Baharin Din berkata pemantauan di setiap negeri juga ditingkatkan menjelang Aidilfitri dengan jangkaan orang ramai pulang lebih awal ke kampung halaman untuk berhari raya.

“Tempoh 72 jam bermula sehari sebelum 1 Syawal adalah kritikal dengan jangkaan penggunaan tenaga elektrik meningkat berikutan orang ramai rancak membuat persiapan akhir terutama pada malam Aidilfitri diikuti pelbagai aktiviti sambutan dua hari berikutnya,” katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur, hari ini.


Beliau berkata bagi menghargai pekerja yang bertugas pada hari raya, sebanyak 9,900 pek kuih raya disediakan dengan kerjasama Persatuan Wanita TNB (Pelitawanis) dari lapan cawangan di sekitar Lembah Klang.

Pengerusi TNB Hasan Arifin turut menzahirkan penghargaan kepada kesemua pekerja berkenaan yang berkorban dengan berada di lapangan ketika orang lain menyambut perayaan bersama keluarga. – 

SALUT

TUGAS UNTUK

NEGARA

AMIN

DENGAN PENUH

HORMAT

SELAMAT HARI

RAYA

KHALAS

TOK PANGLIMO FAHAM ISLAM BUDAYA

TOK PANGLIMO

FAHAM CIRI CIRI

ISLAM BUDAYA

AMIN

YANG PASTI

 BUKAN

ISLAM ARAB

KHALAS

panglimo potaseh commented on 

"PENCERAHAN 
ISLAM BUDAYA"

Lomang masakan klasik orang nogori ..ia nyo budayo ..budayo kojosamo. Tanak lomang monglibatkan kirja sopasokan ..yang gatal carik buloh, yang ngonyam ngukho kolapo (jenis kukor yg kito kono nenggek utk kukor), yg kuek momorah ..morah kolapo, yang kuek boghanchok masokan boreh pancotan santan dlm lobang ..lobang buloh, yang kuek bojago, jago api lomang ..mako longkap lah rayo kito ..malam kita nunggu Pak Imam ngintai kolontit bulan ..

BEWRTARAF GLOBAL

 


BERBANGGA

MALAYSIA

KINI  ADA

PENCURI

PERASUAH

PENJUAL PUKI

BERTARAF 

INTERNASIONAL

KHALASUnknown commented on 

"MALAYSIA BERTARAF 

INTERNASIONAL"

Memang 'bangga' jadi rakyat Mesia. Ke mano-mano orang konal Mesia. Bukankah itu yang dikejarkan, nama negaro sentiasa menjadi buah mulut penduduk seluruh dunio. Dulu berbilion manusia dunio tak tau kat mani Mesia tu.. Orang Amerika tu nama je maju tapi tak tau mano Mesia... tapi sekarang dah tau ! Banggonya ... hingga tak terkato, meleleh air mato nengonangkannya.. Terbeloh maruah, tertebus maruah bangso, terkobal seluruh dunio, mungkin kat syorgo ko? t


PAK CIK FELDA APO KOBA ?

 


PAK CIK FELDA

APO KOBA?

AMIN

DURIAN 

RUNTUH KO?

KAH KAH KAH

AGAMA LAHIR DENGAN LATAR BUDAYA

 AGAMA LAHIR

DENGAN LATAR

BUDAYA

AMIN

Unknown commented on 

"JALUR ISLAM BUDAYA"

salah islam bukan budaya .. islam agama.. jangan merepek.

PASAR CHOW KIT DUA HARI SEBELUM RAYAPASAR CHOW KIT

DUA HARI 

SEBELUM RAYA

AMIN 

GERAI DAGING

JADI TUMPUAN

AMIN
GERAI IKAN

DITINGGALKAN

AMIN
BUAH BUAHAN

JADI TUMPUAN

AMINBISKUT TAKDA

PASARAN

AMIN
TUKANG KASUT

PENUH HARAPAN

AMIN

JANGAN HANYA BERCAKAP

 


JANGAN HANYA

BERCAKAP

AMIN

WAJIB BERTINDAK

KHALAS

Unknown commented on

 "FREE LOADER MAKIN RAMAI"

cerita ramai.makan rasuah ni ramai.. tapi tak guna kalau takut melawan.. cerita macam tahu semu benda .. entah dengah cerita orang je.. report tak pernah buat.. oranf macam ni suka cakap lebih ... tara rguna satu sen.. lembu pun lagi bagus kah kah kah


SEKATAN EKONOMI GAGAL !!!SEKATAN EKONOMI

JELAS GAGAL

KAH KAH KAH

BELI MINYAK 

PAKAI RUBLE

KAH KAH KAH

HADIAH HARI RAYA

 


Rohana terima taraf kewarganegaraan

AIR mata gembira mengiringi Rohana Abdullah, yang ditinggalkan ibunya seorang warga Indonesia dan diasuh wanita Malaysia berketurunan Cina, ketika dia melangkah ke atas pentas di Kementerian Dalam Negeri di Putrajaya hari ini untuk mendapatkan taraf kewarganegaraannya.

Sejurus menerima surat keputusan kewarganegaraan daripada Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin di pentas, gadis berusia 22 tahun itu kembali semula ke tempat duduknya lalu memeluk erat ibu angkatnya Chee Hoi Lan, 83, sebelum meninggalkan majlis.

Meskipun usaha untuk menemu bual Rohana gagal, namun Hamzah berkongsi perbualan antara mereka ketika di atas pentas dan menurutnya Rohana amat terharu dengan penganugerahan itu.

“Ketika di pentas, dia (Rohana) menangis kerana sudah lama tunggu keputusan status permohonan kewarganegaraannya.

“Dia ucapkan terima kasih kepada kerajaan dan saya katakan kepada beliau yang sebenarnya kita berikan taraf kewarganegaraan kepada individu yang berkelayakan,” kata Hamzah mengenai reaksi Rohana selepas menerima surat keputusan kewarganegaraan itu.

Rohana salah seorang daripada 34 penerima berusia antara 5 hingga 24 tahun yang menerima taraf kewarganegaraan Malaysia pada majlis di Kementerian Dalam Negeri.

Perkara 15A Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan kuasa kepada kerajaan dalam sesuatu hak keadaan khas untuk mendaftarkan seseorang yang berusia kurang daripada 21 tahun didaftarkan sebagai warganegara.

Permasalahan Rohana sebelum ini turut mendapat perhatian Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob yang menghubunginya untuk membantu gadis itu dalam urusan dokumentasi status kewarganegaraan beliau.

Media sebelum ini melaporkan Rohana ditinggalkan ibunya, seorang warga Indonesia dan dijaga kira-kira 20 tahun oleh Chee yang juga guru tadika di tempat ibu Rohana bekerja sebagai pekerja pembersihan. – Bernama, 29 April, 2022.

HADIAH 

HARI RAYA

UNTUK KITA

SEMUA

AMIN

INILAH CONTOH

KEMANUSIAAN

UMAT MANUSIA

AMIN

MANUSIA BAIK

LEBIH BANYAK

DARI MANUSIA

JAHAT

AMIN

JIKA SEMUA

MANUSIA BAIK

BANGUN MELAWAN

YANG JAHAT

MELAWAN PENCURI

MALAYSIA KITA

JADI AMAN DAMAI

KHALAS

LEPAS 48 JAM - LANCHAULAH KALAU BERANI

 Isham beri tempoh 48 jam kepada Sanusi untuk minta maaf

KUALA LUMPUR – Menteri Besar Kedah,  Muhammad Sanusi Md. Nor diberi tempoh 48 jam supaya meminta maaf dan menarik balik tuduhan ke atas Ketua Penerangan Barisan Nasional (BN) Selangor, Isham Jalil.

Isham dalam hantaran Facebooknya menegaskan, jika tiada respon dalam tempoh itu, beliau mempertimbangkan untuk mengambil tindakan selanjutnya termasuk membuat laporan polis.

“Saya setuju dengan saranan netizen dan saya akan membuat laporan polis esok dan menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menyiasat kesalahan fitnah Sanusi itu.

“Tidak ada sesiapa boleh terlepas dari undang-undang jika mereka memfitnah, tidak kira sama ada orang biasa mahupun menteri besar. Undang-undang tidak mengira status atau jawatan,” katanya.

Semalam, dalam sidang media di Wisma Darul Aman di Kedah, Sanusi dilaporkan berkata, ‘dokumen Pas Leaks’ dipercayai dibuat pasukan laskar siber pihak tertentu yang bakal mendapat kepentingan apabila maklumat berkaitan dakwaan perancangan menjatuhkan kepimpinan UMNO disebarkan secara terbuka.

Beliau yang juga Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat menegaskan, kandungan dokumen yang dikatakan adalah minit mesyuarat kepimpinan parti itu sangat diragui kerana dibuat tanpa mengikut ejaan dan urutan kebiasaaan format.

“Saya, kalau nak rancang perkara sebegitu (menjatuhkan kepimpinan UMNO), saya tidak tulis. Orang bodoh sahaja tulis selepas itu sebar bagi orang baca.

“Saya beranggapan dokumen itu dibuat laskar siber pihak yang dapat kepentingan daripada dokumen itu, contohnya Ketua Penerangan Barisan Nasional (BN) Isham Jalil,” kata Sanusi sebagaimana dilaporkan media.

Menurut Isham, minggu lepas beliau telah menyarankan Menteri Besar Terengganu,  Ahmad Samsuri Mokhtar sumpah laknat apabila menafikan minit mesyuarat yang mereka ada bincang atau berkomplot untuk menjatuhkan serta menyumbat pemimpin UMNO ke dalam penjara itu tular.

Kandungan minit mesyuarat itu, katanya, adalah suatu perkara yang serius dan tidak boleh diambil enteng kerana melibatkan banyak unsur konspirasi, komplot dan jenayah.

“Namun, Samsuri gelar minit mesyuarat itu sampah dan takut untuk sumpah laknat yang dia tidak terlibat atau pernah berbincang seperti dalam minit mesyuarat tersebut.

“Semalam, tidak semena-mena Sanusi pula tiba-tiba memetik nama saya, dia kata kononnya minit mesyuarat itu “mungkin ditulis” oleh saya, saya “ada kepentingan” kepada dokumen itu, saya “menggunakan dokumen itu”, dan orang macam saya “ada potensi untuk membuat dokumen itu”.

“Jika Sanusi tahu undang-undang, tentunya dia tidak akan terlepas cakap apa yang dia telah sebut ini. Sebab perkara ini adalah tuduhan terbuka yang membawa unsur fitnah yang berniat jahat untuk menjatuhkan reputasi seseorang,” katanya.

Jelas Isham lagi, mengikut undang-undang, penggunaan perkataan “mungkin” tidak melepaskan dia daripada kesalahan memfitnah: insinuasi, innuendo dan kiasan juga boleh membawa elemen fitnah dalam undang-undang tort mahu pun jenayah.

Oleh itu, ujarnya, Sanusi boleh didakwa dengan kesalahan memfitnah jenayah di bawah Seksyen 499 Akta 574 Kanun Keseksaan dan membawa hukuman dua tahun penjara di bawah Seksyen 500 akta yang sama.

“Semalam, saya sarankan agar Sanusi dan Samsuri bersumpah laknat menyatakan mereka tidak terlibat dan tidak pernah berbincang seperti dalam minit mesyuarat tersebut.

“Saya pun akan bersumpah laknat bersama mereka kerana saya berani kata bahawa tuduhan Sanusi kepada saya itu adalah fitnah melulu terhadap saya kerana saya tidak ada kaitan pun dalam penyediaan minit mesyuarat tersebut.

“Namun saya rasa, Sanusi juga seperti Samsuri akan takut untuk bersumpah laknat. Sebab jika mereka tipu mereka tahu mereka akan dilaknat di dunia dan akhirat,” katanya. 

KALAU LEBIH

DARI 48 JAM

NAK BUAT APA?

KAH KAH KAH

KALAU TAK 

BUAT APA

LANCHAULAAA

KAH KAH KAH

HANYA GERTAK

KEEELING

KAH KAH KAH

KALAU BERNI

AMBILAH

TINDAKAN

JANGAN CAKAP 

AKSI KOSONG

KAH KAH KAH

INI NATO

NO ACTION

TALK ONLY

KAH KAH KAH

JANDA PULANG [UTERI MANDI - ISLAM BUDAYA


JANDA PULANG

PUTERI MANDI

ISLAM BUDAYA

AMIN • Ubi Marchino
  Orang2 tua di sini dulu guna perkataan RAKYAT juga UTK OA.Janda Pulang dan Puteri mandi memang sangat puncak sedap nya waktu berbuka.
  😁😁
  • Like
  • Reply
  • 1d
 • Chrristine Ngiam
  Selamat Hari Raya Isham
  • Like
  • Reply
  • 1d
  • Like
  • Reply
  • 1d
 • Hishamuddin Md Rais
  Raya di Le Chateau - kah kah kah
  • Like
  • Reply
  • 1d
 • Jrry Yusoff
  Hishamuddin Md Rais apa barang raya kl. takda tapai.
 • Hishamuddin Md Rais
  woit... tapai aku beli di psar chow kit.... kah kah kah...
  • Like
  • Reply
  • 1m
 • Ranjeet Singh Bhatt
  Selamat Hari Raya Isham Bro.
  • Like
  • Reply
  • 1d
 • Azlim Ibrahim
  Bilo balik jolobu ghayo sham Hishamuddin Md Rais ?
  • Like
  • Reply
  • See Translation
  • 23h
 • Izzeady Amïr
  "Dulu ....tujuh keturunan dulu kito samo...macam Rayat... tapi Tok Penghulu kito Muhamad... kito ikut Muhamad jadi Tok Penghulu... itu sajo bezonya... Rayat ado Tok Batin....’ Wan Rahmah aku menerangkan susur galur perpisahan Melayu dengan Orang Asli."
  Teringat aku masa bertanya apa hubung kait Islam dengan kepercayaan orang asli Temiar dekat sorang Tok Halak yang masih mengamalkan adat lama di pedalaman Kelantan.
  Dia kata, " Kami orang asli, Islam dulu sebelum Islam."
 • Yazid Manap
  Selamat hari raya tt. Jelobak jelobu jgn d lupaii
  • Like
  • Reply
  • 4h