Sabtu, 24 Februari 2024

KAPAL LAUT ZIONIS TERUS DISERANG


KAPAL LAUT ZIONIS

TERUS DISERANG

AMIN

SAPA MENTERI KEEWANGAN 1998 BILA RINGGIT JATUH ?


 1998 RINGGIT JATUH

2024 RINGGIT JATUH

SAPA MENTERI

KEEWANGAN

KHALAS

MENTERI BUANG PENGARAH
Mana ada pecat? Saya cuma turun pangkat Ammar kerana prestasi kerja – King Sing

KUALA LUMPUR – Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC)  Tiong King Sing menafikan dakwaan beliau telah memecat Ketua Pengarah Tourism Malaysia,  Dr Ammar Abd Ghapar berkuatkuasa Isnin ini.

Sebaliknya, King Sing hanya bertindak menurunkan pangkat Dr Ammar daripada ketua pengarah kepada timbalan kerana prestasi kerja yang tidak memuaskan.

Jelas King Sing, penurunan pangkat itu juga hanya dilakukan selepas tempoh lebih setahun selepas pelbagai nasihat berhubung prestasi kerja diberikan termasuklah oleh timbalannya, Khairul Firdaus Akbar Khan.

“Ini bukan isu rasis atau soal pecat memecat. Saya bersama timbalan sudah banyak kali bagi peluang dan juga nasihat kepada Dr Ammar.

“Kita beri nasihat apakah yang perlu dilakukan secara terbaik bagi bantu menaikkan industri pelancongan negara kita. Tapi saya tidak tahu dia (Dr Ammar) tidak ada idea atau hendak buat bagaimana.

“Jika tidak boleh perform, saya tidak ada pilihan tetapi buat pertukaran. Bukan pecat tapi turun pangkat sahaja. Memang dari dulu, bila bekas KP sudah pençen nama Dr Ammar bukan di rank pertama pun,” katanya.

King Sing memberikan reaksi mengenai dakwaan pemecatan Ammar berdasarkan surat tular di media sosial bertarikh 22 Februari yang memaklumkan berhubung perkara berkenaan.

Beliau telah mengambil masa yang panjang untuk berbuat demikian kerana Ammar juga memiliki PhD dalam bidang pelancongan yang padanya mampu membantu industri pelancongan.

“Saya beri peluang sebab dia ada PhD (Ijazah Kedoktoran) dalam pelancongan tetapi bila dia jalankan tugas, dia tidak membuktikan PhD itu. Tidak boleh langsung rancang apa-apa. Tidak ada destinasi baharu, tidak ada perancangan.

“Beliau tidak ikut arahan malah juga tidak mahu melakukan libat urus dengan negeri-negeri, semua orang mengadu. Jadi saya beri peluang kepada yang boleh, yang tidak boleh turunlah,” tegasnya.

Tambah beliau, yang layak bekerja dan mampu memperkasakan MOTAC, semuanya mendapat peluang kenaikan mengikut kelayakan dan tidak bukannya ikut kaum seperti dakwaan tertentu.

“Jangan buat malu MOTAC. Tolonglah. Jangan main simpati. Mana ada surat kata pecat? Kata turun jadi timbalan. Tahun depan beliau bulan tiga beliau akan pencen.

“Demi kebaikan industri pelancongan, saya tidak boleh ambil tindakan tahun depan bulan 3 kemudian rancang semula. Tengok Thailand boleh dapat 10 juta pelancong Cina tapi sini tidak boleh?

“Beliau ikut saya promosi tapi kemudian bila minta follow up dia tidak mahu. Tanya dia, malam-malam pergi mana?” ujarnya. -INI CONTOH

MENTERI BERI

MASALAH PADA

MANDON

KAH KAH KAH

PENJAWAT AWAM

DAH TAK SOKONG

MADANON

AMIN

BARAL MACAM

AJEN CHINA MERAH

AKAN TAMBAH

PENJAWAT AWAM

BENCI PADA

MADANON

AMIN

KHALAS

RINGGIT JATUH - LU SERIOUS KE LU LOK LAK ?


WOIT

RINGGIT JATUH

LU SERIOUS KE

LU LOK LAK

KAH KAH KAH

AMIN

PARA YB JADI BODOH


BILA EKONOMI

KACAU PARA YB

JADI BODOH

AMIN


Unknown commented on
 "KLIM CUCU NABI"

ini tak patut hanya tuju pada golongan lebai sja... taksub kepada nuar juga satu masalah... tengok bila ekonomi malaysia kacau sekarang ni... MP YB bijak pandai dalam kerajaan madaonon semua jadi bodoh bangang.. kah kah kah

HARGA BARANG DI CHOW KT


HARGA BARANG

BANYAK BARANG DAH TURUN HARGA
LEPAS TAHUN BARU CHINA
TERUTAMA MAKANAN  LAUT
UDANG DAN SOTONG
MASIH MAHAL

IKAN TONGKOL
 DAH JADI 8 RINGGIT SEKILO
DULU 12

LADA API
MASIH 25 RM SEKILO

SAPA TAK PERNAH KE PASAR
TIDAK SEDAR HARGA BARANG
TURUN NAIK
AMIN
SAYA ULANGI


SAYA ULANGI

KAH KAH KAH

AMIN

panglimo potaseh commented on 
"PRODUK LENDIR"

Gwa syok tinggok foto kapten yg sanggup bercangkong sama2 dengan penjual lendir yg cun tu .. kahkahkah ..

YAMAN TEMBAK KAPAL INGGERIS


YAMAN TEMBAK

KAPAL INGGERIS

AMIN 

MALAM INI JAM 8 DI PASAR SENI


MALAM INI

JAM 8 

DI PASAR SENI

AMIN AGENT PENDATANG HARAM CHINA MERAH DAH NAIK TOCANG


AGENT PENDATANG

HARAM 

CHINA MERAH

DAH NAIK TOCANG

AMIN

WAT IS DE BEKOS RINGGIT JATUH ?


WAT IS DE BEKOS

RINGGIT JATUH?

AMIN 

KES NAK BAWA MASUK CHINA MERAH ?
Pemecatan Dr Ammar tanpa sebab perkara serius kepada penjawat awam


KUALA LUMPUR – Kesatuan Pekerja-Pekerja Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia (KPPLPPM) dan  Kesatuan Pekerja Tourism Malaysia amat terkejut dengan berita penamatan perkhidmatan Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Dr Ammar Abd Ghappar hari ini.

Lantaran itu, KPPLPPM bersedia untuk bertemu Menteri  Tiong King Sing dalam masa terdekat bagi mendapatkan pencerahan daripada beliau sendiri berhubung perkara ini.

Presidennya, Alwi Shakir Abdullah berkata, berpegang pada prinsip tatakelola yang baik serta kebajikan seseorang yang berstatus pekerja, KPPLPPM berpandangan isu ini merupakan satu perkara yang serius terhadap penjawat awam.


Ia kerana berdasarkan tarikh surat dikeluarkan serta tarikh kuat kuasa surat iaitu lima hari adalah amat singkat sekali gus mengundang imej dan persepsi yang tidak baik terhadap mana-mana pihak yang menghadapi situasi yang sama.

Media sebelum ini melaporkan penamatan kontrak Dr Ammar daripada Menteri (MOTAC) berkuatkuasa pada 26 Februari ini, dan surat tersebut dipercayai dikeluarkan semalam.


KPPLPPM mengambil pendirian bahawa perlu ada satu tempoh masa yang lebih adil diberikan agar keharmonian dikekalkan bukan sahaja di dalam agensi malahan dikalangan penggiat industri.

“Perkara ini jelas menimbulkan kegusaran sebagaimana kenyataan-kenyataan yang telah dikeluarkan oleh pelbagai pihak termasuk ahli Parlimen dan juga penggiat industri yang akhirnya boleh memberi kesan kepada pekerja-pekerja di sektor perhotelan dan pelancongan yang meliputi hampir 3 juta pekerja.

“Persoalan yang diutarakan oleh pihak industri selaku pemegang taruh wajar diberi penjelasan,” katanya dalam satu kenyataan ini.

Menurutnya, KPPLPPM berpandangan bahawa satu pekeliling atau arahan berkenaan pertukaran, peminjaman atau penamatan tanpa sebab munasabah seperti ini perlu diwujudkan klausa berkenaan tempoh masa notis sekurang-kurangnya sebulan atau lebih bagi mengelakkan perkara seperti ini berulang, sekali gus dapat menepis persepsi negatif terhadap penjawat awam secara amnya.

KPPLPPM juga berpendapat bahawa Tribunal Penjawat Awam juga perlu diwujudkan kembali agar terdapat platfom yang dapat digunakan untuk representasi diri jikalau merasakan penganiayaan telah berlaku terhadap mereka. – 

 

ADAKAH INI

ADA SANGKUT

DENGAN PELANCUNG

CHINA MERAH

YANG HILANG ?

AMIN

SAJE TANYA

KERANA TIONG NI

SUKA BAWA MASUK

WARGA 

CHINA MERAH

KHALAS

KLIM CUCU NABI


Individu mengaku keturunan nabi mesti tunjuk dokumen sah, kata mufti

PETALING JAYA: Individu yang mengaku mempunyai jalur keturunan nabi mesti mengemukakan dokumen perakuan sah daripada pihak berwajib negaranya bagi mengelak penipuan.

Mufti Pulau Pinang, Wan Salim Wan Mohd Noor, berkata dokumen perakuan itu perlu dikeluarkan mahkamah, majlis agama Islam atau persatuan ulama dikenali umum.

“Sebenarnya kita tidak boleh menafikan bahawa keturunan Rasulullah sememangnya masih wujud hingga hari ini iaitu daripada Bani Hashim dan Bani Abdul Muttalib.

“Tetapi kita juga perlu berhati-hati supaya tidak menjadi mangsa kepada penipuan individu atau kumpulan tidak bertanggungjawab yang mengaku sebagai cicit baginda Rasul yang mulia,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Mohd Na’im Mokhtar, yang mengingatkan orang ramai menjauhkan diri daripada sikap taasub selepas seorang lelaki mendakwa dirinya dalam jalur keturunan nabi.

Sebelum ini, polis dilaporkan memantau kegiatan seorang lelaki mendakwa dirinya warga Maghribi dikenali dalam kalangan pengikutnya sebagai “Mawla Amin” dan mengaku mempunyai jalur keturunan ke-38 daripada Nabi Muhammad.

Ia susulan laporan seorang mudir sebuah madrasah di Selangor yang turut aktif mempromosikan “Mawla Amin”, didakwa mengutip dana awam secara tidak sah selain cuba mewujudkan perkampungan “Kerajaan 9” di Melaka sebagai persiapan akhir zaman buat pengikutnya.

Sementara itu, Wan Salim menyokong pemantauan polis terhadap pergerakan lelaki berkenaan dan pengikutnya.

“Sekiranya ada bukti mereka melakukan jenayah menipu orang awam untuk kepentingan diri dan kumpulan mereka maka polis hendaklah mengambil tindakan tegas untuk mengheret ke muka keadilan,” katanya.

WOIT

USTAD KATA

KITA SEMUA

CUCU NABI ADAM

KAH KAH KAH

TAPI MANA

DOKUMEN NAK

BUKTI KITA CUCU

NABI ADAM

KAH KAH KAH

SAPA BUAT

CERITA KARUT INI?

KAH KAH KAH

TAK DA BUKTI

TAKDA DOKUMEN

KHALAS

PRODUK LENDIR


23 warga asing ditahan di pusat urut, restoran

KUANTAN –  Seramai 23 orang warga asing ditahan dalam serbuan Op Gegar dan Selera yang dijalankan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Pahang  di sebuah pusat urut dan restoran di kawasan peranginan di Bentong, semalam.

Pengarahnya Muhammad Hatta Kassim berkata, serbuan yang dilakukan antara jam 3.30 hingga 5.50 petang itu mensasarkan premis perniagaan di kawasan ‘hotspot’ warganegara asing.

”Pasukan operasi yang terdiri daripada 17 orang pegawai itu telah bertidak hasil maklumat dari orang awam dan risikan pegawai Bahagian Penguatkuasa. memeriksa seramai 32 individu termasuk pelanggan di kedua-dua premis.

”Hasil pemeriksaan 23 orang warga asing terdiri daripada 14 wanita Myanmar,  sembilan lelaki Myanmar dan seorang lelaki China ditahan kerana tidak memiliki sebarang pas yang sah untuk tinggal di Malaysia” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Mereka ditahan kerana melanggar peruntukan Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155).

Kesemua tahanan yang berusia antara 19 hingga 43 tahun itu direman selama 14 hari di bawah Seksyen 51(5)(b) Akta Imigresen 1959/63 di Depot Tahanan Imigresen Kemayan untuk siasatan lanjut.

Majikan yang terlibat juga diberikan notis untuk hadir bagi membantu siasatan.

”JIM Negeri Pahang menyeru orang ramai untuk tampil menyalurkan maklumat berkaitan keberadaan pendatang asing tanpa izin (PATI) di lokaliti masing-masing bagi membantu pihak berkuasa membanteras isu kebanjiran PATI di negeri ini.

”Tindakan perundangan yang tegas tanpa kompromi akan diambil terhadap PATI dan mana-mana pihak yang menggaji serta memberi perlindungan kepada mereka,” katanya. – 

WOIT

PENDATANG HARAM

DAH MASUK

KE INDUSTRI LENDIR

AMIN

RUMAH URUT

PUSAT KESEHATAN

HANYA TOPENG

UNTUK NIAGA LENDIR

HAPPY ENDING

AMIN

KHALAS

BETUL KE ADA PELABUR MASUK ?


BETUL KE ADA

PELABUR MASUK?

AMIN

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

KHALAS 

BIJAK CARI DUIT KOMISEN
BIJAK CARI

DUIT KOMISEN

AMIN

Unknown commented on
 "RINGGIT JATUH LAGI"

Ini mesti kerja DAP atau kerja Yahudi kah kah kah orang-orang kita baik belaka tak pandai tak apa tak cerdik tak apa tapi bab mencuri komisen projek besar projek Ali Baba memang lajukan otak kah kah kah

 bagilah orang cerdik jaga senang kah kah kah tengok pulau satu tu jauh kemajuan tak ada apa pun, tanah tak ada air tak ada semuanya tak ada tapi pengurusan terbaik kita terbalikkan semua atas nama agama bangsa negara kah kah kah


 

PLANTA INI PLATFORM KE ?


PLANTA NI

PLATFORM KE?

AMIN 

Saya ulangggg commented on 
"KJ SAMPAHKAN ANWAR"


PM / menteri kewangan ini kalau tanya pasal ekonomi memang ke laut. Cuba tanya apa guna PLANTA...pasti dia tahu. Akhirnya penyokong PH dan PN sekarang ni bolehlah telan kahak hijau AnUwar. Padan muka...BAHALOL.

RINGGIT LAGI


RINGGIT LAGI

SABTU 24 FEBUARI 2024
RINGGIT RINGGIT
MASIH 
HOT HOT HOT

ANWAR BERTAI CHI
BERSILAT LIDAH
CUBA MEREDA KEADAAN
KAH KAH KAH

RUPA RUPANYA
TIGA HARI DULU
RINGGIT DAH LINTAS
1 DOLAR SAMA DENGAN 5 RINGGIT
JENG JENG JENG
INI DARI LAPORAN GOOGLE

BANK NEGARA KATA
GOOGLE SALAH LAPOR
KAH KAH KAH
TAPI GOOGLE SENYAP
TAK MENJAWAB
JENG JENG JENG

TUDUH MEDIA SALAH LAPOR
SATU PERKARA BIASA
SELALU BERLAKU DI MALAYSIA
KAH KAH KAH

GAZA
PERBINCANGAN
 GENCATAN SENJATA
SEDANG BERJALAN DI PARIS

AMERIKA
SU NEGARA AMERIKA BLINKEN
KRITIK ISRAEL
MEMBENAR KAN YAHUDI BARU
MASUK MENDUDUKI
TANAH PALESTIN

NASA
ROKET AMERIKA DI BULAN
TERGELINCIR SEDIKIT
KETIKA MENDARAT
TAPI MASIH BERJAYA MENJALANKAN
PROJEK KUMPUL DATA


KOREA SELATAN
DOKTOR MOGOK
KINI KOREA DALAM KRISIS
AMIN

HOKKEIN
CERAH SEGAR SEDIKIT BASAH
RUMPUT LALANG KENA RACUN
MENGUNING TUNGGU MASA
UNTUK DI BAKAR

APAKAH CENGKERIK MATI SAMA
BILA DI RACUN
GUA TAK DENGAR LAGI
SUARA CENGKERIK

PAGI INI
DARI JAUH SUARA HOW WOW
DAN DARI ATAS BUKIT
MURAI BERKICAU

WOW
GUA LALU DEPAN  POKOK ARA
SAEKOR WARGA ASAL
DATANG MENDEKATI TAK TAK & EZI
MULANYA MARAH
KEMUDIAN MAIN MAIN
GUA RISAU TAKUT KUTU
BERJANGKIT

HARI INI
PASTI PANAS
BALKONI GUA DAH
BERCAHAYA DAN TAK TAK
MENJALAR MANDI MATAHARI
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT SABTU
DENGAN SENYUMAN

BRO
BUAT  DULU
APA YANG LU SUKA BUAT
SEBELUM LU KENA BUAT
APA YANG WAJIB LU BUAT

BRO
SATU KESILAPAN
YANG SERONOK
MUSTAHIL TIDAK DIULANGI

BRO
JANGAN PERCAYA
BERITA ITU
SEHINGGA IA DI NAFIKAN

BRO
JANGAN HAKIMI
ORANG ITU SEHINGGA
LU DAH JALAN 2 BATU
PAKAI KASUT DIA
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERCUTI