Rabu, 24 Ogos 2022

NAK AMPOON KES MANA ?

 


WOIT

KAH KAH KAH

JANGAN BERI

AGONG SUSAH

KAH KAH KAH

NAK AMPON KES

MANA ?

KAH KAH KAH

NAJIB ADA BANYAK

KES  LAGI

KAH KAH KAH

KES SRC ADA LAGI

KES  1MDB BELUM

HABIS

KAH KAH KAH

TUNGGU SEMUA 

SELESAI AMPON

SEKALI GUS ?

KAH KAH KAH

APA JADI DENGAN

ZAHID ?

KAH KAH KAH

APA AKAN JADI

DENGAN BIK MAMA

KAH KAH KAH

KHALASKENAPA TAK ADA DEMO SOKONG NAJIB ?


Najib cekal bukan seperti pemimpin PH mahu kes digugurkan – Asyraf

KUALA LUMPUR – Walaupun sayu, sedih dan dukacita dengan keputusan Mahkamah Persekutuan semalam namun  Najib Razak sudah melalui proses keadilan dengan penuh cekal dan berhemah.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO berkata, walaupun menghadapi pelbagai tekanan hebat sejak awal proses pendakwaan, Najib tidak pernah berganjak.

Malah bertegas berkali-kali mahu membersihkan namanya mahkamah tanpa sekalipun meminta untuk kesnya dibuang atau digugurkan.

Najib hanya konsisten meminta agar mendapat peluang dibicarakan secara adil (fair trial), kata Asyraf Wajdi Dasuki.

Sifat Najib itu jauh sekali untuk dibandingkan dengan pengalaman 22 bulan ketika Pakatan Harapan (PH) memerintah yang menyaksikan sejumlah besar kes-kes pemimpin mereka begitu mudah digugurkan oleh bekas Peguam Negara,  Tommy Thomas.

Tegasnya, rakyat tidak akan pernah lupa bagaimana sistem keadilan dirobek dan diperkotak-katik melalui amalan pendakwaan politik terpilih dan campur tangan jelas dalam sistem kehakiman seperti pengguguran kes rasuah banglo Lim Guan Eng, jenayah fitnah Rafizi Ramli terhadap Tabung Haji, penglibatan ADUN DAP yang terlibat dalam pengganas Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE), kes penipuan dan hasutan pemimpin PH yang telah didakwa.

Menurut Asyraf, semuanya digugurkan walaupun mahkamah sudah mula bersidang.

Namun di sudut hatinya, Asyraf tetap rasa terkilan kerana ruang untuk mantan Perdana Menteri itu mempertahankan dirinya terutama usaha untuk mengemukakan bukti-bukti baharu dan penangguhan bagi membolehkan pasukan pembelanya yang baharu membuat persiapan telah dinafikan.

Kepada keluarga Najib, beliau berpesan supaya mereka bertabah, bersabar dengan dugaan yang menimpa hari ini.

”Kita mungkin kalah dan merasakan keadilan tidak memihak kepada kita hari ini namun percayalah ada mahkamah yang lebih besar di hadapan Allah nanti.

”Apa yang penting perjuangan mesti diteruskan sebagaimana amanat terakhir Najib kepada kita semua demi kemaslahatan rakyat dan tanah air yang tercinta,” ujarnya.

WOIT

BILA NAK BUAT

DEMO 

SOKONG NAJIB

AMIN

MANA MAT OVER

MANA ROSSYAM

KAH KAH KAH

MUKA TAIK

PUN TAK NAMPAK

KAH  KAH KAH

DEMO

TAK CUKUP

ORANG ATAU

TAK ADA ORANG

KAH KAH KAH

KAT MAHKAMAH

TAK SAMPAI

1000 PUN 

YANG DATANG

KAH KAH KAH

SENYAP SEJUK

NAJIB NAZAK

SORANG DIRI

DALAM PENJARA

TAK SEDIH KE ?

KAH KAH KAH

KHALAS

YA AMPOON YA MAULANAYA AMPOON

YA MAULANA

KAH KAH KAH

AMIN

JANGAN RISAU
RAMAI TAK SEDAR
NAJIB MASIH BANYAK KES
KES SRC INI
ADA LAGI
AMIN

ADA KES 1MDB
BELUM TUNTAS
BELUM JATUH HUKUM

KALAU NAK AMPOON
KES YANG MANA
KES SRC YYANG INI
ATAU YANG AKAN DATANG

APA JADI JIKA SABIT
KES 1MDB
KAH KAH KAH

MUSTAHIL TIAPA KALI
MASUK JIL
AKAN DIAMPON KAN
JANGAN JADIKAN
LEMBAGA HUKUM
DAN
 RAJA BERPELEMBAGAAN
BAHAN LAWAK 
AMIN 
KHALAS

ZAHID HAMIDI BANGUN MELAWAN


Zahid beri taklimat khas kepada pemimpin Umno Sabtu ini


PRESIDEN Umno Ahmad Zahid Hamidi akan memberi satu taklimat khas Sabtu ini kepada pemimpin parti di peringkat bahagian, kata Setiausaha Agung Ahmad Maslan.

Dalam mesej melalui Twitter, Ahmad menyebut taklimat itu, yang diadakan empat hari selepas Najib Razak masuk penjara, berkenaan “isu semasa terkini”.

“Standby, jemputan rasmi akan dibuat,” tulisnya.

Majlis akan berlangsung di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) pada 2 petang. Ia terbuka kepada semua ahli jawatankuasa Umno bahagian dan pimpinan parti “yang ingin hadir”.

Ahmad juga meminta mereka yang mahu hadir supaya memakai baju merah Umno.

Semalam, Semalam, Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman ke atas bekas perdana menteri terkait tujuh pertuduhan melibatkan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Mahkamah tertinggi itu mendapati pembelaan Najib terhadap tuduhan pecah amanah, salah guna kuasa dan pengubahan wang haram tidak konsisten dan gagal menimbulkan keraguan munasabah.

Selepas sidang rayuan selesai, Najib terus dihantar ke Penjara Kajang untuk mula menjalani hukuman penjara 12 tahun selain dikenakan denda RM210 juta.

Awal hari ini, Ahmad Zahid dalam satu kenyataan menegaskan Umno akan terus bersama Najib dalam menghadapi perbicaraan kes lain terhadapnya “bagi menjamin beliau mendapat keadilan dan tidak dimangsakan dengan tekanan politik.”

Najib masih ada empat perbicaraan lain melibatkan kesalahan rasuah, pecah amanah, pengubahan wang haram berhubung dana 1MDB, serta dakwaan meminda laporan akhir audit syarikat dana kedaulatan negara.

Perbicaraan dakwaan salah guna kuasa meminda laporan audit 1MDB dijadual disambung semula Jumaat ini di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan. – 24 Ogos, 2022.

WOIT

ZAHID HAMIDI

BANGUN MELAWAN

KAH KAH KAH

LAWAN SAPA

PULAK NI ?

KAH KAH KAH

LAWAN MAIL BERA

YG BELOT

KAH KAH KAH

MAIL BERA

BIARKAN

NAJIB NAZAK

SORANG DIRI

DI PENJARA KAJANG

KAH KAH KAH 

KITA TENGOK 

MAIL DATANG KE 

ATAU

ADA HAL LAIN

PADA MASA ITU

 KAH KAH KAH

AMIN

PELACUR TAK YAAKIN NAJIB MENCURI


Saya belum dapat diyakinkan Najib bersalah – Zuhdi

KUALA LUMPUR – Ahli Jawatankuasa Kerja Pas Pusat,  Mohd. Zuhdi Marzuki belum dapat diyakinkan bahawa bekas Perdana Menteri, Najib Razak bersalah seperti yang cuba dibuktikan oleh pihak pendakwaan dalam kes SRC International Sdn. Bhd.

Menurut beliau, pendirian itu adalah berdasarkan keberanian Najib melakukan sumpah muhabalah walaupun ia bukan sebahagian daripada proses perundangan.

Bagaimanapun, pada masa yang sama, Mohd. Zuhdi menasihatkan semua pihak  menghormati keputusan mahkamah setelah semua proses dilalui dari Mahkamah Tinggi sehingga Mahkamah Persekutuan.

“Sekiranya pihak Najib tidak berpuas hati dengan proses yang telah dilalui, beliau boleh membuat permohonan untuk semakan kehakiman,” katanya dalam hantaran Facebook miliknya.

Semalam, Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan, hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta ke atas Najib dalam kes SRC International Sdn. Bhd.


Beliau menambah, jasa Najib semasa menjadi Perdana Menteri khususnya dalam melaksanakan transformasi terhadap dasar dan amalan yang merosakkan oleh Perdana Menteri keempat, Dr. Mahathir Mohamad tidak seharusnya dilupakan oleh rakyat.

Mohd. Zuhdi yakin sekiranya transformasi itu tidak berlaku, negara kurang berupaya menghadapi krisis pandemik COVID-19 dan pulih dengan begitu pantas.

“Selain itu, apa jua pun keputusan yang telah dijatuhkan oleh mahkamah ke atas Najib, masyarakat Malaysia khususnya umat Islam perlu terus bersatu-padu untuk membangunkan negara dan mempertahankan keharmonian.

“Tidak dapat dinafikan, peranan Najib adalah besar untuk membuka perdamaian antara Pas dan UMNO yang telah bermusuhan begitu lama sebelum ini,” jelasnya. 

KAH KAH KAH

PELACUR SETIA

PADA NAJIB

KAH KAH KAH

SUMPAH SUMPIT

TAK MENJADI

KAH KAH KAH

APAKAH TUHAN

MEN DENGAR 

DAN TUHAN

TAHU NAJIB

SAH MENCURI

KAH KAH KAH

KHALAS

PANDANGAN BIJAK SEORANG PEMIMPIN


PANDANGAN 

BETUL TEPAT

DARI HATI

SEORANG PEMIMPIN

AMIN

BUKAN SATE KAJANG


LAKNAT KAJANG

BUKAN

 SATE KAJANG

KAH KAH KAH

AMIN


hamim commented on
 "UCAPAN SELAMAT
 UNTUK NAJIB"

TT, ramai yang buat ramalan tidak tepat, ramai yang meramal Najib akan merengkok diPenjara Sungai Buloh, tapi Najib dipenjarakan diPenjara Kajang, kenapa? Oh ya Najib telah LAKNAT diPenjara Kajang


Ringgo commented on 

"NAJIB DIHANTAR 
KE PENJARA"

Najib ke Penjara Kajang, bukan Sungai Buloh. Ni baru Real LANGKAH KAJANG.


panglimo potaseh commented on 

"INGAT INGATAN MEI 13"

Najib tak jadi ke Sg. Buloh ..tapi ko Kajang ..sobab dokek ko Kg Roesmah ..kahkahkah

PANTUN KAJANG


PANTUN KAJANG

AMIN

KHALAS

Ringgo commented on 

"MALAYSIA BANGGA"

KAJANG PAK MALAU KAJANG BERLIPAT.. KAJANG NAJIB MENGKUANG LAYU... DAGANG PAK MALAU DAGANG BERTEMPAT.. DAGANG NAJIB 1MALAYSIA MALU.

APA ORANG LAIN KATAAPA ORANG LAIN

KATA

KAH KAH KAH

AMIN

SELASA PENUH SEJARAHSELASA YANG

PENUH SEJARAH

AMIN

KAH KAH KAHpanglimo potaseh commented on

 "SELASA 23/8/2022 SAMPAI"

Suami Mat Sakau nyuruh Si Kaki Kepit ni guno pampers untuk hari ini ..ciss ..apa mau takot kan semalam Sakau dah Bersumpah Lahanat ..


Unknown commented on 

"HARI SELASA 23/8/2022"

Hahaha selasa hari ini bro TT sangat stim. Sanggup dia menulis lebih awal dari biasa. Ini semua sebab dia stim pasal kes bini Rosmah.


Unknown commented on
 "HARI SELASA 23/8/2022"

Awat, nak saman isu DOJ ka?


Unknown commented on
 "HARI SELASA 23/8/2022"

Adakah hari ni Bossku akan saman WSJ?

AMBO ILANG KAWE


ARI NI

AMBO ILANG

KAWE BAIK

AMBO

AMIN


GUANO NAK ROYAK

AMBO SEDIH

KAWE AMBO

DEMO NI

BANTU PARTI

AMBO

AMIN

KAWE AMBO NI

 CONTOH

PEMIMPIN ISLE

YANG MOLEK

SELAIN DARI AMBO

AMIN

KHALAS

DARI RAKAMAN SEJARAHRAKAMAN SEJARAH

MEMBUKTIKAN

TOHMAHAN DAN

FITNAH TELAH

MENCUL SEAWAL

TAHUN 2019

AMIN

LIDAH PENGARANG MALAYSIAN INSIGHTApabila keadilan ditegakkan


BIARPUN membantah seperti yang dijangka di kandang tertuduh, Najib Razak telah diberikan ruang di mahkamah sementara rakyat Malaysia dapat melihat sendiri apa yang boleh atau sepatutnya berlaku – jika sahaja institusi diberdayakan, dipastikan bebas manakala kedaulatan undang-undang dipertahankan bersungguh-sungguh.


Selama lebih empat tahun, Najib melawan pertuduhan pecah amanah, pengubahan wang haram, dan salah guna kuasa melibatkan SRC International Sdn Bhd terhadapnya.

Beliau kalah dua kali di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan. Rayuan akhirnya di Mahkamah Persekutuan sejak minggu lalu tetapi pasukan peguam bela baharunya enggan berhujah kerana mengharapkan penangguhan.

Namun Mahkamah Persekutuan enggan berganjak.

Mahkamah Persekutuan malah tidak tunduk biarpun ada dakwaan terhadap hakim bicara Mohd Nazlan Mohd Ghazali yang menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun masing-masing terhadap tiga pertuduhan jenayah pecah amanah dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram, serta 12 tahun penjara dan denda RM210 juta, atau lima tahun penjara jika gagal bayar, bagi kesalahan salah guna kuasa.

Mahkamah Rayuan mengekalkan hukuman itu pada Disember 2021 ketika ia menolak rayuan Najib untuk mengetepikan sabitan terhadapnya.

Putrajaya berdiam diri walaupun dilapor mendapat tekanan daripada Umno yang pernah dipimpin oleh Najib untuk menangguhkan kes sehingga pasukan pembelaannya dapat merayu untuk mendapatkan lagi masa.

Tekanan itu mungkin berjaya dahulu tetapi tidak sekarang, ketika kerajaan yang memerintah mempunyai majoriti yang kecil serta mandatnya tinggal lebih kurang setahun daripada kuasa yang diberikan kepada Pakatan Harapan untuk jadi kerajaan pada Mei 2018.

Mungkin kerana kita mempunyai hakim-hakim yang melaksanakan tugas mereka menghakimi dan menegakkan undang-undang serta Perlembagaan Persekutuan – sesuatu yang sebenarnya sudah luput daripada banyak pihak lain yang mengaku kononnya berbuat demikian.

Selepas 59 tahun pembentukannya, Malaysia dan rakyatnya melihat sebuah badan kehakiman yang tegak tanpa gentar atau memihak, yang membuat keputusan berdasarkan fakta dan tidak tunduk kepada mana-mana pihak yang lantang atau lebih berpengaruh.

Selama ini, kita sudah melihat bagaimana mereka yang berduit dan berpengaruh menggoncang dan membengkokkan sistem sesuka hati. Namun hari ini, lima hakim teguh mempertahankan amanah tanggungjawab mereka.

Hanya sahaja jika seluruh kerajaan – eksekutif, badan perundangan dan peringkat lain dalam cabang kehakiman – boleh melakukan yang sama untuk rakyat Malaysia tanpa mengira pangkat, kaum atau agama.

Itu tentunya akan menjadikan Malaysia sebuah negara yang baik, kalau pun tidak lebih baik, untuk semua – seperti yang dibayangkan oleh leluhur pendiri negara. Kita hanya berharap ini akan jadi kebiasaan untuk selama-lamanya. – 23 OGOS 2011

SETUJU

SOKONG

AMIN
KES SRC MASIH BELUM SELESAINajib masih berdepan 4 lagi perbicaraan

PERBICARAAN rasuah SRC International Sdn Bhd, Najib Razak membabitkan RM42 juta selesai hari ini, tetapi ia bukanlah penamat kepada kes perundangan bekas perdana menteri itu.

Pertuduhan membabitkan RM42 juta dana SRC International hanyalah yang pertama dalam lima perbicaraan sedang dihadapi Najib.

Perbicaraan lain ialah:

* 1Malaysia Development Berhad (1MDB) - RM2.28 bilion.

Dalam perbicaraan 1MDB, Najib dikenakan 25 pertuduhan pada 20 September 2018.

- Empat pertuduhan salah guna kuasa di bawah Seksyen 23 Akta Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 bagi kesalahan yang didakwa dilakukan antara 24 Februari 2011 dan 19 Disember 2014.

- Sebanyak 21 pertuduhan pengubahan wang haram di bawah seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLA). Ia melibatkan sembilan pertuduhan menerima RM2.08 bilion, tujuh pertuduhan memindahkan RM2.19 bilion dan lima pertuduhan menggunakan RM22.649 juta.

Perbicaraan ini sedang berjalan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di hadapan Hakim Colin Lawrence Sequerah.

Pada 23 Jun, pihak pendakwaan memberitahu mahkamah terdapat 20 lagi saksi yang belum memberi keterangan sebelum pihak pendakwaan menyelesaikan kesnya.

Sebaik sahaja peringkat pendakwaan kes itu selesai, hakim akan mendengar hujahan daripada kedua-dua pihak untuk memutuskan sama ada terdapat kes prima facie terhadap Najib.

Jika diarah membela diri, Najib mempunyai tiga pilihan.

Ahli Parlimen Pekan itu boleh memilih untuk berdiam diri dan tidak menjawab pertuduhan, memberi keterangan tidak bersumpah dari kandang tertuduh tanpa disoal balas oleh pihak pendakwaan atau memberi keterangan secara bersumpah, membenarkan pihak pendakwaan menyoal balasnya.

* Meminda laporan audit 1MDB

Dalam perbicaraan ini, Najib didakwa menyalahgunakan kuasa sebagai pegawai awam atas kapasitinya sebagai perdana menteri dan menteri kewangan ketika itu untuk mengubah laporan audit 1MDB, yang akan dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara pada 2016. Ini dilakukan agar tiada tindakan boleh diambil terhadapnya oleh Parlimen.

Ketua pegawai eksekutif 1MDB ketika itu, Arul Kanda Kandasamy juga didakwa bersubahat dengan Najib dalam dakwaan meminda laporan audit 1MDB pada mesyuarat dengan pegawai Jabatan Audit Negara pada 24 Februari 2016.

Perbicaraan ini juga sedang berjalan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan.

Saksi pendakwaan terakhir sepatutnya memberi keterangan pada 14 Julai, tetapi jatuh sakit. Perbicaraan akan disambung semula pada 26 Ogos.

* Kes International Petroleum Investment Co (IPIC).

Najib dan bekas ketua setiausaha perbendaharaan Mohd Irwan Serigar Abdullah berdepan enam pertuduhan jenayah pecah amanah (CBT) membabitkan RM6.64 bilion dana kerajaan untuk pembayaran kepada IPIC.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan, dibaca bersama Seksyen 34.

IPIC, dana kekayaan negara Abu Dhabi, adalah penjamin bersama dua bon 1MDB berjumlah AS$3.5 bilion.

Dalam kes IPIC, Najib dan Irwan meminta dibicarakan pada 25 Oktober 2018 bagi enam pertuduhan menyeleweng kira-kira RM6.64 bilion dana kerajaan.

Kesalahan itu didakwa dilakukan antara 21 Dis 2016 dan 18 Dis 2017.

Sebahagian daripada dana itu dilindungi dengan tujuan tertentu termasuk perbelanjaan pengurusan Lapangan Terbang Antarabangsa KL, dan subsidi dan bantuan tunai dilaporkan di bawah peruntukan Belanjawan 2017.

Sebelum ini, dilaporkan wang itu sebaliknya disalurkan kepada 1MDB untuk membayar balik hutangnya termasuk AS$1.2 bilion kepada dana kekayaan negara Abu Dhabi pada April 2017.

Pada Mac tahun ini, Mahkamah Tinggi menolak permohonan Najib dan Irwan untuk membatalkan pertuduhan CBT.

* SRC International Sdn Bhd - RM27 juta

Terdapat tiga lagi pertuduhan tambahan berhubung SRC International yang belum didengari.

Ia melibatkan tiga pertuduhan tambahan pengubahan wang haram membabitkan RM27 juta.

Bagi ketiga-tiga pertuduhan itu, Najib, didakwa terlibat dalam pengubahan wang haram dengan menerima RM27 juta, RM10 juta dan RM10 juta yang merupakan hasil daripada aktiviti haram, di tiga akaun AmPrivate Banking miliknya.

Ahli Parlimen Pekan itu didakwa melakukan semua kesalahan itu di AmIslamic Bank Berhad, Bangunan Kumpulan Ambank, No. 55, Jalan Raja Chulan pada 8 Julai 2014 di bawah Seksyen 4 (1) (a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001. – 23 Ogos, 2022.  

WOIT

NAK MINTAK

AMPON MACAM 

MANA

KAH KAH KAH

BERAPA KALI NAK

DI AMPON

KAH KAH KAH

TAK KAN AMPON

LEPAS SATU SATU

TAK MASUK AKAL

AMIN

KHALAS