Rabu, 9 Ogos 2023

PRN - SAPA MELAYU SOKONG !!!PRN - SAPA

MELAYU SOKONG !!!

KHALAS

APA JADI DENGAN KES KEBUN HARAM DI RAUB ?


APA JADI DENGAN

KES KEBUN HARAM

DI RAUB PAHANG ?

AMIN

BAK KU TEH MASUK BERKEMPENPRN15: Kepala babi cemari bilik gerakan DUN Juasseh

SEREMBAN – Kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Negeri Sembilan hari ke-12 hari ini dicemari insiden penemuan kepala dua babi termasuk di bilik gerakan Perikatan Nasional (PN) Dewan Undangan Negeri (DUN) Juasseh.

Calon PN DUN Juasseh, Datuk Eddin Syazlee Shith berkata, beliau menerima maklumat kejadian itu oleh jentera kempennya di Bilik Gerakan DUN Juasseh sekitar 8.30 pagi tadi.

Menurut beliau, selain di bilik gerakan, insiden sama turut belaku di Sungai Dua di bawah DUN Senaling.

“Ini perkara biasa dalam politik dan saya berharap penyokong PN bersabar kerana kita pun tidak menuduh parti mana yang lakukan provokasi sebegini.

“Saya harap masyarakat lebih peka dan tidak melakukan apa-apa tindakan yang boleh menimbulkan salah faham sebaliknya terus fokus kepada kempen menjelang hari pengundian Sabtu ini,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Terdahulu, kejadian itu turut tular di media sosial sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan penyokong parti.

Gambar tersebut menunjukkan kepala babi diletakkan di atas bendera PN.

Mengulas lanjut, Eddin yang juga Ketua Bersatu Kuala Pilah berkata, wakilnya telah membuat laporan polis bagi tujuan keselamatan.

KAH KAH KAH

BAK KU TEH

MASUK KEMPEN

KAH KAH KAH

INI MACAM

KEPALA BABI

BETINA PUAKA

DI UNI MALAYA

KAH KAH KAH

KEMPEN GELAP

CARI UNDI

KAH KAH KAH

KHALAS

MENANTU MUHYIDIN CABUT LARI ?


Saya tidak melarikan diri, kata menantu Muhyiddin


MENANTU Muhyiddin Yassin hari ini menafikan dakwaan yang beliau melarikan diri.

Muhammad Adlan Berhan menerusi peguamnya, Baljit Singh Sidhu berkata beliau meninggalkan negara secara sah.

Awal hari ini, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki berkata agensi antirasuah itu mungkin meminta bantuan Interpol untuk mengesan Adlan dan peguam Mansoor Saat, yang melarikan diri dari negara ini selepas mereka diletakkan dalam “senarai orang dikehendaki” SPRM .

“Kenyataan akhbar itu setakat ini bertujuan untuk memberikan tanggapan bahawa anak guam kami adalah seorang pelarian yang melarikan diri, anak guam kami menolak sama sekali, tohmahan sedemikian.

“Anak guam kami, seperti mana-mana warganegara Malaysia yang bebas, mempunyai hak untuk bergerak dan melancong, termasuk ke luar negara, dan lebih-lebih lagi untuk menjalankan perniagaannya di mana-mana tempat di dunia.

“Penggunaan hak ini oleh anak guam kami tidak boleh ditafsirkan atau diselewengkan sebagai percubaan untuk mengelak atau menghalang siasatan. Anak guam kami menyatakan bahawa sebelum dia meninggalkan Malaysia secara sah, dia: tidak pernah ditangkap; (dan) tidak pernah dipanggil oleh SPRM untuk perjumpaan atau untuk membantu dalam apa-apa jenis siasatan,” kata peguam Adlan Baljit Singh Sidhu yang ditulis oleh Malaysiakini.

Peguam itu juga berkata Adlan akan kembali ke negara ini secepat mungkin untuk membantu SPRM jika unsur “ancaman dan penganiayaan” dihapuskan.

Adlan yang berusia 48 tahun berkahwin dengan Nabilah, anak kedua Pengerusi Perikatan Nasional Muhyiddin.

Bagaimanapun, SPRM sebelum ini berkata kedua-dua individu meninggalkan negara pada 17 dan 21 Mei dan tiada rekod mereka pulang.

“Kami mengesyaki Adlan berada di negara tertentu tetapi tidak boleh mendedahkan negara itu,” kata Azam.

Beliau berkata kedua-duanya dicari bagi tujuan pendakwaan. – 9 Ogos, 2023.


WOIT

LARI KE TAK

LARI

KAH KAH KAH

APA JADI DENGAN

JHO LOW ?

AMIN

APA JADI DENGAN

NIK FAIZAL

AMIN

PASAL APA

TAKDA BERITA

DAH KAUTIM KE

KAH KAH KAH

SAJE TANYA

TERUTAMA BILA

KES ZAHID NAK

DI LUPUS

AMIN

KHALAS

NAJIB IKUT ZAHID MINTA LUPUS KES SAKAU


Najib kemuka representasi kedua kes pecah amanah RM6.6 bilion


NAJIB Razak menghantar representasi kedua kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) untuk membatalkan pertuduhan pecah amanah yang dihadapinya bersama bekas ketua setiausaha perbendaharaan Mohd Irwan Serigar Abdullah.

Najib dan Irwan didakwa pada 2018 atas enam pertuduhan pecah amanah membabitkan harta kerajaan Malaysia berjumlah RM6.6 bilion berkaitan bayaran kepada International Petroleum Investment Company (IPIC).

Dalam prosiding hari ini, Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Saifuddin Hashim Musaimi memaklumkan kepada Hakim Mahkamah Tinggi Muhammad Jamil Hussin pihaknya menerima surat representasi pada minggu lepas daripada Tetuan Shafee & Co yang mewakili bekas perdana menteri itu.

“Jadi, kami perlukan masa untuk meneliti surat representasi kerana kes ini melibatkan dokumen yang banyak.

“Saya diarah memohon satu lagi tarikh pengurusan kes untuk Peguam Negara Idrus Harun mempertimbangkan representasi ini,” kata Saifuddin.

Sementara itu, peguam Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Najib dan peguam K. Kumaraendran yang mewakili Irwan memohon satu tarikh dalam tempoh masa sebulan.

Hakim Muhammad Jamil menetapkan 12 September depan untuk pengurusan kes.

Najib mengemukakan representasinya dua tahun lepas tetapi ditolak manakala representasi dihantar Mohd Irwan pada 2020 tidak dijawab AGC, sehubungan itu Irwan menghantar permohonan representasi baharu pada Mac lepas.

Pada 24 Oktober, 2018 Najib, 70, dan Irwan, 66, mengaku tidak bersalah terhadap enam pertuduhan pecah amanah harta kerajaan Malaysia berjumlah RM6.6 bilion berkaitan bayaran kepada IPIC.

Mereka dituduh melakukan perbuatan itu di Kompleks Kementerian Kewangan Malaysia, Putrajaya antara 21 Disember, 2016 dan 18 Disember, 2017.

Pertuduhan mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan. – Bernama, 9 Ogos, 2023.


WOIT

INI KEPALA 

SAKAU

AMIN

RAJA SAKAU

IKUT ZAHID

MINTA BATAL KES

MENCURI

AMIN

TERPULANG

PADA SAPA BUAT KEPUTUSAN

JENG JENG JENG

KHALAS

CURI PASIR ATU NADIR BUMI ?


Duduki tanah kerajaan secara haram, penyelia didenda RM200,000

KUANTAN – Seorang penyelia syarikat perlombongan dijatuhi hukuman RM200,000 selepas mengaku bersalah terhadap dua pertuduhan menduduki tanah kerajaan negeri tanpa kebenaran sah di Mahkamah Seksyen Kuantan hari ini.

Tertuduh Saharudin Sa’ya,50, boleh dipenjara enam bulan jika gagal membayar denda bagi setiap pertuduhan berkenaan.

Hakim Azman Mustapha juga memutuskan kesemua tujuh jentera berat yang disita ketika tangkapan telah dilucut hak kepada kerajaan negeri Pahang.

Saharudin yang merupakan penyelia Syarikat Wanli Mining Constructions Sdn. Bhd. dituduh melakukan kesalahan di bawah Seksyen 425(1)(a) Kanun Tanah Negara iaitu tanpa kebenaran yang sah menduduki tanah kerajaan di kordinat WA 598258, WMA 445772 bersebelahan Pusat Latihan dan Akademik APMM, Kg Sungai Ular, Kuantan pada 13 Februari 2023 jam 4.50 petang.

Hasil pemeriksaan semasa serbuan turut mendapati sekumpulan pekerja melakukan kerja-kerja pemindahan pasir silika di kawasan tersebut di bawah arahan tertuduh.

Tertuduh turut didakwa melakukan kesalahan di bawah Seksyen 425(1)(a) Kanun Tanah Negara iaitu tanpa kebenaran yang sah menduduki tanah kerajaan di kordinat WA 445724, WMA 598316 bersebelahan Pusat Latihan Dan Akademik APMM, Kg Sungai Ular, Dalam Daerah Kuantan pada 5 April 2023 jam 1 petang.

Pertuduhan juga dibuat mengikut Seksyen 426 C(3) Kanun Tanah Negara 1965 iaitu suatu perintah untuk pelucuthakan benda itu hendaklah dibuat jika dibuktikan dengan memuaskan kepada mahkamah bahawa suatu kesalahan di bawah Seksyen 425 telah dilakukan dan bahawa benda itu adalah hal perkara atau digunakan dalam melakukan kesalahan itu.

Bagi setiap kesalahan tersebut, tertuduh boleh dihukum dengan denda tidak melebihi RM500,000 atau dipenjara untuk suatu tempoh tidak melebihi 5 tahun.

Pendakwaan yang dikendalikan Pengarah Pendakwaan Negeri Pahang, Shahrizat Ismail, dan Pegawai Pendakwa Unit Penguatkuasaan Negeri Pahang, Taqiuddin Azizan meminta mahkamah menjatuhi hukuman setimpal.

Mereka berhujah, mahkamah wajar mengambil kira kadar royalti yang diterima dan kesan di sebalik daripada aktiviti perlombongan haram yang mengakibatkan pencemaran alam sekitar.

Tertuduh kemudian membuat rayuan pengurangan hukuman denda dan memohon pemulangan jentera berat yang disewa.

Menurut Saharudin, dia mempunyai tanggungan besar sebagai ketua keluarga serta tiada pendapatan selepas berlakunya tangkapan.

Tertuduh turut merayu mahkamah agar hukuman dikurangkan memandangkan dia hanyalah seorang pekerja dan tidak mempunyai aset kepentingan yang besar kepada syarikat


WOIT

DI PAHANG

BANYAK KES

CURI PASIR

AMIN

KES REMBAT

TANAH KERAJAAN

TANAM DURIAN

AMIN

KES REMBAT 

BALAK

AMIN

INI KALI PERTAMA

TANGKAPAN

BERLAKU

AMIN

KES DUSUN

DURIAAN HARAM

DI RAUB

TAK DA BERITA

AMIN

KHALAS

AJEN FBI MENIPU


AJEN FBI

MENIPU

AMIN

TUDUH TRUMP

ADA KERJASAMA

DENGAN RUSIA

KHALAS

TALIBAN YANG MENAKUTKAN


Sentimen Melayu-Islam PAS keterlaluan, kata pengundi Cina di Kuala Terengganu

SENTIMEN Melayu-Islam yang dimainkan oleh PAS secara melampau menimbulkan rasa kurang senang hati dalam kalangan masyarakat bukan Melayu, kata pengundi Cina di Kuala Terengganu.

Mereka memberitahu The Malaysian Insight ada kebimbangan dalam masyarakat Cina yang PAS akan jadi semakin ekstrem sehingga menafikan hak minoriti masyarakat Cina di negeri itu.

Seorang pengundi warga emas yang hanya mahu dikenali dengan nama Ooi berkata secara peribadi beliau tidak akan mengundi PAS pada pilihan raya negeri (PRN) Sabtu ini.

“Orang Cina di sini (Terengganu) mula takut dengan PAS sebab nampak terlalu pentingkan Melayu, Islam. 

“Mereka takut akan jadi macam Kelantan… banyak peraturan yang turut terpakai kepada bukan Melayu, kalau tak ikut kena saman, buat kita rasa takut dengan PAS,” katanya.

Mengikut data Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), pengundi berdaftar kaum Cina hanya lebih kurang 3% daripada keseluruhan pengundi di Terengganu..

Biarpun kecil, mereka dianggap penentu misalnya di kerusi negeri Bandar dan kerusi Parlimen Kuala Terengganu, yang juga dipertandingkan semula Sabtu ini.

Kuala Terengganu mengundi semula selepas mahkamah membatalkan kemenangan calon PAS Ahmad Amzad Hashim pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) berikutan petisyen pilihan raya yang dikemukakan oleh bekas calon Barisan Nasional (BN) Mohd Zubir Embong.

Pada PRU15, Amzad menang dengan majoriti hampir 41,000 undi – menokok majoriti 14,773 undi yang diperolehinya pada PRU14.

Pengundi muda di Kuala Terengganu, Tan Kim Shing, 21, pula melihat pentadbiran PAS agak ke belakang kerana beliau tidak nampak ada usaha serius untuk memajukan kawasan kelahirannya iaitu Kampung Cina.

Kawasan itu terkenal sebagai tarikan pelancong namun potensinya tidak diterokai sepenuhnya oleh pentadbiran PAS dalam tempoh lima tahun lepas, katanya.

“Kalau kita tengok orang tempatan di sini banyak bergantung kepada sektor pelancongan seperti buka kedai makan, jadi ejen pelancongan ke pulau, jual barangan cenderahati.

“Sepatutnya diadakan lebih banyak program atau festival boleh dianjurkan yang boleh menarik lebih ramai pelancong selain penambahbaikan kebersihan dan infrastruktur,” katanya.

Tan yang pertama kali mengundi mengakui lebih berminat untuk menyokong calon Muda kerana agenda parti itu yang katanya selari dengan jiwanya.

Kerusi DUN Bandar ditandingi oleh Ketua Penerangan Muda Luqman Long bersama Armi Irzan Mohd daripada BN, mencabar penyandang DUN Bandar Ahmad Shah Muhamed daripada PAS.

Dalam pada itu, bekas Adun Bandar Toh Chin Yaw daripada MCA juga mendakwa ada sentimen penolakan pengundi Cina terhadap PAS.

Katanya, PAS hanya mahu mengangkat kepentingan Melayu-Islam sahaja tanpa mempedulikan hakikat penduduk negara ini berbilang kaum dan agama.

Beliau juga kesal kerana tiada parti politik yang meletakkan calon bukan Melayu bertanding di kawasan itu.

“Pengundi Cina di sini mahukan wakil rakyat bukan Melayu untuk mewakili suara mereka,” katanya.

Toh tidak menolak kemungkinan pengundi Cina tidak akan keluar mengundi di Kuala Terengganu kerana tidak melihat pilihan raya ini melibatkan kepentingan mereka.

“Muda boleh memecahkan undi di DUN Bandar ini, sebab sekarang ini pengundi sudah ada pilihan, dan Muda kita tahu berkongsi sasaran pengundi yang sama.

“Calon Muda mungkin boleh menarik undi protes cuma nak kata menang peluang mereka agak tipis,” katanya. – 9 Ogos, 2023.TALIBAN MAKIN

MENAKUTKAN

JENG JENG JENG

CHINA MULA

TAKUT

KAH KAH KAH

MELAYU 

PANTAI BARAT

IKUT SAMA TAKUT

AMIN

KHALAS

HADI LAWAN ANWAR


Hadi dakwa ada parti kerajaan perpaduan mahu sokong PN


PRESIDEN PAS Abdul Hadi Awang mendakwa ada parti politik yang bergabung dalam kerajaan perpaduan akan menyokong Perikatan Nasional (PN) untuk membentuk kerajaan pusat sekiranya ia menang enam pilihan raya negeri 12 Ogos ini.

Katanya, PAS bukan bercakap kosong apabila mendakwa kerajaan pimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim tidak mendapat sokongan penuh daripada parti-parti gabungannya.

Ini termasuk 10 ahli Parlimen Umno yang awalnya menyokong pengerusi PN Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri selepas Pilihan Raya Umum ke-15 November lalu.

“Asal 10 ahli Parlimen Umno ini nak sokong kita, mungkin 15, tapi mereka ini dipaksa, diugut… yang ada kes nak bawa ke mahkamah, menyebabkan orang Umno ini dalam ketakutan.

“Maka ditubuhkan kerajaan perpaduan dalam keadaan kacau bilau. Kerajaan perpaduan tapi balah sama sendiri, yang parti dalam kerajaan bantah kerajaan sendiri.

“Tapi kerajaan ini tak kukuh, jadi kita perlu tarik Sabah dan Sarawak dan tarik ahli Parlimen Umno untuk tukar kerajaan pusat, dan ada yang tunggu PRN enam negeri,” katanya semasa berucap pada program Ceramah Mega PN di Setiu, Terengganu malam tadi.

Abdul Hadi mengulangi kemenangan PN dalam enam pilihan raya negeri Sabtu ini penting demi untuk menukar kerajaan pusat.

Pertukaran kerajaan pusat kesan daripada keputusan pilihan raya negeri Sabtu ini menjadi antara modal utama kempen PN, yang bagaimanapun dikritik oleh Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN).

WOIT

HADI TERUS

PELEKEH ANWAR

KAH KAH KAH

INI ABIM

TERENGGANU

PERLEKEH 

ABIM PUSAT

KAH KAH KAH

APKAH HADI

AKAN JADI PM ?

JENG JENG JENG

KHALAS

PELANCARAN BUKU DI TUNDA

 


FORUM DAN

PELANCARAN

 BUKU

DI TANGGUH

AMINAL-FATIHAH SINEAD O'CONNOR


AL-FATIHAH

SINEAD O'CONNOR

AMIN

SEBAB MULUT BADAN TERSEKSA


SEBAB MULUT

BADAN TERSEKSA

KHALAS

Unknown commented on 
"BALA FITNAH"
Pendekar tak kisah, pendekar ingat manusia selalu ingat akan bersama, sampai masa kalau kena penjara kena masuk seorang seorang woit, yang teriak yang sokong atas media sosial tak akan bersama nanti, tengok saja Bossku, wow dulu bukan main teriak menangis akhirnya seorang diri turun naik mahkamah, itu sifat biasalah manusia tak kira bangsa tak kira agama kah kah kah sebab itu TT pun tapis dulu komen siapa boleh masuk, kerana mulut badan binasa, orang KEDAH lupa ajar peribahasa ini tak? Kalau sampai masalah semuanya pakat LARI woit

ZALIM ALAT UNTUK MENERUS KUASA


ZALIM ALAT

UNTUK MENERUS

KUASA

KHALAS

Unknown commented on
 "UTUSAN SUARA 
UMNO KENA SEKAT"

Kah kah kah siapa saja sudah pegang tampuk kuasa nak kekal terus lah, kan semua ini biasa sejak zaman Mahathir lagi, apa yang Anwar kena tarak apa lol, Mahathir digelar MAHA firhaun dah lupa? Sumbat semua sekaligus dalam penjara pun orang cium tangan jugak last ya? Sebab itu Mahathir cakap Melayu Mudah LUPA KAH kah kah

LAGI DUA HARI


LAGI DUA HARI


RABU 9 OGOS 2023
LAGI DUA HARI
HARI  MENGUNDI
KEMPEN MAKIN RANCAK
MACAM MACAM JANJI
MACAM MACAM PROJEK
MACAM MACAM HABUAN
INI BIASA
MASA BN INI JUGA KEMPEN
MASA PAKATAN INI JUGA
AMIN

UKRAINE
AKAN DAPAT 49
KERETA KEBAL JENIS LEOPARD
BUATAN GERMAN
INI KERETA KEBAL TANGAN KEDUA
YANG DI BELI DARI
PENIAGA BESI BURUK
KAH KAH KAH

IRELAND
SINEAD O'CONNOR
SELAMAT DI KEBUMIKAN
RIBUAN MENYATAKAN
SELAMAT TINGGAL
AL-FATIHAH

PAKISTAN
IMRAN KHAN DI LARANG
BERPOLTIK SELAMA 5 TAHUN
KERANA DIA DI PENJARA
3 TAHUN
KHALAS

HOKKIEN
PAGI INI BASAH SEJUK SEGAR
MATA HARI DAH KELUAR
CAHAYA MENYINAR
MENBAKAR KABUS PAGI

JANTAN BERKOKOK
TERKUKUR BERSUARA

TAK TAK BERLARI
MENGEJAR TUPAI
KEMALANGAN BERLAKU
KAKI TAK TAK LUKA
DARAH KELUAR BANYAK
GUA JADI GELABAH
KESAORANGAN
NAK ANGKAT TAK TAK 
BERAT HAMPIR 40 KG
GUA TARIK DIA PULANG PERLAHAN
SAMPAI DEKAT  RUMAH
GUA AMBIL  KERETA SORONG
ADA INSAN BAIK
DATANG BANTU ANGKAT
TAK TAK MASUK 
KE DALAM KERETA SORONG

GUA DAH BUBUH
ANTI SEPTIK
GUA AKAN PERGI KE KLINIK
PAGI INI GUA BIARKAN
DIA REHAT DULU
BANYAK DARAH KELUAR
PAGI YANG SEDIH
UNTUK GUA

BRO
APA APA PUN BERLAKU
KITA SAMBUT
PAGI INI DENGAN
SENYUMAN

LAKUKAN HARI INI
LAKUKAN SEKARANG

SELAMAT BERABU