Jumaat, 20 Ogos 2021

JANGAN TUTUP BERITA INI

 

MEDIA ARUS PERDANA

JANGAN TUTUP

BERITA SEPERTI INI

AMIN

ORANG RAMAI & RAKYAT WAJIB DIBERITAHU

BAHAYA 

CHINA MERAH

AMIN 

AWAS - BAHAYA PENDATANG CHINA MERAHAWAS

BENTENG UTAMA

BOLEH DIRASUAH

AMIN

KITA TAK TAHU

BERAPA RAMAI

WARGA

 CHINA MERAH

DATANG SEBAGAI 

PELACUNG
 TERUS TAK PULANG

 AMIN
Pegawai imigresen dipenjara, denda terima rasuah lepaskan warga asing

SHAH ALAM – Seorang pegawai Imigresen yang ditahan dalam Ops Selat dipenjara sehari dan didenda oleh Mahkamah Sesyen hari ini selepas mengaku bersalah menerima rasuah melepaskan warganegara asing tanpa melalui prosedur betul, antara 2017 hingga 2018.

Hakim Rozilah Salleh menjatuhkan denda kepada Muhammad Khairunazim Ab. Rahman, 31, sebanyak RM15,000 bagi setiap pertuduhan pilihan pertama dan kedua yang dibacakan jurubahasa.

Tertuduh berdepan penjara tiga bulan sekiranya gagal melunaskan denda setiap pertuduhan pilihan tersebut.

Turut dilucutkan hak kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) adalah wang tunai RM5,000 masing-masing di dalam beg dompet Charles Berkeley dan bekas PsVita berwarna merah, wang tunai matawang asing Turkish Lira berjumlah TRY10,000 di dalam sampul berwarna coklat serta sebuah kenderaan pacuan dua roda Mitsubishi Triton L200 2WD Double CA berwarna perak.

Mengikut pertuduhan pilihan pertama, Muhammad Khairunazim berjawatan Gred KP19 pada November 2017 di Pusat Operasi, Bahagian Kawalan Keselamatan, Pejabat Imigresen, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang, di Bahagian Kawalan Imigresen, Balai Pelepasan KLIA telah diberi wang suapan berjumlah RM200 secara tunai oleh seorang warga tempatan.

Bagi pertuduhan pilihan kedua pula, Muhammad Khairunazim pada 10 Januari 2018, di tempat letak kereta, Aras 2, Blok C, KLIA telah diberi wang suapan berjumlah RM800 secara tunai daripada seorang warga tempatan.

Warga tempatan ini merupakan individu sama sebagai orang tengah bagi melepaskan warganegara asing dari China daripada sebarang tindakan mengikut Akta Imigresen 1959/63.

Bagi pertuduhan pilihan pertama, tertuduh boleh didenda RM100,000 atau dipenjara sehingga 10 tahun atau kedua-duanya sekiranya disabitkan kesalahan mengikut Seksyen 25 (1) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 25 (2) akta sama.

Bagi pertuduhan pilihan kedua pula, tertuduh boleh dipenjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekiranya disabitkan kesalahan mengikut Seksyen 25 (1) Akta SPRM 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 25 (2) akta sama.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM Fadhli Ab. Wahab, sementara tertuduh tidak diwakil peguam.

Terdahulu, Rozilah ketika menjatuhkan hukumannya menggesa tertuduh menganggap denda dan penjara itu sebagai kifarah, malah Muhammad Khairunazim perlu bertaubat bagi mengelakkan dirinya menerima pembalasan Allah SWT kelak.

“Kamu patut bersyukur sebab ditangkap awal, supaya kamu tidak menganggap wang rasuah itu sebagai satu nikmat,” katanya.

RAKYAT

WAJIB DISEDARKAN

BAHAYA BESAR

DARI 

CHINA MERAH

AMIN SHERATON OOH SHERATON

 MADEY JADI
PM KALI KE 2

DI SHERATON

MUHYIDIN JADI

PM  MELALUI

LANGKAH 

SHERATON

ISMAIL SABRI

JADI PM

KENA 

SYARATON

KHALAS

MADEY PULAK BUAT LAWAK BERDIRI

 


INI HEBAT

KAH KAH KAH

MADEY JUGA

DAH PANDAI

BUAT

 LAWAK BERDIRI

KAH KAH KAH Tak tahu kenapa Anwar sukar dapat sokongan, kata Dr Mahathir


PENGERUSI Pejuang Dr Mahathir Mohamad mendakwa beliau tidak tahu sebab yang sering menghalang Presiden Anwar Ibrahim sukar mendapat sokongan untuk menjadi perdana menteri.

Beliau berkata demikian pada malam tadi ketika pemilihan untuk jawatan perdana menteri kesembilan melalui undian di kalangan ahli Parlimen menjadi tumpuan ramai.

“Kalau Anwar nak jadi perdana menteri dia kena dapatkan sokongan majoriti Dewan Rakyat, tapi dia kerap kali tak dapat sokongan, pasal apa pun saya tak tahulah,” kata Dr Mahathir.

Tambanya, Pejuang juga kekal dengan pendirian tidak menyokong mana-mana gabungan dan memilih menjadi kuasa ketiga.

Ini kerana Pejuang tidak tertarik untuk mengadakan kerjasama sama ada dengan Pakatan Harapan (PH) mahupun Perikatan Nasional (PN).

“Kita dapati kedua-dua pasukan gabungan yang ada, PN dan PH tidak menarik sebab itu kita asingkan diri.

“Kita kuasa ketiga. Kita boleh pilih mana satu kita memihak kepada mereka tapi kita ingin tahu apa pendirian mereka.

“Pejuang tak bergabung dengan sesiapa waktu ini. Ada kawan-kawan tapi tak bergabung,” kata Dr Mahathir.

Beberapa petunjuk yang muncul pada waktu itu menunjukkan Anwar tidak berjaya mendapat sokongan majoriti untuk dilantik sebagai perdana menteri kesembilan.

Pejuang semalam enggan mendedahkan calon pilihan mereka namun kenyataan para pemimpinnya menggambarkan parti itu tidak menyokong calon daripada kem Umno, Ismail Sabri Yaakob.

Paling jelas kenyataan Presiden Pejuang Mukhriz Mahathir yang berkata pihaknya tidak akan menyokong calon yang bekerjasama dengan kleptokrat, merujuk kepada beberapa ahli Parlimen Umno.

Kerjasama Dr Mahathir dan Anwar dilihat kembali pulih apabila kedua-duanya tampil bersetiakawan dalam demonstrasi ahli Parlimen pada 2 Ogos lalu.

Hubungan mereka tegang semula tahun lalu sewaktu Dr Mahathir menjadi perdana menteri ketujuh apabila penyokong Anwar mendesak jawatan itu diserahkan kepada ahli Parlimen Port Dickson itu.

Sewaktu ditanya dalam wawancara dengan Bernama, Dr Mahathir berkata beliau hanya berminat untuk mengetuai Majlis Pemulihan Negara dan tidak berminat menjadi perdana menteri semula.

Katanya, kedudukan sebagai perdana menteri tidak harus menjadi keutamaan sewaktu negara berperang dengan wabak pandemik Covid-19.

“Saya tak berminat dengan (jawatan) Kabinet, saya nak ada kuasa tangani masalah Covid-19.

“Saya bukan nak jadi perdana menteri saya cuma nak jadi ketua Mageran (Majlis Gerakan Nasional) atau Majlis Pemulihan Negara.

“Tapi apa yang kita putuskan kerajaan kena terima, setakat itu saja,” katanya.

Majlis yang dicadangnya itu ditubuhkan Muhyiddin pada bulan lalu namun tetap dikritik Dr Mahathir kerana masih diketuai perdana menteri.

Beliau pada asalnya mencadangkan penubuhan majlis pemulihan tersebut dilibatkan pakar tanpa pengaruh politik ketika pentadbiran PN.

Dr Mahathir berkata majlis berkenaan harus berfungsi sehingga keadaan penularan wabak Covid-19 reda.

“Sehingga kita selamat daripada Covid-19 kita tak boleh beri masa 10 bulan atau setahun (kepada majlis).

“Covid-19 datang dalam pelbagai varian, saya bagi idea ini masa itu tak besar lagi, kes 2,000 sehari. Sekarang naik ke 22,000 sehari.

“Tak tahulah saya boleh lebih baik daripada itu. Saya rasa kalau kita runding orang yang betul yang fikir masalah ini kita dapat idea tangani Covid-19 ini.

“Kalau bagi (tubuh majlis sejak) awal dulu saya yakin dapat perlahankan kadar jangkitan,” kata Dr Mahathir.

Oleh itu, penubuhan majlis berkenaan amat penting untuk membolehkan negara keluar daripada kemelut kesihatan dan ekonomi akibat pandemik Covid-19, katanya.

“Kita risau orang menderita banyak, mati, sakit, bunuh diri pun… kita tak pernah dengar orang Melayu bunuh diri sekarang bunuh diri.” – 19 Ogos, 2021.

MADEY NAK

TUMPU TENAGA

LAWAN VIRUS

KORONA

DARI WUHAN

AMIN SIAPA SOSOK INI ?

 

TUNGGU & LIHAT

AMIN

BETUL KE

APA DIA CAKAP

TAK NAK JAWATAN

AMIN
Saya bukan kemaruk jawatan – Asyraf Wajdi

KUALA LUMPUR –  Asyraf Wajdi Dasuki yang didakwa lantang bersuara kerana kemaruk jawatan menegaskan beliau sama sekali tidak mahu menerima sebarang jawatan dalam kerajaan baharu biarpun jika ditawarkan.

Sebaliknya Ketua Pemuda UMNO itu mahu terus mengepalai sayap kanan parti ini untuk menjadi suara semak dan imbang.

Beliau mahu terus jadi jurubicara rakyat tanpa terikat dengan apa-apa yang boleh membataskan suara Pemuda UMNO.

Menurutnya, jika benar beliau kemaruk jawatan sudah tentu sejak awal lagi  tidak menolak tawaran mengepalai syarikat milik kerajaan ketika Kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebelum ini.

”Lagipun Kerajaan baharu kelak hanya untuk beberapa bulan yang berbaki sebelum tamat tempohnya bagi diserahkan kembali mandat mutlak kepada rakyat dalam PRU15 (Pilihan Raya Umum Ke-15),” katanya dalam menjawab kenyataan-kenyataan sinis terhadapnya.

Menerusi hantaran di Facebook beliau, Asyraf berkata, Pemuda UMNO akan terus memperjuangkan 10 tuntutan permintaan rakyat untuk menambah baik bantuan kepada rakyat.

10 tuntutan itu ialah menyegerakan Bantuan Khas Covid (BKC), luluskan penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)/BKC dan penerima Geran Khas Prihatin.

Beliau mahu proses rayuan dipermudahkan tanpa perlu banyak dokumen pembuktian pengurangan pendapatan.

Lembaga Hasil Dalam Negeri juga wajar mengambil data terkini memandangkan ramai golongan M40 kini sudah jatuh ke dalam kategori B40 sejak awal tahun ini.

Tuntutan itu turut meliputi penambahan suntikan fiskal dengan meningkatkan jumlah BKC untuk B40, tambah baik i-Citra dengan dibenarkan pengeluaran secara ‘lump sumber berbanding setiap bulan.

Selain itu membenarkan akses kepada golongan T20 dan M40 untuk mengeluarkan caruman lebih tinggi bagi melangsaikan komitmen-komitmen mereka, bantuan khas kecemasan kepada peniaga-peniaga kecil yang mula gulung tikar dan selaraskan kaedah penawaran moratorium dengan tidak mengenakan faedah terakru.

CAKAP 

SERUPA BIKIN

ATAU

CAKAP KERANA

NAK BIKIN

KAH KAH KAHKERAN PULUT SANTAN BINASA

 


KERANA PULUT

SANTAN BINASA

KERAN PISANG

BAWAH PERUT

KERUSI PM

TAK DIRASA

KHALAS 

Unknown commented on 

"YB SAMSUL CAKAP BETUL - 

ANWAR MASIH ADA PELUANG"

Kerana mulut badan binasa, itu pepatah dulu, sekarang kerana kote jawatan binasa lah kah kah kah, kerana kote yang susah kawal seluruh kehidupan kena membohong membawa diri dalam ke Alphaan kah kah inilah jadi kepada semua yang letak kehendak kote atas segalanya, 


nak besar nak panjang akhirnya semua yang lain hilang, kah kah kah padan muka, yang paling sedih sekali sampai orang yang tidak layak langsung pun dapat pegang jawatan PIEM tetapi kerana kote semuanya hilang hangus kah kah kah syukur alhamdulillah

CALON MADEY GAGAL LAGI

 


CALON MADEY

GAGAL LAGI

AMIN Tak tahu kenapa Anwar sukar dapat sokongan, kata Dr Mahathir


PASAI APA?

APA DAH JADI

AMIN 

HAPUSKAN KAFRTEL PENYAMUN TUGAS KITA SEMUA

 


HAPUSKAN KARTEL

PENYAMUN

TUGAS KITA SEMUA

AMIN 

Unknown commented on 

"SENGAJA DILAMBATKAN

 UNTUK POLITIK BERUBAH"

Ampoon Tuanku beribu2 ampoon patek mohon bijaksana Tuanku dan Raja-Raja Melayu untuk menentukan hala tuju negara kita Malaysia dan masa depa yang harmoni dan cerah utk anak2 cucu2 kita . Hapuskan kartel2 penyamun & perasuah yg kebal ini dari segala salah guna kuasa

INI BUKANG BOM

 


INI BUKANG

BOM

KHALAS

panglimo potaseh commented on

 "KES NAJIB BERTAMBAH BAIK -

 SAKSI DISERANG"

Hati-hati ..bila-bila masa sebijik lagi bom akan meletop ..tak tau kali ini bom jenis apa ..mungking Siompek atau mungking bom tangkap ikan jo. Tapi ..tapi jgn keliru yg tergantong kek dado Haji Rosmah tu bukang bom ..kahkahkah ..

TUNGGU PLAN B DARI YB NIK NAZMI

 TUNGGU 

PLAN B

DARI

 YB NIK NAZMI

KHALAS

Unknown commented on 

"YB SAMSUL CAKAP BETUL - 

ANWAR MASIH ADA PELUANG"

Kita nak buang Covid ni. Kasi aje la anwar anak brahim ni jadi pm dan team ph nya yang cerdik belaka jadi kerajaan untuk buang Covid ni. BN korup, PN tak cerdik. PH cerdik segala-gala nya dan tak ada satu pun yang tak cerdik. Kalau Covid tak reda jugak, kita tahu la siapa cerdik cakap tak cerdik kerja. Takkan lama pun. Bila Covid reda kita mintak PRU15. Kalau engkar, kita lockdown Putrajaya pulak.

Unknown commented on 

"YB SAMSUL CAKAP BETUL - 

ANWAR MASIH ADA PELUANG"

kawan tu dah tempah baju melayu hitam tu. Yg tempah baju Kot tu timbalan menteri, baju melayu hitam baru dapat jadi menteri penuh kah kah kah kah

BERAPA KALI PISANG NAK BERBUAH

 BERAPA KALI

PISANG NAK

 BERBUAH

AMIN Unknown commented on

 "KES PISANG YUSOF RAWTHER"

Kes Buah Pisang. Bro, lu jgn bimbang kalu nuar tak jd PM kes ni akan senyap begitu saje. Tak ade sondol tak ade main belakang tak ade anak ikan sumer takde. Assmin punya kes aku tak tahu.

PERDANA MENTERI BARU MALAYSIA

 

PERDANA MENTERI

BARU

AMIN 


Ismail Sabri angkat sumpah jawatan PM esok, kata Istana Negara


YB SAMSUL CAKAP BETUL - ANWAR MASIH ADA PELUANG

 


YB SAMSUL

CAKAP BETUL

AMIN

ANWAR MASIH

ADA PELUANG BESAR

KAH KAH KAH 

capt salai commented on 

"ANWAR

 MASIH BERPELUANG"

Dah dah la pkr..dah terbukti tuan presiden tak cukup nombo walaupun tengah gawat sokongan pun dia tak cukup sokongan,masa dia takde ph boleh menang pru nampak sangat dia dia tak diperlukan..baik tubuh ngo bagi beras kat orang susah lagi bagus pencen la politik bagi adik nurul lak handle..kalau adik nurul jd calun abg undi 2x


Unknown commented on 

"ANWAR

 MASIH BERPELUANG"

Betul kata ulat taik pencacai tong taik umngok ni. Tang sini aku setuju. Andaikata yoda Mat Selit ni jadi tukang himpit bosskurr, tentulah ulat2 taik pencacai tong taik lain tak boleh cari makan.


KES PISANG YUSOF RAWTHER

 KES PISANG

YUSOF RAWTHER

AMIN 

Unknown commented on 

"KES BUAH PISANG"

wooi berani betul mamat ni.. dia tak tau ke nuat ni calon pm... buatnya nuar jadi pm .. mampos ko usop

TIK TOK ANCAM JANTAN PAKISTAN
TERIMA KASEH

RONALD REAGAN

AMIN

JANTAN PAKISTAN

DISERANG HEBAT

KAAH KAH KAH 

KES NAJIB BERTAMBAH BAIK - SAKSI DISERANG

 


IN I KES BAIK

AMIN

BILA SAKSI

 DISERANG

SAKSI AKAN

BOCORKAN LAGI

BANYAK PEKARA

KHALAS

SERANG JANGAN

TAK SERANG

KAH KAH KAH 


Kamu semua yang lakukan penggubahan wang haram, anak guam saya kena – Shafee

KUALA LUMPUR – Prosiding rasuah dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) melibatkan  Najib yang bermula lewat hari ini bersambung dengan saksi pendakwaan ke-10 menyambung keterangannya di Mahkamah Tinggi di sini.

Ketika diasak oleh peguam yang mengetuai pasukan pembelaan,  Shafee Abdullah, saksi, Mohd Hazem Abd Rahman berkali-kali mengatakan tidak setuju dengan tuduhan dilemparkan kepadanya.

Dakwa Muhammad Shafee, bekas Ketua Pegawai Eksekutif Berhad (1MDB) bersama yang lain telah melakukan jenayah penggubahan wang haram namun Najib yang menjadi mangsa.

Shafee: Anda juga antara yang melakukan jenayah pengubahan wang haram. Anda tahu sebenarnya anak guam saya tidak seharusnya berada di sini .

Anda dan yang lain telah  memindahkan dana daripada Malaysia ke dalam entiti luar yang tidak diiktiraf serta menyembunyikan hasil aktiviti haram.

Mohd Hazem: Tidak setuju.

Mohd Hazem turut menafikan dakwaan peguam bela, Tania Scivetti bahawa  mengambil arahan daripada ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low.

Tania: Adakah anda gunakan kedudukan anda dalam 1MDB dan melaksanakan arahan Jho Low dengan menyuruh peguam 1MDB, Jasminie Loo sediakan resolusi?

Mohd Hazem: Tidak.

Tania: Adakah anda gunakan kedudukan anda untuk pastikan semua Ahli Lembaga Pengarah tandatangan resolusi yang sebenarnya menjejaskan 1MDB dan pemegang saham?

Mohd Hazem: Tidak, tidak setuju.

Tania: Adakah anda gunakan kedudukan anda yang sebenarnya menguntungkan Jho Low seperti menandatangani resolusi?

Mohd Hazem: Tidak setuju.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Pagi tadi Hakim Mahkamah Tinggi, Collin Lawrence Sequerah membenarkan permohonan Najib untuk menangguhkan prosiding dan menyambungnya pada jam 2.45 petang bagi membolehkan Najib selaku Penasihat Barisan Nasional (BN) menghadiri mesyuarat berkaitan pemilihan calon Perdana Menteri ke-9 selepas  Muhyiddin Yassin meletakkan jawatan pada Isnin lepas.

Prosiding bersambung hari ini. 


BELOT JANGAN

TAK BELOT

AMIN

BELOT

JADI KENG

 AMIN

SELAMATKAN

 REPUTASI DIRI

AMIN

NAJIB ROSMAH

DAH RAHAI

AMIN

HANYA TUNGGU

MASA KE SUNGAI

BULUH

AMINWAK - INI BUKAN SYARAT

 

WAK

INI BUKAN SYARAT

AMIN

INI KEWAJIPAN

PADA SAPA SAJA

JADI PEMIMPIN

 AMIN

 MELAINKAN 

OTAK KOSONG

AMIN

ORANG PUTIH KATA

 COMMON SENSE

KHALAS 
Sokongan kepada Ismail Sabri bersyarat – Muhyiddin

KUALA LUMPUR – Sokongan Perikatan Nasional (PN) kepada  Ismail Sabri sebagai perdana menteri yang kesembilan adalah bersyarat.

Pengerusi Perikatan Nasional,  Muhyiddin Yassin berkata, sekiranya Ismail Sabri dilantik sebagai perdana menteri beliau hendaklah memastikan Ahli Jemaah Menteri yang bakal dilantik nanti adalah terdiri daripada mereka yang berintegriti, beramanah dan bebas daripada sebarang pertuduhan jenayah di mahkamah.

Kerajaan Perikatan Nasional di bawah pimpinan beliau juga mestilah meneruskan amalan menghormati prinsip pengasingan kuasa, melindungi kebebasan badan kehakiman dan menjunjung konsep Raja Berperlembagaan.

“Saya berharap proses pelantikan perdana menteri yang baharu dapat berjalan lancar dan dimuktamadkan dalam masa terdekat menurut kehendak Perlembagaan Persekutuan.

”Selaku Pengerusi Perikatan Nasional, saya akan meneruskan khidmat bakti kepada rakyat dan mempersiapkan parti bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke-15 apabila tiba masanya,” katanya dalam kenyataan di sini.


Muhyiddin berkata, PN sebulat suara bersetuju untuk mencalonkan Ismail Sabri sebagai calon Perdana Menteri Kerajaan Perikatan Nasional yang baharu.

Semua 50 Ahli Dewan Rakyat dari parti-parti gabungan PN, iaitu 31 Ahli Dewan Rakyat Parti Pribumi Bersatu Malaysia, 18 Pas dan satu STAR serta empat Ahli Dewan Rakyat bebas Pro-PN juga telah menyerahkan Akuan Bersumpah ke Istana Negara pada 18 Ogos 2021 menyatakan sokongan kepada bekas timbalan perdana menteri itu.

PBS yang membentuk Kerajaan Perikatan Nasional sebelum ini untuk mengambil ketetapan yang sama.

Katanya, keputusan ini dibuat demi menjamin kesinambungan dasar-dasar Kerajaan PN yang sedang menumpukan kepada usaha memerangi Covid-19 dan memulihkan negara sehingga tiba masa yang sesuai untuk diadakan Pilihan Raya Umum bagi mengembalikan mandat kepada rakyat.

”Keputusan ini juga bermakna Perikatan Nasional lebih mengutamakan kestabilan politik dan kesejahteraan rakyat berbanding politik dendam dalam persaingan merebut kuasa.

”Apabila berhadapan dengan situasi krisis, ahli politik mesti berjiwa besar (magnanimous) demi kepentingan rakyat dan negara,” ujar beliau. – 

CONTOHYA

KALAU LANTIK

TUAN MAT

JADI MENTERI

ALAM SEKITAR

INI BURIT

BUSYUUK NAMANYA

AMIN

SOSOK INI BAHASA

INGGERIS PUN

TAK TAHU

KAH KAH KAH

ATAU LANTIK

TEJA  UNTUK

JAGA PUB 

DAN DANGDUT

INI TEPAT 

LAGI BETUL

KAH KAH KAH