Ahad, 14 April 2024

PERANG DUNIA KE 3 ?


PERANG DUNIA

KE TIGA ?

AMIN

RAKYAT SOKONG BEDAL ISRAEL


WARGA IRAN

SOKONG BEDAL

ZIONIS ISRAEL

AMIN

IRAN BERJAYA MEROKET ISRAEL


IRAN BERJAYA

MEROKET ISRAEL

AMIN

PENDALAMAN SARAWAK KEMARAU


Suhu makin panas, Sarawak agih air minuman ke kawasan pedalaman

JAWATANKUASA Pengurusan Bencana Negeri Sarawak mula mengumpul air minuman untuk diagihkan ke kawasan pedalaman susulan cuaca semakin panas.

Adun Telang Usan Dennis Ngau berkata kawasannya antara daerah yang mengalami suhu tinggi pada masa ini.

“Saya hadir satu program di Ulu Baram semalam. Suhu sangat panas. Hujan turun sedikit sesekali tetapi suhu kekal pada paras tinggi.

“Jawatankuasa Pengurusan Bencana peringkat daerah mula mengumpul air minuman. Kami agihkan air minuman ke beberapa kawasan pedalaman yang ada penduduk.


“Kami sudah bersedia untuk menghadapi kemungkinan musim kemarau,” katanya.

Dua hari lalu seorang aktivis sosial memberitahu pihak berkuasa kerajaan negeri perlu merangka pelan kecemasan bekalan air terawat, bukan sekadar untuk minum dan memasak, tetapi untuk mandi dan membasuh, bagi jutaan populasi di kawasan pedalaman Sarawak berikutan kemarau dijangka tiba lebih awal daripada biasa.

Suhu di Baram dan Mukah di kawasan pedalaman utara dan tengah Sarawak mencecah 37 darjah selsius dalam minggu lalu.

Aktivis sosial Baram Willie Kajan berkata suhu semakin panas di kawasan pedalaman.

“Cuaca sangat panas dan kering walaupun sekarang masih April.

“Suhu direkodkan Jabatan Meteorologi adalah 37 darjah selsium dan Amaran 1 dikeluarkan.

“Suhu seperti ini biasanya pada Julai atau Ogos, tetapi sekarang April pun sudah terasa bahangnya. “Ini adalah antara tanda kemungkinan kemarau sudah dekat.

“Pihak berkuasa bekalan air perlu ada pelan kecemasan bagi membantu penduduk di kawasan penempatan di pedalaman yang kehabisan air bersih,” katanya.

Bermula 20 Mac, kebakaran hutan menyebabkan berpuluh-puluh hektar kawasan di sempadan Sarawak-Brunei terbakar, lapor The Vibes

Punca kebakaran hutan itu belum jelas – sama ada ia adalah pembakaran terbuka yang disengajakan oleh aktiviti pertanian atau kerana kemarau.

Pada 27 Februari, kira-kira 35 kes kebakaran hutan dilaporkan di Sarawak.

Utara Sarawak sering dilanda kebakaran hutan dan jerebu setiap tahun, dengan Miri antara kawasan paling teruk terjejas. – 14 April, 2024.

JIKA UMAT MANUSIA

GAGAL BERUBAH

MAKA DUNIA

AKAN TERUS

JADI PANAS

KHALAS

JOHARI ABDUL DI NASEHAT JANGAN MERAPUKerajaan jangan beri kenyataan ‘merapu’ berkaitan isu beras – Gerakan

GEORGE TOWN – Parti Gerakan menggesa Kerajaan Campuran agar tidak mengeluarkan kenyataan tidak bertanggungjawab dalam menyelesaikan masalah kekurangan beras tempatan.

Timbalan presidennya, Oh Tong Keong berkata, ia susulan cadangan Yang Dipertua Dewan Rakyat,  Johari Abdul a.k.a Mat Bedul yang meminta rakyat di negara ini berani melakukan perubahan bagi tidak terus bergantung kepada nasi sebagai sumber karbohidrat sebaliknya menggantikan dengan sumber lain seperti ubi kayu.

Demi menyakinkan orang ramai terhadap kebolehlaksanaan berkenaan, Johari perlu menjadi yang pertama mula makan ubi kayu selama sebulan sebagai makanan ruji gantian pada nasi.

“Beliau (Johari) perlu menjadi teladan yang baik, menjaga imej negara kita dengan tidak mengeluarkan kenyataan kurang munasabah dan dijadikan bahan ketawa peringkat antarabangsa.

“Masalah kekurangan beras putih adalah isu yang sangat serius. Pengarah Kawal Selia Padi dan Beras, Azman menegaskan pada mesyuarat NACCOL bahawa sebanyak 140,000 tan metrik beras putih tempatan akan dibekal ke pasaran domestik dalam tempoh bulan Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri.

“Tetapi sehingga kini beras putih tempatan masih tidak kelihatan dalam pasaran walaupun Hari Raya Aidilfitri berbaki sehari lagi,” katanya dalam kenyataan media di sini hari ini.

Tambah Tong Keong, walaupun Perdana Menteri,  Anwar Ibrahim mengumumkan bekalan beras putih tempatan akan dibekal di seluruh negara, namun ia masih tidak kelihatan di pasaran.

“Kerajaan Perpaduan mesti memberi penjelasan mengapa berlaku masalah kekurangan bekalan beras putih tempatan yang begitu serius? Apakah langkah penyelesaian yang bakal diambil kerajaan?

“Jangan cuba alih perhatian rakyat dengan meminta mereka gantikan ubi kayu sebagai alternatif makanan ruji sebaliknya, kerajaan perlu cari penyelesaian proaktif.

“Media pada Sabtu lalu melaporkan, ubi kayu sebagai salah satu sumber karbohidrat dilihat mampu menjadi alternatif terbaik sementara menunggu isu bekalan beras putih tempatan (BPT) selesai,” kata Yang di- Pertua Dewan Rakyat,  Mat Bedul.

Jelas beliau, rakyat di negara ini perlu berani melakukan perubahan untuk tidak terus bergantung kepada nasi sebagai sumber karbohidrat. –  

MAT BEDUL

DINASEHAT

JANGAN MERAPU

KAH KAH KAH

MAKAN UBI

OTAK JADI KAYU

KAH KAH KAH

KHALAS

MALAPETAKA IKLIM BAWA MAUT


45 kes penyakit berkaitan haba, seorang masih di ICU

KUALA LUMPUR – Sebanyak 45 kes penyakit berkaitan haba dilaporkan melibatkan 33 kes kelesuan haba, 11 kes strok haba dan satu kes kejang haba dengan dua kematian sehingga semalam.

Kementerian Kesihatan Malaysia berkata, pecahan kes mengikut negeri ialah masing-masing lapan kes di Perak dan Kedah, Selangor (enam), Johor dan Negeri Sembilan ( lima), Pahang (empat), Sabah (dua) dan masing-masing satu di Pulau Pinang dan Kelantan.

Ketua Pengarah Kesihatan,  Dr Muhammad Radzi Abu Hassan berkata, secara kumulatif, dua kes kematian akibat strok haba telah dilaporkan.

Kes kematian melibatkan seorang lelaki berumur 22 tahun dan kanak-kanak lelaki berumur tiga tahun di Kelantan.

Pada masa ini, terdapat empat kes yang masih mendapat rawatan di hospital iaitu satukes strok haba yang dirawat di unit rawatan rapi dan tiga kes dirawat di wad biasa, yang terdiri daripada dua kes strok haba dan satu kes kelesuan haba.

Kes-kes lain telah sembuh dan didiscaj.

Seorang lelaki berumur 24 tahun telah dimasukkan ke ICU Hospital Port Dickson sejak 10 Mac 2024 dipindahkan ke ICU Hospital Tuanku Jaafar, Seremban, pada 5 April 2024.

Sehubungan itu, KKM menasihatkan agar semua pihak meneruskan langkah berjaga-jaga dengan memastikan tahap hidrasi yang mencukupi dan mengurangkan aktviti fizikal lasak, serta aktiviti-aktiviti di luar rumah pada musim cuaca panas sekarang.

Orang awam juga diminta agar mengelakkan diri daripada terdedah kepada cuaca panas, banyakkan berteduh dan berehat lebih kerap semasa cuaca panas, memilih untuk melakukan ziarah pada waktu kurang panas atau waktu malam, terutamanya ketika mengunjungi sanak saudara dan rakan taulan semasa perayaan. – 

BUKTI AWAL

PEMANASAN DUNIA

AMIN

INI BARU

PERMULAAN

AMIN

JIKA DALAM MASA

3 TAHUN JIKA

UMAT MANUSIA

GAGAL TURUNKAN

SUHU DUNIA

MAKA PANAS 

AKAN BERTERUSAN

AMIN

SABAN TAHUN

PANAS AKAN

MENINGKAT

KHALAS

HIZBULLAH MENYERANG DARI UTARA

 

HIZBULLAH

 MENYERANG

DARI UTARA

AMIN

KAUM DAN AGAMA JADI SENJATAKAUM & AGAMA

JADI SENJATA

KHALAS


Unknown commented on 
"CASH IS KING"

Memang projek Ali Baba berjaya mengkaya pemimpin kita seluruh, yang dapat projek dapat komisen 20 peratus, baki 80 belum tentu sampai kepada rakyat, apapun 20 peratus cukup mudah untuk menjayakan agenda bangsa agama negara selama ini, kalau seandainya ada masalah boleh wujudkan satu persatu tekanan kepada rakyat dalam bentuk cukai hutang masalah dihadiahkan kepada rakyat,

orang kita berjaya mencuri mengkaya diri anak beranak tetapi akan minta rakyat bayar hutang segala rasuah mereka akhirnya atas jasa itu mohon diberikan diskaun mohon diampunkan mohon direhatkan di rumah sebab ruang penjara cukup padat, kah kah kah 

kalau lembu pun akan belajar balik kandang dengan sendirinya tak payah gembala tak payah sistem kapitalis mengajar lembu lebih cerdik cergas dan menyumbang kepada manusia kah kah kah parasit yang menghisap darah rakyat akan terus memainkan sentimen kaum agama supaya kelangsungan mereka diberi perhatian seluruh negara kah kah kah

KAPAL MILIK ZIONIS ISRAEL DI TAWAN


KAPAL MILIK ZIONIS

DI TAWAN

 SOLDADU  IRAN

AMIN

JIKA DINAFI APA MAKNANYA ?Kamil nafi PM hadapi masalah kesihatan

KUALA LUMPUR – Setiausaha Politik Menteri Kewangan menafikan  Anwar Ibrahim kini mengalami masalah kesihatan.

Malah Kamil Munim berkata, sebagai antara individu yang dekat dengan Perdana Menteri mengesahkan keadaan dan tahap kesihatan beliau jauh lebih baik dari sebahagian kita meski diasak dengan jadual yang terlalu padat.

“Untuk sosok yang berumur 76 tahun seperti beliau, adalah biasa untuk kadangkala mengalami sedikit demam atau alahan. Namun, kecekalan, semangat, ketangkasan serta kecerdasan beliau untuk bekerja terus mengampuh, malah untuk kami yang berada di barisan staf dan yang jauh lebih muda ini untuk mengejar pace kerjanya juga kadang-kadang tertinggal.

“Beliau tidak berganjak dari tekadnya untuk merubah negara dan perubahan adalah proses yang mesti ditelan meski memakan masa dan menerima kecaman,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru Kamil menggesa Polis Diraja Malaysia untuk bertindak terhadap pemfitnah dan beri ruang sebebas yang mungkin kepada pengkritik yang jujur kerana hak demokratik tidak mencakup amalan memfitnah dan rekayasa.

Menurutnya, sepanjang Ramadan dan Syawal, ruang suci ini terus dirempuh dengan hamburan politik yang berbaur fitnah dan rekayasa oleh beberapa watak yang kita sedia maklum punyai dendam yang tidak berkesudahan terhadap Perdana Menteri yang kini gigih mengemudi bahtera negara ke mercu yang lebih tinggi.

Justeru, mesej atau pengajaran dari kedua-dua bulan suci ini tidak menembus dhamir atau nurani mereka untuk memaknainya dengan amal dan sikap yang lebih baik.

“Lebih parah, naratif longkang dan rendah akal ini diperpanjang oleh sebilangan pendukung gerombolan yang mahu menegakkan Islam.

“Ini ternyata mendukacitakan tatkala Islam melarang serta mencegah umatnya dari sebarang unsur fitnah, serta Islam bertegas keras bahawa memfitnah mana-mana insan adalah umpama membunuh insan tersebut. Penegasan ini juga tidak sampai ke benak sebilangan mereka,” katanya.

Ini menurut Kamil, jelas menampakkan keterdesakan mereka untuk mengepung minda masyarakat dengan cerita yang direka-reka serta tanpa asas kukuh dan ini bukti kegagalan mereka untuk membawa sebarang isu yang ampuh ke arah Perdana Menteri dan pentadbiran Madani. –

WOIT

TAK PERLU

KUTUBAH PANJANG

AMIN

BERI JAWAPAN

PASAI APA

JARI NGELOMBONG

MATA BENGKAK

AMIN

LAGI KUTUBAH

LAGI NAFI

LAGI RAKYAT

TAK CAYA

AMIN

DI MALAYSIA

SEMUA TAHU JIKA

DI NAFI ERTINYA

BENAR

KHALAS

SAPA PEMANDU KERETA HITAM I?
Budak perempuan dilarikan kereta hitam sudah ditemui selamat

KUALA LUMPUR – Budak perempuan 8 tahun yang dilarikan oleh sebuah kereta hitam ketika bermain di hadapan rumahnya di Jeram sudah ditemui selamat.

Timbalan OCPD Kuala Selangor, Deputi Supritendan Mohd Ambia Nordin berkata, kejadian itu berlaku pada 11 April lalu, pada jam 6.30 petang.

“Polis telah dimaklumkan oleh bapa mangsa dan tindakan telah diambil pada hari kejadian. Kanak-kanak tersebut telah dijumpai semula pada hari sama, lebih kurang sejam setengah selepas hilang,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Mangsa dalam keadaan selamat dan tiada kecederaan.

Katanya, polis telah membuka kertas siasatan di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Orang ramai diingatkan sentiasa mengawasi anak-anak yang berada di luar rumah di musim perayaan ini bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku. – 

INI YG PUKEEMAK

MEDIA MALAYSIA

AMIN

BUAT BERITA

TAPI PUKEE

TAK LENGKAP

AMIN

SAPA CULIK?

KERETA ITAM

SAPA PANDU?

AMIN

INI YG KEPALA

BUTUH TAK NAK

BANTU KALAU PDRM

MINTA BANTU

AMIN

KHALAS

DUNIA MENUNGGU APA IRAN NAK BUATIsrael 'dalam keadaan panik' terhadap tindak balas serangan Syria
TEHRAN: Israel panik atas kemungkinan tindak balas balas daripada Iran selepas serangan di Syria yang membunuh anggota Pengawal Revolusinya, kata seorang penasihat kepada pemimpin tertinggi Iran, hari ini.

"Sudah seminggu Zionis berada dalam keadaan panik dan berjaga-jaga," Yahya Rahim Safavi, penasihat kanan Ayatollah Ali Khamenei, dipetik sebagai berkata oleh agensi berita ISNA.

"Mereka tidak tahu apa yang Iran mahu lakukan, jadi mereka dan penyokong mereka ketakutan," ISNA memetik beliau sebagai berkata.

Tehran menyalahkan Israel dan berikrar untuk membalas dendam serangan udara 1 April ke atas Damsyik yang meratakan bangunan konsular kedutaan Iran, membunuh tujuh anggota Kor Pengawal Revolusi Islam (IRGC), termasuk dua jeneral.

Susulan serangan itu, yang tidak diulas oleh Israel, tenteranya mengumumkan penggantungan cuti. Ia juga berkata pegawai memutuskan untuk menambah tenaga kerja dan draf askar simpanan untuk mengendalikan pertahanan udara.

"Perang psikologi, media dan politik ini lebih menakutkan mereka daripada perang itu sendiri, kerana mereka menunggu serangan setiap malam dan ramai daripada mereka telah melarikan diri dan pergi ke tempat perlindungan," tambah Safavi.

Pemantau perang yang berpangkalan di Britain, Syrian Observatory for Human Rights berkata, serangan 1 April lalu mengorbankan 16 orang. Antara yang maut ialah jeneral Mohammad Reza Zahedi dan Mohammad Hadi Haji Rahimi yang merupakan komander kanan dalam Pasukan Quds, cabang operasi asing IRGC.

Zahedi, 63, adalah askar Iran paling kanan terbunuh sejak serangan peluru berpandu Amerika Syarikat di lapangan terbang Baghdad pada 2020 membunuh ketua Pasukan Quds Jeneral Qasem Soleimani.

Serangan di Damsyik berlaku dengan latar belakang perang Gaza yang bermula dengan serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel yang mengorbankan 1,170 orang, kebanyakannya orang awam.

Tehran menyokong Hamas tetapi telah menafikan sebarang penglibatan langsung dalam serangan itu yang mencetuskan pengeboman tanpa henti dan pencerobohan darat ketika Israel berikrar untuk memusnahkan Hamas.

Kementerian Kesihatan di wilayah Palestin yang dikendalikan Hamas mengatakan sekurang-kurangnya 33,686 orang telah terbunuh di sana selama enam bulan perang.

Iran tidak mengiktiraf Israel, dan kedua-dua negara telah berperang perang bayangan selama bertahun-tahun.

Republik Islam itu menuduh Israel melakukan gelombang serangan sabotaj dan pembunuhan yang menyasarkan program nuklearnya. -AFP
DUNIA NAK LIHAT

APA IRAN AKAN

BUAT PD ISRAEL

AMIN

ATAU HANYA

BAGI GEMPAK

AMIN

HOT HOT

CHICKEN SHIT

AMIN

KHALAS

MAHMUD ABBAS SENYAP MENIKUS !!!


MANA HILANG

AL-FATAH & PLO?

AMIN

PALESTIN DISERANG

TAKDA PERLAWANAN

KHALAS

IRAN SERANG ISRAEL


IRAN SERANG

 ISRAEL

AMIN

HOT HOT HOT -TERKINI TER NOWWIRAN TELAH

MEROKET ISRAEL

BERPULUH DRONE

BERPULUH PELURU

BERPANDU

DI HANTAR DARI

IRAN MENYERANG

ZIONIS ISRAEL

KHALAS

NAJIB ROSMAH TAK LEPAS DARI PENJARA


NAJIB ROSMAH

MINTA MAAF

TAK AKAN LEPAS

DARI PENJARA

AMIN

Unknown commented on
 "MAAF DI HARI RAYA"

seorang pemunuh yang meminta maaf ketika perbicaraan dalam mahkamah belum tentu akan lepas dari hukuman. mohon maaf hanya adab keinsafan. kemaafan yang diberikan itu adalah tidak ternilai

RAYA KE LIMA


RAYA KE LIMA

AHAD 14 APRIL 2024
HARI INI RAYA KE LIMA
LEBUH RAYA BERASAK ASAK
DARI PANTAI TIMUR
DARI UTARA SELATAN
DARI SELATAN UTARA
SEMUA NAK PULANG KE KL
GILA JEM


LEPAS NI RAMAI BUAT
RUMAH TERBUKA
INI BUDAYA KITA
INI ISLAM BUDAYA
YANG WAJIB DI RAYAKAN

IRAN
DUNIA JADI TEGANG
DUNIA TUNGGU APA IRAN
AKAN LAKUKAN UNTUK
BALAS SERANGAN ISRAEL
YANG BOM BANGUNAN KONSULATE
IRAN DI DAMASCUS

AMERIKA
SOLDADU AMERIKA
MULA BERGERAK 
KE LAUT TENGAH
KAPAL PERANG AMERIKA
MENUJU ISRAERL

AUSTRALIA
7 MATI DALAM GEDONG BELI BELAH
DI SYDNEY
SAORANG LELAKI GUNA PISAU
MENIKAM MATI 6 ORANG
TERMASUK SEOARNG BAYI
POLIS TEMBAK MATI PENYERANG

HOKKIEN
PAGI INI MASIH BANYAK KERETA
TAPI TIDAK SERAMAI
AHAD LALU
KELUARGA MASIH DATANG
MELAWAT MAKAM
MERCUN MELETUP
KERTAS SEMBAHYANG DI BAKAR

DI PINTU MASUK
GUA DENGAR SUARA CENGKERIK
DARI JAUH GUA DENGAR
SUARA GAGAK

MATA HARI DAH KELUAR
HARI INI AKAN PANAS
JIKA PETANG HUJAN
MALAM AKAN JADI ENAK

BRO
SENYUM
KITA MASIH LAGI
BDERAYA

BRO
JIKA LU DAN KAWAN LU
DI KEJAR ANJING
LU WAJIB LARI  POTONG
KAWAN LU

BRO
BILA BERTANDANG RAYA
JANGAN MAKAN BANYAK
USIK USIK RASA RASA
RUMAH SEBELAH
KITA TAK TAHU APA YANG ADA
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERAYA