Rabu, 24 Mei 2023

ANWAR MULA SIASAT HARTA DAIM & MADEY


ANWAR MULA 

SIASAT HARTA

DAIM & MADEY

KHALAS

NEW YORK JAKARTA AKAN TENGGELAMNEW YORK

JAKARTA LONDON

BANGKOK AKAN

TENGGELAM

AMIN

KERAJAAN PMX TERUS DITIBAI DAPKenaikan OPR tidak untungkan sesiapa kecuali bank – Guan Eng
KUALA LUMPUR – Kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) sebanyak 25 mata asas kepada 3.00 peratus yang diumumkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada 3 Mei lalu tidak menguntungkan sesiapa kecuali sektor perbankan.

Pengerusi DAP, Lim Guan Eng berkata, penganalisis di Hong Leong Investment Bank Bhd (HLIB) menganggarkan, dalam tempoh setahun pendapatan hadapan, kenaikan kadar 0.25 peratus akan melonjakkan keuntungan bersih bank tersebut sebanyak 3.7 peratus.

Menurut beliau, jumlah itu melebihi RM1 bilion kepada RM30.07 bilion berbanding RM28.99 bilion yang diunjurkan sebelum ini.

“Adakah bank tidak memperoleh keuntungan yang mencukupi?” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Bekas Menteri Kewangan itu berpandangan, normalisasi OPR secara pramatang oleh BNM tidak membantu membendung penyusutan nilai ringgit kepada dolar AS malah mungkin menjejaskan kos pinjaman, mengekang pengembangan perniagaan dan merencat pertumbuhan ekonomi yang mampan.

Beliau menambah, pengukuhan nilai ringgit adalah antara sebab yang disebut oleh mereka yang mempertahankan kenaikan 25 mata asas dalam OPR oleh BNM.

“Boleh diperhatikan dalam tempoh tiga minggu, nilai ringgit telah merosot daripada RM4.45 pada 3 Mei kepada RM4.58 hari ini.

“Sehingga hari ini banyak perniagaan yang terjejas akibat kejatuhan nilai ringgit masih menunggu maklum balas BNM,” jelasnya.

Guan Eng memberitahu, hujah utama BNM untuk kenaikan OPR adalah keperluan untuk mengekang inflasi teras dan melaksanakan normalisasi kadar dasar semalaman berikutan pemulihan ekonomi sepenuhnya daripada pandemik Covid-19.

Ahli Parlimen Bagan itu berkata, terdapat kebimbangan sebenar sama ada kenaikan OPR terkini akan menjejaskan pertumbuhan ekonomi yang mampan, menjadikan lebih sukar bagi Malaysia untuk mengulangi pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) suku pertama yang memberangsangkan sebanyak 5.6 peratus pada suku kedua 2023.

“Menurut S&P Global Market Intelligence, Indeks Pengurus Pembelian (PMI) Pembuatan Malaysia yang diselaraskan mengikut musim kekal di bawah paras 50 mata yang memisahkan pengembangan dan penguncupan bulanan, dengan indeks tidak berubah pada 48.8 pada April 2023.

“Ini adalah isyarat amaran bagi sektor pembuatan Malaysia yang lemah pada permulaan suku kedua tahun ini disokong oleh pertumbuhan perdagangan April 2023 yang jatuh sebanyak 14.5 peratus tahun ke tahun kepada RM198 bilion di tengah-tengah ketidaktentuan ekonomi global,” katanya.

Beliau berkata, terdapat juga kekeliruan mengenai kenaikan OPR sekarang untuk mengawal inflasi teras, apabila inflasi teras sebenarnya menyederhana tanpa sebarang kenaikan OPR, kepada 3.9 peratus pada suku pertama 2023 berbanding suku akhir pada 2022 sebanyak 4.2 peratus.

Selanjutnya, Guan Eng menambah, terdapat dua jeda kadar faedah tanpa kenaikan OPR oleh BNM pada Januari dan Mac 2023, walaupun inflasi teras lebih tinggi pada 4.2 peratus pada suku akhir 2022 berbanding 3.9 peratus pada suku pertama 2023.

“Tiada sebab untuk BNM menaikkan OPR sekarang apabila inflasi teras telah mampu dikawal secara perlahan, malah menghentikan kenaikan OPR pada Januari dan Mac apabila kadar inflasi lebih tinggi.

“Walaupun BNM tidak menaikkan OPR pada Januari dan Mac tahun ini, kedua-dua inflasi utama dan inflasi teras turun ke paras terendah 34 bulan masing-masing pada 3.4 peratus dan 3.8 peratus pada Mac lalu,” jelasnya. –

WOIT

INI PANDANGAN

BEKAS MENTERI

KEEWANGAN

AMIN

GRADUAN

 AKAUNTAN

AUSTRALIA

AMIN

BUKAN GRADUAN

PENGAJIAN ISLAM

LEMBAH PANTAI

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

ANNUAR BOCOR PROJEK GELAP ZAHID


Halalkan DAP rancangan pemimpin UMNO dua tahun sebelum PRU15 – Annuar

KUALA LUMPUR – Bekas pemimpin UMNO,  Annuar Musa mendakwa parti itu sudah menggerakkan langkah penerimaan DAP sebagai rakan sekutu sebenarnya sudah dirancang dua tahun sebelum Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU15).

Jelas beliau, ia dibuktikan apabila ada perkiraan untuk membentuk jajaran baharu semata-mata untuk memberikan sokongan kepada parti komponen Pakatan Harapan (PH) itu.

“Penerimaan DAP ini dirancang oleh pemimpin tertentu dalam UMNO, dua tahun sebelum pilihan raya lagi. Jadi kita akan ceritakan yang sebenarnya nanti jika perlu kita terpaksa dedahkan apa sebenarnya yang berlaku.

“Dua tahun lepas lagi sebelum PRU sudah dibuat perkiraan perhitungan jajaran baru untuk beri sokongan pada DAP sedangkan ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO tak diberitahu.

“Jangan sekarang baru nak reka naratif menghalalkan tindakan kerana naratif itu bukannya naratif yang betul,” katanya dalam satu video berjudul ‘Naratif palsu nak menghalalkan DAP. Saya jawab!’ di Facebook rasminya hari ini.


Bekas Setiausaha Agung UMNO itu berkata demikian merujuk kenyataan Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi yang menjelaskan bagaimana UMNO harus berkawan dengan DAP.

Mengulas lanjut, Annuar berkata, kenyataan Ahmad Zahid mengenai penolakan DAP oleh orang Melayu disebabkan oleh faktor politik adalah sesuatu yang tidak betul.

Jelasnya, UMNO dahulu menolak keras sebarang kerjasama dengan DAP disebabkan oleh idelologi yang dibawa oleh parti tersebut.

“Sejak bila penolakan DAP soal orang Melayu, Cina, kalau soal orang Melayu ada dalam DAP, sekarang Zainal Rampak dulu DAP. Ahmad Nor dulu DAP, Naib Presiden (DAP) lagi.

“Kita orang Melayu semua tidak menerima DAP, sebahagian besar rakyat Malaysia tidak menerima DAP, kerana ideologinya bukan kerana soal bangsa Melayu mahu pun Cina, jangan cuba mereka-reka alasan dan sebab menyembunyikan sebab sebenar,” katanya lagi. – 

ANNUAR BOCOR

PEROJEK GELAP

ZAHID

AMIN

MELAYU BUKAN

TAK SUKA DAP

MELAYU TAK SUKA

ZAHID & NAJIB

AMIN

KHALAS

RESET DENGAN TURUN KE JALAN RAYA

RESET DENGAN

TURUN KE

JALAN RAYA

AMIN

Unknown commented on
 "BELANJA 
BESAR DUIT RAYA"

Perkara terpaling senang dalam hidup kita ini ialah mencari salah orang....tidak kiralah cari salah mahathir,, lebai hadi,, guan eng,, anwar Ibrahim ataupun hishamuddin rais.......persoalannya kemana ianya akan membawa kita? Apa kesimpulan dan apakah tindakan yang perlu kita lakukan? Menukar kerajaan dan kemudian mencari salah orang lain pula atau menerimanya sebagai takdir? Atau mungkin tuan hishamuddin rais boleh bersetuju kalau kita reset balik semua dengan perang? Ekonomi atau senjata?Unknown commented on 
"BELANJA 
BESAR DUIT RAYA"

Nama pun rumah terbuka, takkan pulak bajet rm15 untuk kemungkinan orang yang datang. Kalau bajet rm15, nanti huru hara rumah terbuka pun rakyat bising kan? Boleh bro cari salah, tapi biar cari dengan cara yang betul. Sebelum bising bab cukai, Tanya diri dulu berapa cukai aku bayar...bukan apa aku bayar 6k setahun tapi bab rumah terbuka bagi orang sambut setahun sekali okey saja. Jangan sapu jangan rembat 364 hari yang lain sudah

KALIMAH MAKIN HOT

 Kerajaan harus perhalusi keputusan tarik balik rayuan kes kalimah Allah – Sultan Johor

KUALA LUMPUR – Sultan Ibrahim Sultan Iskandar menegaskan bahawa penerbitan, percetakan, penyiaran dan pengedaran sebarang bahan yang mengelirukan rakyat terutama umat Islam tidak akan dibenarkan di negeri itu selari dengan kedudukan Islam di dalam Undang-Undang Tubuh Negeri Johor 1895.

“Di negeri Johor, fatwa yang diwartakan pada 4 Jun 2009 jelas menyatakan: “Penggunaan kalimah Allah oleh orang bukan Islam adalah tidak diharuskan, tidak dibenarkan serta ditegah dan dilarang.” titah baginda.

Sultan Ibrahim bertitah, Johor juga mempunyai Enakmen Kawalan dan Sekatan Pengembangan agama-Agama Bukan Islam 1991.

Peruntukan undang-undang itu melarang penggunaan kalimah-kalimah yang dikhususkan secara eksklusif untuk umat Islam dan tidak boleh digunakan oleh orang bukan Islam kecuali dalam keadaan atau amalan yang dibenarkan oleh perundangan seperti dalam senikata Lagu Bangsa Johor.

Baginda bertitah demikian dalam kenyataan hari ini.

Titah baginda, peraturan, tindakan kawalan, penguatkuasaan dan penyelarasan tentang kalimah Allah mesti diperinci tanpa menjejaskan fatwa dan enakmen negeri supaya keharmonian dan perpaduan masyarakat majmuk terus terpelihara.

Sehubungan dengan itu, Sultan Ibrahim berpandangan bahawa Kerajaan Persekutan harus memperhalusi dengan cermat keputusan menarik balik rayuan kes kalimah Allah serta kesan-kesannya kerana ia berkait rapat dengan isu yang berada dalam sempadan agama Islam dan sentimen umat Islam negara ini.

Ia susulan keputusan pada 18 April 2023 yang menyaksikan keputusan Kerajaan Persekutuan menarik balik rayuan yang difailkan di Mahkamah Rayuan Putraya terhadap penghakiman Mahkamah Tinggii Kuala Lumpur bertarikh 10 Mac 2021 dalam semakan kehakiman Jill Ireland bt Lwrence Bll lwn Menteri bagi Kementerian Dalam Negeri & Anor.

WOIT

ISU KALIMAH

MAKIN HOTT

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

SOALAN MENGANJING


SOALAN

MENGANJING

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "TALIBAN PEREKSA 
KOTE & LUBANG CIRIT"

TT cuba tengok apa soalan mereka tanya dekat Parlimen? Berapa kos pakai jet, berapa kos buat rumah terbuka MADANI kah kah kenapa nak bayar kah atau nak lihat siapa belanja lebih? Kah kah tanya soalan penting lah apa buat lain buang masa, berapa panjang lemang kah kah kah siapa lah pilih puak bodoh ini semua kah kah

HARGA SAYUR JATUH


HARGA SAYUR

JATUH

AMIN
Amier The Hero commented on
 "KALIMAH ALLAH"

Gula naik harga, itu jam pmx mmg kena kaw² dgn rakyat. Rakyat tak nampak pun menteri² lain, rakyat hanya akan nampak cacat cela kepala negara sahaja!!! Kah kah kah kah

PANAS SUDAH SAMPAI


AWAS !!!!

PANAS 

SUDAH SAMPAI

AMIN

JEMPUATAN RAYA


JEMPUTAN RAYA

DAPUR JALANAN


SEMUA PEMBACA TUKAR TIUB
DI JEMPUT
 DATANG KE JALAN PANGGUNG
KITA MAKAN
KITA BERJOGET
KITA  BERJONGENG
KITA BERHARIMAU
KITA BERTAPAI
KITA BERANGGUR
KITA SESAMA KITA
MERAYAKAN 
WARGA MISKIN KOTA
AMIN


BUKU PERSOALAN NASIONAL


PERSOALAN 

NASIONAL

SEMUA DIJAWAB DALAM BUKU INI

SILA DAPTKAN DI KAWAH BUKU
011-29-47-02-06
CETKAN KE DUA
AMIN
Unknown commented on
 "TUNJANG POLITIK 
PARTI MELAYU"

Apakah tunjang rasuah kuat? Nak tanya soalan TT? Kenapa orang kita suka pencuri penyamun perompak yang sudah jatuh hukum maksud sudah kenal pasti salah tapi masih sokong? Kenapa puak agamawan yang memang tak layak jadi pemimpin pun dapat sokongan orang kita? Kenapa TT? Ada sebab? Tolong beri pencerahan sedikit sebab sekian lama negara ini sampai tahap begini tapi masih kita semua sokong pemimpin dikenali sebagai perasuah perompak pencuri? Kenapa terima kasih wahai TT budiman??? Kah kah kah jangan lupa, itu trade mark TT

PROJEK TUMBANGKAN ANWAR BOCOR


PROJEK 

TUMBANGKAN

ANWAR BOCOR

AMIN

TUNJANG POLITIK PARTI MELAYU

Kerajaan tidak stabil tanpa tunjang parti Melayu, kata penganalisis

TANPA tunjang sebuah parti Melayu, pentadbiran kerajaan tidak akan stabil kerana majoriti penduduk di negara ini terdiri daripada orang Melayu, kata penganalisis politik tanah air.

Anggaran penduduk semasa Malaysia yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan pada Julai 2022 menunjukkan orang Melayu berjumlah 57.7%, Cina 22.8%, Bumiputera 12.2% sementara India 6.6%.

Statistik itu juga menunjukkan peningkatan jumlah penduduk Bumiputera sementara penduduk Cina dan India menurun.

Penganalisis politik mengakui Umno yang menjadi tunjang kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini membantu memberikan kestabilan kepada pentadbiran kerajaan namun parti itu semakin kehilangan sokongan orang Melayu, termasuk pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tahun lalu.

Aktivis politik dan penulis Hishamuddin Rais berpendapat tanpa tunjang parti Melayu dalam gabungan yang membentuk kerajaan di Malaysia, sesebuah pentadbiran itu akan terumbang-ambing.

“Dalam politik hari ini, kerajaan ini tak stabil dan terumbang-ambing tak tentu hala (tanpa tunjang) jadi perlunya parti Melayu yang menjadi tunjang atau ‘hegemon’.

“Kalau dahulu tunjangnya Umno, sama ada dia baik atau buruk, itu persoalan lain. Sekarang tidak ada lagi, sudah runtuh sejak PRU14, sebab itu dia (kerajaan) terumbang-ambing,” kata Hishamuddin.

Keadaan itu katanya akan berterusan sehingga wujudnya sebuah parti politik Melayu baharu yang mampu menjadi tunjang dalam kerajaan.

Jelas Hishamuddin, parti tunjang itu penting kerana ia menentukan garis hala tuju politik tanah air.

“Parti tunjang perlu dalam pentadbiran negara, di Tanah Melayu tunjangnya orang Melayu, ini hakikat. Tunjang inilah yang menjadi definisi menentukan gerak dan garis hala tuju politik negara. Orang Melayu akan memastikan hala tuju politik negara.

“Parti yang menjadi teras, tunjang, atau hegemon yang wajib diadakan adalah sebuah parti Melayu, ini hakikat persejarahan pada ketika ini.

“Kita perlukan tunjang ini untuk bimbing negara ini,” katanya dalam satu wawancara bersama The Malaysian Insight di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Populariti Umno, yang menjadi tunjang kepada kerajaan sebelum ini, terus merosot dalam setiap pilihan raya umum sejak 2008, sehinggalah yang terakhir dalam PRU15 pada November 2022.

Dalam PRU15, Umno hanya menang 26 kerusi Parlimen daripada 30 kerusi yang dimenangi oleh BN daripada keseluruhan 222 kerusi di Dewan Rakyat.

Sebagai perbandingan, pada PRU11 pada 2004, BN menang 198 kerusi Parlimen dengan Umno menguasai 109 kerusi.

Pada PRU12 pada 2008, Umno hanya menang 79 kerusi sementara BN yang menang keseluruhan 140 kerusi juga buat pertama kali hilang majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat sejak 1969.

Prestasi BN kemudiannya terus menurun pada PRU13 pada 2013 apabila hanya mampu menang di 133 kerusi dengan Umno menang 88 kerusi.

PRU14 kemudiannya menyaksikan BN hilang kuasa buat pertama kali sebagai kerajaan kepada Pakatan Harapan (PH) dengan sekadar mendapat 79 kerusi, manakala Umno pula sekadar mendapat 54 kerusi.

Hishamuddin tidak menolak isu skandal dan salah guna kuasa yang memberi imej buruk kepada parti sebagai antara punca menurunnya sokongan Melayu kepada Umno dari satu pilihan raya ke satu pilihan raya.

Beliau menyebut beberapa pemimpin Umno terpalit dengan pelbagai skandal mega, termasuk bekas presidennya Najib Razak yang kini menjalani hukuman penjara di mahkamah.

Umno juga katanya berdepan pergelutan politik dalaman sehingga beberapa pemimpin yang dilihat tidak selari dengan pucuk pimpinan disingkirkan selepas PRU15, membuatkan orang Melayu semakin menjarakkan diri daripada parti itu.

Selepas PRU15, PH membentuk kerajaan perpaduan bersama BN dan parti di Sabah dan Sarawak.

Gabungan itu bagaimanapun dilihat tidak mempunyai dukungan majoriti Melayu yang kini dikuasai pembangkang Bersatu dan PAS dalam Perikatan Nasional (PN).

“Parti tunjang atau ‘hegemon’ itu perlu, PH tidak memiliki sokongan Melayu, (sokongan Melayu) mungkin antara 10% hingga 15%.

“Ini tidak menjamin kestabilan kerajaan, sebab Melayu yang lari daripada Umno pergi kepada Bersatu dan PAS. Melayu dah kehilangan punca,” kata Hishamuddin.

Disebabkan itu katanya, pertandingan mendapatkan sokongan ahli Parlimen bagi membentuk kerajaan daripada mana-mana pihak akan terus berlarutan.

“Seperti berlaku kepada pentadbiran Muhyiddin Yassin, Ismail Sabri Yaakob dan sekarang Anwar Ibrahim, dahulunya yang selalu bising ada cukup bilang (untuk bentuk kerajaan) adalah Anwar, sekarang musuh Anwar pula… dah terbalik,” katanya.

Kerajaan perpaduan pimpinan Anwar hari ini terdiri daripada 19 parti politik dengan 148 ahli Parlimen, berbanding 74 ahli Parlimen menyokong PN.

Seramai 77 ahli Parlimen kerajaan pula adalah Bumiputera beragama Islam, manakala 16 Bumiputera bukan Islam, Cina seramai 43, manakala 12 ahli Parlimen etnik India.

Katanya, walaupun ada beberapa parti selain Umno yang berteraskan Melayu dan Islam, masih belum kelihatan ada pihak yang mampu memainkan peranan seperti Umno suatu ketika dahulu sebagai parti tunjang dalam gabungan politik.

Hishamuddin berkata, Umno hari ini juga dilihat sukar untuk kembali kepada kedudukan berkenaan disebabkan parti itu begitu rosak.

“Umno sama ada boleh kembali menjadi tunjang atau tidak, saya tak tahu, tapi mereka ada sejarah yang bobrok dan haprak, macam-macam kes, sepatutnya peranan itu dimainkan Bersatu tetapi mereka baharu dan tidak tersusun secara organisasi, pemimpinnya juga bekas pemimpin Umno.

“PAS boleh jadi parti besar, kalau garisan ke tengah, orang sekarang takut kepada PAS bukan kepada Islam sebab PAS ganggu cara hidup di Malaysia, mereka selalu berbincang hal sesudah mati sedangkan kita nak bincang soal kehidupan,” katanya.

Malah, terdapat juga orang Melayu katanya yang menolak PAS.

“Ada Melayu rasa geli, takut dan tidak berani, cuak dengan PN kerana PAS… PAS ini DAP Melayu, DAP ini pula PAS Cina,” katanya.

Manakala dalam gabungan PH pula, Amanah katanya dilihat berpotensi menjadi parti tunjang sekiranya meletakkan garis Islam demokrat yang betul.

“Amanah satu parti baharu, saya melihat Amanah satu parti masa depan tapi harus bawa garis politik Islam demokrat. Ini memerlukan pertembungan fikiran yang bagus tetapi pada tahap ini saya tidak nampak, saya lihat potensi Amanah untuk jadi parti tunjang.

“Ada Islam ada Melayu, ke kanan tak sekanan PAS, tapi ada garis demokrat,” katanya.

Namun begitu, setakat ini katanya tiada parti dan pemimpin politik yang mampu merealisasikan perkara itu.

“Seorang pemimpin parti politik yang fikir garis baru dia akan dapat sokongan rakyat, harus gunakan fikiran keintelektualan itu, harus berfikir luas.

“Saya tak kata PKR, Bersatu, PAS, mereka ini tak mampu tapi saya belum lihat mereka lakukan itu, masih kitar semula idea lama,” jelasnya.

Sementara itu, penganalisis Ilham Centre pula berpandangan, Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang bakal menjadi petunjuk jelas sama ada Umno benar-benar hilang sokongan orang Melayu atau kehilangan itu bersifat sementara.

Pengarah Eksekutif Ilham Centre Hisommudin Bakar berkata, ketika PRU15, penolakan itu mungkin berpunca daripada faktor sabotaj dari dalam parti itu sendiri, selain keupayaan besar-besaran PN dalam kempen mereka.

“PN dilihat terampil dengan kempen agresif, jenteranya, memang kena pada masa itu menyebabkan kelompok atas pagar melihat Umno dah tak boleh harap jadi mereka beralih.

“Pengundi Umno kekal, tak lari jauh pencapaian PRU14 dan PRU15, cumanya Umno dan BN tak dapat pertambahan undi baharu. Kelompok atas pagar yang bukan ahli parti mungkin mereka pertimbang boleh sokong Umno, tapi perang psikologi dimenangi PN mengalih sokongan kelompok berhayun ini memberi sokongan kepada PN.

“Kalau berdasarkan keputusan PRU15 Umno bukan lagi tunjang orang Melayu, cuma kita tidak tahu adakah ia bersifat kekal atau sementara peralihan kepada PN,” katanya.

Beban itu katanya terletak di bahu Umno untuk membuktikan mereka mampu menarik kembali kumpulan itu lebih-lebih lagi dengan kelebihan mereka berada dalam blok kerajaan.

“Kumpulan yang tidak selari dengan pucuk pimpinan dahulu sudah dibersihkan selepas pemilihan Umno baru-baru ini. Bila Umno jadi kerajaan sudah tentu kempen perkauman dan agama tidak lagi berulang.

“Kekuatan Umno akan teruji dengan PRN kali ini, referendum Melayu akan dilihat dalam enam negeri ini sama ada Melayu kembali sokong BN dan Umno atau pola itu sudah beralih kepada PN,” tegasnya.

Walaupun bilangan ahli Parlimen Melayu dan beragama Islam membentuk sebahagian besar daripada wakil rakyat kerajaan, pertembungan akan berlaku disebabkan kelompok terbesar rakyat Melayu kini berada di dalam garis pembangkang.

Keadaan itu katanya akan mewujudkan tekanan psikologi kepada orang Melayu, yang membentuk majoriti daripada lebih 30 juta rakyat di negara ini.

“Isu yang berlaku, seperti kalimah Allah, isu berkait ekonomi pembangkang bangkitkan isu itu akan disambut orang Melayu sebab psikologinya mereka mewakili segmen terbesar dalam komposisi Melayu.

“Jadi kerajaan ini memang agak berusaha keras untuk meyakinkan pengundi Melayu dalam dasar yang mereka kemukakan,” katanya.

Katanya, PRN itu juga bakal membuktikan sejauh mana pengundi Melayu mampu menerima kerjasama PH dan BN, khususnya ahli Umno sendiri.

“Sinergi antara PH dan BN diharapkan diterima segmen pengundi Melayu, ataupun rakyat majoriti Melayu boleh terima formula ini.

“Kalau Melayu masih skeptikal dan tak dapat terima pembentukan kerajaan ini, bagi parti diwakili Umno, itu akan memberikan satu masalah kepada kestabilan kerajaan sebab mereka memang akan bergantung kerusi majoriti Cina dan kerusi bercampur,” katanya.

Kajian Ilham Centre pada Mac 2023 pula katanya menunjukkan ahli Umno masih sukar memberikan jawapan sama ada mereka akan mengundi Umno, sedangkan pengundi PH pula menyatakan sebaliknya.

“Perpindahan undi BN kepada PH ini jadi tanda tanya, nampak sukar mereka beri undi andai kata kerusi itu ditandingi PH dan orang Umno nak turun mengundi, agak sukar mereka nyatakan kepada kami sama ada akan undi calon PH atas faktor adanya DAP dan Anwar.

“Tapi bagi penyokong PH, di kerusi ditandingi BN orang PH boleh berikan kenyataan mereka boleh undi calon BN atas faktor mereka tak boleh terima PN yang adanya PAS, antara alasan itu mereka lebih menerima untuk mengundi Umno,” jelas Hisommudin.

Hisommudin bagaimanapun berkata, Umno dan BN harus merangka pelan strategi baharu bagi PRU16 sekiranya pola sama berulang di PRN nanti.

“Solusinya yang kita lihat memang kalau ikut strategi PH ingin melihat Umno pulih kembali sokongan kepada Melayu kerana dalam PH tiada yang boleh tarik sokongan Melayu, Amanah dan PKR itu bukan parti bercitra Melayu.

“Itu masalah yang akan berterusan dihadapi PH. Maka apabila mereka bergabung dalam kerajaan perpaduan, BN bawa 30 kerusi termasuk MCA dan MIC, kebergantungan undi Melayu hanya diharapkan kepada Umno,” katanya. – 24 Mei, 2023.

TANPA TUNJANG

NEGARA

 TERUMBANG

AMBING

AMIN

INI SEDANG

 BERLAKU

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

MCA MARAH ZAHIDZahid patut utamakan komponen BN, bukan DAP, kata MCA

AHMAD Zahid Hamidi mesti berpegang kepada prinsip Barisan Nasional (BN) dan berhati-hati dalam semua perkara berkait hubungan atau kerjasama gabungan itu dengan Pakatan Harapan (PH), kata Setiausaha Agung MCA Chong Sin Woon.

Zahid selaku pengerusi BN juga diingatkan supaya menjaga kepentingan dan mengutamakan parti-parti komponen dalam BN, bukannya mengutamakan PH terutamanya DAP, tambahnya.

“Kerjasama antara BN dan PH perlulah ada timbal balas dan menguntungkan kedua-dua pihak,” kata Chong dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Zahid yang juga presiden Umno dua hari lepas, bahawa usaha untuk memujuk ahli Umno dan MCA  menyokong calon DAP pada pilihan raya negeri (PRN) tidak mustahil untuk dilakukan walaupun sukar.

“Dulu pengundi BN memberi sokongan kepada calon MCA dan MIC. 

“Untuk itu, kita akan gunakan keadah yang sama bukan atas nama parti, tetapi atas rasa kebersamaan dalam kerajaan perpaduan,” katanya seperti dilapor media.

Dalam kenyataannya hari ini, Chong selain itu menegaskan apa sahaja pendirian dan pandangan MCA mestilah dikeluarkan oleh pemimpin parti itu, bukannya pihak lain. – 22 Mei 2023. 

DULU MCA

AMOI CUN

KETAT BERGETAH

KAH KAH KAH

SEKARANG 

DAH LOHE

KAH KAH KAH

BONTOT DAP

MASIH KETAT

KAH KAH KAH

KALAU TAKDA

DAP ZAHID AKAN

MASUK PENJARA

KAH KAH KAH

PAS  & BERSATU

PEGANG KUNCI

ISTANA KAJANG

AMIN

KHALAS

APA BOLEH TANAM KITA TANAM

Petani tuntut penyelesaian jangka masa panjang atasi isu lambakan sayur

ISU lambakan sayur yang berlaku sekarang akibat persaingan di pasaran antara bekalan sayur tempatan dan import sehingga memaksa segelintir petani membuang hasil tanaman mereka, memerlukan satu penyelesaian jangka masa panjang, kata beberapa petani.

Mereka memberitahu The Malaysian Insight keadaan sama sudah berlaku berulang kali namun setiap kali itu pihak berkuasa menawarkan penyelesaian jangka masa pendek menyebabkan isu itu tidak pernah selesai dan sering berulang.

Suhaimi Mat Isa, 47, yang mengusahakan tanaman terung dan tembikai wangi di Durian Tunggal, Melaka bersama rakannya berkata permintaan pemborong untuk membeli hasil mereka mula berkurangan selepas sambutan Tahun Baru Cina pada Februari lepas.

Keadaan semakin kritikal pada awal bulan ini apabila langsung tiada pemborong yang datang, memaksa mereka akhirnya membuang hampir 30 bakul terung.


“Kita terpaksa buang sebab terung ini macam mana pun kita kena petik kalau tidak pokok kita akan rosak. Masalahnya pemborong yang selalu beli dekat kita tak datang.

“Jadi kita tak ada pilihan selain terpaksa buang sahaja tanaman kita,” katanya.

Suhaimi berkata selepas rakannya dua minggu lalu memaparkan video hasil terung yang mahu dibuang, wakil Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) datang ke kebun mereka untuk membeli sebahagiannya.

Namun baginya tindakan agensi itu hanya langkah jangka masa pendek dan tidak menyelesaikan masalah sebenar yang mereka hadapi.

Suhaimi percaya isu lambakan sayur timbul akibat tiadanya kawalan terhadap kemasukan sayur import terutamanya dari Thailand dan China.

Keadaan ini diburukkan lagi dengan pengeluaran skala besar sayur-sayuran di Cameron Highland yang menyebabkan stok pertanian di pasaran melebihi daripada permintaan.

Itu belum lagi diambil kira kesan kenaikan kos pengeluaran seperti baja dan racun, yang juga menambah beban petani, katanya.

“Itu yang saya kata, Fama datang beli dengan harga paling minimum, biasa harga ladang kita tolak dalam sekitar 80 sen ke seringgit untuk sekilo, jadi memang yang kita dapat lagi rendah daripada itu.

“Tapi tak apalah, asalkan kita tak terlalu rugi sangat. Cuma permintaan kita, ada penyelesaian jangka masa panjang,” katanya.

Misalnya, beliau mencadangkan supaya kerajaan mengawal kemasukan sayur import dengan mengenakan kuota tertentu.

“Kita bukan nak minta kerajaan mansuh (import) tapi kita nak sistem yang lebih teratur, kawalan dalam sayur import dan stok bekalan itu sentiasa dipantau sama ada kurang atau lebih supaya petani dapat bersedia,” katanya.

Pada bulan lepas, kira-kira 500 pekebun di Tanah Tinggi Lojing dekat Gua Musang mendakwa terpaksa membuang ribuan tan sayur yang tidak terjual.

Mereka mendakwa masalah itu berlaku apabila pengeluaran sayur tempatan meningkat selepas berakhir musim tengkujuh, sementara bekalan import dari Thailand dan China juga dibawa masuk ke Malaysia.

Ini menyebabkan harga sayur tempatan turun antara 30 hingga 60% sejak Februari lalu.

Kejadian yang sama pernah berlaku ketika pandemik Covid-19 apabila 60% hasil tanaman sayur dan bunga di Tanah Tinggi Lojing ketika itu tidak dapat dijual kerana pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP).

Masalah sama dihadapi oleh pengusaha cili kampung dari Pekan, Pahang, Siti Nurul Huda Sheh  Anwar, 34, yang kemudiannya mengiklankan hasil tanamannya untuk dijual melalui Facebook.

Siti berkata isu lambakan ini berlaku kerana secara kebetulan pengeluaran cili bagi pekebun lain juga berlaku serentak selain bertembung dengan kemasukan sayur import.

“Jadi bila ada lambakan, permainan harga pun berlaku. Macam cili kampung ini biasa harga ladang RM20-30 sekilo.

“Tapi disebabkan isu lambakan ini, pemborong nak tolak harga cili ini bawah RM15, jadi memang dari situ kita dah rugi sebab tanaman cili ini termasuk dengan kos lain seperti baja, benih dan racun,” katanya.

Siti Nurul Huda mengusahakan kebun cili bersama suaminya sejak tahun 2020, ketika negara berdepan dengan pandemik Covid-19.

Kerana pandemik, Siti dan suaminya mengambil keputusan untuk berhenti kerja di Kuala Lumpur dan terus pulang menetap di kampung dengan untuk kos sara hidup lebih rendah berbanding di bandar.

“Tapi sebagai petani kita memang berdepan dengan cabaran sebab kenaikan kos input. Walau pendapatan kasar dengan hasil tanaman cili kita dapat RM10,000 bagi satu musim iaitu dalam empat bulan tapi itu belum ditolak dengan kos input anggaran RM5,000.

“Kemudian dalam RM5,000 itulah kita nak bertahan untuk hidup sampai kita dapat hasil cili, kadang kami suami isteri ini tak bergaji pun,” luahnya.

Bagi pemborong sayur di Pasar Chabang Tiga, Kuala Terengganu, Mamat Embong, dia sudah tidak lagi mengambil bekalan timun Jepun dari Cameron Highland sejak awal bulan lepas.

Katanya, biarpun timun Jepun dijual borong dengan harga murah antara 30 hingga 50 sen sekilogram namun beliau mahu memberi keutamaan kepada petani tempatan.

“Keutamaan kita adalah kepada pengusaha tempatan, sebab kita pun dah selalu berurusan dengan mereka. Kebanyakan pemborong di pasar ini memang tak ambil sangat sayur import ini… stok sayur daripada pengusaha tempatan dah boleh tampung permintaan.

“Jadi kita tak ambil sayur dari luar,  jadi sebab itu tak ada isu lambakan sayur di Terengganu,” katanya.

The Malaysian Insight sudah menghubungi Pengarah Fama Aminuddin Zulkifli untuk mendapatkan pandangan dan masih menunggu jawapan balas beliau.  – 24 Mei, 2023.

NEGARA KITA

WAJIB TANAM

SUMBER

MAKANAN

SENDIRI

AMIN

YANG TAK

TUMBOH BILA

DI TANAM

BOLEH IMPOT

AMIN

YANG  LAIN

APA BOLEH TANAM

KITA TANAM

AMIN

APA BOLEH

PILIHARA KITA

PILIHARA

AMIN

YANG LEBIH 

DI EKSPORT

YANG LEBIH KITA

TIN KAN

KITA BOTOLKAN

AMIN

MAKANAN 

ADALAH SENJATA

AMIN

NEGARA YG

IMPOT MAKANAN

ADALAH NEGARA

LEMAH

AMIN

SENANG KENA

PAU

AMIN

KHALAS