Rabu, 25 Ogos 2021

INI PUN KITA JUGA

 

 

INI PUN KITA JUGA

AMIN

KELENTONG BARU - KHEMAH BESAR

 

SATU LAGI

KELENTONG BARU

KAH KAH KAH

DULU

I GOD THE NUMBO

KAH KAH KAH

SEKARANG

BUAT KEMAH BESAR PULAAAKKK

KAH KAH KAH


Perang PKR-Amanah berhubung kepimpinan Anwar merebak ke Pulau Pinang

Belum sempat reda pertikaman lidah antara Amanah Bukit Bintang dan aktivis PKR Sarawak berhubung kepimpinan Anwar Ibrahim sebagai pengerusi Pakatan Harapan (PH), kini pertelagahan antara kedua-dua parti itu mula merebak ke Pulau Pinang.

Ia adalah susulan Ketua Pemuda Amanah Tanjong Faruk Abdul Rahman yang berkongsi pandangan dengan Ketua Amanah Bukit Bintang Ahmad Asri Talib yang sebelum ini mendesak kepimpinan parti menukar ketua pembangkang yang baru dan mewujudkan PH Plus.

Dalam sebuah kenyataan, beberapa pemimpin Pemuda PKR Pulau Pinang menyatakan dukacita dengan kenyataan Faruk yang disifatkan tidak sihat dan tidak menguntungkan.

“Kenyataan yang dimuatnaik melalui akaun Facebook beliau pada 21 Ogos 2021 amat mendukacitakan.

“Beliau seolah-olah lupa bagaimana PH yang mendapat mandat rakyat diruntuhkan melalui pengkianatan dan sikap penting diri perdana menteri ketika itu yang meletakkan jawatan tanpa berbincang dengan ketua-ketua parti dalam Majlis Presiden Pakatan Harapan,” kata kenyataan yang ditandatangani oleh ketua pemuda PKR, Balik Pulau, Tasek Gelugor, Bukit Mertajam dan pengerusi biro pendidikan pusat.

Faruk, dalam satu hantaran Facebook menggesa pimpinan PH bermesyuarat untuk memilih ketua PH dan ketua pembangkang yang baru.

Beliau turut mencadangkan Dr Mahathir Mohamad sebagai ketua pembangkang baru bagi PH kerana beliau dianggap sebagai calon paling layak.

“Seharusnya kita mengangkat tokoh seperti Dr Mahathir Mohamad yang mempunyai pengalaman luas dalam politik negara dalam masa yang sama bukan untuk menidakkan usaha serta kesungguhan Anwar Ibrahim yang bermati-matian memperjuangkan mandat rakyat yang diketahui umum.

“Namun beliau belum masih berjaya mendapat sokongan yang cukup,” katanya.

Bagaimanapun, dalam kenyataan hari ini, kumpulan pemuda PKR membidas Faruk dengan mempersoalkan kejujuran Mahathir dalam memimpin PH

“Jika calon yang dicadang oleh beliau untuk menerajui Pakatan Harapan itu benar-benar serius untuk menerajui kepimpinan Pakatan Harapan tidak mungkin individu tersebut mengambil keputusan tanpa berbincang terlebih dahulu,” kata mereka merujuk tindakan Mahathir yang meletakkan jawatan ketika krisis kepimpinan PH memuncak tahun lepas yang turut mencetuskan Langkah Sheraton.

Tindakan Mahathir tersebut menyebabkan kerajaan PH tumbang dan digantikan dengan pentadbiran baru kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin.

Dalam pada itu, Pemuda PKR tersebut turut menasihatkan supaya Faruk bermuhasabah diri dan mengesa kerjasama antara parti terus digandakan selain pandangan mana-mana parti komponen PH untuk bergerak bersendirian adalah tidak boleh diterima.

“Kemenangan serta kekuatan Pakatan Harapan terletak kepada semua parti komponennya.

“Adalah tidak adil jika beliau melihat kegagalan Anwar Ibrahim dalam usaha mendapatkan sokongan yang mencukupi daripada ahli Parlimen sebagai sebuah kegagalan yang memerlukan pengerusi Pakatan Harapan ditukar.

“Lupakah beliau kepada jasa dan pengorbanan Anwar dalam usaha memantapkan gabungan pembangkang?”

Semalam, MalaysiaNow melaporkan pertelagahan antara beberapa pemimpin dan aktivis PKR dan Amanah selepas kegagalan Anwar mendapatkan sokongan majoriti untuk menjadi perdana menteri dalam krisis singkat ekoran peletakan jawatan perdana menteri oleh Muhyiddin.

Pemimpin DAP diwakili Tony Pua dan Ong Kian Ming juga merupakan ahli Parlimen PH yang turut menyuarakan secara terbuka pandangan berbeza mengenai hala tuju gabungan tersebut.

Anwar, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan Najib Razak berkempen supaya Muhyiddin meletakkan jawatan selain turut menarik sokongan terhadap kerajaan PN.

Selepas lebih sepuluh ahli Parlimen Umno menarik sokongan, Muhyiddin telah meletakkan jawatan sekali gus pencarian perdana menteri baru dimulakan Yang di-Pertuan Agong.

Pada 20 Ogos, Ismail Sabri Yaakob dilantik sebagai perdana menteri ke-9 selepas surat akuan bersumpah menyatakan sokongan memihak kepada beliau dengan 114 pencalonan ahli Dewan Rakyat.

Semalam, pemimpin utama PH menegaskan mereka akan kekal bersama kepimpinan Anwar bersama 105 ahli-ahli Parlimen yang mendukung presiden PKR itu sebagai perdana menteri.

Mereka turut berkata kerjasama tersebut akan diperluaskan dengan blok pembangkang lain dengan pendekatan “khemah besar” .

PELIK BIN HAIRAN

KAH KAH KAH

BERAPA KALI

LAGI MAT SABU

GUAN ENG

NAK KENA KENCING

KAH KAH KAH

KENCING ANWAR

DAH SEJUK

KAH KAH KAHKLUSTER MAHKAMAH AKAN BEBAS ?

 

 WOIT

MUHYIDIN KATA

SABRI JADI PM

ADA SYARAT

AMIN

SYARAT UTAMA

KLEPTO DILARANG

ADA PERANAN

 DALAM KERAJAAN

AMIN

INI LANGKAH

SYARATTON

KHALASDr Mahathir bimbang Ismail Sabri selamatkan kluster mahkamah

DR Mahathir Mohamad bimbang perdana menteri yang baharu dilantik, Ismail Sabri Yaakob akan menyelamatkan para pemimpin Umno yang digelar “kluster mahkamah” daripada tuduhan.

Beliau bimbang perkara itu akan berlaku memandangkan kuasa Ismail Sabri selaku perdana menteri mengatasi peguam negara dalam kerajaan, katanya dalam wawancara dengan Insight Talk.

Para pemimpin Umno dalam kelompok “kluster mahkamah” itu seperti presidennya Ahmad Zahid Hamidi pula lebih kanan daripada Ismail Sabri yang merupakan naib presiden parti.

“Itu tak boleh. (Selamatkan kluster mahkamah). Jangan sentuh undang-undang. Pentadbiran mengikut undang-undang.

“Jangan cuba campur tangan dan pengaruhi mahkamah atau peguam negara.

“(Peguam negara) duduk bawah perdana menteri. Dia boleh kata tiada kes. (Jika ada) 46 kes mahkamah, nanti tiba-tiba kata tiada kes,” kata bekas perdana menteri itu.

Dr Mahathir tidak menolak andaian bahawa perkara itu mungkin akan berlaku memandangkan terdapat keputusan yang kini memihak kepada “kluster mahkamah” tersebut.

Dr Mahathir memberi contoh, keputusan mahkamah memulangkan wang ratusan juta yang dirampas kepada Najib Razak berkaitan kes dihadapi perdana menteri keenam itu.

“Macam-macam, orang ada yang curi (ratusan) juta bagi balik. Bagi balik pada pencuri. Jackpot lah (menang judi besar),” katanya.

Kenyataan merujuk kepada keputusan mahkamah memulangkan RM114 juta yang dirampas daripada Najib selepas menolak pendakwaan melucut hak aset terbabit.

Dr Mahathir juga memberi amaran, walaupun tidak terlibat dengan kegiatan salah laku yang didakwa dilakukan Najib, Ismail tetap akan memikul bebannya.

Malah sekiranya Ismail Sabri mengikut dasar “cash is king” iatu memberi wang tunai bagi mendapatkan sokongan, ahli Parlimen Bera itu juga sama seperti Najib.

“Dia tidak terlibat dengan kegiatan yang diamalkan oleh Najib, setakat kita tahu tetapi kalau dia ambil orang itu sokong maka dia akan dapat pengajaran yang buruk.”

“Kalau dia kata cash is king. Saya ingat (pimpinan Muhyiddin) tiada perubahan. Ia akan jadi apa berlaku zaman Najib dan Muhyddin,” katanya.

Ditanya mengenai apa pandangan beliau tentang kepimpinan Ismail, Dr Mahathir kata ia belum teruji kerana terlalu awal.

“Saya percaya di kalangan orang muda ada yang berbakat tapi kita belum tahu kebolehan mereka.

“Pengalaman mereka kurang kalau berbanding dengan orang yang sudah lama jadi pemimpin,” katanya lagi.

Najib berjaya meraih semula wang RM114 juta pada Jun lalu selepas pihak pendakwaan gagal membuktikan aset tersebut diperoleh melalui aktiviti pengubahan wang haram.

Wang tersebut antara hasil operasi merampas harta bernilai lebih RM1 bilion yang dijalankan selepas Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran negara selepas pilihan raya 2018.

Ia dijalankan sewaktu kerajaan dipimpin Dr Mahathir yang konsisten menggelar Najib sebagai pencuri.

Najib kini sedang merayu selepas dijatuhi hukuman 12 tahun penjara dan denda sebanyak RM210 juta bagi tujuh pertuduhan pecah amanah, pengubahan wang dan salah guna kuasa.

Kes melibatkan penggelapan RM42 juta dana 1MDB dan SRC International itu antara pelbagai tuduhan dihadapi Najib di mahkamah pada waktu ini.

Zahid pula berdepan 47 pertuduhan yang mana 12 daripadanya melibatkan jenayah pecah amanah, lapan tuduhan rasuah.

Selain itu, beliau juga berdepan 27 tuduhan pengubahan wang haram melibatkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi.

Zahid semalam tidak hadir ke mahkamah bagi salah satu kesnya kerana mendakwa mengalami kecederaan selepas terjatuh, yang menimbulkan kemarahan hakim.

Empat lagi ahli Parlimen Umno yang meraih jolokan “kluster mahkamah” itu termasuk setiausaha agung parti itu Ahmad Maslan dan bekas menteri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Kes ahli Parlimen Pontian itu mengelak cukai pendapatan berjumlah RM2 juta baru bermula dan ahli Parlimen Putrajaya itu pula baru lepas dari tuduhan rasuah RM1 juta

Ahli Parlimen Baling Abdul Azeez yang merupakan bekas pengerusi Tabung Haji pula berdepan 14 tuduhan rasuah dan mengubah wang haram bersama abangnya Abdul Latif.

Seorang lagi Ahli Parlimen Kinabatangan Bung Moktar Radin yang dituduh bagi kes rasuah bernilai RM2.8 juta bagi pelaburan Felcra berjumlah RM150 juta.

Kesemuanya merupakan antara ahli Parlimen yang menyokong dan membolehkan Muhyiddin mbentuk kerajaan baharu Perikatan Nasional melalui Langkah Sheraton tahun lalu.

Pentadbiran Muhyiddin tumbang semula apabila 15 ahli Parlimen Umno, termasuk kumpulan “kluster mahkamah” itu menarik sokongan ke atasnya pada minggu lalu.

Ismail Sabri kemudian pada Sabtu lalu mengangkat sumpah jawatan perdana menteri kesembilan dengan sokongan 115 wakil rakyat, termasuk dari Umno dan juga daripada parti Muhyiddin, Bersatu. – 25 Ogos, 2021.

 KALAU BANDUAN

DI BEBAS

MAKA SABRI

AKAN  DIJATUHKAN 

AMIN

INI NAMANYA 

LANGKAH SYARATTON

KHALASPEMIMPIN ISLAM PANGGIL MAT SABU MAT SABIT

 


 PEMIMPIN  ISLAM

PANGGIL MAT SABU

MAT SABIT

AMIN

Syed Alwi Aljufri commented on

 "KEMANA AMANAH"

Mat Sabu pun bodoh jugak tak pandai nilai yang mana intan dan yang mana kaca,,Tun Dr.Mahathir dah mula rapat dan mesra,,masih cari Anwar lagi,,betul bahlul ‼️ KHALAS

APA SUDAH JADI /

 APA JADI
DENGAN

I GOD DE NUMBO

KAH KAH KAH

FORUM MALAM ESOK

 


ESOK MALAM

FORUM TALIAN

DEWAN MUDA

JOHOR 

www.dewanmudajohor.com 


GENCATAN POLITIK MELAWAN COVID: 
REALISTIK ATAU FANTASI?

Date : 26/09/2021 (Khamis)
Masa : 8.30 pm

1. Prof. Ulung Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin
- Pengarah Institut Kajian Etnik (KITA) UKM

2. Saudara Hishamudin Rais
- Pengamat Politik, Penulis

3. Sdr Noor Azleen Ambros
- Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pasir Gudang

Moderator : Nabilah Nazirah
Ahli Dewan Muda Johor


GERAKAN ANTI ANWAR MEREBAK

 


PULAU PINANG PUN

ADA  GERAKAN

ANTI ANWAR

KAH KAH KAH


Perang PKR-Amanah berhubung kepimpinan Anwar merebak ke Pulau Pinang


INI DI MANA

KAH KAH KAH

PERMATANG PAUH?

JENG JENG JENG 

CHINA MERAH SEDANG MERANCANG

 CHINA MERAH

RANCANG  NAJIB

KEMBALI BERKUASA

AMIN 

Yeop sepet commented on

 "REBUT BEREBUT"

Hmm china press. Mmg betoi la Hamid bador,Kartel dah control menteri. China merah dah mula lobi hamzah.

Unknown commented on

 "HAMZAH JADI TPM ?"

Gua setuju kalau hamzah zainuddin jd TPM sebab perwatakan dia mcm head prefect zaman sekolah menengah dulu. Walaupun semua budak2 sekolah menyampah ngan head prefect tp guru besar dan semua tenagar pengajar suka. Habih semua kaki ponteng kelas kaki hisap rokok kaki datang lambat dan pemastautin tandas ditangkapnya.


BRO MARI TIBAI SAMA

 


BRO MARI

TIBAI BERSAMA

LAGI KITA SESAMA

GEMBIRA

KHALAS 

Unknown commented on 

"CHINA MERAH MARAH

 PADA PENYANYI MELAYSIA"

Sukanya dan bahagianya Tuan TT arini bila ada orang tolong tibai China Merah lagi lak dari penyanyi Mesia sorang tu yang sebelum ni ditibai kat Mesia sebagai rasis!

KALAU BEBAS - KEMBALI KE JALAN RAYA

 


KALAU NAJIB

BEBAS

RAKYAT KEMBALI

KE JALAN RAYA

AMIN 
Dr Mahathir bimbang Ismail Sabri selamatkan kluster mahkamah


JALAN RAYA

SENTIASA

TERBUKA

KHALAS 


ALAM SEDANG BERBISIK - BERI INGATAN

 

ALAM SEDANG

BERBISIK

AMIN

BERI INGATAN

KEPADA KITA SEMUA

AMIN 

UMNO LEBIH DEMOKRASI DARI PKR ?

 


UMNO LEBIH

DEMOKRASI 

DARI PKR ?

AMIN

Unknown commented on 

"NANTI KENA 

DIRI SENDIRI"

kat sini kita nampak umno lebih demokrasi.. boleh berbeza pendapat antara puak dalam parti... tujuan dia sama je ... sapa menang sapa kalah umno masih kerajaan... beza dengan PKR.. kononya lebih demokrasi... konon nak reform.. kononya... hakikatnya sampai pecah dana keluar parti... mana ada demokrasi.. hakikatnya....

SAPA DA KESEDRAN WAJIB SEBAR PENCERAHAN

 


SAPA YANG ADA

KESEDARAN WAJIB

SEBAR PENCERAHAN

AMIN

Unknown commented on

 "PEWARISN PERNIAGAAN

 TERTUA DI DUNIA"

Paspus tipu dek orang kg boleh lah, cerita syurga bidadari jernih semput lembut kah kah kalau dek yang dah maju jaya tak hairan Ngan pas pus NIE, dulu bawak tin Miloemanjang kah kah sekarang dah ada balak Vellfire Audi kenik kontot dah tak payah, nak slrasa jugak nikmat syurga balak pulak, tak payah tunggu mati manda terus kpa jumpa lubang syurga kenik kah kah kah

DAH PENCEN DUDK SENYAP

 DAH PENCEN

DUDUK SENYAP

AMIN

ATAU RANCANG

RANCANG NAK

DATANG KEMBALI

KAH KAH KAH

Unknown commented on 

"MUHYIDIN 

LETAK SYARAT"

Dah tak ada jawatan nak syarat apa ngapon? Kah kah kah tak ada ambik pot pon, ini lumrah duniaku fokus kepada Sabri lensa media kat Sabri, engkau panggil reporter PON tak main dah kah kah kah, yang bekas bekas PM pulak cuba bawa diam diam senyap, jangan banyak komen boleh tak, boleh ikut cara Pak alah tak senyap bagus ambil pencen tanak orkid, kah kah yang satu mamak cukup kokok maha, Bossku pulak jadi pejuang FB, tolong lah keluar kat meluat dah asyik berkokok siang malam konon ambik berat sangat hal negara kah kah kah jantung engkau orang kantung engkau orang tak penuh penuh kah M???;sampai bila nafsu jawatan engkau orang akan kiamat ? Kah kah kah mampooosssss

SAKIT LEHERSAKIT LEHER

AMIN 

Unknown commented on

 "PM SYARATTON"

Tak sabau nak tengok berita bergambau cikgu dtg ziarah anak muridnya yg kaki kencing. Dulu nuwar guna tektik sama..asal ada court je masuk spital.kehkeh

ANAL LISA

 ANAL LISA

MENARIK

AMIN Unknown commented on 

"PENGARUH 

MUHYIDIN LUNTUR"

Kerajaan sekarang adalah kerajaan Pok Su Yie bukan PN atau BN sebab PM asal kelantan tp masuk pahang. Tak keluar umno tp masuk rumah bersatu.

TALIBAN CUCI PLUG

 


BETUL SETUJU

AMIN

TAPI AWAS

KALAU KALAU 

TALIBAN NAK CUCI

PLUG AKAN DATANG

CARI PELACUR

DI MALAYSIA

 AMIN

INI BAHAYA

KHALAS 

Unknown commented on 

"KRISIS 

BERTERUSAN DI KABUL"

Tak yah sibuk bab negara orang, sibuk bab negara ni kah kah kah kabul Ker Uzbek kah ughur kah Palestine kah semua depa pandai urus, hangpa diam diam jaga KOBID sudah kah kah bontot sendiri PON malas cuci dok pi teropong bontot beribu batu kah kah

CHINA MERAH MARAH PADA PENYANYI MELAYSIA

 


SALUT 

PADA PENYANYI 

MALAYSIA YANG

BERANI TIBAI

CHINA MERAH

KHALAS

TIGA KALI RAKAM - CERITA DARI SANATIGA KALI RAKAM 


Akhirnya    berita baik  yang aku akan berlakon dengan  David Jason a.k. a.  Del Boy  menjadi fakta.  Maria gadis dari Finland  kini bersetuju untuk menjahitkan aku sehelai baju kemeja untuk aku pakai ketika berlakon.


Pagi Sabtu aku dan Maria mengambil kereta api bawah tanah  untuk ke Dalston Market di Hackney.  Aku tidak tahu sangat pasar ini.  Maria memperkenalkan aku dengan pasar ini.   Minah  ini  arif dengan pasar ini kerana dia sering membeli kain dan fabrik.

‘ Hei Maria how are you... long time no see.. ‘  Lelaki  muda penjual kain menyambut Maria ketika  kami di hadapan gerai. 

‘ Hameed..... Isham...from Malaysia... Hameed where are you from ?  Mari memperkenalkan aku dengan Hameed.

‘ You forget ...how come... me from Afghanistan...me  Kabul Boy...’ Hameed memberi penjelasan.

Aku mula membelek-belek kain untuk  sehelai baju.  Aku cari yang berbunga-bunga.  Berlakon sebagai wartawan tidak ada uniform  resmi. Aku mahu dilihat seperti aku di Kuala Lumpur – bumi tropika.

‘ My price is cheap.... yes.. that one is good.. yes that is good too.. yes yes  .. that one very good...my shop all good... all cheap...’ Hameed membawa budaya bazar  Kabul.

‘ You will looks sugar .. sweet darling...  on that shirt...’  Kata penutup dari Hameed satelah aku memilih kain yang akan di potong sebagai baju.

Kembali dari Dalston Market  Maria mengukur badan aku. Sehelai  baju  berbunga cerah bermotifkan bumi tropika. Aku tidak risau dengan baju kain kapas potongan Hawaii di pakai dalam musim sejuk. Ini kerana semua  penggambaran  akan dijalankan dalam studio BBC Television Center White City. 

Dua  hari  kemudian  aku menerima surat mengatakan bahawa tarikh penggambaran telah di tunda. Ada ‘talent’  kena serang flu. Tidak  dinyatakan siapa.

Satu minggu kemudian satu lagi surat sampai. Kali ini tarikh baru  bersama cek bayaran. Aku merasa pelik. Aku belum membuat apa apa lagi. Tapi telah dibayar.

‘ Tony.. why they paid me.. before the shoot...’  Aku bertanya kepada Tony yang mungkin dapat memberi pencerahan.

‘ That’s  the power of Equity... the union...’ Jawapan  Tony.

Lalu Tony menerangkan  kepada aku  tentang  kesatuan pekerja filem dan tv  di United Kingdom.   Semua  sosok yang dilamar dan diambil berlakon  di tv atau untuk filem wajib menjadi  ahli   The Actors’ Equity Association (AEA) . Nama popularnya Equity.

Tanpa menjadi ahli Equity tidak ada sesiapa boleh mendapat kerja. Menjadi ahli kesatuan dahulu baru  boleh melamar kerja.

Untuk mendapat dan menjadi ahli Equity wajib  telah berlakon di pentas untuk sekian-sekian jam dan membawa watak ini dan itu. Atau ada pengalaman  berlakon di kelab atau pentas drama di kampung dan pekan kecil.

Pengalaman berlakon  di luar kota atau di pinggir  kota  London ini wajib.  Pengalaman ini penting sebelum diterima untuk menjadi ahli Equity  untuk berlakon di panggung  arus perdana di West End London.

Sistem Equity kesatuan pelakon United Kingdom ini  sama seperti sistem  mendapat lesen memandu pesawat Boeing 747.  Pilot wajib telah memandu berapa ratus jam kapal terbang berkipas  sebelum beralih ke kapal terbang jet.

‘ But Tony.. I’ve no Equity...not a member’ Aku menerangkan aku bukan ahli kesatuan  pelakon.

‘ BBC needs you...there’s no Malaysian actor in London..’ Mengikut Tony aku dapat berlakon dalam produksi BBC kerana tak ada pelakon Malaysia di London. 

‘They paid you because they’ve booked  you on   that date...’ Tony menambah.
Baru aku faham kenapa belum bekerja  lagi aku telah dibayar. Ini perjanjian dengan Equity. Kalau telah ada tarikh dan pengembaraan batal  pihak produksi wajib membayar pelakon. 

‘ Equity for actors and talents ..  ACTT for workers  behind the scene...like us when we graduated from  PCL....’ Tony memberi penjelasan tentang ACTT- (Association for Cinematograph and Theatre Union).

Tentang ACTT ini aku telah lama tahu. Di United Kingdom   - sekolah filem aku adalah diantara  tiga sekolah  filem yang mendapat pengiktirafan dari ACTT.

Kini  aku  semakin sedar tentang  peranan hebat  kesatuan sekerja. Dan bagaimana aku yang bukan ahli pun mendapat bayaran dua kali untuk satu lakonan.

Skrip dan jadual sampai. Aku tak banyak bercakap tapi wajib berada dalam banyak babak. Aku diperlukan menjadi Pak Sibuk sebagai wartawan tempatan yang cuba menemui bual Emak dan Ayah dua anak muda Inggeris yang akan  digantung  mati kerana kes dadah.

Nama pengarah, penerbit dan pelakon ada sama. Aku tak kenal mereka ini. Yang aku kenal hanya Del Boy a.k.a David  Jason. Sosok ini adalah pelakon komidi yang paling ‘ hot’ ketika ini. 

Di dalam pub sebut sahaja nama Del Boy  atau  mengajuk cara Del Boy bercakap akan menjadi bahan ketawa. 

Siri komidi Only Fools and Horses  lakonan  utama Del Boy sudah masuk tahun ke lapan. Masih mendapat sambutan jutaan penonton.  Terus menaiki tangga  carta teratas jumlah penonton

Berlakon ? Bukan satu yang baru untuk aku. Ketika di PCL aku selalu berlakon. Bila kami buat latihan filem aku ada berlakon watak ini dan watak itu untuk membantu produksi kawan-kawan. Kami tolong menolong.  Penggambaran di PCL  memakai filem 16mm dan video.

Tapi dengan pelakon ternama seperti David Jason? Belum pernah. 

‘ Have a great laugh Isham... when you see Del Boy... sent my regards...’ Kata -kata  semangat dari Tony.

Hujung minggu sebelum hari penggambaran  salju turun.  Untuk aku  ini cuaca malang. Aku tidak suka pada musim sejuk.  Wajib pakai seluar dalam. Wajib ada jaket tebal. Wajib ada stoking. Untuk aku semua ini leceh lagi remeh. 

Setiap kali musim sejuk sampai aku teringat akan Jelebu yang sentiasa panas.

Pagi itu aku bangun jam lima.  Jam 7 pagi mengikut jadual aku wajib ke bilik solekan.  Aku membawa baju Hawaii aku dalam beg plastik. Menuju ke stesen kereta api.

Lalu aku berfikir : jam 7 pagi wajib masuk bilik solekan. Mustahil. Bergerak jam 6 dalam cuaca  buruk musim sejuk. Salju  sedang cair dan jalan lecah lagi sejuk. 

Terlintas dalam kepala aku : apakah David Jason mendapat  jadual ‘shoot’ yang sama. Apakah David Jason akan sampai ke bilik solekan pada jam 7 pagi.

Dalam  kesejukan menapak ke stesen kereta  api  sikap Melayu aku meresap kembali . Disiplin  tentang masa aku  yang diajar oleh Cik Gu Mat Salleh  di PCL  meresap hilang. Sikap Melayu aku berkata bahawa mustahil   pelakon besar seperti David Jason akan  sampai ke bilik solekan jam   6.30 pagi yang basah lagi sejuk.

Melintas jam 7 aku telah sampai studio BBC. Aku menapak dan masuk ke studio.

Wow! Aku terperanjat besar bila melintas di hadapan  bilik  solekan yang berdinding kaca.  Di tengah bilik ada  seperti kerusi kedai gunting. Nah ! Tersandar di atas kerusi  ialah Del Boy.  Ertinya Del Boy sampai pada waktu yang ditetapkan. Hanya aku budak kampung yang bukan bintang besar datang agak lewat.

Ini pengajaran untuk aku.  Dari sini aku mendapat ilmu disiplin masa. Kamu tuan ke, kamu Datu ke   atau kamu Baginda Queen ke   masa tetap masa yang wajib dipatuhi. 

Kini budaya masa aku bukan lagi budaya masa Melayu. Setiap kali aku ada temu janji aku akan teringat akan babak pagi  yang amat  sejuk ketika aku menapak ke   White City  studio BBC. Apa yang David Jason ajar pada aku tidak akan aku lupakan.

Aku masuk ke studio utama. Ada dua bahagian. Satu rupa bentuk  ruang tamu sebuah  hotel 4 bintang. Satu lagi kafe di sebelah  ruang tamu. Di satu kawasan ada rupa bentuk bilik hotel. Di satu kawasan lagi bilik penjara. Semuanya telah di reka untuk tujuan penggambaran. Termasuk lift untuk tetamu hotel keluar masuk.

Aku tergamam. Sebagai  pelajar filem ada ilmu yang aku  dapati. Aku lihat ruang tamu ini telah di reka seperti ruang tamu hotel di Kuala Lumpur. Dengan bunga keladi,  dedaun hijau dan  pokok pisang. Di mana  semua ini didapati aku tidak tahu. 

Set  reka bentuk Amongst the Barbarians ini meyakin aku. Aku terasa diri aku sedang berada di Pulau Pinang. Drama  yang sedang difilemkan  berlaku di hotel dan penjara di Pulau Pinang.
 
Penjara! Ha  ha cukup meyakinkan aku. Ini  sebelum aku meninggalkan  Malaysia aku sendiri pernah masuk k lokap dan masuk penjara  Air Molek di Johor Bahru.  Paling mengejutkan aku ialah  Cik Gu Pak Gard – seorang Benggali berjanggut  berserban dengan pakaian seragam penjara Malaysia. Mengingatkan aku kepada penjara Air Molek.

Kerja seni Mat Salleh ini cukup teliti.

Pengarah filem ini seorang wanita bernama  Jane Howell. Skrip  teater asal ditulis oleh  Micheal Wall. Dan Penerbit ialah Richard Langridge..

Tim produksi ini duduk sekumpulan. Kami pelakon duduk di satu kumpulan. Teh, kopi dan makanan disediakan. Selain wartawan tempatan ada juga wartawan Inggeris. Juga seorang anak muda China yang berlakon sebagai bell boy.

Hari pertama  kami hanya diperlukan sebagai watak latar – Pak Sibuk dalam kafe. 

Tertiba juru kamera agak kelam kabut dengan tali wire yang simpang siur. Filem ini menggunakan  teknik video.

‘ Darling... we are not going to stay here..all  day long..’ Suara Pengarah yang aku dengar. Bunyinya agak marah dan memperli juru kamera. Ini sekali sahaja aku dengar    suara  yang agak meninggi.

Hari ke dua penggambaran dalam penjara.  Kami hanya di tepi set. Aku  membuka mata untuk melihat dan mempelajari cara dan teknik penggambaran.

Aku perhatikan semua pelakon telah hafal skrip mereka.  Tim pengarah duduk di belakang bilik set memerhatikan tim teknikal menjalankan tugas.  Semua berjalan rapai dan tuntas.

Aku pelajar filem memerhatikan cara Mat Salleh atau cara BBC membuat kerja. Budaya  filem dan video datang  dari  mereka justeru teknik yang afdal juga  di kumpul dan dibukukan hasil pengalaman mereka.

Hari  ketiga – hari ini aku  wajib bersuara untuk difilemkan.

Sebelum babak aku dirakam ada babak atas katil. Antara si Ibu yang anak akan mati  digantung sedang bercengkerama di atas katil dengan  Budak Bar.  Watak Budak Bar  ini dimainkan oleh pelakon  keturunan Indonesia dari Amsterdam.

Sebelum babak aku dirakam aku teringat ketika di Universiti Malaya aku  telah mendengar kesah klasik penggambaran filem : Si Mamat ini telah menghafal skripnya. Watak Mamat ini  menyambut tamu dan bersalaman sambil berkata : Apa khabar Cik Bakar ? Ketika penggambaran filem dijalankan kerana gopoh dan darah gemuruh  yang keluar dari mulutnya : Apa Bakar Cik Khabar. Kah kah kah.

Babak lakon aku berjalan  dalam  ruang tamu hotel –  David Jason yang menjadi Ayah  keluar dari lift. Aku sebagai  wartawan tempatan akan bertanya : Any news from the lawyer...’

Sebelum babak ini di rakam aku dengan Budak China Bell Boy telah bersembang tentang David Jason. Budak China ini juga  peminat Del Boy.
Babak  aku ini bermula dengan George  Si Ayah yang dimainkan oleh David Jason keluar dari lift  dengan Bell Boy berdiri di pintu lift. Aku dari hadapan datang ke arah Si Ayah. Ketika aku memandang kepada  George  si Bell Boy telah menjelirkan lidahnya  ke arah aku.  Bell Boy  membuat perangai ini kerana dia  di luar sasaran kamera. Aku  ketawa. Rakaman gagal.

Rakaman kali kedua  juga gagal. Ini kerana dalam kepala aku  yang aku pandang bukan George tapi Del Boy dan Rodney adiknya. Only Fools and Horses berlegar dalam kepala aku.

Kali ketiga rakaman berjalan. Kali ini aku  menghayati David Jason sebagai George  si Ayah yang anaknya akan di gantung mati.   Del Boy tidak wujud lagi. Aku menjadi wartawan yang ingin tahu apa yang berlaku.  Rakaman  kali ketiga berjaya. 

Aku menarik nafas panjang dan terus berjalan ke arah Bell Boy yang kini menunjukkan  ibu jarinya  kerana aku telah berjaya.

‘ Del Boy is now George... don’t  fuck around....  Kami sesama ketawa.

EPILOK 1
David Jason lahir tahun 1940.  Pada tahun 2006  dia  di nobat  sebagai salah seorang dari 50 bintang tv  yang tersohor di United Kingdom.  Watak  Derek  Del Boy Trotter menjadi sejarah komidi.

Pada tahun 2005 David Jason di anugerah derajah  kebesaran Sir oleh Baginda Queen Elizebeth kerana khidmat dalam dunia seni pentas tv dan filem.

George dalam Amongst the Barbarians adalah watak pertama yang bukan komidi dilakonkan oleh Sir David Jason.

EPILOK 2
Pada  14 April 1993 – Arwah Salleh  Ben Joned menulis tentang Amongst the Barbarians. Untuk aku ini adalah tulisan yang paling tepat tentang teater garapan Micheal Wall. 

Salleh faham akan makna dan tanda dalam teater ini. Salleh tahu bahawa yang dimaksudkan sebagai ‘ barbarians – orang liar tanpa tamadun ‘  bukan anak bumi Tanah Melayu.

Barbarian yang dimaksudkan ialah satu keluarga  Mat Salleh yang datang ke Pulau Pinang  ketika menghadapi  hari-hari akhir -  menziarahi anak mereka yang akan digantung mati  kerana kes dadah.

Amongst the Barbarians juga adalah rakaman budaya di zaman  Perdana Menteri Magaret Thatcher.  Dua anak muda  yang digantung mati adalah manifestasi dari dasar ‘ cepat kaya – loads of money ‘ dan budaya Yuppies ketika itu.

Drama  ini adalah rakaman  sejarah budaya zaman Thatcher yang aku sendiri sama bergelumang didalamnya di London.

EPILOK  3 
Pada tahun 2008 aku di pelawa oleh stesen tv Astro untuk terlibat dalam  skrip realiti tv siri  Anak Wayang. Tugas aku ialah menterjemah dan membudaya Melayukan skrip opera sabun dari Mexico.

Drama sambung bersambung ini dipanggil Kecuali Cinta Mu.

Kali pertama tim skrip bertemu aku telah mendengar taklimat dari seorang lelaki Inggeris yang pernah bekerja dalam bidang tv di United Kingdom.

‘ My introduction to Malaysia was thro a film called Amongst the Barbarians  in 1990...’

Sosok Inggeris yang kini bekerja dengan Astro ialah Richard Langbridge penerbit filem yang aku berlakon di BBC London.

Kali ini kami bertemu betul-betul di bumi tropika Equine Park Seri Kembangan di ibu pejabat bahagian kreatif Astro. Pokok keladi dan pisang bukan prop tapi tanaman asal Tanah Melayu.

‘ What a small  world...’ Bila aku kenalkan diri aku  kepada Richard.

EPILOK 4
Dua kali aku dibayar kerana terlibat dalam kes dadah. Kali pertama aku menjadi penterjemah untuk Salim dan Bo Ah Ha yang  ditangkap di lapangan terbang Heathrow kerana cuba menyeludup. Dadah.

Kali kedua aku dibayar dua kali kerana berlakon menjadi wartawan Malaysia  dalam  kes  dua anak muda  yang digantung mati di Malaysia.

EPILOK 5
Amongst the Barbarians ditayangkan oleh BBC2 pada jam 9 malam Rabu 11 Julai 1990. Aku tidak menuntun filem ini kerana  malam Rabu aku bekerja di Garuda Restoran.

Amongst the Barbarians masih boleh dilihat di YouTube. Tapi aku tak menonton filem ini. Aku tak sanggup melihat baju jahitan Maria  yang kini hanya menjadi kenangan.(TT)


TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM PORTAL
MALAHYSIA NOW. COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2021/08/25/tiga-kali-rakam/