Ahad, 28 November 2021

PEMANASAN DUNIA - BAHASA MELAYU

 PEMANASAN DUNIA

AMIN

DALAM

 BAHASA MELAYU

KHALAS

PAKATAN MEMIKUL BIAWAK BUNTING

 Pandangan Loke berkenaan Anwar bukan mewakili Pakatan, kata Fahmi

CADANGAN Anthony Loke supaya Pakatan Harapan (PH) mempertimbangkan calon perdana menteri lain selain Anwar Ibrahim adalah pandangan setiausaha penganjur kebangsaan DAP itu sendiri dan tidak mewakili gabungan itu, kata Fahmi Fadzil.

Pengarah komunikasi PKR itu berkata walaupun Loke berhak menyatakan pandangannya tetapi keputusan dibuat oleh Majlis Presiden PH.

“Tidak mengapa, ia bukan isu (pandangannya). Saya fikir apabila bercakap mengenai PH, akhirnya keputusan akan dibuat oleh Majlis Presiden PH,” kata Fahmi yang juga ahli Parlimen Lembah Pantai kepada The Malaysian Insight.

Setakat ini isu berkenaan bagaimanapun tidak dibawa dalam perbincangan di peringkat itu, katanya.

PH sebaliknya memberi tumpuan kepada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak yang akan diadakan pada 18 Disember ini.

Fahmi juga mengingatkan PH mempunyai “musuh” yang juga mahu pengerusi PH dan presiden PKR Anwar keluar dari arena politik, oleh itu gabungan itu perlu berhati-hati.

“Sekarang ini apabila bercakap mengenai kepimpinan kita, musuh politik kita mahu Anwar dipecat sepenuhnya. Kita kena berhati-hati.

“Sekiranya ada keputusan yang perlu dibuat, kita mesti menyusun semula strategi dan menimbang semula bagaimana kita berdepan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) memandangkan apa yang berlaku di Melaka,” kata Fahmi merujuk kepada PRN Melaka baru-baru ini yang menyaksikan PKR hilang semua kerusi yang ditandingi.

Ini membawa kepada gesaan untuk Anwar berundur. Ahli Parlimen Port Dickson itu juga mempertahankan keputusan PH untuk menyerap dua Adun Melaka yang menyebabkan kerajaan negeri tumbang dan seterusnya pilihan raya diadakan dengan membenarkan mereka bertanding atas tiket gabungan berkenaan walaupun mereka kalah. 

PH bertanding di semua 28 kerusi tetapi hanya menang lima kerusi. PKR kalah kesemua 11 kerusi yang ditandingi manakala DAP menang empat dan Amanah menang satu.

Barisan Nasional (BN) memperoleh 21 kerusi (75%) manakala Perikatan Nasional mendapat dua kerusi.

Loke dalam temubual dengan The Malaysian Insight berkata PH tidak boleh lagi terus menamakan Anwar sebagai satu-satunya calon perdana menteri bagi gabungan itu selepas kalah teruk pada PRN Melaka lalu.

Beliau mengulangi apa yang diperkatakan dalam program televisyen Mandarin dengan penganalisis politik minggu lalu.

Setiausaha DAP Pahang Lee Chin Chen turut meminta PH mencari calon perdana menteri baharu dan tidak bergantung semata-mata kepada Anwar, 74.

Pada PRU 2018, PH berkata Anwar akan berada dalam barisan untuk menggantikan Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri. Kerajaan PH bagaimanapun digulingkan melalui Langkah Sheraton tahun lepas.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Maria Chin Abdullah berkata gabungan itu harus berpendirian dengan apa yang dipersetujui atau berisiko menimbulkan kekeliruan dalam kalangan pengundi.

“Kita harus mengikut apa yang dipersetujui PH, jika tidak ia akan menjadi sangat mengelirukan. Apabila kita mula menamakan Anwar sebagai ketua, jadi kita harus berpegang padanya,” katanya.

Daripada memikirkan siapa yang patut menjadi perdana menteri, PH harus memberi perhatian kepada hala tuju politiknya, tambahnya.

“Apa yang paling penting ialah kita mesti mempunyai hala tuju ke mana ia akan dituju. Sekarang adalah masanya kita perlu bersatu dengan pembangkang lain untuk bersama-sama melihat bagaimana kita boleh bekerjasama,” katanya. – 28 November, 2021.

FAHMI CAKAP

BETUL  TEPAT

AMIN

PANDANGAN LOKE

BUKAN PANDAAGAN

PAKATAN

AMIN

PANDANGAN LOKE

ADALAH PANDANGAN

98% PENYOKONG

PAKATAN 

YANG MAHU

SELAMATKAN

PAKATAN RAKYAT

AMIN

 PAKATAN SEKARANG

SEDANG MEMIKUL

BIAWAK BUNTING

KAH KAH KAH

UNTUK SELAMAT

ANWAR IBRAHIM

WAJIB DIUNDURKAN

SEBERAPA SEGERA 

AMIN

SILAP SILAP

PAKATAN TERBARAI

KERNA BIAWAK

 BUNTING

 AMIN

BUNTING 

NAK AJDI PM

KHALAS

INI BUKAN LAWAK - JANGAN KETAWA

 Bersatu akan usaha kembalikan Muhyiddin sebagai PM – Afif Bahardin

SHAH ALAM – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan berusaha untuk menjadikan  Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri, sekali lagi.

Timbalan Ketua Penerangan II Bersatu Malaysia, Dr. Afif Bahardin berkata, Perikatan Nasional (PN) memerlukan kepimpinan Muhyiddin untuk menerajui pentadbiran negara. 

“Pemimpin parti lama saya dulu, Timbalan Perdana Menteri (Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim), pemimpin Bersatu pula mantan Timbalan Perdana Menteri (Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin) dan sekarang bekas Perdana Menteri.

“Kita akan usaha untuk jadikan beliau sebagai Perdana Menteri kita semula. Muhyiddin ini orang ada prinsip dan dia melawan kebobrokan. Hari ini kita dapat lihat kepimpinan beliau tidak sekali lari demi hanya kerana nak pertahankan jawatan,” katanya.

Beliau menyatakan demikian pada Persidangan Tahunan Bahagian Bersatu Shah Alam, di sini, hari ini.

Sementara itu, Afif yakin Bersatu dapat menggulingkan PKR di Shah Alam khususnya dan Pakatan Harapan umumnya pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Katanya, demi mencapai matlamat berkenaan, Bersatu perlu menjadikan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka sebagai pengalaman untuk menyusun strategi bagi berhadapan PRU ke-15.

“Bersatu Shah Alam bersedia berhadapan dengan PRU dan sedia untuk gulingkan Pakatan Harapan di Shah Alam.

“Kita kena terima PRN Melaka menang dua kerusi tetapi kita dapat lihat jumlah undi itu kita sebenarnya mempunyai sokongan baik dan besar di Melaka dan saya yakin sokongan itu ada di Selangor ini lebih-lebih lagi di Parlimen Shah Alam.

“Parti lama saya, PKR baru-baru ini di Melaka kosong. Saya yakin saya tahu sebab saya lama di dalam parti itu. Kalau kena strateginya, susun jentera dari sekarang tidak mustahil PKR juga dapat kita kuburkan di Shah Alam,” tambah Afif. – 

DR AFIF BUKAN

BUAT LAWAK

BERDIRI

KAH KAH KAH

DR AFIF BUAT

LAWAK TERGOLEK

KAH KAH KAH

DON PLAY PLAY

ABAH KAU

NAK JADI PM

SEKALI LAGI

KAH KAH KAH

USHA TANGGA

KEJAYAAN

AMIN

TAHNIAH ZURAIDAH - BIJAK & TEPAT

 Premis kerajaan, pejabat kementerian disaran utamakan seni ukiran kayu tempatan, kata Zuraida

KEMENTERIAN Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) menyarankan seni ukiran kayu tempatan diberi keutamaan dalam dekorasi dan seni binaan di premis kerajaan dan pejabat kementerian-kementerian.

Menterinya, Zuraida Kamaruddin berkata langkah itu penting dalam memantapkan kembali industri seni ukiran kayu negara yang kini semakin suram dan terpinggir ekoran arus kemodenan.

“Saya akan berbincang kaedah bagaimana kita boleh laksanakan untuk mempromosikan seni ukiran kayu di pejabat-pejabat kerajaan seperti digunakan pada plak nama, pintu pejabat dan sebagainya. Kalau ada ‘mass order’ insya-Allah kumpulan mereka (pengukir) boleh buat dan bekalkan.

“Memang ada (pejabat) yang guna ukiran tetapi mengikut kementerian atau individu masing-masing, tidak ada satu arahan atau polisi yang keseluruhan (penggunaan seni ukiran kayu tempatan). Jadi mungkin sebagai menteri komoditi (KPPK) saya minta mereka mempertimbangkan menggunakan kayu-kayu ukiran ini,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan Majlis Penyerahan Mesin kepada Pengusaha Bumiputera Dalam Industri Pembuatan Bot dan Pelancaran Pelan Strategik Pembangunan Industri Ukiran Kayu Negara (2021-2030) di Desa Ukiran Kayu, hari ini.

Zuraida berkata cadangan itu juga dapat membantu meningkatkan hasil pendapatan 850 pengukir kayu di seluruh negara, termasuk 300 pengukir di Terengganu.

Dalam pada itu katanya, Pelancaran Pelan Strategik Pembangunan Industri Ukiran Kayu Negara (2021-2030) hari ini dirangka untuk memartabatkan industri ukiran negara dan ia dihasilkan dengan kerjasama pelbagai pihak termasuk agensi kerajaan, usahawan industri perkayuan dan Persatuan Penggiat Seni Ukir Kayu Malaysia (Pengukir).

Pada majlis itu, Zuraida turut mengumumkan kelulusan peruntukan bernilai RM1.5 juta bagi keperluan mesin dan jentera pengukiran kayu perabot dan bot kepada penggiat seni ukiran di Besut, yang merupakan hab ukiran Melayu Terengganu.

“Sekarang mereka (pengukir) mengukir secara manual dan kalau manual ia lambat untuk dihasilkan. Ada perkara-perkara tertentu yang kita boleh buat dengan mesin jadi dengan adanya jentera pengukiran kayu ini ia dapat meningkatkan produktiviti dan kualiti hasil seni ukiran kayu,” katanya. – Bernama, 28 November, 2021. 


 PANDANGAN &

SARANAN TEPAT

AMIN

UTAMAKAN

PRODUK SENDIRI

ESTETIKA SENDIRI

AMIN

ZURAIDAH WAJIB

NASEHATKAN

SABRI 114

AMIN

SEPATUTNYA 

KERETA RESMI

KERJAAN

IALAH PROTON

AMIN

KALAU MENTERI

SENDIRI

TAK CAYA PADA

PRODUK SENDIRI

BAGAIMANA

RAKYAT NAK CAYA

AMIN

NASIONALISMA

BEMULA DALAM

KEPALA BUKA

DALAM POKET

AMIN

JANGAN SEBAR FITNAH

 

Harga telur naik tiga sen, dijangka naik sedikit lagi

 HARGA TELOR

DI PASARAN

NAIK TIDAK 

ADA KAITAN

DENGAN 

JUMLAH TELO

YANG DIDAPATI 

OLEH

PKR DI MELAKA

AMIN

ADA BIAWAK DALAM PAKATAN

 ADA BIAWAK

DALAM PAKATAN

AMIN

Yeop sepet commented on

 "ANWAR IBRAHIM

 KINI BEBAN PAKATAN"

Kahkahkahkah nak kene kalah besor baru nak ngaku udah kene kencing ngan Anwar. Jgn undi le PH,Tak layak tadbir kerajaan.org pandai yg layak bukan yg bodo yg senang kene kencing ngan Anwar.

ToraTora commented on

 "ANWAR IBRAHIM 

KINI BEBAN PAKATAN"

Woit.... Anthony ni budak siapa...dia tau ke tak hanya abam je boleh gerakkan agenda reformasi...tu semuanya datang dari idea abam. Kalau tanpa abam agenda reformasi tak jalan...kalau tak caya boleh tanya bangmat, tanya lge...nak faham lagi tanya budak-budak pkr

INDIA TAK KLIM LAUTAN HINDI

  NEGARA MANA

MUSUH KEPADA

CHINA MERAH

WAAJIB JADI

KAWAN KITA

AMIN

Unknown commented on 

"BETUL SAHEH - 

MUSUH KEPADA MUSUH KITA 

IALAH KAWAN KITA"

Tu sebab negara India tu tak boleh mengangkat majoriti rakyat keluar dari kemiskinan dan kedaifan. Sentiasa dijadi alat dan BARUA oleh Yankee Dodo dan para imperialis dalaman India sangat kaya raya tu termasuk para bintang filem terkenal Bolywood... Kaum marhaen mereka sentiasa ditindas dan tiada apa manfaat yang nampak jelas menyebelahi golongan miskin pariah ini yg digelar untouchable. Tuan TT patut serang imperials kapitalis kat India tu, bukannya China Merah. Cubalah Tuan TT gi lawat kedua negara dan wat perbandingan keselesaan hidup rakyat termiskin kedua negara ini.


 Baru itu ialah eviden yang hakiki bukannya ingat buta tuli media propaganda Yankee Dodo yang jelas sedang dalam ketakutan kemunculan China Merah yang kini sudah pun diiktiraf secara tak rasmi ekonomi nombor satu dunia. Takde guna dunia cuba nak menyangkal, menafi atau menggagalkan rancangan pembangunan China Merah atau nak jealous menjerit menggila terhadap China Merah. Yankee Dodo yang kuat itu, yang nak pertahankan kedudukannya pun tak terdaya, ni kan pula negara yang bergantung ekonominya kepada perdagangan dengan China Merah...

DATUK PATINGGI ATAU DATUK PARENDAH

 


 DATUK PATINGGI

ATAU

DATUK PERENDAH

AMIN

Unknown commented on

 "RAKYAT SABAH & SERAWAK 

WAJIB DI AJAR"

Tak kira mana semua tikus tikus ini mudarat kepada negara bangsa rakyat, Latuk Patinkin kaya sedunia, senyap senyap diam berisi, sekeluarga punya harta karun, tak guna salah sesiapa, selagi kita Bodoh senang diperbodohkan, bukan salah orang yang membodoh tapi salah orang yang nak jadi Bodoh selama lamanya...Amin kah kah kah

CONTOH - MUSUH KEPADA MUSUH

  CONTOH MUSUH

KEPAD MUSUH

IALAH KAWAN

AMIN

panglimo potaseh commented on 

"BETUL SAHEH - 

MUSUH KEPADA MUSUH KITA

 IALAH KAWAN KITA"

Musoh pado musoh kito adolah kawan kito ..sekarang baru den paham ngapo Saudi Al-Mukaramah sekongkol dgn AS bunuh 100,000 Yemen Negara Wali-Wali ..Saudi berganding tangan dongan Israel hontam Iran ..jom donga lagi "bila ku tahu ya omak" nyanyian Mercys ..kahkahkah ..

DUA EKOR BIAWAK

 


 DUA EKOR 

BIAWAK

AMIN

Yeop sepet commented on 

"KITA SOKONG 

MAT SABU"

Ada 2 ekor biawak idup dlm PH. saekor Anwar Dan saekor Lim kit siang. Jgn lupa,apek tua nie jugak punca org melayu xnak sokong.jgn lupa apek tia nie yg mula2 skali lps pru14 desak atok letak jwtn.kgn lupa apek tia nie la jugak probok org melayu post gambo mabuk October fest,dgn bangga cabar adat resam org melayu. 


Cina dah lama ada sini,xpenah lg melayu gaduh depa nak mabuk,tapi yg melayu marah bila kutuk2 melayu Tak mabuk,konon melayu Tak progresif. Malaysian Malaysia konon, hang budaya penduduk asal pin hang Tak reti. Lantak PH tu, dunia pun dah nak berperang Takde beza sape pegang kerajaan. Bior lantak umno pegang drp sakit ati tgk fascist apek tua.

KAPIR JADI KETUA POLIS NEGARA ISLAM

 


KAPIR JADI

KETUA POLIS

NEGARA ISLAM

TERBESAR DI DUNIA

AMIN

LE FUCK OUT

 


Tiba masa Pakatan bergerak ke depan, fikir pengganti Anwar, kata Loke

 KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

AMINPandangan Loke berkenaan Anwar bukan mewakili Pakatan, kata Fahmi


 ORANG PERANCIS

KATA :

PUTAIN MERDE

KAH KAH KAH

BUKAN

VLADIMIR PUTIN

KAH KAH KAH

SATU LAGI NEGARA ISLAM RUNTUH

 


 SATU LAGI

NEGARA ISLAM

RUNTUH

AMIN

KITA SOKONG MAT SABU

 Pakatan hilang sokongan Melayu di Melaka, kata Mat Sabu

RESIDEN Amanah Mohamad Sabu mengakui Pakatan Harapan (PH) kalah Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka antaranya kerana gabungan itu hilang sokongan pengundi Melayu, lapor Utusan Malaysia.

Kekalahan itu bagaimanapun membolehkan PH mengukur iklim sebenar politik negara menuju Pilihan Raya Umum ke-15, katanya.

“Bagi Amanah, kita lihat hilangnya sokongan orang Melayu kepada PH (dalam PRN Melaka). Baguslah PRN Melaka itu dibuat, dapat kita mengukur keadaan sebenar. 

“Oleh itu PH akan bermesyuarat Isnin ini bagi membincangkan hal ini,” katanya, seperti dipetik portal berita akhbar itu.

Beliau juga sekali lagi mengulangi pandangannya untuk mengukuhkan PH sejak hampir setahun lalu iaitu membanyakkan kawan dan mengurangkan lawan, serta pada masa sama membetulkan persepsi negatif terhadap gabungan itu.

Mohamad berpendapat cabaran utama PH ialah isu perkauman yang masih jadi modal politik untuk mendapatkan kuasa.

Dalam PRN Melaka 20 November, PH menang hanya lima daripada 28 kerusi yang dipertandingkan. Daripada lima kerusi itu, empat dimenangi oleh DAP sementara Amanah menang satu. 

PKR yang bertanding 11 kerusi, jumlah yang terbanyak dalam kalangan komponen PH, tidak menang satu kerusi pun.

Barisan Nasional mengekalkan pentadbiran di Melaka apabila menang 21 kerusi. Baki dua kerusi dimenangi Perikatan Nasional (PN).

Semasa PRU14, PH menang 15 kerusi. Pentadbiran PH diketuai bekas ketua menteri Adly Zahari bagaimanapun tumbang ekoran percaturan politik selepas Bersatu keluar PH pada Februari 2020. – 28 November, 2021. 


PANDANGAN

JUJUR

AMIN

TIDAK DULAK

DALIK

AMIN

TAK SALAHKAN

ORANG LAIN

AMIN

KITA SOKONG

MAT SABU

AMIN

KUATKAN 

PAKATAN HARAPAN

AMIN

JANGN PIKUL

BIAWAK HIDUP

AMIN

JANGAN PIKUL

BEBAN 

AMIN

MUSTAHIL

TIDAK FAHAM

KHALAS

HAPUSKAN KAPITALIS - JAGA KEBAJKKAN RAMAI

 
HAPUSKAN 

KAUM KAPITALIS

AMIN

JAGA KEBAJIKAN 

ORANG RAMAI

AMIN

Unknown commented on

 "VIRUS WUHAN BAWA

 EKONOMI PORAK PERANDA"

Tuan TT, kan bagus ekonomi jadi porak peranda, kasi ajar sikit kapitalis-kapitalis yang kontrol ekonomi dunia, yang monopoli, kaum marhaen akan keluar protes lawan kaum kapitilis itu dan jalan ke arah sosialism akan terbuka. Bukankah itu harapan sepanjang hayat Tuan TT yang memang nak hapuskan kapitalis imperialis. 

Tapi kat mesia ini tak tau bila protes jalanan itu akan berulang sebab fokus telah diselewengkan oleh para munafik yang lebih teruja dengan protes jalanan anti-sepet. Lu jugak yang api-apikan sentimen anti-sepet. Janganlah cakap sepet kat mesia ini lain dari sepet China Merah tu... diaorang yg kat bawah tu yg pendek akal melihat ya sama saja. Kalau tidak nape lanun boleh menang besar kat Melaka tu...


ADA MALIKAT DATANG BANTU

 MALAIKAT DATANG

MEMBANTU

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "CARA

 NEGARA KAPIR LAKNAT"

Tuan TT, nape penguasa negara Tat tidak ikut cara negara kapir yang makan babi, minum arak berjudi itu ? Sebab penguasa negara TaT sentiasa percaya malai kat akan turun datang membantu mereka menyelesaikan masalah. Tak perlu susah-susah berpikir untuk selesaikan masalah. Semua kejadian adalah kehendak dan ketentuan Tuan Ala dan sudah ditakdirkan. 


Pasti Dia melalui malaikat akan datang membantu orang-orang yang sentiasa bersembahyang mengagongkannya. Si kapiat kena kerja keras sebab mereka tak sembahyang kepada Tuan Ala yang betul. Itu sebab mereka itu laknat. Negara TaT tak laknat. Yang laknat pun orang kapiat dalam negara TaT itu macam diaorang jena kerja kuat cari duit untuk dibelanjakan cukai kepada orang TaT. Orang TaT enjoy de menjoi je. Citer tang enjoi dengan Bidadari dan ramas tetek Sajat atau tarik kite Sajat TAK payah susah-susah

KU LI CAKAP BETUL

 KU LI

CAKAP BETUL

AMIN


Unknown commented on 

"PELANCUR 

CARI PELANGGAN"

Label pelacur senang, lepas pancut, lepas bayar chow chow chow, tak payah sentimen, tak payah nak bawa balik, bayar untuk pancut, dah bayar kan ? Apq lagi mahu, kalau perlu service lagi boleh langgan lagi, boleh bayar lagi, tak akan parti lama ini tak paham konsep jual beli, bila jual diri, bila jual prinsip, jadi lah kategori pelacur, betul lah kata orang musang ooopsaa Gua Musang kah kah kah,


 dah terbukti agama bangsa negara alasan menipu, alasan merompak, alasan memperbodohkan orang daif majority kah kah kah, janji ada bantuan janji ada Wang masuk semua beres, kah kah amin

MAFIA DAN EDORGAN

 
MAFIA  & ERDOGAN

AMIN

OMICRON VIRUS BARU

  OMICRON

VIRUS BARU

AMIN

Unknown commented on

 "ORANG RAMAI 

SOKONG KHAIRY"

Nama penyakit baru ini omicron. Delta masih berlegar legar, lambada juga masih belum sampai. Khabarnya ia virus yang paling bijak dan paling kuat. Sudah kebal vaksin. Benar benar bu Gaia marahkan bani manusia. Kalau dahulu pasti dara sunti dikorbankan. Mungkin sekarang, hanya perlu kitar semula plastik dan tamatkan saja loji nuklir.