Ahad, 12 Februari 2023

LAGI GEMPA DATANG MENYERANG


LAGI GEMPA

DATANG 

MENYERANG

AMIN

SERANG DULU BAGI SUSAHJangan bermuka-muka berhubung tindakan SPRM, kata Fahmi kepada Muhyiddin


PRESIDEN Bersatu Muhyiddin Yassin tidak seharusnya bersikap bermuka-muka berhubung siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap partinya berkaitan pembiayaan politik, kata Fahmi Fadzil hari ini.

Ketua Penerangan PKR itu berkata, Muhyiddin harus menerima siasatan seperti mana sokongan beliau sebelum ini apabila tindakan sedemikian diambil terhadap parti lain seperti Umno.

“Tetapi, saya ingin mengingatkan ahli-ahli Bersatu bahawa mereka perlu mengingatkan presiden parti mereka supaya tidak bermuka-muka berhubung pendiriannya mengenai SPRM dan pembekuan akaun (parti itu).

“Mungkin peringatan kepada mereka bahawa mereka perlu mengingatkan presiden parti mereka apa itu adil,” katanya kepada pemberita di Majlis Rumah Terbuka Perayaan Tahun Baru Cina di Lembah Pantai, Kuala Lumpur, hari ini.

Pada 2018, apabila akaun Umno dibekukan, Muhyiddin, yang merupakan Menteri Dalam Negeri ketika itu, berkata SPRM mempunyai hak untuk membekukan akaun berdasarkan penemuannya.

Bagaimanapun, minggu lalu, Muhyiddin berkata pihaknya akan menulis surat kepada SPRM untuk meminta agensi antirasuah itu membatalkan pembekuan akaunnya.

Ketua Perusuhjaya SPRM Azam Baki sebelum ini mengesahkan bahawa akaun Bersatu dibekukan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram.

Setiausaha Agung Bersatu Hamzah Zainudin menuduh kerajaan menggunakan SPRM sebagai alat politik.

Muhyiddin sebelum ini menafikan dakwaan kerajaannya telah menyeleweng RM92.5 bilion dana kecemasan Covid semasa beliau menjadi perdana menteri.

Mengenai laporan Bersatu kepada SPRM mengenai Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN), yang mendakwa perbelanjaan berlebihan semasa pilihan raya umum November, Fahmi tidak menjawabnya tetapi berkata sesiapa sahaja berhak membuat laporan.

Minggu lalu, Ketua Bahagian Bersatu Puchong Mohd Shukor Mustaffa membuat laporan di ibu pejabat SPRM di Putrajaya berhubung unsur perbelanjaan mewah oleh PH dan BN sepanjang tempoh kempen.– 12 Februari, 2023.


WOIT

HAMZAH APA

LU  CAKAP

KAH KAH KAH

SEMUA KERAJAAN

AKAN GUNAKAN

ALAT KERAJAAN

UNTUK TIBAI MUSUH

AMIN

PKR BUAT BETUL

KALAU TAK SERANG

KALAU TAK DAKWA

 MUHYIDIN AKAN LAWAN

AMIN

KERAJAAN PAKATAN 

AKAN RUNTUH

AMIN

SERANG SERANG

SERANG 

INI CARA BETUL

AMIN

LAGI PUN AZAM

BAKI NAK TUNJUK

SETIA PADA BOS BARU

YG DULU RAFIZI

KATA NAK TENDANG

KAH KAH  KAH

KHALAS

CONTOH PEMIMPIN. CHINA YANG WARAS


Kita kerajaan bukan lagi pembangkang, kata Loke kepada ahli DAP

SETIAUSAHA Agung DAP Anthony Loke memberi pesanan kepada ahli partinya supaya mengubah pemikiran mereka daripada pembangkang kepada kerajaan pemerintah.

Beliau yang juga menteri pengangkutan dan Kerajaan Perpaduan berkata DAP tidak lagi boleh berkelakuan seperti pembangkang kerana ia adalah parti dalam kerajaan sekarang.

“Kita adalah parti pemerintah bukan hanya di peringkat persekutuan tetapi juga di banyak negeri.

“Jadi kita perlu ada anjakan paradigma sebagai parti pemerintah. Kerana sebagai kerajaan, peranan kita adalah menguruskan negara dan menyelesaikan masalah, bukan hanya membangkitkan isu,” katanya.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas DAP menerima kecaman hebat termasuk daripada parti komponen Pakatan Harapan susulan kenyataan dikeluarkan Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang P. Ramasamy.

Dalam satu hantaran di Facebook, Ramasamy menggesa kerajaan melaksanakan reformasi sektor awam yang didakwanya didominasi orang Melayu.

Ramasamy berkata perbahasan penglibatan ramai Melayu dalam sektor awam bagi mengimbangi dominasi Cina dalam sektor ekonomi seperti digariskan bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad sudah tidak lagi relevan.

Beliau juga berkata yang dasar perkauman seperti itu tidak lagi boleh dipertahankan terutama dalam Kerajaan Perpaduan sekarang.

Disebabkan itu, beliau menggesa Perdana Menteri Anwar Ibrahim untuk menangani isu itu dan memastikan perkhidmatan awam mencerminkan komposisi kaum negara ini.

Anwar bagaimanapun semalam memberi jaminan yang kerajaan tidak bercadang menangani isu dominasi Melayu dalam sektor awam kerana Putrajaya menganggapnya bukan satu masalah.

Loke bagaimanapun berterima kasih kepada pemimpin parti komponen PH atas pandangan mereka terhadap isu tersebut, tetapi berkata DAP mempunyai cara tersendiri untuk menanganinya.

“Apa sahaja pandangan diberikan kawan (sekutu), saya berterima kasih. Tetapi DAP mempunyai cara sendiri menangani isu dalaman kami.

“Kami mempunyai cara sendiri dalam parti kami. Kami akan menangani sebarang isu menggunakan saluran dan pendekatan DAP,” kata Loke lagi.

Kenyataan Ramasamy itu mencetuskan kecaman ramai termasuk Ketua Pemuda Amanah yang juga Ahli Parlimen Hulu Langat Mohd Sany Hamzan yang menggesa DAP memecat Ramasamy.

“Saya percaya DAP perlu berbuat sesuatu kerana ini bukan kali pertama kenyataan sedemikian dikeluarkannya (Ramasamy) yang menyusahkan DAP.

“Tindakan paling wajar bagi saya adalah memecatnya sebagai timbalan ketua menteri Pulau Pinang kerana saya percaya ramai lagi pemimpin lain yang lebih cekap boleh dilantik ke jawatan itu,” katanya dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

Tambah Mohd Sany lagi, Ramasamy cuba menjadi “hero” dengan publisiti murahan.

Sementara itu, Ketua Pemuda PKR Pulau Pinang Abshar Nurasyra juga mendesak Ramasamy dikenakan tindakan.

Katanyanya, Ramasamy kini menjadi liabiliti Pakatan Harapan kerana sering mengeluarkan kenyataan kontroversi yang tidak memberi manfaat kepada kerajaan, rakyat dan negara. – 12 Februari, 2023.

WOIT

ANTONI LOKE

CONTOH PEMIMPIN

CHINA YANG BIJAK

AMIN

 DAP  WAJIB

BANYAKKAN LAGI

PEMIMPIN 

JENIS INI

AMIN

CHINA MALAYSIA

YANG TAHU SEJARAH

TANAH MELAYU INI

BUKAN MACAM

TONI PUA ATAU

RAMASAMI

KHALAS

JIKA RAMAI

RAMASAMI TONI PUA

 KEMUNGKINAN

KERAJAAN AKAN

RUNTUH KERANA

PERANGAI DAP

AMIN

SERANG SAMPAI MATI


Mahkamah tolak permohonan Hadi batal petisyen pilihan raya Marang

MAHKAMAH Pilihan Raya Terengganu hari ini menolak permohonan Perikatan Nasional (PN) untuk membatalkan petisyen keputusan PRU15 bagi kawasan Parlimen Marang.

Peguam Wan Rohimi Wan Daud berkata, mahkamah juga mengarahkan ahli Parlimen kawasan itu Abdul Hadi Awang membayar kos perundangan RM20,000 kepada pihak pempetisyen.

“Bantahan awal ditolak dan plantif perlu membayar kos perundangan RM20,000,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Menurutnya Hakim Hassan Abdul Ghani membuat keputusan bagi petisyen difailkan calon Barisan Nasional (BN) Jasmira Othman.

Hakim juga menetapkan perbicaraan penuh bagi petisyen kawasan Marang akan bermula pada 6 Mac sehingga 21 Mac depan, tambahnya.

Beliau berkata keputusan tadi dibacakan oleh hakim menggunakan sesi aplikasi zoom awal pagi tadi.

Peguam yang mewakili Umno Terengganu, Amin Othman pula berkata hakim menolak semua alasan permohonan bantahan awal yang dikemukakan PN.

Ini termasuk alasan tempoh had masa bagi failkan petisyen seperti yang ditetapkan mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954, katanya.

“Semua alasan ditolak hakim mahkamah tinggi biarpun sebelum ini mahkamah menolak permohonan petisyen Masjid Tanah. Tapi untuk Marang, hakim tidak terima.

Beliau merujuk keputusan mahkamah yang mengekalkan Mas Ermieyati Samsudin bagi kerusi Masjid Tanah pada pada Selasa lalu.

Oleh itu hakim bersetuju petisyen hanya boleh difailkan dalam tempoh 21 hari selepas keputusan PRU15 dan bukan 28 hari selepas tarikh wang rasuah itu didakwa dibayar pada pengundi, katanya.

Umno Terengganu memfailkan petisyen pada 3 Januari bagi membatalkan kemenangan di tiga kerusi – Marang, Kuala Terengganu dan Kemaman.

Petisyen difailkan oleh calon masing-masing iaitu Jasmira Othman (Marang), Mohd Zubir Embong (Kuala Terengganu) dan Ahmad Said (Kemaman).

Ahmad yang juga pengerusi Umno Terengganu mendakwa ada “bukti jelas” oleh saksi yang mendakwa menerima wang daripada PAS yang memancing undi di tiga kawasan itu.

Keputusan permohonan membatalkan petisyen bagi kerusi Kemaman akan didengar pada petang ini melalui aplikasi zoom.

Keputusan bagi petisyen untuk kerusi Kuala Terengganu akan diketahui pada 17 Februari. – 12 Februari, 2023.

SERANG SERANG

SERANG

AMIN

INI CARA TERBAIK

UNTUK PUKUL

MUSUH

AMIN

DAH JATUH

LANYAK

AMIN

BUNUH TIKAM 

BAGI MATI

AMIN

BUANG RUMAH

 KE DALAM LAUT

MACAM YG DIBUAT

OLEH RAJA MELAKA

KAH KAH KAH

KHALAS

AGENDA DAP TERBONGKAR


Pakatan jangan hina penjawat awam 


SAYA membaca tulisan P Ramasamy bertajuk “Ossified public service badly in need of reform”. Dalam ayat mudahnya Ramasamy berkata perkhidmatan awam Malaysia lapuk atau tepu dan amat perlu direformasikan. 

Tulisan Ramasamy mengaitkan jumlah kakitangan awam yang terlalu ramai dan didominasi oleh orang Melayu adalah punca yang menyebabkan perkhidmatan awam menjadi lapuk atau tepu.


Beliau seterusnya mendesak supaya “dominasi Melayu” dalam perkhidmatan awam dihentikan. 

Jadi hujah Ramasamy ialah: perkhidmatan awam lapuk atau tepu—- puncanya kerana perkhidmatan awam didominasi oleh orang Melayu—penyelesaiannya ialah untuk kerajaan Pakatan Harapan (PH) pimpinan Anwar Ibrahim pecahkan dominasi tersebut. 

Ini satu penghinaan kepada perkhidmatan awam dan orang Melayu! 

Namun, saya tidak terkejut dengan kenyataan Ramasamy. Itulah suara hati DAP yang kita tahu amat alergik kepada sesuatu yang didominasi oleh orang Melayu.

Apabila DAP menguasai kerajaan, sudah tentulah usaha untuk memecahkan dominasi ini menjadi tumpuan utama mereka.

Perjuangan rasisme atau perkauman melampau sebegini jika tidak dibentung boleh menghancurkan masa depan tanah air yang tercinta ini. 

Walaupun DAP cuba menunjukkan kononnya mereka bersemangat Malaysia dan menghormati masyarakat pelbagai kaum, sikap rasis itu ternyata masih amat tebal dalam diri mereka. 

Adakah perkhidmatan awam di Malaysia menindas kaum bukan Melayu? Saya fikir kalau benar begitu, Ramasamy pun tak boleh jadi profesor di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) kerana ia “didominasi” oleh orang Melayu.

Selain Ramasamy, ramai juga profesor bukan Melayu di UKM, iaitu sebuah universiti yang ditubuhkan atas semangat kebangsaan Melayu. 

Begitu juga di kementerian, jabatan dan agensi kerajaan yang lain. Ramai pegawai bukan Melayu diterima masuk dalam perkhidmatan awam dan dinaikkan pangkat atas merit serta kecemerlangan perkhidmatan mereka.

Ada yang jadi KSU, TKSU, Ketua Pengarah dan Timbalan Ketua Pengarah. Ada juga yang menjadi SME dalam bidang kepakaran masing-masing. Ini bukan perkara baharu. 

Sekarang Ramasamy mahu kerajaan campuran PH-Barisan Nasional (BN) ini melakukan reformasi dalam perkhidmatan awam.

Kita tahu reformasi bagi DAP hanyalah istilah untuk menghalalkan rombakan besar-besaran kepada asas-asas kenegaraan dan perlembagaan negara yang sekian lama menjadi pasak yang mengekalkan keharmonian Malaysia sebagai sebuah negara majmuk. 

Seperti yang dijangka, Anwar tentunya tidak akan “reprimand” Ramasamy.

Kata beliau sepertimana yang dipetik Malaysiakini, “Tapi kita jangan melarang orang bercakap, memberi pandangan. Boleh (beri pandangan) tapi ia tidak mempengaruhi keputusan DAP dan tidak mempengaruhi keputusan kerajaan”. 

Perdana menteri tentunya sukar untuk berkeras dengan DAP kerana parti tersebut mempunyai jumlah kerusi terbesar dalam kerajaan campuran PH-BN.

Keberadaan Anwar sebagai perdana menteri adalah atas ihsan DAP.

Maka untuk kekal sebagai perdana menteri, hubungan dengan DAP serta aspirasi parti itu mestilah diberi keutamaan. 

Cuba bayangkan sekiranya perkara yang menyentuh kaum lain disentuh oleh pemimpin Perikatan Nasional (PN), tentulah berduyun-duyun pemimpin gabungan PH-BN akan menuduh PN sebagai rasis.

Tapi bila Abang Besar DAP bersuara yang jelas bersikap perkauman, tiada pula yang kata Abang Besar ini rasis! 

Cuma saya nak cakap, kita boleh baca “grand design” kerajaan PH yang di dalamnya ada DAP ini. 

Sekilas ikan di air, kita tahu jantan betinanya! – 12 Februari, 2023.

* Radzi Jidin,
 bekas menteri pendidikan. 

WOIT

INI AGENDA DAP

AMIN

DULU  AGENDA INI

TONY  PUA

MASA JADI SETPOL

GUAN ENG ADA

BACAKAP PEKARA 

YANG SAMA

AMIN

INI DASAR NEOCON

SEMUA NAK DISWASTA

MALAH ADA 

RANCANGAN DAP

NAK SWASTAKAN

HOSPITAL

AMIN

TONI PUA CADANG

GUNA PAKAI

INSURAN

AMIN

DAP TAK SEDAR

DI GERMAN

MAJORITI 

PEGAWAAI KERAJAAN

ADALAH GERMAN

BUKAN TURK

WALAU PUN 13%

WARGA GERMAN

ORANG  TURKI DLL

AMIN

DI UK MAJORITI

PEJAWAT AWAM

MAJORITI ORANG

INGGERIS

BUKAN PAKI ATAU 

AFRIKKA ATAU INDIA  

WALAU PUN 18%

WARGA NEGARA

ORANG  KULIT ITAM

AMIN

DI FRANCE MAJORITI

PEGAWAI KERAJAAN

FRENCH BUKAN

ARAB ATAU AFRIKAN

WALAU PUN 15%

ORANG ITAM DUDUK

DI FRANCE

KHALAS

TERHOTT TERKINI TER NURUL


TAHNIAH

NURUL

AMIN

SELAMATKAN

KERAJAAN PAKATAN

KHALAS


Tak sampai sebulan pegang jawatan, Nurul Izzah bukan lagi penasihat kanan Anwar, umum keluar pejabat PM

TER NOWW TER HOTT TER KINI


BERITA MULA

TERSEBAR

GEMPA BUMI 

DI TURKI 

SATU PROJEK

YANG DIRANCANG

AMIN

KENAPA

DIRANCANG?

SAPA MERANCANG?

AMIN

TURKI HALANG

SWEDEN 

MASUK NATO

AMIN

TURKI TAK AMBIL

BAHAGIAN DLM

PERANG UKRAINE

AMIN

MINYAK RUSIA

MASIH MASUK

KE TURKI

AMIN

BUKTI 

APA BUKTI ?

AMIN

 KEDUTAAN

DI BERI AMARAN

OLEH  JABATAN

PERTAHANAN

AMERIKA 

AKAN BERLAKU

 SERANGAN 

PENGGANAS

AMIN

10 KEDUTAAN

TUTUP SEBELUM

GEMPA BERLAKU

AMIN

LALUAN PAIP MINYAK

DARI RUSIA KE 

TURKI

PUNAH

AMIN

DIKATAKAN

HAARP

TELAH DIGUNAKAN

KHALAS


5 days ago — Turkey Earthquake Caused by US-Backed HAARP Attack Strange Blue Lightening Seen || Najam Bajwa#turkeyearthquake #earthquake #Syriaearthquake ..

.

BANTU YANG TERMAMPU


BANTU YANG

 TERMAMPU

AMIN

Unknown commented on 
"TIDAK TERLATIH"
Bantu dekat sebelah menyebelah rumah dulu, kita simpati kita kesian tapi lebih kesian jiran tak ada makan minum,.Masih ramai atas jalan minta sedekah, tidur atas jalan, makan minum tiada, bantu, ramai juga kurang sifat yang kita nampak, bantu mereka bagi pakaian bagi makanan, tak payah cari nikmat syurga, bantu kesusahan yang kita nampak amin, yang bantu tak payah masuk tik.tok face book masuk Insta kah kah semua nak famous nak perhatian macam orang politik suka bergambar walau kata sedekah siapa video

MENCARI AKAN DI TAMATKAN


MENCARI DALAM

 BANGUNAN RUNTUH

AKAN DIHENTIKAN

KHALAS