Ahad, 28 April 2024

BOM JANGAN TAK BOM


BOM JANGAN

TAK BOM

AMIN 

UNCLE LIM SUARA BARU


ZAMAN REFORMASI

ADA UNCLE SOO

AMIN

ZAMAN MADANON

ADA UNCLE LIM

AMIN 

PATAH TUMBUH

HILANG BERGANTI

KHALAS 

JANGAN HENTI SERANG TERUS


JANGAN HENTI

SERANG TERUS

AMIN 

KERAJAAN TITAH NAK BELAH ?


Permusuhan akar umbi jejaskan kerajaan perpaduan, kata bekas pemimpin MIC 

KERAJAAN perpaduan akan berdepan kesukaran untuk terus ke hadapan selagi penyokong akar umbi Pakatan Harapan dan Barisan Nasional tidak dapat bekerjasama, kata Sivarraajh Chandran.

Bekas naib presiden MIC itu berkata nampaknya terdapat percanggahan antara kepimpinan tertinggi kedua-dua gabungan itu dan penyokong masing-masing mengenai idea bekerjasama sebagai satu pasukan.

Adalah penting untuk PH dan BN menyelesaikan perkara ini terlebih dahulu sebelum mereka menyahut cabaran yang ditimbulkan oleh Perikatan Nasional, tambah senator itu.

“Apa yang saya tahu, pemimpin parti daripada kerajaan perpaduan dan akar umbi mereka tidak sehaluan.

“Kepimpinan tertinggi mahu bekerjasama tetapi bukan itu yang diterima oleh akar umbi. Mereka berpecah dalam pendapat, komitmen dan ideologi,” kata Sivarraajh kepada The Malaysian Insight.

PH dan BN mengetepikan persaingan lama mereka untuk membentuk kerajaan perpaduan selepas pilihan raya umum lalu.

Dalam waktu singkat, saingan telah menjadi sekutu, menyebabkan penyokong mereka sukar menerima realiti baharu, kata Sivarraajh.

“PH dan BN telah bertelagah selama bertahun-tahun. Dan kemudian tiba-tiba kamu mengharapkan ahli BN berkempen untuk PH dan sebaliknya.

“Ia tidak akan berlaku. Beberapa persengketaan dan dendam berlarutan selama bertahun-tahun dan tidak akan berubah, dan ia akan menjadi sukar untuk meyakinkan akar umbi.

“Sebagai contoh, pemimpin PH telah mengkritik dan menuduh Umno, MIC dan MCA melakukan banyak perkara yang salah dan kini mereka mengharapkan ahli-ahli untuk membuang undi mereka. Ia tidak akan begitu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung keputusan MCA untuk tidak menyokong DAP pada pilihan raya kecil Kuala Kubu Baharu pada 11 Mei akan datang. Begitu juga, MIC juga mula-mula menyatakan untuk tidak berkempen untuk PH dalam pilihan raya tetapi kemudian berubah fikiran selepas mengadakan perbualan telefon dengan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Pilihan raya kecil itu akan menyaksikan calon DAP mewakili PH manakala Bersatu akan bertanding di bawah panji PN.

Ini telah menjadi kerusi DAP sejak 2013 tetapi sebelum itu ia adalah kubu kuat MCA.

Sivarraajh yang merupakan bekas ketua Pemuda MIC, menyeru dari kedua-dua PH dan BN untuk menyelesaikan semua isu secara baik dan bukannya mendedahkannya kepada umum.

Beliau berkata ini akan melemahkan semangat ahli dan akar umbi untuk bekerjasama antara satu sama lain sebagai sebuah gabungan.

“Kami melihat pemimpin bertelagah secara terbuka dan menyasarkan satu sama lain walaupun mereka berada dalam gabungan yang sama.

“Ini tidak sihat dan ia tidak akan membawa apa-apa faedah.

“Pemimpin perlu menunjukkan contoh yang baik yang boleh diikuti oleh ahli parti dan akar umbi,” katanya.

Sivarraajh merujuk kepada kenyataan baru-baru ini oleh Ketua Pemuda Umno Dr Muhamad Akmal Saleh, yang menggelar Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming sebagai “bodoh”.

Tahun lepas di Perhimpunan Agung Umno, Akmal telah menuntut permohonan maaf terbuka daripada DAP atas semua tuduhan mereka semasa mereka bertelagah.

Beliau berkata adalah perlu untuk memenangi sokongan orang Melayu dan penyokong Umno.

Begitu juga, pemimpin DAP terus mengkritik apa yang didakwa sebagai kegagalan MCA semasa dalam kerajaan.

Jika trend sedemikian berterusan, Sivarraajh memberi amaran bahawa gabungan perpaduan akan menghadapi kesukaran dalam pilihan raya umum akan datang.

Sivarraajh telah keluar dari MIC Jun lalu, berkata beliau mahu menjalankan tanggungjawabnya sebagai senator dan pemimpin masyarakat India tanpa sebarang halangan, “terutamanya daripada kepimpinan MIC”. – 27 April, 2024.

INI KERAJAAN

TITAH KLIM JADI 

KERAJAAN 

PERPADUAN

AMIN

BOLEH SELAMAT

BILA PANDAI

PUTAR ALAM

AMIN

GUNA KUASA

TANGKAP SANA

TUTUP SINI

LAGI ZALIM DARI

MAHAFIRAUAN

KAH KAH KAH

KHALAS

KAPAL BANTUAN KE GAZA GAGAL


Misi Gaza Freedom Flotilla ditangguhkan, peserta diminta pulang – Ann Wright

ISTANBUL – Suasana hiba menyelubungi dewan makan Hotel Tugra selepas semua peserta dinasihatkan untuk pulang ke negara masing-masing selepas Republik Guinea Bissau menarik semula kebenaran menggunakan bendera mereka di atas kapal utama Akdeniz  (Mediterranean).

Perkara itu dimaklumkan Ahli Jawatankuasa Pemandu Freedom Flotilla Coalition (FFC), Ann Wright dalam pertemuan bersama semua delegasi di Fatih, Istanbul pada petang Jumaat.

“Kami telah putuskan adalah terbaik untuk kami katakan, pendaftaran bendera baru ke atas kapal tidak akan dapat diperoleh dalam masa terdekat.

GAGAL?

DENGAN KAPAL

AMIN

KENAPA TAK

HANTAR ASKAR

MASUK HENTIKAN

PERANG ?

AMIN

INI LEBIH 

MASUK AKAL

KHALAS 

POLITIKUS MELAYU PALING POPULAR


Faktor Sanusi di kubu kuat PAS di Kedah

SUKA atau tidak kepadanya, Menteri Besar Kedah Muhammed Sanusi Md Nor dijangka akan kekal lama dalam arena politik Kedah walaupun pembangunan di situ perlahan serta jurang hubungan antara negeri itu dan kerajaan persekutuan semakin luas.

Sanusi, 49, menang pilihan raya negeri (PRN) dengan majoriti besar apabila Perikatan Nasional (PN) menewaskan Barisan Nasional (BN)-Pakatan Harapan (PH) dengan mengaut 33 daripada 36 kerusi DUN.

Keseluruhannya, majoriti kerusi dimenangi PN mengatasi PRN pada 2018, dan Sanusi yang juga Adun Jeneri, kini kukuh bertapak di Kedah.

Lahir di Sik, graduan Universiti Sains Malaysia (USM) itu berjaya mengatasi apa yang pernah dilakukan mentornya iaitu allahyarham Azizan Abdul Razak, yang juga menteri besar Kedah ke-10.


Di bawah kepimpinan Sanusi, PN turut membenamkan perdana menteri tertua dunia Dr Mahathir Mohamad, 98, dan anaknya Mukhriz, 59, pada 2022 apabila kedua-duanya hilang deposit dalam pilihan raya umum, masing-masing di Parlimen Langkawi dan Jerlun.

Kini, pemerhati politik tertanya-tanya adakah Sanusi mampu mempertahankan kubunya di Kedah untuk PAS untuk tempoh panjang, seperti allahyarham Nik Abdul Aziz Nik Mat lakukan untuk PAS ketika mentadbir 23 tahun di Kelantan dari 1990 hingga 2013.

Nik Abdul Aziz mungkin akan terus mentadbir jika tidak kerana kekangan faktor usia dan kanser prostat dihidapinya, kerana pengaruhnya memegang Kelantan, hingga kini menjadi satu legenda.

Situasinya hampir sama – Nik Abdul Aziz tidak terkenal kecuali kerana ketinggian ilmu agamanya, ketika PAS mendekati dan meyakinkannya untuk mentadbir Kelantan.

Ketika Sanusi mengambil alih Kedah pada 2020, beliau hanya dipandang sebagai bekas setiausaha politik Azizan tetapi oleh kerana PAS mempunyai kerusi paling banyak di Kedah, beliau ditawarkan jawatan itu kerana beliau juga timbalan pesuruhjaya PAS negeri.

Kedua-dunya, Nik Abdul Aziz dan Sanusi mempunyai kualiti yang sama – kemampuan untuk masuk menyesuaikan diri dalam masyarakat di semua peringkat, orang kenamaan atau penduduk kampung biasa.

Kedua-duanya juga ada semangat juang yang kuat, berani berdepan dengan pemimpin persekutuan, walaupun Nik Abdul Aziz tidak pernah didakwa di mahkamah seperti Sanusi yang berdepan beberapa tuduhan dan saman fitnah.

Jadi, adakah Kedah kini dianggap sebagai kubu kuat Kedah?

Ya dan tidak, kata sumber politik dan lawan politik Sanusi di Kedah.

Pengundi mula jemu?

Terlalu awal untuk meramalkan adakah PAS akan kekal dominan di Kedah kerana pilihan raya umum (PRU) akan hanya diadakan pada 2027/2028, kata pakar politik dari USM Dr Sivamurugan Pandian.

“Saya rasa sifatnya adalah sebab mengapa beliau popular. Cara beliau berkomunikasi dengan orang ramai, mendekati pelbagai kumpulan sasar terutama belia menerusi podcast, menyanyi dan sukan.

“Beliau kelihatan berhubung dan sentiasa dekat dengan mereka; dan isu lain jadi tidak begitu penting,” katanya.

Sivamurugan berkata Sanusi mesra dengan pemandu e-haling dan penghantar barangan, malah tidak kekok dengan golongan mat rempit, begitu juga petani dan peniaga.

Bagaimanapun, Pengerusi Perhubungan DAP Kedah Tan Kok Yew berkata sudah ada tanda menunjukkan pengundi di negeri itu mulai bosan dengan perangai Sanusi.

“Seseorang itu boleh menyanyi, naik basikal dan salahkan orang lain tetapi tidak lama nanti, dia perlu mentadbir negeri juga. Di sinilah Sanusi sedang gagal,” kata Tan.

Tan berkata Sanusi tidak faham yang rakyat mahukan pembangunan ekonomi yang baik, pekerjaan berkualiti dan kemakmuran.

Tambahnya, golongan belia di negeri itu mulai mencari peluang di tempat lain.

Tidak kiralah betapa pandainya Sanusi memanipulasi sesuatu isu dengan menyalahkan pihak lain, legasinya akan ditentukan dengan bagaimana beliau membangunkan Kedah, bukan saja daripada aspek spiritual tetapi dalam bentuk pertumbuhan sebenar untuk negeri, kata Tan.

“Sanusi mungkin menang pusingan pertama tetapi pusingan berikutnya, PH mungkin lebih bersedia untuk berdepan dengannya,” kata Tan.

Antara isu yang disentuh adalah masalah bekalan air tidak konsisten di negeri itu, pertumbuhan ekonomi, infrastruktur baharu dan mengimbangkan keperluan agama dengan kemodenan, serta mengurangkan kebergantungan pembiayaan daripada kerajaan persekutuan.

Ketua Pemuda Umno bahagian Pokok Sena Mohd Farhan Ahmad Lebai Sudin berkata beliau menghormati Sanusi, yang juga presiden Persatuan Bola Sepak Kedah, di mana beliau adalah ahli jawatankuasa persatuan itu.

“Sanusi adalah pelajar sains politik. Beliau tahu populisme adalah cara politik baharu. Ia berlaku di semua tempat, jadi beliau guna isu yang boleh membuatkan beliau popular. Beliau tahu sentimen di Kedah.

“Beliau salahkan semua orang lain atas masalah dihadapi Kedah. Beliau juga menggunakan saluran media sosial untuk kelebihan lebih besar,” kata Farhan.

Beliau bercakap bahasa orang kebanyakan yang menunjukkan beliau adalah rakyat Kedah biasa.

“Jadi secara semulajadinya, pengundi biasa akan suka padanya.” 

Pesaing lebih muda diperlukan

Tetapi Farhan tidak berpendapat yang PAS menerusi Sanusi dapat mempertahankan kubunya di Kedah seperti di Kelantan atau Terengganu yang menjadi akar umbi parti itu selama berdekad, kerana pengundi di Kedah lebih berpendidikan.

“Saya fikir setiap parti akan menikmati masa mereka dalam pentadbiran tetapi bila mereka tidak berjaya melakukannya, pengundi akan menggantikan mereka. Umno ada peluang tetapi mungkin sukar.”

Beliau berkata pengundi Kedah akan sanggup memberi peluang kepada Umno untuk kembali, apatah lagi di negeri ini ramai melahirkan pemimpin Umno, tetapi parti itu perlukan pemimpin muda dan segar untuk berjuang menggantikan PAS.

Pada masa ini, kepimpinan pembangkang diketuai veteran seperti Pengerusi Perhubungan Umno Kedah Mahdzir Khalid dan Naib Presiden Amanah Mahfuz Omar yang banyak memberikan sumbangan kepada Kedah pada masa lalu.

Tetapi Farhan berkata ada keperluan untuk menggilap barisan pemimpin muda untuk berdepan dengan Sanusi, yang kini menjadi wajah PAS di Kedah.

“Jika kita buat kaji selidik terhadap wakil rakyat PAS, ramai juga yang tua. Tetapi memandangkan Sanusi masih muda, pengundi nampak PAS sebagai parti muda dan alternatif kepada PH, BN atau parti lain.”

Maka buat masa ini, Sanusi akan kekal meneruskan legasinya untuk mungkin hingga tiga atau empat penggal, kecuali jika pembangkang dapat pemimpin yang boleh menandingi Sanusi, atau kerajaan persekutuan berjaya temui cara memenangi hati pengundi di Kedah. – 28 April, 2024.


DI AMERIKA

ADA TRUMP

AMIN

DI MALAYSIA

ADA SANUSI

AMIN

POLITIKUS MELAYU

PALING POPULAR

IALAH SANUSIA

AMIN

KHALAS

KES 1MDB MEREBAK KE GERMAN
Polis Jerman rampas 4 kereta mewah bernilai RM57 juta dalam siasatan berkait skandal 1MDB

Polis Jerman merampas empat kereta mewah berjenama Bugatti Veyron yang dikaitkan dengan skandal 1MDB, lapor akhbar Jerman, Bild.

Kereta yang dirampas itu merupakan sebahagian siri eksklusif "Legends" oleh Bugatti, yang mana hanya 18 buah dibina.

Empat kereta itu ialah edisi Veyron Rembrandt, Black Bess, Jean-Pierre Wimille dan Meo Constantini, masing-masing berharga sekitar AS$3 juta (RM14.3 juta).

Akhbar itu berkata semua kenderaan itu disita oleh Jabatan Siasatan Jenayah 7, unit yang menyiasat jenayah kolar putih, selepas dirampas dari sebuah tempat letak kereta bawah tanah di Motorworld Munich, sebuah pusat acara automotif di utara bandar itu.

Laporan itu menyatakan rampasan itu dilakukan sebagai sebahagian siasatan berkait skandal 1MDB.

Skandal 1MDB yang mencetuskan siasatan jenayah di beberapa buah negara melibatkan pelbagai individu daripada ahli politik sehinggalah bintang Hollywood.

Sebuah pendedahan pada 2015 bahawa perdana menteri ketika itu Najib Razak menerima lebih AS$700 juta daripada 1MDB menerusi akaun bank peribadinya telah mengejutkan politik Malaysia, dan akhirnya membawa kepada kejatuhannya tiga tahun kemudian.

Najib sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun berhubung sabitannya dalam kes SRC International, anak syarikat 1MDB.

Beliau didakwa atas tuduhan salah guna kuasa, pengubahan wang haram dan pecah amanah berhubung penyaluran RM42 juta daripada SRC International ke akaun peribadinya.

Lembaga Pengampunan baru-baru ini mengurangkan hukuman penjaranya kepada enam tahun sementara denda dikurangkan daripada RM210 juta kepada RM50 juta

Najib telah memfailkan semakan kehakiman berhubung dakwaannya bahawa Yang di-Pertuan Agong sebelum ini, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, telah menyertakan nota tambahan atau adendum kepada keputusan Lembaga Pengampunan itu, yang mengandungi titah supaya Najib dibenarkan menjalani baki hukumannya sebagai tahanan di rumah.

SKANDAL CURI

TIPU RASUAH

TERBESAR DALAM

DUNIA KINI

MEREBAK KE

GERMAN

AMIN

APAKAH MASUK

AKAL KEPALA

PENCURI YG SDG

BICARA DI KL

AKAN DI BEBAS?

JENG JENG JENG

MASUK AKAL

KETUA PENCURI

HOME STAY?

AMIN

KHALAS

DIRIKAN UNITED FRONT BARU


DIRIKAN

INITED FRONT

BARU

KHALAS

Unknown commented on 
"KENALI MUSUH UTAMA"

Kebiasaannya@Lumrah strateji united front dgunakan untuk menjatuhkan musuh utama tapi bila jatuh musuh utama yg Naik pun akan jadi musuh utama baru sebab ujian kuasa harta wanita tidak disedari adalah musuh utama yg sekian lama manusia terpedaya kah kah kah 

TAK MINU WINE - KANA RAUSAH


TAK MINUM

WINE

AMIN

HANYA MAKAN

RASUAH

KHALAS 

panglimo potaseh commented on 
 "TAPAI WINE ISLAM BUDAYA"

Jepon minum seke, Chino togok samsu, Koling togok todi, Omputih minam wine. Tapi nogaro mereko maju, tak do makan duit kupi, tak do sakau, duit nogaro di bagi samo rato. Apo pon minuman yg den sobot tadi kato TaT horam untok Molayu minam .. togok jo toghueh masok norako.

 Molayu tak minam tapi rasuah makan, duit kopi makan, puki botino jilat buntot anak murid di sontot .. yg kuek nyontot adolah TaT sindiri .. kahkahkah .. pukimak boto.

KAMPUS DI AMERIKA TERUS BERGOLAK


KAMPUS AMERIKA

TERUS BERGOLAK

AMIN