Ahad, 30 Januari 2022

WAJIB TONTON - SAMI HINDU DAN TOK GURU ISLAM

 INI SAMI HINDU

DI INDIA

AMIN


 INI TOK GURU ISLAM

DI PAKISTAN

AMIN

 TAKDA BEZA ANTARA

 SATU SAMA LAIN

AMIN

TERIMA KASIH

RONALD REAGAN

KHALAS

NAK TAMBAH SIKIT

 Guan Eng puji rakyat Malaysia kerana kekal bersatu

DAP berharap Putrajaya tidak mengabaikan keperluan masyarakat Cina ketika bersiap sedia menyambut Tahun Baru Cina dalam keadaan sukar akibat pandemik Covid-19.

Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng berkata sebagai penyumbang penting kepada pendapatan negara, masyarakat Cina mahu kerajaan menghormati kepelbagaian dan membantu golongan miskin tanpa mengira etnik.

“DAP ingin memuji rakyat Malaysia kerana bersatu sebagai satu negara untuk menjaga dan membantu antara satu sama lain bagi mengatasi bencana tersebut.

“DAP berharap kerajaan Persekutuan berhenti mengabaikan aspirasi masyarakat Cina.”

“Sebagai penyumbang penting kepada pendapatan negara, masyarakat Cina mahu kerajaan menghormati kepelbagaian, menghargai kerja keras dan bersikap adil dengan memastikan sekolah dan golongan miskin dibantu tanpa mengira kaum dan agama.

“Kesanggupan rakyat Malaysia tanpa mengira kaum, agama atau latar belakang untuk membantu antara satu sama lain memberi harapan kepada kita bahawa ada masa depan untuk semua orang di negara kita,” katanya dalam perutusan Tahun Baru Cina hari ini.

Tahun Baru Cina tahun ini jatuh pada 1 dan 2 Februari.

Malaysia berusaha memerangi wabak sejak awal 2020 dan setakat ini 32,000 nyawa terkorban akibat Covid-19.

Malaysia juga mencatatkan 2.9 juta kes jangkitan dan kerugian ekonomi mencecah RM500 bilion serta kehilangan 55 nyawa dan berbilion ringgit akibat banjir baru-baru ini. – 30 Januari, 2022.


TAHNIAH

MASYARAKAT

 CHINA

YANG KUAT KERJA

AMIN

NAK TAMBAH SIKIT

SUPAYA JUJUR

DAN TUNTAS

AMIN

MASYARAKAT CHINA

JUGA MENYUMBANG

RASUAH TERBESAR

AMIN

PENYUMBANG JUDI

TERBESAR

AMIN

TAK SERI ESCOBAR

PENYUMBANG DADAH TERBESAR

AMIN

PENYUMBANG

LENDIR TERBESAR

AMIN

PENCURI BALAK

HARAM TERBESAR

AMIN

MUSUH 

AKAN DATANG

MASIH LAGI

 CHINA .....

CHINA MERAH

AMIN

MELAYU WAJIB

BERSEDIA

KALAU TIDAK

TANAH MELAYU

MACAM SINGAPURA

TERGADAI

PADA CHINA 

AMIN

POLITIKUS BAWA SIAL

 


POLITIKUS 

BAWA SIAL

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "IKAN KEMBONG 

NAIK MENDADAK"

Harga ikan kembong naik dari 6 ke 20 ringgit sekilo ..ini lagi terok dari petaka banjir ..rakyat yg dah susah tambah susah. Musim perayaan Menteri buat apa, melanchap siang malam ke ..tak abis-abis bawak sial ..

SOALAN KURUN INI - SEMUA MELAYU NAK JAWAPAN
Pinjaman kepada Genting Hong Kong lulus sebelum pandemik, kata Zafrul

PINJAMAN tanpa cagaran bank tempatan kepada pengendali kapal persiaran Genting Hong Kong Ltd diluluskan sebelum pandemik Covid-19 melanda, kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Pandemik Covid-19 katanya menyebabkan banyak syarikat yang bergantung kepada pelancongan terjejas termasuk Genting Hong Kong, dan sesuatu yang tidak dapat dijangka semasa pinjaman diluluskan.

“Genting Hong Kong ini adalah syarikat dalam sektor libur atau leisure sector, termasuklah pelancongan. Ini sudah tentu sesuatu yang tidak dapat dijangka semasa pinjaman diluluskan,” katanya dalam kenyataan di Facebook hari ini.

Tengku Zafrul juga berkata pinjaman tanpa cagaran bukanlah amalan luar biasa dalam sektor perbankan.

Beliau menjawab Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim yang mendesak beliau menjelaskan mengapa tiga bank terbabit – Maybank, CIMB and RHB – dibenarkan memberi pinjaman tidak bercagar berjumlah AS$600 juta (RM2.5 bilion) kepada Genting Hong Kong yang memfailkan bankrap awal bulan ini.

“Mengenai isu pinjaman tanpa cagaran, ingin saya tekankan bahawa hal ini bukanlah sesuatu yang luar biasa dalam sektor perbankan. 

“Bank-bank boleh meluluskan pinjaman tanpa cagaran berdasarkan kesanggupan bank tersebut mengambil risiko pada peringkat dalaman (risk appetite), penilaian kredit yang memenuhi kriteria dan kelulusan berdasarkan proses tadbir urus dalaman,” katanya. 

Media sebelum ini melaporkan Maybank, CIMB dan RHB antara ketua pemiutang tidak bercagar Genting Hong Kong, mencetus kebimbangan keuntungan tiga bank berkenaan akan  terjejas.

“Pengisytiharan Genting Hong Kong sebagai muflis amat dikesali. Walau bagaimanapun, ingin saya tegaskan bahawa bank-bank yang terlibat, dan sektor perbankan Malaysia secara keseluruhannya, amatlah berdaya tahan dalam mengharungi pelbagai cabaran operasi perniagaan semasa,” kata Tengku Zafrul.

Bekas ketua pegawai eksekutif CIMB dan Maybank itu menjelaskan sektor perbankan negara telah mengalami banyak penambahbaikan berbanding tahun 1998 iaitu semasa krisis kewangan Asia.

Sejak krisis itu katanya, sistem perbankan Malaysia telah diperkukuhkan dan kini lebih berdaya tahan.

“Hari ini, nisbah pinjaman tak berbayar (NPL) hanya 1.4%, termasuklah peruntukan NPL separa bagi pinjaman oleh Genting Hong Kong.”

Tengku Zafrul turut menegaskan beliau tidak terlibat dalam proses kelulusan pinjaman kepada Genting Hong Kong. 

Begitu juga Khazanah, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang merupakan pemegang saham di dalam tiga bank yang memberi pinjaman, katanya.

‘Dalam hal ini, pemegang saham tidak terlibat di dalam operasi harian sesuatu syarikat. Operasi harian bank diserahkan kepada pengurusan bank itu sendiri.

“Jika menteri kewangan atau pemegang saham campur tangan di dalam urusan harian bank-bank di Malaysia, jelas sekali ini tidak betul dari sudut governans dan tadbir urus.  

“Saya yakin, sebagai seorang bekas menteri kewangan, Datuk Seri Anwar juga sedia maklum tentang perbezaan antara peranan ahli lembaga pengarah dan pengurusan syarikat,” jelasnya. – 29 Januari, 2022.   

 SOALAN

SEMUA MELAYU

NAK DENGAR 

JAWAPAN 

AMIN

SOALAN HAKIKI

KURUN INI

AMIN

MACAM MANA

CHINA TERUS 

BERJAYA TIPU

MELAYU

AMIN

ADALAH KERANA

RASUAH ATAU

 KERANA AIR  LENDIR

AMIN

JO LO CHINA

TIPU NAJIB

AMIN

GO TONG CHINA

TIPU ZAFRUL

AMIN

HANYA 

ANWAR IBRAHIM

PAKAI KELING

BERNAMA

VINOD SHEKAR

KAH KAH KAH

KAPIR MAJU KERANA GUNAKAN OTAK

 KAPIR MAJU

KERANA GUNAKAN

AKAL FIKIRAN

KHALAS

Unknown commented on

 "ATUR SUSUN DAN LAWAN"

Betul betul betul macam kata upin epin kah kah kah orang politik ini entah lah macam kata jebat derhaka, spesis apa pun entah, nak kata biawak, nak kata kayak, nak kata ular, semua sifat binatang cukup, sekejap sini sekejap sana, adakah politik tanah melayu saja begini,? Kafir kafir ini maju sebab apa? Arab Arab ini maju tak ? Entah lah cakap pun tak guna, lagi kuat rasuah lagi kuat guna agama untuk cover, kah kah kah

TAMRIN TIBAI AL-KAWAHLI

 


POLITIK MATANG ? - SI BUTA PUN TAHU JALANPOLITIK  MATANG ? -  SI BUTA PUN TAHU JALAN


Tamrin Ghafar
Jumaat - 28/01/22
1.   Saya terbaca satu artikel yang menyatakan Abdullah Hussin , Persuruhjaya PAS  Johor  akan bertemu Pengurusi Badan Perhubungan UMNO  merangkap MB Johor bagi membincangkan kearah MENJAYAKAN kerjasama  PAS  dan UMNO melalui  Muafakat Nasional atau MN

2.  Saya juga telah mengikuti ucapan Hasni Muhamnad yang menegaskan  bagaimana TAMAK dan SOMBONG nya PAS  Johor apabila menyatakan BERSATU  Johor yang di Pengurusiksn Mahiaddin  telah BERSETUJU  MEMBERI 14  Kerusi pada PAS  pada PRN  Johor nanti

3.   SELEPAS  BERUNDING  dengan Ketua - Ketua UMNO  Bahagian , UMNO Johor bersama rakan - rakan dalam BN   AKAN  menghadapi PRN ini  SECARA  SOLO  -  TANPA  PAS  dan BERSATU  sama ada melalui  MN  atau PN

4.   Hadi melalui Abdullah Hussin  akan berbincang semula dengan Pengerusi Perhubungan UMNO  Johor jika PAS ada    peluang

5.  Oleh  kerana nak menang  PRN ini PAS  TERPAKSA  JILAT  LUDAH nya sendiri

6.  Sekarang  PAS  terpaksa merayu dan memujuk UMNO  - tak ubah seperti perempuan sundal yang sedang gila mencari - mencari pelangan

7.  Untuk makluman  PAS  hanya punyai seorang wakil saja dalam Dewan Negeri , dan  BESAR  KEMUNGKINAN  PAS  akan hilang juga Kerusi yang ada

8.  Apakah UMNO  sudah lupa kata - kata PEDAS dan SOMBONG pemimpin - pemimpin PAS  terhadap UMNO  disatu ketika dahulu ?

9.  Tindakan Abdullah Hussin atas ARAHAN  HADI  tak ubah seperti :
CACING  KEPANASAN atau dalam bahasa Inggerisnya   'An Act Of A Desperate  Man'   or  DESPERADO

10.  Dulu serang UMNO  habis - habisan  ,  kemudian  TELAN  LUDAH  nya  seolah - olah  PAS  tak pernah  buat dosa pada UMNO

11.  Bagi mengalahkan PH  , UMNO  berpakat dengan  Parti Lebai , dan Parti Lebai pula setuju jadi PAK SANGGUP  asalkan 'fulus'

12.  UMNO  sudah sedar permainan KOTOR  DAN  JAHAT  PAS  ; itu sebab nya UMNO  tidak lagi bersama mereka  melalui MN

13.  Jika masih ingat ucapan Mahiaddin dihadapan ramai Ahli BERSATU 
"Orang Melayu sudah kenal siapa PAS  dan siapa UMNO - seorang PEROMPAK   dan seorang lagi nama jer berjuang untuk Islam tapi MENYOKONG  PEROMPAK -  DUA - DUA  TAK  BOLEH  DI PERCAYAI"

14.  Menyokong perompak atau tidak , Mahiaddin TERPAKSA bekerjasama dengan PAS  kerana BERSATU  ada duit TAPI  TIDAK ADA  JENTERA di peringkat bawahan sedangkan PAS ada jentera TAPI  'fulus'  terlalu sedikit

15.  'Politik Matang' yang dianjurkan Hadi ia  SEBENARNYA  bagi menguntungkan   PAS ;  dalam bahasa mudah , PAS rasa boleh MEMPERBODOHKAN UMNO  dan BERSATU melalui gabungan MN dan PN

16.   UMNO  ada  'fulus' dan jentera  tak seperti PAS  dan BERSATU

17.  Melalui gabungan dengan UMNO  dan BERSATU  , PAS  sudah merasakan mereka SUDAH  KUAT , maka itu sebabnya Hadi sendiri menawarkan diri untuk jawatan Timbalan Perdana Menteri !

18.  Itu langkah pertama , selepas itu Hadi akan arahkan 18 Ahli  Dewan Rakyatnya  membuat ugutan bagi membuka jalan beliau naik ketangga yang di idam - idamkan PAS   selama ini ; justeru  Hadi akan jadi orang pertama PAS  duduk dikerusi PM

19.  Apakah kita lupa berbagai   peristiwa antara 1999 hingga 2004  ketika Hadi jadi MB Terengganu - Terengganu MUNDUR  ke belakang , dan rakyat disana  BENAMKAN  Hadi pada PRU berikutnya

20.  PM  Hadi  tak  boleh lawat  negara - negara Islam Timur Tengah seperti hari ini ? 

21.  Elok Hadi  dihadiahkan  cermin yang lebih besar  bagi memudahkan
beliau melihat wajahnya samada ada ketokohan sebagai  seorang Perdana Menteri

22.  Mungkin Hadi terfikir jika Mahiaddin  GAGAL  dan Mael BENGAP  pun boleh jadi PM , mengapa tidak beliau

23.  PAS  DAN  BERSATU  selepas Mahiaddin  tuduh PAS ,  Parti  Ajaran Sesat  ( PAS ) ,  dan Parti Islam yang MENYOKONG  PEROMPAK - PAS dan BERSATU  boleh pula  berpeluk - peluk ;  mereka ini sebenarnya TIDAK  ADA  PERASAAN  MALU  DIRI  DAN MARUAH - sanggup lakukan apa saja ASAL  boleh menang

24.   RAKYAT  KHASNYA  PENGUNDI  HARUS  TOLAK  KEDUA - DUA  PARTI TERSEBUT  PADA PRN JOHOR  DAN PRU 15 NANTI

Wassalam
Terima Kasih

KELUAR PARTI DEKAT PILIHANRAYA TRIK LAMA

 

 KELUAR PARTI

DEKAT PILIHANRAYA

TRIK LAMA

KAH KAH KAH

Unknown commented on 

"ZAHID 

BERCAKAP BENAR"

Ini skrip dah lapok. Setiap kali pilihanraya mesti ada kutu keluar parti. Tak payah ulang lah, Wak. Pergi meeting dengan lawyer kamu lagi baik. Jangan salah pilih lawyer pulak nanti jadi macam bosku
KESIAN NAJIB - KES ZETTY TAKDA SAPA AMBIK POT

 


KESIAN NAJIB

NAK GUNA

KES ZETI UNTUK

SELAMAT DIRI

AMIN

 TAKDA

SAPA AMBIK POT

KAH KAH KAH

Unknown commented on 

"AMERIKA NAK PERANG"

Azam Baki la Azam Bakul la... Zety kes AMLA ko buat bangang bisu..AMIN Hang pi serbu pusat judi jack pot dan hamg pi rampas mesin dan angkut mesin Jack Pot tu kat jln Mayang, Jln Klang Lama Kat Jln Tun Razak sblah Balai Bomba dan USA Ambassy dan jln Kia Peng KLCC tu... AMIN Klu kau rampas mesin jack pot tu aku sujud hormat kat hang naaa...!!AMIN 95% orang Melayu kat pusat judi kat atas tu semua Melayu yg melingkup main judi jack pot...AMIN Klu stakat rampas mesin kuda kat pusat snooker dan karaoke jamban itu klas kambing saja haahh...!!AMIN Baru bapak kepala bapak VVIP tokey judi panas..AMIN Silap ari bulan ada yang buat rumah di IJN...AMIN Klu laman sugar daddy bole sekat apa masalah judi online tak bole sekat..!? ADA BRANI..!! KHALAS.. Malaysia Darul Judi kah kah kah..

RAYA CHINA KITA MAIN MERCUN

 RAYA CHINA 

KITA MAIN MERCUN

AMIN

LEPAS RAYA

KITA MAIN BOM

KHALAS

PERANG TAK JADI

 


PERANG TAK JADI

PUTERA DAN

PERMAISUREE

SERAMBI

MOSCOW

SELAMAT

AMIN

panglimo potaseh commented on 

"AMERIKA NAK PERANG"

Russia & Ukraine tak jadi perang ..syokor ..mungkin hasil doa Makbool Ularmak Bohsia Serambi Mekah ..gwa cokop risau bila dua negara ni nak bergasak ..bukan apa ..risau sangat tentang keselamatan Mantan YAM Permaisuree Serambi Mekah dan Putera nye. Beberapa malam gwa risau dan terganggu tidur gwa ..

Awaiting moderation

Unknown commented on 

"AMERIKA NAK PERANG"

Putin : Woit Bidin, kita tak nak main perang-perang la. Lu main perang-perang ngan Boris je la. Kita nak main guli ngan China.

KUALITI HIDUP TINGGI

 


KUALITI HIDUP

TINGGI KERANA

ADA DANA DARI

ATAS

 BUKIT GENTING

KHALAS

panglimo potaseh commented on 

"SAPA PEMILIK 

SAHAM GENTING"

Makno nyo Tokey Kasino dongan Tokan Dadah adolah orang yang samo. Nak tanyo ..Tokey Tokan Puki orang yang samo gak ko ..dan Tun Anif Omar dapat idup dengan "Kualiti Hidup Yang Tinggi". Adoi ..moh kito baco balik sajak Maulana Kassim Ahmad tajook "TOHAN SUDAH MATI

BETUL WAJIB DISOKONG

 

 

BETUL WAJIB

DISOKONG

AMIN

SAPA TAK NAK

ENTOT BIDADARI

KITA JANGAN 

GANGGU MEREKA

KHALAS

Unknown commented on

 "DAGING BABI LIAR 

TAKDA DIJUAL"

Takat nie takde lg org melayu yg dibawa ke mahkamah krn mkn babi. Ko nak mkn babi liar ke babi ternak ke babi panggang ke babi rebus ke babi masak kicap ke suka hati ko lah takde sape melarang kira demokrasi lah Tp jgn lah pulak ko menghina org yg berpegang teguh dgn ajaran islam sbb suka hati dialah nak ikut ajaran islam kata demokrasi. Tak adil lah ko mkn babi org tak ganggu tp org yg mengamalkan ajaran islam ko ganggu.

KHALID NORDIN SILAP BESAR

 


KHALID NORDIN 

SILAP BESAR

AMIN

UNTUK PELACUR

TAKDA KONSEP

JANDA

KAH KAH KAH

KAIT BERKAIT - JENG JENG JENG

 Selepas kalah 

puluhan juta ringgit,

 taikun saman 

kasino UK 

kerana tidak 

hentikannya berjudi

Pengarah bukan eksekutif syarikat tenaga dan infrastruktur Yinson menyaman salah sebuah kasino terbesar Britain sebanyak £3.9 juta (RM21.9 juta), mendakwa kasino itu menyebabkannya menanggung kerugian dalam sebuah permainan kad secara berterusan selama 72 jam.

The Daily Mail melaporkan saman difailkan Lim Han Joeh berkait kredit hampir £4 juta yang diberikan kepadanya oleh Kasino Aspinalls milik Mayfair semasa sesi 72 jam permainan kad pada 2015.

Lim merupakan ahli lembaga pengarah Yinson yang turut dianggotai salah seorang pengarah Suruhanjaya Sekuriti (SC) Gooi Hoe Soon dan Sharifah Munira Syed Zaid, anak perempuan kepada pengerusi SC ketika ini.

Lim yang kalah dalam permainan itu gagal memulangkan jumlah hutangnya, dan empat tahun selepas itu, kasino tersebut disaman.

Bagaimanapun, dalam saman yang difailkan, Lim mendakwa kasino itu melanggar Akta Perjudian UK 2005, yang menyatakan “individu yang tidak berdaya harus dilindungi daripada dieksploitasi dalam perjudian”.

“Aspinalls tidak memaksa pihak pemohon berhenti dan berehat, sebaliknya kasino itu meningkatkan hutangnya kepada £2 juta,” kata laporan Daily Mail memetik saman Lim yang difailkan kepada mahkamah.

“Pemohon mengalami kekalahan berturut-turut dan kelihatan terdesak dan panik,” katanya lagi, sambil menambah kasino itu turut “mengambil kesempatan daripada keadaan pemohon yang tertekan ketika bergelut dalam percubaannya memenangi semula kekalahannya dengan memberikan lebih banyak wang dan tempoh masa untuk berjudi”.

JENG JENG JENG

APA NI

KAH KAH KAH SURUHANJAYA

SEKURITI ?

JENG JENG JENG

JUDI ???

 HUTANG JUDI

JENG JENG JENG

KAH KAH KAH

ADA KAITAN KE

 DENGAN

AZAM BAKI ? 

KAH KAH KAH 

SAJE TANYA JANGAN MARAH KERANA ADA SANGKUT DENGAN

SURUHANJAYA

 SEKURITI 

JENG JENG JENG

KAH KAH KAH

ASAP KERETA LAGI BAHAYA

 ASAP KERETA

LAGI BAHAYA

AMIN

Unknown commented on 

"JANGAN PILIH ROKOK

 PILIH SYABU"

Hisap rokok memang mudarat. Tak ada manusia cakap merokok ni bagus. Tapi kalau sampai ada larangan macam ni, larang lah asap kereta, asap lori, asap kilang sekali. Kalau asap pembakaran terbuka pun tak boleh nak buat, talk only no action lah dan jadi bahan lawak terbaru

BANJIR DATANG LAGI?

 Amaran ribut petir, hujan lebat di 8 negeri

JABATAN Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang yang dijangka berlaku di lapan negeri sehingga jam 8 malam ini.

MetMalaysia dalam kenyatan yang dikeluarkan pada jam 4 petang memaklumkan negeri itu adalah Kedah, Perak, Pahang, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, Sarawak dan Sabah.

Di Kedah, kawasan yang terbabit di Kulim dan Bandar Baharu manakala di Perak ialah di Larut, Matang dan Selama, Kinta, Perak Tengah, Kampar, Batang Padang dan Muallim.

Sementara di Pahang, kawasan yang terbabit adalah di Cameron Highlands dan di Selangor pula di Hulu Selangor.

Sementara itu di Negeri Sembilan, kawasan yang terbabit Jelebu, Seremban, Kuala Pilah dan Rembau.

Di Sabah dan Sarawak pula, kawasan yang terbabit adalah di Kapit (Belaga) dan Limbang di Sarawak, manakala Sandakan dan Kudat (Pitas) di Sabah. – Bernama, 29 Januari, 2022.


 KALI INI

SIAP SEDIA

AMIN

DAH BEKALI KALI

UJIAN & RAPTAI

AMIN

BALAK JELAS

MUSUH UTAMA

AMIN

DEMOKRATIK INDIA DALAM BAHAYA

 


DEMOKRATIK INDIA

DALAM BAHAYA

AMIN

SAPA PEMILIK SAHAM GENTING

 


HAL EHWAL 

KASINO GENTING

SILA TANYA

TUN HAJI HANIF

BEKAS KETUA POLIS

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "RAMPAS 

KASINO GENTING"

Apa biza rampas Kasino Genting dgn rampas dadah ..bila nak tangkap Tokan Dadah dan Toke Kasino ..dah sampai masa kita lantik Ahlol PAS jadi mintri dalam nigiri 

Genting says ex-IGP Hanif Omar, two others will leave boardhttps://www.theedgemarkets.com › article › genting-say...

30 Nov 2018 — In a filing with Bursa Malaysia today, Genting said former inspector-general of police (IGP) Tun Mohammed Hanif Omar will step down as ...


Genting deputy chairman Hanif Omar retires | The Starhttps://www.thestar.com.my › business › 2018/11/30

30 Nov 2018 — KUALA LUMPUR: Genting Bhd said its long serving deputy chairman and non independent executive director Tun Mohammed Hanif Omar will retire ...