Isnin, 27 November 2023

SOLDADU ZIONIS CACAT CEDERA


CACAT CEDERA

RUNTUH RANTAH

SOLDADU ZIONIS

KHALAS

JANGAN BUAT FITNAH


Amaran hujan berterusan tahap waspada di Pantai Timur sehingga Rabu

BEBERAPA kawasan di Kelantan, Terengganu dan Pahang dijangka mengalami hujan berterusan bermula hari ini hingga Rabu (29 November). 

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam kenyataan memaklumkan amaran tahap waspada dikeluarkan bagi Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu, Tanah Merah, Bachok, Machang dan Pasir Puteh di Kelantan berikutan perkembangan cuaca itu.

Amaran sama turut dikeluarkan bagi Besut, Setiu, Kuala Nerus, Kuala Terenggganu, Marang, Dungun dan Kemaman di Terengganu manakala di Pahang membabitkan Kuantan dan Pekan. 

Menurut MetMalaysia, orang ramai boleh mendapatkan maklumat mengenai cuaca terkini melalui aplikasi mudah alih myCuaca atau melayari lawan web dan media sosial rasmi jabatan itu.

Talian hotline MetMalaysia 1-300-22-1638 juga boleh dihubungi bagi sebarang pertanyaan. – Bernama, 27 November, 2023.
JANGAN BUAT

FITNAH

AMIN

BANJIR BUKAN

BALA KERANA

PEMIMPIN MAIN

BONTOT

AMIN

BANJIR KERANA

PEMANASAN

DUNIA

KHALAS

WAHAB MUNCUL AKHIRNYA


WAHAB MUNCUL 

ENGGAN JADI 

WAHABI 

KAH KAH KAH


KHALAS


SIRUL TAKUT PADA SAPA ?SIRUL WAHAB

HILANG TAKUT

PADA SAPA

KAH KAH KAH

KHALAS


Unknown commented on 
"TEMU BUAL SIRUL 
DALAM AL-JAZEERA"

wahab ilang .. macam mana boleh ilang sebab dengar cerita polis dah ketatkan kawalan kat rumah wahab ngan agus.. jangan tiba ada kat ostolia pulak... kah kah kah

panglimo potaseh commented on
 "NAJIB BUAT LAWAK BERDIRI"

Sirul talk " If balik kampong to Malaysia I will dai .. can not lok at Tong Minyak, i very scary" .. i prefer stay in Kafir Laknat Kanteri Australia .. veri shown .. " Persoalan Abad ini .. Sirul takot kat siapa .. TT ke 

WARGA CHINA FAHAMAN WAHABI


TANAH MELAYU

DITAKLOK CHINA


Warga Tanah Besar China ramai  fahaman Wahabbi.
Yang 1.2 juta hilang macham Wahab belum jumpa


CHINA FAHAMAN

 WAHABBI 

KAHLAS

WAHAB HILANG ?


WAHAB HILANGTEMAN DR AGUS WAHAB
MASIH HILANG ?
KAH KAH KAH

KEMANA WAHAB HILANG ?
KAH KAH KAH

JUSTERU
SATU   ISTILAH BARU MUNCUL
MENGHILANGKAN DIRI 
AKAN DI ANGGAP WAHABBI
AMIN
KHALAS

12,000 SOLDADU ZIONIS TEWAS & CEDERA12,000 SOLDADU

ZIONIS

 TEWAS & CEDERA

KHALAS

HUSAM PARTI APA ?
Mujahid, Husam jadi perhatian dalam pemilihan Amanah

PEMILIHAN Amanah akan menyaksikan jawatan presiden Mohamad Sabu dicabar dan juga kebangkitan semula bekas naib presiden Husam Musa, kata beberapa sumber dalam parti.

Beberapa sumber Amanah mengesahkan kepada The Malaysian Insight, Mohamad Sabu hampir pasti akan dicabar Mujahid Yusof Rawa yang merupakan naib presiden parti waktu ini.

Seorang daripada sumber itu berkata ini mengesahkan wujud kempen untuk membolehkan barisan pemimpin dalam kem Mujahid mendominasi jawatankuasa tertinggi Amanah.

Usaha ini akan membolehkan barisan pemimpin yang mengisi 27 kerusi jawatankuasa tertinggi itu mengangkat Mujahid sebagai presiden baharu Amanah.

“Memang ada pergerakan yang turun berkempen di kalangan akar umbi untuk mengangkat pasukan 27 orang yang dijangka akan menyokong Mujahid sebagai presiden,” katanya.

Oleh itu, Mujahid perlu memastikan kemnya menang dalam pemilihan kali ini memandangkan tiada pertandingan satu lawan satu bagi lima jawatan tertinggi Amanah, kata sumber.

Jelasnya, 27 orang pemimpin dalam jawatankuasa tersebut akan menentukan jawatan tertinggi dalam Amanah, antaranya presiden, timbalan presiden dan tiga naib presiden.

“Jadi pemilihan kali ini akan menyaksikan pertembungan kem antara Mohamad dan Sabu. Jadi kem yang menang dan mendominasi jawatankuasa tertinggi akan memilih presiden mereka,” katanya.

Menurut sumber itu lagi, Ahli Parlimen Pulai Suhaizan Kaiat antara yang dikenal pasti akan diangkat oleh kem tersebut ke jawatan timbalan presiden.

“Antara yang ada dalam kem Mujahid selain ialah pengerusi Amanah Pahang, Zulkifli Pahang, pengerusi Amanah Pulau Pinang Roslan Ahmad.

“(Selain itu), Ahli Dewan Undangan Negeri(Adun) Manjoi Asmuni Awi dan senator Hatta Ramli,” katanya.

Pemilihan Amanah akan berlangsung pada 23 dan 24 Disember ini.

Mujahid sudahpun mengumumkan bahawa beliau sedia memikul tanggungjawab lebih besar sekiranya nama beliau tersenarai dalam lima jawatan tertinggi dalam pemilihan parti ini.

Sementara itu, satu lagi sumber dalam kalangan pemimpin kanan Amanah mendedahkan mengenai potensi bekas naib presiden parti, Husam Musa menyertai jawatankuasa tertinggi Amanah.

Bagaimanapun sumber rapat dengan Husam itu berkata pemimpin tersebut tidak memihak dalam mana-mana kem dalam pemilihan kali ini.

“Beliau sudah menyatakan minatnya untuk bertanding dalam jawatankuasa Amanah.

“Mohamad sendiri pun ada meminta beliau untuk bertanding semula begitu juga dengan Mujahid, tapi beliau kata tidak akan pro mana-mana kem,” katanya.

Husam merupakan naib presiden Amanah selepas menyertai parti itu sejak disingkirkan dari PAS pada 2016. Beliau kemudian melepaskan jawatannya dalam Amanah pada September 2020.

Keputusannya itu dikaitkan dengan pertembungan dengan Mohamad kerana Husam didakwa tidak berpuas hati dengan cara kepimpinan Mohamad dalam Amanah.

Husam seterusnya bertanding atas tiket PKR di kerusi Parlimen Pasir Mas dalam PRU15, namun beliau masih lagi menjadi ahli Amanah.

Sumber bagaimanapun menjelaskan, Husam bertindak melepaskan jawatannya pada 2020 kerana tidak mahu dikaitkan dengan pertembungan dengan presiden pada waktu itu.

“Itu memang prinsip Husam. Pada waktu itu dikatakan hangat ada pertembungan kuat antara Husam dengan presiden. Jadi beliau mahu elak pertembungan itu maka beliau lepas jawatan.

“Sama juga semasa beliau melepaskan kerusinya di Parlimen Kubang Kerian pada Pilihan Raya Umum 2004 kepada Salahuddin Ayub.

“Kerana beliau tidak mahu ada pertembungan. Sekiranya ada pertembungan beliau akan menjadi pihak yang mengalah,” katanya.

Pada masa sama sumber itu menyifatkan hubungan Husam dengan Mohamad sangat baik.

Kalangan pemimpin akar umbi pula tidak menolak bahawa gerakan untuk menukar kepemimpinan tertinggi dalam Amanah menimbulkan reaksi berbeza-beza.

Seorang pemimpin dari struktur akar umbi yang enggan dinamakan berkata perkembangan itu menimbulkan reaksi berbeza, tetapi masih positif.

“Memang ada suara-suara akar umbi yang berbeza-beza. Itu kita tak nafikan. Kerana ada setengah mereka berpandangan perlu ada kepimpinan baharu,” katanya.

Beliau berkata bagi pihak yang mahu kepimpinan baharu dalam parti ini kerana ia dapat memberi suasana baharu terutama bagi menguatkan hala tuju dan menghadapi PRU16.

Sumber berkata situasi perbezaan dalam kalangan akar umbi masih terkawal dan ia proses biasa dalam sistem demokrasi.

“Dan ada sebahagian besar suara akar umbi yang mahu kepimpinan sama dikekalkan kerana ini adalah penggal terakhir Mohamad selaku presiden,” katanya.

Perlembagaan Amanah menetapkan setiap presiden parti hanya dapat mengekalkan jawatan itu selama tiga penggal secara berturut-turut. – 27 November, 2023.

WOIT

SALEHUDIN PERGI

AMANAH RUGI

AMIN

MUJAHID GANTI

MAT  SABU ?

AMIN

TAPI HUSAM

DAH KELUAR

AMANAH MASUK

PKR

AMIN

APAKAH TAKDA

PENGUMUMAN

KAH KAH KAH

KHALAS

AKTA ANTI ROKOK ?Mengurangkan mudarat dengan Akta Kawalan Produk Merokok

SEBAIK sahaja cadangan kawalan produk merokok menjadi akta, semua produk vape dan cecair nikotin menjadi produk haram melainkan didaftarkan di Kementerian Kesihatan Malaysia.

Kita difahamkan, aspek jualan, pengiklanan, pelabelan, dan akses kepada golongan muda akan dapat dikawal melalui Akta Kawalan Produk Merokok apabila diluluskan Parlimen.

Sebagai contoh, peranti vape dalam bentuk seperti mainan yang menarik bagi kanak-kanak tidak lagi dapat dijual.

Promosi dengan menggunakan wanita berpakaian provokatif yang berlegar di kedai makan untuk memujuk orang ramai mencuba vape tidak lagi dapat diteruskan.


Segala bentuk iklan vape juga akan dapat dikawal di media. Semua sebatian kimia, perisa, pengawet dan spesifikasi perantinya dapat direkod apabila didaftarkan.

Rantaian pengeluarannya bermula dari hulu hingga ke pembekal dan jaringan jualan akan diketahui apabila pendaftarannya dibuat di Bahagian Kawalan Penyakit.

Tujuannya untuk mengekang kemudaratan besar kepada kesihatan awam ekoran kelompongan undang-undang dalam mengawal produk merokok baharu ini.

Baharu pun tidaklah baharu juga. Para pengusaha dalam industri ini pasti sudah mengaut untung besar dengan menjual produk ini sejak bertahun-tahun tanpa kawalan.

Para pelobi dan penggeraknya berbangga bahawa industri vape atau rokok elektronik ini mencapai nilai RM2.27 bilion dalam tempoh 10 tahun sahaja sejak dipasarkan di Malaysia pada 2010.

Sejak itu, jumlah penggunanya mendadak naik. Angka dipegang Kementerian Kesihatan menunjukkan peningkatan itu berkadar songsang dengan jumlah perokok konvensional.

Maksudnya, jumlah perokok konvensional semakin kurang manakala perokok yang menggunakan vape dan cecair nikotin semakin ramai – dan semakin muda.

Serentak dengan itu juga, jumlah individu yang mengalami kecederaan paru-paru akibat penggunaan vape (EVALI) meningkat, terutama di kalangan warga muda.

Sebab itulah cadangan undang-undang ini pada awalnya memperuntukkan usaha mewujudkan generasi penamat – warga yang lahir bermula 2007 tidak lagi dapat merokok dan menghisap vape.

Namun peruntukan inilah yang menyebabkannya terpaksa ditangguhkan di saat akhir sebelum dapat dibentangkan semula bulan lalu.

Ini kerana Peguam Negara berpendapat, prinsip undang-undang dalam peruntukan ini berisiko dicabar di mahkamah kerana menyediakan diskriminasi terhadap golongan muda.

Lalu, kita difahamkan peruntukan generasi penamat ini akan digantikan dengan sekatan jualan dan promosi ke atas golongan muda bawah 18 tahun – sama seperti sekatan jualan rokok konvensional.

Setidak-tidaknya ia dapat memberi sedikit kuasa kawal selia. Bagi warga petugas kesihatan ini, amalan mereka berpandu pada prinsip asas mengurangkan mudarat terlebih dahulu.

Pada masa sama, akta ini menjadi penimbal bagi usaha kerajaan memperkenal duti eksais terhadap cecair atau gel mengandungi nikotin untuk rokok elektronik dan vape mulai tahun ini.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim sewaktu membentangkan Belanjawan 2024 bulan lalu berkata, vape dan cecair nikotin dijual secara berleluasa dengan nilai RM2 bilion.

Katanya, sebanyak 50% peratus daripada duti yang dikutip ke atas produk ini akan disalurkan kepada Kementerian Kesihatan bagi kempen antirokok dan antiarak.

Kawal selia dan cukai itu satu langkah untuk tidak menggalakkan penggunaan vape. Kita juga mendengar jaminan, jumlah kutipan itu akan didahulukan untuk rawatan.

Dalam usaha menghalalkan vape dan cecair nikotin ini, bahan tersebut dikecualikan daripada jadual Akta Racun, walaupun semua maklum ia memudaratkan kesihatan.

Kita mendengar kritikan ke atas langkah ini seperti disuarakan Persatuan Farmasi Malaysia dalam kenyataan mereka pada awal bulan.

Mereka berpendapat, langkah pengecualian bahan toksik dalam bentuk gel dan cecair nikotin dari jadual Akta Racun sebagai satu keputusan yang berpandangan singkat.

Kementerian sendiri akur bahan tersebut tidak sepatutnya dimasukkan ke dalam badan manusia.

Namun kita difahamkan, kementerian mengambil langkah itu supaya vape dan cecair nikotin dapat dikawal secara lebih holistik melalui Akta Kawalan Produk Merokok.

Tinggal lagi, berapa jumlah sebenar yang akan dapat dikutip kerajaan daripada jutawan vape dan cecair nikotin ini kelak.

Adakah ia dapat menampung kos birokrasi, penguatkuasaan dan juga beban yang ditanggung hospital untuk merawat penyakit berkaitan rokok dan vape?

Ada pakar yang menyebut, rawatan ke atas satu kes EVALI akan memerlukan kos sehingga RM150,000.

Kita juga bimbang dengan mutu perbahasan dan daya intelek para ahli Parlimen dalam meneliti rang undang-undang ini apabila dibentangkan semula esok.

Sebabnya, ada kalangan menteri Madani pun nampaknya tidak faham dan masih mempersoalkan kaitan di antara merokok dan kanser. – 27 November, 2023.

INI LANGKAH

BAIK UNTUK JAGA

KESEHATAN RAKYAT

AMIN

JANGAN HANYA

TUMPU PADA ROKOK

AMIN

BUAT AKTA KFC

AKTA MEK DONAL

AKTA KOKA KOLA

SEMUA BAHAN INI

BAWA MUDARAT

PADA RAKYAT

AMIN

KHALAS

LAWAK POLITIK TERBARUAda individu tawar

 RM5 juta 

bunuh PM – Kamil
PUTRAJAYA – Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Muhammad Kamil Abdul Munim mendedahkan, seorang individu menawarkan ganjaran wang tunai RM5 juta bagi sesiapa yang berjaya membunuh Perdana Menteri, Anwar Ibrahim.

Menurut beliau, tawaran itu dibuat oleh pemilik akaun TikTok ‘Jaiadani89’ dan disedari oleh pihaknya kira-kira pukul 9.30 pagi tadi.

Muhammad Kamil yang juga Setiausaha Politik Menteri Kewangan berkata, individu terbabit dipercayai cuba menyebarkan sentimen kebencian dan menghasut rakyat atas motif politik.

“AMK kesal dengan ancaman keras sebegini kerana jika tidak dikawal dibimbangi boleh memusnahkan sistem sosial tanah air yang terdiri daripada masyarakat majmuk,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di Kongres Nasional PKR di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini, hari ini.

Muhammad Kamil memberitahu, pegawai khasnya, Mohamad Syazreen Ezam Mohd Saidi telah membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Putrajaya, kira-kira pukul 1.40 tengah hari tadi.

“Kami menyerahkan kepada polis untuk melakukan siasatan lanjut,” jelasnya. – 

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

WOIT

BETUK KE INI

KAH KAH KAH

HANYA 5 JUTA

TAK MAHAL

KAH KAH KAH

BUKAN BILION

5 JUTA RUPAIH

ATAU 5 JUTA RM

KAH KAH KAH

MOSSAD KE

CIA YG MINTA

KAH KAH KAH

ATAU BERITA INI

SENGAJA DI BUAT

KERANA SOKONGAN

PADA ANWAR

MAKIN MEROSOT

KAH KAH KAH

KHALAS

SEBUAH LAGI KAPAL LAUT DI BAJAK ?


SEBUAH LAGI

KALAP LAUT 

DIBAJAK

KHALAS

PELIWAT BUKAN PELAWAT


YAKIN

PELIWAT

BUKAN

YAKIN

PELAWAT

KHALAS

Unknown commented on 
"INI AKUAN BERSUMPAH AZILAH"


apa punya menteri KDN

Kata Saifuddin, PAS berdiam diri ketika sekutu mereka menghina Perdana Menteri Anwar Ibrahim sebagai “peliwat”.

kah kah kah

fuckta

Kes Liwat II: Mahkamah putuskan Anwar bersalah, kekal hukuman penjara 5 tahun

SAPA MUSA SAFRI ?SAPA 

MUSA SAFRI

KHALAS 


Amier The Hero commented on
 "INI AKUAN BERSUMPAH AZILAH"

Menarik kisah ni TT. Carian kat tenet psl Musa Safri ni sgt² terhad. Abah sapo la agak eh Musa Safri ni kan. Kunci eh skrg ni ado dokek Musa Safri ajo. Mustahil pulis malaysia tak dapek soal kato kunci eh ni.

IKLIM


IKLIM

SENIN 27 NOVEMBER 2023

BANJIR DI SANA SINI
HUJAN TAK  BERHENTI

PANTAI TIMUR
UTARA SEMENANJUNG
BANJIR MELANDA

BULAN DISEMBER AKAN
LEBIH PARAH
APAKAH TAHUN INI
AKAN ADA BAJIR BESAR ?

KELMARIN GUA DI JELEBU
KAWASN PALING KERING
DI TANAH MELAYU
TAPI PETANG HUJAN
TAK BERHENTI WALAU PUN
TAK LEBAT TAPI BASAH
DARI KAMPUNG GUA
HINGGA KE KAJANG BARU REDA

IKLIM SEDANG BERUBAH

GUA TAKUT BANGUNAN 
TINGGI RUNTUH
KETIKA DI RANCANG DULU
 CUACA
 BERLAINAN
KINI HUJAN TANPA BERHENTI
APAKAH BUMI JUGA BERUBAH ?
AMIN

GAZA
TUKAR TAWANAN
17 DARI TAWANAN HAMAS
19 DARI PENJARA ISRAEL

ISRAEL
NETANYAHU KATA
LEPAS 4 HARI GENCATAN SENJATA
PERANG AKAN MULA KEMBALI

CHINA MERAH
SELSEMA SESAK NAFAS
YANG MEREBAK BUKAN
DARI VIRUS BARU
MENTERI KESEHATAN 
BERI TAHU WHO

HOKKIEN
PAGI INI SEJUK BASAH
LOPAK AIR MASIH  ADA
LANGIT KELAM
MATAHRI TAK KELIHATAN

SEKUMPULAN BESAR PIPIT
MELINTAS KEMUDIAN SINGGAH
ATAS POKOK KEMBOJA

SEKUMPULN TIONG
BERKUMPUL ATAS RANTING
POKOK MATI

DUA EKOR WARGA ASAL HOKKIEN
MARAH DAN TURUN KE JALAN
EZI DAN TAK TAK
TAK AMBIL POT

HARI AKAN PANAS
TAK TAK BERJEMUR
DI BALKONI
PETANG HUJAN
MALAM SEJUK SANTAI

BRO
SENYUM
SAMBUT SENIN
MINGGU BERMULA

BRO
HATI YANG BESAR
MAMPU MEMAAFKAN
DENGAN IKHLAS

BRO
NIKMAT MUNCUL
DARI SABAR DAN IKHLAS

BRO
MASA AKAN MEMBUAT
SEMUA BERUBAH
DAN BERBEZA

BRO
CINTA YANG BAIK
DI AWALI DENGAN
HATI  YANG BAIK

BRO
LU NAK BAHAGIA
SEMUA BERGANTUNG
PADA DIRI LU SENDIRI

BRO
JANGAN SIA SIA MASA
UNTUK JADI ORANG LAIN
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT SENIN