Jumaat, 8 April 2022

MAT MATA AMBIL RASUH 30 RINGGIT MAT REMPIT TAKDA LESEN

 
CEO antara 8 individu ditahan kes rasuah projek GLC lebih RM2.3 bilion 

KETUA pegawai eksekutif (CEO) syarikat dan pemilik syarikat adalah antara lapan individu yang kini ditahan bagi membantu siasatan kes rasuah berkaitan projek-projek milik sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dengan nilai kontrak dianggarkan melebihi RM2.3 bilion.

Menurut sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), mereka disyaki terlibat dalam perlakuan rasuah dalam projek-projek GLC berkenaan antara 2017 hingga 2021.

Sumber itu berkata CEO itu bersama lima yang lain ditahan di ibu pejabat SPRM di Putrajaya manakala dua lagi termasuk seorang pemilik syarikat ditahan di SPRM Sarawak semalam, selepas hadir memberikan keterangan berhubung kes berkenaan.

SPRM hari ini membuat permohonan reman terhadap enam individu di Mahkamah Majistret Putrajaya di Putrajaya dan dua individu di Mahkamah Majistret Kuching, Sarawak.

CEO itu dan seorang lagi individu ditahan reman selama empat hari bermula hari ini manakala empat lagi direman lima hari selepas permohonan reman itu dibenarkan Majistret Shah Wira Abdul Halim di Mahkamah Majistret Putrajaya.

Sementara di Mahkamah Majistret Kuching, Majistret Zubaidah Sharkami membenarkan permohonan reman lima hari terhadap pemilik syarikat, dan reman dua hari terhadap seorang pengarah syarikat kejuruteraan.

Susulan penahanan itu, sumber SPRM itu berkata 12 akaun syarikat dan individu dibekukan selain beberapa sitaan dilakukan antaranya melibatkan 10 kenderaan mewah, pelbagai mata wang tunai, jongkong emas, jam tangan mewah dan beg tangan mewah.

Pengarah Kanan Bahagian Siasatan SPRM Hishamuddin Hashim yang mengesahkan penahanan tersebut berkata kes disiasat mengikut Seksyen 17 Akta SPRM 2009. – Bernama, 8 April, 2022.

DULU KITA DENGAR

CERITA MATA MATA

MINTA 30 RINGGIT

DARI MAT REMPIT

TAKDA LESEN

AMIN

PUKEEE RAHAH

BETUL

AMIN

SEKARANG RASUAH

BERJUTA JUTA

TAK MAIN 

RATUS RATUS

 TAK MAIN RIBU

RIBU

AMIN

MASA NYA TELAH

SAMPAI 

KITA GUNAKAN

HUKUM GANTUNG

PADA PENERIMA

DAN PEMBERI

RASUAH

AMIN

KALAU DADAH

DILAWAN DENGAN

HUKUM GANTUNG

MAKA RASUAH JUGA

WAJIB DILAWAN

DENGAN HUKUM

GANTUNG

KHALAS

AKTA IBARHIM ALI - JANGAN PUTAR

 

AKTA 

IBRAHIM ALI

JANGAN PUTAR

KHALASALAM MELAYU DAH LAMA ADA LGBT

 

ALAM MELAYU

DAH LAMA 

TERIMA LGBT

AMIN

BUDAYA ARAB

YG ADA MASALAH

AMIN

WAN EMPOK

 WAN MALINI

DUA PEREMPUAN

TANPA JANTAN

BERSAWAH PADI 

DI BUKIT 

SI GUNTANG 

MAHA MERU

KHALAS

Yeop sepet commented on

 "KEKUATAN DAN 

KELEMAHAN PKR"

Pengundi dah bagi signal,kene reject 3 prn. Tp pkr x sedor2 lg,org melayu xnak Anwar,apa beza bakal banduan dgn bekas banduan. Bekas banduan kes liwat nak dipromote calon pm pd org2 melayu. Alam melayu belum lg jadik liberal terima LGBT.

PANDANGAN BAIK LAGI RASIONAL

 


PANDANGAN BAIK

LAGI RASIONAL

AMIN

Amutalingam barkaylow commented on 

"JANGAN DENGAR 

POLITIKUS"

Bahasa Melayu diangkat utk bahasa perpaduan sejagat lain2 bahasa ibunda dan penulisan perlu diamalkan juga. Bahasa yg hampir pupus perlu diamalkan serta penulisan dikembangkan diperbaiki penggunaannya juga. Zaman kehadapan adalah zaman menghargai sesama saling menghormati budaya bangsa tanpa mengira kaum saling belajar dan memahami bahasa dan budaya melalui nikah bersilang bangsa. Tiada lagi syak wasangka sesama saling bekerjasama memajukan negara dan dunia menjadi tempat yg aman kemana saja manusia itu berada. Hanya pemimpin yg waras dan matang saja diberi peranan yg utamakan kaum dipersilakan bersara dan rehat jgn diganggu lagi momokan perkauman manusia naluri suka marah yg sama. Apabila semua satu hati satu matlamat dunia akan berubah lebih indah segala mala pertaka akan lenyap sbb inilah yg dimahukan sang pencipta wujud suasana yg damai aman sentosa ... ini bukan omong kosong, inilah yg dimahukan semua bersaudara berdamai yg tiada penghujungnya.


BAZAR RAMADAN

 

BAZAR RAMADAN


 PAGI TADI GUA PEGI
CHOW KIT
RUTIN  MINGGUAN

GUA BELI  BAHAN MAKANAN
UNTUK SEMINGGU
BUAH IKAN SAYUR
MAKANAN UNTUk 
EZI & TAK TAK 

PELANGAN TAK RAMAI
TAPI KAKAK DAN MAK CIK
YANG RAMAI
MUNGKIN PEKERJA PEJABAT
JUMAAT OPIS TUTUP
AMBIL PELUANG
KE PASAR

GERAI BANYAK KOSONG
MUNGKIN PEKERJA
PULANG KE KAMPUNG

HARGA BUAH
MASIH BIASA
HARGA LAMA

HANYA 
HARGA KERANG
2 MINGGU DULU
14RM SEKILO
GUA BELI 1/2 KILO
TADI DAH JADI 16RM
GUA TAK JADI BELI

KIRI KANAN BATU ROAD
BAZAR RAMADAN
DAH TERASANG
TAPI MASIH KOSONG
GUA RASA MINGGU KE DUA
BARU BERISI

ADA PEMBACA
BERI IDEA BEBUKA
DENGAN ARAK
MAKA GUA BELI 
TAPAI SEMANGOK 1 RM
GUA BELI 6 MANGKOK
GUA BIARKAN
IANYA MEMELIH CAIR
AIRNYA  PENUH
AL-KOHOL
KAH KAH KAH
AMIN

PETANG INI
CUACA MOLEK
ABANG KAKAK 
NIAGA DI BAZAR RAMADAN
PASTI GEMBIRA
PANAS TIDAK 
HUJAN PUN TIDAK
CUACA INDAH NYAMAN
MACAM MUSIM BUNGA
DI EROPAH
ALAM BANTU KITA 
 BERPUASA
DAN
 ALAM BANTU PENIAGA 
KENCANGKAN
 NIAGA DI BAZAR RAMADAN
JUSTERU KITA WAJIB
SELAMATKAN ALAM
DARI MALAPETAKA CUACA
AMIN

SELAMAT BERBUKA

JANGAN PAKSA PAKSA

 BAHASA

BUKAN DIPAKSA

TAPI DIBANTU

DIGALAK DIDORONG

MELALUI 

LEMBAGA DAULAH

AMINUnknown commented on

 "JANGAN 

DENGAR POLITIKUS"

Botul tu, jangan dipaksa, biar ia berevolusi sendiri di atas kekuatan hakikinya baru boleh berdiri dengan tegak dan bertahan di atas kekuatan tersebut dan semua akan selesa dan gumbira menggunakannya bukannya atas kepura-puraan. Ia takkan berkembang sekiranya penggunaannya dipaksa kerana ia tidak mengikut dinamik naluri manusia. Selain itu mutu nilai puak yang inginkan bahasa itu berkembang mesti sama turut berkembang baru orang lain berasa selesa, yakin dan bangga untuk menggunakannya. Itu sudah jadi sifat semula jadi manusia.

MALAPETAKAN CUACA

 


MASA 

AMAT SUNTUK

AMIN

WAJIB BANGUN

SEKARANG UNTUK

SELAMATKAN 

BUMI KITA DARI

MALAPETAKA CUACA

KHALAS

JAWAPAN: SUSUN BANGUN LAWAN

 JAWAPAN TEPAT :

SUSUN 

BANGUN LAWAN

KHALAS

Unknown commented on 

"AM BANK ? INGAT APA 

TERJADI PADA PEMULA AMBANK"

Kalau negara ini ada orang orang smart begini alangkah baik, tetapi geng penyamun perompak perasuah yang control negara ini sampai jadi papa kedana, curi demi curi, rasuah demi rasuah atas nama ketuanan Melayu terus dilakukan dengan agenda memgkayakan diri kaum kerabat kroni puak politikus amin, syukur kah kah kah

RASUAH KITA LAWAN

 RASUAH DILAWAN

BAHASA DINOBAT

KHALAS

Unknown commented on

 "BAHASA 

MENGENAL BANGSA"

Isu Bahasa ini sengaja ditimbulkan, sebenarnya Pak Munke semua pakai Melayu campur Inggeris, semua begitu, cakap luar satu akhirnya cakap Bahasa Tamil di rumah, tak payah sibuk sibuk pasal Bahasa, fokus kepada rasuah dulu, ITU paling teruk rosak negaraku, khemah besar khemah kecil tak penting, apa yang penting kejujuran yang semakin tiada di negaraku.kah kah kah

BAHASA KE 6 TERBESAR DALAM DUNIA

 

BAHASA MELAYU

KE 6 TERBESAR

DALAM DUNIA

AMIN

KECUALI DI MALAYSIA

TAK DITEMUI

PERKATAAN MELAYU

UNTUK PRECINCT

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "BAHASA 

MENGENAL BANGSA"

Menurut kajian linguistics bahasa Indonesia-malaysia adalah sama iaitu bahasa Melayu. pendek kata rumah sama pintu saja lain satu masuk ikut anjung satu masuk ikut dapur. 


Bahasa Melayu khemah sangat besar dari Hawaii, Palauan, yap di Timur, Australia cocos keeling di tenggara, songkla (senggora) di barat dan seluruh pulau pulau Indonesia dan Filipina. Pusatnya di riau. Jadi jika dipakai bahasa Melayu ini lah bahasanya dari pusat itu. Bahasa Malaysia pun bukan bahasa Indonesia pun bukan tapi bahasa Melayu.


MULAKAN PERLAWANAN AKHIR

 MULAKAN 

PERLAWANAN AKHIR

UNTUK SELAMATKAN

UMAT MANUSIA

AMIN

KEKUATAN DAN KELEMAHAN PKR


PKR perlu strategi baharu, kata penganalisis

DIANGGAP sebagai punca kelemahan dalam Pakatan Harapan sejak akhir-akhir ini, pemilihan PKR akan datang akan diteliti untuk melihat sama ada parti yang memperjuangkan reformasi kerajaan akan dapat melakukan reformasi sendiri.

Ketika parti itu menuju ke pilihan raya, ia harus melihat strategi untuk melangkaui pencapaian masa lalunya, yang paling hebat mungkin merangsang pembangkang selama bertahun-tahun sejak penubuhannya pada 1998, untuk akhirnya mengalahkan Barisan Nasional pada 2018, kata penganalisis politik.

“Sumbangan terbesar mereka kepada politik Malaysia adalah keupayaan untuk mencetuskan momentum pembangkang,” kata pemerhati politik Melayu Prof Awang Azman Awang Pawi.

Bermula sebagai Keadilan selepas pemecatan Anwar Ibrahim sebagai timbalan perdana menteri dan perbicaraan atas tuduhan liwat dan rasuah, yang dipercayai ramai sebagai penganiayaan politik, seruan “Reformasi” PKR memberikan momentum yang menyaksikan pembangkang perlahan-lahan mencuri sokongan BN pada pilihan raya umum.

Disebabkan itu, pembangkang dapat menukar kerajaan di Terengganu pada 1999 dan kemudian Perak, Pulau Pinang dan Selangor pada 2008, kata Awang Azman, pensyarah pengajian Melayu di Universiti Malaya.

“PKR memainkan peranan penting dalam menjadikan politik Malaysia sebagai sistem dua parti atau dua gabungan pada masa hadapan,” katanya.

Awang Azman menjawab kritikan bahawa PKR membebankan PH dan memerlukan perubahan drastik dalam kepimpinannya selepas prestasi buruknya dalam pilihan raya negeri Melaka, Sarawak dan Johor baru-baru ini.

Dalam tiga pilihan raya yang diadakan dalam tempoh enam bulan, PKR hanya berjaya memenangi satu kerusi iaitu Bukit Batu di Johor. Ia mempertahankan kerusi itu dengan hanya 137 undi.

Di Melaka dan sekali lagi di Johor, parti itu dikritik kerana mengulangi “kesilapan” berkeras menggunakan logonya sendiri, sambil meninggalkan rakan kongsi DAP dan Amanah menggunakan logo PH.

Di Sarawak, PKR tewas di semua 28 kerusi yang ditandinginya. PKR juga menggunakan lambang sendiri dalam pilihan raya di Sarawak, begitu juga DAP dan Amanah, berdasarkan persetujuan ketiga-tiga parti berkenaan bahawa langkah tersebut memaksimumkan peluang masing-masing untuk memperoleh undi di negeri Malaysia timur itu.

Di sebalik kelemahan ini, PKR sememangnya mempunyai legasi penting dalam meneruskan percubaan parti pembangkang, seperti DAP, untuk mendorong kepelbagaian kaum dalam politik Malaysia, kata Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Dr Lau Zhe Wei, sambil menambah bahawa PKR menghidupkan semula perbahasan mengenai keperluan parti berbilang kaum di Malaysia.

“Walaupun konsep parti berbilang kaum bukan baharu, PKR memberikannya kehidupan baharu apabila ia memasuki kancah politik pada penghujung 90-an.

“Ini telah mendorong parti lain seperti DAP, PAS, Amanah dan Warisan yang berpangkalan di Sabah untuk mengembangkan dan menceburi sistem parti berbilang kaum dan bukannya bergantung kepada satu kaum,” kata Lau.

Dan walaupun masih didominasi Melayu, Lau berkata PKR mampu menggunakan kepimpinan Melayunya untuk menyediakan jalan tengah kepada DAP dan PAS untuk bersatu. Ini merujuk kepada gabungan Pakatan Rakyat yang kini tidak berfungsi pada 2008.

“Ini adalah titik permulaan, apabila buat pertama kalinya mereka dapat menafikan majoriti dua pertiga BN di Parlimen pada 2008,” kata Lau. – 8 April, 2022.


 PKR SATU

JENAMA BAIK

AMIN

KEKUATAN PKR

IALAH PARTI

BERBILANG KAUM

AMIN

PARTI MASA DEPAN

MALAYSIA

AMIN

KELEMAHA PKR

GAGAL MENDAPAT

SOKONG AMPOH

MELAYU

AMIN

JAWABNYA

BUKAN

PKR JADI 

PARTI MELAYU

TAPI MEMBUKA

CERITA BARU

UNTUK 

BANI MELAYU

AMIN

INI MEMERLUKAN

STRATIJI BARU

FIKRAH BARU

AMIN

BERSOLO BUKAN

JAWAPAN

AMIN

RAMAIKAN KAWAN

KURANGKAN MUSUH

STRATIJI TEPAT

KHALAS

AKTA IBRAHIM ALI DITANGGUN LAGI

 
Kabinet tangguh bentang RUU anti lompat parti lagi, kata Wan Junaid

KABINET akan menangguhkan pembentangan Rang Undang-undang (RUU) anti lompat parti yang sebelum ini dijadualkan pada sidang khas Dewan Rakyat 11 April ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata penangguhan itu dibuat bagi memperkemaskan definisi “lompat parti” yang memerlukan kajian lanjut.

“Ya, ia telah ditangguhkan,” kata katanya seperti dipetik The Star hari ini.

Tambah Wan Junaidi, sidang khas Dewan Rakyat akan tetap diteruskan dengan pembentangan pindaan Perlembagaan bagi memastikan RUU tersebut tidak melanggar Perlembagaan.

Pindaan Perlembagaan memerlukan majoriti dua pertiga dalam Dewan Rakyat.

Ini adalah kali kedua RUU tersebut ditangguhkan.

Pertama kali ia dijadual untuk dibentangkan pada 24 Mac, hari terakhir mesyuarat Dewan Rakyat yang lepas. – 6 April, 2022.

AKTA

IBRAHIM ALI

DIPERLUKAN

AMIN

PERLU MASA

UNTUK DIKAJI

MASUK AKAL

AMIN

TAPI APAKAH INI

HELAH DARI

TIM PENJARA &

TIM MAHKAMAH 

UNTUK BUBAR

PARLIMEN

AMIN

HELAH UNTUK

BATAL MOU

BAGI  YB 

PEMBANGKANG

NAIK MINYAK

KAH KAH KAH

AKHIRNYA

PEMBANGKANG

MASUK PERANGKAP

NAJIB ROSMAH

AMIN

KHALAS

PERLAWANAN AKHIR

 
ESOK 

SABTU 9 APRIL

KOTA LONDON

AKAN DIKEPUNG

KITA BERSAMA

WARGA DUNIA

BERSETIA KAWAN

MELAWAN

MALAPETAKA IKLIM

BERSETIA KAWAN

DENGAN 

SEMUA AKSI 

DI SELURUH ALAM

AMIN

HAKIM BUAT KEPUTUSAN - UNDI TAK PERCAYA DITERUSKAN

 HAKIM BUAT

KEPUTUSAN

AMIN

UNDI TAK PERCAYA

DITERUSKAN

KHALAS

TIPU TUHAN

 


TIPU TUHAN

KHALAS

capt salai commented on 

"NAJIB DI FITNAH LAGI"

Kalau bg jawapan menipu mcm ni kat parlimen boleh ke tt...tapi apa nk heran tuhan pun dia tipu sbb tu dia sumpah atas nama tuhan haha

JANGAN DENGAR POLITIKUS

 


JANGAN DENGAR

CAKAP POLITIKUS

AMIN

Unknown commented on 

"BAHASA MENGENAL BANGSA"

Selama ni tiada pengkhususan dlm penggunaan bahasa kedua2 negara dan selama ni masih boleh berhubung dengan baik. Tak perlu mengangkat sesuatu bahasa yg boleh akibat kan bahasa etnik menjadi pupus. Biarkan semua suku kaum dengan bahasa asli mereka. Jika berhubungan boleh saja gunakan apa saja bahasa yg sesuai.


 Jangan terikut rentak politikus lahanat yg tak tau buat kerja, tapi pandai buat isu untuk jadi hero. Sedangkan si pekak tuli pun boleh berhubungan. Bangla dan Pakistan yg pelat bahasa Melayu pun habis ditawan nya perempuan Malaysia dan Indonesia. Adik manis burit cantik.