Jumaat, 12 Oktober 2018

PADAN MUKA
MAKAN 

TANGGUNG

BERAK CANKUNG

JANGAN  MENCONTENG
  ARANG  DI MUKA

Tamrin Tun Ghafar

Jumaat -  05/10/18
( 1 -  34 )

1.  Sudah beberapa  kali kenyataan karut telah dibuat oleh makhluk yang berselindung di sebalik gelaran TMJ ini.

2.  Sebenarnya  'kehebatan' beliau ini hanya semata - mata bergantung  di bawah  ketiak bapanya, Sultan dan pengawal - pengawal peribadi yang terdiri dari anggota Askar Timbalan  Setia Johor atau Johor Military Force ( JMF ).

3.  Kini pasukan tersebut diletakkan dibawah tanggungjawab beliau yang menggelarkan sendiri diri nya sebagai Mejar Jeneral.

4.  Dari segi undang - undang,  amalan dan protokol Angkatan Tentera, beliau sememangnya TIDAK LAYAK sama sekali menggunakan gelaran tersebut dan ini adalah satu kesalahan.

5.  Bagi menjaga nama baik Angkatan Tentera, Kementerian Pertahanan sepatutnya  mengarahkan beliau tidak lagi menggunakan gelaran tersebut.

6.  Kementerian boleh mengutus surat berbentuk  'nasihat' . Jika beliau berdegil dengan tidak mengendahkan 'nasihat' tersebut , maka Kementerian harus mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung perkara itu.

7.  Kepada Sdr. Khairy Jamaluddin, bekas Menteri , saya ucap tahniah diatas sikap tanggungjawab  dan prihatin beliau apabila secara sukarela memulangkan medal tentera yang pernah diterimanya.

8.   Di zaman moden ini , apakah perlunya pasukan Askar Timbalan Setia Johor itu dikekalkan sedangkan Angkatan Tentera  dan Pasukan Polis kita sudah memadai menjaga keselamatan negara, apatah lagi setakat mengawal dan  menjaga keselamatan Istana? 

9.   Sudah sampai masanya pembersihan dan 'reformasi' dilaksanakan oleh Kementerian Pertahanan dengan mengkaji semula  peranan pasukan tersebut.

10.   Kelakuan TMJ ini  tak ubah seperti  'menconteng arang di muka sendiri'  dan ibarat 'sebab setitik nila rosak susu sebelanga' ; ia sedikit sebanyak  mencemarkan Institusi Raja Berpelembagaan itu sendiri.

11.   Sepatutnya apabila seseorang anak itu melakukan kesalahan atau tak reti bahasa maka adalah menjadi tanggungjawab bapanya untuk mengajar dan membetulkan  yang tak betul melainkan jika bapa itu pun sama - sama tak betul atau dalam bahasa Mat Rempit  - 2 x 5 sahaja.

12.  Hormatilah  diri sendiri jika mahu orang lain menghormati kita;  begitu juga Raja -Raja MESTILAH menghormati Perlembagaan dan Undang - Undang agar rakyat terus menghormati mereka.

13.  Apakah mereka sudah lupa Sumpah dan Ikrar mereka semasa menggambil alih jawatan sama ada Agong mahu pun Sultan?

14.  Apa yang rakyat lihat hari ini, sudah terlalu banyak tindakan mereka khasnya Sultan Johor dan anaknya yang melanggar Perlembagaan.

15.  Menuduh Kerajaan PH  pimpinan  Tun Dr. Mahathir kononnya menggunakan peralatan canggih buatan Israel  mengintip ( spying) beliau dan bapanya adalah satu tindakan provokasi yang amat serius ;  apa penting sangat ke mereka berdua ini sehingga Kerajaan terpaksa melakukan pengintipan, atau mereka sedang mencari pablisiti murah bagi menutup kelemahan sendiri?

16.  Beliau perlu tampil dengan bukti kukuh  terhadap dakwaan yang dibuat itu,  bukan menyerang secara membabi buta sahaja.

17.  Rakyat mula bertanya apakah ada dua bentuk Perlembagaan dan Undang - Undang yang wujud , satu untuk Sultan dan keluarga mereka dan yang satu lagi untuk rakyat?

18.   Amat malang sekali jika sekiranya Polis tidak tahu atau tidak memahami Perlembagaan.

19.   Sepatutnya Polis boleh menyiasat dan mendakwa beliau atas kesalahan yang serius ini walaupun bergelar  Tengku Mahkota Johor.

20.  Perlu diingatkan sekali lagi Tengku Mahkota , Raja Muda dan lain - lain ahli keluarga Sultan , mereka TIDAK punyai perlindungan kekebalan atau imunity; taraf mereka sama saja seperti rakyat biasa ; boleh diheret ke muka pengadilan bila - bila masa sahaja jika melanggar undang - undang.

21.  Undang - undang tetap undang atau dalam bahasa Inggerisnya law is law.

22.  Polis harus bertindak secara profesional , bukan pilih bulu atau hanya bertindak mengikut arahan.

23.  Ketua Polis Negara TIDAK SEPATUTNYA berpeluk tubuh dalam perkara sedemikian.

24.  Menyarankan Kerajaan Negeri Johor  membayar gaji minima kepada pekerja juga satu tindakan yang boleh dilihat sebagai mencampuri Pentadbiran Negeri - jika gian sangat , serahkan saja gelaran Tengku Mahkota Johor itu dan bertandinglah dalam Pilihanraya.

25.  Jika menang , Sultan lantik anaknya itu sebagai Menteri Besar Johor - itu kan lebih baik!!

26.  Baru - baru ini  secara sinis beliau cuba mempersenda orang tertentu dengan kekayaan kononnya hanya orang tersebut sahaja dengan wang ringgit yang banyak mampu membeli kelab bolasepak Real Madrid, sebuah kelab terkemuka dunia; mengapa   tidak ada angin  tiba - tiba  beliau mengaitkan orang tersebut?

27.  Ini adalah motif jahat; tindakan ini boleh dianggap sebagai  biadab dan kurang ajar oleh seorang budak yang bergelar Tengku Mahkota.


28.  Jika  jaga Persatuan Bolasepak Negara atau FAM pun gagal, janganlah cuba menonjol diri seperti Mat Jenin.

29.  Melalui peguamnya beliau menafikan kononnya  kenyataan yang dimuat-naik dalam facebooknya bukanlah ditujukan  kepada
seorang Menteri yang menyatakan Tun Dr. Mahathir ialah seorang 'perfectionist' ;  tetapi umum bukanlah sebodoh itu.

30.  Saya berpendapat mulai sekarang tak perlulah lagi sesiapa Menteri sibuk nak menyembah dan mencium tangan mereka.

31.  SULTAN  BUKAN  TUHAN  YANG  PERLU  DISEMBAH dan BUKAN  TOK  GURU  ATAU  IBU  
IBU  BAPA  KITA  YANG  BAIK  TANGAN  MEREKA  DICIUM.

32.  Akhir nya  Majlis Raja - Raja patut
menasihatkan Sultan  Johor agar beliau menasihatkan anaknya, Tunku Ismail agar jangan terlalu celupar, hormat dan pelihara Perlembagaan dan Undang - Undang , hormat orang yang lebih dewasa dari kita dan hormatlah perasaan rakyat jelata.

33.   Saya sedia menghadap beliau di mahkamah  pada bila - bila masa jika beliau ingin mengambil tindakan undang-undang berhubung tulisan ini.

34.  JADILAH  PAYUNG  YANG  SEMPURNA  SEBAGAI  TEMPAT  RAKYAT BERTEDUH.

Terima Kasih.---------------------

KEPUTUSAN PIDI


TARUHAN PIDI
MALAM ESOK  KEPUTUSAN PRK PD

ADAKAH ANWAR AKAN
 DAPAT UNDI TOP
DAN
SAIFOL AKAN DAPAT
UNDI BOTTOM
------------------

ABAM NUAR DIFITNAH

ABAM NUAR

DI FITNAH

Abam Nuar tiap kali tanding ..musti ada orang report bontot kena sontot oleh Abam. Dulu bontot tempatan jo ..sekarang dah masuk Turki ..USA ..Tumasik ..Indonesia. Mungkin PRU15 nanti ada laporan jantan buniyan kono. Atau ..atau ..atau PRU15 nanti Abam pulak buat repot yg jubo dio kono sontot. 
on CUBA BARU TAHU
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 10/12/18
Gwa makin cunfius. Orang kata main lobang bontot sedap. Kalau lobang bontot kita orang yang main ..kita sedap tak. Atau mana lebih sedap main ke kena main? 
on CUBA BARU TAHU
panglimo potaseh
on 10/12/18--------------

BARU BETUL


INI BARU BETUL
Full pardon or free pardon loyar PAS sama mcm full duit curi RM90 jota or free duit curi RM90 jota. Full or free same same boleh beli Audi, Vellfire, Porsche, Range Rover, BNW motor semua plet P cantik ko? on 
SUKA SAMA SUKA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/12/18


-------------------

FESTIVAL BEERAPA KATA

MAHATHIR

http://chedet.cc/?p=2633
1. Saya diberitahu ramai yang marah saya kerana tidak menyatakan sokongan saya terhadap bantahan perayaan beer (beer festival – Oktober Fest) oleh orang bukan Islam.

2. Bagi saya kalau orang bukan Islam yang tidak haramkan minum alkohol atau beer hendak minum beer sampai pengsan, itu masalah mereka. Yang penting mereka jangan timbul masalah kepada orang lain, atau memandu kereta di waktu mabuk.

3. Yang saya amat dukacita ialah penyalahgunaan dadah oleh anak orang Islam sehingga menyebabkan kematian 23 murid sekolah tahfiz apabila mereka membakar asrama sekolah.

4. Ternampak seolah-olah orang Islam menerima pembunuhan murid ini sebagai perkara biasa. Ya. Memang ada mereka yang berpendapat ini semua takdir. Oleh itu terima sahajalah. Seperti yang telah dinyatakan oleh guru tahfiz, anak yang mati setelah ke sekolah tahfiz akan menunggu ayah dan emak di pintu syurga kelak.

5. Tetapi bagi saya soal yang timbul ialah kenapa ada anak orang Melayu / Islam yang terlibat dengan dadah. Kenapa tidak didengar anak Cina dan India terlibat dengan dadah. Apakah ini juga takdir. Tidak adakah apa-apa yang boleh dibuat untuk menentu anak Melayu / Islam menolak dadah?

6. Allah SWT berfirman dalam Al Quran bahawa Allah tidak akan memperbaiki keburukan yang menimpa manusia melainkan manusia itu sendiri cuba memperbaikinya terlebih dahulu.

7. Penagihan dadah disebabkan kurang kawalan anak oleh ibu bapa di zaman ini. Tanggungjawab menyemai sikap menolak dadah sepatutnya diletak di bahu guru agama dalam sekolah.

8. Tetapi di sekolah, selain dari mengajar ibadat tertentu untuk pahala tidak ada tekanan yang cukup terhadap pengajaran budi pekerti Islam; terhadap dosa pahala, baik buruk, amalan hidup dalam Islam. Dengan itu anak mudah terjebak dengan yang tidak baik, termasuk penggunaan dadah.

9. Jika kerana disemai dengan kawalan diri mencegah yang buruk dan mengamal yang baik (amal ma’aruf nahi mungkar) sebagai sebahagian dari tuntutan agama Islam, kemungkinan perlakuan perkara-perkara yang dilarang akan berkurangan. Tetapi setakat yang saya tahu tidak ada latihan dan pengajaran secara sistematik dalam bidang ini di sekolah-sekolah.

10. Ilmu sahaja tidak berguna jika tidak dikawal oleh budaya yang baik. Saya amat malu membaca laporan berkali-kali akan perlakuan yang tidak baik oleh orang Islam, terutama anak muda. Saya berpendapat perkara ini perlu diberi perhatian lebih oleh orang Islam dan bukan melarang orang bukan Islam minum beer.

11. Ini adalah pendapat saya. Jika nak kecam dan nak marah saya kerana tidak memecah botol beer di hadapan pejabat MB, marahlah.

12. Oktober Fest, perayaan minum beer pada bulan Oktober adalah tradisi budaya orang Jerman.

13. Jerman menerima satu juta pelarian Islam dari Syria. Apakah balasan pelarian ini kepada orang Jerman sebagai tuan rumah ialah dengan melarang mereka dari minum beer dalam Oktober Fest mereka.

14. Orang Melayu berkata jaga tepi kain sendiri. Tentukan kita jangan minum beer dan kita tak makan dadah. Itu lebih baik dari pecah botol beer.

TUKAR TIUB

AKAN BER ARAK

MELAWAN  ZALIM

DAN

MEREKA YANG

 PURA PURA

ALIM WARAK

DAN SUCI

TAPI

 MENYUSAHKAN

HIDUP

DI MALAYSIA


--------------------

JANGAN FITNAH PAK SHEIKH
JANGAN FITNAH

PAK SHEIKH
Dey badigol tolol samdol sekalian, sudah habis mlm jumaat yg terakhir sebelum mengundi. Tunggu punya tungu punya tunggu, video terbaru pun tarak jadi keluar kah? Sial lu org fitnah pak sheikh. Makanya, terpancut2 lah undian untuk dasai seperti mana padunya pancutan ku mlm tadi. Sial. Bangsat. on 
SAIFUL BOKHARI PEMBOHONG
Publish | Delete | Spam
Nole
on 10/12/18


-------------

AJEN CHINA MERAHCARI CARI

SAMPAI DAPAT

Jho Low terlepas kerana sabotaj dalam kerajaan, kata PM

TINDAKAN sabotaj di dalam kerajaan adalah antara sebab Malaysia sukar untuk mengenal pasti dengan tepat dan seterusnya memberkas ahli perniagaan Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low, kata Dr Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri berkata beliau percaya itulah puncanya Jho Low dapat mengelakkan diri daripada ditahan.

“Saya rasa dia bersembunyi di tempat tertentu,” katanya ketika ditanya sekiranya terdapat sabotaj dalam kerajaan dengan cara membocorkan maklumat

INI MESTI

KERJA JAHAT

CHINA MERAH

BANTU AJEN

SELAMATKAN

DIRI

BANI MELAYU

MASIH TAK SEDAR---------------------

TAHNIAH PAKATAN


TAHNIAH PAKATAN

TUNAI JANJI


Kabinet setuju gantung Akta Hasutan, kata Gobind

Kabinet bersetuju menggantung pelaksanaan Akta Hasutan sementara menunggu proses pemansuhannya.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo berkata semua anggota kabinet menyokong sewaktu cadangan itu dibentang semalam.


TAPI GUA

NAK TANYA

BOLEH KLIM

DARI GAMIN

BALIK TAK

DUIT DENDA

6 RIBU  KENA

PADA GUA

SAJE TANYA

KALAU BOLEH

GUA ADA MODAL

NAK GI

DANOK

KAH KAH KAH

--------------------

AWAS LAKSA


AWAS LAKSA

KEDAH PERAK

SELANGOR

Mangsa keracunan makanan meningkat 80 kes


ALOR SETAR - Sebanyak 19 kes baharu keracunan makanan disyaki berpunca daripada laksa yang dibeli di Kupang, Baling direkodkan hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan,   Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ini menjadikan jumlah kes meningkat kepada 80 kes, berbanding 42 kes, kelmarin.

Menurutnya, pertambahan itu adalah satu kes di Kedah, Perak (15) dan Selangor sebanyak tiga kes.

"Jumlah kematian kekal kepada dua orang. Dengan pertambahan kes baharu ini, Perak mencatat kes tertinggi dengan 31 kes, termasuk dua kematian, diikuti Kedah (25 kes) dan Selangor sebanyak 24 kes," katanya, dalam kenyataan, hari ini.


KESIAN 

MAK CIK LAKSA

PASTI RAMAI

PELANGAN

TAKUT NAK

MAKAN LAKSA


------------------------

WAN AZIZAH PECAH LUBANGWAN AZIZAH

PECAH LUBANG

kahkahkah..wan azizah pecah lobang..bila wan azizah nak pecah lobang tangguh perlantikan utk anwar dan rafizi sbg menteri keewangan?lge dah bersuara akan letak jawatan..yg terbaiknya, wan azizah juga pecah lobang diindonesia..dah la mr wood kata warga indon disutut disingapore..wah duh wah duh..macam berjanji pula..ini la calon perdana menteri otai2..
musuh anwar lebih byk..PH akan pecah sb langkah port dickson ini..warga PD, takyah undi anwar..kita dah menguasai pusat, kita sudah menguasai negeri sembilan..kalo anwar kalah pun, warga PD tetap dpt peruntukan..kalo menteri2 PH kata anwar bole dptkan lebih byk peruntukan utk PD maknanya ada berlaku rasuah atau pilih kasih..
N9 bayar cukai rendah kpd pusat..macam ne bole dpt peruntukan istimewa..nnt kerajaan kelantan marah sb kelantan pun bayar cukai kurang..yg untung adalah tokey2 kaya syarikat pembinaan..org PD kalo nak duduk hotel 5 bintang wajib kena bayar harga mahal juga.. 
on GUA SUDAH CAKAP
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/11/18


------------------

CUBA BARU TAHU


CUBA BARU TAHU
Sembilan kali Allah ingatkan azab untuk kaum Nabi Lut yang suka hubungan sejenis. Jgn main2 sheikh. Skrng gua sedang buat research sapa yg mula mula teroka lubang tu dn diistiharkan sdp hingga ramai yg mencuba dn confirm sedap. Lu cuba lh nk tahu. Baru bole cerita.hahahahahahaha on MAIN LOBANG LOBANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/11/18


--------------------

CERITA BONTOT

CERITA BONTOT
Macam mana dia mau expose..hari2 TT ghairah dengan cerita bontot, hari2 tayang gambar bontot binatang, hari2 seru nama saifool..adeyy.. sosialis bangang on 
KENAPA HAL BONTOT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/11/18------------------

AJEN TOKE BALAK
AJEN TOKE BALAK
ingatkan anwar cuma ejen tuhan ops silap ejen sultan, rupa2nya agen syarikat judi haram dan syarikat pembalakan..padan la wan azizah buat dek je bila org asal dikelantan kena tibai..maklumla org asal itu cuma minoriti mcm lgbt..kita tunggu anwar bersilat lidah..dlm sejarah tokay2 dibalak di borneo amat2 kaya dan ganas..
lepas tebang balak, masuk pula ejen sawit..sb itu la EU haramkan sawit malaysia dan indon..pak joko x kisah kalo sawit tak untung sb tokey2 sawit diindon adalah org malsyai..ntaa2 pembanguan perlancungan diPD pun didalang ejen2 jahat dan alim berhaji hajah..sb itu la anwar nak sgt jd PM, sb tokey2 kaya dah byk labor sejak kisah lompat parti september gagal.. 
on LAGI FITNAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/11/18-----------------

SUKA SAMA SUKA

SUKA SAMA SUKA
Gua raser ayat FULL PARDON cukup utk membuatkan usaha ko sia² TT. Gua xder hal dia nak bantai jubur sapa pun, jika dia mau dan suka sama suka. Baik dia tibai jubur Wan Azizah, lagi syiok diam², sapa pun x tau. Politik jubur taik ni, gua rasa mcm PAS tunggang agama jugak, tak kemana... 
Org sumer tgh susah.. Nak memburit pun susah.. Kerja kurang.. Gaji mcm sial. Sembang pasal jubur taik ni, ngabihkan bogheh jo jang ooi.. Berlambak kat internet orang berjubur siap gangbang lagik.. Skrg org nak cari makan.. Nakkan kerja. Nakkan sumbat najib and the geng disumbat jel.. Nakkan Haji Hadi balik candat sotong.. Bukan cari lubang jubur nak jolok main. Yg suka, pigi ja Starhill sana.. on 
CERITA LIWAT
Publish | Delete | Spam
Enculez Vous
on 10/11/18-------------------

TAK ADA BUKTI

TAK ADA BUKTI
...sudah2lah tu isham ooi, lu apa tau pasal reformasi, lu goyang teluq di eropah nun, dan pasal liwat ni dah masuk dekat 20 tahun, klu ada betul2 bukti,  - beyond reasonable doubt - kasi bawak keluar, kita bolih kenakan anwar kau2...
ingat sodomi 1, anwar tak kena, tempat berlaku sodomi belum siap dibina, manakala sodomi 2 pula, doktor pusrawi yg mula2 cek sexfool kata  - no sodomi@liwat - TGNA pun tak percaya, so, lu ingat lebih 60% rakyat sokong anwar/mahathir/harapan  - bodoh, bangang belaka ke ??? on 
CERITA LIWAT
Publish | Delete | Spam
NoManNoCry
on 10/11/18


--------------------

SAIFOL DITAJA MAHATHIR

SAIFOL DITAJA 

MAHATHIR
tt aku nak buat tuduhan liar ni: Saifool ni ditaja oleh madey utk halang nuar rampas takhta. ok ke macam ni tu? jgn tanya bukti kat aku tapi itu la rumusan yg aku boleh buat. ala sama macam kau tulis jugak tt, takdak bukti, main hentam jer ikut upah. on
 SAIFUL BOKHARI PEMBOHONG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/11/18------------

JAMBU SUCI
JAMBU SUCI
Cuma nak tanya mane perginye tande itam didahi mamat ni mcm tande org kuat sembahyang mase perbicaraan kes liwat dulu tak kan boleh hilang begitu saje.Boleh percaye ke dia ni on
 SAIFUL BOKHARI PEMBOHONG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/11/18-------------------

TAK SALAH
TAK SALAH
Cium tangan salah tang mana..? bukan cium lubang taik...atau cium kencing..! 
on OVER ACTING
Publish | Delete | Spam
Whiteeagle Brando
on 10/12/18----------------------