Isnin, 2 Mac 2020

MAKIN MEREBAK

MAKIN MEREBAK
SABAR KAROTU PASAL

ORANG KATA

SABAR KARO
Anwar is ‘crazy’ to become PM, says Dr M

PUTRAJAYA: Dr Mahathir Mohamad has launched his strongest attack yet on Anwar Ibrahim since they made peace four years ago, describing the PKR president as someone too impatient to become prime minister

“Anwar is always crazy for the PM’s post. He cannot be the prime minister… In the past, he had so much support. But now, people support me,” Mahathir said, hours after Muhyiddin Yassin was sworn in as prime minister with backing from Barisan Nasional, PAS, GPS and several MPs from PPBM and PKR.


BERATIP

TAK SABAR

TAK BOLEH

TUNGGU
KAH KAH KAH


-----------

UNTUK BEBERAPA RINGGITUNTUK BEBERAPA

RINGGIT LAGI
For A Few Dollars More! Tunggulah percaturan baru berlaku sebelum 9 Mac. Banyak mata keranjang, tengok offer mana lebih menguntungkan. Dalam demokrasi, rakyatlah raja. Jika raja berpolitik, Singam yang menang. 
on
 KOBOI BARU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/03/20

Kami t----------

KUDA MALAM


KUDA MALAM
Clint Eastwood jeng jeng jengggg....ANY WHICH WAY BUT LOOSE. Sedap nih! 
on 
SEDAR TERLAMBAT 
TAPI SEDRA JUGA 
AKHIRNYA

in response to
 high noon dah habis..skang clint Eastwood akan bermula.. semua standby.., 
by abbas.
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 02/03/20

TT
---------

TUNGGUTUNGGU
Tun M buat pertama kali di lengitkan ..itu baru pertempuran tembak-tembak ala High Noon ..perang ala Lord of The Ring akan menyusol ..TUNGGU .. 
on 
KENG DAN 
FAKTA SEJARAH
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 17:25

Kal
------------

TEMU BUAL DENGAN BEKAS MAJLIS KESEHATAN DUNIA

SILA BACA

TEMU BUAL INI

VIRUS INI 

TAK KENAL

PARTI ATAU

POLITIK APA 

AGAMA APA

YANG KAMU

PEGANG

AMIN


Epidemics expert Jonathan Quick: ‘The worst-case scenario for coronavirus is likely’Laura Spinney
The former chair of the Global Health Council talks about the mentality that left the world vulnerable to the Covid-19 epidemic and what can be done to minimize its effects

Pada tahun 2018 pakar kesihatan global Jonathan D Quick, Duke University di North Carolina, menerbitkan sebuah buku bertajuk The End of Epidemics: Ancaman Yang Menakutkan untuk Kemanusiaan dan Bagaimana Menghentikannya.

Di dalamnya dia menetapkan langkah-langkah yang membolehkan dunia melindungi dirinya daripada wabak penyakit yang menyerang seperti selesema 1918, yang membunuh berjuta-juta dan menetapkan kemanusiaan kembali puluhan tahun. Beliau adalah bekas ketua Majlis Kesihatan Global dan kolaborator jangka panjang Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Wabak Covid-19 nampaknya merapat ke arah menjadi pandemik - iaitu WHO mentakrifkannya, "penyebaran penyakit baru di seluruh dunia" - tetapi WHO belum lagi mengisytiharkan pandemik. Apakah kes-kes terbaik dan senario terburuk?

Kes yang terbaik ialah kebakaran Cina yang terkawal, api kecil yang kita lihat di negara lain dipadamkan, terdapat sedikit atau tidak tersebar ke negara atau benua baru, dan wabak itu mati. Kes yang paling teruk adalah bahawa wabak itu menjadi global dan penyakitnya akhirnya menjadi endemik, bermakna ia beredar secara kekal dalam populasi manusia.

Rasa anda yang mana lebih cenderung, pada hari ini, 27 Februari?

Senario terburuk kelihatan semakin berkemungkinan. Kami kini melihat kes-kes di enam benua, nampaknya "senyap" - iaitu sekurang-kurangnya asymptomatic - rantai penghantaran manusia ke manusia di dalam dan di luar China, dengan negara-negara tambahan yang melaporkan kes-kes dalam minggu terakhir - membawa jumlah keseluruhan hingga 47 - dan baru, mempercepatkan wabak di Iran, Itali dan Korea Selatan. Sekiranya ia menjadi pandemik, soalan-soalannya, betapa buruknyanya dan berapa lama ia akan berakhir? Kadar kes kematian - bahagian kes yang maut - telah lebih dari 2%, lebih kurang daripada itu untuk Sars, tetapi 20 kali selesema bermusim. Masih banyak yang tidak diketahui - kita mungkin telah meremehkan tempoh di mana seseorang berjangkit, misalnya, dan pelbagai cara di mana virus menyebar.

Sekiranya senario terburuk berlaku, masih ada perkara yang boleh kita lakukan untuk meminimumkan kesan pandemik?

Sudah tentu. Kami boleh menggerakkan lebih banyak pegawai kesihatan dan terus melibatkan orang ramai, melaksanakan kawalan perjalanan yang masuk akal dan memastikan bahawa pekerja kesihatan barisan hadapan mempunyai akses mudah ke ujian diagnostik dan berhati-hati - bahawa mereka tidak menghantar sesiapa yang mungkin terdedah kepada rumah tanpa menguji mereka, contohnya. Walau bagaimanapun, berdasarkan pengalaman lalu, pegawai kesihatan dan orang awam di dunia masih tidak menyedari atau tidak yakin bahaya virus ini.

Anda telah berkata bahawa masa dan kepercayaan adalah penting untuk pengurusan epidemik yang baik. Apa maksud awak?

Kelewatan di antara pekerja-pekerja kesihatan barisan hadapan menyedari sesuatu yang tidak biasa, dalam bentuk penyakit yang muncul, dan maklumat yang mengembara ke pusat pembuat keputusan pusat adalah kritikal. Untuk menggambarkan bahawa simulasi 2018 bahawa Yayasan Gates yang menjalankan wabak flu menganggarkan bahawa akan ada 28,000 selepas satu bulan, 10 juta selepas tiga bulan, dan 33 juta selepas enam bulan. Virus yang digunakan dalam simulasi itu lebih menular dan mematikan daripada Covid-19 - walaupun kedua-duanya adalah virus pernafasan - tetapi contohnya menunjukkan bagaimana semua wabak berkembang pesat. Jadi jika anda boleh menangkap wabak dalam beberapa minggu pertama, ia membuat semua perbezaan. Bagi kepercayaan, penting untuk menyebarkan informasi yang berasaskan keterangan, tidak berasas dan cuba mengelirukan penduduk. Jika anda berbuat demikian, mereka akan berhenti bekerjasama. Mari kita harap itu tidak berlaku di China.


Berdasarkan laporan, kami sekurang-kurangnya setahun keluar daripada mempunyai vaksin Covid-19 yang diluluskan. Sebaik sahaja ada, adakah anda fikir akan ada masalah ragu-ragu terhadap vaksin, kerana terdapat beberapa penyakit zaman kanak-kanak?

Bukti menunjukkan bahawa ragu-ragu vaksin berkurang apabila banyak orang mati. Sekali lagi wabak, tahap pengambilan vaksin mungkin bergantung kepada bagaimana wabak baru dalam fikiran orang - walaupun risiko yang lain adalah nyata. Saya telah menulis tentang keadaan hipotesis di mana patogen baru dan berbahaya muncul, vaksin dikembangkan, dan anda masih mendapat pandemik, kerana sejumlah besar milenium menolak vaksin. Di AS, 20% milenial percaya bahawa vaksin menyebabkan autisme. Masalahnya adalah maklumat yang tidak baik. Sebagai pelajar saya sering mengingatkan saya, berita cenderung berada di belakang paywalls, sedangkan berita palsu adalah percuma.

Adalah wajar bahawa orang Cina telah mencipta vaksin Covid-19?

Syarikat ubat AS Moderna adalah satu-satunya yang saya tahu bahawa ia mempunyai vaksin Covid-19 yang bersedia untuk ujian manusia. Mereka akan bermula pada bulan April. Firma Cina baru kepada pasaran vaksin global, tetapi sekurang-kurangnya satu, Clover Biopharmaceuticals, sedang berusaha membangunkan vaksin Covid-19.

Nampaknya virus Covid-19 berasal dari pasaran haiwan "basah" atau hidup. Sekiranya pasaran sedemikian diharamkan?

Tidak. Kerajaan China mencuba itu selepas Sars. Pasaran hanya berjalan di bawah tanah. Mereka perlu dikawal dengan lebih baik, dan perlu ada pengawasan aktif. Pemantauan aktif dan pemusnahan populasi ternakan di Asia telah menghilangkan wabak selesema burung di populasi tersebut.

Adakah wabak seperti Covid-19 yang tidak dapat dielakkan?

Dari sudut pandangan biologi, wabak patogen novel tidak dapat dielakkan, tetapi ini berlaku di tempat terburuk pada masa yang paling teruk. Wuhan adalah sebuah bandar besar dan persimpangan jalan, dan kes-kes pertama direkodkan di sana sebelum tahun baru bulan, apabila ramai orang hendak pergi melawat keluarga mereka.

Dari segi mengandungnya, adakah ia satu perkara yang baik atau buruk yang berlaku di China?

Setakat lima bulan yang lalu, kami mempunyai ukuran kesediaan epidemik - Indeks Keselamatan Kesihatan Global (GHS) - yang mencatatkan negara pada enam dimensi: pencegahan, pengesanan, tindak balas, sistem kesihatan, persekitaran risiko dan kepatuhan terhadap piawaian antarabangsa. Tiada markah negara dengan sempurna di kesemua enam. China telah mengesan dan bertindak balas terhadap wabak ini dengan cukup baik, walaupun sistem kesihatannya kini melampaui kapasiti, tetapi ia lemah dalam pencegahan - terutamanya apabila ia berkaitan dengan keselamatan makanan.

Siapakah yang disediakan AS?

AS berada di peringkat tinggi pada indeks GHS, tetapi masih belum siap untuk pandemik yang parah, sekiranya terjadi. Ujian koronavirus yang rosak telah kecewa dengan makmal kesihatan awam dan pemantauan wabak yang lambat. Bekalan topeng, saman dan bahan pelindung lain untuk pekerja kesihatan semakin rendah di tengah-tengah musim selesema yang agak teruk. Sejak penciptaan dana kesediaan kecemasan kesihatan awam yang sangat diperlukan selepas 9/11, bajet dan fungsi kesihatan awam ia menyokong telah semakin berkurangan. Ini adalah mentaliti yang meninggalkan dunia yang terdedah kepada wabak Ebola tahun 2014 yang dahsyat di Afrika barat - iaitu, menutup jabatan bomba dan membatalkan insurans kebakaran kerana rumah atau kilang tidak ada yang terbakar sejak kebelakangan ini. Sudah tiba masanya kita mengetahui bahawa pepijat tidak pernah berhenti bermutasi dan menyeberang ke manusia.

Adakah dunia menjadi burung unta atas risiko pandemik?

Secara umumnya, tidak. Selepas setiap wabak baru-baru ini - Sars, selesema babi, Ebola - kami telah bergerak ke hadapan. Indeks GHS sendiri adalah kemajuan yang besar, kerana kita kini dapat melihat di mana negara-negara individu lemah dari segi kesediaan. Kita perlu bergerak lebih cepat, walaupun.

Apa sebenarnya yang perlu dilakukan dengan lebih pantas?

Kurang dari satu dalam tiga negara hampir bersedia untuk menghadapi wabak, yang menyebabkan sebahagian besar penduduk dunia terdedah. Ini seterusnya meninggalkan kita semua terdedah kerana kita hanya selamat sebagai tempat yang paling kurang selamat. Kita perlu melabur lebih banyak dalam kesediaan, dan kita memerlukan pemimpin kita untuk mengambil minat yang lebih besar - semuanya pemimpin, baik dari sektor awam dan swasta - dari akar rumput ke puncak rumput.

Adakah agensi kesihatan global penting untuk mengurus pandemik, dan adakah WHO sehingga tugas?

Agensi kesihatan global adalah penting, ya. Tiada kemajuan yang saya sebutkan mungkin terjadi tanpa penglibatan WHO, tetapi WHO hanya boleh melaksanakan serta ahli-ahlinya membenarkannya - dan mereka telah menarik balik pendanaan sejak krisis kewangan 2008.

Buku anda berskala pantas dengan The End of Epidemics. Bolehkah kita mengucapkan selamat tinggal kepada wabak?

Dunia akan terus mengalami wabah penyakit, tetapi terdapat banyak yang dapat kita lakukan untuk melindungi diri kita daripada bencana global seperti selesema 1918.


------------

PERJALANAN KITA SEMUA

PERJALANAN

KITA SEMUA

Gegabah sering gagal melangkah. Licik pula penuh helah brtuhan matlamat menghalal cara dgn senyum menguntum racun dgn langkah pasti brakhir jaya. 
Dinamika politik tiada kwn abadi maupun musuh abadi yg penting kepentingan pribadi. Bangkai busuk bertukar harom,penjenayah menjadi mulia.Tulus tuhannya Fulus... Gegabah sering gagal,licik bagaikn api dlm sekam pasti membakar brtemakn matlamat menghalalkn Cara. 
on 
UTAMAKAN RAKYAT
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 01/03/20

Mah
-----------

ADA KEBENARAN

ADA KEBENARAN
Mahdey rancang plot nak jadi pm berkuasa penuh Anwar rancang plot nak jadi pm ganti mahdey Org lain ikut arahan dan telunjuk mrk dan jalankan operasi Bila gagal...semua org disalahkan Baik gali kubur semdiri... Nampak sangat gila kuasa dan tamak BANGANG...SATU NEGARA PENING LAYAN KETAMAKAN MANUSIA TAMAK NIE!!!!! 
on 
SOKONG KEBENARAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/03/20

Ha
---------

KENG DAN FAKTA SEJARAH

KENG

DAN FAKTA

SEJARAH


Muhyiddin punca krisis dan saya kecewa juga dengan Anwar, kata Dr Mahathir


MUHYIDDIN Yassin menjadi punca krisis politik yang menyebabkan kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH), kata Dr Mahathir Mohamad kepada pemimpin akar umbi PH hari ini.

Dalam pertemuan di pejabatnya di Putrajaya hari ini, beliau ditanya sama ada krisis itu dimulakan oleh Presiden PKR Anwar Ibrahim yang sepatutnya menggantikan beliau sebagai perdana menteri.
Namun Dr Mahathir berkata beliau kecewa dengan Anwar apabila presiden PKR itu bersepakat dengan PKR, DAP dan Amanah – selepas Bersatu keluar PH – untuk menamakannya sekali lagi sebagai calon perdana menteri.

Langkah itu dibuat selepas PH menukar taktik menamakan Dr Mahathir sebagai calon apabila Muhyiddin menerima sokongan daripada Bersatu, Umno dan PAS.

Dr Mahathir berkata beliau meletak jawatan pada Isnin lalu untuk melihat sokongan terhadapnya dan mendapati mempunyai lebih banyak sokongan dari Anwar untuk menjadi perdana menteri.

“Saya kecewa dengan proses pemilihan apabila PH menamakan beliau berbanding saya.

“Jika PH menamakan saya, sudah ada 150 undi. Namun disebabkan beliau mahu jawatan itu juga, beliau gagal,” kata Dr Mahathir.  – 1 Mac, 2020.


JELAS TUNTAS

SIAPA KENG


-----------

SEMUA IRON LADY


SEMUA IRON LADY
antara (rina harun + zuraida) dengan (izzah + young shefura,) rasa2 engkau lah isham, yang mana kau rasa spesies mudah mengalah dan senang dipau? tnye je.. tak sokong memanapun... on 
SOKONG KEBENARAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/03/20

M
------------

BARU SEKARANG KESAL
BARU SEKARANG

ABAM KESAL 


Anwar kesal pemimpin PKR diserang kerana berbeza pendapat


PRESIDEN PKR, Anwar Ibrahim menyuarakan rasa kesal atas kekecohan dan serangan terhadap beberapa pemimpin di ibu pejabat parti itu hari ini.

Anggota PKR petang ini menyerang naib presiden PKR Tian Chua, Menteri Besar Selangor Amirudin Shari dan Adun Seberang Jaya Dr Afif Bahardin kerana  menyokong Azmin Ali.

Anwar berkata walaupun para pemimpin mempunyai pendapat yang berbeza, serangan itu memang tidak dijangkakan.

“Ia satu perkara yang dikesali, seolah-olah kita kehilangan hati nurani kita untuk berfikir dengan menyerang para pemimpin, walaupun mereka mempunyai pendapat yang berbeza, kita tidak boleh bertindak seperti itu,” kata Anwar pada majlis di rumahnya di Segambut.


PUKUL MEMUKUL


DI MELAKA


DAH LUPA KE?

KAH KAH KAH

----------

SEDAP

SEDAP
Pisang Salai pun sedap 
on 
SEMUA TERBARAI
Publish | Delete | Spam
HALIMI MN
on 02/03/20

TT
-------------

PROJEK SAILANG

 SAILANG
Projek sailang? Sailang itu bukan sebahgian drp iman, ia dua bahagian drp politik. 
on 
SEDAR TERLAMBAT
 TAPI SEDRA JUGA
 AKHIRNYA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/03/20

an----------

NASIONALISMA SARAWAK

GARIS 

NASIONALISMA

SARAWAK

Kami bukan 

ahli Perikatan Nasional,

 GPS ingatkan Muhyiddin
KERAJAAN Sarawak menegaskan mereka bukan ahli Perikatan Nasional walaupun memberi sokongan kepada Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri.

Pejabat Ketua Menteri dalam kenyataannya berkata Gabungan Parti Sarawak (GPS) hanya entiti politik di Sarawak yang menyokong Muhyiddin demi kepentingan negara dan menyelamatkan Malaysia dari ketidakstabilan politik tanpa menggadaikan kepentingan Sarawak.


INI AJENDA

SARAWAK 

UNTUK

SARAWAKIAN 


-----------

KOBOI BARUKOBOI BARU
high noon dah habis..
skang clint Eastwood akan bermula.. 
semua standby.. 
on 
SEDAR TERLAMBAT 
TAPI SEDAR JUGA
 AKHIRNYA
Publish | Delete | Spam
abbas
on 01/03/20

Pro
-----------

SATU PANDANGAN

SATU PANDANGAN
Andaikata tiada Mahathir dan Anwar dipersada politik sekarang...pasti aman dan tenteram politik Malaysia ni. Masa Mahathir PM, anwar kacau. Masa Pak lah PM, Mahathir kacau. Masa Najib PM, Mahathir dan Anwar kacau. Sekarang Mahyudin PM...agak-agak sapa buat kacau ????Gue ingat dua-dua orang ni kita hantar ke Tanjung Rambutan suruh mereka berehat le. 
on 
INI SEBENARNYA
Publish | Delete | Spam
Sudah bosan
on 01/03/20

Hi


---------

AKIBAT BERAHI

AKIBAT BERAHI

TT, semenjak dapat PM baru rajin kerja lebih masa nampak 😁😁 kalau tidak 4 petang dah tutup kedai, Azam mana Azam....sunyi sepi je atau tengah gigit jari macam abam😀😊😊🤔
 on 
SOALAN FALSAFAH
hamim
on 01/03/20


Apo ni TT oiii, poning kepalo ehh mikir. 
on 
SOALAN FALSAFAH
Anonymous
on 01/03/20


Sokong kebenaran? Ptui! Tahu apa tu Cognitive dissonance ? TT - ni Bukan kebenaran , lu sebar keliruan. 
on 
SOKONG KEBENARAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/03/20

cantikla
-----------

TAK MUNGKIN

TAK MUNGKIN
Soalan yang patut ditanya sekarang ialah apa yang berlaku pada kes najib adakah kita akan jumpa mayat dalam simen yang bernama wani atau banyak kes saksi akan menukar pengakuan menyebabkan kes najib dimahkamah terpaksa dibuang dan sekali lagi negara ini menuju ke arah yang salah 
on
 SOALAN FALSAFAH
Publish | Delete | Spam
zaki
on 01/03/20

co

-------------

AKAN DIUSAHAAKAN DIUSAHA
akhirnya aku kembali membaca tukartiubs setelah 22 bulan...kahkahkah... rakyat malaysia boleh dinobat rakyat paling cool masa pak menteri semua dipecat..rileks dan tenang... PM tepi ke 8 dah boleh tukar pada PM tepi ke 9. Dan aku menunggu siri seterusnya merakam sejarah Isham Rais. kahkahkah. 
on 
SOALAN FALSAFAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 01/03/20

Soalan y
====