Sabtu, 23 Oktober 2021

UMNO BERSATU BERGADUH

 


UMNO  & BERSATU

BERGADUH

 AMIN

BAIK UNTUK NEGARA

KHALAS

PRN MELAKA TENTUKAN NASIB ZAHID

 PRN Melaka sudah pasti tiga penjuru

KUALA LUMPUR – Setelah Perikatan Nasional (PN) mengumumkan untuk meletakkan calon mereka di semua 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, tindakan sama turut akan dilakukan Pakatan Harapan (PH).

Pengarah Komunikasinya, Fahmi Fadzil berkata, pihaknya sudah bersedia untuk menghadapi pertembungan tiga penjuru antara PN, UMNO-BN dan gabungan itu kerana kebanyakan kerusi akan  menyaksikan pertembungan yang sama seperti Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu.


TIGA PENJURU

AMAT BAIK

UNTUK PAKATAN

AMIN

TAPI AWAS

INI MUSIBAH UNTUK

ZAHID

KHALAS

PRN MELAKA

AKAN MENENTUKAN

NASIB ZAHID

AMIN

JIKA UMNO

TERBARAI MAKA

ZAHID AKAN

HILANG KERUSI

PRESIDEN

AMIN

MAKA PROJEK

PASCA PRU15

ANTARA ZAHID

DENGAN ANWAR

AKAN BUNGKUS

KHALAS

SYABAS PAKATAN HARAPAN

 


Siasat skandal era BN yang Muhyiddin hidupkan, gesa Pakatan kepada SPRM

AGENSI antirasuah mesti menyiasat keputusan kerajaan Perikatan Nasional menghidupkan semula projek Trans Sabah Gas Pipeline (TSGP), yang dibatalkan oleh pentadbiran Pakatan Harapan (PH), kata Majlis Presiden PH.

Satu lagi projek yang dibatalkan iaitu Multi Product Pipeline (MPP) sedang diteliti semula dengan syarikat pemaju China Petroleum Pipeline Bureau (CPPB).

Majlis Presiden PH berkata ia “amat terkejut” dengan keputusan kerajaan menghidupkan semula projek berkenaan, seperti dimaklumkan oleh Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz kepada Dewan Rakyat, baru-baru ini.

“Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) wajib menyiasat sepenuhnya mengapa projek TSGP dan MPP yang telah gagal ini dimulakan semula pada 10 Februari 2021 oleh Perikatan Nasional di bawah pimpinan mantan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin,” kata Majlis Presiden PH dalam satu kenyataan.

Tengku Zafrul mendedahkan status dua projek yang dibatalkan itu dalam jawapan bertulisnya kepada soalan Ahli Parlimen Chan Foong Hin (Kota Kinabalu-PH).

Dua projek itu – yang dilabel sebagai “fail merah” – dibatalkan kerana terma perjanjian dengan syarikat pemaju dari China yang merugikan negara. Perjanjian itu dibuat semasa pentadbiran Najib Razak.

Melalui perjanjian berat sebelah itu, kerajaan Malaysia membayar hampir penuh kepada syarikat pemaju China mengikut perjanjian masa dan bukan kemajuan projek seperti amalan lazim.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng pada masa itu mendedahkan Malaysia membayar 88% daripada nilai kontrak sedang hanya 13% kerja yang sudah siap.

Semalam, Lim menegaskan dua projek ini satu lagi skandal kewangan pentadbiran Najib yang tidak masuk akal kerana Malaysia membayar RM8.3 bilion daripada RM9.4 bilion nilai projek walaupun kemajuan kerja yang belum diaudit hanya 13%.

Beliau menggesa Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob berterus terang mengenainya dan menyelamatkan kepentingan negara.

“Kegagalan untuk melakukannya akan menunjukkan bahawa Ismail Sabri tidak berbeza dengan pendahulunya dalam menutup mata dan bahkan berusaha untuk menutup jenayah kewangan tersebut,” kata Lim.

Projek TSGP sepanjang 662km ditetapkan dari Terminal Gas Kimanis ke Sandakan dan Tawau.  Sementara itu, projek MPP sepanjang 600km akan menghubungkan pelbagai projek petrokimia di Melaka dan Port Dickson, Negeri Sembilan ke Jitra, Kedah.

Ia melibatkan anak syarikat Kementerian Kewangan, Suria Strategic Energy Resources Sdn Bhd (SSER), yang ditubuhkan khusus untuk menjalankan dua projek berkenaan.

Kontraknya pula dirunding oleh Jabatan Perdana Menteri tanpa penglibatan Perbendaharaan dan tidak pula menghiraukan nasihat Jabatan Peguam Negara.

Sementara itu, Majlis Presiden PH juga mendesak SPRM melipatgandakan usaha menyiasat isu Pandora Papers, yang mendedahkan pemilikan akaun luar pesisir beberapa tokoh korporat dan politik.

Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim sebelum ini gagal mengangkat isu sama untuk dibahaskan di Dewan Rakyat kerana ditolak oleh speaker. – 23 Oktober, 2021.
INI DASAR

TERBAIK DARI

PAKATAN

AMIN

PAKATAN MASIH

LAGI ADA SIKAP

PRO RAKYAT

AMIN

INI MASIH BELUM

CUKUP UNTUK

DISOKONG

AMIN

PAKATAN WAJIB

LIHAT SEMUA PROJEK

AMIN

TERUTAMA YANG

ADA SANGKUT

PAUT DENGAN

CHINA MERAH

 AMIN 

JADIKAN DASAR 

ANTI AGEN

CHIAN MERAH 

SEBAGAI KEMPEN 

DALAM PRU15 

KHALAS

BUMI MELAYU YANG INDAH

 


BUMI MELAYU

YANG INDAH

AMIN 

Unknown commented on 

"KETUM 

EKONOMI PERTANIAN"

Teringat tumbuhan teringat petai. kebetulan TT berahi berpetai. Uniknya suku biduanda, ada sub-suku petai. Indahnya bumi nusantara.

PETANG INI YANG INDAHPETANG INI 

SABTU 223/10/ 2021
SALEPAS HUJAN TURUN 
GUA MASUK HOKKIEN JAM 6.57
SUASANA PETANG IN INDAH
AMIN

 

KETUM EKONOMI PERTANIAN

 


JADIKAN KETUM

EKONOMI

 PERTANIAN

KHALAS

Warga tua pesara Kerajaan commented on "MENGUTIP

 DAUAN KETUM"

Pokok ketum tepi sawah, negeri mana ada pokok ketum dan sawah? Pakai pulak baju T PLKN,

RUSSIAN TEMBAK LANUN CHINA

 

SAPA KATA

RUSIA KAWAN

BAIK CHINA

AMIN

LANUN TETAP LANUN

TEMBAK TETAP TEMBAK

KHALAS

ZAHID PEMIMPIN TEGAS

 Mengapa PPBM sukar terima pendirian UMNO tolak kerjasama?

KUALA LUMPUR –  Ahmad Zahid Hamidi hari ini, mengulangi ketegasan untuk tidak bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) adalah keputusan parti.

Presiden UMNO itu berkata, ia merupakan keputusan akar umbi parti pada Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 dan juga oleh Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO.

“Saya ulangi penjelasan UMNO menolak kerjasama politik dengan PPBM merupakan keputusan parti.

“Ia keputusan akar umbi parti pada Perhimpunan Agung UMNO 2020 dan juga oleh Majlis Kerja Tertinggi UMNO.

“Ia sebuah ketetapan yang telah pun dimuktamadkan sejak kira-kira tujuh bulan lalu iaitu pada Mac 2021,” katanya menerusi hantaran Facebooknya, hari ini.

Menurut Ahmad Zahid, PPBM bukan tidak maklum mengenai itu, namun menjelang Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka mengadu domba konon ia keputusan solo Presiden UMNO.

Katanya, mengapa PPBM begitu sukar menerima hakikat bahawa ahli UMNO bertegas menolak PPBM?

“Mungkinkah begitu terdesak mahu mempergunakan ahli UMNO sekali lagi seperti mereka lakukan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU 14)?

“Memperdaya segelintir ahli UMNO menyokong PPBM dengan “kempen” PPBM mahu menyelamatkan UMNO.

“Tetapi selepas apa yang rakyat alami dan saksikan selepas 9 Mei 2018, masih lakukah lakonan air mata mereka?,” soal beliau.

Beliau turut mempersoalkan, masih relevankah pujuk rayu ke atas ahli UMNO selepas cuba membubarkan dan menghancurkan UMNO sejurus berkuasa?

Justeru, katanya, beliau menghormati keputusan parti dan denyut nadi ahli UMNO iaitu tiada kerjasama politik dengan PPBM. – 


WOIT

ZAHID PEMIMPIN

TEGAS IKUT

KEPUTUSAN PARTI

AMIN

SEKARANG

SABRI KJ H20

SEMUA NAK

JATUHKAN ZAHID

AMIN

H20 NAK JATUH

ZAHID DULU

UNTUK JADI TPM

AMIN

SABRI NAK

JATUHKAN ZAHID

UNTUK KEKAL PM

AMIN

KJ NAK JATUHKAN

ZAHID AGAR

TAK ADA KES 

KAH KAH KAH 

KES APA ???

KAH KAH KAH

BERIAT BAIK UNTUK PAKATAN - BERITA BURUK UNTUK ZAHID

 
Perikatan Nasional dijangka bertanding di semua 28 kerusi PRN Melaka

TANGKAK – Perikatan Nasional (PN) dijangka bertanding di semua 28 kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka pada 20 Nov depan.

Pengerusinya  Muhyiddin Yassin berkata beliau telah mengarahkan agar rundingan dalam kalangan parti di bawah PN, termasuk PAS dan Gerakan diadakan segera.

Beliau yang juga Presiden Bersatu berkata, pihaknya sudah menjangka keputusan UMNO yang enggan bekerjasama, namun mengambil pendekatan berhemah untuk menunggu UMNO menyatakan pendirian atau keputusan sama ada sedia bekerjasama bagi mengelak pertembungan pada PRN nanti.

“Sekarang mereka (UMNO) kata ‘no way’ dan itu fakta. Saya dah maklumkan di Melaka dah, kita bersedia untuk hadapi apa saja bentuk pertandingan, sama ada secara dua (penjuru), tiga atau empat, itu tidak menjadi masalah bagi kita.

“Itu sebab semalam saya gesa (supaya) segerakan rundingan antara parti dalam PN. Pada dasarnya mereka bersetuju 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan di Melaka, kita bahagikan mengikut situasi dan keadaan, dan diharapkan kita dapat capai kejayaan.

“Saya fikir besar kemungkinan kita bertanding di semua kerusi dan 28 kerusi dibahagikan antara parti yang saya sebutkan tadi,” katanya kepada pemberita selepas bertemu pemimpin tempatan peringkat DUN Gambir di Dewan Serbaguna Bukit Gambir, di sini, hari ini.

Muhyiddin berkata demikian ketika ditanya mengenai kenyataan Presiden UMNO  Ahmad Zahid Hamidi semalam yang memaklumkan tidak akan bekerjasama dengan Bersatu dalam mana-mana pilihan raya.

Ketika ditanya sama ada PN mempunyai calon untuk Ketua Menteri, Ahli Parlimen Pagoh itu berkata PN mempunyai ramai tokoh yang berkualiti yang layak memimpin.

Ditanya pandangannya jika PRN perlu ditangguhkan susulan pandemik COVID-19, Muhyiddin berkata ia tidak boleh ditangguhkan kerana ia melibatkan perlembagaan yang menetapkan bahawa pilihan raya perlu diadakan dalam tempoh 60 hari selepas Dewan Undangan Negeri dibubarkan.

“Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga telah berbincang dan menetapkan tarikhnya, jadi saya harap SPR akan ambil maklum mengenai apa yang berlaku di PRN Sabah, dan tampilkan prosedur operasi standard (SOP) yang perlu bagi membendung dan mengawal penularan jangkitan.

“Ini boleh dilaksanakan dengan mengehadkan pergerakan orang ramai semasa berkempen, dan juga menggunakan media sosial atau platform dalam talian semasa pilihan raya,” kata Muhyiddin, yang juga merupakan Pengerusi Majlis Pemulihan Negara.


BERITA BAIK UNTUK

PAKATAN

AMIN

TIGA PENJURU

PAKATAN AKAN

MENANG

AMIN

BILA PAKATAN

MENANG MAKA

ZAHID AKAN

DIPERSALAHKAN

KHALAS

NASIB ZAHID

NASIB ANWAR

DITENTUKAN

DI MELAKA

AMIN

PASAL APA ADA

SANGKUT DENGAN

ANWAR

AMIN

MUSTAHIL TAK

SEDAR LAGI

KHALAS

TAHNIAH LUXEMBOURG - SEMUA BERES

 
Luxembourg first in Europe to legalise growing and using cannabis

Relaxation is part of government rethink designed to keep users away from illegal market


Orang dewasa di Luxembourg akan diizinkan menanam hingga empat tanaman ganja di rumah atau kebun mereka berdasarkan undang-undang yang akan menjadikannya negara pertama di Eropah yang menghalalkan pengeluaran dan penggunaan ubat tersebut.


Pengumuman pada hari Jumaat oleh pemerintah Luxembourg dikatakan memberikan perubahan mendasar dalam pendekatan negara itu untuk penggunaan dan penanaman ganja rekreasi berikutan kegagalan larangan untuk mencegah penggunaan.


Di bawah undang-undang, orang berusia 18 tahun ke atas akan dapat menanam secara sah hingga empat tanaman ganja per isi rumah untuk kegunaan peribadi.


Perdagangan benih juga akan diizinkan tanpa batasan kuantiti atau tahap Tetrahydrocannabinol (THC), penyusun psikoaktif utama.BEBASKAN

GANJA

BEBASKAN

 KETUM

DARI UNDANG2

BAGINDA QUEEN

KHALAS

TOLAK SEMUA TIM BANDUAN

 


TOLAK

SEMUA TIM

BANDUAN

KHALAS

Unknown commented on 

"PRU 15 - SOKONG 

PARTI ANTI TIM BANDUAN"

Yes.. betollll.. Tolak tim banduan... Tapi sokonglah tim yg terlepas dari jadi banduan... contohnya kunan... MELAKAR SEJARAH.... mintak ampun isyammmmmm ......TT

TAIWAN BANGUN MELAWAN

 


TAIWAN BANGUN

MELAWAN

AMIN

CHINA MERAH KINI LANUN DUNIA

 


 CHINA MERAH

KINI JADI

LANUN DUNIA

AMIN

MENJARAH SERATA

PELUSUK

KHALAS

SEMUA ADA KES = TIM BANDUAN

 


SEMUA ADA

KES ADALAH

TIM BANDUAN 

AMIN

TERMASUK ANWAR

GUAN ENG

 SYED SADIK

 KHALAS

Unknown commented on

 "PRU 15 - SOKONG 

PARTI ANTI TIM BANDUAN"

Woit! Macam mana ni! Pemimpin Pakatan Harapan pun ada kes mahkamah. Jadi member tim banduan tak?

RAFIZI GANTI ANWAR

  RAFIZI 

GANTI ANWAR

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "SUARA MINTA 

RAFIZI KE DEPAN"

Gwa sokong ..hanya Rapizi yang boley ganti Abam. Beza antara mereka adalah dari segi omor ..Abam agak ganyut ..laing-laing hal mereka sama ..masing-masing ada formula keramat untuk di buat gorengan semasa kempen. Lagi pun rakyat terutama Melayu suko kono goreng dengan lebey ajinomoti ..kahkahkah ..


BERKHALWAT HARI KE 583

 KHALWAT KE 583

SABTU  23/10/2021
KITA MASUK KE HARI 583
BERKHALWAT

PKP 4.0
ANGKA MULA NAIK
JENG JENG JENG

POLITIK
KAH KAH KAH
PROJEK MELAKA ABAM
KANTOI MANTOI

KINI DAP DAH MULA
BERANI BERSUARA
SANGGAH PROJEK ABAM
KAH KAH KAH
AMIN

PAGI INI REBAS  HUJAN
GUA MASUK HOKKIEN
PAKAI PAYUNG

AWAL DI PINTU GUA DENGAR
SIMPONI CENGKERIK
DAN SUARA TIONG

KL & KL SENTRAL HILANG
DALAM KABUS YANG TEBAL
BANGGUNAN 118
DI LITUPI AWAN

KEMUDIAN UJAN 
TAMBAH LEBAT
TAK TAK DAN EZI
BERLARI PULANG
GUA PANGGIL TEDUH
SABENTAR BAWAH WAKAF
AMIN

BRO 
MULAKAN PAGI INI
DENGAN SENYUM GEMBIRA

BRO
KEBEBASAN SEJATI
TIDAK DI ANUGERAH
IANYA WAJIB DIMENANGI

BRO
JANGAN TUNGGU LAMA
UNTUK MENDAPATKAN
YANG TERBAIK
UNTUK DIRI LU

BRO
LU TAK DAPAT BAYAR
SAPA PUN UNTUK
MENGULANGI MASA

HIDUP INI HANYA
10% APA YANG BERLAKU
PADA DIRI KITA
YANG LAGI 90% ITU
CARA KITA MENANGANI
PEKARA  YANG BERLAKU

BRO
KEBEBASAN INI
MEMBUKA TINGKAP UNTUK
MASUKNYA CAHAYA
SEMANGAT KEMANUSIAAN
DAN
CAHAYA PENGHORMATAN 
SESAMA MANUSIA

BRO
RASA HAPPI DENGAN
APA YANG LU ADA
KALAU  LU SELALU
INGAT APA YANG LU TAK ADA
LU TAK PERNAH CUKUP

BRO
SIKAP TAK AMBIL POT
PADA MAMAT ITU
LEBIH MENGANCAM
DARI  SIKAP MEMBENCI MAMAT ITU
KALAU LU BENCI DIA
LU TERPAKSA PIKIR HAL DIA
INI PERANGKAP
BEBASKAN DIRI JANGAN
AMBIL POT
INI NAMANYA BEBAS MERDEKA

BRO
SATU PEKARA YANG LU
BOLEH KAWAL KETIKA INI
IALAH FIKRAH LU
JADIKAN FIKRAH YANG SEMPOI
FIKRAH TENANG
FIKRAH  YANG JELAS
JADIKAN FIKRAH LU KUASA BESAR

BRO
KALAU HIDUP INI
BOLEH DIRAMALKAN
IANYA BUKAN HIDUP
TANPA ASAM GARAM

BRO
JANGAN BUANG MASA
BERTENGKAR TENTANG KEBENARAN
ORANG AKAN MERASA JELAK
BILA KITA CUBA BERKEMPEN
TEGAK KEBENARAN
UBAH DIRI DULU

HIDUP INI
MACAM DUIT SILING
LU BOLEH GUNAKAN
HANYA SEKALI

HA HA
KALAU LU NAK TULIS
TENTANG HIDUP LU
LU MESTI HIDUP DULU
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERKHALWAT