Isnin, 30 Ogos 2021

PROJEK INGGERIS

 


PROJEK INGGERIS

AMIN

PAKATAAN CARI PEMIMPIN BARU

 

UNTUK MENANG

PRU15

PAKATAN WAJIB

ADA MUKA MUKA

BARU

KHALAS


Pembangkang mungkin


 sudah terlalu lama


bergantung kepada


 satu-satunya calon PM

Lebih kurang 20 tahun lalu, debat dalam kalangan pembangkang adalah sekitar siapakah yang akan mengetuai kerajaan jika dapat menguasai kerajaan, sebuah senario yang dilihat mustahil ketika itu memandangkan ideologi yang bertentangan antara dua parti terbesar, PAS dan DAP.

Hanya pada hujung 1990-an, kemunculan Anwar Ibrahim sebagai penyatu kekuatan pembangkang, konsep perdana menteri bayangan mendapat tempatnya dalam politik Malaysia.

Pada waktu itu, idea memiliki calon perdana menteri merupakan motivasi dalam perjuangan pembangkang, dan menunjukkan betapa seriusnya pembangkang untuk mengambil alih kerajaan dari Barisan Nasional, gabungan politik yang menang besar dalam setiap pilihan raya.

Hari ini, dua dekad kemudian, wujud pula perdebatan sama ada apa yang dianggap sebagai kekuatan pembangkang itu kini menjadi kelemahannya.

Apakah pembangkang sememangnya harus kekal mencalonkan orang sama bagi jawatan perdana menteri?

Anwar menjadi calon perdana menteri pembangkang dari zaman penubuhan Barisan Alternatif, gabungan longgar antara PAS, DAP dan calon-calon pilihan raya pro-Anwar, sehinggalah pembangkang bersatu di bawah Pakatan Rakyat yang lebih kukuh pada 2013.

Pada 2018, berlaku sedikit perubahan. Anwar tidak lagi menjadi calon perdana menteri, dan hanya dinamakan sebagai orang yang akan mengambil alih pada tarikh yang ditentukan kemudian.

“Pakatan Harapan (PH) perlu membawa Mahathir bagi memastikan mereka mendapat undi Melayu,” kata Ahmad Atory Hussain, yang merupakan pengkaji politik Melayu, merujuk kepada Dr Mahathir Mohamad yang kemudian menjadi perdana menteri bagi kali kedua sebelum kerajaannya runtuh apabila sekumpulan pemimpin keluar dari PH, dalam usaha yang dirancang bagi menyekat Anwar menduduki jawatan tertinggi itu.

Persoalan sukar pembangkang

Kegagalan Anwar untuk mendapatkan sokongan bagi membolehkan beliau menjadi perdana menteri bulan ini mencetusan semula persoalan apakah beliau masih relevan.

Perdebatan itu menimbulkan persoalan yang sukar dijawab pembangkang, termasuk mengapa tiada pemimpin lain, berbanding musuh politik mereka yang mampu menyediakan pengganti.

Pada 2003, selepas Mahathir meletakkan jawatan setelah 22 tahun memerintah, kepimpinan Umno bertukar tangan kepada Abdullah Ahmad Badawi dan ia disusuli Najib Razak.

Situasi sama turut ditunjukkan ketika Bersatu dengan segera menamakan Muhyiddin Yassin sebagai calon perdana menteri bagi mengisi kekosongan kuasa pada 2020, selepas Mahathir menolak untuk terus memimpin parti.

Dan ketika Ismail Sabri Yaakob disahkan menjadi pengganti Muhyiddin, keadaan yang sama dapat disaksikan.

Bahkan Ismail menunjukkan rasa terima kasihnya kerana bekas perdana menteri itu menyokong beliau.

Ismail Sualman, seorang pakar sains politik yang menulis puluhan buku mengenai politik Melayu bersetuju perkara sama tidak berlaku dalam mencari pengganti dalam PH.

Beliau berkata antara puncanya adalah kekurangan pilihan, memetik hujah biasa pemimpin PH bahawa Anwar boleh mengekalkan kesatuan gabungan politik itu.

“DAP misalnya, adalah lapisan kedua gabungan itu. Mereka perlukan seseorang yang mereka percaya untuk memimpin, dan bekerjasama dengan mereka. Mereka mungkin lihat sukar untuk kerja dengan pihak lain jika tidak kerana Anwar,” kata Ismail dari UiTM.

Namun bagi Azmil Tayeb, pakar mengenai gerakan politik Asia Tenggara, ia menunjukkan kegagalan untuk menyediakan golongan muda bagi memimpin pembangkang.

“Terdapat rasa berat hati yang kuat untuk melepaskan kuasa kepada pemimpin muda dan wanita,” kata Azmil kepada MalaysiaNow.

Beliau berkata walaupun masalah itu bukan hanya berlaku kepada parti-parti pembangkang sahaja, hakikatnya “veteran” menguasai parti-parti dalam gabungan PH sejak beberapa dekad lalu.

“Jika mereka tidak yakin untuk menyerahkan tampuk kepimpinan kepada golongan muda, kita akan hanya dapat lihat orang seperti Anwar, Lim Kit Siang, Mahathir dan ramai lagi terus mendominasi politik Malaysia.”

Dalam pada itu, Ismail memberi amaran kepada pemimpin pembangkang orang ramai mungkin tidak berkongsi sentimen berhubung tawaran Anwar bagi mengetuai kerajaan.

“Minat pengundi tidak sama dengan parti-parti politik tersebut,” katanya dan menambah orang ramai mungkin akan memikirkan perkara ini ketika pilihan raya.

Beliau bersetuju dengan pandangan Ahmad Atory mengenai kekurangan sokongan Melayu terhadap kem PH, menyebabkan perjalanan Anwar untuk ke Putrajaya menjadi semakin malap.

“Kekuatan PH datang dari undi Cina namun untuk mengetuai negara, anda perlu mendapatkan pengundi Melayu, inilah yang dia kurang,” kata Ismail.

Ahmad Atory berkata dengan keluarnya bekas timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali dan yang bersekutu dengannya menyebabkan pemimpin Melayu dalam PH semakin berkurangan.

“Hanya dia seorang yang tinggal. Dalam aspek ini dia masih relevan.

“Dan dia juga masih relevan untuk menjadi ketua pembangkang,” tambahnya lagi.


 APAKAH PAKATAN

AKAN TERUS

DI PUTAR OLEH

ANWAR

AMIN

SOKONGAN MAKIN

MERUNDUM

KERANA BANYAK

KALI ANWAR

CAKAP BOHONG

AMIN



BIARKAN HATI RETAK PECAH

 


 BIARKAN HATI

RETAK PECAH

UNTUK HATI 

SENANG TERBUKA

AMIN



Unknown commented on

 "BERKHALWAT

 HARI KE 531"

Sedap baca coretan bermadah Tt. Kadang kadang ayat tu rase macam mengata gwa pun ada. Kemurungan sekejap gwa.. apa yang pergi biarkan ia pergi.. usah dikejar. Klau ia memang ditakdirkan untuk kita dia akan datang kembali sendiri nanti. Ceh nak jugak selit ayat satu. Ayat ni hanya untuk orang yang kecewa becinta je, yang kecewa jawatan politik ermm bole jugak lahh..

RUNDING - TAK RUNDING JATUH

 

SEKALI LIHAT

MACAM KENA PAU

AMIN

 INI HAKIKAT

KEJAYAAN BESAR

 PRU14

AMIN

PECAH KUASA

HEGEMONI UMNO

AMIN

TAKADA PARTI

DOMINAN ABANG

BESAR

KHALAS




PM mahu Kabinet putuskan rundingan dengan pembangkang, kata sumber



ISMAIL Sabri Yaakob menyerahkan kepada Jemaah Menteri untuk memutuskan cadangan perjanjian keyakinan dan pembekalan (CSA) dengan pembangkang membabitkan beberapa agenda pembaharuan sebagai ganti sokongan kepada kerajaan baharu, kata sumber.

Pendirian itu dimaklumkan oleh perdana menteri kepada tiga ketua parti dalam Pakatan Harapan (PH) – Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu dan Lim Guan Eng – semasa pertemuan mereka minggu lalu.

Dua sumber yang maklum mengenai rundingan CSA berkenaan berkata pada pertemuan itu, Ismail Sabri tidak membantah cadangan tersebut.

“Cuma beliau kata perkara itu perlu diputuskan oleh Kabinet,” kata satu sumber kepada The Malaysian Insight.

“Walaupun pertemuan itu atas jemputan perdana menteri, cadangan berkenaan dikemukakan oleh PH,” tambah sumber.

Menurut sumber, PH mahu tawaran reformasi yang sama yang sebelum ini dicadangkan oleh bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin mengemukakan cadangan tujuh pembaharuan untuk mendapatkan sokongan pembangkang, dalam usaha terakhir mengekalkan kerajaan menjelang undi percaya di Parlimen bulan depan.

Tawaran itu ditolak dan Muhyiddin meletak jawatan tiga hari kemudian.

Antara cadangan reformasi yang ditawarkan Muhyiddin termasuk mengehadkan tempoh jawatan perdana menteri kepada dua penggal, memperkenalkan undang-undang antilompat parti, serta mengurangkan umur layak mengundi kepada 18 tahun.

Beliau juga mencadangkan peruntukan sekata untuk semua ahli parlimen dan menambah had siling dana Covid-19 kepada RM45 bilion menjadi RM110 bilion.

Muhyiddin juga menjanjikan reformasi Parlimen iaitu rundingan awal dengan pembangkang sebelum pembentangan sesuatu rang undang-undang, melantik lebih ramai wakil pembangkang dalam jawatankuasa pilihan dan menjadikan jawatan ketua pembangkang bertaraf menteri.

Ketua publisiti DAP Tony Pua yang juga Ahli Parlimen Damansara memberitahu sebuah forum dalam talian pada Jumaat, PH “sedia” membuat perjanjian dengan kerajaan.

Beliau yakin rundingan itu akan berjaya kerana kedudukan Ismail Sabri tidak kuat dalam Umno.

Setiausaha Agung PH Saifuddin Nasution juga mengesahkan rundingan tetapi berkata, kenyataan Pua “masih terlalu awal” kerana perbincangan masih lagi berjalan.

Perjanjian yang sedang dirunding itu turut dirujuk oleh veteran DAP Lim Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Iskandar Puteri sebagai perjanjian kepercayaan-perbekalan-reformasi atau CSRA.

Mahukah Umno, PAS, Bersatu setuju?

Seorang lagi sumber, yang mengesahkan perkara itu akan dibawa ke mesyuarat Jemaah Menteri, berkata PH tidak berharap semua syarat akan dipersetujui.

“Sesetengah tuntutan itu sukar kerana Umno dan PAS mungkin tidak sokong.

“Senang kalau setakat peruntukan sama rata antara wakil rakyat pembangkang dan kerajaan tetapi PH mahu undang-undang antilompat parti sebelum hujung tahun.”

Sumber berkata, kerajaan Perikatan Nasional dibentuk kerana beberapa ahli parlimen melompat parti dan bekas menterinya, yang juga sekarang menteri dalam pentadbiran Ismail Sabri, mungkin keberatan untuk bersetuju.

“Umno mungkin akan setuju kali ini kerana parti itu juga merasai kesan lompat parti sejak 2018,” kata sumber, yang juga seorang ahli parlimen.

Pua berpendapat perjanjian CSRA akan menguntungkan Ismail Sabri kerana beliau mewarisi majoriti tipis Muhyiddin, apabila hanya mendapat 114 sokongan daripada 220 anggota Dewan Rakyat.

“Beliau tidak akan mahu masuk ke perangkap sama atau lemah seperti Muhyiddin.

“Jadi, Ismail Sabri membuat langkah awal yang betul – mari berunding dengan pihak sana, mari capai persetujuan yang akan pastikan saya stabil dan membolehkan saya mengawal musuh dalaman, Najib, Zahid dan kluster mahkamah,” katanya.

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini mengetuai kumpulan ahli Parlimen yang menarik sokongan kepada Muhyiddin, sementara Ismail Sabri mengetuai kumpulan satu lagi menyokong Muhyiddin.

Dua kumpulan itu bagaimanapun mencapai kata sepakat mengangkat Ismail Sabri sebagai calon tunggal menggantikan Muhyiddin.

Ismail Sabri bagaimanapun melantik ahli Parlimen daripada kumpulan Zahid sebagai menteri, kecuali seorang iaitu Noh Omar yang diberi portfolio pembangunan usahawan dan koperasi.

Pentadbiran Ismail Sabri setakat ini tidak mengulas rundingan dengan pembangkang untuk mencapai perjanjian sokongan.

Jemaah Menteri yang mengangkat sumpah di Istana Negara hari ini dijangka akan mengadakan mesyuarat pertamanya pada Rabu. – 30 Ogos, 2021.

 

SEMUA PERLU

DIRUNDING

AMIN

SEMUA WAJIB

DIAMBIL KIRA

AMIN

KUASA 

GEROMBOLAN

DILEMAHKAN

AMIN

INI BAIK UNTUK

RAKYAT SEMUA

KHALAS



ORANG BERBUDI KITA BERBAHASA

 



 ORANG BERBUDI

KITA BERBAHASA

ORANG MEMBERI

KITA MERASA

AMIN



SEBENTAR TADI JAM 7.20
ACI SEBELAH RUMAH
MEMBERI KUIH
HARI INI KELUARGA ACI
SEMBAHYANG DAN BERDOA
PATUNG GANESHA TERLETAK
DI HADAPAN PINTU KAMI

KELUARAG ACI INI
DUDUK DI FLET HUJUNG
LUAS DAN ADA TIGA BILIK TIDUR

KELUARGA INI BARU HAMPIR DUA
TAHUN BERPINDAH DARI JB
SUAMINYA BERSARA
BEKAS PEGAWAI TNB
ANAK ADA 4 ORANG
TIGA LELAKI 1 PEREMPUAN
SEMUA ANAK BEKERJA
ANAK PEREMPUAN DAH
PINDAH  KE PANTAI DALAM

KELUARGA INI
MEMILIKI SAEKOR ANJING
JENIS POODLE 
BERNAMA JAY JAY

JAY JAY SUDAH TUA
TAK LARAT BERJALAN
PERLU DI DUKUNG
PAGI DAN PETANG
UNTUK DIBAWA BESIAR
DI BUMI

AH!
INDAH SUNGGUH 
HIDUP DI BUMI PERMAI INI
AMIN

HORMATI KEPERCAYAAN ORANG LAIN

 


 HORMATI

KEPERCAYAAN 

ORANG LAIN

AMIN

TAK TAK & EZI

 DILARANG MAKAN

AMIN

Arymanchino commented on 

"BERKHALWAT 

HARI KE 531"

Woi TT.Kau tak mentadarah ke kueh apam dan kueh kacang tu..Kan sedap..Mereka hanya olok2 je nak bagi makan org dah mati.Patut org yg hidup lah makan..

WAWASAN. 2020

 



 WAWASAN 2020

SEMUA 

JADI PENCURI

KHALAS


panglimo potaseh commented on 

"KITA SEMUA 

DALAM SATU KAPAL"

Eh ..dah 2020 ni ..kalau ikut sunnah Kutti Kerala dingan warkah agung nye "Wawasan 2020" ..jam ni Malaya dah jadik nigara maju hampir sama maju dingan Tumasik. Tumasik jam kovid ni apo crita ..ada kibar bindira putih ko. Nak tanyo "kapsul 2020" dah jumpo lon ..tanyo jo ..

PAKATAN LAKUKAN PERUBAHAN UNTUK MENANG

 



INI LANGKAH

AMAT BIJAK

AMIN




Pembangkang mungkin 


sudah terlalu lama


 bergantung kepada


 satu-satunya calon PM


 PRU15

ADALAH MILIK

PAKATAN HARAPAN

AMIN

263 BEG TANGAN ROSMAH

 


GILA  BABI

AMIN

BEG TANGAN

SAJA 263 BUAH

KHALAS

RAMPAS & JUALKAN

SEMUA HARTA INI

AMIN

JADIKAN DANA

UNTUK BANTU

MANGSA KOBID

 AMIN




Keputusan permohonan kerajaan lucut hak ratusan aset Najib, Rosmah 8 November

MAHKAMAH Tinggi menetapkan 8 November ini untuk keputusan permohonan kerajaan bagi melucut hak ratusan aset yang dirampas daripada bekas Perdana Menteri Najib Razak dan isteri, Rosmah Mansor serta 16 yang lain, yang didakwa mempunyai kaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Hakim Mohamed Zaini Mazlan menetapkan tarikh itu selepas Timbalan Pendakwa Raya Harris Ong Mohd Jeffrey Ong memaklumkan kepada mahkamah bahawa pihak pendakwaan tidak akan mengemukakan sebarang hujahan lisan pada prosiding hari ini.

“Saya memerlukan masa kira-kira dua bulan untuk menyampaikan keputusan dan penghakiman bertulis. Keputusan ditetapkan pada 8 November,” kata Hakim Mohamed Zaini.

Terdahulu, Harris Ong berkata pihaknya telah memfailkan hujahan bertulis dan tidak bercadang untuk membuat penambahan lanjut berkaitan isu-isu lain.

“Saya percaya semua pihak bersetuju untuk mahkamah menetapkan satu tarikh bagi keputusan saman lucut hak ini,” katanya.

Pada 8 Mei 2019, Jabatan Peguam Negara memfailkan notis usul berhubung pelucutan hak terhadap ratusan barangan, termasuk beg tangan pelbagai jenama dan 27 buah kenderaan yang dirampas daripada Najib, Rosmah, tiga anak mereka, serta 13 individu dan syarikat yang dikatakan berkaitan 1MDB.

Selain itu, wang berjumlah lebih RM18 juta dalam beberapa akaun bank di Bank Islam Malaysia Bhd, Al-Rajhi Bank Bhd, Malayan Banking Bhd, CIMB Bank Bhd, RHB Bank Bhd, Public Bank Bhd, AmBank Bhd dan Hong Leong Bank Bhd, dibeku antara 16 Ogos, 2018 dan 11 Mac 2019.

Dalam notis usul lucut hak itu, pendakwaan menamakan Najib, Rosmah dan anak mereka iaitu Nor Ashman Razak, Riza Shahriz Abdul Aziz (anak tiri Najib) dan Nooryana Najwa, Mohd Kyizzad Mesran, Senijauhar Sdn Bhd, Aiman Ruslan, Yayasan Rakyat 1Malaysia, Yayasan Semesta, Yayasan Mustika Kasih;

 Rembulan Kembara Sdn Bhd, Goh Gaik Ewe, Roger Ng Chong Hwa (bekas pegawai bank Goldman Sachs) dan isteri Lim Hwee Bin, Kee Kok Thiam, Tan Vern Tact dan Geh Choh Hun sebagai responden pertama hingga ke-18.

Antara barangan yang disita itu ialah 52 beg tangan pelbagai jenama, 10 utas jam tangan pelbagai jenama, wang tunai berjumlah RM537,000, Pound Sterling 2,700, Rupee Sri Lanka 2,870,000, wang lama Ringgit Malaysia RM187,750, Pound Sterling 320,500, Rupiah 13,177,00, AS$100, Hryvnies (Ukraine) 376, Euro 20, France 50, South African 10 Rand, Singapore Dollar 40, Riyal 531, Phillipines Peso 740 dan Ringgit Malaysia 21,150 (wang baharu) yang disita pada 17 Mei 2018 oleh pihak polis.

Barangan lain yang disita pada tarikh sama ialah empat utas jam tangan pelbagai jenama, empat buah beg tangan pelbagai saiz dan jenama, 167 buah beg tangan pelbagai jenama dan 27 pasang kasut pelbagai jenama serta 40 buah beg tangan pelbagai jenama turut disita pada 11 Jun 2018.

Sebanyak 27 buah kereta jenama Nissan turut disita pada 2 Ogos 2018 selain sebidang tanah di Tanjung Bungah Pulau Pinang. – Bernama, 30 Ogos, 2021.

 DUA PENCURI

PALING BAHAYA

DI MALAYSIA

AMIN

SORANG NAMA NAJIB

SORANG NAMA

ROSMAH

AMIN

DUA DUA WAJIB

MASUK PENJARA

AMIN

BARU RAKYAT 

LIHAT ADA

KEADILAN BERJALAN

KHALAS



YB UMNO MULA MARAH DENGAN SABRI

 

 YB UMNO

MULA MARAH SABRI

AMIN

 YB INI TIDAK FAHAM

APA DIA 

LANGKAH SYARATTON

KHALAS

LANGKAH BIJAK

 


 

LANGKAH BIJAK

AMIN




DAP sedia bekerjasama dengan PM pulihkan negara, kata Guan Eng



 BERSAMA LAWAN

KOBID

KHALAS

HOLYWOOD GARIS KIRI

 


AL-FATIHAH

AMIN


Ed Asner, who played Lou Grant in two hit shows, dies aged 91

  • Actor shone in The Mary Tyler Moore Show and spin-off
  • Spell as Screen Actors Guild president ended over liberal views

Sebagai presiden Screen Actors Guild, Asner liberal terperangkap dalam kontroversi pada tahun 1982 ketika dia berbicara menentang penglibatan AS di Amerika Latin. 

Siri popular Lou Grant dibatalkan kerana sokonagn beliau kepada rakyat Latin Amerika. Dia tidak mencalonkan diri untuk penggal SAG ketiga pada tahun 1985.

Asner membincangkan politiknya dalam wawancara tahun 2002, mencatat dia memulakan kariernya pada era McCarthy dan selama bertahun-tahun takut untuk bersuara kerana takut disenarai hitam. Kemudian dia melihat sebuah filem seorang nun  yang menggambarkan kekejaman yang ditimbulkan oleh pemerintah El Salvador terhadap warga negara itu.

"Saya melangkah keluar untuk mengadu tentang kekuatan dan kekuatan tentera negara kita yang berterusan di El Salvador, yang menindas rakyat mereka," katanya.

SALUT

KEPADA

 PENYOKONG

PERJUANGAN 

ADIL RAKYAT

AMERIKA LATIN

AMIN

HARI HARI AKHIR SAEKOR NAJIB ATAU....

 


SENIN 8/09/2021

HARI HARI AKHIR

SAEKOR NAJIB

ATAU

HARI NAJIB KEMBALI BERKUASA

AMIN

PROJEK KURANGKAN RAKYAT DUNIA


TULISAN INI PERNAH DISIARKAN
DI MALAYSIA KINI & MALAYSIA-TODAY
PADA 13 OGOS 2009
 KETIKA WABAK H1N1
MULA MEREBAK


 

KALAU DIA BOLEH TABUR PAKU – DEPA LAGI BOLEH TABUR VIRUS


Saya selalu mendengar cerita bagaimana di beberapa selekoh di lorong-lorong motorsikal ada paku-paku tajam di taburkan. Ini untuk tujuan membocorkan tayar. Tidak berapa jauh dari itu ada iklan – tukartiub. 

Saya juga diberitahu oleh kawan baik saya bahawa di penurun jalan sesudah terowong lebuh raya Karak – sering minyak ditaburkan. Pernah keretanya tergelincir sekali. Tidak jauh terowong ini ada lori tarik kereta menunggu.
 
Ini adalah contoh taktik untuk menjalankan perniagaan. Ini cara untuk mencari pelanggan. Dalam dunia perniagaan yang menjadi rukun iman ialah keuntungan. Semua yang berniaga ingin mendapat untung. Lebih banyak untung lebih cepat jadi kaya.

Hari ini kita semua tahu bagaimana seramai 26 orang warga negara kita telah ditewaskan oleh virus H1N1. Wabak ini sedang menular bukan sahaja di negara kita malah di seluruh dunia.


Apa sebenarnya semua ini?

Pada tahun 1963 – satu persidangaan telah diadakan di Iron Mountains tidak jauh dari Hudson New York. Ketika ini Amerika sedang bertarong di Vietnam, Laos dan Kamboja. 

Ini adalah persidangan para pemikir untuk membuat dasar bagi pihak kuasa imperial Amerika. Pemikir-pemikir ini ingin mencari jalan bagaimana sistem ekonomi kapitalis dunia ini dapat diteruskan tanpa berlaku perang. 

Laporan dari Iron Mountains telah mengajukan :
 
– Pertambahan penduduk di bumi akan membawa laba kepada kaum koprat
– Perang wajib berlaku untuk tujuan ekonomi, politik dan perkembangan sosial
– Melahir kan musuh sebagai strateji politik

Dari sinilah lahir keinginan untuk mengawal genetic dan genocide dalam usaha untuk mengawal manusia untuk memastikan keuntungan terus dapat dikaut oleh kaum kapitalis. Disini juga bermulanya apa yang akan kita kenali sebagai keganasan biologi – bioterrorism. Teknolojibio akan digunakan sebagai senjata untuk mengawal umat manusia.

Pada tahun 1970 telah keluar satu memo – National Security Memo No: 200. Memo ini ditulis oleh Henry Kessinger yang menimbulkan bagaimana wajib dikawal ledakan penduduk yang semakin bertambah dalam dunia hari ini. Memo No: 200 ini mencadangkan agar dijalankan usaha untuk mengurangkan penduduk dunia.

Ini sebahagian dari memo yang ditulis oleh Henry Kessinger:

‘ There is a major risk severe damage to world economy, political and ecological syatem begin to fail to our humanitarian values. The urban slums dwellers ( though apprently not recent migrants) may serve as a volotile, volient force which threatened political stability.


International relation – population factors are crucial in and after determinants of voilent conflicts in developing areas. There is no single approach which will solve the population problem. The complex social and economic factors involved call for comphrensive strategy… At the same time action and program must be tailored to specific countries and group.’
 
Dalam bahasa yang senang Henry Kessinger melihat manusia miskin – penduduk miskin kota – sebagai sampah dan perlu di kawal dan dibersihkan. Ini samalah dengar dasar ‘setinggan sifar’ yang selalu di warwar kan dalam negara kita ini.

Justeru – hari ini ada berpuluh-puluh lembaga, badan dan makmal sedang membuat kajian biologi. Ada yang bergantung rapat dengan universiti. Ada yang bekait rapat dengan kaji selidik tentera. Ada yang diwujudkan oleh syarikat pembuat ubat. Malah semua makmal penyelidikan ini kait mengait antara satu sama lain. Lembaga-lembaga ini semuanya mendapat dana dari syarikat pembuat ubatan-ubatan dan mendapat kontrek dari Jabataban Pertahanan Amerika.

Semua lembaga dan makmal ini adalah lembaga kapitalis. Tujuan penyelidikan ilmiah mereka ialah untuk membuat keuntungan maksima. Ilmu pengetahuan mereka bukan digunakan untuk kesejahteraan umat manusia tetapi untuk mencari jalan perniagaan untuk mendapat untung.

Syarikat ubat benabikan keuntungan. Lagi ramai yang sakit lagi baik untuk ubat dijual. Kesihatan ialah perniagaan – ini dasar kaum kapitalis.


Justeru jangan terperanjat jika saya nyatakan bahawa virus AIDS, Hiv, Ebola semuanya lahir dari bilik makmal. 

Seperti memerangkap Mat Rempit agar tayar motosikalnya bocor bagitu jugalah kajian biologi di bilik-bilik makmal yang sedang dilakukan oleh kaum kapitalis ini. Kaum kapitalis multinasional ini ingin memerangkap – bukan dengan menjual tiub. Mereka melepaskan virus-virus ini dengan dua tujuan :

1 – mengurangkan penduduk dunia
2 – menjual ubatan

Tidak masuk akal ? Ini hanya teori konspirasi ? Ini pandangan gila Hishamuddin Rais?

Sabar dahulu. Cuba fikirkan pula bagaimana depleted uranium – DU – sedang digunakan dalam perang di Iraq dan Afghanistan. Peluru-peluru baru yang dibuat oleh syarikat pensenjataan telah menggunakan DU dalam peluru yang dapat meledakan apa sahaja – dari kereta perisai hingga ke tembok-tembok tebal. 

Depleted Uranium atau DU ini dari apa yang diheboh-hebohkan adalah uranium yang telah mandul kuasanya. Justeru tidak merbahaya kepada manusia. Ini bohong. Kajian demi kajian telah dijalankan yang menunjukkan DU ini masih membawa padah dan malapetaka yang maha hebat kepada umat manusia.  

DU akan melahirkan barah. Anak anak yang baru lahir di Iraq dan Afghanistan – dimana ibu atau ayahnya telah terhidu DU – akan lahir bukan seperti bayi. Ada yang berkepala besar. Ada yang bermata satu. Ada yang bengkang bengkok. Bayi-bayi ini adalah gergasi cacat yang dimunculkan oleh teknoloji kaum imperial Anglo-Amerika. Tujuan penggunaan DU ini cukup jelas. Penduduk akan berkurangan. Yang hidup akan terus menerus memerlukan ubatan – ertinya mereka akan terus membeli ubat.

Ini pandangan karut dari Hishamuddin Rais ? Kerana DU juga terkena kepada tentera mereka juga. 

Betul. Memang betul ada beribu-ribu tentera British dan soldadu Amerika yang telah mengambil bahagian dalam perang Desert Storm dan sedang menghadapi apa yang dipanggil Gulf Syndrom. Ini adalah penyakit baru dimana pengidapnya akan mati perlahan-lahan. Pada akhir 80’an dahulu para veteran Desert Storm di United Kingdom telah menuntut agar Golf Syndrom ditakrif sebagai penyakit. Ini telah ditolak oleh kerajaan. Kerajaan menafikan wujudnya penyakit ini.

Para veteran – satu demi satu mati. Anak-anak mereka yang baru lahir banyak yang cacat sama seperti yang terjadi di Iraq dan Afghanistan. Jangan hairan – kaum kapitalis – tidak memiliki hati perut. Apa yang penting ialah keuntung besar. Dan ini juga adalah selari dengan dasar yang telah dibincangkan di Iron Mountains. Ini juga dasar yang sedang dijalankan mengikut Memo No: 200 yang disarankan oleh Henry Kessinger.

Umat manusia perlu dikurangkan dalam dunia ini agar mereka yang kaya terjamin kesempurnaan hidup mereka. Ini samalah seperti mengawal penduduk Kampong Kerinchi dari berpindah ke Country Height atau mengudam setinggan di Kampong Berembang atau Buah Pala agar mereka tidak berani membuat rumah di Bukit Tengku.

Juga hampir kesemua soldadu yang pergi berperang itu adalah anak-anak dari kelas bawahan. Mereka ini seperti kata Henry Kessinger adalah sampah yang akan membawa masaalah. Soldadu Amerika hampir 80% adalah berkulit hitam dan Latino. Menghantar mereka ke medan perang adalah cara terbaik untuk mengurangkan jumlah mereka.

Anak-anak orang kaya tidak akan masuk menjadi tentera. Malah Bush sendiri telah mengelat dari pergi ke Perang Vietnam.

Apabila saya membaca, mengkaji dan meneliti dokumen yang telah ‘dibebaskan’ atau yang telah dibocorkan maka ternyata virus terbaru H1N1 ini juga telah menetas dari bilik makmal.

Dasar pengurangan umat manusia dibumi ini sedang berjalan dengan baik. H1N1 ini adalah sebahagian dari strateji itu.


Jika kurang yakin tentang apa yang saya cuba nyatakan disini – atau menganggap ini hanya teori konspirasi – sila cari dan baca – ada berjuta-juta bahan kajian ilmiah dan tulisan-tulisan para penyelidik yang menimbulkan hal ini. Semua ini amat senang untuk ditemui dalam internet.

Pada ketika ini telah keheboh-hebohkan tentang satu vaksin yang akan muncul untuk melawan H1N1. Ini juga adalah pengiklanan besar dari kaum kapitalis. Untuk sementara waktu kita diberi tahu yang vaksin ini masih dalam kajian.

Bayangkan – mula-mulanya – kita ditakut-takutkan. Kemudian kita diberitahu jangan takut ada jalan selamat. Tetapi jalan selamat ini wajib dibayar. Cukup senang untuk memerangkap. Sama seperti menaburkan paku di jalan raya untuk membocorkan tayar motosikal Mat Rempit. Inilah sifat kapitalis. Inilah cara kaum kapitalis membuat untung.

Dalam sistem ekonomi sosialis – ubatan adakah untuk kesihatan bukan untuk keuntungan. Dalam sistem ekonomi sosialis hospital adalah milik rakyat bukan untuk disawastakan. Dalam ekonomi sosialis perubatan adalah untuk semua bukan untuk yang kaya.

Dalam sistem masyrakat sosialis umat manusia adalah penjana tamadun bukan sampah yang perlu dihapuskan. Fikrah manusia digunakan untuk kebaikan bukan untuk keuntungan. (TT)

TENTANG

KARONA DARI

WUHAN 

GUA

ADA PANDANGAN

TAPI BELUM

MERAKAMKAN

AMIN

INI UNTUK MENGELAK

DARI  NIAT DAN TEKAD

KITA UNTUK

SESAMA MELAWAN

VIRUS DARI

CHINA MERAH

AMIN