Khamis, 1 Jun 2023

KUMPULAN WAGNER


AMERIKA ADA

BLACKWATER

TUKAR NAMA JADI

ACADEMI

AMIN

RUSIA ADA

WAGNER

AMIN

CHINA MERAH

ADA 14K

AMIN

KHALAS

ADA TOK ARAB JADI BROKER HARI ?


ADA TOK ARAB

JADI BROKER HADI

DARI

 LUAR NEGARA?

KHALAS

MELAYU BUKAN ARAB


Pakatan tidak sesuai jadi kerajaan kerana dikuasai bukan Melayu, kata Hadi Awang

PAKATAN Harapan (PH) tidak sesuai jadi kerajaan dan memimpin negara kerana gabungan itu dikuasai parti bukan Islam, kata Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

Katanya, kerajaan hari ini lemah kerana tidak diterajui parti Melayu Islam untuk memimpin Malaysia yang majoriti rakyatnya Melayu dan beragama Islam.

“PH ini tak ada harapan sebab kedudukannya sangat lemah. Parti terbesar dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) ialah PN, iaitu PAS dapat 43 kerusi, Bersatu 34 kerusi.

“Manakala DAP dapat 49 kerusi, PKR pula 39 kerusi, 11 daripadanya bukan Melayu. Jadi kalau campur PH sebenarnya didominasi bukan Islam.

“Ia satu pakatan yang tak sesuai dengan masyarakat Malaysia yang majoritinya Melayu Islam,” katanya pada sidang media selepas program Majlis Persidangan Antarabangsa di Kuala Terengganu, hari ini.

Hadi mengulas kenyataannya sebelum ini mengenai tawaran kepada PAS untuk menyertai kerajaan perpaduan.

Mempertahankan kenyataannya, Hadi berkata tawaran itu datang padanya selepas PRU15 dan bukannya baru-baru ini.

Namun Hadi mendakwa, sebagai parti yang mempunyai kekuatan sokongan pengundi Melayu dan beragama Islam terbesar, beliau sering didatangi broker politik yang membuat tawaran kerjasama.

“Memang banyak broker politik datang, dari dalam negara dan luar negara pun ada. Tapi mereka tak nak mengaku.

“Dan saya tolak broker politik luar ini sebab mereka tak faham dasar negara kita yang majoritinya Melayu Islam,” katanya.

Hadi berkata pada masa ini hanya Perikatan Nasional (PN) yang mempunyai kekuatan politik.

“PAS sangat fleksibel untuk bekerjasama asal dasarnya Malaysia perlu dipimpin Melayu Islam, tak boleh bukan Islam.

“Sedangkan dia (PH) mereka buat konsep Malaysian Malaysia… konsep ini sangat bercanggah dengan prinsip PAS,” katanya.

Penganalisis politik sebelum ini berkata tanpa tunjang sebuah parti Melayu, pentadbiran kerajaan tidak akan stabil kerana majoriti penduduk di negara ini terdiri daripada orang Melayu.

Mereka berkata sebelum ini Umno yang menjadi tunjang kerajaan Barisan Nasional (BN) membantu memberikan kestabilan kepada pentadbiran kerajaan.

Namun parti itu semakin kehilangan sokongan orang Melayu, termasuk pada PRU15 tahun lalu.

Anggaran penduduk semasa Malaysia yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan pada Julai 2022 menunjukkan Melayu berjumlah 57.7%, Cina 22.8%, Bumiputera 12.2% sementara India 6.6%.

Statistik itu juga menunjukkan peningkatan jumlah penduduk Bumiputera sementara penduduk Cina dan India menurun.

Selepas PRU15, PH membentuk kerajaan perpaduan bersama BN dan parti di Sabah dan Sarawak.

Gabungan itu bagaimanapun dilihat tidak mempunyai dukungan majoriti Melayu yang kini dikuasai pembangkang Bersatu dan PAS dalam PN. – 1 Jun, 2023.

WOIT

SAPA JADI

KERAJAAN 

BERGANTUNG

PADA 

SOKONGAN MELAYU

AMIN

BERANTUNG PADA

RAJA RAJA

MELAYU

AMIN

KALAU PAS

TERUS TALIBAN

AMIN

GANGGU  CARA

HIDUP MELAYU

AMIN

PAKSA MELAYU

JADI ARAB

PAS AKAN

DITOLAK 

OLEH MELAYU

OLEH RAJA RAJA

MELAYU

AMIN

MELAYU INI MELAYU

MELAYU BUKAN ARAB

AMIN

KHALAS

AJEN SINGAPURA AJAK PAS MASUK KERAJAANZahid tak buat ‘homework’, Kit Siang jemput masuk kerajaan, kata PAS


PAS menyifatkan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi tidak buat “homework” atau kerja rumah dalam menjawab isu pelawaan terhadap parti Islam itu bagi menyertai kerajaan campuran pimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Ketua Perangan PAS Khairil Nizam Khirudin dalam satu kenyataan berkata, hakikatnya Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang terlebih dahulu menjemput mereka menyertai kerajaan campuran kerana kedudukan amat genting ketika ini dan Umno tidak lagi mendapat sokongan orang Melayu.

“Zahid perlu berhenti daripada menipu dan terus menipu ahli Umno mahupun rakyat.

"Penipuan terbesarnya adalah propaganda tidak bersama DAP dan Anwar tetapi akhirnya bersama parti yang dibenci ahli Umno itu sejak sekian lama," katanya.

Ahad lalu, Zahid mengecam kenyataan Presiden PAS Abdul Hadi Awang yang mendakwa “sesetengah orang“ mencadangkan parti Islam itu untuk menjadi sebahagian daripada kerajaan.

“(Hadi) jangan terlalu sepenuh hati hingga menyangka (PAS) akan ditawarkan menyertai kerajaan perpaduan,” kata Zahid.

Pada 15 Mei, Lim mencadangkan supaya kerajaan campuran menghulurkan tangan untuk bekerjasama dengan PAS menjelang pilihan raya di enam negeri tidak lama lagi.

Sebelum ini, satu kajian yang dilakukan oleh firma penyelidikan, O2 dengan kerjasama beberapa organisasi media mendapati, 71% responden Melayu menyatakan rasa tidak puas hati dengan kerajaan baru, dalam memenuhi manifesto Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Isu sokongan Melayu baru-baru turut diperkatakan oleh Anwar apabila beliau menolak dapatan kajian penganalisis Bridget Welsh yang menyatakan sokongan Melayu terhadap Pakatan Harapan (PH) hanya pada kadar 11%. 

Menurut Anwar, kaji selidik oleh PKR sendiri mendapati sokongan Melayu kepada PH berada pada tahap 31%.

KAH KAH KAH

RAMAI LUPA

RAMAI TAK BACA

KAH KAH KAH

KIT SIANG YG

MULAKAN SEMUA

KAH KAH KAH

PROJEK APA INI

PROJEK AGAR

TALIBAN MASUK

KERAJAAN

AMIN

KHALAS


NASI CAMPUR NAIK HARGA


NASI CAMPUR

23 RINGGIT 

SEPINGAN

AMIN

Nasi Champor Hantu Pari Lewat pagi tadi di Pasar PJ Old Town, saja  nak bungkus nasi champor... nasi, dua ketul ikan pari asam pedas dan sedikit taugeh dan peria.Al Jumlah RM23....rupanya ikan pari seketul pun       RM 10, bukan besar dan dari gerai merket, bukan kedai makan.....itu lah gara gara kos sara hidop.Dok sebok mendeklamasi istilah Madani dan menu Rahmah...The humble Ikan Pari now ranks pari passu with Salmon and  Cod (not too long ago!)          Kah kah kah

POLIS KATA MATI MENGEJUT


Kematian sekutu Jho Low tiada unsur jenayah, kata polis


Polis mengklasifikasikan kematian seorang ahli perniagaan yang terlibat dalam siasatan kes 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan SRC International Sdn Bhd (SRC) pada Isnin lalu, sebagai mati mengejut.

Ketua Polis Selangor Hussein Omar Khan berkata kematian Kee Kok Thiam, 56, yang merupakan sekutu ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau lebih dikenali sebagai Jho Low itu, disebabkan faktor kesihatan.

“Kes ini polis siasat sebagai SDR (mati mengejut) dan tiada unsur jenayah,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Terdahulu Firma Guaman Valen, Oh & Partners yang mewakili Kee dalam satu kenyataan ringkas memaklumkan, anak guam mereka meninggal dunia pada Isnin di sebuah hospital akibat angin ahmar.

Kee yang sedang dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki menerima wang hasil daripada penyelewengan dana 1MDB serta SRC, telah menghilangkan diri sejak 2018, tiba di Terminal 2, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada pukul 3.30 pagi 3 Mei lepas.

Beliau kemudian hadir ke ibu pejabat SPRM Putrajaya pada pukul 10 pagi hari yang sama, selepas diberikan Notis Perintah.

Semalam sebuah media antarabangsa melaporkan, Kee ada mendedahkan dia telah bertemu Jho Low dan buruan kes 1MDB lain termasuk Eric Tan Kim Loong, Casey Tang Keng Chee, Geh Choh Heng dan Nik Faisal Ariff Kamil di Macau.I

POLIS KATA

MATI MENGEJUT

AMIN

WARGANET TANYA

HOSPITAL MANA?

AMIN

POST MORTEM

BUAT DIMANA?

AMIN

KHALAS

JEMPUTAN MALAM ESOK


JEMPUTAN

MALAM ESOK

Menarik Malam Esok
#Politikopi - Lantikan Politik - Adakah Satu Keperluan? Apa Natijahnya?
.
Bersama panelis:
🔊 KHALID ABD SAMAD
Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara
.
🔊 HISHAMUDDIN RAIS
Pengamat & Aktivis Politik
.
🔊 S. ARUTCHELVAN
Timbalan Pengerusi, Parti Sosialis Malaysia 
.
🗓 Tarikh : 2 Jun 2022 (Jumaat)
🕘 LIVE : 9.30 MLM
.
LINK FACEBOOK LIVE
https://facebook.com/events/s/politikopi-lantikan-politik-ad/165361486305680/

LINK YOUTUBE LIVE
https://www.youtube.com/live/3DRLvFaonNw?feature=share

Like, Subscribe & Follow DIALEKTIKA TV untuk wacana BEBAS | BENAR | BERANI. Sebarkan, bersama kita membangun negara

MADEY DAN MELAYU SEKALI LAGI


MADEY DAN MELAYU

SEKALI LAGI

AMIN

MIMPI ADA NUMBO


MIMPI ADA

NUMBO

AMIN


Abg long commented on
 "MIMPI QASIM"

Kalau mimpi toto ke magnum ke kuda ke, lagi baguih tt oiii. Baru la bole cakap " I got the numbers".

MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI


MENANG SORAK

KAMPUNG 

TERGADAI

AMIN

KHALAS

ADA APA PADA NAMA


ADA APA PADA NAMA


Isu kalimah Allah membakar perasaan kaum, bangsa dan agama.  Terbukti  amat senang dinaikkan suhunya. Para politikus, Ustad YouTube, pendakwah segala bentuk, NGO segala macam – senang mengambil kesempatan untuk mencari pengaruh dalam suhu yang panas.

Suhu panas membawa suasana tegang. Cuaca tegang mewujudkan  peluang dan kesempatan. Masing-masing ada tujuan. Politikus mengembang nama untuk meraih  undi dan kedudukan. Ustad YouTube sambil berlabun sambil menayangkan akaun bank. Manakala aktivis NGO untuk dilihat berpengaruh untuk terus melamar dana.

Ada juga yang  menumpang semangkuk untuk membuktikan  bahawa keislaman mereka juga tebal dan pantang dicabar.

Semua ada kepentingan dalam isu kalimah Allah.

Hakikatnya  dalam konteks budaya politik Malaysia semua ini dipasak oleh kuasa.  Di belakang kuasa ini ada ringgit dan dinar. Jelas ekonomi adalah jurumudi  semua ini.

Isu kalimah Allah terus menjadi peluru untuk menembak musuh politik dan mengembang pengaruh.

Ketika saya menggarap tulisan ini isu kalimah Allah ini telah reda.  Dalam keredaan ini  saya membawa pencerahan dengan  menimbulkan beberapa perkara yang wajib di ketahui oleh Bani Melayu.

Perkara-perkara ini tercegat berdiri – pergi tersepak pulang terlanda. Tapi perkara ini  bukan macam telor hilang di pasaran -  satu negara heboh. Perkara yang hendak saya utarakan ini tidak dihebohkan.  Malah tidak pernah dibincangkan.

Mukadimah saya mengenai nama Allah maka pastilah perkara yang saya timbulkan disini juga bersangkutan dengan perkara yang sama.  

Saya berpendapat  bahawa kalimah Allah ini menjadi kontroversi hanya di kalangan Bani Melayu. Kontroversi ini hanya berlaku dikalangan  Bani Melayu di Semenanjung. Bani Melayu di Sumatera, di Jawa atau di Sulawesi – semua tidak ambil pot.

Malah di bumi Arab – negara  asal usul  Allah -   tidak pernah terjadi kontroversi seperti yang telah, yang sedang dan yang akan berlaku di Semenanjung Malaysia.

 Allah  asal usul nama tuhan Arab.  Justeru Arab Islam, Arab Kristian dan Arab Ateis sedang menggunakan kalimah ini dalam Masjid, dalam Gereja atau dalam buku dan majalah. Termasuk dalam perbualan harian mereka.

Arab  Islam tidak pernah klim Allah ini hanya tuhan mereka. Menafikan hak Arab yang lain.  Arab Islam tidak memonopoli kalimah Allah.

Melarang dan menghalang penggunaan satu-satu kalimah  atau perkataan atau konsep ini dilihat  tidak masuk akal. 

Satu ketika dahulu di Amerika  tempat duduk dalam bas hanya khas monopoli  untuk yang berkulit putih sahaja. Atau di Afrika Selatan -  kolam mandi ini hanya untuk yang berkulit putih. Monopoli dan eksklusif ini tidak bertahan lama. Akhirnya semua  terbarai. 

Apa yang hendak saya timbulkan dalam tulisan ini sikap monopoli dan eksklusif  Bani Melayu Semenanjung. Sikap - orang lain semua tak boleh  – hanya Bani Melayu Semenanjung saja yang boleh. 

Dengan wujudnya  sikap ini maka saya mahu bertanya. Apa akan terjadi kepada Bani Melayu Semenanjung jika ada agama lain dari Islam, jika ada bangsa lain dari bani Melayu Semenanjung  yang memiliki sikap   ‘eksklusif tamak haloba ‘ terhadap satu kalimah atau satu-satu konsep.

Apa akan terjadi jika  penganut agama Hindu  di Malaysia pergi ke mahkamah dan meminta mahkamah membuat keputusan untuk melarang Bani Melayu Semenanjung menggunakan kalimah syurga, neraka,  bidadari, dosa dan pahala. 

Apa agaknya akan terjadi ? Amin.

Syurga yang difahami dan dilafazkan  oleh Bani Melayu datang  dari kalimah  Svarga dari bahasa Sanskrit.   Konsep dan kalimah ini adalah ganjaran satelah kita mati. Ganjaran  nikmat yang kita terima kerana ketika di dunia kita menjadi sosok yang baik.

Manakala kalimah Naraka   di Melayukan menjadi kalimah neraka. Kalimah ini  di asosiasi kan dengan api yang selalu kita dengar dari Ustad YouTube. Naraka  adalah kalimah Sanskrit dari agama Hindu yang membawa konsep balasan ke atas kita satelah kita mati kerana di atas  dunia kita gagal berbuat baik.

Manakala Dosa membawa konsep kebencian. Dalam konteks Islam dosa ialah perbuatan-perbuatan yang melanggar hukum agama.

Pahala dalam bahasa Sanskrit ertinya buah. Ini adalah ganjaran apabila kita melakukan kebaikan. Kita diberi ‘ buah’ oleh Allah.

Dalam  Syurga Inderaloka  kita bukan hanya diberi buah oleh Allah  – kita juga akan dapat  Bidadari. 

Kalimah Bidadari asal  Sanskrit ialah Dewanagari memberi makna penyampai atau penghubung antara manusia  dengan Dewa. Kita  Melayukan menjadi bidadari. Konsep Hindu ini  ditambah pula dengan konsep Arab yang membawa konsep  anak  dara jelita untuk kita tiduri dalam syurga.

Apa akan terjadi  sekiranya penganut agama Hindu melarang Bani Melayu Semenanjung menggunakan kalimah dosa, pahala, syurga dan neraka.

Mereka melarang kerana dalam hujah mereka penggunaan kalimah-kalimah ini oleh yang bukan Hindu akan menggugat dan mengancam akidah Hindu mereka. Mereka jadi keliru. Kalimah-kalimah ini tidak diketahui mana benar yang mana palsu.

Mereka juga mahu agar makna dan konsep kalimah asal itu tidak di campur aduk. Dewanagari sebagai penyampai antara manusia dengan dewa bukan anak dara untuk ditiduri.
 
Apa akan terjadi jika penganut agama Hindu  melarang Bani Melayu   Semenanjung menggunakan kalimah  bidadari. Mustahil konsep kalimah  bidadari ini boleh diganti dengan  Minah Cun atau Pretty Lady mengikut kata Sai Gangnam  Style

Perlu juga  diberitahu bahawa konsep dan kalimah agama itu sendiri  berasal usul dari Sanskrit. Agama bererti tradisi. Gama bermaksud pergi  menuju.

Hu la la apa akan terjadi apabila kalimah Agama  dimonopoli dan di eksklusif kan oleh penganut Hindu.  Apa kalimah yang akan Bani  Melayu Semenanjung guna pakai untuk menggantikan perkataan agama. Amin.

Amin dalam tulisan ini adalah Amen  yang juga berasal dari bahasa Hebrew. Kalimah   Amen ini membawa makna sahih dan benar. 

Pencerahan  asal usul kalimah-kalimah ini   seharusnya menyedarkan Bani Melayu Semenanjung bahawa dalam upacara kepercayaan  agama yang mereka pakai telah ada pelbagai pengaruh telah melintas masuk.

Kalimah dan konsep ini membawa makna bahawa agama ini bukan satu yang baru untuk Bani Melayu.  Agama ini telah wujud sebelum sampainya peniaga Arab ‘ yang tunggang tunggit ‘ mengikut Sejarah Melayu di Kota Melaka.

Sebelum  peniaga Arab sampai Bani Melayu telah  ada Dewata Mulia Raya. Ini nama  tuhan asal Bani Melayu  Semenanjung.

Wujudnya  Tuhan Melayu bernama  Dewata Mulia Raya  dibuktikan dengan  Batu Bersurat Terengganu yang ditemu pada tahun 1887. Batu Bersurat ini berumur 700 tahun.

Sila baca penampang depan Batu Bersurat ini.

RasululLah dengan yang arwah santabi mereka
Asa pada Dewata Mulia Raya beri hamba meneguhkan Agama Islam.
Dengan benar bicara derma mereka bagi sekalian hamba Dewata Mulia Raya.
Di Benuaku ini penentu agama RasululLah sallalLahi wassalama raja.
Mandalika yang benar bicara sebelah Dewata Mulia Raya di dalam
Bumi penentuan itu fardhu pada sekalian Raja Manda
 Lika Islam menurut setitah Dewata Mulia Raya dengan benar.
Bicara berbajiki benua penentuan itu maka titah Seri Paduka.
Tuhan menduduki Tamra ini di Benua Terengganu adi pertama ada.
Jumaat di bulan Rajab di tahun saratan disasanakala.
Baginda RasululLah telah lalu tujuh ratus dua

Jelas Bani Melayu  700 tahun dahulu tidak memiliki  sikap monopoli atau eksklusif.  Perjanjian dalam Batu Bersurat Terengganu itu membuktikan sikap Bani Melayu yang terbuka dan selesa  menerima Tuhan Arab.

Batu Bersurat ini menjadi bahan bukti bahawa konsep syurga, neraka, pahala, bidadari telah wujud sebelum Tuhan Arab sampai yang dibawa oleh peniaga Islam dari Arab atau  dari India ke Melaka..

Bani Melayu  Semenanjung jangan lupa dari mana asal usul kita.  Lembah Bujang  dengan candi-candi adalah bukti bahawa  Bani Melayu Semenanjung satu ketika dulu ada agama dan ada Tuhan sendiri.  Bukan  Shiva bukan Rajnesh tapi Dewata Mulia Raya.

Bani Melayu  700 tahun dahulu  menganut agama Hindu  yang dibawa dari Bharat.

Bharat? Apa itu Bharat Dimana Bharat. 

Bharat itu ialah nama  asal benua  India.  Dari Bharat ini wujud konsep penunjuk arah dalam Bahasa  Melayu  -    timur, barat, utara, selatan. 

Apa yang hendak  diterangkan disini ialah kalimah dan bahasa hidup bergerak. Ianya memiliki nafas dan nyawa sendiri. Tidak ada hukum hakam yang boleh mengawal penyebaran  kalimah  dan konsep.

Alam semesta ini adalah milik anak semua bangsa. Kalimah  pengucapan itu adalah milik anak semua negara. Amin. (TT)


TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM PORTAL
THE MALYSIANINSIGHT.COM
https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/445339

SIASAT JUGA KES KAPAL PESISIR LCS


Penting siasat kes lama tetapi bukan untuk balas dendam, kata aktivis


TIDAK ada salahnya kerajaan membuka dan menyiasat kes lama rasuah dan salah guna kuasa, kata kumpulan anti rasuah.

Mereka berkata adalah penting untuk menyiasat pihak yang didakwa melakukan kesalahan bagi mendapatkan semula dana kerajaan yang dirompak.

Malah katanya mereka yang berkuasa 10 hingga 20 tahun lalu tidak harus dibebaskan untuk mendapatkan semula wang yang dicuri daripada tabung kerajaan. 

“Seperti yang dilaporkan dalam Kertas Pandora, kes yang berlaku 10-20 tahun lalu terdapat sejumlah besar wang yang disimpan dalam akaun rahsia dan ‘shell company’.

“Ada kebarangkalian wang itu datang daripada tabung kerajaan dan sehingga kini tiada sebarang pendedahan. Kita perlu mendapatkan semula wang itu, pulangkan kepada negara terutamanya ketika kita berdepan krisis ekonomi.

“Adalah wajar kes itu disiasat,” kata Pengerusi Pusat Membanteras Rasuah dan Kronisme (C4) Prof Dr Edmund Terence Gomez.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mula menyiasat seorang bekas menteri kanan dan seorang ahli perniagaan berhubung dakwaan penyelewengan dana negara berjumlah RM2.3 bilion.

Dakwaan salah laku itu dilaporkan berlaku pada 1990-an.

Menurut laporan berita, siasatan itu berkaitan dengan dokumen yang didedahkan oleh Konsortium Antarabangsa Wartawan Siasatan (dipanggil Kertas Pandora) berhubung transaksi yang dijalankan di pusat kewangan luar pesisir.

Pegawai antirasuah berkata siasatan itu tertumpu kepada pembelian dan pemilikan saham syarikat tersenarai oleh sebuah syarikat gergasi.

Orang dalam SPRM berkata langkah itu didalangi oleh bekas menteri kanan tersebut.

Terdahulu pada Februari, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said berkata beberapa individu yang dinamakan dalam Kertas Pandora sedang disiasat oleh SPRM atas dakwaan rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan dana.

Beliau menambah siasatan sedang dijalankan dan pihak berkuasa memerlukan maklumat tambahan dari luar negara.

Gomez menegaskan siasatan juga mesti melibatkan individu yang sedang berkhidmat dalam kerajaan.

Tambahnya, kerajaan juga perlu meneliti skandal yang didakwa melibatkan bekas orang kuat Sarawak Taib Mahmud dan keluarganya.

“Terdapat nama lain yang disebut dalam Kertas Pandora. Antaranya ialah William Leong dan Tengku Zafrul Abdul Aziz. Mereka juga mesti disiasat kerana nama mereka disebut,” katanya merujuk kepada ahli Parlimen dan menteri kabinet semasa.

“Nama lain ialah Hanifah Taib - anak perempuan Taib Mahmud. Terdapat dakwaan serius tentang rasuah yang menyelubungi keluarga Taib tetapi sehingga kini kita melihat tiada apa yang berlaku.

“Tiada siasatan terhadap orang seperti dia atau Taib,” tambahnya.

Taib adalah ketua menteri paling lama berkhidmat di Sarawak dan berita mengenai dakwaan kesalahannya didokumentasikan dengan baik oleh pelbagai agensi antarabangsa seperti Bloomberg.

Anak perempuannya Hanifah dilantik sebagai timbalan menteri ekonomi dan namanya turut disebut dalam Kertas Pandora.

Jangan mempolitikkannya

Yayasan Keprihatinan Komuniti Malaysia (MCCF) pula menggesa kerajaan supaya tidak mempolitikkan siasatan ini.

Pengerusinya Halim Ishak berkata sebarang dakwaan salah laku perlu disiasat tetapi tanpa menjadikannya sebagai isu politik.

“Janganlah kita jadikan ini perkara politik. Setiap skandal, baru atau lama, mesti ditangani. Mesti tidak ada yang berselindung.

“Tetapi kita perlu ikhlas, tidak ada dendam dalam melakukan ini dan ia juga tidak boleh bermusim, memerangi rasuah adalah perjuangan berterusan,” kata bekas komando polis itu.

Abdul Razak Ismail dari Parti Hijau bagaimanapun berkata adalah lebih baik kerajaan memberi tumpuan kepada kes baharu.

Katanya beliau sudah pun membuat laporan kepada SPRM berhubung dakwaan penyelewengan dalam kontrak untuk merobohkan dan membina semula stadium Shah Alam di Selangor tetapi tiada apa yang berlaku setakat ini.

“Perdana Menteri Anwar Ibrahim harus memulakan sesuatu yang baru kerana kembali kepada kes lama boleh dilihat sebagai dendam politik. Banyak kes berita yang boleh kita tengok.

“Saya bercakap mengenai dakwaan rasuah melibatkan kompleks stadium baharu di Selangor tetapi perkara itu tidak mendapat perhatian.

“Saya boleh faham jika kes itu berusia beberapa tahun tetapi kes 20 tahun itu terlalu lama. Kes-kes baharu memerlukan lebih perhatian,” kata bekas anggota Otai Reformis itu. – 1 Jun, 2023.

WOIT

SIASAT JANGAN

TAK SIASAT

AMIN

KES KAPAL

PESISIR DEPAN

MATA PASAI

APA BUAT TAK

NAMPAK

AMIN

ADA MEMBER

TERLIBAT KE DALAM

KES INI KE ?

AMIN

SAJE TANYA

KERANA MACAM

KAPAL NI DAH 

BERKARAT

AMIN

KHALAS

PELANCUNG SWEDEN TERCICIR ANAKBayi lelaki dihurung semut ditemui di hentian bas


SEORANG bayi lelaki ditemui dengan keadaan dihurung semut dalam sebuah kotak di Hentian Bas Taman Kota Wira, Taiping semalam.

Ketua Polis Daerah Taiping ACP Razlam Ab Hamid berkata bayi malang itu yang dibaluti dengan tuala, ditemui oleh seorang wanita yang memberhentikan kenderaan untuk mengambil barang di dalam bonet kereta, kira-kira pukul 10 pagi.

“Semasa wanita itu turun dari keretanya, beliau terdengar bunyi bayi menangis di hentian bas berkenaan sebelum menjumpai bayi,” katanya dalam kenyataan malam tadi.

Beliau berkata bayi itu telah dikejarkan ke Hospital Taiping bagi mendapatkan rawatan lanjut dan hasil pemeriksaan oleh doktor mendapati bayi berkenaan cukup sifat dan matang seberat 2.62 kilogram.

Razlam berkata bayi itu mengalami masalah pernafasan laju, serta memerlukan intubasi dan mempunyai ciri-ciri kurang air dalam badan dan telah diberikan rawatan dan antibiotik.

“Keadaan bayi kini stabil dan masih dirawat di unit rawatan intensif neonatal (NICU),” katanya.

Razlam berkata polis sedang mengenal pasti suspek yang membuang bayi itu dan kes disiasat di bawah Seksyen 317 Kanun Keseksaan iaitu menyembunyikan kelahiran dengan niat membuang bayi. – Bernama, 1 Jun 2023.

CILAKA !!!

INI MESTI

ANAK PELANCUNG

DARI SWEDEN

AMIN

KAPIR LAKNAT

MAKAN BABI

TAK CAYA TUHAN

SELALU TERTINGGAL

BAYI

AMIN

BERJUBO BIJAK

BELI KONDOM

TAK NAK

AMIN

PANCUT ATAS PERUT

TAK MAHU

AMIN

NAK PANCUT

DALAM BURIT

KAH KAH KAH

PUKI MAK

KAPIR SWEDEN

KALAU IKUT ISLAM

BAYI SEMUA

 SELAMAT

AMIN

KHALAS