Sabtu, 9 Julai 2022

HOT HOT HOT - TERKINI TER NOWW .....RUMAH NAJIB KENA PECAH... OPPPS.... SILAP


RUMAH NAJIB

KENA PECAH...

OPPSS...SILAP ...

KAH KAH KAH

RUMAH RAJA PAKSA

KENA PECAH

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

DENGAR BAIK -BAIK

 


DENGAR BAIK BAIK

APA PAK CIK INI

CAKAP

AMIN

UNTUK KESELAMATAN

KITA SEMUA

AMIN

KHALAS

TOK MAT BERCAKAP BENAR


Saya dan Najib dijadikan bahan propaganda musuh politik UMNO – Tok Mat

KUALA LUMPUR – Mohamad Hasan menyifatkan dakwaan laporan wawancaranya bersama Asia Times yang diambil di luar konteks hanya memberi gambaran negatif kepadanya dan Najib Razak, sekali gus dijadikan bahan propaganda musuh politik UMNO.

Tegas Timbalan Presiden UMNO itu, sepatutnya wawancaranya itu mesti dilihat dalam konteks keseluruhan atau ‘in totality’ dan bukan secara ‘piecemeal’ dan terpisah-pisah sehingga ia memberi gambaran yang tidak tepat. 

“Konteks keseluruhan temubual tersebut ialah penegasan saya bahawa setiap orang yang dituduh berhak menerima penghakiman yang adil tanpa sebarang konflik kepentingan dan pengampunan di bawah undang-undang Malaysia hanya akan diberi selepas seorang tertuduh telah mula menjalankan hukuman,” jelasnya.

Mohamad mengulas mengenai laporan Asia Times yang mendakwa beliau membuat kenyataan bahawa Najib perlu masuk penjara.

Mohamad dilaporkan berkata, Najib perlu bertanggungjawab sepenuhnya terhadap skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan bekas perdana menteri itu juga perlu menjalani hukuman sekiranya gagal rayuan terakhir beliau di Mahkamah Persekutuan.

Mengulas lanjut, Mohamad berkata, dengan penjelasan ini beliau tidak lagi berhasrat untuk mengulas perkara tersebut lagi.

Ini kerana, keseluruhan fokus saya ialah menyediakan parti untuk menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15, katanya.  – 


WOIT

WARTAWAN

SELALU BIKIN

SALAH LAPOR

KAH KAH KAH

TOK MAT CAKAP

JUJUR LAGI BENAR

KAH KAH KAH

NAJIB WAJIB

MASUK PENJARA

KERANA MENCURI

AMIN

MUSUH NAJIB

MUSUH TOK MAT

DALAM UMNO

SERANG TOK MAT

KERANA CAKAP

BENAR

AMIN

INI SEMUA SALAH

WARTAWAN YG

TULIS TAK TEPAT

AMIN

DULU WARTWAN

TULIS TOK MAT

BAWA  LARI DUIT

7 JUTA KE LONDON

MELALUI 

MONEY CHANGER

AMIN

INI BERITA SALAH

BUKAN 7 TAPI 

10 JUTA RINGGIT 

JELAS 

WARTAWAN FITNAH

KAH KAH KAH

AMIN

WARTWAN TULIS

POLIS DAKWA 

TOK MAT

AMIN

INI JUGA TAK

BETUL DAN SALAH

AMIN

TOK MAT TAK

PERNAH KENA DAKWA

YANG KENA DAKWA

MONEY CHANGER

KERANA DIA

SALURKAN DUIT

KE LONDON

TOK MAT

SUCI BERSIH

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

MAKLUMAT TUKAR TIUB SAHEH


Ada perjanjian pelantikan TPM dengan Ismail Sabri, kata bekas pegawai Muhyiddin

PERDANA Menteri Ismail Sabri Yaakob ada membuat perjanjian dengan Muhyiddin Yassin mengenai jawatan timbalan perdana menteri dan disaksikan oleh menteri Bersatu dan Umno, kata bekas ketua setiausaha sulit kepada bekas perdana menteri.

“Saya ingin mengesahkan perjanjian ini wujud,” kata Dr Marzuki Mohamad dalam satu kenyataan, hari ini.

“Ia ditandatangani Muhyiddin dan perdana menteri pada 17 Ogos 2021 dan disaksikan seorang menteri dari Bersatu dan seorang menteri dari Umno.”

Muhyiddin letak jawatan perdana menteri sehari sebelum itu selepas sekumpulan pemimpin Umno diketuai presiden parti Ahmad Zahid Hamidi menarik balik sokongan mereka kepadanya di Dewan Rakyat.

Marzuki yang berkhidmat semasa Muhyiddin jadi perdana menteri, antara Mac 2020 dan Ogos 2021, berkata perjanjian itu bagaimanapun turut dipersetujui tidak boleh diterbit atau dizahirkan dalam apa-apa bentuk.

“Ia hanya boleh disimpan untuk rujukan kedua-dua pihak,” katanya, yang mengaku terlibat secara langsung sebagai pegawai Muhyiddin menyediakan perjanjian berkenaan.

Muhyiddin baru-baru ini mengesahkan beliau sudah bertemu Ismail Sabri dan membincangkan bukan sahaja cadangan rombakan kabinet tetapi pelantikan timbalan perdana menteri.

Katanya, perbincangan mereka selaras dengan perjanjian dengan Ismail Sabri, ketika pihaknya memberikan sokongan untuk beliau jadi perdana menteri.

Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan bagaimanapun berkata tiada perjanjian antara Ismail dan Muhyiddin untuk melantik timbalan perdana menteri.

“Tiada perjanjian setahu saya. Kalau ada perjanjian kenapa sekarang baru kita dengar dakwaannya?” katanya.

Ketua Penerangan Bersatu Wan Saiful Wan Jan kemudian mendedahkan Menteri Komunikasi dan Multimedia Annuar Musa adalah saksi perjanjian yang dimeterai antara Muhyiddin dan Ismail Sabri.

Isu rombakan kabinet berbangkit selepas selepas Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Zuraida Kamaruddin keluar Bersatu untuk menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM), bulan lepas.

Zuraida yang juga ahli parlimen Ampang dilantik menteri atas kuota Bersatu. – 9 Julai, 2022.TUKAR TIUB

LAPOR BERITA

SAHEH BENAR

AMIN

MAKLUMAT

PERJANJIAN INI

TELAH TUKAR TIUB

LAPOR MINGGU

PERTAMA SABRI 

JADI PM

AMIN

MAKA TT

PANGGIL SABRI 114

 KERAJAAN

SYARATTON

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

SYARIKAT CINA PUKEEMAK

 


SYARIKAT CINA

JADI KAYA RAYA

KAMPUNG MELAYU

PUNAH RANAH

AMIN

MELAYU JADI

BANGKAI

AMIN

KHALAS


Unknown commented on

 "KES BUNUH - INI BUKTI"

Gua ada info nak kasik lu,minx lu expose bnda nie.company tokey mustang king baling tu ECK sdn bhd,pd tahun 2020 company nie ada sponsor team Kedah fc dgn Perak fc. Link Dua nie membawa kpd 2 MB peja dgn mat nusi. Perak fc bwh budak peja Kedah fc bwh mat nusi straight. Baling border dgn pengkalan Hulu Perak, Perak ada prujek sama gak musang king sblh dgn baling tu. Lps tu plak ada kelulusan kuari baling pengkalan Hulu tanah tu bersambung.kelulusan mat nusi zmn azizan dulu,Dan peja luluskan tanah sblh kt pengkalan Hulu. Lu nmpk x hubung KAIT kt sini depa prujek dgn Cina eck nie tanah puluh2 ribu hektar chor. Lu tlg expose bnda nie bule dig hi pejbt tanah leh dpt dah bukti. Tu pasei banjir kt baling depa betoi2 nak cover up.

Unknown commented on 

"KES BUNUH - INI BUKTI"

Cina hamjadah punyer ladang,nama company eck sdn bhd. Lu baca msiakini details depa bgtau.

MADEY NAK JADI PEMIMPIN SELATAN


SATU KETIKA DULU

MADEY NAK JADI

PEMIMPIN SELATAN

AMIN

SYARIKAT MAS

 SINGGAH

DI AFRIKA & 

LATIN AMERIKA

SEMUA TAK 

BAWA UNTUNG

AMIN

kontol gede commented on 

"GAGAK NIGERIAN 
BUAT KERENAH LAGI"

Yang aku hairan...kenapa kerajaan sayang sangat dengan pak itam ni...suka buat jenayah, black money, kacau bini orang, menipu dan suka buat perangai gangster. Tapi kerajaan masih lagi layan mat gagak ni dan bagi senang-senang je masuk malaysia ni. Apa sebab yek ?? Oh mungkin kontol dia besar, panjang dan bengkok kot. Tuan Tt..bagi komen sikit!!!!

UMAT MANUSIA DAN KEBODOHAN UMAT MANUSIA

DAN

KEBODOHAN DIRI

AMIN

KHALAS

KEPUTUSAN ROS ?


MANA LEBIH

AWAL ?

AMIN

PEMILIHAN

PARTI

 GEROMBOLAN

ATAU 

PRU 15

AMIN

SAPA MASUK

DULU ?

ISTERI ROSMAH

ATAU 

SUAMI NAJIB

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

DALAM MASA 3 TAHUN DALAM MASA

3 TAHUN UMAT

MANUSIA AKAN

MUSNAH JIKA

GAGAL MENAHAN

PEMANASAN DUNIA

AMIN

KHALAS

HARGA NAIK PELANGGAN LARI


Pelanggan lari jika harga naik, kata pengusaha makanan

BERIKUTAN kos menjalankan perniagaan semakin meningkat, persatuan yang mewakili pemilik bistro, restoran dan kedai kopi merayu ahlinya supaya tidak menaikkan harga menu mereka untuk menunjukkan kesetiaan kepada pelanggan.

Mereka diingatkan yang penyelarasan harga menu pada April ketika membuka semula perniagaan sepenuhnya selepas kebanyakan sekatan Covid-19 ditarik balik dan satu lagi pelarasan tidak lama lagi mungkin tidak baik untuk perniagaan kerana ia hanya akan “membuatkan pelanggan lari”.

Merayu kepada pemilik kedai kopi untuk tidak menaikkan harga menu buat masa ini ialah Presiden Persatuan Pemilik Kedai Kopi Malaysia-Singapura Wong Teu Hoon.

Wong berkata beliau amat maklum terdapat lebih banyak barangan yang meningkat harganya dan melainkan mereka benar-benar tidak dapat menyerap kerugian, beliau merayu ahlinya untuk tidak menaikkan harga buat masa ini.

“Saya menggalakkan mereka untuk bertahan. Lagipun, apabila harga diselaraskan ke atas, mereka tidak akan mengubahnya menjadi lebih murah apabila harga makanan jatuh,” kata Wong kepada The Malaysian Insight.

Wong berkata disebabkan itu, sebarang langkah tergesa-gesa untuk terus membuat pelarasan harga menu boleh menyebabkan pelanggan lari.

Beberapa pemilik kedai kopi dilaporkan berminat untuk menaikkan harga menu mereka selepas kerajaan terus menetapkan harga ayam dan telur.

Wong berkata memandangkan pelarasan harga siling ayam dan telur hanyalah “peningkatan sederhana”, kedai kopi dan mereka dalam industri makanan dan minuman sepatutnya dapat menyerap kos tersebut.

“Serap kos. Elakkan membebankan pelanggan kami dengan harga yang terlalu tinggi,” katanya dan beliau turut menggalakkan ahli menggunakan lebih banyak telur gred A.

Mulai 1 Julai, harga siling runcit standard ayam di semenanjung Malaysia ditetapkan pada RM9.40 sekilogram, manakala harga siling runcit telur untuk gred A ditetapkan pada 45 sen; gred B (43 sen) dan gred C (41 sen).

Sebelum ini, harga runcit maksimum ayam dan telur bagi semenanjung Malaysia bagi ayam standard ialah RM8.90 kg dan ayam super (disembelih dan dibersihkan tanpa kaki, kepala, hati dan hempedu) pada RM9.90 sekilogram; harga maksimum telur gred A ditetapkan pada 43 sen sebiji, gred B (41 sen) dan gred C (39 sen).

Wong berkata memandangkan harga siling ayam hanya dinaikkan hanya 50 sen, atau kurang daripada 10%, dan harga menu bagi telur separuh masak ialah antara RM1.10 dan RM1.20, ahli sepatutnya dapat menyerap kenaikan minimum itu dalam kos.

Naib Presiden Persatuan Pemilik Restoran dan Bistro Jeremy Lim, berkata beliau menyedari apa yang akan berlaku pada perniagaan yang sentiasa memotong dan menukar harga menu.

“Kami tidak mahu terus menaikkan harga menu. Ia hanya akan menakutkan pelanggan kami,” katanya kepada The Malaysian Insight.

“Ia akan menjadikan makan di luar lebih mahal. Ia akan sampai ke tahap yang mana mereka tidak mampu lagi untuk makan di luar.”

Bagaimanapun, Lim menekankan pemilik restoran tidak melaraskan harga untuk mendapatkan wang tetapi lebih kepada mengimbangi pendapatan dan perbelanjaan.

Lim berkata walaupun harga siling baharu ayam dan telur akan memberi sedikit impak kepada perniagaan mereka kerana kenaikannya sangat minimum, apa yang paling mereka takuti ialah kos bahan api.

Beliau berkata jika kerajaan mengurangkan subsidi bahan api, maka semua harga secara automatik akan dinaikkan.

Menurutnya lagi, pada masa ini tekanan kos mereka adalah terutamanya daripada bahan mentah yang diimport yang mahal disebabkan oleh kejatuhan nilai ringgit dan kos pengangkutan yang lebih tinggi.

“Restoran dan bar kami mengimport banyak bahan mentah asing.”

Selain itu, gaji kakitangan yang lebih tinggi berikutan kenaikan gaji minimum pekerja dan kekurangan kakitangan secara am akibat pandemik Covid-19 telah menambah tekanan kepada pemilik, tambah Lim. – 9 Julai, 2022.

KEADAAN

BELUM TERUK

LAGI

AMIN

AKAN SAMPAI

MASA BILA

SEMUA TAKDA

DUIT

AMIN

PELANGGAN 

HILANG KERJA

WARUNG ILANG

PELANGGAN

AMIN

APA NAK BUAT ?

JAWABNYA

BANGUN DAN

TUKAR KERAJAAN

AMIN

TUKAR SISTEM

EKONOMI DARI

KAPITALIS

PRO UNTUNG

KE 

SISTEM SOSIALIS

PRO RAKYAT

AMIN

 KHALAS

HANYA DI SARAWAK ?

Bersatu berisiko terkubur di Sarawak, kata penganalisis


BERSATU Sarawak yang dilihat sebagai ‘parti nyamuk’ di negeri itu tidak mustahil akan terkubur jika dua ahli parlimennya Ali Biju (Saratok) dan Willie Mongin (Puncak Borneo) mencari haluan baharu untuk kelangsungan politik mereka, kata penganalisis.

Mongin baru-baru ini umum beliau sudah memohon menyertai Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), parti peneraju Gabungan Parti Sarawak (GPS). Desas-desus mengatakan Ali juga akan mengikut jejak beliau.

Mongin tidak pernah mendedahkan tentang hasrat untuk masuk PBB, tetapi laporan media menyebut permohonannya diserah kepada parti itu tidak lama selepas pilihan raya negeri Sarawak pada Disember 2021.

Penganalisis politik James Chin dari Universiti Tasmania memberitahu The Malaysian Insight tindakan dua ahli Parlimen itu tiada kaitan dengan tindakan Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin yang keluar Bersatu pada 26 Mei lalu.

Zuraida tinggalkan parti pimpinan Muhyiddin Yassin itu untuk menyertai Parti Bangsa Malaysia (PBM).

Menteri perusahaan perladangan dan komoditi itu sebelum ini keluar daripada PKR dan menyertai Bersatu sekali gus mengakibatkan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan pada Februari 2020.

Zuraida dalam satu kenyataan pada 26 Mei berkata beliau percaya dengan perjuangan PBM dan tertarik dengan prinsip terasnya iaitu penglibatan berbilang kaum, pemerkasaan wanita, pemerkasaan belia, pembangunan ekonomi, pendidikan dan kemajuan sains dan teknologi sebagai elemen untuk menjadikan Malaysia sebuah negara maju.

Berbeza denga Mongin dan Ali, dua ahli politik itu tiada matlamat dan wawasan seperti Zuraida, kata Chin.

Kedua-duanya melompat parti hanya untuk mempertahankan kerusi pada pilihan raya umum akan datang.

“Semata-mata kerana kelangsungan politik. Sekarang Muhyiddin bukan lagi perdana menteri, tiada lagi pengaruh untuk merayu GPS supaya menyokong mereka.”

Malah kekalahan dalam pilihan raya negeri di Melaka dan Johor juga sudah membuktikan yang Bersatu adalah parti yang lemah, katanya.

“Lupakan saja jika mereka fikir boleh bawa perubahan kepada rakyat Sarawak. Rakyat sudah tidak yakin dengan Bersatu. Begitu juga Ali dan Mongin,” tambahnya. – 9 Julai, 2022.   

PENG ANAL ?

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KENAPA HANYA

DI SARAWAK?

KAH KAH KAH

BAGAIMANA

DI MALAYSIA?

KAH KAH KAH

BUNGKUS KE

TUTUP KEDAI ?

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

AL-FATIHAH - OPENER


AL- FATIHAH

BAHASA ARAB

AMIN

BAHASA MELAYU

PEMBUKAAN

AMIN

BAHASA INGGERIS

OPENER

KHALAS


Unknown commented on

 "AL-FATIHAH"

Islam ke dia. Sampai baca fatihah


What does al-Fatihah mean in English?
the Opener or the opening
The name al-Fatihah ("the Opener or the opening") is due to the subject-matter of the surah. Fatiḥah is that which opens a subject or a book or any other thing. In other words, a sort of preface. The word الفاتحة came from the root word فتح which means to open, explain, disclose, keys of treasure etc.7 Oct 2018