Ahad, 8 Oktober 2023

KUASA MUNCUL DARI LARAS SENAPANG


KUASA MUNCUL

DARI 

LARAS SENAPANG

KHALAS

MANA NEGARA YANG SOKONG PALESTIN ?


MANA DIA NEGARA

YANG KLIM SOKONG

PERJUANGAN RAKYAT

PALESTIN ?

AMIN

HIDUPKAN TRADISI PELAJAR !!!


Tiada lagi Menu Rahmah, pelajar bimbang makanan makin mahal

KUMPULAN pelajar bimbang akan semakin terbeban apabila kedai makan dan kafe dalam kampus mula meninggalkan Menu Rahmah dan menaikkan harga makanan.

Kebanyakan kedai makan sudah menaikkan harga makanan dan minuman pada bulan lalu ketika mereka mula cuti semester.

Seorang pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang hanya mahu dikenali sebagai Ariff berkata, ada kedai yang hanya menawarkan Menu Rahmah selama dua minggu sejak diperkenalkan.

“Ada yang naik (harga) dan ada masih kekalkan. Macam di tempat kolej saya ada satu kedai makan yang masih sama, nasi ayam RM5.

“Saya selalu ambil nasi ayam untuk jimat. Kalau ambil nasi dan lauk itu memang harga jadi RM5 ke atas paling murah pun RM7 kalau kita ambil nasi dan ayam,” katanya.

Pelajar jurusan kejuruteraan mekanikal itu kepada The Malaysian Insight, kebanyakan kedai makan dalam kampus universiti tidak meneruskan program tersebut.

“Menu Rahmah hanya bertahan dua minggu sahaja masa awal-awal diperkenalkan. Kemudian tengok banyak kedai tak ada buat Menu Rahmah ini.

“Kemudian bukan harga makanan sahaja naik. Ada juga kedai yang naikkan harga minuman sampai RM2.50 dan teh o ais dalam RM1.80.

“Tapi kami pelajar tak ada pilihan. Kalau nak pilih kedai yang murah, kena jalan jauh dari kolej. Jadi kebanyakan pelajar terpaksa juga beli walaupun harga mahal,” katanya.

Pelajar berasal dari Miri Sarawak itu resah jika harga itu akan meningkat apabila sesi pengajian bermula semula pada minggu depan.

Kumpulan Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (Gamis), kenaikan itu amat menjejaskan pelajar yang tinggal di luar kampus.

Presidennya, Wan Muhammad Arif Wan Bazli Fariz berkata, mereka mendapati ada pelajar terkesan dengan masalah kos sara hidup sehingga sampai terpaksa ikat perut.

“Ini daripada tinjauan kami baru-baru ini di kampus-kampus. Ada yang sangat terkesan dengan kenaikan harga makanan sampai tidak makan tiga hari.

“Maksudnya makanan yang tak sihat hanya sekadar biskut atau apa sahaja yang boleh lapik perut. Tapi nak dapat makanan seimbang di luar kemampuan mereka,” kata Ariff, 20 tahun.
.
Ekoran itu, Gamis mengumpulkan lebih 1,000 tandatangan mahasiswa dari serata negeri terutamanya Pulau Pinang dan Selangor yang mengadu tertekan dengan kos sara hidup harian.

“Dengan keadaan mahasiswa yang sukar dan dilarang masak di kolej, memaksa mereka untuk hanya beli sahaja untuk makan.

“Mereka tak dapat beli barang mentah untuk masak sendiri dan berjimat. Jika di luar kampus pula ada bebanan harga sewaan rumah yang tinggi dan kos kenderaan,” katanya.

Petisyen itu bagi menggesa kerajaan memasukkan dalam belanjawan tentang penyelarasan diskaun barangan mahasiswa di kedai terpilih, katanya.

Kerajaan perlu berbuat demikian menerusi program e-belia rahmah selain menetapkan harga siling makanan di kampus universiti, katanya.

Peningkatan harga itu susulan kenaikan mendadak harga barangan asas seperti beras import dan ayam.

Para pengusaha industri sudahpun menjangka harga makanan meningkat pada suku ketiga 2023 disebabkan kebergantungan Malaysia pada bahan import dan kelemahan ringgit berbanding dolar

Mereka menjangkakan kenaikan harga barang pengguna meningkat sehingga 20% ekoran inflasi import dan peningkatan kos operasi perniagaan.

Bagaimanapun, sesetengah penjual makanan tetap berusaha menyerap kenaikan itu, seperti diakui seorang pemilik kafe di kampus Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza), Kuala Terengganu.

Pemilik kafe Tanjung Ria, Aminah Razak berkata tetap kekal menjual makanan dengan harga sedia ada iaitu RM3.50.

Beliau berkata biarpun ada sedikit kenaikan harga barang makanan asas yang terpaksa tanggung seperti harga beras tapi tidak sampai hati untuk menaikkan harga.

“Daripada dulu pun kita jual RM3.50 ini menu yang asaslah, ada nasi lepas tu protein macam ayam ikan atau daging kemudian sayur dan sambal sikit.

“Kita pun dah buat kira-kira kalau ikut kenaikan itu 0.10 untuk harga nasi jadi kami boleh serap lagi kos. Sebab kalau kita naikkan harga pun, memang tak sampai hatilah tengok pelajar- pelajar ini.”

Beliau berkata biarpun kedai makanannya sudah menawarkan dengan RM3.50 tapi ramai pelajar yang meminta menu makanan lebih murah daripada yang ditawarkan

“Biasanya kalau tanya nak lagi murah daripada RM3.50 biasanya saya akan suruh mereka ambil sahaja lauk tak perlu bayar. Saya tahu mereka ini memang dalam kesusahan,” katanya. – 8 Oktober, 2023.

MENTERI CURI

BERBILION BILION

PELAJAR MISKIN

SUSAH NAK MAKAN MEEHON

AMIN

SUSUN ATUR

KELUAR KE JALAN

AMIN

IKUT BALING

 TRADISI 

ANAK MUDA 

DAN PELAJAR

KHALAS

KENALI HAMAS !!!


KANALI HAMAS

PEJUANG 

PALESTIN

KHALAS

AWAS !!! JEREBU19 kawasan rekod IPU tidak sihat


SEMBILAN belas kawasan di seluruh negara merekodkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tidak sihat setakat jam 9 pagi tadi.

Berdasarkan dat Sistem Pengurusan Indeks Pencemaran Udara (APIMS) Jabatan Alam Sekitar (JAS), IPU itu direkodkan di Johor, Melaka, Wilayah Persekutuan, Pahang dan Terengganu.

Kawasan tersebut adalah: Larkin (163), Bukit Rambai (163), Batu Pahat (163), Nilai (161), Larkin (158), Alor Gajah (156), Bandar Raya Melaka (155), Segamat (155), Tangkak (155), Cheras (154) Port Dickson (153), Pasir Gudang (152), Seremban (151), Putrajaya ( 143), Banting (127), Rompin (120) , Kemaman (111), Batu Muda,(103) dan  Paka (102).

Bacaan IPU antara 0 hingga 50 dikategorikan sebagai baik, 51-100 (sederhana), 101-200 (tidak sihat), 201-300 (sangat tidak sihat) dan IPU 300 ke atas dikategorikan sebagai merbahaya.

Data IPU dikeluarkan setiap jam berdasarkan 68 stesen pemantauan kualiti udara terletak di seluruh negara. – 8 Oktober, 2023.

JEREBU

MAKIN MEREBAK

AMIN

BERJAGA JAGA

KHALAS

CALON KETUA POLIS NEGARA DARI RAKYAT


CALON 

KETUA

POLIS NEGARA

DARI RAKYAT

KHALAS

CONTOHI PEGAWAI INICONTOHI

PEGAWAI PDRM

BERNAMA

MOHD SUHAILY

KHALAS

Unknown commented on 
"TABEK TUAN !!!"

Baguslah kalau betul, baguslah kalau ikhlas benar suci murni, tapi hakikatnya kartel perasuah perompak terlalu ramai dalam sektor kakitangan kerajaan bukan saja polisi tetapi semua sekali, peliknya apabila SPRM tangkap masuk TV3 kemudian terus senyap-senyap kemudian naik pangkat tukarkan tempat terus jadi suci murni,

banyak kali kes DNAA kah kah kah pemimpin macam ini terus perlu sokongan kah kah tapi adakah akan disukai atau akan menjadi seorang lagi Anwar Ibrahim? Walaun tak akan suka seperti Hadi kata rasuah bukan kesalahan pun kah kah kah kawan kawan boleh kah kah kah

HANYA SATU JAWAPAN - LAWAN !!!


HANYA

SATU JAWAPAN 

LAWAN !!!

KHALAS


Unknown commented on 
"GERILA HAMAS MASUK MENYERANG"

Hamas bunuh 70 orang, Yahudi bunuh 200 orang, ini hari pertama belum apa-apa lagi, Yahudi declare war, dengar berita live di media antarabangsa, media local biased, hanya cui bono kepadanya agenda sendiri kah kah kah, bila perang dah tak guna teringat ikon Yaser Arafat dunia kah kah kah

PERANG TEMPUR LAWAN


PERANG TEMPUR

LAWAN


AHAD 8 OKTOBER 2023
PRK PELANGAI SELESAI
MELAYU ISLAM KALAH
MELAYU PENCURI MENANG

SATU LAGI PRK
AKAN BERJALAN
KALI INI 
DI WILAYAH MELAYU ISLAM
PRK KEMAMANG
KAH KAH KAH
JENG JENG JENG

GAZA
GERILA HAMAS BUAT KEJUTAN
KETIKA ZIONIS BERPESTA
PAGI SABTU 
LEPAS SUBUH
7000 ROKET MENYERANG ZIONIS
DALAM MASA 20 MINIT

GERILA MASUK
DAN MENAWAN POS ZIONIS
MEMUSNAH KERETA KEBAL
MERAMPAS KERETA BERSENJATA
MENAWAN SOLDADU
DAN MEMBUNUH ZIONIS

7 OKTOBER ADALAH
HARI ULANG TAHUN
PERANG ARAB ISRAEL 1973
DI MANA SYRIA & MESIR
MASUK MENYERANG ISRAEL
INI PERANG RAMADAN
BERPERNAG DALAM BULAN PUASA
AMIN

AMERIKA
BIDEN BUAT KENYATAAN
AKAN BANTU ZIONIS ISRAEL

ISRAEL
BOM GAZA
TAPI TAK GILA BABI
KERANA GERILA PALESTIN
TELAH MENAWAN SOLDADU ZIONIS
MEREKA AKAN DI JADIKAN BENTENG
JENG JENG JENG

AFGHANISTAN
300+++ TEWAS
GEMPA BUMI DI BARAT KABUL

RUSIA
PERJANJIAN MELARANG
BUAT SENJATA NUKLEAR BARU
DI MANSUHKAN OLEH PUTIN
JENG JENG JENG
APAKAH PUTIN AKAN GUNA
BOM NUKLEAR ?

HOKKIEN
PAGI INI KERING  BERJEREBU
KL & KL SENTRAL BEJEREBU
BANGUNAN TIDAK KELIHATAN

MATA HARI BELUM KELIHATAN
UNGGAS TIDAK BISING
KERANA CUACA MALAP
LANGIT KELAM

TAK TAK & EZI
SEKALI LAGI HAMPIR
DISERNAG OLEH ABANG KAWASAN
ENAM EKOR DATANG MENYERANG
GUA TERPAKSA  HALAU MEREKA

GUA RASA HARI  INI
AKAN PANAS
GUA NAK BALIK KAMPUNG
NAK RASA GULAI IKAN TALAPIA
DAN 
NAK  AMBIL ANAK PISANG
GUA NAK TANAM
DI KAWASAN LE CHATEAU
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT AHAD
DENGAN SENYUMAN

BRO
LU BUKTIKAN DIRI LU
PADA DIRI LU
BUKAN PADA
ORANG LAIN

BRO
JIKA LU TAK JUJUR
PADA DIRI LU
BAGAIMANA ORANG LAIN
AKAN JUJUR DENGAN LU

BRO
HIDUP INI SINGKAT
JANGAN BUANG MASA
DENGAN MAT BEBAL

BRO
MEMBERI TAPI
JANGAN DIGUNAKAN OLEH ORANG
MENDENGAR TAPI
JANGAN HILANG SUARA SENDIRI

BRO
KALAU LU TAK KENAL
DIRI LU
ORANG LAIN PUN
TAK AKAN KENAL SAMA LU
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERSANTAI

GERILS HAMAS MASUK MENYERANGSATU KEJAYAAN

AMINRakyat Palestin gembira meraikan hari Sabtu 7 Oktober ketika kereta kebal kenderaan tentera Israel terbakar selepas ia diserang  oleh gerila bersenjata Palestin yang menyusup ke kawasan selatan Israel. Gambar: Reuters

PERANG PERANG PERANG !!!

 


PERANG PERANG

PERANG !!!

AMIN

SELAMAT DATANG

PERANG

KHALAS

ZIONIS DI BANTAI


Over 200 Dead In Israel-Palestine

 Conflict After Surprise Attack

 By Hamas

Israel-Palestine conflict: The armed wing of Hamas declared it has begun "Operation Al-Aqsa Flood" and said it has fired over 5,000 rockets in the "first strike of 20 minutes.


22 Israelis Killed, Over 500 Injured After Hamas Fires 5,000 Rockets


Kereta kebal Isreali di tawan.

5000 ROKET

MENYERANG

ZIONIS

AMIN

PERANG PERANG

PERANG

AMIN

GERILA PALESTIN

MASUK MENYERANG

DALAM ISRAEL DARI

GAZA

AMIN

KERETA KEBAL

ISRAEL DI TAWAN

AMIN

DUA SOLDADU

DI TANGKAP OLEH

GERILA PALESTIN

KHALAS