Sabtu, 27 Januari 2024

PELURU BERPANDU YAMAN MENUJU KAPAL PERANG AMERIKAPELURU BERPANDU

YAMAN MENUJU

KAPAL PERANG

 AMERIKA

AMIN

PRESIDEN BIDEN DI DAKWA


PRESIDEN BIDEN

DI DAKWA 

DI MAHKAMAH

KES PALESTIN

AMIN

BIDEN BLINKEN DISAMAN


BIDEN & BLINKEN

DI SAMAN

AMIN

RAKYAT TUNGGU AKSIKaji semula langkah mansuh skim pencen - Pemuda PN

KUALA LUMPUR: Kerajaan diminta mempertimbangkan semula keputusan memansuhkan skim pencen bagi lantikan baharu penjawat awam.

Timbalan Ketua Pemuda Perikatan Nasional (PN), Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, berkata pihaknya menyedari kepentingan rombakan dan penyusunan semula pengurusan perbelanjaan pencen untuk pesara demi kestabilan kewangan negara.

Bagaimanapun, katanya, kajian lebih teliti perlu dilaksanakan.

"Keputusan semasa Kabinet untuk menamatkan skim pencen bagi kakitangan kerajaan baharu yang diambil secara tetap memerlukan penilaian lebih teliti.

Skim tidak berpencen turut terpakai bagi lantikan politik - Anwar

"Ia perlu mengambil kira hak pencen yang jelas dinyatakan dalam Artikel 147 Perlembagaan Malaysia dan Akta Pencen 1980 (Akta 227).

"Malah, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri pernah menegaskan kerajaan Persekutuan tidak akan menarik balik skim pencen, memandangkan peruntukan itu jelas dalam Perlembagaan.

"Keputusan ini harus dipertimbangkan kembali dengan membabitkan semua pihak terkait," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sebelum ini, Zahid Hamidi dilaporkan berkata, Kabinet bersetuju perjawatan penjawat awam baharu kerajaan berstatus tetap selepas ini adalah tidak berpencen.

Beliau berkata, status berpencen penjawat awam sedia ada tidak terjejas, manakala penjawat awam baharu akan membuat caruman menerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Wan Ahmad Fayhsal berkata, wujud keperluan mendesak bagi kerajaan menimbang kembali keputusan itu dan mencari penyelesaian alternatif yang tidak hanya menguntungkan rakyat tetapi juga membantu mengurangkan beban kewangan negara, selaras janji sebelum ini.WOIT

NAK KAJI

APA LAGI

KAH KAH KAH

KEMPEN SUSUN

BANTAH

AMIN

TAK PERLU

BANYAK CAKAP 

AKSI MAHU

KHALAS

NAK TERKEJUT PENCEN ?
Penjawat awam perlu bersedia dengan pelbagai lagi kejutan – Aireroshairi

KUANTAN – Penjawat awam perlu bersedia dengan pelbagai lagi kejutan selepas keputusan lantikan kontrak dan tidak berpencen yang diumumkan kerajaan.

Ketua Penerangan Pas Negeri Pahang, Aireroshairi Roslan mendakwa selepas ini ada lagi kejutan-kejutan yang tidak menyenangkan penjawat awam.

”Setahun yang berlalu dengan Kerajaan Madani tidak semuanya indah-indah belaka.

”Antara yang boleh dijangka, kaedah baharu nanti mungkin berlaku perubahan dari segi saiz pencen, kuota lantikan, tempoh perkhidmatan dan sebagainya.

”Kerana matlamat kerajaan adalah untuk menangani tanggungan pencen dan melandaikan tanggungan fiskal negara,” katanya menerusi kenyatan semalam.

Menurut Aireroshairi, surat edaran Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) bertarikh 15 Januari lalu menyatakan Jemaah Menteri memutuskan suatu kaedah baharu bagi lantikan tetap pegawai awam akan diperkenalkan.

Namun sementara penetapan baharu dibuat, pengambilan penjawat awam akan dibuat secara kontrak sebelum diserap sebagai tetap.

Manakala pengambilan secara lantikan akan dilaksanakan dalam tempoh interim sehingga sistem saraan baru perkhidmatan awam diperkenalkan.

”Maka tiada pelantikan tetap bermula 1 Februari 2024 sehingga kaedah baharu diumumkan. Lantikan sebelum 1 Februari 2024 masih tertakluk kepada skim pencen sebelum ini.

”Yang pasti akan wujud pro dan kontra selain berharap yang baik-baik, “ katanya dalam kenyataan.


WOIT

KEJUTAN 

APA LAGI ?

AMIN

KERJA KONTREK

TAKDA PENCEN

GAJI MURAH

BARANG MAHAL

TAKDA JAMINAN

KERJA

AMIN

TERKEEJUT APA ?

 PELIK MADANI APA?

AMIN

JANTAN BETINA

KENA SUNAT

SEKALI LAGI ?

KAH KAH KAH

KHALAS

RINGGIT MAKIN TERUK


RINGGIT MAKIN

TERUK

AMIN

PENCEN YB


PENCEN YB


Banyak netizen mengulas apabila YAB Perdana Menteri Malaysia menyentuh Bebanan Kewangan Kerajaan terpaksa tanggung kerana pembayaran emolumen dan pencen kepada penjawat awam.

Antara komen Netizen yang paling terbaik dibaca ialah tulisan ini:

"Bayaran Pencen yang paling membebankan Kerajaan sebenarnya ialah kepada Ahli Politik, iaitu lebih tinggi Elaun daripada gaji!

Khususnya jawatan PM, TPM, MB, KM, Menteri, Exco, Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri. 

Sepatutnya mereka bukan Penjawat Awam dan hilang kelayakan daripada menerima skim pencen kerana hanya memegang jawatan selama 60 bulan.

Mereka sepatutnya tidak layak menerima pencen penuh, berbanding dengan Kakitangan Awam yang perlu bekerja selama 240 bulan untuk memenuhi syarat dapat menerima pencen.

Cuba lihat contoh emolumen untuk seorang Menteri Kabinet: 
1) Gaji asas = RM18,000 
2) Elaun Keraian = RM10,500 
3) Elaun perumahan = RM10,800 
4) Elaun Rakyat = RM10,650 
5) Elaun tempat letak kereta = RM10,650 
5) Sebenarnya mereka tidak membayar untuk meletak kenderaan itu, kerana menggunakan kenderaan rasmi. Selain itu, Kerajaan juga terpaksa membayar emolumen sebanyak RM16,000 sebulan kepada 222 ahli Dewan Rakyat dan RM11,000 sebulan kepada 70 ahli Dewan Negara.

Bayangkan setiap pilihanraya (sekali setiap 5 tahun) wakil yang dipilih berubah dan mereka semua hidup lama, berapa kos pencen untuk bekas wakil yang dipilih? 

Ini lebih membazir dan membebankan berbanding Penjawat Awam yang rendah seperti pembantu umum Gred 11 dengan gaji hanya RM1,216 dan selepas berkhidmat lebih dari 30 tahun, gajinya adalah serendah RM2,983. Jadi pencen hanya berjumlah RM1,491.50 sebulan selama 15 tahun (selepas usia 60 tahun). jika kita mengambil jangka hayat rakyat Malaysia sehingga 75 tahun.

Nota 1: Elaun Parking Kenderaan Menteri lebih tinggi daripada Gaji Gred 44! 
Nota 2: Jika gaji gred terendah pekerja kerajaan adalah RM1,500 termasuk elaun maka gaji seorang menteri bersamaan dengan 37 pembantu umum Gred 11. 

Ahli-ahli politik yang memegang Jawatan, kononnya untuk membela nasib rakyat, sebenarnya mereka hanya mempertahankan nasib mereka sendiri.

Ini mesti diperbetulkan. Ini belum termasuk Ahli Politik yang mengambil kesempatan daripada peluang-peluang lain untuk membuat keuntungan.

WOIT

INI BELUM KIRA

DUIT RASUAH

KAH KAH KAH

HAPUSKAN YB

...OPPS... SILAP

HAPUSKAN

PENCEN YB & YAB

KHALAS

SOLDADU ZIONIS DI PERANGKAP


SOLDADU ZIONIS

DI PERANGKAP

AMIN 

JANGAN FITNAH FAHMI FADIL


JANGAN FITNAH

FAHMI FADIL

AMIN

Unknown commented on
 "JANGAN SEBAR FITNAH
 TERHADAP FAHMI FADIL"

Cakap tak nampak, buat apa pun tak nampak, yang nampak RM jatuh, ekonomi teruk, rakyat susah, setiap bulan kena bagi bantuan kalau tidak rakyat turun padang kah kah kah, budaya kaum kerabatku selama ini

Unknown commented on
 "JANGAN SEBAR FITNAH 
TERHADAP FAHMI FADIL"

Lu orang tak kira siapa lah perintah perangai tetap sama, konon menjaga rakyat tapi rakyat saja disusahkan, mereka ini ahli politik ini memang sampah masyarakat, sepatutnya baling selipar muka mereka kalau datang minta undi lain kali saja, meluat, dulu mereka curi rompak semua siap kemudian ajak rakyat bersedekah berhemah menyimpan supaya mereka boleh curi semula, inilah perangai duku kini selamanya, apabila ada saja yang baru naik perangai tetap sama, perangai dahulu kala turun temurun sampai sekarang sama malas dah orang-orang mengikut telunjuk puak politik ini kah kah kah jangan sampai macam

MUDA KERJA KERAS DAH TUA TOLAK TEPI


MASA MUDA

KERJA KERAS

AMIN

DAH TUA

TOLAK TEPI

KHALAS

POLITIK JEPUN SAMA MACAM KITA


POLITIK JEPUN

SAMA MACAM KITA

KUMPUL DUIT

UNTUK  PRU

KHALAS 

KEPUTUSAN MAHKAMAH DUNIA - ICJKEPUTUSAN ICJ
Sekretariat Solidariti Palestin (SSP) mengulangi ucapan tahniah kepada Afrika Selatan dan sekutunya kerana telah membawa Israel ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) atas pelanggaran Konvensyen Genosida. Dalam keputusan bersejarah pada tanggal 26 Januari 2024, Afrika Selatan meraih kemenangan awal terhadap mereka yang cuba menolak kes ini sebagai “tidak asas”. ICJ mengesahkan bahwa ia memiliki bidang kuasa “prima facie” dalam kes ini dan akan meneruskan pendengaran bukti-bukti tindakan genosida oleh Israel.

Kami menyambut baik pengiktirafan ICJ bahwa di bawah Konvensyen Geneva, rakyat Palestin di Gaza, yang berhadapan serangan tentera yang sengit, harus dilindungi dari pembunuhan genosida. Mahkamah menolak dakwaan Israel bahwa operasi digelar “pertahanan diri” mematuhi undang-undang antarabangsa. Penghakiman sementara ICJ dengan tegasnya arahkan Israel mengambil segala langkah segera yang perlu untuk mencegah semua tindakan kekerasan dalam skop Konvensyen Genosida.

Mahkamah juga mengakui situasi kemanusiaan “malapetaka” di Gaza dan menuntut Israel untuk memperbaikinya.

Tambahan juga, mahkamah mencatat bahwa para pemimpin Israel telah terlibat dalam pidato atau kegiatan yang menjurus kepada hasutan pembunuhan genosida terhadap rakyat Palestin. Pengadilan memerintahkan Israel untuk mengambil langkah untuk mencegah dan menghukum sesiapa yang terlibat dalam perlakuan tersebut.

Namun, bersama komuniti solidariti Palestin lain, SSP kecewa kerana ICJ tidak mengeluarkan perintah yang jelas untuk menghentikan sepenuhnya serangan tentara Israel. Kami percaya bahwa hanya dengan gencatan senjata serta-merta dan kekal maka perintah mahkamah tersebut dapat dilaksanakan dengan berkesan.

Sebagai institusi undang-undang tertinggi di dunia, keputusan ICJ adalah muktamad tanpa kemungkinan rayuan. Meskipun ICJ tidak mempunyai bidang penguatkuasaan, keputusannya merupakan undang-undang antarabangsa penting yang mesti dihormati oleh masyarakat antarabangsa. Kami menggesa semua negara mengambil tindakan proaktif untuk mengelakkan tragedi genosida di Palestin.

SSP akan menggandakan usaha kami untuk meneruskan kempen solidariti demi keamanan abadi dan keadilan di Palestin.

DAIM BANGUN MELAWAN
Saya tak sabar dengan hari-hari di mahkamah nanti – Daim

KUALA LUMPUR – Bekas Menteri Kewangan, Daim Zainuddin difahamkan akan didakwa Isnin ini di Mahkamah Sesyen. 

Dalam satu kenyataan ringkas, Daim  difahamkan akan didakwa atas pertuduhan yang sama dikenakan terhadap isterinya,  Na’imah Khalid beberapa hari lepas.

Kata Daim, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah merekodkan kenyataan beliau semalam (Jumaat).

“Peguam saya telah difahamkan bahawa saya akan didakwa pada Isnin 29 Januari  ini mengikut Sesyen 36(2) Akta SPRM 2009 iaitu kesalahan tidak isytihar aset.

“Baiklah, saya tidak sabar dengan hari-hari saya di mahkamah nanti,” katanya melalui peguam beliau.

Minggu lepas, Nai’mah mengaku tidak bersalah atas dakwaan gagal mematuhi notis SPRM dengan tidak mengisytiharkan harta dihadapan Hakim Mahkamah Sesyen, Azura Alwi dan mohon dibicarakan.

Manakala Ketua Pesuruhajaya SPRM, Tan Sri Azam Baki semalam mendedahkan pihaknya akan mendakwa Daim selewat-lewatnya minggu hadapan atas dakwaan gagal mengisytiharkan hartanah yang dimiliki bersama isterinya.

Pada 10 Januari lalu, Na’imah bersama dua anaknya, Muhammed Amin dan Muhammed Amir, memberi keterangan di ibu pejabat SPRM di Putrajaya, bagi membantu siasatan rasuah terhadap Daim.

Na’imah juga mendakwa suaminya dianiaya disebabkan kejayaan sebagai ahli perniagaan sehingga digelar hartawan dan jutawan biar pun sebelum menyertai kerajaan.

Beliau berkata disebabkan kejayaan itu, ia dijadikan alasan untuk memfitnah nama baik Daim dan menggambarkannya sebagai seorang perasuah.

Daim sebelum ini dilaporkan antara yang turut disiasat SPRM berkait transaksi korporat bernilai RM2.3 bilion pada November 1997 yang membabitkan Renong Bhd dan United Engineers Malaysia Bhd (UEM), dua entiti yang juga bekas tonggak perniagaan dikaitkan dengan UMNO ketika parti itu mentadbir negara.

Siasatan itu kesinambungan daripada pendedahan dokumen sulit oleh International Consortium of Investigative Journalists  berhubung transaksi yang disyaki berlaku di beberapa pusat kewangan luar pesisir.

Susulan itu, SPRM pada Jun lalu membekukan akaun bank berjumlah lebih RM39 juta antara lain membabitkan milik bekas menteri kanan, dua ahli perniagaan bergelar Tan Sri dan ahli keluarga mereka.

Pembekuan itu membabitkan 192 akaun bank, merangkumi 35 akaun syarikat dan 157 akaun individu.

Bulan lalu, SPRM turut menyita Bangunan Menara Ilham di Jalan Binjai di sini yang dikatakan milik keluarga Daim.

Menara Ilham difahamkan mempunyai ketinggian 274 meter merangkumi hotel empat bintang, pejabat rasmi, galeri, medan selera serta kedai cenderamata, manakala sebanyak 33 tingkat aras untuk kegunaan pejabat dan selebihnya adalah apartmen. –

WOIT

DAIM BANGUN

MELAWAN

AMIN

BOLEH KE BANGUN

DENGAR KOBA

PAKAI KERUSI RODA

AMIN

ADA BERAPA

LAGI NAMA DLM

PANDORA PAPER

KAH KAH KAH

WOIT

MAHKAMAH KITA

AKAN PENUH

DENGAN TUN TAN TIN

KENA DAKWA

KAH KAH KAH

KHALASRinggit catat paras terendah baharu berbanding dolar Singapura


KUALA LUMPUR: Ringgit mencatat paras harian terendah baharu berbanding dolar Singapura apabila mata wang negara jiran itu mengukuh seiring dengan kenaikan dolar Amerika Syarikat.

Pada jam 3 petang ringgit berada di paras 3.5333 berbanding dolar Singapura. Paras harian paling rendah terakhir yang dicatat adalah pada 13 Disember lalu iaitu 3.5328 sedolar.

Ringgit berbanding dolar Singapura dibuka pada 3.505 pada pagi tadi sebelum berlegar antara aras berkenaan hingga 3.533.

Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd, Afzanizam Rashid, berkata pengukuhan dolar Singapura adalah susulan dasar monetari republik itu yang menyasarkan kadar tukaran asing sebagai instrumen dasar mereka.

"Kadar tukaran asing itu adalah terdiri dari pelbagai negara. Namun, isi kandungnya tidak didedahkan. Meskipun demikian, dolar AS boleh dianggap antara mata wang yang utama dalam SGD Nominal Effective Exchange Rate (SGDNEER).

"Justeru, apabila berlaku perubahan dasar monetari AS, ia akan memberi impak langsung kepada mata wang dolar Singapura dan kadar faedah di negara itu.

"Sebagai contoh kadar purata semalaman Singapura (SORA) meningkat tinggi daripada 2.68 peratus pada November 2022 ke paras 3.68 peratus sehingga kini apabila bank pusat AS, Federal Reserve menaikkan kadar faedah bermula pada tahun 2022," jelas beliau.

Afzanizam menambah, Monetary Authority of Singapore akan campur tangan dalam pasaran pertukaran asing untuk memastikan kadar pertukaran dolar Singapura dengan dolar Amerika dikekalkan dalam julat dasar.

Umumnya, dasar monetari memerlukannya menguruskan kadar pertukaran kerana negara pulau itu bergantung pada perdagangan dan bergantung kepada import untuk menampung kekurangan sumber semula jadi.

"Dengan mengawal mata wang, mereka lebih baik mengawal inflasi," katanya.

Namun, Malaysia menggunakan kawalan harga dan subsidi sebagai alat untuk mengekang inflasi.

"Katakanlah anda mahu mengubah kaedah kepada penentuan kadar faedah, kemungkinannya adalah apa sahaja yang anda lakukan dalam kadar pertukaran mungkin tidak secara berkesan dihantar kepada kawalan inflasi," kata Afzanizam.

Dengan nilai dolar Singapura yang lebih tinggi, tidak menghairankan bahawa ramai rakyat Malaysia melintasi selat Johor untuk mendapatkan gaji dalam dolar Singapura kerana kadar pertukaran yang lebih tinggi adalah peluang untuk meningkatkan simpanan bersih mereka.

Sementara itu, warga Singapura pula akan membanjiri Malaysia untuk melancong dan membeli-belah.WOIT

SEMUA HARGA

NAIK

AMIN

HANYA SATU

YANG JATUH

KAH KAH KAH

NILAI RINGGIT

TERUS JATUH

KHALAS

PASAI APA

MANA  PENASEHAT

EKONOMI NEGARA

KAH KAH KAH

KHALAS

PENCERAHAN AMAT JELAS


PENCERAHAN

AMAT JELAS

KHALAS 

KETUM MOLEK UNTUK EKONOMI


KETUM BAIK

UNTUK KESEHATAN

MOLEK UNTUK

EKONOMI

KHALAS 

Unknown commented on 
"TABUR PASIR DALAM 
PERIOK NASI PAK TANI"

Hisham! Yang ini elok jalankan hasutan supaya ramai ramai ke Putra Jaya berdemo minta ketum dinyahkan dari kekangan undang undang supaya boleh dijadikan tanaman yang dapat memberi pendapatan tambahan kepada petani, minta kerajaan pinda undang undang agar ketum boleh ditanam, hasilnya boleh dieksport keluar negeri, kerajaan boleh mengutip hasil dengan mengenakan cukai keatas eksport daun ketum.

JANGAN SEBAR FITNAH TERHADAP FAHMI FADIL


JANGAN FITNAH

FAHMI FADIL

KHALAS 

Amier The Hero commented on

 "BAWA PENCEN KE JALAN RAYA"

Bukan setakat pencen ajo tt, peniago² kat tiktok shop pun kono kacau. Kimak botul la.. fahmi nak jago peniago² bosar. So kacau peniago² bilis baru nak idop dokek tiktok. Osah gampang eh.. nak dicukai eh org jual jus kunyit. Den tak bleh tahan dah dgn korajaan skrg ni. 

Mmg babi sapo yg undi hancing sial ni sumo eh!!? Bongih boto den arini... tt tak cayo, cubo tanyo geng² peniago kat tiktok. Sumo eh nak disokat sekarang ni. Dengan alasan, tak adil dokek peniago² bosar.. osah babi eh. Sapo yg pogang kuaso nak sokat² bab online ni kalau bkn fahmi!!!

MAHKAMAH DUNIA


MAHKAMAH 

DUNIA - ICJ


SABTU 27 JANUARI 2024
DUNIA HARI INI HEBOH
DENGAN KEPUTUSAN SEMENTARA
MAHKAMAH DUNIA ICJ
YANG BERSIDANG DI DEN HAQUE
BELANDA

MAJORITI HAKIM
MAHU ISRAEL JANGAN BUNUH
ORANG AWAM
BENARKAN UBATAN MASUK
BENARKAN MAKANAN MASUK
KE GAZA

TAPI TAK SEBUT
GENCATAN SENJATA
UNTUK GUA INI PUN DAH CUKUP
DALAM SATU BULAN ISRAEL
DIWAJIB BERI LAPORAN
TENTANG ARAHAN MAHKAMAH

ADA YANG KECEWA
KERANA TAK SEBUT
GENCATAN SENJATA - CEASE FIRE
TAPI JANGAN BUNUH ORANG AWAM
MAKNAYA  HENTIKAN PERANG

DI ISRAEL
NETANAYHU MARAH
BUKAN ISRAEL YANG MELAKUKAN GENOCIDE
TAPI HAMAS
KAH KAH KAH

KITA TENGOK HARI INI
APA REAKSI DUNIA
AMIN

AMERIKA
MAHKAMAH JATUH HUKUM
PADA TRUMP
KES SAMAN MALU
TRUMP WAJIB BAYAR 
83 JUTA DOLAR
PADA MINAH  YANG KLIM
DIA DIMALUKAN OLEH TRUMP

YAMAN
SEBUAH KAPAL MINYAK
TERBAKAR DI LAUT MERAH
HASIL SERANAG SOLDADU YAMAN

GUANTANAMO BAY
DUA WARGA MALAYSIA
KES BOM BALI
DAH 20 TAHUN DALAM PENJARA
MUNGKIN AKAN DIBAWA PULANG

HOKKIEN
PAGI INI CERAH SEGAR
LANGIT BIRU TERBENTANG
MATAHARI DAH KELUAR
DAH TERASA BERSINAR DIMUKA

HOW WOW
BERSUARA TAK HENTI
DI ATAS BUKIT
GUA IKUT JALAN KE SUNGAI
NAMPAK KL & KL SENTRAL CERAH

DALAM GAUNG SUNGAI
ATAS POKOK TINGGI
GUA DENGAR 
TUK TUK TUK

DALAM BELUKAR
SUARA TERKUKUR
MENDAYU DAYU

HARI INI AKAN PANAS
GUA AKAN KE CHOW KIT
RUTIN MINGGUAN
NAK TENGOK HARGA
TELOR DAN AVOKADO
DAN APA BUAH ADA DI PASAR
AMIN

BRO
SENYUM
SENYUM SAMBUT
SABTU YANG PANAS

BRO
ADA ORANG KATA
MOTIVASI TAK TAHAN LAMA
SAMA JUGA MACAM MANDI
ITU SEBAB KITA BUAT HARI HARI

BRO
TAKDA APA BOLEH LAWAN
KEGIGIHAN YANG CEKAL

BRO
ADA BAKAT TAPI
TAK USAHA KERAS
BAKAT
JADI TAK GUNA

BRO
NAK ELAK DARI KENA TIBAI
JANGAN BUAT APA APA
JANGAN CAKAP APA APA
SENYAP TAK BERSUARA
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUNKAN HARI INI

SELAMAT BERCUTI