Ahad, 3 Mei 2020

ANAK MUDA MATI DALAM PERJUANGANSENIMAN 

BERJUANG

MELALUI KERJA

SENI

Seniman muda Shady Habash, baru berumur 24 tahun mati dalam penjara  General Sisi. Shady  dua tahun dalam penjara tanpa bicara. Seniman aktivis budaya ini dipenjara keranamembuat membuat klip video yang memperlekeh Gereral Sisi dan kerajaan tentera Mesir

Shady Habash dan Remy Essam adalah seniman bangun melawan bukan seniman bodek minta projek

SILA TONTON

Artis muda itu ditahan pada bulan Mac 2018, setelah mengarahkan video muzik untuk pemuzik rock Mesir, Ramy Essam. Video itu melihat Essam, yang kini tinggal di Sweden, menari ketika dia mengkritik peraturan presiden General Sisi, membandingkannya dengan kencan atau "balaha", nama watak dalam filem komedi popular yang digunakan untuk menentang Sisi oleh pengkritiknya. 

"Anda tinggal di kebun dan kami tinggal di penjara," dia bernyanyi, "semoga Tuhan membawa anda semua berdoa, dengan semua anak buah anda di penjara paling gelap itu, saya harap anda membusuk di tempat seperti itu."

Siaran video tersebut mendorong penangkapan lapan orang, kebanyakan tiada hubungan dengan Essam. Ini termasuk Habash, penyair dan penulis lirik Galal al-Beheiry dan Mohamed Abdel-Basset, yang ditangkap setelah memainkan lagu di stereo keretanya di Kuwait dan dihantar pulang ke Mesir.

Semua dituduh menyertai kumpulan pengganas dan menyebarkan berita palsu. Beheiry dijatuhi hukuman tiga tahun penjara pada bulan Julai 2018 kerana menyiarkan berita palsu dan menghina tentera dalam perbicaraan ketenteraan yang berasingan.

 "Dia seharusnya dibebaskan setelah dua tahun," kata seorang perwakilan dari Persatuan Kebebasan Berfikir dan Bersuara di Kaherah, yang meminta agar tidak disebutkan namanya demi keselamatan mereka sendiri. "Sebaliknya dia dipaksa untuk tetap dalam tahanan tanpa alasan hukum. Dia mati di penjara, di mana dia seharusnya tidak berada di tempat pertama. Tidak ada artis yang harus dipenjara kerana karyanya. "

Essam menulis di laman webnya bahawa "Shady tidak ada kaitan dengan kandungan lagu tersebut." Dia juga menerbitkan surat terakhir Habash dari penjara,

UNDI TAK PERCAYA
KENDUR PKP

KENYATAAN 

POLITIK 

BUKAN KESEHATAN

TUJUH NEGERI 

TAK MAHU IKUT


MEWAKILI

 60% RAKYAT 

MAKNANYA

TAK MAHU

IKUT ADALAH

 KENYATAAN

POLITIK

UNDI TAK 

PERCAYAKelantan, Sabah dan Negeri Sembilan hari ini menyertai Selangor Kedah, Negeri Sembilan dan Sarawak untuk tidak mengikut kelonggaran PKPB.


JELAS NAMPAK

KERAJAAN INI

BUAT KENYATAAN

KELAM KABUT


APA PANDANGA PANGLIMA NOOR HISHAMRAKYAT 

TAK MAHU

MENTERI

 AIR SUAM

RAKYAT MAHU

PANDANGAN

DR NOOR HISHAM

Peguam dakwa Muhyiddin tiada kuasa umum longgarkan PKP


LANGKAH Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengumumkan hampir semua perniagaan boleh beroperasi bermula esok dilihat melanggar peruntukan undang-undang mengenai perintah kawalan pergerakan (PKP), kata peguam hari ini.

Nahendran Navaratnam berkata, kuasa untuk membuat sebarang keputusan melonggarkan sekatan pergerakan yang dikenakan sejak 18 Mac lalu bukan terletak pada perdana menteri tetapi menteri kesihatan.

Katanya, PKP dikuatkuasakan mengikut kuasa menteri kesihatan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (APPPB), selepas menteri mengisytiharkan kawasan tertentu sebagai kawasan jangkitan.

“Jelas bahawa dalam perkara berkaitan dengan keperluan perubatan bagi mengawal penyakit berjangkit, akta berkenaan dan menteri kesihatan yang ada bidang kuasa dan kuasa perundangan.

“Oleh itu, apa saja yang kita mungkin dengar daripada orang lain seperti menteri perdagangan antarabangsa dan industri, menteri pertahanan, malah perdana menteri, adalah kenyataan yang salah,” katanya dalam satu kenyataan.

Dalam kenyataan yang disiarkan di Focus Malaysia, Nahendran berhujah kuasa menentukan kawasan jangkitan tidak sama dengan kuasa yang ada pada Majlis Keselamatan Negara yang dipengerusikan oleh perdana menteri untuk mengisytiharkan kawasan keselamatan.

“Inilah kedaulatan undang-undang. Pihak eksekutif mesti mentadbir selaras dengan undang-undang yang sah yang diluluskan oleh Parlimen.

“Jika ia tidak mentadbir dalam kerangka undang-undang, keadaan akan jadi kelam kabut dan mengelirukan.

“Inilah yang kita lihat apabila beberapa menteri membuat kenyataan dan pengumuman yang bukan dalam bidang kuasa mereka.

“Inilah yang menyebabkan kekeliruan dan tidak konsisten,” katanya.

PKP yang bermula pada 18 Mac telah dilanjutkan tiga kali sehingga 12 Mei ini.

Pada 1 Mei, Muhyiddin bagaimanapun mengumumkan hampir semua sektor ekonomi dan aktiviti perniagaan akan dibenarkan beroperasi semula esok, tertakluk kepada syarat-syarat dan tatacara yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Antaranya, semua tempat makan yang boleh menerima pelanggan untuk duduk dan makan di kedai antara 7 pagi hingga 10 malam.

Beberapa negeri – Sarawak, Kedah, Sabah, Negeri Sembilan, dan Pulau Pinang – sudah mengumumkan tidak akan mengikuti kelonggaran yang dibenarkan oleh Putrajaya sebaliknya meneruskan PKP sedia ada sehingga 12 Mei ini.

Mereka memberi alasan keadaan di negeri masih memerlukan kawalan ketat membendung penularan pandemik Covid-19, walaupun ada sesetengah negeri itu sudah tidak lagi mengesan jangkitan baharu selama beberapa hari sejak kebelakangan ini. – 3 Mei, 2020.


SAPA PUNYA

PROJEK NAK

BAGI RAKYAT

MAMPOOS CEPAT

INI PROJEK

CHINA MERAH?

KAH KAH KAH

KENAPA NABI DIHANTAR KE NEGARA ARAB TIDAK KE SWEDEN
KENAPA NABI

DIHANTAR 

KE NEGARA ARAB

TIDAK KE  SWEDEN

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

ARAB  DARI

ZAMAN BERZAMAN

TERUS BERBUNUH

SESAMA SENDIRI

AMIN


PUASA KE 10PUASA KE 10

RAMALAN GUA TEPAT
HARI INI REDUP NYAMAN SANTAI
ENAK BERPUASA
SENANG HATI
DUDUK DI RUMAH
BERKHALWAT

GUA BERBUKA ?

PETANG INI 
GUA CUBA KIRIM KAWAN
YANG NAK KE BRICKFEILD
KALAU KALAU ADA
TERJUMPA KUIH MELAYU

KALAU TAK ADA
GUA ADA
AIR SUAM
PISANG
BUAH KURMA

SELAMAT BERBUKA
SELAMAT BERSAHUR
SELAMAT BERKHALWAT

N

APAKAH INI NIATNYAAPAKAH

PKP DILONGGARKAN
AGAR BICARA NAJIB
BICARA ROSMAH
BICARA ZAHID
DAPAT DITERUSKAN

JIKA INI 
RANCANGAN  MUHYIDDIN
MAKA RAKYAT WAJIB SOKONG

UNTUK SELAMATKAN KERAJAAN
MUHYIDDIN
WAJIB MASUKKAN
MALAON MALAON  INI
DALAM PENJARA
SACE[AT MUNGKIN
AMIN

BERITA BAIK - ANJING TAK BERTUAN
BERITA BAIK
 ANJING TAK BERTUAN 
DAPAT TUAN BARU


DAPEK PISANG SALAIDAPEK PISANG

SALAI
Nak tanyo, 
mantan Permaisuri Agong Russia
 ari tu ado tak IC eay ..
jangan murko bata poso kang .. 
patek yang hino ni tanyo jo ..
 on 
SEMUA
 WAJIB SOKONG
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 03/05/20

U

MELAYU CIPLAKMELAYU CIPLAK

bro TT sudah sampai masa bro komen pasal melayu ciplak, melayu baru yang lebih menonjol diri dari melayu asal, melayu ciplak ini golongan melayu segera selepas memeluk agama Islam, 
asal Bangla, Indon, India, Myanmar tapi selepas kahwin perempuan melayu jadi bumiputera segera macam Maggie mee, mereka ini lebih menonjol lebih dari melayu orang asli, orang asal tanah Melayu,apa kajian saintifik kata dna melayu dari Yunan ? tiada langsung dna arab, macam mana pendapat dewa raya mulia negeri 9 kah kah kah 
on
 AWAS AWAS AWAS
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 03/05/20

mati kita k

JAWATAN ?JAWATAN 

ITU APA ?
Hisham pun dah jadi kroni...
jawatan apa sekarang?? 
on 
KRONI BERSEPAH
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 03/05/20

K

PASCA KOBID DULU BERUBAHPASCA KOBID

DUNIA TIDAK

SAPERTI DULU

SEMUA BERUBAH

Warren Buffett, pelabur Amerika yang kaya raya , telah menjual seluruh pegangan saham syarikatnya di empat syarikat penerbangan utama AS, memberi amaran bahawa "dunia telah berubah" untuk industri penerbangan kerana krisis koronavirus.

Kenyataan ini mewujudkan gelombang kejutan dalam bursa saham  yang pada ketika ini  sudah terpuruk oleh kejutan ekonomi. Buffett mengatakan wabak itu dapat memiliki berbagai kemungkinan yang "sangat luas".

Saham di seluruh dunia bersedia untuk minggu yang lebih sengit lagi kerana kes virus di seluruh dunia meningkat kepada 3.5 juta dan kematian hampir 250.000. Walaupun terdapat campur tangan bank pusat dan pemerintah yang besar, pasaran saham telah digegarkan oleh penyebaran berterusan Covid-19, kejatuhan harga minyak dan ancaman Donald Trump untuk mengembalikan perang dagang dengan China.

EKONOMI

RUTUH RANTAH

BERSEDIA 

APA SAJE

KEMUNGKINAN

PERANG PECAH?

AL-FATIHAH


AL-FATIHAH


Pembuat video Mesir yang mengarah video memperlekeh presiden mati dalam penjara

Shady Habash, 24 tahun mati dalam penjara satelah dipenjara tanpa bicara selama dua tahun di MesirSEMUA WAJIB SOKONG
SEMUA WAJIB

SOKONG

JIKA KES INI

DI BRITAIN

KERJANAAN INI

DAH TUMBANG

SEPULUH KALI


Tubuh RCI siasat pengeluaran MyKad palsu


KUALA LUMPUR – Kerajaan diminta menubuhkan satu Suruhanjaya Diraja (RCI) bagi meneliti isu berkaitan kes pengeluaran dokumen palsu MyKad, kata  Mohamed Khaled Nordin.
Naib Presiden UMNO itu berkata, isu itu bukan sahaja menimbulkan perhatian dan keprihatinan semua malah ia didakwa turut mengundang kebimbangan dan spekulasi dalam kalangan banyak pihak.
“Pertama, isu ini melibatkan keselamatan dan kedaulatan negara. Maka, adalah penting untuk satu siasatan dan saranan yang bersifat berkecuali dan objektif dijalankan.
“Kedua, negara harus tahu sejauh manakah tahap keseriusan isu ini. Melalui laporan dan dapatan RCI, kita harap pihak tidak bertanggungjawab yang terlibat dalam jenayah pemalsuan dokumen dan sebarang bentuk prosedur kemasukan dan kewarganegaraan dikenal pasti, disiasat dan dibawa ke muka pengadilan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
“Tindakan mereka bukan sahaja memburukkan imej negara. Malah, meletakkan keselamatan dan kedaulatan negara dalam keadaan berisiko,” katanya.- MalaysiaGazette


BAHAYA MASA

DEPAN UNTUK

TANAH MELAYU

BARISAN HADAPAN LAWAN KOBID


SILA TONTON

ANAK MUDA

BARIS HADAPAN

DAPUR JALANAN 
DAH LAMA BERGERAK
TAPI BILA KOBID DATANG
MAKA TIM ANAK MUDA 
DARI DAPUR JALANAN
MARA MAJU BERAMAL BAKTI
MENJADI BARISAN HADAPAN
UNTUK MEMBANTU
WARGA MISKIN KOTA
ANAK SEMUA BANGSA
BANGSA SEMUA AGAMA

ABANG ADIK KAKAK
YANG MERASA ADA DUIT LEBIH
MERASA NAK DERMA
MERASA NAK BERZAKAT
MERASA NAK BERI BANTUAN
BARANG MAKANAN
DIPERSILAKAN

KELAB DAPUR JALANAN
KUALA LUMPUR
CIMB BANK
80-08-98-46-96

HUBUNGI
QURATOL :019-273-40-90
PAK WAN : 019-267-12-85

KRONI BERSEPAH


KRONI BERSEPAH

Malaysia masih sakit, warga negara membayar cukai, bagi pemimpin politik menjadi kaya, segala kekayaan kepentingan diri diutamakan,.cakap cakap tv masih tidak kesampaian,stimulus, bantuan, yang bagi bagi PON ikut sistem kroni power, 
kah kah kah nasib baik rakyat miskin PON ada hati membantu satu sama lain, harap kerajanng pintu belakang? kah kah kah masih main politik, masih sondol untung mask projek, mangkuk dan bangun kah kah kah 
on 
WAJIB BERSEDIA 
SERANGAN KE DUA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 03/05/20

bro

TERUS TAPAU LEBIH SELAMAT
TERUS TAPAU

LEBIH SELAMAT

Pengusaha restoran masih bimbang untuk terima pelanggan


PENGENDALI restoran mengambil pendekatan berjaga-jaga selepas Putrajaya membenarkan mereka menerima pelanggan di premis mereka bermula Isnin.

Mereka masih melihat bagaimana untuk mematuhi peraturan baharu yang dikenakan oleh kerajaan untuk menerima pelanggan.

Namun ketika ini mereka masih komited meneruskan pengaturan untuk bungkus makanan ketika perintah kawalan pergerakan.


AWAS BAHAYA

SERANGAN KE2

DON PLAY PLAY


MESIN ATM

MESIN ATM
bawa masai jadi polis kontrak, siap dengan rotan siapa dengan buluh, dalam sekejap masa selesai masalah, polis Msia suka warga asing, mesin ATM, mana nak buang.kah kah kah.ini.lah hakikat polis islang melayu yang kumut kamit wayang tinggi tapi tiada intergriti
 kah kah kan 
on 
BARU 
SEKARANG SEDAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 03/05/20

Mal

KORONA TAK AMBIL POT HAL SEMBAHYANG
VIRUS KORONA

TAK AMBIL POT

SEMBAHYANG

ATAU TAK 

SEMBAHYANG

Satu kluster baharu Covid-19 libat 6 pelajar tahfiz di Pahang

SEBUAH sekolah tahfiz di Temerloh, Pahang menjadi kluster terbaru Covid-19 selepas enam pelajar madrasah itu antara direkodkan dalam kes baharu virus itu hari ini.

Kluster Tahfiz Lanchang akan diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) tidak lama lagi, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

“Ini merupakan kluster baharu dengan enam kes baharu. Kita akan meletakkan sekolah ini di bawah PKPP. Hanya sekolah tahfiz ini sahaja.

“Kita juga akan mengesan mereka yang merupakan kontak rapat dengan enam kes tersebut,” kata Dr Noor Hisham dalam sidang media harian perkembangan Covid-19 hari ini.

Beliau berkata sekolah tahfiz itu sudah ditutup disebabkan PKP tetapi masih ada staf dan pelajar tinggal di sana.

Jumlah kes positif Covid-19 baharu di negara ini kembali mencatat  tiga angka, dengan 105 jangkitan baharu, satu jumlah angka yang tertinggi dalam tempoh 16 hari.

Jumlah kes keseluruhan ketika ini adalah 6,176, daripada jumlah itu, 1,747 adalah kes aktif.

“Jumlah kes jangkitan aktif Covid-19 adalah 1,747 kes. Mereka telah dikuarantin dan diberi rawatan,” kata Dr Noor Hisham.

Dari jumlah 105 jangkitan baharu itu, 94 kes adalah daripada penularan tempatan, dan 11 lagi adalah kes yang diimport.

Daripada penularan tempatan, 38 daripada mereka melibatkan warga asing, dan 56 yang lain adalah warga Malaysia. – 2 Mei, 2020

KORONA

TAK PILIH

MANGSA

KHALAS

TAHUNG NI TAKDA BONUS TAKDA GAJI


TAHUNG NI 

TAKDA BONUS

 TAKDA GAJI

Seumur idop aku kirje dingan SUASTA ..gaji dibayar TETAP jika iklim ekonomi negara baek. Jika ada GAWAT, gaji aku akan disunatkan hingga terjulor takoknye. BONOS bab lain ..selalunye ielek. Kalau kompeni bebetol ontong baru ada bonos, biasa setengah bulan, abis kuat pon 1.5 bulan. 
Kita bukan GLC spt Petronas, TNB atau Kerajaan Selangor yg dpt bonos banyak bulan. Jika tahun ini dan tahun berikutnye kalau Gomen atau Petronas masih kasik bonus ..AKU AKANG RASA SGT KEHAIRANGNANG. 
on 
INI 
NAMANYA KRISIS
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 03/05/20

mat

J.J - JOLOK JARI

    J. J -JOLOK JARI
Ooo baru paham apa maksud menembus secara digital... Maksudnya tangan selongkar kedalam spender pastu korek pantat pakai jari hantu. Lepas korek tu takde pulak dia cite si biden ni ciom dulu ataupun terus gi basuh.. Masa tu covid belom ader watpe nak terus basuh tangan hurmmm.. Kalau ikut perkiraan arini bau tu bernilai jutaan dolar.. 
on 
DICUCUK BIDEN
Publish | Delete | Spam
Si Luncai
on 02/05/20Betul ke makcik reade ni tak terima duit buat bising? Rupa sekarang macam aunti mabuk alkohol, senang diguna politikus. Kalau Biden nak cucuk dan tekan dinding pun cari aunti yang lebih cun. 
on 
DICUCUK BIDEN
Anonymous
on 02/05/20

setuju.

KLUSTER BARU


KLUSTER BARU

Satu kluster baharu Covid-19 libat 6 pelajar tahfiz di Pahang


BERITA MENYUSUL

EZAM TAK KENA BALUNEZAM TAK

 KENA BALUN
Aku dah lama agak semburit tu ex anak ikan nuar. Dah lama suspek,sape je yg rapat dgn nuar sume kene balun. Ezam je terselamat,psl abam rasa kalu memonggong ezam rasa mcm memonggong diri sndri. Ezam kemut kluor suara sbjik suara abam.hahaha
 on 
SEMBURIT 
GAGAL JADI IMAM
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 02/05/20

Syu