Selasa, 31 Ogos 2021

JANGAN PECAYA DONGENG MERDEKA TANPA TUMPAH DARAH

 


JANGAN MALAS

MEMBACA

AMIN

MALAS MEMBACA

KENA TIPU DENGAN DONGENG

AMIN 

DONGENG SELALU

DIJAJA OLEH 

GEROMBOLAN 

KETUANAN MELAYU

AMIN

DI DONGENGKAN

BAHAWA

TANAH MELAYU

MERDEKA TANPA

TUMPAH DARAH

AMIN

INI BOHONG

INI PLUTO

INI TIPU INI 

BONGGAK 

KHALAS

 TANPA  PERJUANGAN

ANGKAT SENJATA

INGGERIS TAK AKAN

LARI

KHALAS

MELAYU JADI NEGRO DI SINGAPURA

 


 JUMLAH MELAYU

DI SINGAPURA

TAK RAMAI

AMIN

TAPI PALING

RAMAI DALAM

PENJARA UNTUK

DI BUNUH

AMIN
Banduan Melayu 


Singapura tunggu


 hukuman mati saman


 kerajaan kerana 


amal diskriminasi kaum


17 orang banduan di Singapura yang menunggu hukuman mati berhubung pelbagai kesalahan berkaitan dadah menuntut mahkamah mengisytiharkan kerajaan melaksanakan diskriminasi dan tidak adil dalam pertuduhan terhadap mereka, disebabkan mereka etinik Melayu, dalam saman bersejarah yang dijangka bakal mencetuskan debat baru mengenai layanan warga Melayu di negara itu.

Kesemua banduan tersebut adalah warga Singapura kecuali seorang yang berasal dari Malaysia diwakili M Ravi, peguam terkemuka Singapura yang dikenali kerana mengendalikan kes berprofil tinggi menentang kerajaan.

Mereka juga menamakan peguam negara itu sebagai defendan, mendakwa beliau melanggar jaminan Perlembagaan berhubung layanan yang adil di bawah undang-undang, di samping turut menambah mereka disoal siasat, dibicarakan dan disabitkan kesalahan di bawah Akta Penyalahgunaan Dadah yang zalim dengan secara melulu dan berdasarkan “faktor tidak relevan berhubung etnik kami”.

Pengurusan kes tersebut akan diadakan esok bagi mentapkan tarikh perbicaraan.

Dalam saman mereka, kumpulan banduan itu turut memberikan statistik dan beberapa graf berhubung trend pendakwaan bagi kesalahan dadah di Singapura bagi menunjukkan bagaimana orang Melayu yang dijatuhkan hukuman mati dibatalkan atau ditukar kepada hukuman penjara selepas dirayu.

Dalam afidavit mereka yang mengandungi hampir 100 muka dilihat MalaysiaNow, mereka berkata orang Melayu “secara signifikan mencatatkan perwakilan yang terlalu banyak” dijatuhi hukuman mati berbanding populasi lain di Singapura.

Mereka berkata walaupun peratusan komposisi kaum atau etnik di Singapura kekal dan tidak begitu banyak berubah sejak beberapa dekad lalu, namuan ia tidak sebanding dengan pesalah-pesalah yang dijatuhi hukuman mati.

“Ketika komposisi etnik populasi masik kekal stabil, perbezaan antara komposisi Melayu dalam populasi biasa dan populasi Melayu yang menerima hukuman mati kerana kesalahan dadah semakin meningkat sejak dekat lalu. Pada masa sama, angka individu dari etnik Cina yang dijatuhi hukuman mati semakin berkurangan memiliki jumlah yang hampir serupa,” kata plaintif dalam afidavit yang dikeluarkan pada 13 Ogos lalu di mana ia turut memasukkan data dan statistik rasmi yang terperinci.

Berdasarkan statistik rasmi hingga Jun tahun lalu, Melayu menyumbang 13.5% dari populasi di negara itu, sementara 74.3% adalah Cina dan 9% adalah India.

Singapura tidak mengeluarkan sebarang angka rasmi mengenai banduan bilik akhir mereka.

Namun berdasarkan pecahan etnik, plaintif berkata 50 dari 77 orang yang dijatuhkan hukuman mati antara 2010 dan 2021 adalah Melayu, 15 India, 10 Cina dan dua dari etnik lain.

Ia juga turut berkata daripada 28 penghakiman hukuman mati yang ditukar, 12 daripada mereka adalah Cina dan sembilan adalah Melayu.

Mereka turut berkata sepanjang tempoh 11 tahun lalu, 66 daripada 120 perdakwaan adalah terdiri daripada Melayu bagi kesalahan dadah yang membawa hukuman mati, sementara 76% daripada mereka dijatuhi hukuman tersebut, mengatakan ia menunjukkan wujud unsur menyasarkan etnik Melayu secara sistematik oleh Biro Narkotik Pusat Singapura (CNB).

“Plaintif mendakwa jumlah pendakwaan yang ketara terhadap Melayu dengan kesalahan membawa hukuman mati ketika dibanding dengan individu etnik lain menunjukkan amalan penyiasatan CNB menyasarkan pesalah daripada komuniti Melayu, dan kurang mengesan pesalah daripada komuniti lain, atau jumlah yang tidak selari dengan komposisi berhubung pendakwaan yang diteruskan terhadap suspek-suspek Melayu berbanding suspek daripada etnik lain,” kata mereka.


 INILAH 

PENGKHIATAN

BESAR UMNO

AMIN

MEMBERIKAN

SINGAPURA

KEPADA PAP

KHALASALAM SEDANG MEMBERI INGATAN

 
ALAM SEDANG

MEMBERI INGATAN

PADA UMAT MANUSIA

AMIN

JANGAN ANGKUH

MEROBEK ALAM

AMIN

Unknown commented on 

"BISIKAN DUNIA KELMARIN"

Kelamrin dunia berbisik kasar menerobos tajam cuping telinga dan kelopak mata sedikit tertutup menahan ketakutan..tidak sanggup melihat. Terasa ngeri. jantung bedegup kencang lantas hati seakan bertanya kegilaan apakah semoa ini apa yang coba engkau katakan wahai alam. Sudah dua tiga hari engkau mengamuk dan kami hanya mampu melihat dengan mata terkebil. Tidak kasihankah pada kami disaat berperang menghadapi makhluk kecil yang memakan paru paru kami engkau lagi menuntut nyawa yang bukan sedikit.. apa lagi yang angkau mahu apa lagi yang tidak cukup.. sudah hampir semua kami korbankan.. Oh Tuhan habisin semoa ini dan berilah kami permulaan yang baru..


HIGH NOON SEKALI LAGI

 


 HIGH NOON

SEKALI LAGI

KAH KAH KAH

TARIKH UBAH

DARI 6/9/2021

KE

13/9/2021

JENG JENG JENGTidak berperlembagaan untuk PM abai usul percaya, kata Guan Eng 

KETIADAAN usul undi percaya terhadap perdana menteri pada persidangan Parlimen akan datang adalah tidak berperlembagaan, kata Lim Guan Eng hari ini.

Setiausaha agung DAP berkata Ismail Sabri Yaakob, yang dilantik sebagaio perdana menteri ke sembilan susulan peletakan jawatan Muhyiddin Yassin, perlu berdepan undi percaya apabila Parlimen bersidang pada 13 September bagi membuktikan sokongan majoriti.

“Tiada alternatif atau kompromi dalam mengadakan usul undi percaya di Parlimen, ini mesti diteruskan,” katanya dalam satu kenyataan.

“Untuk Ismail tidak menyertakan undi percaya dalam agenda Parlimen adalah tidak berperlembagaan.”

Beberapa pihak bagaimanapun berpendapat undi percaya tidak perlu dan tidak timbul selepas Yang di-Pertuan Agong melantik Ismail Sabri perdana menteri kerana pelantikan itu sah dan beliau juga setakat ini tidak hilang majoriti.

Antara mereka ialah bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad serta beberapa pakar perundangan termasuk bekas peguam negara Mohamed Apandi Ali.

Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan menyebut seorang perdana menteri dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong dalam kalangan “seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hematnya mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat”.

Semalam, Setiausaha Dewan Rakyat Dr Nizam Mydin Bacha Mydin memaklumkan perubahan tarikh untuk persidangan ke-14 Parlimen, dari 6 September ke 13 September.

Bagaimanapun usul undi percaya tiada dalam agenda untuk menguji keabsahan kerajaan dan sokongan majoriti.

Pada 18 Ogos, sebelum pelantikan Ismail. Yang di-Pertuan Agong bertitah perdana menteri baharu perlu melalui undi percaya di Dewan Rakyat bagi membuktikan sokongan majoriti.

Lim yang juga ahli Parlimen Bagan berkata agak membingungkan untuk Ismail tidak mengadakan undi percaya apabila Agong melantik beliau kerana mempunyai 114 sokongan ahli Parlimen.

“Sudah pasti melainkan Ismail tidak yakin dengan sokongan penuh dan tidak berbelah bahagi daripada ahli Parlimen kerajaan.”

Lim turut mengingatkan kurang undi percaya bagi membuktikan sokongan majoriti perdana menteri hanya akan membawa kepada satu lagi ketidakstabilan politik dan menjejaskan usaha Malaysia untuk menangani pandemik dan menyebabkan negara terjerumus ke dalam kemelesetan ekonomi.

“Ini akan memberi risiko terhadap kemampuannya untuk memenuhi janji bagi membuat pembaharuan seperti akta anti-lompat parti, yang melarang pembelotan ahli Parlimen untuk kepentingan politik.”

Minggu lalu, Ismail mengadakan pertemuan dengan pemimpin Pakatan Harapan Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu dan Lim untuk membincangkan langkah bagi mengekang pandemik dan kebajikan rakyat.

Anwar yang juga presiden PKR berkata PH tidak akan menyulitkan usul undi percaya sekiranya Ismail melaksanakan dasar bagi memenuhi keperluan rakyat.

Ahli Parlimen Port Dickson berkata beliau memberi jaminan kepada Ismail sekiranya cadangan pembangkang dipertimbangkan, mereka tidak akan menjadikan isu dengan kepimpinan sedia ada dan memberi jaminan kepada perdana menteri bahawa keadaan politik akan lebih stabil.– 31 Ogos, 2021.
 

MALAYSIA

NEGARA 

HIGH NOON 

AMIN

WAJIB ADA UNDI 

DALAM PARLIMEN

 AMIN 

KALAU TIDAK 

SAMA  MACAM KES MUHYIDIN 

AMIN  

HANYA IKUT

 CAKAP AGONG

 KHALASSEMUA DAH PENAT - DAH MASUK DUA TAHUN

 


DAH NAK MASUK

DUA TAHUN

AMIN

SEMUA DAH

PENAT

KHALAS

Unknown commented on 

"TULARKAN BERITA INI"

Polis penat KKM penat semua front liner dah penat tenat sakit frust kerja siang malam, tau apa yang meluat sangat ? Kluster babi politik asyik berkomplot berstrategi mampos nak jawatan tapi tak kerja, vaksin tak siap, orang sakit tiada tempat, tiada ubat, harap mysejahtera, bantuan tak ada, apa fungsi jabatan kementerian bila yang kerja dari rumah tidak bekerja, masa kerja pun bukan nak cakap lah, memang kerja kerajaan ini macam part time, cikgu relax tolak vaksin sampai Sultan kena pujuk rayu, setiap hari kes meningkatkan risau, kalau tak pandai tak apa, kalau tak cerdik tak apa, kalau tak ada kebolehan tak apa, semua tak apa, bagi pada yang ada kebolehan, bagi pada yang ada kemampuan, private dah mula jual vaksin RM 350 bagi dua dos, SINOVAC macam mana pulak mereka dapat tapi kerjaan tak dapat ? Setiap hari ramai mampoos tak puak yang khemah puak yang menyusahkan berjuta manusia masih susah mampoos, harap bawa pencerahan, yang ada PON nak jual semua kepada China Merah mampos kita woit and last sekali kah kah kah kah kah kah

JANGAN LUPA MALAM YANG BERBULAN

 


 KANTOI MANTOI

TERANG  BULAN

KAH KAH KAH

 TERIMA KASIH

RONALD REAGAN

AMIN

MAT LEGAM AKN KENA

 
 MAT LEGAM AKAN

DIMANGSAKAN

KHALAS


panglimo potaseh commented on

 "HIDUP INI BUKAN 

TOMPOK HITAM"

Hina sgt ke warna itam ..sehingga lu cakap tompok itam tu bukang kehidupang. Azeez, yg itam logam seluroh badan masih idop birgaya ..dalam rumah ado juta2 cash ..tak do hal ..jam kovid masih boley lopeh ko Gaza, tak do sapo nak tangkap ..saman pon tak kono ..kihkihkih .

KERAJAAN CHINA BUNUH WARGA MELAYU ?

 


 SEJARAH

TEMASIK

AMIN
Banduan Melayu


 Singapura

 

tunggu hukuman mati 


saman kerajaan kerana


 amal diskriminasi kaum


 JENAYAH

 KHIANAT

GEROMBOLAN

KETUANAN

MELAYU

AMIN

MELEPASKAN

SINGAPURA KE

TANGAN 

LEE KUAN YEW

KHALAS

HAL LYANAS. - KAMU BETUL

 


 HAL LYANAS

KAMU BETUL

AMIN

KUASA MODAL

LEBIH KUAT DARI

UNDI RAKYAT

KHALAS

Unknown commented on 

"NASI JATUH KE JUBO"

DAP boleh pergi mampos!! Dulu sibuk meloncat-loncat nak tutup Kilang Lynas, siap usung mayat dan usung keranda! Masa PH dah jadi kerajaan apa hal bodoh gila babi, tersangat-sangat babi tak tutup Kilang Lynas???


 Tukar Tiub pun gelabah konek seronok jadi agen propaganda menyebarkan gambar demonstrasi usung mayat, usung keranda, nak tutup Kilang Lynas jika PH berjaya jadi kerajaan!! Rupa-rupanya, semua kena kencing, semua kena tipu, semua dapat tahi!!! Kah kah kah kah kah!!!

DAP CUBA BAIKI DIRI SEKARANG

  DAP CUBA

BAIKI DIRI

SEKARANG

AMIN

 DAP BUKAN 

CHINA MERAH

AMIN

Unknown commented on

 "LANGKAH BIJAK"

Kenapa orang Melayu nampak DAP sebagai Komunis, kenapa ideologi mereka masih perkauman Cina lagi tebal dari kaum lain. Kaum lain boleh elok saja tapi kaum Cina ini lagi bahaya. Asyik kata demokratik action party tapi berapa kerat melayu India ada dalam DAP?


 Lagi satu cina bersikap perkauman tinggi kena tahu cina jual barang kepada kaum sendiri murah, kaum lain mahal, kalau tunggu barisan kaum mereka dilayan dulu, so mereka ini tak boleh percaya, masih cakap relevan Mamak Mahathir betul kalau tak TIPU bukan CINA, jangan percaya sebab pengalaman sendiri, nak kerjasama apa dengan Komunis Cina Merah kah kah kah

BELUM SEMINGGU DAH KENA PAU

 


 BELUM SEMINGGU

DAH KENA PAU

KAH KAH KAH
Tidak berperlembagaan untuk PM abai usul percaya, kata Guan Eng  INI BERAT

KAH KAH KAH

JANGAN MAKAN RASUAH - DARI ISLAM ATAU KAPIR

 


 JANGAN MAKAN

RASUAH DARI 

ISLAM KAPIR

ATAU ATEIS

KHALAS

Unknown commented on 

"HARI HARI BUKAN

 TIAP MINGGU"

Bawa anjing berak kat kubur Cina tak sapa ambik pot, begitu juga hal lain, kaum lain tak ambik pot apa kau buat asal jangan kacau mereka, jangan ganggu kehidupan mereka, jangan sibuk hal mereka, engkau tak makan babi engkau punya pasal, orang lain makan mereka punya pasal, tak payah sibuk halal haram, kalau tak mahu duit babi jangan ambik dari Cina, senang saja kan, tapi yang masalah semua nak duit tak kira asal dari mana, najis babi pun kalau jadi emas nak nak selalu tapi wayang nya kena samak halal kah kah kah

TUKAR SELUAR DALAM

 


TUKAR SELUAR

 DALAM

AMIN

Unknown commented on 

"IKUT SYARAT

 ATU TIDAK ?"

Muhyidin ucap tahniah kat kabinet ismail merangkap kabinet dia dulu jugak sebijik sebijk. Cipap yang sama cuma mungkin spendar baru. Batang pelir yang sama cuma tukar kondom.. dia punya pegi sama jugak la tak lari.

DALAM PKR MEREKA NAIB PRESIDEN

 DALAM PKR

MEREKA 

NAIB PRESIDEN

AMIN

cikminah commented on

 "SOKONG NURUL"

Apasal semua orang tergila-gila nakkan NurulIzah Anwar Ibrahim dan Rafizi jadi PM ni....? Dah lama orang mencadangkan mereka berdua ni jadi PM. Kalau takat ganti Anwar jadi pemimpin PKR, oklah. Dari sini, boleh kita lihat sejauh mana kemampuan mereka jadi pemimpin. Takat ini, maaf, saya tak nampak lagi sebarang keistimewaan mereka berdua ni untuk ditonjolkan jadi Perdana Menteri. Takkan kerana mereka tak lagi aktif berpolitik dlm PKR, dianggap sebagai satu keistimewaan....??? Keistimewaan yg perlu ditonjolkan untuk jadi Perdana Menteri ni, ada banyak. Antaranya, keistimewaan sebagai pemimpin yg tak mudah tergoda dan terpengaruh oleh apa pun, keistimewaan dalam pengurusan, keistimewaan dari sudut kebijaksanaan dalam penyelesaian masalah dan paling penting keistimewaan sebagai seorang insan yg mulia berjiwa nurani, memahami nadi masyarakat di kelilingnya.

TUNGGU DAN LIHAT

  TUNGGU 

DAN

LIHAT

KHALAS

Unknown commented on

 "PAKATAN LAKUKAN

 PERUBAHAN UNTUK MENANG"

Isham, kalau Pakatan Harapan buat perubahan gugur Anwar sebagai satu-satunya calon PM, matahari akan terbit di Barat, khinzir akan terbang. Dah 20 lebih tanun calon Anwar, Kit Siang pun baru umum Anwar ter-best. Jangan khayal.

INI NAMANYA SORONG TARIK

 

 

INI NAMANYA

SORONG TARIK

KHALASUnknown commented on

 "LANGKAH BIJAK"

TT, lu ingat DAP ikhlas nak kerjasama dengan PM khidmat rakyat dan negara? Atau ada orang khuatir kes mahkamah akan diteruskan? Kenapa U-turn sekarang bila dah lama DAP jerit kerajaan pintu belakang dan mau Anwar jadi perdana menteri?

BISIKAN DUNIA KELMARIN

 
 BISIKAN DUNIA

KELAMRIN

AMIN

YA AMPOON - SOKONG

 


 YA AMPOON

AMIN

KE ARAH

MENUJU

KERAJAAN

 PERPADUAN

AMIN
Perpaduan kunci perjuangan melawan Covid-19, titah Agong

PANDEMIK Covid-19 hanya akan dapat diatasi dengan perpaduan rakyat berbilang kaum melawannya, dengan semangat dan tekad yang sama yang membebaskan negara daripada penjajah lebih enam dekad lalu, titah Yang di-Pertuan Agong.

Dalam satu kenyataan hari ini, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengajak rakyat mengambil semangat cintakan tanah air yang telah menyatupadukan rakyat sehingga dapat mencapai kemerdekaan.

“Seri Paduka menzahirkan pandangan sekiranya semangat dan roh perjuangan enam dekad yang lalu diterap dan disuburkan kembali ada hari ini, nescaya negara juga berupaya untuk merdeka daripada ancaman pandemik Covid-19 buat selama-lamanya,” kata Datuk Pengelola Bijaya Diraja Ahmad Fadil Shamsuddin.

Jelas beliau, Yang di-Pertuan Agong berpandangan kesepaduan sosial, integrasi nasional dan perpaduan antara kaum adalah kunci untuk negara menghadapi segala cabaran termasuk Covid-19. – 31 Ogos, 2021.

 

SETUJU

WAJIB SEMUA

SOKONG

KHALASINI KERAJAAN APA NAMA

 


KERAJAAN PN?

BUKAN

KHALAS

KERAJAAN PN?

BUKAN

KHALAS

JADI APA NAMA

KERAJAAN INI ?

AMIN
Muhyiddin ucap tahniah


 kepada barisan 


Kabinet Ismail

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin hari ini mengucapkan tahniah kepada barisan jemaah menteri diketuai Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob yang mengangkat sumpah jawatan dan setia di hadapan Yang di-Pertuan Agong, berharap mereka dapat melaksanakan tugas dengan memberi keutamaan memulihkan negara daripada wabak Covid-19.

“Program vaksinasi yang menunjukkan pencapaian menggalakkan dengan 625 populasi dewasa setakat ini menerima dua dos suntikan lengkap vaksin mesti dipastikan terus berjalan lancar dan mencapai sasaran yang ditetapkan.

“Begitu juga dengan pembukaan sektor-sektor ekonomi mengikut fasa-fasa dalam Pelan Pemulihan Negara mesti dilaksanakan dengan teratur tanpa menjejaskan sasaran pemulihan negara daripada wabak Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Susulan peletakan jawatannya, Muhyiddin bersama sekitar 50 ahli Parlimen di bawah gabungan Perikatan Nasional yang diketuainya telah mendukung Ismail sebagai pengganti beliau.

Pada 19 Ogos lalu, Muhyiddin berkata sokongan terhadap Ismail adalah dengan syarat Kabinet baru yang ditubuhkan tidak dianggotai individu yang berdepan pertuduhan di mahkamah.

Beliau berkata sokongan terhadap Ismail adalah demi memastikan kesinambungan dasar-dasar PN yang memberikan tumpuan untuk melawan pandemik Covid-19 dan memulihkan negara sehingga waktu sesuai untuk mengembalikan mandat kepada rakyat sekali gus mengadakan pilihan raya.

Beliau berkata kerajaan PN di bawah pimpinan Ismail juga harus meneruskan amalan pemisahan kuasa, mempertahankan kebebasan badan kehakiman dan raja berperlembagaan.

Pada Jumaat lalu, Ismail telah menamakan 31 menteri dalam penubuhan Kabinet 


BUKAN BUKAN

BUKAN

AMIN

INI KERAJAAN

SYARATTON

KHALAS

KERJAAAN YANG

IKUT SYARAT

KAH KAH KAH