Rabu, 16 Februari 2022

YA AMPOON AZAM BAKI

 YA AMPOOON

AZAM BAKI 

KHALAS

BERITA PALSU DARI ZIONIS YAHUDI

 1MDB: Pegawai bank Goldman Sachs terima jutaan sogokan

NEW YORK – Pendakwa raya Amerika Syarikat menuduh seorang bekas pegawai tinggi Goldman Sachs menerima sogokan sebanyak AS$35 juta sebagai sebahagian daripada penglibatannya dalam skandal berbilion dolar milik 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Roger Ng didakwa “melihat peluang untuk menggunakan kedudukannya di Goldman Sachs untuk menjadi kaya dengan menipu lalu mengambilnya,” kata Pendakwa Raya Persekutuanm Brent Wible kepada juri di Mahkamah Persekutuan Daerah Timur New York dalam kenyataan pembukaan perbicaraan yang akan berlangsung selama beberapa minggu. 

Ng telah didakwa merasuah pegawai-pegawai asing, mengelak kawalan dalaman dan pengawasan Goldman Sachs dan melakukan pengubahan wang dalam jumlah yang besar ketika beliau melakukan tiga tawaran bon bagi mengumpul sejumlah AS$6.5 bilion untuk 1MDB.

Ketika menyebut kes tersebut, pendakwa raya berkata, Ng dan ketuanya, Tim Leissner, sengaja menyembunyikan penglibatan mereka dengan Jho Low, ahli perniagaan Malaysia yang dalam buruan.

Jho Low adalah dalang utama dalam skandal itu.

Ng didakwa menggunakan akaun e-mel peribadi untuk menjalankan perniagaan di luar saluran Goldman dan menggunakan akaun bank serta shell company (syarikat yang berfungsi sebagai syarikat tujuan khas untuk transaksi perniagaan tanpa dirinya sendiri yang memiliki aset atau operasi yang signifikan) di bawah nama isteri dan ahli keluarga yang lain untuk mencuci wang yang dirompak daripada 1MDB.

Leissner, bekas ketua Asia Tenggara untuk Goldman Sachs, mengaku bersalah pada 2018 kerana bersubahat melanggar undang-undang anti-rasuah dan pengubahan wang haram.

Dia dijadualkan memberi keterangan terhadap Ng.

Pihak pembelaan berkata, terdapat kekurangan bukti yang memberatkan.

Transaksi wang atas nama isteri Ng dengan urusan perniagaan yang dilakukannya dengan bekas isteri Leissner, menurut peguam Ng, Marc Agnifilo.

“Kami sebenarnya akan mengadakan perbicaraan terhadap seorang lelaki yang tidak bersalah,” katanya.

Sebahagian besar daripada kenyataan pembukaan pembelaan mensasarkan Leissner, yang dianggap Agnifilo sebagai tidak bermoral dengan rekod prestasi melanggar peraturan dan menggunakan orang kerana dia memberi keterangan terhadap Ng untuk meringankan hukumannya sendiri.

Pihak pembelaan meletakkan Ng, sebaliknya, sebagai “process guy” yang mengikut peraturan dan memberi amaran kepada bank berkenaan tentang kerjasama dengan Low sejak 2010.

“Terdapat jurang kedudukan antara dua lelaki ini cukup besar,” kata Agnifilo, yang menggelar Leissner sebagai “lelaki pemusnah”.

Skandal 1MDB menyebabkan kejatuhan kerajaan yang dipimpin Datuk Seri Najib Razak pada 2018.

Najib juga telah didapati bersalah atas tujuh pertuduhan oleh mahkamah rendah dan rayuan serta dijatuhi hukuman penjara 12 tahun.

Kes itu kini dirayu ke mahkamah tertinggi negara.

Goldman Sachs telah menerbitkan bon untuk 1MDB pada 2012 dan 2013 dan memperoleh kira-kira AS$600 juta.

Pada 2020, Goldman Sachs mengaku bersalah atas tuduhan berkaitan pelanggaran Akta Amalan Rasuah Asing Amerika Syarikat dan bersetuju untuk membayar lebih daripada AS$2.9 bilion “sebagai sebahagian daripada penyelesaian yang diselaraskan dengan pihak berkuasa jenayah dan sivil di Amerika Syarikat, United Kingdom, Singapura dan di tempat-tempat lain,” kata Jabatan Kehakiman pada masa itu.

Dengan kenyataan pembukaan, kerajaan AS mengemukakan saksi pertamanya iaitu bekas rakan sekerja Ng dan Leissner di Goldman Sachs yang menjelaskan butiran tentang cara kawalan dalaman bank itu beroperasi dan proses mengumpul wang untuk bon tersebut.

Pendakwa raya berkata, tindakan Ng melanggar kawalan dalaman dibantu oleh budaya di anak syarikat Goldman di Asia Tenggara yang “sangat menumpukan pada penyempurnaan urus niaga, kadangkala mengutamakan matlamat ini sebelum operasi yang betul bagi fungsi pematuhannya.”

Pihak pendakwaan masih menyoal saksi apabila perbicaraan ditangguhkan. – (https://asia.nikkei.com/Business/Finance/U.S.-says-Goldman-banker-took-millions-in-kickbacks-in-1MDB-scandal)

 INI BERITA FITNAH

LAGI PALSU

DARI NEW YORK

AMIN

NEW YORK KOTA

SARANG YAHUDI

AMIN

BERITA INI

NIAT JAHAT

MEMFITNAH

PEMIMPIN ISLAM 

AMIN 

PEMIMPIN MELAYU

YANG WARAK

YANG SELALU

 HANTUK

KEPALA PADA

BATU ITAM

AMIN

ZIONIS CEMBURU

KITA ADA LRT

KITA ADA KLCC

MALAYSIA ADA

 ZIANA ZAIN

 ADA ROSMAH

AMIN

KHALAS

BERITA SAHEH - 42 MAUT

 42 penerima dos penggalak maut, kata NPRA

SEBANYAK 42 kematian telah direkodkan dalam kalangan penerima vaksin dos penggalak, kata Pengarah Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) Dr Roshayati Mohamad Sani.

“14 daripada kematian itu dalam kalangan penerima vaksin heterologous (vaksin campuran),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambahnya vaksin jenama Pfizer, Sinovac dan AstraZeneca masing-masing mempunyai kadar kematian 3.4, 4.2, dan 1.4 kematian dalam setiap sejuta dos.

Dr Roshayati berkata NPRA juga telah menerima 80 laporan kesan advers susulan imunisasi (AEFI) selepas menerima suntikan vaksin penggalak.

“Ia bersamaan kadar 6 laporan bagi setiap juta dos.

“80 kes itu adalah sebahagian daripada 1,104 penerima dos penggalak iaitu bersamaan kadar 85 laporan bagi setiap sejuta dos.

“Daripada pemantauan laporan AEFI diterima oleh NPRA setakat ini, trend dan kadar pelaporan AEFI yang melibatkan dos penggalak tidak menunjukkan sebarang peningkatan daripada apa yang dilihat semasa pemberian dos primer,” katanya.

Sementara itu setakat 11 Februari lalu, sebanyak 79,393 dos vaksin telah diberikan kepada kanak-kanak berumur lima hingga 12 tahun.

“Setakat ini, hanya 8 laporan kesan advers non-serious telah diterima bersamaan kadar 0.1 laporan bagi setiap 1,000 dos.

“Reaksi pada kulit, muntah dan sakit pada bahagian abdomen adalah antara kesan advers yang telah dilaporkan,” katanya. – 16 Februari, 2022.

JELAS PROJEK

KURANGKAN

PENDUDUK DUNIA

MAKIN BERJAYA

AMIN

KINI MENGARAH

KEPADA 

BUDAK SEKOLAH

AMIN

SYARIKAT UBAT

KAYA RAYA

AMIN

TOKAN UBAT

KAYA RAYA

AMIN

ORANG KAMPUNG

MATI TAKDA

SOAL JAWAB

KERANA DAH

TANDA TANGAN

SEBELUM 

DISUNTIK

AMIN

LANGKAH BIJAK

AMAT BIJAK

MEMBUNUH TANPA

DITUDUH MEMBUNUH

KHALAS

INI KENYATAAN BOHONG & MENIPU

 Tekanan inflasi, kenaikan harga dialami negara hanya sementara, kata Ideas

INSTITUT Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas) percaya tekanan inflasi dan kenaikan harga yang sedang Malaysia alami kini sebagai sementara dan boleh dikawal sepenuhnya melalui dasar monetari dan fiskal yang sewajarnya.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, inflasi ini sebagaimana yang ditunjukkan oleh Indeks Harga Pengguna (IHP), meningkat sebanyak 3.2% tahun ke tahun pada Disember 2021, disebabkan terutamanya kenaikan harga makanan dan bahan api serta kesan asas.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ideas berkata walaupun trend inflasi membingungkan, pelaksanaan dasar monetari yang tepat pada masanya akan dapat mengawal inflasi dengan cekap dalam jangka masa pendek hingga sederhana.

Ideas mengambil maklum bahawa Rizab Persekutuan Amerika Syarikat telah memberi isyarat yang ia akan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) beberapa kali pada tahun ini supaya dapat mengawal inflasi.

“Malaysia berkemungkinan akan mengambil langkah yang sama dengan menaikkan OPR secara beransur-ansur pada 2022 dan 2023 yang mana Bank Negara Malaysia (BNM) dijangka menaikkan OPR kira-kira 50 mata asas pada separuh kedua tahun ini,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Unit Ekonomi dan Perniagaan merangkap Pemangku Pengarah Penyelidikan Ideas, Dr Juita Mohamad berkata kenaikan inflasi semasa merupakan masalah yang berlaku di seluruh dunia, berpunca daripada permintaan global dan harga tenaga yang lebih tinggi, setelah dua tahun berhadapan pandemik melalui pelaksanaan sekatan pergerakan.

“Pandemik dan sekatan pergerakan telah mengakibatkan kejutan dalam permintaan dan bekalan pada peringkat global. Sebagai sebuah ekonomi yang kecil dan terbuka, Malaysia tidak kebal daripada kesan susulan pandemik yang dahsyat.

“Tekanan inflasi diburukkan lagi oleh banjir yang melanda negara baru-baru ini, yang memberi tekanan kepada bekalan barangan keperluan terpilih keluaran tempatan,” katanya.   

Juita berkata bagi meminimumkan kesan negatif kenaikan harga terhadap pengguna dalam jangka masa pendek, dasar fiskal termasuk subsidi penggunaan bahan api dan elektrik serta harga siling barangan keperluan telah dilaksanakan oleh kerajaan pada masa lalu.

Bagaimanapun, beliau memberitahu untuk jangka masa panjang, instrumen dan intervensi ini perlu dirasionalkan agar dapat mengelakkan pergantungan berterusan terhadap subsidi dan harga siling yang tidak berdaya maju secara ekonomi dalam jangka masa panjang.

“Pada pandangan kami, program jaringan keselamatan sosial yang formal perlu dibangunkan untuk memastikan bantuan kewangan boleh disasarkan dan disalurkan kepada isi rumah dan kumpulan terjejas secara berkesan dan telus,” katanya. – Bernama, 16 Februari, 2022.

INI KENYATAAN

AMAT MENIPU

AMIN

TEH TARIK

NAIK 50 SEN

TAK TURUN TURUN

AMIN

ROTI CANAI

NAIK 50 SEN

TIDAK  PERNAH 

TURUN

AMIN

CARI CAMPUR

DAH 7 RM SEPINGGAN

DULU ADA 4 RM $$

ADA 5 RM $$

PERNAH 3.50 SEN

AMIN

KUIH DARI

5 SEN SEKEPING

DAH JADI 50 SEN

SEKEPING

AMIN

JANGAN TIPU

ORANG RAMAI

KITA JANGAN

BODOHKAN 

ORANG RAMAI

AMIN

SEWA RUMAH PUN

NAIK TIAP TAHUN

TAK PERNAH

TURUN TURUN

KHALAS

HUKUMAN RASAUH PUN SALAH SASARAN

 Undi18 penentu Malaysia tanpa rasuah

KRISIS kepimpinan dalam geopolitik hari ini memerlukan perubahan berimpak tinggi terhadap pemulihan struktur tadbir urus dan akauntabiliti negara. Defisit kepercayaan terhadap tahap integriti menimbulkan persepsi negatif rakyat dan dunia terhadap Malaysia.

Isu ini tentunya memerlukan solusi yang strategik.

#RasuahBusters bersama rakan gabungan melihat golongan muda adalah akar yang akan membawa karakter lebih kompetitif, progresif, inovatif dengan semaian akhlak, nilai dan maruah yang tinggi bagi memacu transformasi negara.

Justeru, rakyat Malaysia diseru untuk bangkit memperkasakan dan menjadi sistem sokongan agar anak muda diberi peranan dalam mencorak model Malaysia yang lebih stabil dan kukuh daripada aspek politik, ekonomi dan sosial.

Undi18 yang meletakkan kuasa mengundi kepada golongan muda termasuk pelajar wajar dijadikan peluang untuk menolak kepimpinan toksik dan rasuah daripada terus memusnahkan masa depan mereka.

Sebaliknya golongan mudalah yang harus tampil sebagai barisan hadapan kepimpinan dalam proses pembikinan polisi serta penggubalan undang-undang dalam mengemudi pentadbiran untuk mencorak masa hadapan negara.

Landskap politik, ekonomi dan sosial negara mampu diperkasakan selaras kepantasan arus dunia dengan penglibatan langsung golongan muda melalui ideologi digarap daripada hasil kajian akademik, pembaharuan teknologi, kapasiti tenaga dan keupayaan mereka dalam membentuk inisiatif pembaharuan sosial yang komprehensif.

Begitu juga, ketokohan dan potensi kepimpinan golongan muda yang dinamik melahirkan sebuah lingkaran kumpulan pengaruh yang besar untuk sebuah solidariti perubahan demi kesejahteraan negara.

Bagi mencapai Matlamat Pembangunan Lestari (Sustainable Development Goal (SDG)) yang disasarkan menjelang 2030, golongan muda juga harus berani untuk tampil dalam proses advokasi hak-hak bagi menjamin kualiti pendidikan, kesihatan, alam sekitar serta jaminan peluang pekerjaan bagi kemampanan ekonomi dan sosial.

Anak muda bangkit bukan retorik. Ia adalah jaringan ekosistem yang amat signifikan.

Pensejajaran misi secara berterusan bersama golongan muda bakal menentukan hala tuju kemajuan yang selari dengan kebangkitan nilai moral karakter bangsa agar negara ini bebas daripada kemelut ketidakstabilan politik dan isu rasuah.

Sebagai aset penting negara, komitmen bersepadu golongan muda adalah sinar harapan lahirnya negara yang progresif, telus, dan jujur.

Tindakan hari ini adalah penentu selamat atau sengsaranya rakyat. Mulakan dengan memilih pemimpin yang tidak rasuah.

Jangan biarkan perasuah merampas masa depan anak muda Malaysia. – 16 Februari, 2022.

* Kenyataan bersama 92 organisasi wakil 
Belia #RasuahBusters.

HUKUMAN RASUAH

JUGA TAK MASUK

AKAL

AMIN

ANTI RASUAH

SALAH SASARAN

AMIN

PROJEK RASUAH

MEMERLUKAN

PEMBERI & 

PENERIMA

AMIN

SELAMA INI

HANYA DITANGKAP

PENERIMA

AMIN

GUBAL HUKUM

PEMBERI JUGA

WAJIB DITANGKAP

SAMA

AMIN

HARTA DI RAMPAS

MASUK PENJARA

SESAMA MACAM

YANG MENERIMA

AMIN

JIKA INI BERLAKU

RASUAH BOLEH

DIKURANGAN

AMIN

ADA APA PADA HARI INI

 HARI


RABU 

INI


ADA APA


AMIN

HUKUMAN SALAH SASARAN

 


Mahkamah Singapura tangguh hukuman mati rakyat Malaysia

MAHKAMAH Tinggi Singapura membenarkan penangguhan sementara pelaksanaan hukuman mati bagi warga Malaysia Pausi Jefridin dan rakyat Singapura Roslan Bakar kerana kedua-duanya memohon semakan kehakiman.

N Surendran daripada Lawyer for Liberty mengesahkan perkara ini kepada The Malaysian Insight.

Peguam mereka M Ravi dalam catatan Facebook berkata kos untuk memfailkan rayuan kini ditetapkan sebanyak SGD20,000 dan perlu dibayar selewat-lewatnya 1.45 petang hari ini.

Kedua-duanya dijadualkan menjalani hukuman mati hari ini.

Pausi, dari Sabah, dan Roslan, mempunyai IQ rendah, didapati bersalah mengedar dadah.

Mereka didapati menyeludup diamorphine seberat 96.07g dan methamphetamine seberat 76.37g pada 2010.

Menurut wartawan Singapura Kirsten Han, dokumen mahkamah menunjukkan IQ Pausi dinilai pada tahap 67.

“Keluarga Pausi, dari Malaysia, hanya mempunyai tiga hari untuk menemuinya sebelum hukuman mati,” katanya di Twitter.

Selain Pausi, seorang lagi rakyat Malaysia, Nagaentran K Dharmalingam, turut dijatuhkan hukuman mati.

Nagaenthran didiagnosis kurang upaya intelek dan mempunyai IQ 69, yang lebih rendah daripada purata.

Nagaentran memfailkan dua permohonan bulan lalu dalam usaha untuk menghentikan hukuman matinya.

Mahkamah Rayuan Singapura dijadualkan memberikan keputusannya pada akhir bulan ini. – 16 Februari, 2022.

HUKUM MATI

GUA TAK SETUJU

AMIN

TAPI HUKUM MATI

SELAMA INI

SALAH SASARAN

AMIN

HANYA TANGKAP

PEMBAWA DADAH

AMIN

BAWA UNTUK

SIAPA ?

AMIN

TOWKAY TOKAN

NYA NAPA TAK

DI TANGKAP

AMIN

MINTA PEMBAWA

SEBUT NAMA

 CARI TUKANG

UPAH KELDAI

UNTUK SAMA

DIGANTUNG

BARU HUKUM MATI

MASUK AKAL

AMIN

YANG MEMBAWA

MATI DIGANTUNG

YANG MENGUPAH

PUN MATI SAMA

KHALAS

RUSIA AMBIL LANGKAH MENGENDUR KETEGANGAN

 

RUSIA AMBIL

LANGKAH KENDUR

KETEGANGAN

AMIN

KHIDMAT AWAM

 KHIDMAT AWAM

PERLU DIBAIKI

AMIN

Unknown commented on

 "PENDATANG HARAM 

DARI CHINA MERAH"

Imigresen kerja apa sebenarnya? Cop passport kah bagi masuk? Atau kutip duit kat gate masuk ? Negaraku ada 1.6 juta warga kakitangan AWAM tapi entah kerja apa apa, semua minta Polis Tentera buat kerja, yang JPJ Imigresen semua buat apa ya???? Kah kah kah Cuba check tengok apabila sistem komputer ada apa kerja manusia buat nanti amin


MAZLEE MEBUKA KESEDRAN

 MAZLEE

 MEMBUKA

KESEDARAN

AMIN

Unknown commented on

 "OMICROM MENGGANAS"

Kesiannnn Pada Pimpinan PKR Johor… AMIN Di Khianati Oleh Anwar…AMIN Berjuang Berpuloh Tahun Bersusah Payah Menghidupkan PKR Johor… AMIN Calun MB Yang Anwar Pilih Adalah Mazlee..AMIN Kesiannnn Pada Pimpinan PKR Johor…AMIN Di Khianati Oleh Anwar… AMIN Berjuang Berpuloh Tahun Bersusah Payah Menghidupkan PKR Johor… Calun MB Yang Anwar Pilih Adalah Mazlee.. AMIN Katak Dari Bersatu Lompat Katak KePejuang… Lompat Ke PKR…Akhirnya Jadi Calun MB PKR… AMIN Anwar Ibrahim bodoh tak boleh ajar..AMIN Cerdik lansung tak hado.. KHALAS


JIKA DAPAT TELO DI JOHOR HARAP AKAN SEDAR

 

JIKA DAPAT TELO

DI JOHOR HARAP

AKAN SEDAR

AMIN

cikminah commented on 

"SURAT MADEY 

PADA BANGSA JOHOR"

Semua masuk bawah satu kemah besar memang elok, bahkan inilah syrategi yang paling baik, dengan syarat, semua party betsetuju terima jumlah kerusi yang sama banyak. Tidak boleh, PKR mahu 20 kerusi, kerusi selebihnya dibag-bagikan antara party-party lain dalam kemah besar itu. Ini tidak adil untuk party lain. Setelah bersetuju dengan pembahgian kerusi sama rata, sampai masa memilih DUN. Ini boleh dibuat dgn cara mencabut undi. Tidak boleh memilih ikut kehendak masing-masing. Ini baru adil dan saksama.


TUNGGU DAN LIHAT

 


TUNGGU DAN

LIHAT

AMIN

panglimo potaseh commented on 

"BERITA BARU MASUK - ADA TENTERA RUSIA MULA PULANG KE BEREK"

Tentera Russia dah lama tak perang .. dah naik lemak ..tak jadi perang, balik berek isi borang PERHEBAT untuk ambil kursus Katering atau Pendawaian dan masok tender kerajaan ..kahkahkah ..

APA DIA UKRAINE ? 

APA DIA

 UKRAINE

AMIN

UKRAINE

 PINTU RUSIA

AMIN

RUSIA TAK  NAK

BOM NUKLEAR 

DEPAN PINTU

AMIN

AMERIKA & NATO

NAK PASANG

BOM NUKLEAR

DEPAN PINTU RUSIA

AMIN

PASTI RUSIA

NAIK DARAH

KHALAS