Rabu, 17 Ogos 2022

NAJIB DICAMPAK KE BAWAH LORINAJIB DICAMPAK

KE BAWAH LORI

KAH KAH KAH

SEMUA LARI

SEMUA BELOT

SEMUA 

SOKONG SABRI

AMIN

KHALAS

TAHNIAH SABRI !!Laporan jawatankuasa Ambrin Buang dinyahklasifikasi

LAPORAN jawatankuasa khas yang menyiasat perolehan kapal tempur pesisir hari ini dinyahklasifikasi dengan beberapa bahagian daripada laporan 106 mukasurat itu bagaimanapun dipadam atas nasihat Jabatan Peguam Negara.

Perkara itu dimaklumkan oleh Timbalan Ketua Setiausaha Kanan Jabatan Perdana Menteri Sollehuddin Alyubi Zakaria dalam suratnya kepada Sekretariat Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) hari ini.

Surat itu yang dilihat The Malaysian Insight turut disalinkan kepada Ketua Setiausaha Negara Mohd Zuki Ali.

Dalam suratnya, Sollehuddin merujuk keputusan Jemaah Menteri pada 10 Ogos yang setuju untuk menyahklasifikasi Laporan Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan (JKSTUPKK) berhubung perolehan enam buah kapal tempur untuk Tentera Laut Diraja Malaysia.


“Sehubungan dengan itu, pihak Jabatan Perdana Menteri telah mengambil tindakan sewajarnya bagi melaksanakan proses menyahklasifikasi dokumen berkenaan.

“Bagaimanapun selepas mendapat nasihat daripada Jabatan Peguam Negara rujukan kepada perenggan 2.39.1, 2.39.2, 2.39.4, Jadual 9, Jadual 10, Jadual 11 and Jadual 18 dipadam,” kata Sollehuddin dalam suratnya.

Bahagian yang dipadam melibatkan nama ahli lembaga pengarah dan pemegang saham Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd serta maklumat pinjaman syarikat itu setakat 31 Mei 2019.

Jabatan Peguam Negara juga menasihati agar pemilikan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd dan Perstim Industries Sdn Bhd juga dipadam.

Pengerusi PAC Wong Kah Woh juga mengesahkan pihaknya menerima makluman nyah klasifikasi laporan berkenaan.

“PAC telah menerima salinan laporan JKSTUPKK yang telah dinyahklasifikasikan,” katanya.

PAC dalam laporannya yang diumumkan pada 4 Ogos turut mencadangkan agar laporan jawatankuasa khas itu, yang dibentuk semasa pentadbiran Pakatan Harapan, didedahkan kepada umum.

Ia kemudian dipersetujui oleh Jemaah Menteri dalam mesyuarat pada 10 Ogos, seperti yang diumum oleh Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Laporan PAC itu merumuskan sembilan punca kepincangan projek pembinaan enam kapal LCS bagi kegunaan TLDM bernilai RM9 bilion, yang sehingga ini masih belum sempurna siap.

Laporan 14 ahli Parlimen rentas parti itu antara lain mendapati kerajaan sudah membayar RM6.083 bilion kepada Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) melalui kontrak runding terus, namun tiada kapal diterima setakat ini.

PAC juga mencadangkan agar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengambil tindakan ke atas laporan siasatan berhubung projek perolehan itu dan menyegerakan pendakwaan. – 17 Ogos, 2022.

TAHNIAH !!

SYABAS !!

AMIN

APA MAKNA

BERITA INI ?

AMIN

MAKNANYA

SABRI BLURBERY

SUDAH BELOT

AMIN

BLURBERERY

MAHU NAJIB

MAHU ZAHID

MAHU HISHAM

KENA DAKWA

KAH KAH KAH

SABRI MAKIN

BIJAK & BERANI

AMIN

TAHNIAH SABRI

TAHNIAH

BLURBERRY

AMIN

KHALAS

NAJIB ADA PELUANG UNTUK BEBAS


Najib boleh mohon rayuan sekali lagi untuk penangguhan prosiding esok

KUALA LUMPUR – Pilihan Najib berhubung prosiding akhir bagi sabitan hukuman dan denda berkaitan kes penyelewengan dana SRC bernilai RM42 juta sangat terhad.

Bekas perdana menteri itu hanya boleh memohon penangguhan sekali lagi dan ia usaha terakhir untuk menjelaskan kedudukannya yang memerlukan masa yang lebih bagi membuat persediaan menghadapi kes rayuan akhir itu.

Menurut peguam  Geethan Ram Vincent, itu sahaja peluang Najib sebelum berdepan dengan prosiding rayuan akhir esok.

“Pilihan yang Najib ada dalam kes ini amatlah terhad, hanya satu sahaja pilihannya pada pandangan saya. Peguam beliau hadir esok dan menerangkan kembali situasi yang sedang dihadapi dan memohon masa untuk menangguhkan pendengaran prosiding akhir ini bagi mengkaji kes serta menyediakan hujah-hujah penting.

“Bagaimanapun sekiranya permohonan itu gagal dan ditolak panel, tidak ada pilihan selain meneruskan prosiding akhir rayuan mengikut tarikh ditetapkan Mahkamah Persekutuan,” katanya.

Kata Geethan Ram lagi, Najib juga tidak boleh membuat semakan kehakiman di mana-mana mahkamah ketika ini berkaitan kes berkenaan.

Untuk makluman, semalam panel lima hakim Mahkamah Persekutuan menolak pasukan pembelaan Najib untuk memasukkan bukti tambahan yang dikatakan bukti baharu yang membabitkan kedudukan Mohd Nazlan dalam Kumpulan Maybank sebelum rayuan akhir kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International yang dihadapi bekas Presiden UMNO itu.

Panel yang dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat turut menolak permohonan Najib untuk menangguhkan prosiding akhir rayuannya antara tiga hingga empat bulan bagi membolehkan barisan peguam baharu yang dilantik itu bersedia dengan hujahan lebih baik.

Najib pula ketika ditemui pemberita tetap bersemangat untuk terus melawan semua pertuduhan terhadapnya walaupun selepas permohonan memasukkan bukti baharu dan penangguhan prosiding rayuan ditolak oleh Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah kemudian menetapkan prosiding rayuan akhir itu bermula pukul 9.30 pagi esok.

Ini juga peluang terakhir mempertahankan diri dan perkara itu akan dibentangkan Najib melalui peguamnya bersandarkan 94 alasan mengapa beliau harus dibebaskan daripada tujuh tuduhan menyeleweng dana SRC.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan akan mengemukakan rayuan terakhir bagi mengetepikan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta yang dihadapinya dalam kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC. –


NAJIB 

PEMIMPIN ISLAM

MASIH ADA 

PELUANG BESAR

UNTUK BEBAS

AMIN

SEBAGAI

 PEMIMPIN ISLAM

NAIB WAJIB BUAT

SUMPAH LAKNAT

DI MASJID

KAMPUNG BARU

AMIN

DULU NJIAB

DITUDUH MAIN 

JUBO ALTANTUYA

OLEH P. I BALA

AMIN

NAJIB BUAT

SUMPAH LAKNAT

HINGGA HARI INI

NAJIB SEHAT

WALAFIAT

AMIN

INI BUKTI NAJIB

SUCI BERSIH

MANGSA  FITNAH

AMIN

KHALAS

PEMIMPIN ISLAM DIZALAMI

 

Najib: Keadilan gopoh adalah keadilan dihancurkan – Asyraf Wajdi

KUALA LUMPUR – Keputusan Mahkamah Persekutuan untuk menolak bukti-bukti baharu dalam kes melibatkan Najib  disifatkan sebagai mengecewakan.

Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Tuan Haji Asyraf Wajdi Dusuki berkata, beliau setuju dengan pandangan Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat bahawa ‘keadilan tertangguh akan menafikan keadilan’.

Namun katanya, terdapat kata-kata yang turut menyebut ‘keadilan tergesa-gesa adalah keadilan yang dihancurkan’.

Justeru beliau melahirkan rasa kebimbangan terhadap persepsi buruk rakyat terhadap sistem keadilan negara.

“Betul Ketua Hakim Negara Tengku Maimun mengatakan “Justice delayed is justice denied“. Tetapi di sana ada juga legal maxim yang menyebut, “justice rushed is justice crushed”.

“Saya sebenarnya merasa amat bimbang dengan persepsi rakyat terhadap institusi keadilan,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Asyraf Wajdi, pihaknya menghormati hak mahkamah  tetapi keputusan untuk menolak peguam tertuduh mengemukakan bukti hanya atas sebab teknikal akan dilihat sebagai merencatkan hak orang yang didakwa.

Beliau menegaskan, barisan peguam Najib seharusnya diberikan ruang untuk mengemukakan bukti-bukti baharu.

“Tidakkah mahkamah mahu tahu apakah bukti itu? Tidakkah kita semua juga mahu tahu apa yang sebenar-benarnya berlaku?

“Dan pada akhirnya jika bukti-bukti ini mahu ditolak juga, maka tolaklah atas sebab kelemahan bukti ini sendiri. Bukannya atas sebab teknikal yang sebenarnya boleh ditimbang atas budi bicara.

“Islam meletakkan keadilan pada tempat yang tertinggi. Baik kepada hak mangsa atau hak tertuduh itu sendiri. Setiap orang diberikan hak seluas-luasnya untuk membela diri,” kata Asyraf Wajdi.

Tambah beliau, Najib ketika menjadi Perdana Menteri tidak pernah mengganggu sebarang proses mahkamah kerana menghormati prinsip keadilan.

Ini termasuk kes yang melibatkan musuh politik Najib iaitu Presiden PKR,  Anwar Ibrahim yang dituduh meliwat pembantu peribadinya.

“Walaupun kes itu berjalan hampir tujuh tahun dan ditangguh lebih 70 kali. UMNO percaya itu adalah hak tertuduh untuk mendapatkan masa dan ruang bagi membela diri dengan sebaiknya,” kata Asyraf Wajdi.

Justeru Asyraf Wajdi menegaskan, persepsi buruk rakyat terhadap sistem kehakiman seperti dekad 80an dan 90an tidak sepatutnya berulang.

“Saya percaya akan ada hikmah yang Allah akan datangkan. Buat Datuk Seri Najib, sekiranya ini adalah ujian maka percayalah Dia tidak pernah menguji hambaNya melainkan sesuai dengan kemampuan mereka.

“Apa juga yang berlaku, rakyat pasti tidak akan lupa siapa yang telah membawa negara ini ke satu aras yang tidak pernah tercapai sebelumnya.

Mahkamah Persekutuan semalam menolak permohonan Najib memasukkan bukti tambahan membabitkan Hakim Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali menerusi rayuan akhir kes penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Permohonan pasukan peguam baharu Najib Razak yang minta diberi masa untuk membuat persiapan bagi rayuan kes SRC International turut ditolak. 

BETUL TEPAT

LAGI BENAR

AMIN

PEMIMPIN ISLAM

DI ZALAMI

AMIN

SEHARUSNYA

BERI MASA

KURANG KURANG

20 TAHUN UNTUK

KES INI SELESAI

AMIN

JANGAN GOPOH

NAJIB ADA BANYAK

HAL NAK URUS

AMIN

ANAK BUNTING

BINI MUDA

DATANG BULAN

KENA KOBIDI

CERET BERET

PERUT KEMBONG

SEMUA INI

WAJIB DIAMBIL

KIRA

KAH KAH KAH

JANGAN GOPOH

PEGUAM NAK

BUKA FAIL

INI AMBIL MASA

PEGUAM CARI 

CERMIN MATA

INI AMBIL MASA

PEGUAM BACA

DLM BAHASA MELAYU

KENA TERJEMAH

KE BAHASA INGGERIS

INI AMBIL MASA

AMIN

2O TAHUN

PALING CEPAT

KES INI SECARA

ADIL BARU BOLEH

SELESAI

AMIN

KHALAS

CONTOH NEGARA ISLAM GAGAL CONTOH

NEGARA ISLAM

GAGAL

AMIN

KHALAS

JIKA UMAT MANUSIA TIDAK BERUBAH ! JIKA UMAT MANUSIA

TIDAK BERUBAH

ALAM AKAN

 MUSNAH

AMIN

KHALAS

DR CHAN MAN HIN

 

AL-FATIHAH

panglimo potaseh commented on

 "AL- FATIHAH"

Onyang Chan Man Hin ni memang orang sonang hati dongan dio ..sangat sholeh ..tak sapu duit rakyat ..tak guno namo tohan untuk carik makan ..gwa cayo ado tompek dio di sano ..sobab Tohan tu maha pengasih dan ponyayang ..elpatiha ontok CMH.

SUMPAH LAKNAT

 

 


NAJIB 

PEMIMPIN ISLAM

BOLEH SELAMAT

DENGAN SATU CARA

AMIN

BUAT

SUMPAH LAKNAT

DALAM MASJID

AMIN

KHALAS

cikminah commented on 
"HARI MERANCANG TINDAKAN"

Sebagai us7aha terakhir Najib mengemukakan 'Bukti Terbaru' untuk meyakinkan mahkamah Rayuan yg panelnya terdiri dpd 5 KETUA HAKIM Mahkamah Persekutuan yg dia tidak bersalah, Najib wajarlah Bersumpah Laknat setiap hari dalam kandang pesalah. 

"WALLAH, WALLILAH, WABILLAH....Saya tidak pernah menerima atau menggunakan 1 sen pun wang SRC International. Jika saya menipu, saya akan dipanah petir. Jika sehingga 26hb Ogos ini, tiada petir memanah saya, ini maknanya saya tidak bersalah. Mahkamah patut membebaskan saya". Hahahaha....Boleh tak Sumpah Laknat dijadikan b1ahan bukti terbaru as last resort.....?

SILAP LANGKAH BOM NUKLEAR MELEDAK SILAP LANGKAH

BOM NUKLEAR

MELEDAK

AMIN

MEI 13 DAN MCKK

        

 MEI 13  

DAN MCKK


Bertandang  ke Pavilion sebelum maghrib kini menjadi rutin aku. Selain dari  membaca akhbar tempatan sekali sekala ada juga terdapat  majalah Times,  Newsweek dan Life. Di MCKK aku  mula berkenalan dengan majalah  dari luar negara.

Bulan April 1969 akhbar tempatan terutama Utusan penuh dengan berita  kempen politik. Dari apa yang aku baca tarikh pilihan raya telah ditetapkan. Berkempen telah bermula dari bulan Mac lagi.

Berita melaporkan kemunculan Parti Gerakan  di Pulau Pinang. Berita juga melaporkan  Parti Buruh  yang telah renggang dengan Parti Rakyat. Parti Buruh telah enggan mengambil bahagian dalam  PRU 3. Ini kerana ramai kader dan pekerja Parti Buruh ditangkap dan ditahan di bawah ISA ( Akta Keselamatan Dalam Negeri).

Aku ikuti juga berita luar negara tentang perang yang sedang berlaku di Vietnam. Aku hanya membaca dan tidak mengetahui hujung pakal sejarah perang ini.  

Aku mula kenal nama Nixon (1913-1994)  Presiden Amerika ketika itu. Aku juga berkenal dengan seorang Pak Cik bersosok kurus berjanggut panjang. Nama Pak Cik ini  Ho Chi Minh (1890-1969).

Nixon dari  Amerika  dan Ho dari Vietnam    bermusuh dan berperang.

Tapi paling menarik pada ketika itu  dunia anak muda masih lagi dalam gelombang  Pop Yeah Yeah. Di MCKK aku tidak  lagi memiliki radio seperti aku di asrama SMUJ.  Radio tidak dibenarkan dibawa. 

Maka secara tersendiri aku tidak lagi mendengar suara MIA ( Mohamad Ismail Abdullah )  dengan rancangan Penyanyi Pujaan Minggu Ini. Aku juga tidak lagi mendengar di pagi Ahad suara  Tan Swee Leong  DJ Top of The Pops.

Aku tidak tahu lagi lagu apa baru terbit dan kugiran mana yang sedang naik.  Apa lagu baru John Lennon, apa lagu baru The Swallows, apa terjadi dengan Siglap Five  Hakikat  kehadiran  aku di MCKK menjadikan zaman aku  mengikuti rukun iman penyanyi pop makin mengendur.   

Tapi aku masih memakai nama Herman. Aku ambil dari kugiran Herman Hermits  kugiran dari UK. 

Ruang kosong  ini  aku  mula isi  dengan membaca berita politik dari dalam dan luar negara. Berita politik luar negara seperti Perang Vietnam menjadi penting kerana dalam Tingkatan Enam ada mata pelajaran General Paper atau Kertas Am.

Mata pelajaran ini bertujuan untuk membuka minda agar pelajar  mengetahui perkara yang lebih luas. Perkara yang  hangat dibincangkan dari segi politik, sosial, ekonomi atau budaya.

Kertas Am ini menarik pelajar agar tercebur sama dalam perbualan nasional – dalam dan luar negara. Untuk aku ini mencabar.

Guru yang mengajar mata pelajar ini ialah  Mister  DJ Tate dan Mister Rodger Prior. Dua orang Mat Salleh.  Sesekali Guru Besar Mister Aziz Ismail  akan juga masuk mengajar. Aku rasa bila Guru Besar terluang masa maka dia akan masuk untuk mengambil kuliah dari DJ Tate.

DJ Tate ini aku difahamkan adalah bekas soldadu Inggeris dalam bahagian semboyan ketika bertugas di zaman Darurat di Malaya. Anak kelahiran kota London. Selesai bertugas  melawan gerila Rashid Mydin dan Abdulah Sidi dia  balik kampung. 

Dari surah yang aku dengar bila dia pulang ke kampung dia menjadi  gelisah dan tidak selesa lagi dengan gaya hidup dan cuaca Eropah. Dia kembali ke Tanah Melayu pada tahun 1956. Pada tahun 1969 dia menjadi guru di MCKK.

Manakala Rodger Prior pula datang dengan program VSO ( Voluntary Service Overseas ). Sebuah badan amal United Kingdom. Badan ini sama seperti  Peace Corps -  sukarelawan dari Amerika yang datang memberi khidmat bakti kepada negara baru merdeka. 

Di Malaysia ramai VSO dan Peace Corps menjadi guru. Di MCKK pada tahun 1969 ada tiga guru Peace Corps : Arthur D Koch,  Michael L. Siemon dan Bradley W. Jessup – semua mengajar aliran Sains.

Guru Mat Salleh dari Amerika ini bukan satu yang baru untuk aku. Ketika aku di SMUJ ada juga  guru Peace Corps dari Amerika. Aku ingat lagi Mister Norman Immermann dari New York – dia  juga mengajar ilmu Sains. Aku kenal baik kerana Mister Norman  ada mengikuti ‘camping’ kami di Bukit Tangga pada tahun 1968. 

Di Pavilion  aku  terbaca berita kempen pilihan raya yang semakin  tegang. Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman bertelagah dengan  Asri dari PMIP ( Pan Muslim Islamic Party ). Manakala Democratic  Action Party menyambung  slogan Malaysian Malaysia. Slogan politik ini  berasal usul dari slogan   People Action Party dari Singapura. PAP ini di kepalai oleh   Lee Kuan Yew yang telah membawa Singapura  keluar dari Malaysia pada tahun 1965.

Berita-berita  politik seperti ini  aku baca dalam Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia.

Pada hemat aku  di MCKK tidak ramai pelajar yang tahu  apa yang belaku dalam kempen politik tahun 1969. Kami tidak keluar ke mana-mana. Kami hanya bercampur dengan rakan sekelas. Justeru maklumat  pun apa yang sempat kami baca dari akhbar.

Tertiba aku terbaca seorang  ahli United Malays National  Organisation cedera  kena pukul di Pulau Pinang ketika dia sedang memasang  poster parti. Esoknya : berita lanjut melaporkan  sosok ini  meninggal dunia.

Kemudian aku terbaca berita seorang pemuda China mati di tembak  oleh mata-mata.  Kejadian ini berlaku di Kuala Lumpur. Di hari pengebumian pemuda China ini aku  baca  ada perarakan.

Semua ini aku anggap berita biasa saja yang tidak ada sangkut paut dengan kehidupan kami Budak Koleq di MCKK.

Hari Sabtu 10 Mei  1969   di MCKK adalah hari Inspection. Lepas Inspection aku dengan Ghani keluar ke pekan.  Aku tidak nampak apa-apa yang istimewa walau pun hari ini hari mengundi.

Kami makan mee rebus di Restoran  Pak Kassim di bazar di tepi  jambatan arah  jalan ke Bukit Chandan.  Aku nampak kereta berbendera Kapal Layar  melintas beberapa kali. Sesudah makan aku dan Ghani merayau-rayau dalam pekan sebelum pulang ke asrama.

Sabtu malam Ahad Kelab Cinema akan menayangkan filem di Hargreaves Hall. Biasanya filem Inggeris.   Dewan ini menjadi panggung.

Aturan duduk : kelas paling rendah duduk di balkoni – kiri kanan dewan.  Pelajar  Tingkatan Empat, Lima dan  Enam dalam perut dewan. Paling jauh dari layar putih dan paling hampir dengan projector adalah pelajar  Tingkatan Enam.

Kalau dalam panggung kami para senior duduk di kerusi  Kelas Pertama.

Susunan duduk ketika  menuntun wayang ini sama  dengan  susuan ketika Perhimpunan  Resmi hari Senin. Kami boleh beralih kerusi tapi dalam wilayah  yang sama.

Duduk dalam dewan Hargreaves ini tidak seperti duduk dalam Dewan Makan. Di Dewan makan kerusi dan wilayah tidak boleh beralih-alih.

Ahad 10 Mei 1969 – sekali lagi aku mengajak Ghani berjalan ke pekan Kuala. Kali ini kami berniat untuk menuntun wayang di Panggung Capitol.  

Adalah biasa seminggu menuntun dua filem. Satu di Hargreaves  Hall dan satu di Kuala. Di Kuala ada dua panggung wayang – Rex dan Capitol. Hujung minggu panggung ini akan menjadi tumpuan Budak Koleq
  
Senin 11. Mei 1969 – seperti biasa Perhimpunan Resmi. Guru Besar beri ucapan. Kelas berjalan seperti biasa.

Petang Senin seperti biasa aku pergi membaca akhbar. Gambar Tunku yang menang.  Berita kemenangan Perikatan disana sini.

Tertiba  Jumaat 16 Mei – selepas minum pagi Prefect telah mengarahkan semua pelajar masuk ke Dewan Hargreaves. Aku merasa pelik. Kenapa ada Perhimpunan  Resmi walhal hari Jumaat dan kami tidak memakai tali leher.

Bila aku masuk ke dalam Dewan aku terperanjat  kerana ternampak Pegawai Polis  beruniform lengkap. Juga yang  berada di atas pentas bukan guru-guru.

Kami berpandangan sesama sendiri. Kami hairan apa yang telah berlaku. Tidak ada siapa yang tahu apa tujuan perhimpunan ini.

Aku lihat di atas pentas  Pengerusi MCKK Datuk Megat Khas, Dr Underwood, Tuan Pegawai Daerah dan Tuan OCPD. Beberapa orang guru duduk di belakang mereka.

Guru Berucap :  Telah berlaku kekacauan di Kuala Lumpur.  Guru Besar Mister  Aziz Ismail menggunakan istilah kekacauan. Sapa kacau siapa aku tidak tahu.

Megat Khas berucap  memperkenalkan para jemputan yang. Ada di pentas. Pengerusi MCKK berkata dia akan bekerjasama dengan Tuan OCPD untuk memastikan 500 orang Budak Koleq selamat.

Perkataan selamat ini agak menakutkan. Apakah kami akan diserang kerana itu  Tuan OCPD datang masuk ke Dewan Hargreaves. Ini belum pernah berlaku.

Datuk Megat Khas memberi nasihat agar kami berhati-hati bila ke pekan. Malah jika boleh tidak perlu keluar dari kawasan sekolah.

Kami berpandangan  sesama sendiri. Tidak tahu apa yang telah dan sedang berlaku.

Kemudian Guru Besar  berucap kembali kali ini ucapan lebih terang dan lebih menakutkan.

“ Jika Ipoh dan jika Taiping curfew  saya akan usahakan untuk mematikan bahan makan cukup...’ 

Apakah kekacauan di Kuala Lumpur merebak ke Ipoh dan Taiping. Aku bertanya pada diri aku sendiri.

‘ Kita akan beli sardin dan telor sebanyak  mungkin. Kita akan pastikan gula dan beras mencukupi... I hope this situation will not arrive... but we must be prepared.... we hope everyhting will be normal soon...’  Guru Besar memandang ke arah Tuan OCPD.

Tuan OCPD  bangun dan berucap  ‘.... kami dari PDRM memastikan semua pelajar di MCKK dalam keadaan selamat.. polis Kuala Kangsar akan menjamin keselamatan semua... kami berharap semua berjaga-jaga....kita berharap semua akan kembali seperti sedia kala...please don’t listen to rumours... khabar angin merebak dengan senang.... jangan dengar..’

Aku perhatikan pelajar Tingkatan Enam Atas  berbisik-bisik sendiri. 

Aku rasa pagi itu bila kami bersurai Budak Koleq tak tahu apa yang sedang berlaku di Kuala Lumpur.  Apa yang kami diberi tahu ada kekacauan telah berlaku.

Dalam kelas kami bersembang sesama sendiri.

‘ China bunuh Melayu...’
‘ Melayu Kampung Baru mengamuk..’

‘China dah melampau.... nak ambil Selangor...’

Semua ini aku dengar. Maka semenjak pagi itu agenda Melayu China ini terus menjadi perbualan sesama kami.  Aku sendiri tidak tahu dari mana kawan-kawan sedarjah pungut cerita ini.

Petang itu aku pergi ke Pavilion untuk mencari berita.  Semua akhbar dari Kuala Lumpur tidak sampai.. 


Hari Sabtu 17 Mei sesudah inspection  aku  bersama Ghani  masuk ke Kuala. Aku lihat  sebuah  trak askar berhenti dalam pekan di hadapan  Restoran Double Lion.  Pekan Kuala Kangsar  aku lihat seperti sedia kala.

Sebelah petang   - awal sebelum maghrib  aku pergi ke Pavilion. Akhbar tidak sampai. Aku tidak tahu tidak sampai kerana tidak ada pengangkutan atau tidak di cetak. 

Bila ini berlaku aku merasakan ada sesuatu yang besar telah berlaku di Kuala Lumpur. 

Betul seperti ramalan  Guru Besar makan malan Sabtu 17 Mei 1969 gulai ikan sardin. Esoknya  hari Ahad sardin dan telor. Amat jelas talian makanan putus.

Ayam yang biasanya datang dari Ipoh sudah tidak sampai. Apakah ada curfew di Ipoh. Soalan tanpa jawapan.

Pagi Senin ketika Perhimpunan aku memasang telinga. Mana tahu jika ada berita baru. Tidak ada. Perhimpuanan biasa.

 Dalam kelas pada hari Isnin itu  Ghani menerangkan bahawa ada  senior dari Upper Six yang ada radio kecil berjata mendengar Radio Australia.
‘ Man kau tau...’ Aku cepat bertanya.

‘ Ramai China mati di Kuala Lumpur.. Kuala Lumpur terbakar....’ Ghani menyambung cerita.

‘Mana kau tau... sapa cerita...’ Aku bertanya.

‘ Senior kat Pavilion ada radio.. dia dengar Radio Australia...’ Ghani menerangkan.

‘ Sapa... dengar...’

‘ Aku dengar cerita dari Ariff.... Pavilion ada  radio...’ Ghani  memandang muka aku yang tak puas hati.

Cerita atas cerita. Apa yang sahih ialah seminggu  Budak Koleq makan gulai sardin dan telor. Pembekal ayam dan ikan dari Ipoh dan Taiping tidak sampai.

Punca maklumat aku di Pavilion juga terputus. Akhbar dari Kuala Lumpur tidak sampai. 

Labon politik China Melayu dan pilihan raya antara sesama kami makin membakar. Suasana telah berubah. (TT)


TULISAN INI DISIARKAN JUGA
DALAM PORTAL MALAYSIANOW,COM
https://www.malaysianow.com/my/opinion/2022/08/17/13-mei-dan-mckk