Sabtu, 12 Jun 2021

PERU - AYAHNYA PEMBUNUH - DIANYA PENCURI - MACAM KES NAJIB DI MALAYSIAPERU

AYAHNYA PEMBUNUH

DIRINYA PENCURI

MACAM KES NAJIB

DI MALAYSIA 

BILA CALON KIRI MENANG DI PERU KAUM KAPITALIS MULA MERANCANG

 BILA CALON KIRI

MENAG DI PERU

KAUM KAPITALIS

MULA MERANCANG

DARURAT AKAN DI SAMBUNG?

 


LAIN MACAM

BUNYI CAKAP

YB PARTI PELACUR

OPPS... SILAP

PARTI ISLAM

AMIN
Kabinet berperanan nasihat Agong berhubung tempoh darurat, kata menteri

KABINET akan menasihati Yang Dipertuan Agong sama ada darurat perlu disambung atau tidak, kata Takiyuddin Hassan.

Dalam satu kenyataan, menteri hal ehwal undang-undang itu berkata berdasarkan nasihat Kabinet, Agong bersetuju untuk mengisytiharkan proklamasi darurat untuk memerangi Covid-19 pada Januari lalu.

Takiyuddin berkata kerajaan memberi jaminan bahawa kesemua mekanisme yang wujud dalam kerangka Perlembagaan Persekutuan serta undang-undang negara akan diikuti dalam membuat apa-apa keputusan mengenai darurat. 

“Persoalan mengenai sama ada darurat yang akan tamat pada tarikh tersebut diteruskan atau tidak atas budi bicara Agong sepertimana yang dibangkitkan tidak seharusnya timbul.

“Adalah menjadi tanggungjawab Jemaah Menteri untuk terus menasihati Agong selaku Ketua Utama Negara dalam membuat sesuatu keputusan mengenai kedudukan tempoh darurat,” katanya.

Beliau mengulas laporan Malay Mail semalam yang memetik kenyataan Ketua Pengarah Kesihata Dr Noor Hisham Abdullah bahawa hanya Agong mempunyai budi bicara sama ada keadaan darurat yang dijadualkan akan berakhir pada 1 Ogos 2021 perlu diteruskan atau tidak.  

Menurut laporan itu, Dr Noor Hisham berkata sebaik sahaja darurat berakhir, tiga pilihan raya kecil akan diadakan dan begitu juga pilihan raya Sarawak.

Darurat diisytiharkan untuk seluruh negara pada 12 Januari seghingga 1 Ogos dalam usaha mengekang penularan wabak Covid-19.

Di bawah Ordinan Darurat, Pilihan Raya Umum (PRU), PRN dan PRK tidak akan diadakan sepanjang tempoh darurat dilaksanakan.


WOIT

DARURAT

UNTUK LAWAN

KOBID

AMIN

BUKAN CARA

NAK JUAL

TANH RRI 

DI JLN AMPANG

UNTUK

BELI KERETA

  AMIN

UNTUK DAPAT 

BURIT KETAT

AMIN

KALAU ADA 

CARA LAIN

LAWAN KOBID

TAK PERLU

 DARURAT

KHALAS
HISAP VAPE SAPA?

 HISAP

VAPE SAPA?

panglimo potaseh commented on 

"BETUL KE BERITA INI ?"

Gwa sukong jika Hisamudin jadi PM ..gwa picaya dgn sedutan vape yg bertalu-talu byk idea baru akan muncol dari kepala Hisam Gagap ni ..dia hanya gagap bila ckp Melayu tapi tak gagap bila royak omputih.


 Hisap vape Ok ..tak macam isap bontot atau isap tetek Altantuya atau isap darah utk jadi biliyunwan. Ayok Tuan Haji Isam ..nanti jgn lupa bukak kilang vape ..

BUKAN KULUM AIS KRIM

 BUKAN KULUM

AIS KRIM

Unknown commented on 

"GUNAKAN BAHASA MELAYU

 DENGAN BETUL"

mengulum... kulum ais krim .. dapnya


panglimo potaseh commented on

 "GUNAKAN BAHASA MELAYU

 DENGAN BETUL"

Nak royak Melayu pasti di sebut dgn betul nanti Tohang tak fahang. Jangan pandai2 guno loghat nogori, kelantan, kodah ..kono cakap bahasa baku ..cam Abam guno bahasa baku sobab Abam, TV Tigo kono ckp bahso baku ..kahkahkah


Awaiting moderation

Unknown commented on "MAT SYABU TU SAPA ?"

1 hour ago

Nak kenal benefactor TT se

BUKAN SEPULUH TAPI SEBELAS

 


BUKAN SEPULUH

SEBAB

TAPI

SEBELAS SEBAB

KHALASPecat Hishamuddin: 10 sebab cipta surat palsu – Tok Mat

KUALA LUMPUR – ”Apakah tujuan seorang atau sesuatu kumpulan mencipta berita atau cerita atau surat palsu atau fake news?.

“Melaga-lagakan, inginkan perhatian, inginkan simpati, tak ada kerja lain, stress masa PKP, saja-saja, suka-suka, tak takut dosa, gila-gila agaknya atau sebab-sebab yang lain,” kata  Ahmad Maslan.

YANG 

KE  SEBELAS

PENULIS

TAK BELAJAR

DI UKM DAN

DAPAT 

3.85 POINTER

KAH KAH KAH

MENGENAL BAHASA LAIN MEMBUKA DUNIA BARU

 MENGENAL 

BAHASA LAIN

 MEMBUKA

DUNIA BARU 

AMIN  

NAK NGENTOT 

AWEK ITALI 

TAK CUKUP 

HANYA DENGAN 

SPAGHETTI

AMINUnknown commented on 

"BOOHUT ACHA -

 MERCI BIEN"

Ini sama jugak la macam apek yang tak tau cakap bahasa mat saleh. Hanya tau cakap bahasa Manchuria dan loghat sendiri dan jugak bahasa moolayu pasar.. maka dikutuknya kaum sendiri amokui (antu mat saleh) kalau pandai cakap dan sekolah mat saleh atau malaikui kalau pandai cakap atau sekolah moolayu. Sebenarnya ini adalah manifestasi kompleks kelemahan diri (inferior compkex) mereka kerana tidak dapat nenandingi atau melebihi orang lain, maka digunakan helah satu-satubya kelebihan yang ada pada diri sendiri untuk mengutuk atau mengaibkan orang lain yang lebih baik dari dia. 


Itulah perangai kebanyakan pencinta bahasa untuk mengangkat martabab dan maruah bahasa dan bangsa kononnya. Tapi sebenarnya helah untuk melindungi kelemahan sendiri... semua orang pun tau.. Camtu lebih baik salahkan Yang Maha Kuasa nape menguwudkan begitu banyak bahasa, bangsa, kaum, suku, puak-puak dll. Yang demikian mereka ini dikira jugak sebagai telah mengengkari kekuasaan Yang Maha Kuasa, berdosa dan masyuk nilaka jahanam ! KAH KAH KAH AMINGUNAKAN BAHASA MELAYU DENGAN BETUL

 

GUNAKAN

BAHASA MELAYU

DENGAN BETUL

AMIN

KITA ADA KATA

KITA ADA

NAMA UNTUK

 PERBUATAN ITU

AMIN


Tempoh reman inspektor polis disyaki rogol tahanan dilanjutkan

TEMPOH reman terhadap seorang pegawai polis berpangkat inspektor yang sedang disiasat selepas didakwa merogol seorang tahanan wanita, dilanjutkan selama tiga hari lagi hingga Isnin ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kelantan ACP Wan Khairuddin Wan Idris berkata sebelum ini, pegawai cawangan narkotik berusia 29 tahun itu direman selama empat hari sejak Rabu lepas.

“Perintah (sambung reman) itu dikeluarkan hari ini oleh Penolong Pendaftar Mahkamah Kota Bharu Amni Johari mengikut Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Wan Khairuddin berkata sambungan reman itu bagi membolehkan polis menjalankan siasatan mengikut Seksyen 376 dan Seksyen 377C Kanun Keseksaan.

Sebelum ini dilaporkan pegawai polis berkenaan didakwa memaksa tahanan wanita itu, antara lain, melakukan seks oral di pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik (BSJN), Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu.

Kejadian itu didakwa berlaku pada 5 Jun lepas, ketika pegawai tersebut menjalankan siasatan ke atas tahanan wanita berusia 27 tahun berkenaan yang ditangkap bersama bekas suaminya berhubung kes dadah. – Bernama, 12 Jun, 2021.

SEX ORAL

DALAM BAHASA

MELAYU IALAH

BERANCUK

 GUNA MULUT

AMIN

PEREMPUAN

ISAP KOTE 

LELAKI

AMIN

LELAKI

JILAT BURET 

PEREMPUAN

AMIN

INI NIKMAT

YANG AMAT

NIKMAT

AMIN

JANGAN RASA

MALU MALU

AMIN

USTAD RAJA

PAK AJI PAK LEBAI

TOK GURU 

MENTERI  CIK GU

 EMAK AYAH KITA

KAKAK BANG

SEMUA BUAT 69

AMIN

SAPA TAK PERNAH

MELAKUKAN

TAK GUNA HIDUP

KAH KAH KAH

SAMBUNG LAGI


 PKP 3.0 disambung

 

sehingga 28 Jun


DI PERU SEKARANG

 


DI PERU SEKARNG

DI NICARAGUA 1979

DI BOLIVIA 2019

DI  MYANMAR 2021

DI MALAYSIA 

PILIHAN RAYA

  MAJLIS TEMPATAN

DIHARAMKAM 1964

AMIN

Unknown commented on

 "CALON KIRI MENANG"

aku tak pernah tengok puak kapitalis buat demo sebab tipu undi.... yang selalu buat demo pasal tipu undi puak kiri.. konla tu.. kah kah kah.

ISLAM TANPA ARAB LEBIH MAJU

 


ISLAM TANPA

ARAB

LEBIH MAJU

panglimo potaseh commented on

 "BAHAYA DENGAR 

DONGENG ARAB"

Kata orang bila kita cocok vaksin ..nanti semua antibodi kita akan kiok dan diganti dgn vaksin tu. Apa kata kita andaikan Sang Arab sbg antibodi ..dan apakata kita cipta satu vaksin yg boley hapuskan semua Arab tu ..bila ini terjadi maka Islam akan jadi lebih maju dan aman ..

PERJUANGAN MASUK KE TAHAP BARU

 


PERJUANGAN 

ANAK MUDA 

MYANMAR MASUK

KE TAHAP BARU

CAKAP PROF KANG KONG JANGAN PAKAI

 


CAKAP PROF

KANG KUNG 

JANGAN PAKAI

AMIN

CAKAP 

YUSUF RAWTHER

BOLEH 

PAKAI TAK? 

AMIN

SAJE TANYA

 JANGAN MARAH

KHALAS

DatoPidi commented on

 "ANWAR PERDANA MENTERI

 GANTI MUHYIDIN"

Ku petik kata-kata prof kangkung? Kah kah kah kah kah kah kah kah kah Bro, Bapak aku pesan. Biar tua, jangan gila. Blogger hebat MCM hang takan la pi kutip kata2x prof kangkung. Jangan bagi malu Sakai Jelebu bro. Ketulahan kau nanti.

BOO HUT ACHA - MERCI BIEN

 BOHAT ACHA

MERCI BIEN

Unknown commented on

 "TULIS DALAM 

BAHASA MELAYU"

Bro, tahu lebih dari satu bahasa bukan tidak baik. Bahasa ni mcm harta jugak, tahu lebih dari satu bahasa buat kita lebih mewah dari org ada satu harta saja. Tak rugi bro, tak kira lah bahasa inggeris ke, bahasa mandarin ke, bahasa Arab ke janji lebih dari satu bahasa.

CALON KIRI MENANG

 


BILA CALON KIRI

MENANG PRU

KAUM KAPITALIS

BUAT HURU HARA

TUDUH TIPU UNDI

AMIN

SETIAP KALI   UMNO

TIPU UNDI PRU

KAUM KAPITALIS

SENYAP 

TAK BERSUARA

AMIN

BUKTI APA ITU PILIHAN RAYAINI BUKTI 

JIKA PRU

DI MENANGI OLEH

CALON KIRI

MAKA KEPUTUSAN

AKAN DI TOLAK

AMIN


Peru on edge as electoral board reviews result of disputed presidential election

Rightwing candidate Keiko Fujimori alleged 

fraud after losing to leftist Pedro Castillo 

by about 60,000 votes

 

Peru berada di ujung tombak pada hari Jumaat ketika dewan pemilihannya meninjau suara yang diberikan pada pilihan raya presiden, setelah mendapat tantangan untuk dihitung oleh calon yang kalah, Keiko Fujimori.

Penghitungan akhir memberi kelebihan kepada guru kiri Pedro Castillo tipis 50,17% hingga 49,83% berbanding saingan sayap kanannya, Fujimori, yang berjumlah sekitar 60,000 undi.

Walau bagaimanapun, pihak berkuasa pemilihan negara belum dapat mengesahkan kemenangannya, dan Fujimori, keturunan dinasti politik yang kontroversial, telah menolak untuk menerima keputusan.

Dia menuduh penipuan, walaupun pemerhati nasional dan internasional mengatakan suara itu bersih, dan telah meminta hingga 500,000 suara dibatalkan atau diperiksa kembali, memaksa lembaga pemilih untuk melakukan tinjauan suara.LLLL

Castillo, seorang guru di sekolah luar bandar dan anak petani tani yang buta huruf, adalah calon yang hampir tidak dikenali hingga beberapa bulan yang lalu. Dia mendakwa kemenangan pada hari Khamis setelah jumlah undi melalui undi yang dilancarkan pada pilihan raya hari Ahad, yang membelah negara menjadi dua di sepanjang garis kesalahan kelas dan geografi.

Memakai topi petani bertopeng lebar di tanah airnya di Andes, Cajamarca, Castillo terpikat dengan kemenangan tipis yang dicukur oleh pengundi luar bandar yang dipalu oleh salah satu wabak Covid terburuk di dunia, yang memaksa berjuta-juta orang menjadi pengangguran dan mendorong banyak orang lain untuk tinggalkan bandar-bandar besar dan kembali ke kampung-kampung mereka.

Terlepas dari pandemik, Castillo berkempen di pergunungan Andes di luar bandar, bahkan dengan menunggang kuda, berjanji tidak akan ada "orang miskin lagi di negara kaya" dan untuk membentuk majelis konstituen untuk menulis konstitusi "rakyat" baru.


JIKA PILIHAN RAYA

BOLEH MENGUBAH

APA APA

MAKA PILIHAN RAYA

AKAN DI HARAMKAN

AMIN

BUKTI

SEDANG BERLAKU

DI MYANMAR

AMINBAHAYA DENGAR DONGENG ARAB

 


NEGARA PERCAYA

DONGENG ARAB

SEMUA HANCUS

Unknown commented on 

"TUHAN MALU

 NAK JAWAB"

Kah kah kah... Dah lama Malaysia jadi fuckup country.... Sejak melayu mula percaya dongeng arab... Dari raja Parameswaru lagi.... Sebelum sebelum tu ada sengsiapa nak jajah Tanah melayum? Paremeswaru lari datang istihar ni negeri dia... Abihla orang2 laut.... Apa jadi? Sejak percaya dongeng arab mula melingkup la... 


Lu tengok la... Mana mana negara kat dunia ni kalau depa percaya dongeng arab...tengok la macam mana negara dia... Tak buleh nak kedepan... Gostan ja kerjanya... Lagi disuruh anok anok pocayo dongeng arab logi golap masa depan.... Maka tejadilah.... Apa yang tejadi hari ni....

NAJIB DIZALIMI

 

NAJIB

PEMIMPIN ISLAM

DIZALIMI

AMIN

KENAPA INI

BERLAKU

AMINTiada campur tangan politik prosiding bankrap Najib, kata LHDN

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa tiada campur tangan politik dalam prosiding kebankrapan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) terhadap bekas Perdana Menteri Najib Razak.

Peguam Kanan Hasil Norhisham Ahmad berkata LHDN melayan kes Najib sama seperti kes pembayar cukai lain dan adalah menjadi tanggungjawab agensi itu untuk mengutip cukai daripada pembayar.

“Tiada campur tangan politik. Kami menanti sejak Julai 2020 untuk Najib datang dan berbincang mengenai kaedah pembayaran selepas penghakiman terus dikeluarkan namun beliau tidak berbuat demikian.

“Rakyat akan mempertikai mengapa kami tidak melaksanakan perintah itu,” katanya sambil menambah LHDN perlu melaksanakan perintah itu selepas ia dikeluarkan oleh mahkamah.

Beliau berkata demikian semasa berhujah di hadapan Hakim Ahmad Bache menerusi aplikasi Zoom pada pendengaran permohonan Najib untuk menggantung pelaksanaan perintah Mahkamah Tinggi yang membenarkan permohonan LHDN untuk mendapatkan penghakiman terus terhadap bekas Perdana Menteri itu berhubung pembayaran cukai pendapatan sebanyak RM1.69 bilion.

Peguam Muhammad Shafee Abdullah pula berhujah Najib akan kehilangan segalanya jika notis kebankrapan yang difailkan terhadap beliau dibenarkan.

“Beliau akan kehilangan pencen, kedudukan dalam politik dan hartanya juga mungkin dilelong,” katanya sambil menambah Najib akan hilang semua yang dibinanya sejak 1976.

Muhammad Shafee juga berkata mereka telah cuba berunding dengan LHDN berhubung pembayaran RM1.69 bilion namun rundingan itu telah dihentikan dan LHDN meneruskan tindakan dengan memfailkan notis kebankrapan terhadap Najib.

Mahkamah menetapkan Isnin ini untuk memutuskan permohonan itu menerusi e-mel.

Pada 22 Julai tahun lepas, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa Najib perlu membayar tunggakan cukai tambahan LHDN bagi tempoh 2011 hingga 2017 berjumlah RM1.69 bilion selepas membenarkan permohonan LHDN untuk memasukkan penghakiman terus terhadapnya.

Penghakiman terus ialah apabila mahkamah memutuskan kes tertentu melalui hujahan tanpa mendengar keterangan saksi dalam perbicaraan.

Najib memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi itu di Mahkamah Rayuan yang menetapkan 16 Jun untuk mendengar rayuannya.

Mengikut Seksyen 103 (2) Akta Cukai Pendapatan 1967 (ITA), seseorang yang diperintahkan membayar taksiran itu perlu menjelaskan bayaran itu kepada LHDN walaupun rayuan difailkan

Pada 4 Feb lepas, kerajaan melalui LHDN telah memfailkan notis kebankrapan terhadap Najib atas kegagalan beliau membayar tunggakan cukai pendapatan berjumlah RM1.69 bilion seperti yang diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi pada Julai tahun lepas.

Menurut notis itu, Najib perlu membayar RM1.69 bilion dengan kadar faedah lima peratus setahun bermula 22 Julai 2020 (tarikh penghakiman Mahkamah Tinggi) hingga 4 Feb 2021 yang berjumlah RM1,738,804,204.16. – Bernama, 11 Jun, 2021.


APAKAH KERANA

NAJIB PERNAH

PERNAH MENZIANAH

AMIN

APAKAH KERANA

NAJIB ARAHKAN

SIRUL BUNUH

ALTANTUYA

AMIN

RAKYAT MAHU

MASUK CAMPUR

KAH KAH KAH

KERAN

SEMUA RAKYAT 

NAK LIHAT

NAJIB MASUK JIL

KHALAS