Rabu, 4 Oktober 2023

MCA DAH BERANI TOLAK ANWAR !!!


WOIT

INI HEBAT

KAH KAH KAH

MCA DAH BERANI

TOLAK ANWAR

KHALAS

ANWAR TIBAI WARGA NET !!!!


'Ini tahun lepas': Penjelasan Anwar janji harga minyak dibalas serangan

Sindiran Perdana Menteri Anwar Ibrahim baru-baru ini terhadap pengkritik yang menyebut janjinya untuk menurunkan harga petrol adalah hanya bersandarkan ucapannya pada 15 tahun lalu ketika harga bahan api itu lebih murah, nampaknya memakan diri apabila platform media sosial dibanjiri dengan komen berhubung klip video janji yang sama dibuat beliau setahun lalu.

Anwar buat pertama kali merujuk kepada janji menurunkan harga bahan api di Dewan Rakyat bulan lepas, sebagai menjawab sindiran Ketua Pembangkang Hamzah Zainuddin. 

Perdana menteri menuduh pengkritik memanipulasi ucapannya, berkata janji itu dibuat ketika harga bahan api global rendah, memberi contoh bagaimana satu liter petrol di Arab Saudi adalah 50 sen, manakala jumlah yang sama berharga RM2. 21 di Malaysia. 

Anwar kemudiannya mengingatkan bahawa janji untuk menurunkan harga bahan api juga disokong oleh PAS, yang ketika itu merupakan sebahagian daripada gabungan Pakatan Rakyatnya.

“Jadi oleh itu, untuk terus menggunakan komen dan hujah yang kita buat bersama-sama dalam Pakatan Rakyat, tidak sebenarnya tepatlah,” katanya.

Ahli Parlimen PAS Idris Ahmad kemudian tampil mengingatkan Anwar bahawa beliau telah mengulangi janji yang sama baru-baru ini pada 2022, di mana Anwar terus membuat perbandingan dengan harga bahan api di Arab Saudi, dengan mengatakan ia ketika ini lebih tinggi berbanding Malaysia. 

Ahad lalu, Anwar sekali lagi merujuk kepada sindiran bahawa beliau gagal menunaikan janji untuk menurunkan harga bahan api dengan mengatakan beliau dijadikan sasaran cemuhan.

"Tuan-tuan pun ada kata kat saya juga, saya tau," katanya ketika berucap di Universiti Teknologi Petronas pada 1 Oktober lalu.

Anwar mengulangi perbandingannya dengan harga bahan api di Arab Saudi, sambil menambah bahawa pengkritiknya harus menerima hakikat bahawa janjinya untuk menurunkan harga bahan api telah dibuat 15 tahun lalu.

"Pasal apa Arab Saudi boleh 50 sen dan kita tinggi sangat, kita pun kena turun la," katanya.

Anwar bagaimanapun gagal menutup mulut pengkritiknya selepas penjelasannya itu disambut dengan lebih banyak serangan di media sosial, apabila klip video ucapannya di kongres PKR tahun lepas tular di beberapa platform. 

Dalam ucapan pada 17 April 2022, Anwar berkata Dr Mahathir Mohamad tidak menunaikan banyak janji reformasi sepanjang penggal kedua singkatnya sebagai perdana menteri di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (PH). 

Beliau ketika itu berkata kerajaan PH di bawahnya akan menunaikan janji.

"Ramai yang sindir, pasal apa... 'menang hari ini, turun minyak esok'. Mengapa tak jadi? Mengapa tak jadi? Kita tak perintah. Saya tidak jadi perdana menteri, nak buat macam mana?"kata Anwar dalam video itu, sambil menambah bahawa tiada alasan untuk tidak menurunkan bukan sahaja harga bahan api tetapi juga minyak masak.

"Aku tak pandai la nak baca tarikh ni. Boleh tolong tengok?" tanya Ayie Smile membalas komen sebuah video di TikTok.

"Ni tahun 2022 sebelum Masihi ke? Sebab dia kata last (kali terakhir) minyak turun pada tahun 2008," sindir Mohd Amir Azahar, antara ramai pengguna media sosial yang menulis komen sarkastik.

"Ni kembar Anwar ke?" tanya Amri.

Kiriman di media sosial Anwar sendiri mengenai penjelasannya itu turut mencetuskan komen negatif pelayar internet.

"Semua rakyat tau PMX (perdana menteri ke-10) memang kaki spin (putar). Dia tak akan mengaku apa yang dia cakap," kata Mokhzan Ali di Twitter.

"15 tahun dulu? Habis siapa yang dalam video ini yang cakap tahun lepas?" tulis Saya Shousuke.

"Tak payah duk explain (jelaskan) la DS (Anwar). Pengikut DS terima ja semua apa DS kata, kes DNAA pun depa telan teruih (terus), apa sangat minyak turun ni," tulis pengguna Twitter Hafizul Hadzir.

MasIzzatQue mengingatkan Anwar tentang alasan PKR dulu bahawa harga bahan api di Malaysia sepatutnya rendah kerana ia adalah negara pengeluar minyak.

"So formula Malaysia sebagai negara pengeluar minyak (dan oleh itu) mustahil tak boleh turunkan harga dah tak boleh pakai lah?"

Ramai yang berkata perkara itu berpunca daripada janji Anwar. 

"Itulah sebabnya orang memintanya. Ini adalah jalan yang berliku panjang untuk kamu mengekalkan kedudukan kamu jika kamu terus mengabaikan apa yang kamu telah janjikan," kata pengguna Twitter bernama MBA Trader. 

Bagi Max Hafis, ada pengajaran dalam keseluruhan episod. 

"Pengajarannya: jangan suka petik angka," tulisnya.

WOIT

TANGKAP SAJE

WARGA NET

YANG GANGGU

KERAJAAN PMX

KAH KAH KAH

MINTA FAHMI

ANTARA KERETA

POLIS

KAH KAH KAH

KALAU BERAS

MAHAL

 BELI TEPUNG

AMIN

KALAU AYAM 

MAHAL

BELI DAGING

AMIN

KALAU MINYAK

MAHAL

JALAN KAKI

KAH KAH KAH

KHALAS

ISLAM AGAMA PERSEKUTUAN ???


Putra tetap gesa pihak berkuasa siasat Howard walau sudah buat permohonan maaf

KUALA LUMPUR – Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra) tetap menggesa pihak berkuasa supaya menjalankan siasatan terhadap Ahli Parlimen Ipoh Timur, Howard Lee Chuan How meskipun beliau telah membuat permohonan maaf.

Pengerusi Biro Hal Ehwal Islam, Putra Malaysia, Dr. Mohammad Fairus Khairuddin berkata, mentafsirkan al-Quran dengan sewenang-wenangnya adalah tindakan mempermainkan kalam Allah yang tidak boleh diterima sama sekali dan pelakunya wajib didakwa di mahkamah kerana menghina agama Islam.

“Tindakan mentafsir al-Quran sewenang-wenangnya adalah suatu tingkahlaku yang amat jelas mempermainkan kalam Allah dan ia tidak boleh diterima sama sekali.

“Adalah dengan ini ditegaskan, pelaku yang bertindak sedemikian juga boleh dan sewajarnya didakwa di mahkamah kerana menghina agama Islam,” katanya menerusi kenyataan.

Mohammad Fairus berkata, al-Quran juga merupakan sebuah kitab hidayah Ilahi yang memandu manusia kepada satu-satunya jalan benar serta membimbing mereka ke arah kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.

Malah katanya, perbendaharaan dan khazanah ilmu pengetahuan yang tersimpan di dalam al-Quran adalah ibarat lautan luas yang tidak bertepi dan tidak pernah kering.

“Manakala, tafsir pula adalah suatu disiplin ilmu yang menjelaskan maksud ayat-ayat yang terkandung dalam al-Quran.

“Justeru, bukan sebarangan orang yang boleh menafsirkan al-Quran, apatah lagi kalangan orang yang bukan Islam.

“Mereka langsung tidak layak sama sekali dan tidak boleh dibenarkan menafsirkan ayat-ayat al-Quran,” ujarnya.

Katanya, daripada sudut ilmu tafsir al-Quran, pentafsir mestilah menguasai selok belok bahasa Arab daripada aspek nahu, saraf, balaghah dan ‘arudhnya serta mengetahui ‘asbab an-nuzul’ yakni konteks penurunan sesuatu ayat agar tafsiran tidak menyimpang daripada maksud yang sebenarnya.

“Oleh yang demikian, berdasarkan penjelasan ini, kita tidak dapat menerima sama sekali mana-mana individu sama ada Muslim yang tidak memiliki kelayakan daripada sudut keilmuan untuk mentafsirkan kitab suci ini.

“Apatah lagi mereka yang bukan Islam adalah sama sekali tidak boleh dan ditegah untuk menafsir ayat-ayat al-Quran,” tegasnya.

Sebelum ini, Howard tampil membuat permohonan maaf kepada semua pihak susulan tindakannya memetik tafsiran ayat al-Quran.

Katanya, permohonan maaf itu diharapkan dapat menghentikan polemik yang telah mencetuskan ketegangan dan ancaman yang diterima ekoran penularan video berkenaan di media sosial.

Semalam, media melaporkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Datuk Mohd Na’im Mokhtar dilapor mengadakan pertemuan dengan Howard untuk memberi nasihat kepadanya berhubung tafsiran yang pernah dibuat berkaitan al-Quran.

Langkah itu bagi mengelak daripada berlakunya perkara yang boleh menimbulkan salah faham dalam kalangan masyarakat terutama di zaman media sosial ketika ini.

Pertemuan pada malam Isnin itu juga secara tidak langsung membina persefahaman bahawa Islam tetap wajib ditegakkan di Malaysia sebagai agama Persekutuan. 


WOIT

RAMAI KUNT PIUS

APA MAKNA

ISLAM AGAMA

PERSEKUTUAN

KAH KAH KAH 

AMIN 

DALAM NEGARA

WARGA YG ADA 

BANYAK AGAMA

AMIN

MACAM MANA

NEGARA ADA

AGAMA

KAH KAH KAH

NEGARA TAKDA

TUHAN

TAK PUASA

TAK BERSUNAT

KAH KAH KAH

KHALAS

APA DAH JADI PADA TANAH MELAAYU ?APA DAH JADI

PADA

TANAH MELAYU ?

AMIN

1.2 JUTA 

CHINA MERAH

SELUDUP MASUK

200 RIBU BANGLA

LESAP

AMIN

PAKISTAN MYAMAR

NEGRO BERAPA ?

KHALAS
PENG ANAL TIBAI ANWAR DAN RAFIZIAnwar, Rafizi patut minta maaf gagal turun harga minyak – Sian See

KUALA LUMPUR –  Anwar  dan  Rafizi  sepatutnya meminta maaf kepada rakyat atas kegagalan mereka memenuhi janji populis untuk menurunkan harga minyak.

Penganalisis politik, Lim Sian See berkata, mereka perlu menerangkan kepada rakyat harga semasa RON95 di negara ini berada pada kedudukan kesembilan paling murah di dunia dan Malaysia mengimport lebih banyak minyak berbanding pengeluaran.

Menurut beliau, Anwar dan Rafizi juga sewajarnya menjelaskan kepada rakyat biar pun harga minyak dunia sekarang pada harga AS$95 adalah lebih murah berbanding AS$140 setong pada 2008, nilai ringgit yang lemah menyebabkan harga minyak dunia kini lebih mahal di pasaran tempatan.

“Katakan kepada rakyat bahawa fokus Kerajaan Perpaduan hari ini adalah untuk perkembangan pengeluaran elektrik boleh diperbaharui dan sasaran kerajaan adalah untuk menurunkan harga elektrik melalui penjanaan solar, nuklear atau angin supaya rakyat akan menikmati harga elektrik yang stabil dan rendah bila kami semua beralih ke kereta elektrik iaitu satu trend dunia yang tidak dapat dihalang.

“Jangan diulangi alasan-alasan yang terus-terang adalah penipuan untuk menutup penipuan lama sebab ia hanya akan menjejaskan keyakinan rakyat terhadap pemimpin kerajaan,” katanya dalam hantaran Facebook hari ini.

Semalam, Anwar yang juga Menteri Kewangan menyatakan, harga minyak tidak dapat diturunkan sehingga RM1.50 seliter seperti yang pernah dijanjikan beliau berikutan harga minyak Arab Saudi pada masa ini adalah lebih tinggi berbanding di Malaysia.

Beliau menjelaskan, situasi berbeza pada 2008 di mana harga minyak di Arab Saudi adalah 50 sen seliter di mana ia adalah lebih rendah berbanding negara ini.

Bagaimanapun, ramai netizen mempersoalkan kewajaran alasan tersebut dan mereka memuat naik rakaman video bagi membuktikan Anwar pernah mengulangi janji yang sama pada 17 Julai tahun lalu.

Selain itu, Rafizi juga berulang kali menaburkan janji menurunkan harga minyak menjelang Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) dan PRU14.

Sian See memberitahu, pada 18 Julai tahun lalu, Najib membuat kenyataan bahawa janji tersebut adalah janji kosong yang tidak akan mampu dipenuhi kerajaan.

“Najib yang banyak pengalaman mentadbir negara dan ekonomi telah memberi pelbagai sebab ketika itu kenapa janji itu adalah hancing,” jelasnya.

Beliau menambah, benang basah tidak boleh ditegakkan dan alasan yang diberi oleh Perdana Menteri semalam hanya akan menambahkan ketidakpercayaan rakyat terhadap beliau dan kerajaan. – 

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

AMIN

KALAU KAYU

DAH NAK RUNTUH

BANGLA PUN

BERANI BERAK

KAH KAH KAH

KHALAS

JANGAN KETAWAKAN PMX NANTI KENA TANGKAP


JANGAN 

KETAWAKAN

PMX

NANTI KENA

 TANGKAP

KHALAS


Unknown commented on 
"HIDUP INDAH 
SATU KETIKA DULU"

Ak la klu bang non nie, rombak sungguh la, kabinet dia.. pastu letak jawatan menteri kewangan, lepas tu amik exKSN ke, exBNM ke, mmg ak gelakkan aje... dulu ko punya la claim jd menteri kewangan terbaik asia la, yg terbaik negara la... apa la...klu letak jawatan, mmg booooo la atas dahi tu...

CONTOH TERBAIK - PEMIMPIN MUDA JALANKAN TUGAS


CONTOH TERBAIK

PEMIMPIN MUDA

JALANKAN TUGAS

KHALAS

FATWA HANYA ALAT


AYAT DOA FATWA

HANYA LAH 

ALAT UNTUK

MENGOLAH

 PERSETUJUAN

KHALAS
Unknown commented on
 "SUMPAH NO ANWAR NO DAP"

Apa ada pada slogan. No Anuar No Dap No Bersatu. Boleh je bertukar setiap masa. Bila Pas sebut bertukar kpd No Anuar No Dap je. Slogan adalah jeritan semangat. Yang paling hampas fatwa bertukar. Di cameron highlands wajib undi org islam tapi di tg piai wajib undi cina kafir. Tak salah sebab ayah wang lupa mkn ubat hahaha.

HUJAN PETANG


HUJAN LEBAT

JAM 3 PETANG 
HUJAN MULA TURUN
MAKIN LAMA MAKIN LEBAT
TANPA KILAT
TANPA GURUH

GUA RASA INI BUKAN
HUJAN PEMBENIHAN
INI HUJAN KONVENSIONAL
PANAS TERIK KEMUDIAN UJAN

BAGUS UJAN INI
CUACA MALAM ENAK
DAN
JEREBU DI SAPU HILANG
AMIN


CUKONG DI SAUDI - ARAB SAUDI !!!


CUKONG DI SAUDI

ARAB SAUDI

CUKONG DI PAKISTAN

PAKISTANI

AMIN

CUKONG 

DI TANAH MELAYU

CHINA

KHALAS


Unknown commented on 
"DI BELAKANG PARTI POLITIK
 ADA CUKONG"

Dalam dunia ni kat mana tadak cukong? nape hang ni bebal sgt? Bnyk baca buku omputeh ekau boleh jd mata biru ke? Kah3 jgn mare..saje tanye

KOBOI KOCIK TEMBAK TIGO MATI


KOBOI KOCIK

SAMPAI

KE BANGKOK

TIGO MATI 

DITEMBAK

KHALAS

KES LIWAT OLEH TAMRINSEDAR  KAH  NEGARA  DI PIMPIN  KAKI  LIWAT ?


Tamrin   Ghafar


1.  Sebulan  yang  lepas  iaitu  pada  31hb  Ogos  sempena  Menyambut  Hari  Kemerdekaan  Negara  ke66  saya  telah  menulis  sabuah  artikel  bertajuk :

    'SEDAR KAH
     NEGARA
     DI PIMPIN
     BEKAS
     BANDUAN ?'

(tamrintunghafar
  blogspot.com)

2.  Kali ini tulisan  saya  tertumpu  kepada  kes  LIWAT  bertajuk :

   'SEDAR KAH
    NEGARA
    DI PIMPIN
    KAKI  LIWAT ?'

3.  LIWAT  atau  SODOMI  sememang nya  menjadi  KEGEMARAN  PMX  sejak  di Maktab  Melayu  Kuala  Kangsar  atau Malay  College  Kuala  Kangsar  ( MCKK )  lagi

4.  Berbagai  usaha  dilakukan  bagi  mengubati  penyakit  LIWAT  ini  tapi  tidak  berjaya ;  ia  seperti  juga  penyakit  PATHOLOGICAL  LIAR  dan KAKITOCRACY

5.  Masih  ingat kah dengan  Sukma  Darmawan , Azizan ,  Saiful  Bahari  dan  ramai  lagi

6.  Mengapa  sehingga kini  Anwar  TIDAK  BERANI  BERSUMPAH  menafikan pengelibatan  seks  luar  tabie  atau  dalam  bahasa  mudah 'lelaki mengadakan  hubungan  seks  dengan  lelaki  lain'

7.  Mengapa  sehingga  sekarang  beliau  TIDAK  menyaman  malu  Umi Hafilda  Ali , Nalla Kurapan , Rahim Tamby Chik .dan  beberapa  personaliti  lain

8.  Masih  ingat kah  mengapa  beliau  di penjarakan  lebih 10  tahun  lama nya  ?

9.   Selepas  7  tahun  bicara  di Mahkamah  dan  lebih 10  orang  peguam mewakili  beliau  ,  AKHIR nya  Mahkamah  Persekutuan  terdiri  dari  5  orang  Hakim yang  di ketuai  Tun  Ariffin Zakaria ,  Ketua  Hakim  Negara   ketika  itu  MENDAPATI  ANWAR  TELAH  MEMASUKAN  kemaluan nya  ke dalam  dubor  Saiful  Bahari , mantan  pembantu nya 

10.  Mengapa  TIDAK  menggambil  kesempatan  MENAFIKAN   tuduhan Radzi Jidin  di dalam  Parlimen  baru - baru  ini  yang  beliau  (  Anwar Ibrahim ) .ada lah  seorang  PELIWAT  ?

11.  Sebagai  kawan  lama  sejak  1983  saya  TERPANGGIL menasihatkan  beliau  dengan  harapan  beliau  menghentikan  kerja  - kerja  buruk  dan jijik ini

12.  Tidak  hairan  ada  ramai  penjilat  dan  pengampu  yang  cukup  percaya  kata - kata beliau  konon nya  TIDAK  ada  4  saksi  ;  persolan nya  apakah  setiap  kali  hendak  melakukan  ZINA apatah lagi LIWAT  kita  akan  maklum  saksi - saksi  untuk  melihat sendiri  apa  yang  dilakukan  itu terhadap  'mangsa - mangsa'   tersebut

13.  Apabila  di sebut  LIWAT  ia  juga  di kenali  sebagai  SODOMI  yang  mempunyai  maksud  yang  sama :

   LIWAT  ialah  perhubungan  seks  antara  lelaki  dengan. lelaki  dengan  memasukan  kemaluan  nya  kedalam   lubang  bontot  atau  zakar  nya  dalam  dubor 
si mangsa ; ia juga dikenali :

   HUBUNGAN
   SEKS  LUAR
   TABIE

SODOMI  adalah nama  sebuah  daerah  SODOM   dizaman   Nabi Lot yang ALLAH  SWT   menterbalik kan  daerah tersebut kerana  BENCI  ALLAH kepada  perbuatan  seks luar  tabie  tersebut

14.   Kalau  tidak bersalah  mengapa  Agong  mengampunkan  beliau

15.  Apakah  setelah  diampunkan  maka  segala  perbuatan LIWAT  tersebut  bersih ?

16.  Kalau  tidak  bersalah  mengapa  minta  Mahkamah  memadamkan  atau expounge rekod jenayah  yang  di lakukan nya  TAPI  permohonan  tersebut  di tolak , ini bermakna  rekod  jenayah  Anwar  masih  di dalam Mahkamah

17.  Disini  belum  lagi sampai  ketahap  apa yang  berlaku dizaman Nabi Lot  dahulu   tapi  in  TIDAk  mustahil  boleh  berlaku ; lihat  saja  temuramah  beliau  dengan   CNN  di New York  berhubung  kegiatan  LGBT ;  walaupun  undang - undang negara  sudah pun   mengharamkan   segala  bentuk dan  kegiatan  LGBT  namun  ;  apa  perasaan  Umat Islam  tentang  isu ini -  apakah Anwar  tidak  peduli  perasaan  orang  Melayu/Islam  ?  Kan  baik  jika  sekiranya  haramkan  saja  segala  aktibiti  LGBT

18.  BUKAN  Dr.  Mahathir  atau  MKT   tapi  PERBUATAN  KEJI  , JIJIK   dan  MELIWAT  lah  yang  menyebabkan  beliau  ( Anwar )  terkeluar  dari kelompok  tersebut

19.    Jika  didapati  salah  kerana  curi RM2/-  duit  masjid ,  curi  coli  wanita  dan  curi  sekotak  milo  untuk  cucu  pun  di penjarakan  tapi  Anwar  cuba  mempertahankan  kegiatan   LGBT  yang SUDAH  pun  diharamkan

20.   Saya  MENCABAR  Anwar  dan  penjilat - penjilat   beliau  TERMASUK   Din  Poka , Fizi  dan  Fahmi  Fadzil  ( jika bersih  dan  berani ) mendakwa  saya  di  Mahkamah  berhubung  segala  aktibiti  LIWAT  nya  bagi  MEMBUKTIKAN  kebenaran ,  BUKAN  bersembunyi  di belakang  polis

21.   Polis  PATUT  BEBAS  dan  BERKHIDMAT   untuk  rakyat  BUKAN  melindungi  penjenayah  dan  peliwat  seperti  Anwar

22.   Polis   BUKAN  seperti  :

   LEMBU
   CUCUK
   HIDUNG 

boleh  diarah  atau  bertindak  mengikut  selera  'boss' nya

23.  Hanya  ALLAH SWT  yang  menentukan  sesaorang  itu  naik  pangkat  atau  sebalik nya

24.  Sebagai  sahabat  lama nasihat  saya  BERTAUBAT  dan  HENTIKAN   kerja -  kerja  yang  terkutuk   ini kerana  saya  juga  turut  berdosa  jika  tidak  bersuara

25.   Akhir  sekali  terserah  lah  sama ada  mahu  terus  menyokong  pemimpin  yang pernah  di penjarakan  atas  salahguna kuasa  dan  LIWAT

26.   JANGAN     
 SALAH KAN
 IBU  
 MENGANDUNG

Wassalam
Terima  Kasih

UKRAINE AKAN BUNGKUS


Keputusan Poland dan Slovakia tidak bekalkan senjata 'tamparan hebat' buat Ukraine

KEPUTUSAN Poland dan Slovakia untuk menghentikan penghantaran senjata ke Ukraine mungkin menjejaskan konsensus Kesatuan Eropah (EU) untuk mempersenjatai negara itu, kata pakar tentera Belgium Pierre Henrot kepada Sputnik.

Parti Demokrasi Sosial dari Slovakia memenangi pilihan raya Parlimen yang diadakan pada Sabtu.

Pemimpinnya Robert Fico yang berkhidmat sebagai perdana menteri Slovakia dari 2006-2010 dan 2012-2018 sebelum ini berkata beliau tidak bersetuju dengan bantuan ketenteraan ke Ukraine.

Pada masa yang sama Perdana Menteri Poland Mateusz Morawiecki mengumumkan pada bulan lalu bahawa Warsaw tidak lagi akan membekalkan senjata ke Kyiv.

“Hakikatnya Kyiv tidak akan terjejas teruk akibat keputusan itu. Slovakia negara kecil dengan 5.4 juta penduduk itu tidak mempunyai apa-apa lagi bantuan untuk diberikan.

“Tetapi keputusan bersama Slovakia dan Poland untuk tidak menghantar senjata ke Ukraine memberikan tamparan hebat kepada kerajaan Kyiv.

“Dalam EU, Poland dan Slovakia merupakan antara yang memberikan sokongan terbaik kepada Kyiv. Undian Slovakia mungkin dianggap sebagai titik perubahan dalam konflik, walaupun keputusan untuk berhenti menyokong Ukraine kebanyakannya sekadar simbolik,” kata Henrot.

Pakar itu berkata keputusan Slovakia dan Poland itu menjadi contoh bagi negara anggota Eropah lain yang mula mengubah pendirian tentang kos untuk menyokong Ukraine.

“Slovakia tidak boleh beri apa-apa lagi bantuan kecuali jika mereka membelinya dari Amerika Syarikat dan sumber lain atau menghasilkannya sendiri… Tetapi pendirian Robert Fico memadamkan sebarang kemahuan untuk menghantar peralatan ketenteraan ke Ukraine.

“Fico sering dilihat lebih memihak kepada rundingan dan separuh penduduk berpihak kepada Rusia. Ekonomi Slovakia tidak berada dalam keadaan untuk memberikan lebih banyak lagi bantuan,” kata Henrot.

Negara-negara Barat memberikan bantuan ketenteraan kepada Ukraine sejak permulaan operasi ketenteraan Rusia pada Februari 2022.

Bantuan itu terus berkembang daripada peluru meriam dan latihan kepada senjata yang lebih berat termasuk kereta kebal.

Kremlin juga konsisten untuk meneruskan penghantaran senjata ke Kyiv. – Bernama, 4 Oktober, 2023.

UKRAINE SEDANG 

KALAH

AMIN

RUSIA SUDAH

MENANG

AMIN

400 RIBU SOLDADU

UKRAINE GUGUR

40-50 RIBU CEDERA

AMIN

INI PROJEK

INDUSTRI AMERIKA

BUAT DUIT

AMIN

YANG MATI KATAK

ASKAR UKRAINE

AMIN

YANG BUAT DUIT

TOKAN SENJATA

AMIN

KHALAS

MAT INDON MEMBAKAR LAGI


Jerebu semakin teruk, kerajaan akan lakukan pembenihan awan, tutup sekolah


Malaysia akan melakukan pembenihan awan dan bersiap sedia untuk menutup sekolah ketika kualiti udara di beberapa kawasan semakin merosot, menurut Jabatan Alam Sekitar, sekali gus mencetuskan kebimbangan berlakunya pusingan baru pencemaran akibat kebakaran hutan. 

Hampir setiap musim kemarau, asap daripada kebakaran hutan akibat aktiviti pembukaan tanah bagi penanaman kelapa sawit dan pulpa di Indonesia menyelubungi di sebahagian besar wilayah, membawa risiko kepada kesihatan awam dan membimbangkan pengusaha pelancongan dan syarikat penerbangan.

Ketua Pengarah Jabatan Alam Sekitar, Wan Abdul Latiff Wan Jaffar, dalam satu kenyataan lewat semalam berkata, kualiti udara Malaysia semakin merosot, khususnya di bahagian barat Semenanjung Malaysia, dengan 11 kawasan merekodkan bacaan indeks pencemaran udara (IPU) tidak sihat.

Minggu lalu, Malaysia mengumumkan kebakaran di negara jiran Indonesia menyebabkan pencemaran meskipun republik itu menafikan mengesan sebarang asap rentas sempadan ke Malaysia.

Jabatan Alam Sekitar berkata sebelum ini sebuah agensi meteorologi serantau mengesan hampir 250 "titik panas", menunjukkan kebakaran, di pulau Sumatera Indonesia dan di bahagian pulau Borneo, tanpa satu pun di Malaysia. 

Wan Abdul Latiff berkata, usaha membersihkan udara dengan melakukan pembenihan awam dan langkah lain untuk menangani pencemaran akan berkuat kuasa apabila bacaan IPU mencecah 150 dalam tempoh lebih 24 jam.

Sekolah dan tadika mesti menghentikan semua aktiviti di luar apabila bacaan IPU mencapai 100, dan ditutup apabila mencapai 200, katanya. 

Kumpulan alam sekitar Greenpeace pula menggesa negara di rantau ini memperkenalkan undang-undang untuk menghentikan syarikat perladangan yang menyebabkan pencemaran udara.


WOIT

MAT INDON

MEMBAKAR LAGI

AMIN

PATUTLAH ADA

JEREBU

AMIN

BUKAN KERANA

EL NINO

AMIN

KHALAS