Isnin, 12 Oktober 2020

JURUGAMBAR NAMANYA KORDANAMA JURUGAMBAR

KORDA

Alberto Díaz Gutiérrez, lebih dikenali sebagai Alberto Korda atau hanya Korda (14 September 1928 - 25 Mei 2001), adalah seorang jurugambar Kuba, dikenang kerana gambarnya yang terkenal Guerrillero Heroico dari revolusioner Marxis Argentina Che GuevaraMENGINGATI

             
DENGAR KATA TUAN HAJI INI

 


TUAN AJI

SAIFUDIN

PASAI APA TAKDA

HIMPUNAN

KAH KAH KAH

TAKDA SAPA

NAK DATANG KA?

KAH KAH KAH


Tiada sebarang himpunan esok, kata Setiausaha Agung PKR

Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) Tuan Haji Saifuddin Nasution memaklumkan, tiada sebarang perhimpunan beramai-ramai semasa majlis menghadap Yang di-Pertuan Agong esok.

Beliau berkata, semua anggota PKR diarah untuk tidak berhimpun mahupun berkumpul di mana-mana tempat, terutama di jalan-jalan utama menuju Istana Negara

 “Saya juga pohon agar semua rakyat Malaysia bertenang sambil majlis menghadap ini berlangsung, termasuk jika berlaku sebarang proses selepas itu.

WOIT 

TUAN HAJI

PROSES APA

SALEPAS ITU

KAH KAH KAH

SAJE TANYA

MANA TAHU

KALAU KALAU

ABAM DIBAWA

KE BUKIT AMAN

KERANA ADA

LAPORAN POLIS

KAH KAH KAHKES ZAHID TAMBAH BERAT BILA ADA KENG

 


KES ZAHID 

MAKIN BERAT

BILA ADA KENG 

AMINZahid tahu saya guna cek Yayasan Akalbudi bayar kad kreditnya, kata saksi

BEKAS setiausaha eksekutif kepada Tuan Haji Ahmad Zahid Hamidi memberitahu Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur hari ini bahawa bekas majikannya tahu beliau menggunakan cek Yayasan Akalbudi bagi pembayaran kad kredit bekas timbalan perdana menteri itu.

Mejar Mazlina Mazlan @ Ramly berkata Ahmad Zahid mengetahui mengenai perkara tersebut kerana presiden Umno itu yang memberikan kebenaran.

“Tuan Haji  Zahid juga tidak pernah menarik balik arahan (guna cek Yayasan Akalbudi bayar kad kredit) tersebut.

“Setiap kali saya ajukan (kepada Tuan Haji Ahmad Zahid) cek (Yayasan Akalbudi) saya akan beri sekali penyata pembayaran,” katanya ketika menjawab soalan Timbalan Pendakwa Raya (TPR)  Raja Rozela Raja Toran semasa pemeriksaan semula yang merujuk jawapan Mazlina ketika ditanya pembelaan bahawa beliau menyorok penyata kad kredit dan bank daripada Tuan Haji Ahmad Zahid.

Beliau berkata demikian pada hari ke-43 perbicaraan kes Tuan Haji Ahmad Zahid yang menghadapi pertuduhan rasuah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram melibatkan jutaan ringgit daripada dana Yayasan Akalbudi.

Ketika ditanya Raja Rozela, ada atau tidak lain-lain dokumen yang ditunjukkan kepada Tuan Haji Ahmad Zahid atau disemaknya, saksi menjawab “ada, buku cek Maybank Yayasan Akalbudi”.

Saksi pendakwaan ke-90 itu juga berkata Tuan Haji Ahmad Zahid tidak pernah menyatakan apa-apa semasa menyemak kaki cek pada buku cek Maybank Yayasan Akalbudi tersebut.

Ketika ditanya TPR Lee Keng Fatt mengenai purata jumlah wang yang terdapat di dalam akaun Yayasan Akalbudi antara Jun 2016 sehingga beliau (Mazlina) tidak lagi berkhidmat sebagai Setiausaha Eksekutif pada 2018, Mazlina menjawab “anggaran sebulan dalam ratusan ribu ke juta.”

Lee: Ada tunjuk penyata bank kepada Tuan Haji Zahid?

Mazlina: Ada

Lee: Berapa kerap?

Mazlina: Tuan Haji  Zahid akan buat ‘spot check’ (pemeriksaan mengejut) dalam setahun satu atau dua kali.

Tuan Haji Ahmad Zahid, berdepan 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya membabitkan pecah amanah, lapan rasuah dan 27 pengubahan wang haram melibatkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung esok.– 12 Oktober, 2020.

BUDAYA KENG

MAKIN MEREBAK

INI BAIK 

UNTUK NEGARA

AMIN

 

BERITA YB SAMAN YBYB SAMAN YB


BERITA 
YB SHAMSUL ISKANDAR
AKAN MENYAMAN
DATUK SRI ANWAR IBRAHIM
TELAH MENULAR LIAR

YB SHAMSUL ISKANDAR
TELAH MENEMPAH 
SATU SET PAKAIAN MELAYU
DUA SET PAKAIAN BARAT

YB SHAMSUL JUGA
TELAH MENEMPAH KASUT
TRES SPESAIL
UNTUK MENAMBAH TINGGIKAN
KAKI BELIAU

SEMUA INI DILAKUAN
DENGAN HARAPAN
ANAWAR IBRAHIM 
AKAN DINOBAT SEBAGAI
PERDANA MENTERI

DAN
YB SHAMSUL 
AKAN DILANTIK SEBAGAI
MENTERI  TINGGI PELAJARAN

TUP TUP
POLIS PANGGIL
 ANWAR IBRAHIM 

YB SHAMSUL ISKANDAR
DIKATAKAN TELAH RUGI
JUSTERU AKAN 
MENYAMAN
DATUK SERI ANWAR IBRAHHIM

BERITA INI WALAU PUN
MENULAR HEBAT
TAPI YANG SAHEH
INI BERIAT PALSU
AMIN 

SEBELUM KE ISTANA KE BUKIT AMAN DULUSEBELUM KE ISTANA

KE BUKIT AMAN DULU

KAH KAH KAH


Polis panggil Anwar berhubung senarai sokongan ahli Parlimen

POLIS akan memanggil ketua pembangkang Anwar Ibrahim untuk beri keterangan berhubung senarai sokongan ahli Parlimen yang diterima beliau untuk membentuk kerajaan baharu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Huzir Mohamed berkata bagaimanapun ia terpaksa ditangguhkan sehingga tarikh yang akan dimaklumkan kelak kerana Anwar tidak dapat hadir pada hari ini.

“Setiausaha sulit beliau memaklumkan bahawa YB Datuk Seri Anwar Ibrahim hanya dapat hadir pada 13 Oktober jam 9 pagi, justeru PDRM menangguhkannya ke tarikh yang akan dimaklumkan kelak,” kata Huzir.

Anwar sepatutnya dipanggil untuk beri keterangan pada pukul 11 pagi hari ini.

CIIS BERDEBAH 

KAH KAH KAH

PUKRAK MUKRAK

TAKDA RESPEK

PADA BAKAL

PERDANA MENTERI  

KAH KAH KAH

KUNTAU MUNTAU

CIPRAK MIKRAK

**%%*&^%$2&&%

KAH KAH KAHSATU LAGI JADI KENG

 SATU LAGI

JADI KENG

Zahid tahu saya guna cek Yayasan Akalbudi bayar kad kreditnya, kata saksi


BERITA MENYUSUL

TAK PERLU RISAU POLIS DAH PANGGIL ANWAR

 ESOK SELASA

TAK PERLU RISAU

POLIS DAH PANGGIL 

ANWAR 

KAH KAH KAH


capt salai commented on

 "PILIHANRAYA PRESIDEN AMERIKA"

Apo kau besurah pasal amerika lak tt oi..dah kocut la tu esok ari selasa kah kah..dh tekelesup pipit kau tt dh panjang bulu dari batang kah kah kah


Nole commented on 

"ESOK SELASA"

Kahkahkah. Woi syam. Ko buek apo kat tmn bunga istana tuh??!. Pandai kau meloloskan diri jadi hang kebun ye. Nak rakam sejarah kan... bhahhahahhahaha. Wa ma ka roooooo.

KES POLIS PULAAAK
KES APA NI?

Polis panggil Anwar berhubung senarai sokongan ahli Parlimen

BERITA MENYUSUL


TER NOWW TER HOTT TER KINI

 


WAJIB BACA

PKP Bersyarat di Selangor, Putrajaya, KL dan Sabah dikuatkuasa

SELANGOR, Putrajaya dan Kuala Lumpur diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) selepas berlaku lonjakan kes Covid-19, kata Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob, hari ini.

Penguatkuasaan PKPB akan bermula daripada 14 Oktober hingga 27 Oktober.

Ismail Sabri berkata keputusan itu dibuat atas nasihat Kementerian Kesihatan.

“Bagi menyekat penularan wabak ini dari terus merebak, sidang khas MKN (Majlis Keselamatan Negara) hari ini bersetuju untuk melaksanakan PKPB di Selangor, WP Kuala Lumpur dan Putrajaya berkuatkuasa jam 12.01 tengah malam, 14 Oktober hingga 27 Oktober 2020,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata PKPB juga akan dikuatkuasa di Sabah bermula tengah malam 13 Oktober hingga 26 Oktober.

“MKN juga memutuskan mengenakan PKPB di Sabah selepas melihat lonjakan kes Covid-19.

“Bagaimanapun, arahan itu akan bermula daripada tengah malam ini (13 Oktober) hingga 26 Oktober,” tambahnya.

Ismail Sabri menjelaskan di bawah PKPB semua sekolah termasuk pra sekolah dan institut pengajian tinggi akan ditutup.

Katanya lagi, semua aktiviti keagamaan, sosial dan sukan juga dilarang diadakan sepanjang tempoh itu.

“Masjid dan rumah ibadat bukan Islam lain adalah ditutup. Semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya termasuk majlis perkahwinan adalah tidak dibenarkan.

Pusat-pusat hiburan dan kelab malam juga tidak dibenarkan,” katanya.

Tambahnya, perjalanan rentas daerah juga tidak dibenarkan kecuali untuk kes kecemasan.

“Bagaimanapun bagi pekerja yang perlu merentas daerah, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan,” katanya.

Sektor ekonomi bagaimanapun dibenar terus beroperasi termasuklah restoran dan kedai runcit.

“Kedai masih boleh beroperasi. Stesen minyak, kedai runcit, pasar basah masih boleh berniaga tetapi perlu ikut garis panduan ketat. Mereka boleh beroperasi daripada 6 pagi hingga 6 petang.”

“Untuk restoran hanya bawa pulang dan pandu lalu dibenarkan dan mereka hanya boleh dibuka daripada 6 pagi hingga 6 petang. Begitu juga dengan stesen minyak.

“Pemandu e-hailing boleh beroperasi bermula 6 pagi hingga 8 malam dan perkhidmatan bas tidak dibenarkan,” katanya lagi.

PKPB mula dikuatkuasa pada 1 Mei 2020. Sebulan kemudian, kerajaan mengumumkan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP) selepas kes jangkitan Covid-19 semakin menurun. – 12 Oktober, 2020.

WAJIB PATUHKENYATAAN POLIS MUSTAHIL TAK FAHAM

 

MUSTAHIL 

TAK FAHAM MAKNA KENYATAN POLIS INI 

AMIN
Polis tolak permintaan ‘pelik’ Anwar untuk disiasat 2 jam sebelum ke istana

Polis Bukit Aman menolak permintaan “pelik” Presiden PKR Anwar Ibrahim supaya beliau disoal siasat pada hari sama dijadualkan bertemu dengan Yang di Pertuan Agong.

Permintaan itu dilakukan ketika polis menjalankan siasatan selepas enam laporan polis dibuat ahli Parlimen Umno menafikan senarai nama mereka menyokong Anwar untuk menumbangkan kerajaan persekutuan.

Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman berkata pemimpin PKR itu dipanggil untuk diambil keterangan hari ini pada pukul 11 pagi.

“Namun, setiausaha sulitnya memberitahu, Anwar hanya boleh datang pada 13 Oktober, pukul 9.00 pagi,” kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Huzir Mohamed dalam satu kenyataan.

Katanya, pihak polis menangguhkan temu janji mereka dengan Anwar sehingga ke satu tarikh yang akan diumum kelak.

Satu sumber yang mengetahui hal itu berkata, permintaan Anwar untuk bertemu dengan polis dua jam sebelum perkenannya ke Istana Negara adalah “pelik”.

“Ia tentu tidak akan berikan beliau cukup masa untuk memakai baju ke majlis itu, dan dalam masa yang sama akan menyulitkan siasatan pihak polis yang kebiasaannya memerlukan lebih dari beberapa jam,” katanya.

“Namun, setiausaha sulitnya memberitahu, Anwar hanya boleh datang pada 13 Oktober, pukul 9.00 pagi,” kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Huzir Mohamed dalam satu kenyataan.

Minggu lepas, Anwar berkata Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah memperkenan untuk mengadapnya esok, di mana beliau akan memberi perincian mengenai dakwaan mendapat sokongan majoriti “kukuh dan meyakinkan” daripada ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan.

Tiga minggu sebelumnya Anwar mengisytiharkan kerajaan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin sudah tumbang dan beliau di ambang membentuk kerajaan baru yang kuat.

Sejak itu, terdapat beberapa dakwaan ahli Parlimen Umno melompat ke blok Pakatan Harapan Anwar.

Sekurang-kurangnya 10 ahli Parlimen menafikan mereka akan menyokong Anwar untuk jawatan perdana menteri, termasuk Tengku Adnan Tengku Mansor, Ahmad Maslan, Bung Moktar Radin, Mahdzir Khalid, Idris Jusoh, Tajuddin Abdul Rahman dan Shahidan Kassim.

Ada dalam kalangan mereka turut membuat laporan polis.

Pihak polis memulakan siasatan mengikut Seksyen 505 (b) dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia.


LEPAS JUMPA

AGONG PERGI

JUMPA POLIS

POLIS

KAH KAH KAH

INI BUKAN

NAK JADI PM

KAH KAH KAH

INI MACAM NAK

JADI BANDUAN

SEKALI LAGI

KAH KAH KAH 

GUA DAH CAKAP 

NANTI ABAM AKAN MELAUKAN

KONSPIRASI 

ADA 

KONSPIRASI

KAH KAH KAHLOKMAN ADAM BERI AMARAN PADA ZAHID


APA JADI 

DENGAN AMARAN 

LOKMAN  ADAM DIBUAT PADA 30 SEPTEMBER

HARI INI 12 HARIBULAN

DAH LEBIH 7 HARI   

LOKMAN ADAM

BERI AMARAN

PADA ZAHID HAMIDI

KAH KAH KAH

GUA UDAH BILANG

LOKMAN ADAM

IALAH

LOKMAN ADAM

KAH KAH KAH

SEKARANG 

LU ADA CAYA

AMIN

TAHUN 1969 TAHUN 2525

LAGI 5 TAHUN

KONSERT ORIENTASI
IQBAL MALBORO  
HARGREAVES  HALL 1969
 KUALA KANGSARPILIHANRAYA PRESIDEN AMERIKA 

PILIHANRAYA

PREIDEN AMERIKA

Berita makin menular makin merebak. Suasana heboh. Media tak habis habis memberi analisa. Pekara yang dibincangkan : Mazhab kanan dan mazhab kiri di Amerika Sarekat sedang bersedia  mengangkat senjata jika calon mereka  tewas. 

Pada Selasa 3 November warga Amerika akan mengundi untuk memilih Presiden ke 46. Undi pos berjalan awal. Warga Amerika di luar negara telah mula mengundi.  Presiden Donald Trump dari Parti Republican  sedang  bertahan dan berkubu  di Rumah Puteh. Musuh ketat Trump  yang ingin merampas Rumah Puteh ialah Joe Biden dari Parti Democrat.

Pilihan raya presiden kali ini dibaca sebagai  permulaan revolusi kedua untuk Amerika. Revolusi Amerika  pertama 1776 bilamana warga Amerika mengangkat senjata untuk membebaskan diri dari menjadi tanah jajahan Inggeris. Revolusi kedua – November 2020 -  kali ini musuh tidak sajelas tahun 1776.  Kalau dulu  jelas  angkat senjata menentang kaum Raja dan kaum feudal di London.

Revolusi  kedua Amerika November  2020  adalah dalam bentuk perang saudara antara ‘Amerika kanan dan Amerika kiri.’ 

DI Amerika pernah terjadi perang sudara dari tahun  1861 hingga 1865.   Pergaduhan tentang ajenda hak memiliki hamba abdi,  perebuatn ekonomi dan  nilai apa sabenaranya budaya dan sistem politik Amerika.  Wilayah Selatan Amerika yang mahu terus menggunakan tenaga hamba abdi telah  mengakat senjata menentang Washington untuk menubuhkan negara dan kerajaan sendiri.

Saya perlu jelaskan disini bahawa takrifan  kanan  dan kiri  ini pun agak tidak tepat.   Republican dan Democrat ini saperi Coco Cola dan Pepsi Cola. Mengikut takrifan kaum Marxis dua parti ini tidak banyak berbeza.  Kedua-dua parti ini  adalah parti penyokong sistem ekonomi kapitalis. Kedua dua parti politik ini mendapat dana sokongan dari kaum pemodal.

Kedua dua parti ini klim bahawa parti mereka lebih baik mengendalikan sistem kapitalis. Kedua parti ini klim bahawa mereka lebih berjaya untuk membentuk suasana  politik dunia demi perniagaan dan keuntungan  kaum pemodal  Amerika dan kaum pemodal antarabangsa. 

Jika ini yang diklim - apa yang membezakan dua parti ini sahingga para penyokong sedang  bersedia untuk mengangkat senjata? 

Dari pandangan Marxis dua parti ini tidak ada perbezaan idealoji. Republican dan Democrat hanya berbeza dari sikap. Republican lebih  konservatif. Manakala Democrat lebih liberal.  Republican menentang gerakan gay, lesbian atau homoseksual.  Republican  menentang kemasukan pendatang asing.  Republican menafikan pemanasan dunia. Republican menentang penguguran bayi. Manakala Democrat menyokong LGBT, simpatii terhadap pelarian perang  dan sedar akan bahaya pemanasan dunia. Democrat percaya  badan wanita adalah hak wanita bukan milik  Gereja.

Jika hanya perbezaan sikap kenapa penyokong sedang bersedia mengangkat senjata.

Untuk memahami politik Amerika  2020 kita wajib kembali melihat apa berlaku pada tahun 2016. Pada tahun 2016  Hillary Clinton  dari Democrat menjadi buah hati media. Dalam analisa  elite kapitalis, pemilik kilang senjata, pemain  saham di Wall Street – adalah cantik  tersusun dan indah  untuk pandangan dunia apabila Hillary  - saornng wanita  dinobatka sebagai Presiden.

Kaum pemodal liberal dan mazhab konservatif baru mahu Amerika dilihat sopan.   Dari segi  perancangan  elit politik dan elit ekonomi  Hillary amat molek untuk membawa image feminis. Ini sama saperti imej Barack Obama. Sosok hitam, liberal dan tidak menggugat politik dan kestabilan politik dunia.

Walhal dari fakta sejarah  dan statistic ,  Obama lebih banyak meledakkan  bom membunuh warga dunia ketiga berbanding jumlah campuran  total   yang mati dibunuh oleh  Bush  dua beranak. Justeru kaum  pemodal international mahu wakil mereka di Rumah Puteh yang sopan yang beradab. Adalah lebih senang kaum kapitalis menjarah dunia jika Rumah Puteh bersopan.

Semua perancangan menobatkan Hillary gagal apabila Donald Trump masuk dan menduduki Rumah Puteh. Kaum kapitalis Amerika menjadi gelabah, gugup dengan kesampaian Trump. Kini Rumah Puteh diduduki oleh seorang jantan yang kasar, lucah dan kurang sopan.

Saya adalah penyokong Donald Trump yang setia. Saya bukan menyokong  garis kanan yang dibawanya. Saya juga tidak menyokong sikap Trump yang kurang sopan.

Saya menyokong Trump kerana jantan ini jujur. Sosok ini bercakap dari rasa hatinya.  Inilah dia sabenarnya watak  dan sikap kaum kapitalis – kasar rakus  gelojoh untuk mendapat kekayaan. Ini watak Trump.  Inilah watak kaum pemodal. Inilah perangai  orang kaya. Inilah  contoh keangkuhan dollar, dinar dari sesiapa yang  memiliki kuasa.

Donald Trump tidak berlapik. Dia berkata benar dalam twitter.  Untuk saya Trump adalah seorang revolusineer garis kanan.  Saya penganut  mazhab garis kiri lebih mudah mengenali sosok saperti Trump.  Kontradiksi  miskin kaya  dan hitam puteh bertambah tajam dibawah Trump.  Musuh sademkian  lebih mudah untuk dikenali kerana ianya tidak menyamar.  Tidak memakai  ketayap.  Tidak menjadi Imam atau tidak berkhutubah. Apa dirasa itu dicakap.

 Belum pernah dalam sejarah Amerika  seorang Presiden   berkata  secara terbuka ‘ CNN pembohong…’ .  .. …Washington Post dan New York Times  akhbar kaki putar… Jangan percaya akhbar ini kerja mereka membuat onar…’   

Untuk pertama kali rakyat Amerika disedarkan bahawa selama ini media meniupkan  asap ganja untuk mereka  berkhayal. Media melalai dan memanaikan fikrah mereka.  Terima kaseh Doland Trump yang telah menaikkan semangat kemarahn kaum buruh Amerika. Amin.

Kejujuran Trump ini  menggerunkan kaum pemodal. Ini menakutkan elite politik. Kacau bilau  berlaku di Washington DC. Topeng kesopaan mereka selama ini ditelah dikoyak rabakkan oleh Trump. Mak Cik Elegan dan Pak Cik Tweed  yang minum Earls Grey Tea  dengan jari kelengkeng terangkat ketika memegang  cawan kini terperanjat besar apabila melihat Presiden  mereka  minum dari kole.  Mereka merasa terganggu. Mereka tergugat oleh wujudiah Trump di Rumah Puteh. Topeng liberal dan topeng sopan mereka selama ini telah ditelanjangi oleh Trump. 

Selama ini kaum pemodal telah menjual air jampi kepada kaum buruh, kelas buruh dan kelas bawahan di Amerika. Mereka menggunakan Parti Democrat yang di war war sebagai parti liberal  ‘kiri’ untuk kaum buruh, kaum pekerja  dan kelas bawahan. Garis politik ini telah dihuru harakan oleh Trump.

Kaum buruh kelas bawahan kulit puteh Amerika  amat senang mendengar  slogan -  Amerika untuk Amerika – Make America Great Again – Amerika First -  Orang Luar Keluar -  Pendatang Asing Bawa Masalah. Kelas bawahan kulit puteh yang selama ini  tanpa suara tetiba  terdengar bunyi  suara Trump. Inilah bunyi dan nada hati  dan cita rasa mereka  yang selama ini dihalang dan diserang  oleh media liberal saperti  Washington Post dan suku sakatnya.

Pada 9 September 2016 Hillary Clinton telah memanggil para  penyokong Trump sebagai ‘ a basket of deplorables ‘  - sebakul Pak Lekeh yang  bebal.  Ini lah pandangan  kelas elite Amerika terhadap kelas buruh di Amerika.  Justeru mereka berbondong bondong  mengundi Trump.

Untuk pertama  kalinya Presiden Amerika telah berkata bahawa syarikat Amerika yang membuka kilang di China  sabenarnya memperkuat  musuh Amerika  - China Merah. 

Mengikut pandangan Trump syarikat yang membuka kilang di luar negara  tidak patriotic. Syarikat jenis ini  tidak sayangan Amerika.  Trump bukan sahaja beretorik nasionalis tetapi membuktikan kata-katanya dengan mengeluarkan dana berbilion dolar menjemput pulang  kilang ini  ke Amerika.

Ha ha ha.  Slogan nasionalis dan pro rakyat bawahan ini mendapat sambutan hangat dari kaum bawahan kelas buruh kulit puteh Amerika. Merek berbondong bondong menyokong Trump. Mereka inilah yang sedang  bersedia untuk angkat senjata jika Trump gagal mempertahankan Rumah Puteh. 

Tidak cukup dengan ini Presiden Trump telah memulakan projek mendirikan tembok besar untuk menghalang kemasukan pendatang haram dari negara Amerika Latin dan negara lain.  Laluan dari  Mexico   sering dibolosi oleh pendatang haram. Tembok - jawapan Trump ini disambut hangat oleh pauk kanan yang sentiasa  benci kepada pendatang.

Penyokong Trump  terunggul ialah   NRA – Nationa lRifle Association. Badan Ngo ini  amat berpengaruh di Amerika. Mereka pelobi hak untuk warga Amerika ememilki  senjata.  Tidak ada  calon  Presiden Amerika yang berani menyerang NRA. Rata-rata ahli NRA  dari haluan  mazhab kanan. Malah ada diantara pecahan   kumpulan ini yang menjadi ektremis rasis  kanan yang benci kepada kulit hitam. 

Pada tahap ini seratus peratua ahli NRA akan mengundi untuk Trump. Amin

Suasana menjadi tegang apabila  Trump  mengeluarkan keyatan bahawa  udi pos yang sedang dijalankan di Amerika adalah satu penipuan.   Trump melihat undi pos ini  menyebelahi pihak lawan. Untuk itu Trump telah memotong dana kerajaan untuk mengendalikan  sistem  undi  postal. Ketua Pengarah Pos yang baru dilantik ialah sosok peminat Trump.

Dalam masa yang sama aktivis Republican sedang menyusun dan mengatur ahli ahli mereka untuk memantau tempat membuang undi. Mereka ini terdiri dari bekas tentera dan bekas pasokan keselamatan. Mereka cekap  menggunakan senjata.

Jelas  penyokong Trump sedang bersedia. Meraka sdnag  mengasah parang dan menyimpan makanan. Bagiamana pula dengan penyokong Joe Biden dari Parti Democrat.  Tunggu minggu hadapan. (TT)

KAY KAYA KAYA

 PROJEK 

CEPAT KAYA

BELI SAHAM

YANG ADA KAITAN

DENGAN

ADIK BERADIK

ANAK BERANAK

ANAWAR  IBRAHIM

SEKARANG

KAYA KAYA KAYA

KAH KAH KAH

BELI BELI BELI

JUAL JUAL JUAL

KAH KAH KAH

ESOK SELASA

 
ESOK SELASA

Unknown commented on 

"ADA KONSPIRASI"

napa ada bewak yang takut anwar jadi Pm. anwar buka genderuwo. anwar manusia biasa...rakyat malaysia. tunggu esok je la...
Unknown commented on

 "ANWAR DAN NAJIB SATU TIM"


Padan muka ko TT,gi lah kesana kemari jalan kaki.Rabu ni minyak turun lagi hahahaha.


Unknown commented on

 "TAKDO TOLO"

Mat tt meraban juga. Letih dah kencing tak basuh pipit. Justeru itu justeru itu kalau anuar PM Mat tt akan terus kencing tak basuh pipit hingga anuar jatuh semula. Harap2 tak berkulatlah pipit.

RABU KERAJAAN BARU

 

KIRA PUNYA KIRA

CONGAK TOLAK

DARAF BAGI

RABU INI KERAJAAN

BARU

AMIN
Matematik sokongan ‘kukuh dan meyakinkan’ Anwar

Kiriman media sosial mengenai politik Malaysia menunjukkan orang ramai sama ada tidak peduli, bimbang atau memberontak disebabkan satu lagi rampasan kuasa secara aman pada tahun 2020, berikutan dakwaan terbaru Anwar Ibrahim memiliki angka untuk menumbangkan kerajaan.

Rakyat Malaysia mungkin tidak mempunyai cara lain untuk menilai kebenaran dakwaan itu, selain kenyataan dan penafian oleh ahli politik.

Anwar pada 23 September mendakwa memiliki angka, “kukuh dan meyakinkan”, untuk membentuk kerajaan persekutuan, memenuhi cita-citanya selama beberapa dekad untuk menjadi perdana menteri.

Beliau kemudian mendakwa dirinya telah mendapat sokongan ahli Parlimen yang mencukupi bagi memastikan kerajaannya majoriti Melayu.

Dengan berbuat demikian, Anwar menyedari mengenai hubungan utuh antara politik dan kaum – yang menunjukkan peraturan tak bertulis menuntut Melayu dominan dalam politik persekutuan.

Beliau memahami sesiapa yang mendakwa mendapat sokongan untuk membentuk kerajaan mesti membuktikan ia datang daripada blok etnik ini.

Tetapi yang sinis terhadapnya menolak dakwaan Anwar, mengatakan beliau mencari perhatian media, yang selama ini membantunya terus kekal berada dalam politik Malaysia lebih dari dua dekad selepas kehilangan kuasa.

Ada juga yang secara terperinci menolak tuntutan itu, mengatakan dakwaan Anwar mempunyai majoriti “meyakinkan” pada masa sama dominan Melayu-Islam, langsung tidak masuk akal.

Jadi adakah Anwar bercakap benar?

Persektif yang lebih jelas mungkin dapat dilihat dengan mengkaji demografi ahli Parlimen di Dewan Rakyat.

Kami bahagikan ahli Parlimen kepada empat kumpulan besar etnik/kaum yang mungkin memberi kesan kepada politik persekutuan.

Mereka adalah Melayu-Islam, Bumiputera Bukan Melayu, Cina dan India.

Kami juga membahagikan ahli Parlimen berdasarkan beberapa andaian, dengan mengambil kira kenyataan terbaru kepada media oleh individu dan parti politik sebagai respons kepada dakwaan Anwar.

Andaian ini merangkumi perkara-perkara berikut:

1. Semua ahli Parlimen PKR, DAP dan Amanah akan menyokong Anwar.

2. Semua ahli Parlimen daripada PAS, GPS, Bersatu dan Pejuang termasuk Muda, dua parti pecahan Bersatu yang dipimpin Dr. Mahathir Mohamad dan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, tidak akan menyokong Anwar.

Sementara itu, dua parti lagi, Umno dan Warisan belum diketahui pendirian mereka, dengan anggotanya dijangka berpecah.

Berapa banyak daripada Umno?

Dalam kes Umno, blok Melayu-Islam terbesar, terdapat laporan media beberapa pemimpin menyokong rancangan Anwar.

Satu andaian, yang tidak dapat disahkan, mereka yang kini menghadapi tuduhan rasuah akan menyokong Anwar dengan harapan dapat melepaskan diri daripada sabitan.

Tujuh daripada 39 ahli Parlimen Umno berada dalam kategori ini:

1. Najib Razak
2. Ahmad Zahid Hamidi
3. Tengku Adnan Tengku Mansor
4. Abdul Azeez Abdul Rahim
5. Ahmad Maslan
6. Bung Moktar Radin
7. Mahdzir Khalid

Bedasarkan senarai di atas, Mahdzir, Bung, Ahmad Maslan dan Tengku Adnan secara terbuka sudah menafikan mereka akan menyokong Anwar.

Sementara, empat yang lain – Ahmad Nazlan Idris, Salim Shariff, Ahmad Jazlan Yaakub, Idris Jusoh, Tajuddin Abdul Rahman dan Shahidan Kassim juga menafikan bakal menukar kesetiaan.

Dalam kalangan ahli Parlimen Umno juga, sekurang-kurangnya 18 dikatakan berada dalam kumpulan yang dipimpin Menteri Luar Hishammuddin Hussein, yang dilihat mesra Bersatu dan bekas timbalan presiden PKR, Mohamed Azmin Ali.

Itu menjadikan jumlah 28 ahli Parlimen Umno yang tidak akan berpihak kepada Anwar.

Kami mengandaikan, dengan bersangka baik kepada pihak Anwar, kesemua yang tinggal, berjumlah 11 orang, akan menyokongnya.

Dalam kalangan ahli Parlimen Umno juga, sekurang-kurangnya 18 dikatakan berada dalam kumpulan yang dipimpin Menteri Luar Hishammuddin Hussein, yang dilihat mesra Bersatu dan bekas timbalan presiden PKR, Mohamed Azmin Ali.

Parti di Sabah dan Sarawak

Warisan Sabah dipimpin Mohd Shafie Apdal, pesaing terkuat Anwar.

Namun, tidak semestinya ahli Parlimen parti itu tidak akan menyokong pemimpin PKR itu, mengambil kira manfaat ekonomi dan politik yang boleh dituntut daripada beliau.

Sekali lagi, dengan bermurah hati, diandaikan daripada lapan ahli Parlimen Warisan, akan ada yang memilih dan menentang, memberikan Anwar empat ahli Parlimen daripada parti ini.

Bagi wakil rakyat bebas dan parti yang memiliki satu-satunya ahli Parlimen, kami andaikan mereka akan menyokong Anwar.

Mereka termasuk seorang ahli Parlimen bebas di Sarawak, dan masing-masing satu daripada PBS, PBRS, Upko dan Star. Secara keseluruhan, lima lagi untuk Anwar daripada kategori ini.

Dalam kes GPS, semua indikasi menunjukkan parti yang memerintah Sarawak itu tidak akan menyokong sebarang gerakan menggantikan kerajaan Muhyiddin, selepas menerima royalti minyak menguntungkan negeri itu.

Sementara itu, kedua-dua ahli Parlimen PSB Sarawak, termasuk Baru Bian yang terkesan dengan Anwar, berkemungkinan tidak akan bekerjasama dengan Anwar.

Setakat ini, dari Malaysia Timur, Anwar mendapat sembilan ahli Parlimen yang berada di luar Pakatan Harapan (PH).

MCA dan MIC

Adalah selamat untuk mengandaikan dua ahli Parlimen MCA tidak akan bekerjasama dengan Anwar, kerana parti itu sangat membenci DAP, sekutu terdekat Anwar dalam PH.

Begitu juga dalam kes MIC, yang kekal setia bersama Barisan Nasional di sebalik kekalahan gabungan itu.

Kad skor setakat ini

Jika tekaan ini betul dan dengan sangkaan bermurah hati menyebelahi Anwar, kad skornya setakat ini adalah 111 ahli Parlimen, mengikut pecahan berikut:

PKR: 38 (21 Melayu-Islam)

DAP: 42 (2 Melayu-Islam)

Amanah: 11 (kesemua Melayu-Islam)

Umno: 11 (kesemua Melayu-Islam)

Warisan: 4 (diandaikan, Melayu-Islam)

Pelbagai parti dari Malaysia Timur: 5 (diandaikan, 0 Melayu-Islam)

113 daripada 222 kerusi dalam Dewan Rakyat bukanlah majoriti “kukuh”.

Ia juga bukan kerajaan sebahagian besar Melayu-Islam, kerana hanya akan ada 49 ahli Parlimen Melayu-Islam dan 62 ahli Parlimen bukan Islam.

Persoalan yang lebih besar adakah DAP akan berada di pihak yang sama dengan Umno, terutamanya dengan pemimpin seperti Najib dan Zahid?

Ia adalah satu tindakan bunuh diri mengambil kira DAP secara konsisten tidak mahu bekerjasama dengan Umno terutama Najib, yang tumbang kerana sokongan luar biasa daripada pengundi Cina.

Malah jika DAP memberikan Anwar undi percaya, besar kemungkinan parti itu akan menjauhi Kabinet, menjadikan kerajaan Anwar sebagai kerajaan minoriti.

Kesimpulannya misi Anwar untuk menjadi perdana menteri kelihatan lebih sukar daripada sebelumnya.

Dalam tempoh 48 jam akan datang bakal mengesahkan adakah ini merupakan kenyataan yang munasabah.


SAM ISKANDAR

JADI MENTERI APA

SAJE TANYA

JANGAN MARAH 

KAH KAH KAH