Khamis, 10 Mac 2022

RUSIA DAH KALAH - MENGIKUT PENG ANAL INI

 

MENGIKUT 

PENDAPAT 

PENG ANAL

RUSIA DAH KALAH

AMIN

TUNGGU MASA

SERAH DIRI UNTUK

BERDAMAI

KAH  KAH KAH

AL-KAWAHLI KATA BANGSA JOHOR KURANG ISLAM

 


Hadi perlu rujuk Muhyiddin sebelum tuduh rakyat Johor kurang kesedaran Islam

JOHOR BAHRU –  Hadi Awang Al-Kawali diminta merujuk kepada Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Muhyiddin Mohd. Yassin sebelum mengeluarkan kenyataan mengenai pemahaman politik Islam dalam kalangan penduduk di negeri ini.

Pengerusi Veteran UMNO Johor, Datuk Othman Jais berkata, Muhyiddin yang juga Presiden Bersatu pernah menjadi menteri besar Johor selama dua penggal dan memahami bahawa ajaran Islam diamalkan dengan baik di negeri itu. 

“Kalau Tan Sri Muhyiddin terlupa ataupun tidak ingat boleh merujuk kepada mantan Exco agama yang lepas Tosrin Jarvanthi apa yang kerajaan negeri sudah buat.

“Kalau dilihat soal pendidikan dan budaya kita berani mengatakan anak-anak Johor dan bangsa Johor ini boleh menulis Jawi berbanding tempat lain.

“Kalau kata Johor ini tidak mengamal cara Islam, kita tak dapat terima. Kita boleh buktikan banyak masjid, surau dan sekolah agama dibina,” katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.


Pengerusi Veteran UMNO Johor, Othman Jais bercakap pada sidang media khas bagi menjawab dakwaan  Hadi Awang Al-Kawahli sempena kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor di di Dewan Badan Perhubungan UMNO Negeri Johor, Johor Bahru. 

Beliau menjawab tuduhan Hadi Al-Kawahli yang mendakwa kurangnya kesedaran politik Islam di Johor sebelum ini menjadi punca parti itu tidak mampu menawan hati penduduk di negeri itu.

Presiden Pas itu dipetik sebagai berkata, kesedaran politik Islam di Johor kurang berbanding di Kelantan dan Terengganu, di mana parti tersebut bertapak kukuh.

Sementara itu Othman menggesa  Hadi Al-Kawahli supaya memohon maaf kepada umat Islam berikutan tuduhan yang dilemparkan pemimpin Pas itu.

“Kita sebagai orang Islam kalau sudah buat salah mesti mohon maaf. Kalau tidak mohon maaf menunjukkan kita ini bongkak.

“Tak wajar sebagai umat Islam kita tidak bermaaf-maafan antara satu sama lain. Jangan kerana perbezaan politik kita mengorbankan budaya kita sebagai umat Islam,” tegasnya.

Tambah Othman, sekiranya kepimpinan Pas menunjukkan tauladan yang elok sudah pasti masyarakat akan mengikuti parti itu.

Namun malangnya, Pas tidak memberikan contoh yang baik untuk diikuti oleh rakyat Johor.

Justeru beliau mengingatkan Hadi Al-Kawahli supaya tidak mencampurkan politik dengan agama.

“Pas menggunakan Islam. Sebagai orang politik kita tidak patut gunakan Islam.

“Kalau kita ingat amanat  Hadi al-Kawahli berkahwin antara antara satu sama lain, nikah tidak sah, wujud dua imam, keluarga bercerai-berai kerana perbezaan politik

“Ini tak wajar. Patut sebagai orang Islam menunjukkan ajaran Islam yang sebenar bukan berpolitik sahaja,” kata Othman.

Tambah Othman banyak negeri telah menjadikan Johor sebagai contoh dalam sistem pendidikan Islam sekaligus menunjukkan negeri itu paling hadapan dalam menjunjung ajaran Islam.

Hadi Al-Kawahli sebelum ini dilaporkan berkata, sungguhpun Pas membuka cawangan parti di Johor lebih awal berbanding di negeri lain, ia gagal mencapai matlamat diharapkan.

“Jumlah orang Melayu di Johor begitu besar. Memang harapan Dr Burhanuddin al-Helmy (bekas Yang Dipertua Pas) kita berjaya menang di Johor (PRU 1959).

“Cuma ramalan pimpinan kita pada masa itu tidak berlaku, walaupun Johor ketika itu banyak sekolah agama, dia belajar fardu ain, sembahyang, puasa, zakat dan haji.

“Jadi masalahnya kesedaran politik Islam kurang di Johor. Lain dengan di Kelantan dan Terengganu kerana di situ banyak guru pondok yang terlibat dengan gerakan Hizbul Muslimin yang menentang penjajah Inggeris,” katanya.

 

DULU UMNO

KAPIR KERANA

BAIK DENGAN

CUKONG MCA

KAH KAH KAH

SEKARANG

BANGSA JOHOR

KURANG ISLAM

KAH KAH KAH

WOIT

ISLAM JENIS

RUSIA KE....OPPS..

SILAP 

JENIS RUSS SILA

BUKAN RUSS SIA

KAH KAH KAH

KALAU IKUT

AL-KAWAHLI

ISLAM NI BERUBAH

UBAH

KAH KAH KAH

KETIKA TAK JADI

MENTERI SEMUA

KAPIR

KAH KAH KAH

BILA ADA

MUFAKAT NASIONAL

PENCURI PUN

JADI SUCI

KAH KAH KAH

BILA JADI MENTERI

BERTARAF

 SAMI VELU

 PUNAT GULAI

DAGING SEKAWAH

MASUK 

 SEEKOR BABI

PUN OKAY

KAH KAH KAH

DULU SEKETUL

DAGING BABI

HARAM GULAI

LEMBU SEKAWAH

KAH KAH KAH

KAWAHLI OO

KAWAHLI

AMIN

KHALAS

BUKAN HANYA TUKANG KEBUN DAN TUKANG SAPU

 Tiada dokumen sah, 33 Pati ditahan di universiti swasta, kata imigresen

SERAMAI 33 warga asing yang disyaki tidak memiliki dokumen perjalanan sah ditahan di sebuah universiti swasta di Semenyih, Isnin lepas.

Ketua Pengarah Imigresen Khairul Dzaimee Daud berkata pendatang tanpa izin yang ditahan itu bekerja sebagai tukang cuci serta tukang kebun dan terdiri daripada 27 warga Indonesia, empat rakyat Pakistan selain masing-masing seorang warga Bangladesh dan Nepal.

Beliau berkata hasil risikan mendapati kesemua pendatang tanpa izin berusia lingkungan 22 hingga 67 tahun itu bekerja dari 7 pagi hingga 4.30 petang dalam kawasan universiti berkenaan.

“Hasil maklumat risikan diperoleh, pekerja warga asing ini bekerja di universiti ini lebih kurang dua tahun dan tidak pernah memiliki Pas Lawatan Kerja Sementara (PLKS) serta tiada dokumen pengenalan diri.  

“Syarikat menggajikan warga asing ini juga dikatakan tidak pernah memohon PLKS bagi pekerjanya dan tujuh saman saksi dikenakan ke atas pengurus serta penyelia di syarikat tersebut bagi mengesan majikan sebenar,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Saman saksi merujuk kepada yang notis diberikan kepada individu terbabit untuk hadir ke Jabatan Imigresen bagi tujuan siasatan.

Khairul Dzaimee berkata semasa serbuan dilakukan, pendatang tanpa izin itu cuba melarikan diri dengan memanjat bukit di belakang bangunan asrama pelajar dan ada antara mereka cuba mengaburi mata pihak berkuasa dengan membuka pakaian seragam serta menggantikan dengan pakaian biasa. 

“Ada juga bersembunyi di dalam bilik kecil namun segala usaha pendatang tanpa izin ini berjaya dipatahkan dengan tindakan pantas anggota yang melakukan serbuan.

“Kesalahan yang dikenal pasti ialah tiada dokumen pengenalan diri, tinggal lebih masa, langgar syarat pas dan kesalahan lain yang melanggar Akta Imigresen,” katanya.

Beliau berkata mereka akan ditempatkan di Depot Tahanan Imigresen Bukit Jalil untuk siasatan mengikut Akta Anti-Pemerdagangan Orang dan Anti-Penyeludupan Migran (ATIPSOM), Akta Imigresen 1959/63, Akta Pasport 1966 serta Peraturan-Peraturan Imigresen 1963. – Bernama, 9 Mac, 2022.

INI LANGKAH

BAIK

AMIN

TAPI JANGAN

JADIKAN MACAM

NAK TUNJUK

IMIGRISEN

BUAT KERJA

AMIN

HANYA TANGKAP

TUKANG KEBUN

TUKANG SAPU

AMIN

TANGKAPAN

TAK LENGKAP

TAK TUNTAS

AMIN

DALM BANGUNAN

ADA RATUSAN

 PELAJAR

SWASTA DARI

LUAR NEGARA

AMIN

PEREKSA RAPI

DOKUMEN  VISA 

MEREKA

AMIN

KOLEJ & UNI SWASTA

JADI SARANG LUBUK

 PENDATANG

HARAM 

AMIN

PALING

RAMAI DARI

CHINA MERAH

AMIN

KHALAS

SATU LANGKAH BIJAK

 
Loke cadang lanjutkan MoU, tangguh PRU15

SETIAUSAHA Organisasi Kebangsaan DAP Loke Siew Fook mahu Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob mempertimbangkan untuk melanjutkan memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani antara Pakatan Harapan (PH) dan Putrajaya tahun lepas.

Loke (PH-Seremban) berkata penularan wabak Covid-19 disebabkan oleh strain Omicron adalah alasan yang baik untuk menangguhkan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Beliau berkata sama ada akan ada perjanjian lain bergantung kepada sama ada Ismail boleh menyampaikan terma MoU semasa.

Beliau berkata beberapa calon dalam kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor disahkan positif Covid-19 dan menjejaskan kempen mereka selepas terpaksa dikuarantin.

PRN Johor akan diadakan pada Sabtu ini.

Loke berkata beliau mencadangkan perkara itu dibincangkan selepas undang-undang anti-lompat parti diluluskan.

“Kita boleh membuat persetujuan bahawa sementara Covid-19 masih menular kita boleh menangguhkan pilihan raya umum kemudian,” katanya di Dewan Rakyat semasa membahaskan Titah Diraja pagi tadi.

Di bawah MoU yang ditandatangani Ismail pada 13 September lepas Putrajaya bersetuju pembubaran Parlimen tidak akan diteruskan sehingga 31 Julai 2022.

Antara bidang utama pembaharuan yang digariskan dalam MoU adalah untuk mentransformasikan pentadbiran, memperkasakan Parlimen dan mengukuhkan kebebasan badan kehakiman.

Dalam satu kenyataan pada Januari Ketua Komunikasi PKR Fahmi Fadzil berkata 13 daripada 18 perkara dalam MoU sudah dilaksanakan.

Salah satu tuntutan utama dalam MoU itu ialah mewujudkan undang-undang anti-lompat parti untuk menghalang ahli Parlimen daripada berpaling tadah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Wan Junaidi Tuanku Jaafar berjanji Putrajaya akan meneruskan perubahan dalam mesyuarat Parlimen semasa. – 10 Mac, 2022.

SATU LANGKAH

BIJAK & BAIK

AMIN

DAHULUKAN

ORANG RAMAI

DARI GILA KUASA

AMIN 

LEBIH PENTING

KITA SAILANG

PROJEK KLUSTER

MAHKAMAH

AMIN

LAGI BIJAK 

KITA SOKONG

TIM SABRI 144

DARI DIKACAU

OLEH KLUSTER

MAHKAMAH

AMIN

 MUSUH UTAMA 

SEKARANG IALAH 

KLUSTER MAHKAMAH

 AMIN

KHALAS

ORANG BAIK LAGI BIJAK WAJIB MASUK POLITIK

 


SOSOK BAIK

SOSOK JUJUR

SOSOK BIJAK

WAJIB AKTIF

BERPOLITIK

AMIN 

JIKA TIDAK

 NEGARA 

BERTAMBAH

 PALAT

KHALAS

Unknown commented on

 "MELAWAN PERLU DIATUR DAN DISUSUN BUKAN SEMBERONO"

Botul tu Enche' Zaharuddin Ahmad, gunakan kepakaran kita untuk membangunkan seluruh rakyat dalam semua aspek, rakyat membangun negara turut membangun, maju dan makmur. Tak perlu nak cucuk sana sini dan memihak kepada sesiapa, Yankee Dodo ke, Rusia ke atau China Merah. Gunakan kebijaksanaan dalam berdiplomasi untuk mendapatkan segala kebaikan yang memihak kepada kita untuk kita maju ke hadapan. Lakukan seperti Switzerland. Untuk itu kita mesti ada pemimpin yang hebat, bijak, berpandangan jauh dan paling PENTING meletakkan kepentingan seluruh rakyat dan negara dari kepentingan peribadi, keluarga dan kroni. Bila rakyat dan negara maju secara langsung peminpin itu akan disanjung dan diingati sepanjang masa. Bukannya peminpin seperti yang kita ada sekarang dan yang dah lesap yang telah memecahbelahkan rakyat, mencuri harta rakyat, menipu, mengentot anak dara atau bini orang, munafik, hipokrit, pendek kata segala perangai celaka yang dipertuntunkan oleh peminpin-peminpin sedemikian. Majoriti rakyat akan bersetuju peminpin-peminpin palsu, HAPRAK dan tidak berkebolehan sedemikian dicaci, dikritik, dipersendakan, dicemuh, diperlekehkan oleh rakyat. Memang padan pun. Ramai sekarang masuk politik nak jadi peminpin setakat nak cari makan, memperkayakan diri, keluarga dan kroni serta nak tunjuk lagak bodoh mereka dan mengejar pangkat gelaran untuk bermegah-megah dan menyalahgunakan kuasa dan gelaran tersebut untuk kepentingan sendiri. Jadi tak salah bila rakyat menjerit CELAKA KAU !


KITA WAJIB UBAH BUDAYA POLITIK KITA

 


KITA WAJIB

UBAH BUDAYA

POLITIK KITA

AMIN

JIKA TAK KITA

SEMUA RANAP

KHALAS

panglimo potaseh commented on

 "DULU SESAT 

SEKARANG SAHABAT"

Pak Tam royak ..yang salah pengundi juga ..yang betol chalon yang menang ..Pak Tam 100% betol. Siapa pula Pengundi kita yang dah 5 keturunan buat salah tu ..dah macam ayam, tiap kali nak di sembelih kita tangkap dengan tabor nasik basi atas tanah. Apa pilihan yang pengundi ada 


..setiap chalon tu ada lah Lanon dan anak pada Lanon ..chalon ni tak pernah berkemaluan untuk menipu ..lu tak caya lu tingok Zahid Totok, bini Rosmah, Azeeez . Pengundi yang sepajang masa susah tu dijanjikan memacam ..dan ..dan Pengundi tahu mereka kena tipu ..kahkahkah. Buat macam gwa sepanjang idoop tak ngundi ..kahkahkah

SIMBAH MINYAK

 

 

BILA MUSUH

BERGADUH 

KITA BANTU 

YANG LEMAH

AMIN

BIAR BERGADUH

BERPANJANGAN

KHALASUnknown commented on

 "BEREBUT NAK JADI MB"

wooitt tt! hang kalau bab mengapi-apikan orang bagi depa gaduh memang hang terer kan. tapi bagus juga bila 2ekor malaon penyamun perompak bergaduh maka kerja yang paling mulia kerja yang lebih afdhal syafie afdhal ialah kita curahkan minyak bagi api lebih marak. mgg pillai lepasan havard pernah berkata: what is added fuel to fire!. apa yang lebih menghangatkan memberahikan ialah bila isham rais seksi jadi penghasut. kahkahkah

HALANG BEBAL DARI MEMIMPIN

 


HALANG BEBAL

DARI MEMIMPIN

KHALAS


Unknown commented on

 "PENGAJARAN UNTUK MALAYSIA - BILA. MAT BEBAL MEMIMPIN NEGARA"

Biasalah, Isham. Dalam mata politikus dan orang kaya mana-mana negara, asal dapat kuasa dan kekayaan, nyawa rakyat biasa memang tak berharga. Politikus dan pemimpin negara yang prihatin rakyat dah nak pupus. Pemimpin negara yang amal demokrasi lebih mementing pilihanraya, bukan hal-ehwal rakyat dan negara. Nak cari kerajaan yang prihatin ... cuba negara diktator.

JANGAN LUPA RABU ITU ?

  BRO

JANGAN LUPA

RABU 13 APRIL


 ADA APA

HARI RABU ITU?

KHALAS 

SAPA SEBENARNYA PRESIDEN UKRAINE INI ?SAPA SEBENARNYA

ZALENSKYY ?

KAH KAH KAH

PELAWAK 

DAPAT DANA

DARI PENCURI 

DUIT BANK

KAH KAH KAH

SAMA MACAM 

LOKMAN ADAM

JADI PM DENGAN

SOKONGAN DUIT

DARI NAJIB

KAH KAH KAH

SENYUM PETANG INI

 


TENGKU FRAUD

BUAT

 LAWAK TIRU

PRESIDEN 

ZALENSKYY

AMIN

KAH KAH KAH


POLAND AK NAK JADI BARUA BODOH AMERIKA

 POLAND NAK

JADI BARUA

AMIN

TAPI TAK NAK

JADI  BARUA BODOH

MACAM UKRAINE

KHALAS


Unknown commented on 

"PERANG MAKIN MEREBAK"

Kenapa Poland tiba-tiba nak hantar MIG ke markas Amerika? Yang tak dilapur media barat, Amerika yang pertama sekali cadang Poland hantar MIG ke Ukraine. Tapi Poland bijak, tahu kalau ikut cakap Amerika, Poland akan diserang Rusia. Sebab tu Poland cadang hantar MIG ke markas Amerika pulak, biar Amerika atur hantaran ke Ukraine! Kakakakaka!KAPITALIS GALI KUBUR SENDIRI

 
KAPITALIS

GALI KUBUR

SENDIRI

KHALAS

Unknown commented on 

"BIDEN TEMBAK KAKI SENDIRI"

Amerika dan sekutu nato sudah melakukan tindakan yang paling bodoh sekali apabila membuat sekatan ekonomi kepada negara yang super power kuat seperti negara mereka. 


Selama menghancurkan negara vietnam, korea utara,timur tengah dan afganistan,belum pernah Russia buat sekatan kepada penyanggak ini kerana mengharap masaalah selesai tanpa gangguan oleh mana² negara pada masa mereka menyerang negara lain.Cukuplah hulur sikit senjata dan tentera untuk bantuan kepada negara yang ditindas sebagai lapangan uji cuba senjata.kahkahkahkah

SAH - DAH KENA KENCING AMERIKA & NATO

 


BILA ORANG LAIN

CAKAP TAK CAYA

AMIN

ADA  CADANGAN

ADA NASEHAT

TAK CAYA

JADI DEGIL 

BODOH SOMBONG

KERAS KEPALA

AMIN

SEKARANG DAH KENA

KENCING OLEH

AMERIKA & NATO

BARU SEDAR

AMIN

TERLAMBAT UKRIANE

DAH HANCUR

AMIN

SATU JUTA WARGA

DAH JADI ORANG

PELARIAN

KHALAS

YANG GUGUR TEWAS

BELUM DI KIRA

AMIN