Sabtu, 23 Januari 2021

UMNO AKAN LAWAN BERSATU

 SESUDAH PRU14

SEMUA BERUBAH

AMIN

TIDAK WUJUD

PARTI ABANG 

BESAR

AMIN 

SIKAP GEDEBE 

SUDAH TAK LAKU

KHALASUmno lawan Bersatu: Siapa akan ‘baham’ siapa?

Ketegangan antara Umno dan Bersatu adalah sesuatu yang tidak boleh ‘disorok di bawah karpet’. Sudah terang lagi bersuluh, hubungan kedua-dua parti itu berada pada tahap yang sangat meruncing.

Ada yang melihat krisis Umno-Bersatu ini tidak boleh diselamatkan lagi, seolah-olah retak menanti belah. Ada juga yang menjangkakan perbalahan itu akan berlarutan dan akan memuncak pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Apa yang jelas, sebanyak 189 daripada 191 bahagian Umno dilaporkan menolak kerjasama dengan Bersatu dalam PRU-15. Pemimpin kedua-dua parti juga dilihat saling berbalas kenyataan

Ada yang menuduh satu pihak lagi ‘membeli’ atau ‘mencuri’ ahli mereka, ada yang menggesa pihak satu lagi memohon maaf dan menarik balik tuduhan.

Pertelingkahan ini pastinya memasuki episod baharu apabila dua ahli Parlimen Umno mengumumkan untuk menarik semula sokongan terhadap Kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dikepalai Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri.

Pergeseran demi pergeseran kedua-dua parti ini dilihat tidak akan berhenti setakat ini, lebih-lebih lagi menjelang PRU-15.

Dalam keadaan ini, persoalan timbul, siapakah yang akan terbit sebagai parti Melayu paling dominan di negara ini?

Adakah Umno-Barisan Nasional (BN), yang lebih 60 tahun memegang kerajaan sebelum ini? Atau adakah Bersatu-PN, yang mana Perdana Menteri hari ini datangnya daripada parti tersebut.

Para pemerhati melihat, ketegangan yang semakin meruncing antara Umno dan Bersatu akhirnya boleh menyebabkan pertembungan pada PRU-15, dengan Umno yang lebih ‘established’ dilihat mempunyai peluang lebih tinggi untuk menang, lapor Malay Mail baru-baru ini.

Shazwan Mustafa Kamal dari Vriens & Partners berkata, salah satu parti akan akhirnya ‘digantikan’ (subsumed) oleh parti yang lain kerana ‘tiada ruang untuk dua peranan’ (no room for dual roles), dengan pihak yang kalah dijangka menyertai atau diserap oleh pihak yang menang.

“Tujuan utama (raison d’etre) Bersatu adalah untuk menggantikan Umno sebagai parti Melayu terkemuka (prominent) di Semenanjung, dan tujuan ini tidak berubah.

“Taktik pecah dan perintah Bersatu boleh berjaya sekiranya pengundian ditangguhkan lebih lama, kerana ia bertujuan untuk menarik pemimpin dan akar umbi Umno (Bersatu’s tactic of divide and conquer may work the longer polls are delayed, as it seeks to woo leaders and grassroots from Umno).

“Tetapi, akhirnya, Umno akan mencari jalan untuk bertahan. Ia masih mendapat banyak sokongan akar umbi organik dan merupakan jenama yang ‘dipercayai’ berbanding Bersatu.

“Dalam konteks survival, akan menjadi perkara yang sukar bagi kedua-dua parti untuk wujud bersama (coexist) pada jangka panjang – salah satu akhirnya akan menelan yang lain,” katanya kepada Malay Mail.

Sekiranya berlaku pertembungan pada PRU-15 antara kedua-dua parti, Shazwan berkata, Umno akan mempunyai kelebihan dari segi kemampuannya untuk mengatur dan menggerakkan sokongan akar umbi di lapangan, sementara Bersatu juga mungkin mempunyai beberapa kelebihan dari segi kemampuan untuk memberi ‘election goodies’.

Jelasnya, Umno mempunyai kelebihan secara keseluruhan buat masa ini- kekuatan akar umbi, ‘numbers’ dan juga pengalaman menempuhi masa krisis.

Kesimpulannya, jika kedua-dua Umno dan Bersatu bertanding menentang satu sama lain pada PRU-15, ianya pasti menjadi satu pertempuran menarik untuk dilihat di mana dua parti Melayu yang berpengalaman memimpin kerajaan bertanding antara satu sama lain.

Persoalan siapa akan lebih dominan ini hanya boleh terjawab menerusi keputusan pilihan raya kelak. Buat masa sekarang, rakyat perlu tunggu dan lihat.

SEMUA INI

BAIK UNTUK

RAKYAT

AMIN

RAKYAT MAKIN 

BERANI

AMIN

TAK SUKA BOLEH

TERAJANG

AMIN

SUKA TERUS 

SOKONG

KHALASWAKIL RAKYAT WAJIB DICONTOH

 


INILAH WAKIL

RAKYAT WAJIB

DICONTOHI

AMIN

BUKAN YB

GILA NAK

JADI PM

AMIN

BUKAN GILA

DENGAN NUMBO

TAPI

MEMBANTU RAKYAT

AMIN Adun Bukit Gasing buka lokasi kedua ujian saringan Covid-19 mampu milik

ADUN Bukit Gasing Rajiv Rishyakaran hari ini memaklumkan akan membuka satu lagi lokasi ujian saringan Covid-19 mampu milik susulan kes masih meningkat di Selangor.

Ujian saringan di satu lagi lokasi iaitu di Pusat Rakan Muda Kompleks Arena PJ itu akan bermula Isnin depan dari jam 10 pagi hingga 7 malam, katanya.

Tambah beliau, orang ramai boleh menjalani ujian saringan menggunakan kit ujian pantas antigen (RTK-Ag) dengan kos RM70.

Adun itu sebelum ini menjalankan inisiatif berkenaan di tiga buah klinik, tetapi terpaksa dihentikan atas faktor kesesakan.

Program itu kemudian disambung semula di Dewan Serbaguna MBPJ di Jalan 51A/227, yang bermula Isnin lalu hingga semalam, dari 1 petang hingga 5 petang.

Pada satu sidang media hari ini, Rajiv berkata sebanyak 988 ujian saringan telah dijalankan, dan seramai 28 individu didapati positif Covid-19.

Katanya, individu yang positif telah dirujuk ke pusat kesihatan daerah untuk menjalani ujian tindak balas rantai polimerase (PCR).

“Keputusan keluar pada hari yang sama. Orang ramai boleh tinggalkan alamat e-mel untuk kami hantar keputusan segera, atau datang semula 2 jam kemudian jika mahu salinan cetak keputusan,” kata Rajiv pada sidang media hari ini.

Beliau turut berkata orang ramai tidak perlu membuat temu janji dan ujian dijalankan dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ketat. – 23 Januari, 2021.  

INILAH

BEZANYA YANG

GILA KUASA

DENGAN YANG

 ADA KUASA

AMIN

GILA KUASA

NAK JADI PM

AMIN

ADA KUASA

 BANTU 

ORANG RAMAI

AMINWALAU APA PUN INI BUDAYA BAIK WAJIB DIRAYAKAN

 WALAJU APA PUN

HUJAH  MELEKEH

APA YANG TELAH

BERLAKU ADALAH

 BUDAYA

BARU PDRM

WAJIB DIRAYAKAN Unknown commented on 

"SIKAP BERTAMADUN PDRM"

Not new for north american police work...kurang lebih 3 tahun lalu ada seorang anak muda mencuri pakaian dan perkemasan formal bersama tali leher. Andai di Malaysia terus dihantam di pukul kerana anak muda tegap cukup sifat mencuri di gedung besar...hanya kerana dia anak muda dan its only natural akan dibelasah teruk! However that is not the case for the first policeman respondent to the shoplifting case involving the young man.


 The policeman ended buying the merchandice that was stolen for the young man for a full formal dress only because the young man was in need for the items only because he is up for a job interview. That young man went and indeed landed the job few days after. He made a mistake but it must be after he ran out of resources and place to turn to but his real intent was to just go get a job...


apa boleh kita bent some rules if the condition and intention permits as mitigation, absolutely!!! Why not? If Riza anak setengah PM klepto could get away of stealing a Billion RM but made to pay back only half...he gets to keep half billion and got away too....what? Does Riza has anak and siblings tak cukup makan badan kurus kering merempat tak cukup vitamin to get away with setengah billion just like that? What 58 RM for a mother so desperate to do a Riza steal? Infact the people should go and steal from Riza which the money is not his anyway in the first place, agreed?

SISTEM KEHAKIMAN INGGERIS

 
SISTEM

KEHAKIMAN INGGERIS 

Unknown commented on 

"MAHKAMAH KHAS 

UNTUK GENG NAJIB ?"

Kalau mahkamah jatuh hukum, masuk terus ke penjara, kalau nak rayu ker, nak cium tangan ker, nak jilat ker dari sel penjara boleh buat, ini jatuh hukum heboh heboh kemudian dilepaskan dibebaslan diampunkan, kalau yang curik susu tepung ngan pampers laju laju hantar penjara, rayu rayu dari dok kandang kah kah kah, 

kes rasuah billion lagi ramai hormat kot kot dapat habuan rasuah sikit, apa punya terror...kalau melayu rasuah tak apa ? Halal kah ? Kah kah curik.balak.curik.duit negara curik hasil bumi, jual tanah negara, dapat share kemakmuran bersama pencurik kah kah kah

KUKUHKAN BUDAYA BARU PDRM

 KUKUHKAN

BUDAYA BRU PDRM 

Unknown commented on 

"SIKAP BERTAMADUN PDRM"

lagi satu kisah klasik sikap bertamadun PDRM ialah pakcik seorang bakal bapak mertua tunggang motor takda lesen takda cukai jalan takda nombor plet. lalu di sekatan jalan polis yang bertugas ialah bakal menantu si pakcik tadi. ok boleh lepas. yelah takkan nak saman bakal bapak mertua sendiri. 


adapun sebelum dan selepas itu dah berapa banyak saman si polis yang konon bertamadun tu keluarkan. dan duit pow yang dia dah sapu. polis cabuk rasuah kecil polis besar maka besarlah juga rasuahnya. bila dah pencen dia akan berbangga konon berbakti kepada agama dan bangsa. ameeennn itu kisah klasik dalam negara melayu islam. Allah Muhammad ada tersemat di baju. ameennn

MADEY APA JADI ?

 


MADEY 

APA JADI ? 

Arymanchino commented on

 "MADEY BUAT SILAP"

Kah..kah..Maha Firun,Diktator,Kutty Kerala dok kutok Mat Sembab jadi Diktator mcm Bos ku Penyamun. Adohai Madey Kutty aku rasa kau ni betul2 dah nyanyok terok.Kau lupa masa kau jadi PM,ape haramjadah yg kau tak buat.


Kau ni pun dah sama dgn Abam yg dok kata org gila.Sendiri gila pun xsedar..Dah jadi PM 2x pun msh gila nak jadi PM smp xsedar jawatan tu dah hilang..Adohai Mamak Kutty,aku dah mula meluat dgn kau..Rasa nyesal dok undi org gila..

TUJUAN HIDUP

 


TUJUAN HIDUP 


TUJUAN HIDUP KITA
IALAH HENDAK 
MEMBANTU ORANG LAIN

MEMBERI BANTUAN
APA SAJA
YANG KITA SANGGUP

PARA YB KETIKA
BERKEMPEN
TELAH MEMBUAT PELBAGAI JANJI
INI DILAKUKAN
UNTUK MENDAPAT UNDI

BILA DAH JADI YB
BILA DAH BERKUASA
JANJI TINGGAL JANJI

SEBENARNYA
TIDAK MENGAPA
JANJI TIDAK DIKOTA
JANJI TINGGAL JANJI
KIRA OKAY

TAPI
JANGAN BAGI
ORANG RAMAI SUDAH

JANGAN SUSAH KAN
RAKYAT
TAK TUNAI JANJI
TAK PA
JANGAN BAGI 
RAKYAT SUSAH
KHALASKITA TUNGGU DAN LIHATKITA TUNGGU

DAN LIHAT 

cikminah commented on 

"INI POLITIK BARU"

Adakah POLITIK BARU, BEKERJASAMA DGN UMNO PASCA COVID ini, bermakna DAP sanggup terima RASUAH, MONEY LAUNDERING, KLEPTOKRASI sebagai NORMAL BARU POLITIKnya....? 


panglimo potaseh commented on

 "UMNO - DAP KERJASAMA"

Gwa benar2 mau ningok UMNO tido setilam dgn DAP ..lain macam lia punye lasa ala takok ooo kata wirawati DAP. Apa pulak komen Puteri UMNO, sedap tak dgn barang kulop.

UPAH NIKAH BAYAR SENDIRI

 


UPAH NIKAH

BAYAR SENDIRI

hamim commented on 

"SIAPA ADA MAKLUMAT"

Upah Nikah, upah kahwin tak nak tanya ke?

HARAM INI KASUT KULIT KE ?

 


HARAM INI

KASUT KULIT KE? 

Unknown commented on 

"KASIH SETIA

 SAEKOR ANJING"

Anjing haram walaupun perlakuan natang anjing ini lebih baik dan halal dari perlakuan manusia

KOBID MAKIN MEREBAK DI CHINA MERAH

 

KOBID MAKIN

MEREBAK  

UMNO - DAP KERJASAMA

 

SOKONG SOKONG

POLITIK BARU

WAJIB SOKONG

AMIN

UNTUK MASA

DEPAN NEGARA

AMIN

Kerjasama dengan Umno tidak mustahil dalam norma baharu politik, kata Adun DAP

KERJASAMA antara DAP dan Umno bukan perkara yang mustahil dalam “norma baharu” politik, kata Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor Ng Suee Lim.

Adun Sekinchan itu memberitahu The Malaysian Insight, beliau menyokong cadangan supaya DAP bekerjasama dengan Umno di Perak ketika kemelut politik di negeri itu selepas Ahmad Faizal Azumu disingkirkan dari jawatan menteri besar melalui usul undi percaya.

Ng, yang juga naib pengerusi DAP Selangor, berkata walaupun cadangan yang dibawa oleh Pengerusi DAP Perak Nga Kor Ming itu mencetus banyak kritikan, namun ia tidak mustahil  berlaku jika ada titik persamaan dan persetujuan antara parti-parti lawan.

“Selagi mana ada titik persamaan, maka ia (kerjasama dengan Umno) diterima. Dalam Umno Perak, ada ahli politik yang baik dan tidak. Selangi semua orang berpusat ke satu matlamat dan memerintah dengan kata sepakat, maka DAP boleh bekerjasama dengan Umno.


“Kita (DAP) bukan hendak kejar kuasa, tetapi ini adalah norma baharu dalam politik,” Ng memberitahu The Malaysian Insight.

Sentimen itu timbul ketika berlaku pergolakan dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan gerakan untuk menggulingkan presiden Bersatu itu.

Beberapa ahli Parlimen Umno baru-baru ini menarik sokongan terhadap Muhyiddin, menjadikan PN kini hanya mempunyai 109 daripada 222 sokongan ahli Dewan Rakyat, sekali gus hilang majoriti. Dua kerusi kosong berikutan kematian penyandangnya.

September tahun lalu, Ketua Pembangkang dan Presiden PKR Anwar Ibrahim mendakwa beliau mempunyai sokongan majoriti ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan.

Manakala lebih daripada 20 usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin telah dikemukakan kepada speaker Dewan Rakyat oleh pembangkang dan ahli Parlimen Umno.

Namun, Muhyiddin mengagalkan gerakan untuk menjatuhkannya dengan memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk mengisytiharkan darurat untuk membendung pandemik Covid-19.

Pada 12 Januari lalu, Agong memperkenankan proklamasi darurat diisytihar sehingga 1 Ogos atau lebih awal, bergantung kepada situasi pandemik Covid-19.

Pengkritik melihat proklamasi darurat bermotifkan politik kerana kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan sejak 13 Januari sudah memadai untuk menangani pandemik.

Ng berkata Umno dan PAS adalah contoh norma baharu politik, apabila menandatangani perjanjian pada 2019 untuk menjalin kerjasama di bawah Muafakat Nasional selepas enam dekad berseteru.

“Jika dua parti ini boleh ketepikan permusuhan lama untuk bekerjasama, jadi mengapa tidak Pakatan Harapan juga jalinkan kerjasama dengan Umno?”

Selepas enam dekat berseteru Umno dan PAS menjalin kerjasama di bawah Muafakat Nasional.– Gambar fail The Malaysian Insight, 23 Januari, 2021. 
Selepas enam dekat berseteru Umno dan PAS menjalin kerjasama di bawah Muafakat Nasional.– Gambar fail The Malaysian Insight, 23 Januari, 2021.
Segalanya berkemungkinan

Menurut Ng, isu kerjasama dengan Umno mula hangat diperkatakan dalam kalangan penyokong DAP.

“Saya percaya untuk permulaan ia pasti sukar (untuk pengundi), kita perlu berikan mereka sedikit masa. Sekarang, apabila kita dengar maklum balas tentang idea itu, ia sedang dipertimbangkan… sedangkan tidak pernah terfikir pun sebelum ini.

“Sudah tentu, belum ada kerjasama lagi.

“Tetapi tidak salah kalau kita bayangkan. Kalau kita bayangkan (kerjasama) maka kemungkinan itu ada. Kita terbuka kepada segala kemungkinan.”

Pucuk pimpinan DAP sebelum ini menolak sebarang kerjasama dengan Umno yang ramai pemimpinnya terpalit rasuah. – 23 Januari, 2021.     

UNTUK STABIL

UNTUK KE DEPAN

UNTUK MENDIRIKAN

NEGARA BANGSA

LANGKAH INI

WAJIB DISOKONG

AMINKERAJAAN KOBID

 


KERAJAAN KOBID

Unknown commented on 

"MAHKAMAH KHAS

 UNTUK GENG NAJIB ?"

Cakap senanglah, kalau nak cakap orang mengaku ada nombor majoriti dalam dun sehingga terbubarnya dun dan buat prn menyebabkan kes kobid 19 mencanak naik diseluruh negara itu kita boleh gelar kerajaan negeri kobid 19,bolehkah.saja tanya jangan marah.2x5 sahaja bergantung kepada siapa yang berkuasa aje

POLITIK BARU MAKIN MENARIK

 

ULAR MAKAN ULAR

ATAU

BEWOK

 MAKAN

 BEWOK

KAH KAH KAH 


Umno lawan Bersatu: Siapa akan ‘baham’ siapa?

SUASANA AMAT

MENARIK

JENG JENG JENG 

PKP JADI CERAH JADI GELAP
PKP JADI CERAH

JADI GELAP 

Unknown commented on

 "BERKHALWAT 

MASUK KE HARI 311"

PKP & Covid :- Ada yang Cerah ada Gelap. Disebabkan PKP dan Covid ni, makin CERAH ler kulit kita ni sbb tidak kerap keluar sentiasa berada dirumah. Tapi yg pasti ada yg GELAP masa depan beberapa ahli politikus negara kita..kah..kah..kah..Anwar masih tetap PM Menanti yg tidak kesampaian.

GUA TAKDA TV TOK SERI

 


GUA TAKDA TV

TOK SERI 

TAK BERSERI

hamim commented on

 "TOK MALIKUL"

TT, perasan tak, setiap kali Tok Molikul muncul dikaca tv kita akan melihat muka yang tidak ada seri walaupun dia Tan Seri, kenapa begitu? Jibon dulu boleh juga kita lihat bibirnya yang merah walaupun mukanya muka takutkan bini....

INI POLITIK BARU

 


POLITIK BARU

PASCA KOBID

AMIN 

Kerjasama dengan Umno tidak mustahil dalam norma baharu politik, kata Adun DAP


SOKONG GARIS

INI UNTUK

MASA DEPAN

AMIN 

BUAH NENAS MOKHTAR SENIK

 
BUAH NENAS

MOKHTAR SENIK 

Unknown commented on 

"SERBAN MOKHTAR SENIK

 UNTUK IKAT BUAH DADA OOPS..

 BUAH NENAS"

aku tengok 2 biji buah nenas itu pun meleleh air liur. takkan TT tak terbingkas pun. Sapa tahan sabar dengan godaan tu.

TAK MINAT PANTAT
TAK MINAT PANTAT

Unknown commented on

 "PANGLIMO MINAT

 PANTAT ITAM"

tapi diMalaysia ni ada orang tak suka pantat, dia lebih suka main belakang. boleh jadi belakang lebih aroma dan kemutannya lebih "grip" daripada panta

TANYA RETARD

 TANYA RETARD

Unknown commented on 

"PANGLIMO MINAT

 PANTAT ITAM"

Jangan lupa, 72 bidadari semua muda macam 21 tahun ke atau berlainan? Umur berapa? Ada yang umur 82 tahun, gigi tinggal 2 tak?

BERKHALWAT HARI KE 312

 
KHLAWAT KE 312

SABTU 23/1/2021

KITA MASUK KE HARI 312
BERKHALWAT

GAWAT BERTERUSAN
KOBID TERUS MENYERANG
SUASANA TIDAK LUMAYAN

RISAU
SANGSI
KACAU

PAGI INI HOKKIEN SEJUK
AWAM HITAM 
BERTABURAN DILANGIT
JIKA BERKUMPUL
PETANG INI AKAN HUJAN
MATAHARI TIDAK KELIHATAN

TERDENGAR
AYAM BETINA BERKETAK
TERDENGAR TUPAI MENEGUR
TERASA  GUA DI KAMPONG
YANG TAK TAHU BILA
BOLEH PULANG
AMIN

BRO
MULAKAN  PAGI INI
DENGAN SENYUM
SENYUMAN ITU
AKAN MEMBAWA
SENYUMAN DARI YANG LAIN

BRO
HIDUP INI BUKAN 
MAHUKAN KITA TERBAIK
TAPI MAHU KITA
MENCUBA MELAKUKAN
YANG TERBAIK

BRO
HANYA LU BOLEH
UBAH HIDUP LU
ORANG LAIN MUSTAHIL

PENGEMBARAAN YANG
PALING INDAH DALAM HIDUP INI
IALAH HIDUP 
MENGIKUT APA
YANG DI IMPIKAN

DALAM HIDUP INI
ADA SATU PERSOALAN HAKIKI
APA YANG TELAH KITA
BUAT UNTUK ORANG LAIN

HIDUP INI
BUKAN MENCARI DIRI
TAPI
MENJELMAKAN DIRI

YANG PALING INDAH
DALAM DUNIA INI
TIDAK MUNGKIN DAPAT DIPEGANG
MUSTAHIL DAPAT DI LIHAT
IANYA HANYA DAPAT
DIRASA DENGAN HATI

HIDUP INI AMAT SENANG
KITA YANG BUAT
JADI SUSAH

HIDUP INI MEMBESAR
ATAU MENGEMPIS
BERGANTUNG PADA
KEBERANIAN KITA

BRO
KALAU LU TAK MINAT
LORONG ITU
BUAT LORONG LAIN

TIDAK ADA KUASA
YANG DAPAT MENGELAPKAN
CAHAYA DARI DALAM KITA

SOSOK YANG
BERANI MEMBUANG MASA
MASIH BELUM TAHU
NILAI HIDUP

BRO
BETAPA PAYAH PUN 
HIDUP INI
PASTI ADA SESUATU
YANG BOLEH KITA LAKUKAN
DENGAN JAYA

KITA NI  HIDUP SEKALI 
KALAU KITA BUAT DENGAN BAIK
SEKALI PUN DAH CUKUP

SAYANGI HIDUP YANG KITA LALUI
LALUI HIDUP
YANG KITA SAYANGI

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT