Isnin, 3 Julai 2023

DEMO DI PARIS REDADEMO DI PARIS 

MAKIN REDA

AMIN

NENEK MANGSA

MERAYU 

JANGAN GANAS

AMIN

PENDATANG HARAM DARI CHINA MERAH MAKIN RAMAIPENDATANG

CHINA  HARAM

AKAN GANGGU

 JUMLAH PENDUDUK

TANAH MELAYU

KHALAS

KENAPA UBAH NAMA TANAH MELAYU ?


Perlembagaan tak sebut Malaysia negara berbilang kaum – Tun M

KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri,  Dr Mahathir Mohamad menafikan dakwaan beliau memainkan sentimen perkauman apabila membangkitkan isu-isu berkaitan orang Melayu.

Bekas Pengerusi Parti Pejuang Tanah Air itu hanya menyuarakan peruntukan yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan.


Dr Mahathir turut mempersoalkan sama ada tindakan mempertahankan Perlembagaan Persekutuan adalah menyalahi undang-undang.

“Sebaliknya bertentangan Perlembagaan adalah mempromosi negara berbilang bangsa.

“Apakah kerajaan sekarang menolak kedaulatan undang-undang termasuk Perlembagaan Persekutuan yang tidak pernah sebut Malaysia sebagai negara berbilang kaum. Sebaliknya Perlembagaan menekankan ke-Melayuan Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

WOIT

SEBAB APA

UBAH NAMA

TANAH MELAYU

JADI MALAYSIA

KHALAS

MENTERI TIOING TIDAK AKAN MINTA MAAF
Tiong Sing kena minta maaf, serah siasatan kepada SPRM

KUALA LUMPUR –  Tiong King Sing didesak memohon maaf secara terbuka kepada anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) susulan kekecohan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), baru-baru ini.

Naib Ketua Pemuda Amanah, Ammar Atan berkata, walaupun usaha itu murni untuk membanteras budaya rasuah, namun matlamat tidak menghalalkan cara.

“Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya itu perlu menghormati tugas pihak berkuasa terutama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat kes berunsur rasuah.

“Kami rasa sedikit canggung dan hairan bagaimana seorang Menteri tidak dapat memahami peranan badan berautoriti sehingga akhirnya mencemarkan nama baik kementerian dan JIM,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sebelum ini, media melaporkan seorang Menteri didakwa cuba melepaskan seorang pelawat China yang ditahan anggota JIM dalam satu kejadian di Balai Ketibaan KLIA, baru-baru ini.

WOIT

PEMUDA AMANAH

TIDAK FAHAM

AMIN

TIONG TAK AKAN

MINTA MAAF

WALAU PUN PM 

YANG  DESAK

AMIN

CHINA GEMOK INI

TAHU DIA

ADA POWER

AMIN

TARIK SOKONGAN

DARI SARAWAK

KERAJAAN AKAN

JATUH

AMIN 

KHALAS

JANGAN SALAHKAN ANWAR DIA PMJPA semak dakwaan setiausaha akhbar tidak dibayar gaji, kata ketua pengarah

JABATAN Perkhidmatan Awam (JPA) akan menyemak dakwaan setiausaha akhbar kepada beberapa menteri tidak dibayar gaji, kata Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Dr Zulkapli Mohamad.

Dr Zulkapli berkata JPA akan mengumpul butiran daripada mereka yang terjejas supaya tindakan segera boleh diambil.

“Kita akan semak dan mendapatkan maklumat lengkap supaya tindakan segera diambil,” katanya kepada Berita Harian hari ini.

Akhbar berbahasa Melayu yang memetik sumber lain berkata perkara itu tidak pernah dibincangkan dalam mana-mana mesyuarat tahun ini.

“Beberapa setiausaha akhbar terkejut dengan laporan berita mengenai perkara itu kerana ia tidak pernah dibangkitkan atau dibincangkan sama ada di luar atau dalam mesyuarat.

“Dalam mesyuarat terbaru, tiada langsung isu penerimaan gaji oleh SUA diketengahkan,” kata sumber itu dipetik dalam laporan berkenaan.

Semalam portal berita Free Malaysia Today melaporkan setiausaha akhbar kepada beberapa menteri tidak dibayar gaji selama berbulan-bulan walaupun sudah bekerja sejak kerajaan perpaduan memegang jawatan November lalu.

Laporan itu menambah mereka belum dibayar kerana surat pelantikan tidak ditandatangani.

Sebahagian daripada mereka memberitahu FMT mereka  langsung tidak dimaklumkan mengenai kelewatan pembayaran itu.

Tiga setiausaha akhbar yang enggan dinamakan memberitahu FMT, mereka tidak dapat meneruskan tugas tanpa gaji dan mungkin akan berhenti. 

Salah seorang daripada mereka yang enggan disiarkan namanya berkata dia tidak menerima satu sen pun pada tahun ini manakala seorang lagi dia teringin ke bidang korporat yang menawarkan gaji lebih tinggi tetapi tidak mahu “meninggalkan menteri separuh jalan”.

“Saya hanya mendapat elaun apabila melakukan perjalanan ke luar. Jika tidak, saya hidup dengan wang simpanan yang saya rasa hanya mampu bertahan sehingga akhir tahun. Saya sangat seronok bekerja di kementerian, tetapi saya tidak fikir boleh bertahan sehingga Disember jika tiada gaji,” kata seorang pembantu dipetik sebagai berkata.

Kelewatan itu dipercayai disebabkan Perdana Menteri Anwar Ibrahim tidak menandatangani surat pelantikan mereka.

“Saya tidak tahu kenapa berlaku kelewatan. Saya pun tidak tahu berapa banyak yang akan saya terima,” kata sumber itu sambil menambah menteri pun tidak tahu berapa banyak gaji mereka.

Seorang lagi setiausaha akhbar berkata, mereka sudah menulis surat kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) melalui setiausaha sulit kanan menteri, tetapi belum mendapat maklum balas.

Difahamkan, masalah tidak dibayar gaji turut menjejaskan pegawai lain di beberapa kementerian. – 3 Julai, 2023.

JANGAN SALAHKAN

ANWAR DIA

PERDANA MENTERI

AMIN

BUKAN TUGAS PM

UNTUK LULUS

 TANDA TANGAN

HAL EHWAL GAJI

AMIN

INI TUGAS MENTERI

KEEWANGAN

KHALAS

ZIONIS MENGGANAS DI TEBING BARAT


ZIONIS MENGGANAS

DI TEBING BARAT

KHALAS

PELANCUNG CHINA MERAH MASUK TERUS TAK PULANG


PELANCUNG 

CHINA MERAH

BERI MASUK 

TAK KELUAR

AMIN

MENYERAP JADI

CHINA MALAYSIA

SUSAH NAK 

DIKENALI

KHALAS

Unknown commented on
 "MACAM MANA PELANCUNG CHINA MERAH DAPAT HUBUNG MENTERI ?"

Apa istemewa pelancong China banding dengan pelancong India dan negara lain..

Kalau pelancong India atau Indonesia adalah menteri keturunan Cina ini akan bertindak sama...!?

Tetiba Sedap bontot kata tuduh pegawai Imigresen Rasuah....!?

Kerajaan Madani sangat bahaya di negara Malaysia sekarang ini..!?

Apa istimewa pelancong China di mata kerajaan Madani, Hancur Malaysia mcm ni..!?

MEMIKUL ZAHIDMEMIKUL ZAHID

AMIN

Unknown commented on
 "ANWAR AKUI MEMIKUL ZAHID"

bukan orang tak paham.. kempen ni adalah kempen anwar... bukan kempen pembangkang.. anwar hari kata rasuah2 .. nuar kempen tolak rasuah.. hari2.. tapi lupa dia punya tpm lanun.. kah kah kah


Unknown commented on 
"ANWAR AKUI MEMIKUL ZAHID"

Ingat senang kah lawan budaya rasuah? Sudah turun temurun budaya dibaja sejak zaman Mahathir Mohammad, dibelai diasuh sampai zaman Najib baru bising, itu pun oleh orang yang tanam.pokok.rasuah kah kah kah pelik.kan?

panglimo potaseh commented on
 "ANWAR AKUI MEMIKUL ZAHID"

28 tahong dulu Zahid Totok memang tampak bak gadis ayu yg suci .. maksud gwa nampak jambu .. bak jambu biaweh .. rambut jambul kedepan, mata kuyu, muka iras Boigeorge. Jam tu Totok ni General Perang Abam .. jam tu Totok ni lah yang memula mengkuda gajah nyerang Sang Kutti Kerala .. maka jam tu bermula lah Battle Of The Bontot antara Abam vs Kutti.

Sikalang Totok ni mato nyo dah semakin chemey .. memalam pon makai choghomin mato golap .. muko mula tumbuh panau itam .. gusi di salut gigi palsu .. bontot dah bersepah, apo pon jodoh Abam dongan Totok ni totap utoh.

MUKA HODOH TAPI KAYAMUKA HODOH

TAPI KAYA

KAH KAH KAH

IBU CONTOHIBU CONTOH

AMIN

ANAK DIBUNUH POLIS

IBU SUSUN TURUN

KE JALAN RAYA

KHALAS

ANWAR AKUI MEMIKUL ZAHID


Memang timbalan saya ada kes rasuah, itu urusan mahkamah – Anwar

PERMATANG PAUH – Perdana Menteri membidas pembangkang yang mendakwa usahanya membanteras rasuah tidak selari dengan tindakan melantik  Ahmad Zahid Hamid sebagai timbalannya.

Ini kerana Presiden UMNO itu berhadapan dengan kes melibatkan rasuah di mahkamah.

Anwar menjelaskan, beliau tidak pernah campur tangan dengan mengganggu perjalanan kes perbicaraan yang dihadapi Ahmad Zahid sepanjang menjadi perdana menteri sejak tujuh bulan lalu.

Malah beliau menyerahkan kes itu kepada mahkamah kerana kejayaan kerajaan yang lebih besar apabila telus dalam pemberian kontrak yang tidak melibatkan mana-mana kroni dalam pentadbiran Kerajaan Perpaduan.

“Ada orang bangkit Anwar ambil timbalan perdana menteri orang UMNO. Masih dalam siasatan (perbicaraan), saya tidak ganggu. Itu urusan mahkamah.

“Tetapi yang penting sejak tujuh bulan kita pegang kerajaan, satu kontrak pun kita tidak tolak-ansur.

“Tak boleh izin mana-mana keluarga menteri ambil kepentingan daripada projek itu. Bagi saya itu kejayaan besar, bagi mereka tidak nampak langsung hal ini,” katanya.

Beliau menjawab isu yang cuba dipermainkan pihak pembangkang apabila melaungkan usahanya membanteras rasuah dan perlu tatakelola baik namun mempunyai timbalan perdana menteri yang berdepan kes rasuah.

Ahmad Zahid ketika ini membela diri terhadap 47 pertuduhan jenayah rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram di mahkamah.

Mengulas lanjut, Anwar juga pelik dengan tindakan pembangkang yang mempersoalkan beliau gagal menjadi perdana menteri dalam tempoh tujuh bulan.

Ujar beliau, dalam tempoh singkat itu mustahil untuk seorang perdana menteri membuktikan sesuatu sedangkan beliau mengambil alih kerajaan yang mempunyai hutang negara mencecah RM1.2 trilion. – 

WOIT

PEMBANGKANG

TIDAK FAHAM

AMIN

TANPA ZAHID

ANWAR TAK AKAN

 JADI PM

KAH KAH KAH

KEMPEN RASUAH

KEMPEN POLITIK

AMIN

KES ZAHID AKAN

TERUS DI TANGGUH

HINGGA PRU16

KAH KAH KAH

ATAU

UMUM KES ZAHID

LUPUS

AMIN

SEMUA BISA

DIATUR 

KAH KAH KAH

KHALAS

ANWAR TRAUMA TAK DAPAT SOKONGANAnwar masih terperangkap era 1990-an?


Meskipun dunia sedang memasuki era Revolusi Industri 4.0 dan kemajuan teknologi yang belum pernah disaksikan sebelum ini, Perdana Menteri Anwar Ibrahim dilihat masih tidak berganjak dari zaman kemuncak beliau pada 1990-an, semasa beliau menjadi timbalan kepada Dr Mahathir Mohamad, kata pemerhati.

Slogan dan naratif yang dibawa bukanlah sesuatu yang baru. 

Sebagai contoh, perkataan Madani pernah diperkenalkan Anwar pada zaman tersebut, dan kini dihidupkan semula sebagai penjenamaan untuk kerajaan pimpinan beliau. 

Terdapat persoalan mengenai naratif yang dibawa Anwar. 

Pemerhati sebelum ini menyatakan ia gagal memikat blok pengundi terbesar negara, iaitu kaum Melayu. 

Persoalan tentang sokongan Melayu terhadap pentadbiran beliau sentiasa berlegar dan Anwar menggunakan semua peluang untuk pertunjukan optik sisi Melayu beliau.

Shamsul Amri Baharuddin dari Institut Kajian Etnik (Kita), Universiti Kebangsaan Malaysia berkata, Anwar dan pasukan penasihat gagal melihat sifat dan perubahan masyarakat Malaysia pada zaman kemuncak beliau, berbanding pada masa kini.

"Rakyat bertambah rencam sifatnya. Ada aturan kelas iaitu T20, M20, B40 pd 2018 tak jelas pd 1998. 

“Slogan, mesej dan ucapan beliau yang diajukan pada 1998 dan sekarang tiada berbeza," katanya kepada MalaysiaNow.

Aturan kelas pada era 1990-an, katanya, ialah mengikut garis pemisah antara orang Melayu dan bukan Melayu. 

Katanya, masyarakat bukan Melayu kini menerima konsep Madani yang sebelum itu tidak diterima mereka sebelum 1998. 

Konsep itu menurut Shamsul, telah diperkenalkan seawal 1992.

Umum mengetahui majoriti penyokong Anwar yang juga menteri kewangan ialah bukan Melayu dan sebilangan kecil Melayu kelas menengah atau Melayu di bandar. 

Justeru, Anwar menggunakan menerapkan keterangkuman, atau inklusif untuk mendapat sokongan kedua-dua segmen Melayu dan bukan Melayu. 

Sebelum ini, peratusan undi Melayu dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) kepada Pakatan Harapan (PH) yang dipimpin beliau juga menjadi pertikaian.

Bagaimanapun menurut Shamsul, pendekatan keterangkuman itu akan memerangkap Anwar. 

"Ini membuat majoriti Melayu tak selesa. Anwar tersangkut dengan prinsip inklusif iaitu kesetaraan Melayu dan bukan Melayu.

"Pelbagai contoh dalam tempoh enam bulan pemerintahan beliau. 

“Daripada gugur rayuan kes kalimah Allah sehinggalah memperkasakan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dengan dana dan fungsi. Semua kononnya di bawah inklusif," katanya.

Isu kalimah Allah menjadi kontroversi dalam pentadbiran Anwar apabila Kementerian Dalam Negeri menarik semula rayuan semakan kehakiman kes Jill Ireland di mahkamah. 

Ia mendapat perhatian Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang mahu isu kalimah Allah kepada Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam.

Di satu sisi lain, Anwar dikritik sebagai Islamis kerana baru-baru ini mahu memperkasakan Jakim, sebuah badan yang kerap dikritik golongan berhaluan kiri dan liberal. 

Ekoran itu, Shamsul berkata politik Anwar dilihat bersifat serba salah, sehingga mengakibatkan pemikiran beliau dan pemahaman rakyat mengenai isu-isu utama berbeza dan mengelirukan.

"Tiada yang cuba mendalami psikik politik peribadi Anwar akibat 25 tahun dalam buangan," katanya merujuk kepada tempoh pemecatan Anwar sehingga akhirnya berjaya menjadi perdana menteri.

"Dalam kalangan tentera Amerika Syarikat yang pernah ke Vietnam, Iraq dan Afghanistan, mereka selalunya dihinggapi Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD) akibat terjerumus dalam peperangan. 

“Apakah Anwar terkesan oleh PTSD?" soalnya.

Menurut Shamsul, keterangkuman Anwar juga mengakibatkan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi tiada pilihan kecuali bersekongkol dgn DAP.

Ini bermakna Umno, parti yang sinonim dengan perjuangan Melayu-Islam, kini terpaksa meletakkan Melayu dan bukan Melayu sebagai setara, seperti ideologi DAP.


WOIT

KAH KAH KAH

ANWAR SAKIT

PTSD 

KENA TRAUMA

PASAI APA ?

KAH KAH KAH

AMIN

INI BERAT

KAH KAH KAH

PENYAKIT KURANG

SOKONGAN MELAYU

KAH KAH KAH

KHALAS

KAPITALIS PENGUTIP SEWA
Kami tak boleh bantu peniaga sewakan lesen, kata persatuan


PENJAJA dan peniaga tempatan telah diberi amaran supaya tidak menyewakan lesen perniagaan mereka kepada pihak ketiga, termasuk warga asing, kerana mereka boleh kehilangan lesen perniagaan.

Ketika membuat amaran itu, Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Kuala Lumpur berkata ia tidak akan dapat membantu ahlinya yang ditangkap berbuat demikian.

Pengerusinya Ang Say Tee berkata persatuan itu telah berulang kali menasihati ahli supaya tidak menyewakan lesen mereka.

“Apabila ia dibatalkan, tiada cara untuk merayu bagi pihak mereka,” kata Ang.

Peringatan itu dibuat selepas Perdana Menteri Anwar Ibrahim, dalam lawatan baru-baru ini ke pusat penjaja Jalan Tuanku Abdul Rahman di Kuala Lumpur, memberi amaran kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan membatalkan lesen peniaga kecil dan penjaja yang memajakkannya kepada pihak ketiga, termasuk warga asing.

“Ia adalah syarat yang dinyatakan pada lesen. Bagaimanapun, terdapat segelintir yang degil enggan mematuhi undang-undang,” kata Ang kepada The Malaysian Insight.

Beliau berkata tarikan untuk membuat wang mudah adalah terlalu menggoda.

Ang berkata, mereka yang degil biasanya mereka yang sudah terlalu tua untuk berniaga atau mereka yang tidak mempunyai bakat untuk itu.

Menyewakan lesen juga merupakan perniagaan yang menguntungkan, tambahnya.

Beliau berkata pemegang lesen boleh mengaut keuntungan 100% dengan menyewa lesen RM200 dengan bayaran RM400 sebulan.

“Dia mendapat RM200 sebulan daripada lesen RM200 itu. Itu wang mudah.”

Turut dilaporkan unit perniagaan yang disewa dengan harga RM1,000 sebulan, boleh disewakan dengan harga RM3,000 sebulan serta lesen perniagaan.

Ang menegaskan penyewaan lesen ini pernah menjadi “masalah lama” di Petaling Street, pasar jalanan yang popular di Kuala Lumpur.

Beliau menambah amalan itu telah berkurangan dan tidak lagi serius.

“Tidak mungkin persatuan itu boleh merayu bagi pihak mereka jika lesen mereka telah dibatalkan,” kata Ang.

“Kami menerima banyak permohonan bantuan daripada anggota yang ditangkap kerana menyewakan lesen mereka, mereka datang kepada kami.

“Apa yang boleh kita lakukan ialah mengingatkan mereka bahawa mereka mesti mematuhi undang-undang dan tidak tamak dengan keuntungan kecil.

“Malangnya, terdapat ramai orang seperti itu.”– 3 Julai, 2023.
.

INI NAMANYA

KAPITALIS

PENGUTIP SEWA

AMIN

LOBI DAPAT LESEN

SEWAKAN LESEN

AMIN

TIAP BULAN

KUTIP SEWA

AMIN

SENANG TAK

PERLU KERJA

AMIN

KALAU TUKANG

SEWA DILARANG

PASAR CHOW KIT

AKAN TUTUP

AMIN

KHALAS

IKUT CARA SRI LANGKA - BAKAR RUMAH DATUK BANDARIKUT CARA

SRI LANGKA

BAKAR RUMAH

DATUK BANDAR

AMIN

MENTERI BURIT DAN DUITMENTERI

BURIT DAN DUIT

KHALAS

Unknown commented on
 "APA HUBUNGAN MENTERI TIONG DENGAN PELANCUNG CHINA MERAH"

Ada 2 kemungkinan jenis hubungan.. pertama hubungan burit, kedua hubungan duit.. keh keh keh

BANYAK MAKAN BAK KUT TEH


BANYAK MAKAN

BAK KUT TEH

KAH KAH KAH

AMIN

Amier The Hero commented on
 "MENTERI CHINA LULUSKAN WARGA CHINA MERAH"
Dio ni terlampau byk mentekedaghah bakuteh, tu psl eh menonong ajo deh. Kan tabiat natang tu
menonong ajo, kalau yg utan punyo.. kito panggil kancil turbo. Yg bolo punyo kaler pink, kiut² ajo. Tu psl eh kito org islam dilarang mkn natang tu, nnt terikut tabiat eh menonong ajo. Ni salah satu contoh la bilo byk bona mkn bakuteh... Kah kah kah!!! Tapi apo pun la, lemari kabinet mad dani ni mmg ghamai bona mentoghi yg polik² pangai eh. Yg bukan² ajo dibuek kek mentoghi lemari kabinet ni, mudah koyak pun ghamai gak. Dah koyak, ugut² rakyat bagai... siamang botul la
.