Sabtu, 19 Jun 2021

TER BARU TER NOWW TERKINI

 


PAKAR PERUBATAN

SARAN EROPAH

 BATAL

SUNTIKAN

ASTRA  ZANECA 

BAHAYA SOROK MAKLUMAT

 BAHAYA SOROK

MAKLUMAT

WARGA BALING PERLU PENCERAHAN

 

WARGA BALING

WAJIB DI BERITAHU

AZEEZ PENCURI DUIT

TABUNG HAJI

Unknown commented on 

"AZEEZ BUKAN 

MENEGAK KEBENARAN"

Dia bukan penegak kebenaran pada hang saja isham, cuba hang mai baling ni cerita buruk pasai dia tengok apa orang baling buat kat hang. Aku tau lah pasai tu sampai la ni aku mampuih kat sungai petani. Kehkeh

LAGI BAHASA SUSAH NAK FAHAM

 

ORDINAN ORDINAN

MAK CIK FELDA

TAK FAHAM

AMIN

NAK LAWAN RAJA

ATAU

NAK IKUT TITAH

RAJA

AMIN

INI MAK CIK

PAK CIK FELDA 

FAHAM

KHALASAgong berkuasa panggil Parlimen bersidang bila-bila masa, kata Zahid

YANG di-Pertuan Agong berkuasa memanggil Parlimen untuk bersidang pada bila-bila masa, kata Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau memetik Seksyen 14 Ordinan Darurat yang membolehkan Parlimen dipanggil, diprorog dan dibubar pada satu tarikh yang difikirkan sesuai oleh Agong.

Tambahnya, Seksyen 15 Ordinan Darurat pula memperuntukkan Agong boleh memanggil, memprorog dan membubar DUN selepas berunding dengan Raja dan Yang di-Pertua Negeri.

“Secara umum kesemua pandangan itu mengilhamkan resolusi Yang di-Pertuan Agong sememangnya boleh memanggil sidang Parlimen diadakan pada bila-bila masa,” katanya di Facebook.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu juga berkata Perkara 55 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan hanya Agong boleh memanggil Parlimen untuk bersidang.

Dan dalam keadaan apabila Ordinan Darurat dikuatkuasa sehingga sidang Parlimen digantung dan ia mengatasi Perlembagaan, maka Agong boleh mengarahkan Parlimen bersidang tanpa nasihat perdana menteri.

“Ini kerana apabila Perkara 55 Perlembagaan Persekutuan tidak terpakai, maka Perkara 40 Perlembagaan Persekutuan iaitu Yang di-Pertuan Agong hendaklah bertindak mengikut nasihat Kabinet juga tidak terpakai.

“Pandangan-pandangan itu malah dilihat selari dengan titah Yang di-Pertuan Agong pada 24 Februari 2021 bahawa sidang Parlimen boleh diadakan sepanjang tempoh Darurat.

“Pandangan-pandangan terbabit juga selari dengan titah Yang di-Pertuan Agong beberapa hari lalu supaya Parlimen kembali bersidang secepat mungkin,” kata Zahid merujuk kepada titah diraja pada 16 Jun lalu yang menasihati Parlimen untuk bersidang segera bagi membincangkan tindak balas negara dalam perang melawan Covid-19.

Majlis Raja-Raja turut berpandangan sama dalam kenyataan berasingan dan menambah yang darurat tidak akan dilanjutkan selepas 1 Ogos.

Selepas titah Agong dan Majlis Raja-Raja itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Takiyuddin Hassan bagaimanapun berkata ia tidak memperincikan tarikh atau tempoh bilakah Parlimen patut dibuka semula.

Susulan itu, polis mengesahkan yang siasatan sudah dibuka terhadap Takiyuddin atas dakwaan melakukan hasutan dan mempersenda Agong.  – 19 Jun, 2021.

POLITIKUS

MASIH 

BUAT KACAU

AMIN

KOBID MENYERANG

AMIN

POLITIKUS CAKAP

BAHASA RAKYAT

TAK FAHAM

AMIN

AGONG BERTITAH 

BUKA PARLIMEN

AMIN

NAK IKUT 

CAKAP AGONG

ATAU 

TAK NAK IKUT 

CAKAP AGONG

AMIN

ITU SAHAJA 

AMIN

TAK PERLU 

DINAN DINAN 

 TAK PERLU

 DING DONG 

DING DONG

KHALASJUSTERU PERLU BERSATU

 JUSTERU 

WAJIB BERSATU

Unknown commented on 

"CALON 

PERDANA MENTERI

 BERSUARA"

Sayangnya negara kita ada bakat tapi berlainan tuan, Atok ada keberanian, Kuli ada idea, abam ada number,kalau semua skill tu ada berkumpul kat satu org je kan senang,dah bertukar PM kita ni

ADA GERAKAN NAK LAWAN AGONG KE ?

 


KENAPA

AMAT BISING

KAH KAH KAH


Agong berkuasa panggil Parlimen bersidang bila-bila masa, kata Zahid


ADA GERAKAN

NAK LAWAN

AGONG KE

AMIN

WUHAN DISENYAPKAN DUNIA HURU HARAWUHAN DISENYAPKAN

DUNIA HURU HARA

SEKARANG 

LOJI NUKLEAR DISENYAPKAN

BAHAYA !!!

LEPAS MATI SAMA MACAM SEBELUM LAHIR

 
SALEPAS MATI

SAMA MACAM

SEBELUM LAHIR

Unknown commented on 

"ADA JAMBATAN

 KE SYURGA"

Katak yang melompat kerana jawatan wang pingat pangkat nak namakan apa ya ? Ramai juga yang menjadi katakana melompat ke sana ke sini, ke situ ke mari kah kah kah, nak tanya TT, selepas mati tubuh kena tanam kubur, jasad naik atas betul tak ? Jasad dapat Virginia Virginia virgin ramai ramai tu boleh kah henjut sampai pagi ? Saja tanya jangan mare kah kah kah

HOK NI ABAM LAGI STIM
HOK NI

ABAM LAGI STIM

Unknown commented on

 "LAKUKAN SENDIRI -

 TAKDA SAPA MELARANG"

idea bagus, tetapi tak boleh ajak abam,sbb org asli tak pakai seluar..nnt org cakap abam kena strok sbb airliur sentiasa meleleh tengok punggung lelaki asli

IBRAHIM ALI TAK COOL

 


IBRAHIM ALI

TAK COOL MACAM

 LED ZEPPELIN

Mat Tulih commented on 

"ADA JAMBATAN KE SYURGA"

Patutnya saintis ni namakan spesies ini Ibrahimis Alis. Baru ngam.

ORDINAN SEKSYEN DALIL - APA KE JADAH SEMUA INI

 

ORDINAN BUKAN

ADIK  ADNAN

KAH KAH KAH

DALIL BUKAN

ABANG PD JALIL

KAH KAH KAH

SEKSYEN  INI

KAWASAN 

TAMAN KE?

KAH KAH KAHTitah Agong arah speaker adakan sidang, kata peguam


YANG di-Pertuan Agong sudahpun mempunyai kuasa mutlak untuk memanggil sidang Parlimen pada waktu darurat berkuatkuasa tanpa memerlukan nasihat kerajaan, kata peguam Haniff Khatri.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kecelaruan yang timbul apabila muncul pandangan yang mencampur-aduk kuasa cabang legislatif dan eksekutif sewaktu penguatkuasaan darurat.

Sedangkan, Agong sememangnya berkuasa mutlak untuk bertindak secara bersendirian tanpa memerlukan nasihat daripada perdana menteri pada waktu ini, kata Haniff.

Jelasnya, Perkara 40 dalam perlembagaan menetapkan kerajaan atau perdana menteri perlu menasihati baginda sekiranya dalam keadaan yang memerlukan.

“Tetapi itu kuasa eksekutif untuk menasihati (Agong) di luar daripada darurat,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Katanya, kuasa tersebut melibatkan Seksyen 14(1) dalam Ordinan Darurat yang menggantung segala peruntukan untuk panggilan, prorog atau pembubaran Parlimen.

“Maka cara biasa untuk panggil Dewan Rakyat (bersidang), kerajaan menasihat bawah Perkara 40. Panggilan adalah bawah Perkara 55. Semuanya digantung,” katanya.

Peruntukan sama, Seksyen 14 (2) dalam Ordinan Darurat juga menyatakan mengenai kepuasan hati Agong atau kuasa untuk menentukan tarikh sesuai bagi Parlimen bersidang, katanya.

Maka, titah baginda pada Selasa lalu supaya Parlimen bersidang seberapa segera sudahpun menjadi arahan untuk Dewan Rakyat bersidang, kata Haniff.

“Di situlah, Yang di-Pertuan Agong dengan sendirinya melalui titah 16 Jun boleh diterima oleh Dewan Rakyat atau speaker Dewan rakyat sebagai suatu permintaan, arahan, titah untuk memanggil parlimen,” katanya.

Tambah beliau, Ordinan Darurat juga menggantung tanggungjawab perdana menteri untuk mengeluarkan notis 28 hari untuk membolehkan Dewan Rakyat bersidang.

Ia berdasarkan peruntukan ordinan pertama Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021 yang diwarta pada 14 Januari, jelas Haniff.

“Begitu juga segala pengeluaran notis 28 hari atau sebagainya bawah peraturan Dewan Rakyat, juga secara tidak langsung di bawah Seksyen 14 (1) Ordinan 1 telah digantung kesannya.

“Tidak perlupun untuk mematuhi perkara tersebut terutamanya dalam keadaan darurat, dalam keadaan kecemasan,” katanya.

Haniff seterusnya menyimpulkan bahawa titah baginda tersebut hanyalah bahasa lunak dan penuh hormat agar perdana menteri menasihati baginda mengenai persidangan semula Dewan Rakyat.

“Jadi bagi saya, untuk perkara ini memangil Dewan Rakyat pun baginda tuanku dengan penuh hormat dan mengikut adat dan bahasa Melayu telah meminta perdana menteri menasihat.

“Pada hakikatnya dalam keadaan darurat, tidak ada perlunya baginda tuanku menunggu perdana menteri menasihatinya,” katanya.

Beliau mengulas komentar yang muncul selepas baginda Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menitahkan Parlimen perlu bersidang seberapa segera.

Kenyataan Istana Negara menyebut, Seri Paduka Baginda berpandangan Parlimen perlu bersidang “secepat mungkin”.

“Ini untuk membolehkan ordinan darurat dan Pelan Pemulihan Negara dibahaskan oleh ahli Dewan Rakyat,” kenyataan itu dipetik.

Selepas baginda menitahkan demikian pada Selasa, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin kemudian mengumumkan Parlimen hanya akan bersidang semula pada September atau Oktober.

Pengumuman itu menimbulkan kritikan banyak pihak yang antara lain melihat Muhyiddin melakukan penderhakaan kerana masih terus menghalang sidang Parlimen diadakan segera.

Di pihak kerajaan, tindakan Muhyiddin antara lain dipertahan menteri hal ehwal undang-undang Takiyuddin Hassan yang berkata, Agong tidak menetapkan masa khusus bagi Parlimen bersidang.

Dalilnya, peruntukan Perkara 55 dalam perlembagaan menetapkan perdana menteri bertanggungjawab untuk menasihati baginda dalam melaksana persidangan Parlimen, kata beliau.

Peruntukan Seksyen 14 (1)(a) dalam Ordinan Darurat menyebut, kuasa memanggil, memprorog dan membubarkan Parlimen dalam perlembagaan tidak berkesan sepanjang penguatkuasaan darurat.

Seksyen 14 (1)(b) pula menetapkan, dalam tempoh darurat, Parlimen hendaklah dipanggil, diprorog dan dibubarkan pada suatu tarikh sebagaimana yang difikirkan sesuai oleh Yang di-Pertuan Agong.

Seksyen 14(2) seterusnya menetapkan mana-mana mesyuarat Parlimen terbatal jika dipanggil sebelum tarikh permulaan kuatkuasa Ordinan ini tetapi belum diadakan. – 18 Jun, 2021. 


PEGUAM NI

CAKAP PELIK

KAH KAH KAH

CAKAP TERANG

TERANG

KAH A KAH KAH

CAKAP JELAS 

JELAS 

KAH KAH KAH

NAK LAWAN RAJA

ATAU 

NAK IKUT

TITAH  RAJA

KAH KAH KAH

KHALAS
NATO - BERSEDIA UNTUK PERANG

 BERSEDIA UNTUK

BERPERANG

NATO INI

BUKAN

NO ACTION TALK ONLY

 JANGAN RISAU

CARA PERANCHIS

KEPALA PUN 

BOLEH PUTUS

panglimo potaseh commented on

 "IKUT CARA KOREA - 

SALAH TERUS MASUK PENJARA"

Najib dgn suami dio macam mana nak potong kepalo ..dio leher tak do ..dagu dgn dado borcantom ..

JUSTERU - JANGAN HANYA BERCAKAP

 


JANGAN HANYA

BERCAKAP 

AMIN

DAH SEDAR

SATUKAN 

WARGA MISKIN

YANG RAMAI

LAWAN ORANG KAYA

YANG SADIKIT

AMIN

Unknown commented on 

"IKUT CARA KOREA -

 SALAH 

TERUS MASUK PENJARA"

Tula TT, org kayangan ada duit, lantik loyar,rakyat marhaen xmampu, loyar pulak selagi boleh putar dia putar, saya putar lagi Halim bak kata roda impian

BANGUN LAWAN MAHARAJA ZALIM

 

BANGUN

LAWAN 

MAHARAJA ZALIM

LAWAN RAJA ?

 

SUMPAH SUMPIT

LADA API

PERUT KAU BUNCIT

DITIBAI BENGALI

KAH KAH KAH
Agong, PM langgar sumpah jawatan jika langgar perlembagaan, kata Ku Li

YANG di-Pertuan Agong dan juga perdana menteri melanggar Perkara 55 Perlembagaan sekiranya Parlimen tidak bersidang segera, kata Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah.

Katanya, peruntukan itu jelas menyatakan tanggungjawab baginda memanggil sidang Parlimen dalam tempoh enam bulan dari tarikh persidangan terakhir.

Oleh itu, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin tidak boleh menasihati baginda melanggar peruntukan tersebut, katanya lagi dalam satu kenyataan.

“... Di bawah Perkara 55 itu, (baginda) bertanggungjawab memanggil (sidang) Parlimen dalam masa enam bulan dari tarikh akhir persidangan Parlimen yang lepas.

“Jika tidak, Yang di-Pertuan Agong dan perdana menteri melanggar perlembagaan dan sumpah jawatan,” katanya.

Beliau mengulas komentar yang muncul selepas baginda Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menitahkan Parlimen perlu bersidang seberapa segera.

Selepas baginda menitahkan demikian pada Selasa, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin kemudian mengumumkan Parlimen akan bersidang semula pada September atau Oktober.

Pengumuman itu menimbulkan kritikan banyak pihak yang antara lain melihat Muhyiddin melakukan penderhakaan kerana masih terus menghalang sidang Parlimen diadakan segera.

Di pihak kerajaan tindakan Muhyiddin antara lain dipertahan menteri hal ehwal undang-undang Takiyuddin Hassan yang berkata, Agong tidak menetapkan masa khusus bagi Parlimen bersidang.

Ia berdasarkan undang-undang dalam Perkara 55 yang menetapkan perdana menteri bertanggungjawab untuk menasihati baginda dalam melaksana persidangan Parlimen.

Peruntukan itu meliputi kuasa memanggil, memprorog dan membubarkan Parlimen.

Namun peguam terkemuka seperti Azam Aziz berpendapat, baginda sudahpun mempunyai kuasa mutlak ke atas perkara itu memandangkan undang-undang darurat masih berkuatkuasa.

Disebabkan darurat masih berkuatkuasa sehingga 1 Ogos 2021, maka kuasa untuk memanggil sidang Parlimen termaktub di bawah Seksyen 14(1)(a) Ordinan Darurat 2021.

Maka, Agong berkuasa mutlak untuk bertindak secara bersendirian tanpa memerlukan nasihat perdana menteri dan memanggil Parlimen bersidang seberapa segera sebelum 1 Ogos, katanya.

Peruntukan Perkara 55 itu hanya akan berkuatkuasa semula selepas perintah darurat berakhir pada 1 Ogos, katanya dalam kenyataan di Facebook.  – 18 Jun, 2021. 


WOIT

MAK CIK FELDA

TAK FAHAM

KAH KAH KAH

CAKAP TERANG2

NAK LAWAN

RAJA KE 

ATAU

NAK IKUT RAJA

KAH KAH KAH  

HANTU LEMBAGA

PERLEMBAGAAN

INI SEMUA

MAK CIK FELDA

TAK FAHAM

KAH KAH KAHLAKUKAN SENDIRI - TAKDA SAPA MELARANG

 


LAKUKAN SENDIRI

JADI ORANG PENAN

ORANG ASLI

TAKDA SAPA

MELARANG

Unknown commented on 

"JANGAN LUPA 

MUSA HITAM 

ATAU BERKUMPULAN"

Buang senua puak.kedarah orang ini, twk payah undi tak payah demo krasi tak payah semua kita hidup bebas macam orang utan, tak payah pakai seluar baju tie kah kah kah

GERAKAN REPUBLIKAN BERMULA ?

 


ADAKAH INI

GERAKAN

RTEPUBLIKAN?

AMINTitah Agong arah speaker adakan sidang, kata peguam


ATAU

HANYA GERAKAN

BEBALISMA

KAH KAH KAH

APA MAKNA BERITA INI ? ADAKAH AGONG MURKA?

 

ULANG SEKALI

LAGI 

AMIN

BUKAN MURKA

KAH KAH KAH

HANYA UNTUK 

MAT BEBAL

YANG MASIH

TAK FAHAM

APA KEPUTUSAN

KEKANDA ANDINDA

AMIN

ITU SAJA 

 JANGAN SILAP 

BACA

KAH KAH KAH


Istana muat naik semula hantaran 'Parlimen perlu diadakan secepat mungkin'

HANTARAN mengenai titah Yang di-Pertuan Agong agar Parlimen bersidang semula yang diturunkan awal hari ini telah dinaikkan semula di Facebook dan Instagram Istana Negara.

Bagaimanapun, hantaran terbaharu ini dimuat naik dengan nota kaki mengatakan ia adalah petikan kenyataan Istana Negara pada 16 Jun lalu.

Awal hari ini, hantaran itu dipadamkan beberapa minit setelah dimuat naik kerana ia adalah “hantaran lama”, kata pegawai Istana Negara.

Tetapi ramai yang sempat melihat hantaran sebelum ini percaya ia adalah kenyataan terbaharu.

Dalam hantaran awal hari ini memetik titah Yang di-Pertuan Agong agar “Parlimen perlu diadakan secepat mungkin” dengan huruf tebal.

Namun, dalam hantaran terbaharu ini, ayat “Parlimen perlu diadakan secepat mungkin” tidak ditebalkan.

Hantaran itu mencetuskan kekecohan di media sosial selepas Agong pada Rabu menekankan keperluan untuk Parlimen bersidang.

Agong selepas mempengerusikan perbincangan khas dengan Raja-Raja Melayu mengeluarkan kenyataan bertitah Dewan Rakyat perlu bersidang dan membahaskan tentang pandemik Covid-19 secepat mungkin.

Raja-Raja Melayu turut membuat gesaan sama dalam kenyataan berasingan. Raja-Raja Melayu juga berpandangan darurat tidak perlu dilanjutkan selepas 1 Ogos.

Di bawah Peraturan Mesyuarat 11(1) dan (2), persidangan pertama setiap sesi akan ditetapkan oleh Agong tetapi tarikh persidangan untuk sesi berikutnya akan diputuskan oleh ketua dewan (perdana menteri) dengan notis sekurang-kurangnya 28 hari.

Peraturan Mesyuarat 11(3) membenarkan speaker menetapkan tarikh persidangan lebih awal demi kepentingan awam. Agenda mesyuarat bagaimanapun akan ditetapkan oleh perdana menteri.

Dewan Rakyat dan Dewan Negara kali terakhir bersidang pada 14 dan 28 Disember. – 18 Jun, 2021.

HURUF TEBAL

KHUSUS

UNTUK 

MAT BEBAL

ITU SAJA 

AMIN  

MUNGKIN ADA

 YANG TAK NAMPAK DENGAN JELAS

AMIN