Isnin, 20 Disember 2021

BANJIR MAKIN REDA - TAPI HUJAN MUNGKIN TURUN LAGI

  BANJIR MAKIN REDA

AMIN

TAPI HUJAN MUNGKIN

TURUN LAGI

KHALAS

SABRI 114 WAJIB TERAJANG LEBAI EKO

 Usah lantik menteri kelas D jaga alam sekitar

SEORANG menteri “Kelas D” baru-baru ini berkata, Malaysia tidak tergolong dalam kategori negara yang terdedah kepada impak perubahan iklim yang ketara. Dia ini jaga hal ehwal alam sekitar dan air.

Tak tahulah daripada mana atau siapa yang bagi maklumat songsang di atas. Nampak macam dia tidak baca, tersalah baca atau kena main dengan pegawai.

Lagi jahanam kalau pegawai yang nasihat menteri pun “Kelas D” juga.

Zaman saya bersekolah dulu, kalau “D” gagallah. Bukan kata pendek untuk “distinction” (cemerlang).

Wartawan dan pengarang pun banyak juga yang “blur” bila layan kenyataan macam ini daripada Menteri. Menteri tak cerdik, media massa kelirukan audiens dengan menghebahkan maklumat “half-past six”.

Malah ada yang menulis dalam media sosial bertanya pasal apa banjir Lembah Klang lambat surut atau tidak surut walaupun hujan sudah berhenti?

Kalau menteri dan wartawan tahu tugas dan tanggungjawab masing-masing, mereka tentu belajar sedikit tentang permukaan bumi atau topografi Lembah Klang ini. Nama pun lembah. Bila lembah rendahlah permukaan buminya.

Bila rendah terdedahlah ia kepada air pasang dan banjir. Apatah lagi bila hujan turun melebihi kelebatan dan jangka masa biasa.

Boleh jadi menteri “Kelas D” dan wartawan pun tak tahu yang Lembah Klang ini sangat rendah kedudukannya daripada paras laut. Cuba tengok peta topografi.

Sebahagian besarnya di bawah 30 meter (98 kaki 5 inci). Pulau Indah, paling rendah dua meter (enam kaki), paling tinggi 79 meter, purata enam meter.

Air pasang besar atau ombak besar, banjirlah ia. Bukit Cerakah yang namanya bukit itu pun ada tempat yang hanya dua meter di atas paras laut.

Apatah lagi sekarang paras laut telah naik apabila kepanasan global menyebabkan kecairan air beku di khutub Utara (Arctic) dan Selatan (Antarctic).

Di antara 1900 dan 2017, paras laut telah naik 16 hingga 21 sentimeter (6+1⁄2 hingga 8+1⁄2 inci). Nampak kecil tapi kesannya besar.

Itu belum diambil kira kerosakan, gangguan dan rombakan muka bumi yang dilakukan oleh manusia yang memberi kesan langsung kepada pengaliran (hidrologi).

Dianggarkan sehingga 410 juta manusia yang tinggal di kawasan kurang daripada dua meter di atas paras laut menghadapi risiko ditenggalami jika kepanasan global tidak disekat.

Buat masa ini dianggarkan 267 juta di seluruh dunia tinggal di kawasan kurang daripada dua meter di atas paras laut.

Jadi kita janganlah pandang remeh isu ini. Lantiklah menteri yang lebih tahu dan meyakinkan; Menteri yang ada kemampuan untuk berkomunikasi secara pintar dengan dunia luar.

Bukan menteri “Kelas D” atau menteri sekadar untuk menyokong perdana menteri. – 20 Disember, 2021.

* A Kadir Jasin tokoh wartawan negara.


SABRI 114

UNTUK DILIHAT

BIJAK BUKAN NGOK

WAJIB TERAJANG

MENTERI EKO

KHALAS

MENTERI EKO

BANGANG LAGI

BODOH 

AMIN 

TAK TAHU

 BAHASA INGGERIS

AMIN

BILA DITANYA

AJENDA EKOLOJI

LEBAI INI TANYA

KEMBALI

'EKO GAPO"

KAH KAH KAH

BEBAL LAGI

PANTAINGONG

KATA ORANG

 JELEBU

KAH KAH KAH


HALAL HARAM GULAI KAWAH BABI BERGANTUNG

 

HALAL HARAM

GULAI KAWAH

DAGING BABI

BERGANTUNG PADA

SIAPA MELANGGAN

KANG KANG

KAH KAH KAH

Mat Lekeh commented on 

"PELACUR KANG KANG 

CARI PELANGGAN BARU"

Awal dulu sekawah daging campur babi hukumnya haram. Kemudian bila wujud muafakat baru, hukum jadi halal. Akan datang bila umno bgerak solo, hukum daging babi tadi jadi haram balik ke?

GARIS KIRI MULA MENGAMPOH

 Leftist to become Chile’s youngest ever president after beating far-right rival

Former student leader Gabriel Boric claims 55.8% of votes counted to defeat far-right opponent José Antonio KastSeorang bekas pemimpin pelajar berhaluan kiri telah mencapai kemenangan gemilang untuk menjadi presiden terpilih Chile.

Dengan hampir 97% undian sudah dikira, Gabriel Boric mendakwa 55.8% untuk mendahului 12 mata peratusan ke atas lawannya dari sayap kanan, José Antonio Kast, bapa ultra konservatif sembilan anak, yang dengan cepat menerima kekalahannya dan memanggil Boric untuk mengucapkan tahniah kepadanya.

Pilihan raya Chile menawarkan pilihan yang jelas: berhaluan kiri atau pengagum Pinochet

Boric mengisytiharkan kepada orang ramai yang berkerumun di boulevard Santiago: "Masa-masa hadapan tidak akan mudah."

Dia berhenti hanya untuk memimpin orang ramai menyanyi atau tersenyum melihat bunga api yang meletup di atas kepala.TAHNIAH

SALUT


PENG ANAL SALAH LAGI

 
PRN Sarawak cermin nasib Pakatan pada PRU15, kata penganalisis

JIKA keputusan pilihan raya negeri Sarawak pada Sabtu menjadi petunjuk, Pakatan Harapan (PH) bakal berdepan situasi yang sama pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), kata penganalisis.

“DAP dan PKR melakukan yang terbaik di Sarawak pada PRU 2018 dengan memperoleh 10 kerusi Parlimen selepas menang 10 – DAP (tujuh) dan PKR (tiga) – kerusi DUN dalam pilihan raya Sarawak pada 2016,” kata Prof Dr Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya. 

“Berdasarkan logik itu, kedua-dua parti itu juga akan mendapat keputusan teruk pada PRU akan datang di sini selepas mereka hanya berjaya menang dua kerusi pada Sabtu lalu.”

Ketika memenangi PRU14, PH berjaya memperoleh 10 daripada 31 kerusi Parlimen di Sarawak. Ditambah dua calon bebas – Larry Sng (Julau) dan Jugah Muhyang @ Tambat (Lubuk Antu) – yang menyertai PKR selepas pilihan raya, pembangkang ketika itu mengurangkan bahagian Gabungan Parti Sarawak (GPS) bagi kerusi DUN kepada hanya 19 daripada 31.

Tetapi selepas Langkah Sheraton tahun lalu, PH hanya mempunyai tujuh ahli Parlimen di Sarawak. Kerusi itu adalah Mas Gading, Bandar Kuching, Stampin, Sarikei, Lanang, Sibu and Miri.

GPS dianggotai empat parti iaitu Parti Pesaka Bumiputera Bersatu, Parti Rakyat Sarawak, Progressive Democratic Party dan Sarawak United Peoples’ Party.

Awang Azman berkata keputusan pilihan raya negeri Sarawak menunjukkan DAP dan PKR kehilangan penyokong bandar mereka.

Pensyarah sains politik Sarawak itu berkata walaupun GPS mempunyai kelebihan berkuasa di negeri itu, PH tidak membantu dirinya dengan perbalahan berterusan.

“Parti pembangkang (DAP, PKR, Amanah dan Parti Sarawak Bersatu) tidak bersatu, bertelagah sesama sendiri. Lebih-lebih lagi, manifesto mengenai Sarawak meninggalkan Malaysia dan bermain kad perkauman hanya menakutkan pengundi,” kata Awang Azman.

Beliau berkata pengundi tidak mempunyai banyak pilihan selain memilih GPS kerana mereka mempunyai rekod pembangunan yang lebih baik.

“GPS juga mempunyai kelebihan dengan pindaan Perlembagaan baru-baru ini mengenai Sabah dan Sarawak,” katanya.

Walaupun PH tidak diramal mengalahkan GPS, gabungan itu hanya berjaya mengekalkan dua daripada 10 kerusi yang dimenanginya pada 2016.

DAP menang dua daripada 24 kerusi yang ditandinginya manakala PKR dan Amanah tewas dikesemua 28 dan 8 kerusi yang mereka tandingi. – 20 Disember, 2021.

PENG ANAL

TAKDA KERJA

BUAT SILAP SAJA

KAH KAH KAH

PENG ANAL

TAK KENAL SAPA

PEMIMPIN AGONG

MURSIDUL AM

PAKATAN HARAPAN

KAH KAH KAH

PENG ANAL

TEAK KENAL BETUL

TUAN IMAN

PAK SHEIKH

AL-SAHIBUL

ANWAR IBRAHIM

AL-PUTARI

KAH KAH KAH

ANWAR AL-PUTARI

AKAN BUAT

KEJUTAN

KAH KAH KAH

YAKINLAH TELOR

PENYU AKAN

MEMBIAK LAGI

AMIN

KAH KAH KAH

PETANG SENIN

 


 PANAS SAMPAI

KE PETANG

AMIN


PETANG SENIN 20/12/21
JAM 6.19 PETANG
KUALA LUMPUR CERAH
PANAS SAMPAI KE PETANG
TAPI AWAN HITAM KELIHATAN
SEDANG BERKUMPUL
APAKAH HUJAN MALAM?
KHALAS

DIMANA IMAM BESAR ?

 Pengerusi DAP Sarawak dipersalahkan susulan kekalahan mengejut IMAM BESAR

ANWAR IBRAHIM

BUKAN SELAMAT

DARI BAJIR

KAH KAH KAH

TAPI

DISELAMATKAN

OLEH 

BANJIR

KAH KAH KAH

KERNA BANJIR

SAMPAI SEKARANG

AGENDA

ANUGERAH

TELOR PENYU

KEPADA PKR

TIDAK 

DIBINCANGKAN

KHALAS

 INI NAMANYA

IMAM BESAR

ANWAR IBRAHIM

DISELAMTKAN

OLEH BANJIR

KAH KAH KAH

BERI ALASAN TUHAN - TAPI TUHAN TAK CAKAP APA APA

 
BERI ALASAN

TUHAN

AMIN

TAPI TUHAN

TAK CAKAP APA

KHALAS

Unknown commented on

 "OMICRON MULA 

MEREBAK DI MALAYSIA"

lu tunggu bila lu nak buat demo, tetiba dg kkm kata ada makhluk yg lebih dasyat dan lebih powerful keluar dari perut laut dan meyerang msia..dg ni ckp berdekah2 gak..bro..lu ingat senang ke nak dpt jawatan DG ni, lobi sana lobi sini..itu pasal la doktor kontrak ada 50% bebanding doktor kekal..


DG pasni nya tunduk akur dgn desakakan kerajaan..bila lu dah sain utk setia kpd kerajaan, takkan lu nak lawan tangan yg bg lu jawatan..?kat mulut bole la ckp rezeki dari tuhan..apa benda pun dari tuhan, tiada yg terlepas dari kekuasaanNYA..tuhan juga menerima wang palsu 1mdb atau tonggang tunggib meratib jawatan menteri alas agama..ismail sabri perlukan penasihat ekonomi..amk la doktor madeline sabah ni jdi penasihat..

DONGENG WAK MUTARJO

 
DONGENG

 WAK  MUSTARJO

AMIN

Mat Lekeh commented on

 "BANJIR DARI UDARA"

Enche tt, adakah banjir kali ini disebabkan ada kilang anggur peram di selangor atau disebabkan Allah murka kerana lebai ekon dilantik sebagai menteri untuk menjaga alam sekitar? Di mana dahulu saya telah terbacha satu hadis yg berbunyi tunggulah kerosakan akan tiba bila mana pemimpin yg dilantik itu bukan di kalangan orang yg berhak. Sekian.

BERITA DARI NOKIA

 BERITA NOKIA
AKIBAT PEMANASAN DUNIA 
RUMAH KELUARGA AKU
 DI KUANTAN
 JUGA TEWAS BANJIR 
HARAP LEKAS 
SURUT AIRNYA

SALEH FARED

MANGSA BANJIR PERLU BANTUAN

 


MANGSA BANJIR

PERLU BANTUAN

KHALAS

MASUKKAN SEGERA NAJIB KE DALAM JIL


SEGERA MASUKAN

NAJIB KE DALAM JIL

KHALAS

panglimo potaseh commented on

 "SEMUA GEMBIRA

 NAJIB MASUK JIL"

Jika Haji Najib masok lokap ..Pemimpin UMNO ilang tompek bortodoh ooop ..ilang tompek borlindong ..lanon-lanon dari BERSATU pon ilang tompek nyuruk, nak kempen pon abis modal. Sosok gengster kampong pisang baru kono di carik. Tapi ..tapi jgn risau Zaheed Wali Allah masih bebas, Azeez ada lagi, Teukiuee, boghombik lagi gengster UMNO yang bolom di chokau ..kahkahkah ..2025 semuo orang dapek gaji burok2 10 ribu sobulan ..kahkahkah ..


AWAS - KITA JAGA KITA

 
Al-FATIHAH

3 maut dalam banjir di Sri Muda, kata polis

TIGA mayat ditemui di kawasan Sri Muda di shah Alam ketika pihak berkuasa meneruskan usaha menyelamatkan penduduk yang dilanda banjir.

Penemuan mayat mangsa banjir itu diumumkan hari ini oleh Ketua Polis Daerah Shah Alam Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib.

Ini menjadikan jumlah kematian akibat banjir teruk hujung minggu ini seramai empat orang.

“Ketiga-tiga mereka termasuk dua warga tempatan tinggal di kawasan Sri Muda,” kata Baharudin seperti dipetik Astro Awani. – 20 Disember, 2021.

Fokus salur bekalan 

makanan di Sri Muda, 

kata MB Selangor

TUMPUAN utama dalam operasi menyelamat di kawasan Sri Muda dan Seksyen 25 Shah Alam adalah memastikan penduduk mendapat makanan, kata Menteri Besar Selangor Amirudin Shari.

“Ramai juga yang tidak mahu pindah. Tumpuan utama waktu ini adalah bekalan makanan,” katanya menerusi Twitter.

Menurutnya lebih ramai lagi akan dipindahkan dengan bantuan Pasukan Gerakan Am (PGA) dan aset bomba.

“Lebih 30 bot sedang membantu memindahkan mangsa sekarang,” katanya.

Awal hari ini dalam hantaran di Facebook Ahli Parlimen Klang Charles Santiago berkata kerajaan perlu mengerahkan tentera, bot dan pasukan penyelamat dengan segera untuk memindahkan mangsa yang terkandas di Taman Sri Muda ke tempat selamat. –20 Disember, 2021.


AWAS

HATI 

HATI

KITA 

JAGA

KITA

AMIN


RANCANGAN LICIK ANWAR ?

 


  RANCANGAN

LICIK ANWAR

AMIN

Unknown commented on 

"ANWAR

 LETAK JAWATAN"

Ni surat testing je ni. Abam suruh budak2 bawahan dia yg bengap tulis edit cetak. Nak tengok betui ke mat sabu guan eng, india cina seluruh rakeyat dtg merayu pujuk dan lain lain.kahkahkahkahkab


SEJARAH BERULANG - PERANG AKAN SAMPAI

  SEJARAH BERULANG

AMIN

PERANG

 AKAN SAMPAI

KHALAS


PELACUR KANG KANG CARI PELANGGAN BARU

 PRU15: BN tetap pendirian bergerak sendirian – Mohamad

SEREMBAN – Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi UMNO tetap dengan pendirian untuk bergerak sendirian dan tidak mahu terikat dengan mana-mana parti lain dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti, kata Timbalan Pengerusi BN,  Mohamad Hasan.

Beliau yang juga Timbalan Presiden UMNO berkata, ini kerana kerajaan yang dibentuk selepas PRU15 itu mestilah kerajaan yang mendapat majoriti besar sekali gus membawa kepada kestabilan politik selain berpegang kepada resolusi Perhimpunan Agung UMNO 2020 yang tidak mahu kerjasama dengan parti lain.

“Jelas sekali UMNO ambil jalan untuk kita berseorangan (PRU15) dan tidak lagi terikat mana-mana parti, kita tidak mahu sebarang ikatan yang boleh mengekang tetapi apa jua rundingan atau ikatan adalah selepas PRU15.

“Kalau parti tidak boleh buat maka elok difikirkan bersama atau membuat ikatan dengan parti yang boleh dijadikan rakan kongsi untuk bina kerajaan yang kuat, itu juga antara usul dicadangkan dalam Persidangan  Perwakilan UMNO Bahagian Rembau tadi,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Ditanya sama ada soal kedudukan Perdana Menteri (PM) dibincangkan dalam persidangan itu, Mohamad merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri Rantau berkata, tiada sebarang usul mengenai kedudukan PM dibangkitkan selain meletakkan perkara itu kepada kepimpinan tertinggi parti.

“Tak ada apa-apa perbincangan, tidak timbul soal sokong atau tidak sokong PM, kita ikut keputusan Majlis Tertinggi tempoh hari, kita beri mandat kepada lima orang kepimpinan tertinggi parti, namun terpulang kepada Bahagian masing-masing (usul kedudukan PM), kita tidak berikan apa-apa guideline (garis panduan),” katanya.

Sementara itu, beliau berkata perkara berkaitan pemilihan parti sama ada diadakan sebelum atau selepas PRU-15 akan turut diputuskan selepas perbincangan bersama Ahli Majlis Tertinggi UMNO terlebih dahulu. – Bernama

TO MAT CAKAP

AWAL SANGAT

KAH KAH KAH

PELACUR DAH

MULA CARI

PELANGGAN 

BARU

KAH KAH KAH

MIC MCA 

SEMUA BOLEH

MELAGGAN 

AMIN

SEKAWAH

 GULAI BABI

PUN KIRA OK

ASALKAN BAYAR

DUIT KANG KANG

KAH KAH KAH 

NAK HARAPKAN

PARTI  BERSATU

 KAH KAH KAH

AHLI TAKADA 

BUAT KEJA 

TAK TAHU 

KAH KAH KAH 

NAK ENTOT 

FREE SAJA

KAH KAH KAH

ANUGERAH TELOR PENYU

 

ANUGERAH

TELOR PENYU

KAH KAH KAH

capt salai commented on 

"ANWAR LETAK JAWATAN"

Tak payah nak sangkal..kalau betul pun apa salahnya pkr dah tak ada calon pengganti ke susah2 soh je atok tt jadi presiden pkr kahkahkahArymanchino commented on 

"ABAM DAPAT TELOO"

Sbb tu org tuo2 cakap tolor yg paling bodoh ia lah tolor manusia.Yg batang masok semuo,tolor tu jadi batu sempadan jo..bangang punya tolor...


HOT HOTT TER NOW TERKINI TERKIRI

 
GARIS KIRI

MENANG DI CHILE

AMIN

ANAK MUDA 35 TAHUN

BEKAS AKTIVIS PELAJAR

DINOBAT 

PRESIDEN BARU

KHALAS

CUKONG MESRA MELAYU

 

 CUKONG

MESRA MELAYU

KAHLAS

Unknown commented on 

"TAK MESRA MELAYU 

ATAU TAK MESRA FULUS"

Kah kah kah mesra Melayu ini kena ada huluq huluq tak kira bangsa apa, asal boleh huluq confirm mesra Melayu,sapa dok support Melayu politik Kalau bukan cukong kah kah 


Masih nak tarik sokongan ultra melayu guna melayu Bumiputera ker,yang sejak Merdeka dok pimpin negaraku siapa? Komunis atau yahudi? Mereka mesra Melayu tak ? Jangan Bodoh orang lain Kalau kita sendiri pun Bodoh sakan lah woit kah kah iah

BANJIR DARI UDARA

 


BANJIR 

DARI UDARA

AMIN

ZAMAN RAJA MELAKA SULA HIDUP HIDUP

  ZAMAN 

SULTAN MELAKA 

SULA HIDUP HIDUP

AMIN

Unknown commented on 

"SATU LAGI PUKULAN

 UNTUK PENCURI"

Rampas lelong jual semua hasil dapatan rasuah, papar gambar sekeluarga dalam media baru lah takut kah kah berani rak kah kah