Rabu, 6 April 2022

IMRAN KHAN - MAHKAMAH BERHENTI REHAT

 


IMRAN KHAN

MAHKAMAH 

BERHENTI REHAT

KAH KAH KAH

AJEN CHINA MERAH HUBUNG NAJIB MELALUI TALIPON

 


Najib mahu usaha sama 1MDB-PSI diteruskan, kata saksi

BEKAS perdana menteri Najib Razak mahu usaha sama 1MDB-PetroSaudi AS$1 bilion diteruskan, kata saksi dalam perbicaraan 1MDB kepada mahkamah hari ini.

Bekas ahli lembaga pengarah 1MDB Ismee Ismail berkata beliau memberi tanggapan bahawa Najib mahu usaha sama itu dilakukan berdasarkan maklumat yang disampaikan oleh bekas pengerusi 1MDB Mohd Bakke Salleh.

“Saya menganggap perdana menteri mahu ia (usaha sama) dilakukan,” kata Ismee kepada mahkamah ketika disoal oleh Ketua Pendakwa Raya Shafee Abdullah.

Bakke semasa perbicaraan audit 1MDB minggu lalu berkata Najib dalam panggilan telefon pada 26 September 2008 sebelum mesyuarat lembaga pengarah memberitahu lembaga pengarah supaya tidak menghabiskan banyak masa melihat transaksi lama dan fokus kepada cadangan usaha sama itu.

Bakke memberi keterangan Najib memberitahunya supaya memberi perhatian kepada cadangan PSI kerana perbincangan itu berlangsung sejak sekian lama.

Najib mengarahkan Bakke meneliti cadangan itu kerana ia adalah perjanjian kerajaan kepada kerajaan sambil menambah beliau menantikan majlis menandatangani perjanjian itu.

Perbualan dengan Bakke ini dibuat menerusi telefon ahli perniagaan Low Taek Jho. Najib menghubungi Low yang turut hadir dalam mesyuarat itu. Low kemudian menyerahkan telefon kepada Bakke bagi membolehkan Najib memnyampaikan mesejnya secara langsung.

Shafee kemudian bertanya kepada Ismee sama ada Bakke menyampaikan mesej tepat yang disampaikan oleh Najib kepadanya.

Shafee menegaskan Bakke tidak mengatakan Najib mengarahkan lembaga untuk melakukan perjanjian itu.

“(Najib berkata beliau) suka lembaga itu mempertimbangkan dan menegaskan sesuatu keputusan. Beliau tidak mengarahkan apa keputusan yang perlu dibuat.

“Bukankah itu jenis mesej yang disampaikan oleh Bakke kepada lembaga pengarah?,” soal peguam itu. – 6 April, 2022.

JO LOW

AJEN CHINA MERAH

HUBUNG NAJIB

DENGAN TALIPON

AMIN

SAMPAI SEKARANG

CHINA MERAH

MASIH SIMPAN

HARAPAN AGAR

NAJIB KEMBALI

BERKUASA

AMIN

PASAL ITU

JO LOW DIPILIHARA

DARI DITANGKAP

OLEH INTEPOL

AMIN

JO LOW DILAPOR

BERADA 

DI SHANGHAI

KHALAS

KETUM SEBAGAI UBAT

 Penghidap diabetes lebih mudah dijangkiti gejala Covid-19 serius, kata Khairy

PENGHIDAP diabetes adalah tiga hingga empat kali lebih mudah untuk  dijangkiti gejala Covid-19 yang serius berbanding individu yang tidak menghidap penyakit itu, kata Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Khairy berkata memandangkan penyakit diabetes telah lama wujud dalam masyarakat kita, rakyat perlu berusaha untuk membendungnya daripada terus menular yang akhirnya akan memberi kesan terhadap kualiti hidup penduduk Malaysia.

“Diabetes bukan sahaja dikaitkan dengan pengambilan gula berlebihan malah ia berkait rapat dengan cara pemakanan yang tidak terkawal dan amalan cara hidup yang tidak sihat,” katanya ketika berucap pada Kempen Perangi Diabetes anjuran Selangor FC dan syarikat farmaseutikal Sanofi Aventis Malaysia (Sanofi) yang berlangsung secara maya, hari ini.

Justeru beliau mengingatkan orang ramai tentang kepentingan menjaga kesihatan diri dengan mengamalkan diet pemakanan yang sihat dan seimbang serta mengamalkan cara hidup yang aktif.

“Ibu bapa juga harus menjadi contoh kepada anak-anak dalam mengamalkan cara hidup yang sihat bagi memastikan anak-anak kita terus sihat, cergas dan bebas daripada sebarang penyakit,” katanya.

Menurutnya tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Mobiditi (NHMS) 2019 mendapati peratusan pesakit diabetes di Malaysia telah meningkat daripada 13.4 peratus pada 2015 kepada 18.3 peratus (2019).

“Laporan ini telah menunjukkan satu daripada lima individu dewasa berumur 18 tahun ke atas di negara ini, hidup dengan diabetes atau persamaan hampir 4 juta penduduk Malaysia,” katanya. – Bernama, 6 April, 2022.     

DISINI  ADA

CADANGAN

AMIN

SEBELUM KENA

KOBID AMALKAN

MINUM AIR KETUM

AMIN

BILA KENA KOBID

AMBIL PIL

IVERMECTIN

AMIN

KHALAS 

DUA DUA 

DI LARANG

AMIN

BILA KAPITALIS

DAN SYARIKAT

UBAT LARANG 

ERTINYA

AMALAN KITA

TEPAT BETUL

KHALAS

INI BUKAN KES ROSMAH

 SPRM siasat isu penjualan tanah lapangan terbang

IPOH – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Perak sedang menjalankan siasatan berhubung dakwaan isu penjualan tanah untuk tapak cadangan pembinaan lapangan terbang antarabangsa di Seri Iskandar.

Pengarah SPRM negeri  Mohd Fauzi Mohamad berkata siasatan itu dilakukan susulan aduan rasmi yang diterima daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manjoi Asmuni Awi semalam.

“Penyiasatan dimulakan bagi mengenal pasti sama ada wujud sebarang kesalahan di bawah Akta SPRM 2009.

“SPRM akan memanggil beberapa individu yang berkaitan dalam masa terdekat bagi membantu siasatan,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan individu-individu yang dipanggil untuk hadir ke Ibu Pejabat SPRM Meru Raya di sini bagi membantu siasatan penjualan tanah milik Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) seluas 188 hektar itu kepada sebuah syarikat swasta.

Semalam, empat bekas Exco Kerajaan Negeri Perak ketika pentadbiran Pakatan Harapan (PH) termasuk Asmuni meminta SPRM melakukan siasatan terperinci kerana mendakwa ia tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat Exco kerajaan negeri atau Lembaga Pengarah PKNP ketika itu.

Khamis lepas, Menteri Besar Saarani Mohamad berkata tanah itu telah dijual kepada sebuah syarikat swasta semasa pentadbiran kerajaan PH kerana ketika pemerintahan Barisan Nasional (BN), ia dirizabkan kepada PKNP bagi tujuan pembinaan lapangan terbang antarabangsa.

Sebelum ini, ADUN Aulong Nga Kor Ming semasa persidangan Dewan Undangan Negeri Perak mendakwa cadangan pembinaan sebuah lapangan terbang antarabangsa di Seri Iskandar telah dijual tanpa kebenaran kerajaan negeri dan berkata perkara itu adalah salah laku serius serta mahu pihak bertanggungjawab menjual tanah tersebut diheret ke muka pengadilan.

INI BUKAN

KES ROSMAH

AMIN

TANAH LAPANGAN

KAPAL TERBANG

MILIK ROSMAH

DI SUNGAI BESI

AMIN

ROSMAH DAH

REMBAT AWAL

DENGAN NAJIB

KAH KAH KAH

INI KES BARU

DI PERAK 

KAH KAH KAH

KITA TENGOK

APA JADI DGN

AZAM PUKEE

KES INI

KHALAS

JEMPUTAN MALAM ESOK

 JEMPUTAN

ESOK MALAM

DALAM TALIAN

AMIN

KLIK DISINI

LAYARI

KHAMIS 7/4/2022

 JAM 9 MALAM

WAKTU MALAYSIA

https://forsea.co/the-clash-of-empire-builders-china-usa-and-russia/

PAK MAIL HANYA 114

 PAK MAIL

TAK BESAR

HANYA 114

KAH KAH KAHToraTora commented on

 "BAHASA NUSANTARA"

Hahaha....mael ni tak cukup study....siapa punahsihat mael ni....lain kali study dulu perangai org Indo....kikiki....dulu wartawan Indo royak tun m 'sukarno kecil'...tun jawab di Malaysia pun dia 'mahathir kecil'....Kwa Kwa kwa

DEWAN BAHASA DAN PETAKA

 


DEWAN BAHASA

DAN

MALAPETAKA

KHALAS

panglimo potaseh commented on

 "BAHASA NUSANTARA"

Isu bahso ni den dah lotih nonggar eay. Den golak nongga Ayah Dafi kek TV kato dio nak murtabakan Bahaso Molayu di BBB ..dalam maso yg samo di TV yg samo boborapo mengawai tormasok Tokey Koling Air Asia hanyo bocakap omputih jo ..kahkahkah. Tu lah den kok lalu mangunan Dewan Bahaso yang dulu ompek tkt jo, skrg dah puloh tingkat den raso GOLIGOMAN 


..den tak tau apo kojo eay Dewan Bahaso tu ..yang den tau skrg ni Bahaso Molayu bukan lagi bahaso ilmu ..duluk jaman den di ItM ko, UtM ko somuo dalam bahaso molayu, skrg ni bahaso omputih ..kahkahkah. Nampak gayo isu bahaso dan isu koarah pendapatan tinggi honyo jadi ajinomoto untuk pogang kuwaso dan eleksyen ..bukan ereksi yo.

AKSI PERLWANAN AKHIR BERMULA

 

AKSI

PERLAWANAN AKHIR

BERMULA

KHALAS

BAHASA MELAYU ADA

 


BAHASA MELAYU

WUJUD

AMIN

BAHASA HIDUP

PINJAM MEMIMJAM

KHALAS

Unknown commented on

 "BAHASA NUSANTARA"

Isham, masih ada bahasa Melayu ke? Yang aku baca tiap hari tu seperti bahasa ciplak Inggeris. Angkat istilah Inggeris, tukar ejaan dah jadi bahasa ciplak yang berbunyi bahasa Melayu. Bahasa Melayu tak ada istilah sendiri ke? Tak cukup "kreatif" nak cipta istilah baru sendiri?


GENDANG PERANG TELAH DI PALU

 

GENDANG PERANG

UCAPAN ANTONIO  GUTERRES
 SETIAUSAHA AGONG
PERTUBUHAN
BANGSA BANGSA BERSATU
ADALAH GENDANG PERANG
MENGAJAK WARGA DUNIA
UNTUK
PERLAWAN AKHIR
MENYELAMATKAN DUNIA
DARI
MALAPETAKA CUACA 

ANTONIO GUTERRES
DENGAN JELAS MENYOKONG
GERAKAN
PERLAWAAN AKHIR INI

ANTONIO
MENUNJUKAN MUSUH
YANG JAHAT
BUKAN YANG TURUN
KE JALAN RAYA
TAPI
POLITIKUS
DAN SYARIKAT GERGASI
YANG MENGGALI BUMI
UNTUK MEMBAKAR DUNIA
DENGAN BAHAN BAKAR MINYAK

KITA BANGUN MENUJU
PERLAWANAN AKHIR
KHALAS

TEMPURUNG PECAH

 


TEMPURUNG PECAH

 BERTEMU 

LAI CHEE KANG


Pagi itu  aku bangun awal. Lee Keong masih dalam selimut hijau. Kami bermalam di kem askar di Kuala Kubu Bharu. Satelah mandi aku kejutkan Lee Keong. Kami ingin meneruskan perjalanan menuju Pulau Pinang.


Kem ini bukan macam kem Ghurka di Kuala Klawang yang beratapkan kanvas.  Kem askar di Kuala Kubu Bharu ini ada bangunan tetap. Dinding setengah simen dan setengah papan. Atap zink.

‘ Terima kasih...’ aku menghulur tangan pada Abang Pegawai.

‘ Nak bergerak....dari sini susah nak dapat kereta... sabar dulu nanti ada  kereta kami keluar...’ Abang Pegawai menjabat tangan kami.

Kami tak lama menunggu. Sebuah jeep askar datang. Kami duduk di belakang. Abang Pegawai masuk. Kereta bergerak. Kemudian kami diberhentikan di simpang jalan besar Kuala Kubu Bharu.

‘ Terima Kasih  Tuan..’  Aku telah pandai menggunakan ‘tuan’ – ini bahasa tentera. Istilah ini aku pungut  ketika Abang  Pegawai memberi arahan malam tadi di  dewan makan.  Kami berjabat tangan kali ke dua.

‘ Jalan baik baik...’  Abang Pegawai  memberi nasihat. Sosok baik yang aku tidak tahu nama dan pangkatnya.

Di tepi jalan kami mencuba nasib. Lama juga kami menebeng di tepi jalan. Akhirnya sebuah kereta berhenti.  Kali ini Abang China membawa kami ke Tanjung Malim. 

Inilah kali pertama aku sampai ke Tanjung Malim.  Aku telah mendengar nama Tajung  Malim semenjak aku kecil lagi.  Di pekan ini berdirinya  SITC – Sultan Idris Training Collge – Maktab Perguruan Sultan Idris yang amat tersohor.

Aminuddin Manaf  abang kepada Rais Manaf belajar di SITC. Tanjung Malim tempat kelahiran guru-guru diseluruh pelusuk Tanah Melayu.  Guru dari Tanjung Malam inilah yang mengajar Zaleha Sidek untuk menjadi cik gu.

SITC juga sarang, pusat dan mata air gerakan nasionalis Melayu yang bangun melawan Inggeris.   

Kami menapak dan melintas di hadapan padang SITC. Dari jalan aku nampak bangunan batu berwarna putih. Semuanya tersusun indah. Pokok dan taman bunga yang mengelilingi bangunan ini meyakinkan aku bahawa disinilah gedung ilmu.

Lama juga kami menunggu. Sebuah kereta berhenti agak jauh dari kami. Kami berlari ke depan. Seorang  Pak Cik bersuara.

‘ Nak ke mana...’

‘ Ipoh...’ Lee Keong menjawab.

‘ Sampai Behrang... bolehlaaa...’

Kami tidak menolak. Asalkan kami bergerak  ke hadapan kami akan menumpang sesiapa saja.

Dalam kereta Pak Cik ini mula bertanya kami dari mana. Susah juga nak memberi  kefahaman tuntas  bahawa kami dari daerah Jelebu. Pada tahun 1968  tidak semua warga Malaysia  tahu di mana letaknya Jelebu.

‘ Jelebu nama daerah... pekan nama Kuala Klawang... ini tempat paling kering di Malaysia... lawan pekan  Taiping... tempat paling basah...’ Aku memberi kuliah Ilmu Alam.

‘ Kao tahu Behrang ni kampung Boestamam...Ahmad Boestamam dari Parti Rakyat... pernah dengar nama tu...’

‘ Ooo...disini ..kampung Boestamam ... saya pernah dengar namanya...’ Aku menjawab sambil memandang pada Lee Keong yang menggelengkan kepala tanda tak tahu.

Aku telah mendengar nama Boestamam ini dari Pak Ngah Aminuddin.  Aku juga pernah membaca berita tentang Ahmad Boestamam dari Utusan Melayu. Semunya berita berkaitan politik.

Pak Cik yang baik hati ini memberhentikan kereta di pinggir pekan Behrang. 

‘ Mari sini masuk kedai itu... Pak Cik nak belanja makan tengah  hari...’  Pelawaan yang tidak akan kami tolak. Aku memandang  Lee yang tersenyum gembira.

Aku ingat lagi kami masuk ke dalam  kedai papan atap zink. Kedai makan  Melayu menjual nasi campur.    Ketika kami makan aku ternampak di luar  empat orang budak lelaki yang sebaya. Baju dan seluar yang dipakai menunjukkan kemiskinan mereka.  Tidak pernah aku melihat budak Melayu begini comot. Mereka berdiri di bawah pokok ceri di sebelah kedai makan.

Wajah empat budak Melayu yang kaya dengan kemiskinan itu terus  terpahat dalam ingatan aku. Untuk aku inilah ingatan aku terhadap Behrang  kampung kelahiran Ahmad Boestamam.

Kami berterima kasih dengan Pak Cik yang baik hati yang telah membelanja  kami makan tengah hari.

Kami di tepi jalan sekali  lagi. Aku cuba mencari jalan lurus yang ada pokok agar kami tidak kepanasan. Tengah  hari telah berlalu. Lama kami berdiri  hingga  matahari mula condong.

Sebuah kereta berwarna merah tua berhenti jauh dari kami.  Aku rasa Sang Pemandu bila nampak hitch hiker  pasti berfikir nak ambil atau tak nak ambil. Berhenti atau terus berjalan. 

Dalam beberapa saat apabila  keputusan di buat untuk berhenti hitch hiker telah jauh tinggal  di belakang.

Kami berkejar ke hadapan. Pemandu seorang wanita India. 

‘ Kampar... ok with you...’  Pemandu bersuara.

‘ Yes.. yes..’ Kami membuka pintu. Aku duduk di hadapan dan Lee di belakang,

Mata aku mengamati. Aku lihat Wanita ini berpakaian cara Barat. Dalam kepala aku mungkin dia seorang guru, doktor atau pekerja pejabat. Aku yakin sosok berpelajaran tinggi. Aku nampak tulisan Fiat pada stereng kereta.

‘ Where are both of you headed...’

‘ Penang... ‘ Aku menjawab.

‘ Half way there.... my home town Kampar.. I’ll drop you in  Kampar... where are you from....’ Wanita India ini bertanya.

Seperti biasa aku  akan ulangi kesah kami yang sedang menunggu keputusan peperiksaan. Nak melawat Pulau Pinang. Kalau sempat hendak ke Kangar Perlis. 

Aku ingin  juga aku nak tahu apa kerja si Wanita India ini. Tetapi Bahasa Inggeris aku belum ada keupayaan untuk bertanyakan  apa profesion Wanita India ini.

Agak lewat petang juga  kami sampai ke Kampar. Kami di berhentikan dalam pekan. Kalau mengikut kata Wanita India ini  kami sudah setengah perjalanan  ke Pulau Pinang.

Hari agak petang. Lalu kami buat keputusan untuk bermalam di Kampar. Tapi di mana?

‘ Kita tanya polis...mana boleh pasang khemah..’ Aku mencadangkan kepada Lee Keong.

Kami menapak ke Rumah Pasung untuk bertanya tempat boleh memasang khemah.

‘ Kamu pergi ke depan sikit ada sekolah... tanya Cik Gu di sekolah itu...’ Abang Mata-Mata memberi arahan.

Kami menuju arah  sekolah. Mata hari dah turun. Hari dah mula petang. Kami masuk ke dalam kawasan sekolah. Kami tercari cari. Tak ada sesiapa dalam kawasan sekolah. Senja makin menggelap.

Dalam tercari-cari dari bilik darjah ke bilik darjah kami terserempak dengan Abang Melayu dengan Gadis China sedang berdua-duaan. Abang Melayu ini  terkejut bila kami bersuara.

‘ Maaaf Bang... polis kata boleh tumpang tidur  kawasan sekolah...’ Aku minta maaf mengganggu dua kekasih.

‘ Pergi kat kantin... ada orang disana...’  Suara Abang itu agak tinggi. Aku dapat merasakan yang dia mahu kami cepat  beredar.

Di kantin sekolah kami  berjumpa  anak muda Melayu berkulit hitam. Dia menunjukkan bilik stor di belakang kantin di mana kami boleh bermalam. Dia juga menunjukan  bilik mandi dan tandas.

Aku merasa lega kerana tempat tidur telah ditemui. Kami mandi dan bertukar  pakaian. Ingin masuk ke pekan Kampar untuk makan malam.
Di pintu besar sekolah kami ternampak sekali lagi Abang Melayu dengan Amoi. Kali ini Amoi membonceng dan Abang memandu motosikal.  Kami melambai tanpa balasan. Mungkin mereka tidak nampak kami.

Dalam pekan Kampar mata aku terbuka. Aku melihat Kampar di waktu malam. Aku merasakan betapa ‘ kocik’ pekan Kuala Klawang.  Medan selera Kampar  juga meriah. Belum sempat kami duduk para penjaja telah bertanya-bertanya  apa yang kami nak makan.

Aku kehilangan idea. Sebenarnya aku tak tahu sangat konsep medan  selera ini. Di Kuala Klawang kami tidak ada medan selera. 

Di pekan Kuala Klawang hanya ada  4 buah kedai sederet di sebelah  Perhentian Bas Lim. Yang terkenal ialah  kedai  Cendol Buang – menjual cendol dan kuih Melayu.  

Jam 7.00 pekan Kuala Klawang sudah sepi.  Warga Jelebu makan di rumah. Hiburan malam hanya  panggung  Ruby.  Panggung tutup jam 10 malam.

Bila berhadapan dengan  medan selera di Kampar aku  duduk terpinga-pinga. Tidak tahu  apa hendak di makan. 

Lee  berbahasa China dengan Pelayan Muda. Lee menerangkan berapa pilihan makanan.

‘ Mee goreng ada...’

Lee bertanya kemudian menerangkan  jawapan kepada aku. Aduh – rupanya ada pelbagai jenis mee goreng. Yang aku tahu hanya mee goreng dan mee hon goreng. Lebih dari itu aku tak tahu.

Lee berbahasa China kemudian memesan mee goreng. Aku pun mengikut sama.

‘ ini ada babi...’ Lee menerangkan.

‘ Minta aku yang tak ada babi...’  Aku meminta Lee bercakap dengan Pelayan Muda.


‘ Minum apa Sham...’  Lee bertanya.

‘ Kau minum apa..’ Aku pula bertanya.

Lee bercakap dalam bahasa China sekali lagi.

‘ Aku  minta  Lai Chee Kang...’

‘ Aku pun sama... yang ni ada babi ke ...’ aku melawak.

Makanan sampai. Mee kuah kicap hitam. Mee nya agak besar sedikit dari mee yang biasa aku  makan. Enak. Pasti enak kerana kami lapar.

Minuman tiba. Ini sekali lagi memeranjatkan deria rasa  aku. Bukan tak sedap. Sedap yang memeranjatkan. Pada tahun 1968 di Kampar adalah kali pertama Hishamuddin Rais merasa  Lai Chee Kang. Air batu dalam mangkuk. Di dalamnya ada pelbagai jenis bahan yang belum pernah aku rasa.

Malam itu aku telah terfikir bahawa  aku ingin menuliskan pengalaman aku memakan  Lai Chee Kang. Aku hendak beri tahu kawan-kawan aku di Jelebu yang belum pernah merasa  Lai Chee Kang. Di Kuala Klawang tidak ada  Lai Chee Kang.

 ‘ Oh ... inilah dia  Lai Chee Kang... lagu scout  yang  kita nyanyikan semasa camping......’ 

Aku teringat lagi chorus lagu pengakap  itu : 
 Lai Chee Kang semangkuk dua kupang
 Lai Chee Kang
Yip pi ya yaa 
Yip pi yi pi ya ya
 Lai Chee Kang semangkuk dua kupang

‘ Dari sini asal lagu tu.... baru  aku tau...’ Aku ketawa.  Aku  merasa bangga seperti aku  ini Christopher Colombus (1451-1506) yang menemui Amerika.

Sambil menikmati mee  kami berlabun apa yang berlaku siang tadi.

‘ Aku ingat  perempuan India tadi  tu Doktor... kereta Fiat merah dia mahal...’ Aku mula bercerita.

‘ Ahmad Boestamam tu sapa... ‘ Lee Keong bertanya.

‘ Dia lawan Orang Putih... pernah masuk jil...’ Aku menerangkan apa yang aku tahu tentang Boestamam.

‘ Tadi tu Cik Gu ke ...sapa Abang tu.... aku rasa kita kacau dia... dia tengah beromen...’  aku ketawa.

‘  Gardener... ‘ Lee mengeluar pendapat.

‘ Mungkin kerani sekolah... bukan tukang kebun... dia ada motosikal laaaa....’ Aku berhujah. 

Selesai makan kami ingin membayar.  Anak Muda Pelayan datang. Dia berbahasa China dengan Lee Keong.

‘ ini Lai Chee Kang... berapa semangkuk..’ Aku bertanya

‘ Dua kupang...mee lima kupang...’ Pelayan menjawab.

Aku terbarai ketawa. Baru aku sedar bahawa lagu  Lai Chee Kang  semangkuk dua kupang maknanya semangkuk dua puluh sen. Kupang ini istilah sen untuk orang Perak. 

Satu lagi penemuan baru aku  di Kampar. Kali ini aku merasa diri aku seperti   Galileo Galilei (1564-1642) yang menemui dunia kita  ini mengelilingi mata hari.

Malam itu kami tidur di bilik stor kantin sekolah di Kampar. Beg sandang aku jadikan bantal. Menelentang memandang siling aku tersenyum bila teringatkan lagu pengakap  Lai Chee Kang semangkuk dua kupang. Selama ini aku hanya menyanyi. Kini aku telah bertemu apa yang aku nyanyikan.

Esok kami wajib ke Batu Gajah. Kakak aku  Khamsiah Rais tinggal di Batu Gajah dengan suaminya seorang  anggota Askar Melayu Di Raja. (TT)

TULISAN INI 
DISIARKAN JUGA DIPORTAL BERITA
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2022/04/06/tempurung-pecah-bertemu-lai-chee-kang/


ZIONIS DAN SAUDI

 

Israel larang lelaki Palestin  

berusia 12-40 tahun 

sembahyang Jumaat

 di Al-Aqsa

Israel pada Selasa melarang lelaki Palestin berumur antara 12 dan 40 tahun daripada memasuki Masjid al-Aqsa untuk menunaikan solat Jumaat ketika Ramadan.

Hanya wanita Palestin, kanak-kanak di bawah umur 12 tahun dan lelaki berumur lebih 50 tahun dibenarkan masuk ke Masjid Al-Aqsa jika mahu menunaikan solat, menurut Agensi Anadolu, memetik pihak berkuasa Israel.

Lelaki berumur antara 40 dan 50 tahun perlu mendapatkan kebenaran khas terlebih dahulu.

Rakyat Palestin yang mempunyai saudara-mara di Israel akan diberi permit untuk melawat pada Ahad dan Khamis.

Rakyat Palestin di Tebing Barat perlu mendapatkan kebenaran khas untuk melawat saudara-mara dan tempat suci termasuk Masjid Al-Aqsa.

Untuk keluar dari Tebing Barat, rakyat Palestin terpaksa melalui satu dari 23 pusat pemeriksaan.TAK BOLEH

SEMBAHYANG

KHALAS

PEKARA INI

SILA TANYA

SAUDI & UAE

YANG BUAT

ABRAHAM ACCORD

AMIN

WAJIB SEMUA

 BANGUN MELAWAN

PERLAWANAN AKHIR

MENYELAMATKAN

 DUNIA

KHALAS


WAJIB ADA PERSERIKATAN BARU

 Khemah besar tak penting asalkan stabil, kata Anthony Loke

PAKATAN Harapan (PH) tidak boleh taksub dengan pendekatan “khemah besar” dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), sebaliknya perlu pastikan khemah itu stabil, walau apa pun saiznya, kata Setiausaha Agung DAP Anthony Loke.

Baru dilantik ke jawatan itu dalam pemilihan parti baru-baru ini, beliau berkata perlu tumpukan kepada usaha untuk mengukuhkan hubungan antara ahli komponen – PKR, DAP dan Amanah - supaya boleh menjadi satu kuasa yang kuat.

“Bagi saya tidak penting khemah besar atau kecil. Paling penting, kita ada khemah yang stabil,” kata Loke kepada The Malaysian Insight.

“Khemah yang boleh melindungi kita. Khemah yang boleh kekal dan sesuatu yang tidak akan diterbangkan oleh angin kencang,” katanya secara kiasan, mencadangkan PH tidak dihalang oleh faktor luaran.

Daripada membahaskan sama ada PH memerlukan pendekatan besar atau tidak, ahli Parlimen Seremban itu berkata beliau lebih suka melihat perkara tersebut secara lebih pragmatik.

Loke berkata demikian sebagai respons kepada persoalan sama ada PH perlukan pendekatan besar untuk menang dalam pilihan raya akan datang seperti yang mereka lakukan pada PRU14.

Istilah itu, digunakan oleh sesetengah pihak dalam PH, merujuk kepada kerjasama dengan parti pembangkang lain di luar PH untuk mengalahkan Perikatan Nasional dan Barisan Nasional pada PRU15.

Parti pembangkang lain yang bukan dalam PH termasuk Warisan yang berpangkalan di Sabah, parti berasaskan pemuda iaitu Muda serta Pejuang.

Warisan pernah menjadi sekutu PH apabila gabungan itu dipilih menjadi kuasa persekutuan pada 2018, tetapi keputusan parti Sabah sejak akhir-akhir ini telah menimbulkan keraguan kepada perikatan mereka.

Warisan dituduh mencuri ahli DAP dengan perluasannya ke Semenanjung, dan ia juga bertanding menentang calon PH di beberapa kerusi dalam pilihan raya Johor baru-baru ini.

Presidennya Mohd Shafie Apdal juga berkata baru-baru ini ia mengekalkan pilihannya, termasuk kemungkinan bekerjasama dengan parti pemerintah dan Barisan Nasional untuk PRU15.

Pejuang, yang diasaskan bekas pengerusi PH dan perdana menteri dua kali, Dr Mahathir Mohamad, bertanding menentang calon PH di 42 kerusi dalam pilihan raya Johor, dan tidak bersama PH dalam menyokong memorandum persefahaman (MoU) dengan kerajaan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Muda juga tidak menandatangani MoU tersebut, tetapi ia bekerjasama dengan PH di enam kerusi dalam pilihan raya Johor. Ia bersaing dengan PKR, bagaimanapun, di kerusi ketujuhnya.

Bekas ahli Parlimen PKR dan pakar strategi Rafizi Ramli baru-baru ini juga berkata, PH perlu mengabaikan pendekatan khemah besar dan bergerak sendiri.

Rafizi, yang baru-baru ini mengumumkan akan bertanding jawatan timbalan presiden PKR, berkata parti itu tidak perlu berganding bahu dengan Pejuang, Warisan malah Muda untuk PRU15. Beliau berkata data mengenai pilihan raya negeri baru-baru ini menunjukkan kerjasama tersebut tidak membawa lebih banyak undi kepada PH.

Walaupun Muda setakat ini kelihatan paling bekerjasama dengan PH, Loke mengakui ianya tidak menentu, kerana Muda juga telah merasmikan pakatan dengan Warisan apabila ia melancarkan pengembangannya ke Semenanjung tahun lepas.

Loke berkata, terpulang kepada Muda untuk memutuskan sekutunya.

“Muda adalah parti bebas dan saya pasti mereka tahu apa yang terbaik untuk parti mereka sendiri.

“Kami telah tunjuk keikhlasan kami untuk bekerjasama dengan mereka di Johor malah kami telah berkempen untuk mereka di kerusi yang mereka tandingi.

“Jadi, saya rasa Muda boleh buat kesimpulan sendiri tentang hubungan yang mereka mahukan dengan PH,” kata bekas menteri pengangkutan itu.

Walaupun Muda menang satu (Puteri Wangsa) daripada tujuh kerusi yang dipertandingkan, Loke berkata ia adalah titik permulaan yang baik bagi parti yang baru didaftarkan itu, yang berada di bawah pimpinan bekas menteri belia dan sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Walaupun bertelagah dengan PKR di Larkin, Loke berkata perkara seperti itu boleh dielakkan pada masa hadapan jika kata sepakat dicapai di meja rundingan. PKR dan Muda gagal mencapai kata sepakat mengenai kerusi Larkin ketika itu.

Loke berkata rundingan adalah kunci menuju ke PRU akan datang.

“Melangkah ke hadapan, jika kita boleh datang ke meja rundingan dan semua orang berundur sedikit (untuk lihat gambaran yang lebih besar), saya fikir kita boleh selesaikan.” – 6 April, 2022.

 SATU

UNITED FRONT 

BARU 

YANG KUKUH

YG BERWIBAWA

YANG COOL

YANG MELAWAN

WAJIB MUNCUL

AMIN

PERLAWANAN 

AKHIR

JIKA TIDAK

PENCURI

KEMBALI BERKUASA

KHALAS