Isnin, 30 Oktober 2023

DAH MASUK - MANA HEZBOLLAH?Israel-Hamas war live: Israeli forces reported to be advancing in two directions around Gaza City

DAH MASUK

MANA HIZBOLLAH ?

AMIN

KES ISTERI ATAU KES JANDA ?


KES ISTERI

ANWAR..OPPS..

SILAP

KES ISTERI 

ATAU JANDAN

NETANYAHU

KAH KAH KAH

AMIN

MAHATHIR DAN PALESTIN DALAM ALJAZEERA


PANDANGAN 

MAHATHIR TTG

PALESTIN DALAM ALJAZEERA

KHALAS

HARGA AYAM PASTI NAIKCAP bimbang peniaga 

ambil kesempatan 

pemansuhan subsidi,

 harga kawalan ayam
GEORGE TOWN – Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) meluahkan rasa bimbang harga jualan ayam akan melambung tinggi susulan pengumuman Kerajaan menamatkan sepenuhnya pemberian subsidi dan harga kawalan bahan mentah itu bermula 1 November ini.

Pegawai Pendidikan CAP, NV Subbarow berkata, penamatan itu akan memberi impak besar serta membebankan pengguna susulan harga ayam yang akan ditawarkan peniaga berbeza-beza memandangkan tiada pemantauan daripada kerajaan.

Jelas beliau, pemansuhan itu turut akan memberi kesan kepada peniaga gerai makanan yang perlu menaikan harga makanan susulan bahan mentah diperoleh pada kadar berganda berbanding kini.

“Episod penamatan subsidi dan harga kawalan itu bukan tamat antara peniaga dan pengguna malah ia membabitkan satu rantaian besar bermula dari penternak hingga ke pengguna.

“Apabila harga ayam tidak dikawal semestinya peniaga akan mengambil kesempatan dengan mengaut keutungan memandangkan semua sedia maklum ia merupakan makanan protein yang digemari majoriti rakyat Malaysia.

“Bukan saja itu, kita menganggarkan sekurang-kurangnya 20 jenis makanan akan naik harga disebabkan penamatan ini antaranya sate, sup ayam, ayam goreng di kantin sekolah serta makanan berasaskan ayam di restoran makanan segera,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Tambah Subbarow, pengguna juga mungkin perlu pergi ke pasar raya atau kedai runcit lebih jauh dari rumah mereka untuk mendapatkan harga yang lebih rendah.

“Kemungkinan besar kedai runcit berhampiran rumah pengguna akan menjual harga lebih mahal atas alasan mereka terpaksa beli untuk keperluan harian.

“Sehubungan itu, CAP harap kerajaan mencari jalan atau mekanisme lain berhubung penamatan subsidi serta harga kawalan ayam yang akan lebih menekankan rakyat pada masa hadapan,” kata beliau.

Dalam perkembangan sama, Subbarow turut meminta pengguna tidak mengabaikan hak masing-masing untuk mengelak berhadapan situasi ditindas peniaga.

“Kalau boleh boikot jualan ayam yang mahal atau kurangkan pemakanan ayam contohnya seminggu makan ayam kurangkan tiga ke empat hari agar jualan peniaga merosot sekali gus mereka mungkin jual bahan mentah tersebut pada harga berpatutan,” jelasnya.

Terdahulu, Kerajaan menamatkan sepenuhnya pemberian subsidi dan harga kawalan bagi ayam bermula 1 November ini, manakala pemberian subsidi dan harga kawalan telur gred A, B dan C dilanjutkan mengikut mekanisme sedia ada.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu berkata, penamatan subsidi secara pukal itu adalah untuk mengurangkan ketirisan subsidi yang ketika ini turut dinikmati warga asing dan golongan berpendapatan tinggi. – 

GULAI AYAM

KARI AYAM

SATAY AYAM

SEMUA AYAM

AKAN NAIK HARGA

AMIN

INI HUKUM SABSIDI

SELAMA INI MURAH

KERANA SABSIDI

AMIN

BILA LUPUS

PASTI HARGA

NAIK

KHALAS

DUA DI TAHAN KRITIK ANWAR


Dua lelaki ditahan berhubung kenyataan kritik PM dalam media sosial

WOIT

KAH KAH KAH

LU KRITIK SAPA

KAH KAH KAH

AMIN 

JUMLAH SEMUA

KENA TANGKAP

DAH BERAPA

AMIN

DAH LEBIH

DUA PULUH KE?

KAH KAH KAH 

KHALAS

500 JUTA RINGGIT LESAP
8.5 juta dos vaksin tamat tempoh bernilai RM505 juta, menurut PAC


KADAR pengambilan suntikan imunisasi Covid-19 yang rendah, terutamanya suntikan dos penggalak, antara punca kira-kira 8.5 juta dos vaksin tamat tempoh, kata Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Parlimen.

Menurut Laporan PAC, pilihan yang diberikan untuk mengambil suntikan dos penggalak secara sukarela dan kebimbangan terhadap kesan sampingan vaksin akibat penyebaran maklumat salah adalah antara punca kadar pengambilan yang rendah.

“Satu lagi sebab untuk lebihan vaksin adalah kerana vaksin tidak dihantar mengikut jadual berikutan permintaan global yang tinggi,” kata laporan itu.

8.5 juta dos vaksin tamat tempoh setakat 15 Jun 2023 bernilai RM505 juta.

Pengerusi PAC Mas Ermieyati Samsudin dalam sidang media hari ini mengumumkan laporan lengkap pengurusan pandemik Covid-19 Kementerian Kesihatan berhubung isu vaksin tamat tempoh, kerosakan ventilator dan lebihan alat pelindung diri (PPE) telah dimuat naik di laman web Parlimen.

Sementara itu laporan PAC juga mendapati tiada perjanjian kontrak untuk pembelian 136 ventilator yang dibuat melalui Pharmaniaga Logistics Sdn Bhd (PLSB).

Walaupun PLSB kurang pengalaman dan kepakaran dalam mendapatkan peralatan perubatan seperti ventilator, firma itu diarahkan untuk membuat bayaran pendahuluan untuk ventilator kerana “hubungan sedia ada dengan kementerian kesihatan”.

Menurut laporan itu, perolehan ventilator dilakukan menggunakan WhatsApp dan bukannya prosedur standard.

“Ini dilakukan kerana mendesak dan kerana kekangan yang disebabkan oleh penutupan.

“Ini secara berkesan menghalang kerajaan daripada memulakan tindakan undang-undang untuk memulihkan kerugian daripada 104 alat pengudaraan yang rosak yang diterima oleh kementerian kesihatan pada 2020,” tambahnya.

Jawatankuasa itu juga mendapati terdapat percanggahan dalam maklumat yang diberikan oleh kementerian kesihatan dan Pharmaniaga Logistics mengenai jaminan untuk 136 unit ventilator.

Laporan itu juga mendapati terdapat lebihan bekalan peralatan pelindung diri di mana kira-kira 850,000 penutup but bernilai hampir RM1 juta akan mencapai tarikh luputnya menjelang akhir 2024. – 30 Oktober, 2023.


500 JUTA RINGGIT

HANGUS

AMIN

INI SILAP SAPA

AMIN

BERAPA JUMLAH

BELANJA VAKSIN

AMIN

KENAPA SEMUA

DALAM GELAP

KHALAS

BINTANG FILEM HOLYWOOD SOKONG PALESTIN


BINTANG HOLYWOOD

SOKONG

PALESTIN

AMIN

FALSAFAH GANAS


FALSAFAH GANAS


 

PAYUNG PELANGI AKAN DI TANGKAP ?


PAYUNG LUAR

TABII

WOIT
BILA AGANYA 
PAYUNG PELANGI
INI AKAN D TANGKAP

APAKAH MENTERI DALAM NEGERI
TIDAK SEDAR HAL INI

PAYUNG INI
JENIS PAYUNG 
LUAR TABII

PAYUNG BIASA
HANYA SATU WARNA
TAPI PAYUNG INI
BAWA WARNA PELANGI
WARNA LUAR TABII
AMIN

SENJATA TERBARU BUATAN IRANSENJATA TERBARU

BUATAN IRAN

KHALAS 

ANWAR MAIN MAIN POLITIK PALESTIN


Anwar lantang untuk menang semula undi Melayu, kata penganalisis

PENDIRIAN teguh Perdana Menteri Anwar Ibrahim dalam menyokong pembebasan Palestin dilihat sebagai cubaan untuk memenangi semula undi Melayu, kata penganalisis.

Mereka berkata walaupun Anwar empati terhadap rakyat Palestin namun beliau sedar keperluan untuk mengalih sokongan Melayu daripada Perikatan Nasional (PN) kepada pakatan pemerintahnya.

Bagaimanapun mereka berkata Anwar mungkin tersilap mengira sentimen dari Sabah dan Sarawak yang majoritinya bukan Islam.

“Dia hanya bermain politik,” kata Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya dan Jayum Jawan dari Universiti Putra Malaysia kepada The Malaysian Insight.

Awang berkata dengan bersolidariti bersama rakyat Palestin, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu mahu dirinya dilihat sebagai pro-Islam, bukannya liberal seperti didakwa PAS.

“Dia mahu dilihat sebagai pro-Islam,” kata Jayum.

Menurut Jayum, objektif politik Anwar adalah mudah.

“Beliau (Anwar) memerlukan sokongan orang Melayu di Semenanjung untuk terus bertahan. Bukan dari Sabah dan Sarawak.

“Beliau tahu kerajaannya boleh runtuh tanpanya (sokongan Melayu),” kata Jayum.

Namun beliau tidak melihat Anwar akan berjaya menarik sokongan orang Melayu seperti diharapkan.

“Beliau kesuntukan masa dan penasihatnya yang ramai mengecewakan,” katanya.

Awang berkata memandangkan nasib rakyat Palestin adalah isu sejagat maka wajar bagi Anwar - seorang pemimpin Islam antarabangsa berprofil tinggi, untuk menyokong Muslim lain.

Namun kata Awang, masalah bagi langkah itu, Anwar dan penasihatnya tidak berfikir secara mendalam.

“Mereka tidak fikir reaksi yang akan diberi Sabah dan Sarawak di mana majoritinya bukan Islam,” katanya.

Tambahnya, rakyat khususnya di Sarawak agak skeptikal terhadap dakwaan kerajaan perpaduan bahawa sokongan kepada rakyat Palestin atas dasar kemanusiaan kerana sokongan Malaysia sentiasa berat kepada agama.

“Tidak semua rakyat Palestin itu Islam. Ramai Kristian.

“Namun begitu, sokongan itu menyebabkan orang bukan Islam di Borneo melihat ia didorong politik dan agama,” katanya.

Perikatan Nasional, dengan PAS dan Bersatu mendahului, menyaksikan hampir 60% sokongan Melayu pada pilihan raya umum November lalu di mana Umno mendapat kira-kira 29% dan PH sekitar 11%.

Trend itu meningkat pada pilihan raya enam negeri Ogos lalu apabila PN berjaya menyapu bersih negeri-negeri Melayu utara dan majoriti besar di Kedah.

Kerajaan Persekutuan Anwar dibentuk dengan sokongan Umno-BN dan gabungan yang memerintah Sabah dan Sarawak. – 30 Oktober, 2023.

ISU PALESTIN

BAWA MASALAH

KAH KAH KAH

PALESTIN LAWAN

PENJAJAH DAH

JADI ISU AGAMA

AMIN

BILA JADI ISU

AGAMA YANG

DAPAT UNTUNG

PERIKATAN

AMIN

KHALAS

SATU DUNIA MENUNGGU


Tentera Israel akan kalah lebih besar jika serang Gaza – Al-Qassam

GAZA – Sayap bersenjata Hamas, Briged Al-Qassam memberi amaran yang tentera rejim Zionis Israel akan mengalami kekalahan yang lebih besar sekiranya ia meneruskan operasi darat di Gaza.

Jurucakapnya, Abu Obeida berkata, kebebasan semua tahanan Palestin dalam penjara Israel adalah harga yang perlu dibayar bagi askar-askar musuh yang ditawan di Gaza.

“Zaman keruntuhan Zionisme sudah bermula. Era penguasaan ketenteraan dan risikan musuh sudah berakhir,” katanya seperti disiarkan stesen televisyen tempatan malam tadi dan dipetik oleh Palestinian Information Center.

Beliau menambah, Israel kini terlepas peluang untuk berunding mengenai askar-askarnya yang ditawan.

Abu Obeida memberitahu, pihaknya tidak berganjak dengan syarat agar semua tahanan Palestin dalam penjara Israel dibebaskan terlebih dahulu sama ada secara serentak atau beransur-ansur.

Beliau turut menegaskan, Briged Al-Qassam telah bersedia untuk menghadapi tentera rejim Zionis Israel dan mematahkan serangan daratnya.

“Kami ingin katakan kepada pihak musuh yang mengulangi ugutannya setiap hari bahawa kami masih menunggu mereka,” jelasnya. – AgensiSEMUA UMAT

ARAB TUNGGU

AMIN

SEMAU UMAT

ISLAM TUNGGU

AMIN

SATU DUNIA

TUNGGU TINDAKAN

BROGED QASAAM

AMIN

KHALAS

HARGA AYAM PASTI NAIK


Subsidi ayam tamat Rabu, subsidi telur diteruskan, kata Mat Sabu

KERAJAAN bersetuju subsidi dan kawalan harga ayam ditamatkan berkuat kuasa Rabu ini (1 November), kata Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Mohamad Sabu.

Beliau berkata bagi subsidi telur gred A, B, C, kerajaan bersetuju untuk ia diteruskan mengikut mekanisme sedia ada.

“Ia (penamatan subsidi ayam) adalah selaras dengan pendekatan penyasaran semula subsidi secara berfasa yang dilaksanakan kerajaan,” katanya dalam sidang media penamatan kawalan harga dan subsidi ayam di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata kerajaan telah mengeluarkan subsidi keseluruhan sebanyak RM3.8 bilion bagi menampung kos ayam dan telur sehingga Februari tahun ini.

“Rasional untuk penamatan subsidi secara pukal bagi ayam ini adalah untuk mengurangkan ketirisan subsidi yang turut dinikmati oleh warga asing dan golongan berpendapatan tinggi,” katanya.

Turut hadir pada sidang media itu Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Chan Foong Hin, Ketua Setiausaha Perbendaharaan Johan Mahmood Merican serta Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Mohd Sayuthi Bakar.

Mohamad berkata penamatan subsidi ayam itu selepas mengambil kira situasi dan trend semasa bekalan serta harga ladang dan kos pengeluaran ayam telah mula stabil, yang menyumbang kepada harga pasaran semasa kini di bawah harga siling.

Dalam hal itu, beliau berkata kerajaan akan memastikan harga jualan bagi ayam yang akan diapungkan itu terus berada pada kadar munasabah.

“Kerajaan meluaskan akses kepada bekalan ayam melalui Jualan Agro MADANI dan Jualan Rahmah secara berterusan di seluruh negara bagi memberikan pilihan dan jaminan kepada rakyat untuk mendapatkan bekalan ayam pada harga yang berpatutan dan di bawah harga siling semasa.

“Di samping itu, melalui sesi libat urus bersama pemain industri pada 22 Oktober 2023, kerajaan telah mendapatkan komitmen daripada pihak industri supaya harga ayam di ladang yang dikeluarkan tidak mencatatkan kenaikan yang ketara sehingga membebankan pengguna,” katanya.

Mohamad berkata Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup akan melaksanakan pemantauan dan penguatkuasaan melalui Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 bagi memastikan tiada aktiviti pengambilan untung secara berlebihan dan manipulasi harga oleh peniaga yang tidak bertanggungjawab di peringkat runcit.

Beliau berkata kerajaan juga akan terus bekerjasama dengan semua pihak bagi memastikan status bekalan dan harga ayam di ladang berada dalam keadaan stabil dan tidak membebankan rakyat serta tidak berlaku sebarang aktiviti pencatutan di sepanjang rantaian bekalan.

“Kerajaan akan terus memberi penumpuan untuk memperkasa industri penternakan ayam melalui bantuan insentif dari segi pembiayaan dana pusingan kepada penternak bersaiz kecil dan sederhana dan skim mikro kredit sebagai bantuan modal pusingan kepada penternak komuniti serta program transformasi reban ayam terbuka kepada reban ayam tertutup.

“Langkah ini akan memberi peningkatan dari segi akses bekalan secara terus daripada penternak komuniti kepada pemborong di pasaran,” katanya.

Sementara itu, Johan berkata dengan penamatan subsidi ayam itu kerajaan dapat menjimatkan belanja kira-kira RM100 juta sebulan.

Pada 13 Oktober lepas, Perdana Menteri Anwar Ibrahim ketika membentangkan Belanjawan 2024 mengumumkan kerajaan menimbang untuk mengapungkan harga telur dan ayam selepas mendapati trend semasa menunjukkan bekalan kedua-dua sumber makanan itu kini stabil.

Beliau berkata pelaksanaan tersebut membolehkan pasaran tempatan dapat berfungsi semula dengan bebas dalam memastikan keterjaminan bekalan ayam dan telur di pasaran.

Anwar berkata langkah itu juga dilakukan bagi memastikan manfaat subsidi yang diberikan sebelum ini hanya dinikmati rakyat yang berhak, bukannya warga asing dan golongan kaya memandangkan sejak 2022, kerajaan telah mengeluarkan subsidi keseluruhan sebanyak RM3.7 bilion bagi menampung kos ayam dan telur. – Bernama, 30 Oktober, 2023.


HARI INI

AYAM SEKILO

9 RINGGIT

AMIN

KITA TENGOK

LEPAS INI BERAPA

SEKILO

AMIN

TELOR DAH NAIK

WALAU PUN ADA

SABSIDI

AMIN

RAKYAT MAKIN

TERSAMA

MAHALDAH NI

 AMIN 

KHALAS

DEWAN RAKYAT MALYSIA WAJIB BERTINDAK


DEWAN RAKYAT

MALAYSIA WAJIB

TUNJUK SOKONGAN

PADA PALESTIN

KHALAS

NAJIB TAK DAPT MAIN GOLF


NAJIB TAK DAPAT

MAIN GOLF

KHALAS

Unknown commented on 
"NAJIB TABAH
 DALAM PENJARA"

Kah kah kah kadangkala baik berdiam diri, tak payahlah cakap mengarut, ramai tahu mungkin baginda Najib selesa sihat gembira berada dalam banyak kelebihan cuma tak dapat naik jet tak dapat main golf lain kali bina padang golf dalam penjara mungkin senang lagi, kah kah kah

DEMO DUNIA UBAH PANDANGAN YAHUDI DALAM & LUAR ISRAEL


PANDANGAN DUNIA

AKAN PENGARUH

YAHUDI LUAR DAN

DALAM ISRAEL

KHALAS

Unknown commented on
 "SATU DUNIA SOKONG PALESTIN TERMASUK YAHUDI DI TEL AVIV"

Selama ini pun memang seluruh dunia bantah tetapi hakikatnya Israel tetap buat apa dia suka, alasan Hamas masuk rumah culik orang-orang Israel sudah cukup alasannya membelasah kaw kaw sampai sekarang, ada dia kisah demo boikot semua? Rasanya tidak jadi terbaik cari penyelesaian cari kaedahnya sesuai tak kira siapa menang siapa kalah sudah nampak bibit permulaan kehancuran dunia kah kah kah lain lain cakap cakap pun kosong belaka amin

PAGI SENINPAGI SENIN

SENIN 30 OKTOBER 2023
HARI BERLALU
MINGGU BERGANTI
BULAN BERTAMBAH

HEBOH TENTANG PENDATANG
DI SELAYANG ROHINGYA
DI TIBAI KERANA MENIAGA
DI PASAR SELAYANG

DI BUKIT CAMERON
BENGALA DI TIBAI
KERANA JUAL SAYUR MURAH

DI JALAN IPOH
PAKISTAN DI TABAI
KERANA NIAGA MAKAN

DI BRICKFEILD
BENGALI DI TIBAI
KERANA BUKA WARUNG
MASA NAK DEWALI

PENDATANG HARAM INI
BAWA MASALAH
PALING BESAR MASAALH
IALAH PENDATANG HARAM
DARI CHINA MERAH
DAH LESAP 1.2 JUTA
MEREKA BOLEH LESAP
MENYAMAR SEBAGAI
CHINA MALAYSIA

JIKA TIDAK ADA LANGKAH
SERIUS  TANAH MELAYU INI
AKAN   DI TAKLOK OLEH
CHINA MERAH
INI BARU 1.2 JUTA
RAMAI LAGI AKAN DATANG
AMIN

GAZA
SOLDADU ISRAEL MASUK
KE GAZA
PERTEMPURAN HEBAT
GERILA SELAMAT DALAM TOROWONG
ORANG BIASA MATI
KENA BOM

AMERIKA
BIDEN MEMINTA
LEBIH BANYAK
BANTUAN MASUK KE GAZA
PUKI MAK NI LIDAH BERCABANG
AMERIKA JUGA YANG BERI DANA
BERI SENJATA PADA ISRAEL

ISRAEL
SERANGAN  MULA
DI LANCAR KE ATAS LEBANON
DAN SYRIA OLEH ISRAEL
PERANG MEREBAK

HOKKIEN
PAGI INI CERAH SEGAR BASAH
HUJAN PETANG KELAMRIN
MATA HARI DAH KELUAR

KL SENTRAL CERAH
ARAH KLCC BERKABUS

WOW
GUA DI SAMBUT OLEH MURAI
BILA MURAI BERKICAU
PAGI MENJADI INDAH

HARI INI AKAN PANAS
PETANG MUNGKIN HUJAN
MUSIM BANJIR DAH SAMPAI

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT SENIN
DENGAN  GUMBIRA

BRO
WAKIL BUKAN SEBARANG WAKIL
WAKIL NASIB MENGHANTAR TANDA
DEGIL BUKAN SEBARANG DEGIL
DEGIL NAJIB MEMINATI JANDA

WAKIL BUKAN SEBARANG WAKIL
WAKIL NASIB  JAGA BUDAK
DEGIL BUKAN SEBARANG DEGIL
DEGIL NAJIB MEMELOK  BADAK

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT AKHIR BULAN