Khamis, 25 November 2021

PENCERAHAN DALAM BAHASA MELAYU

 

PENCERAHAN 

PEMANASAN DUNIA

DALAM

 BAHASA MELAYU

KHALAS

Unknown commented on 

"PENCERAHAN - WAJIB TONTON - 

APA YANG MEMBUATKAN DUNIA PANAS"

Tt, cer ko terangkan ape maksud "pemanasan dunia". Sebab aku rasa kat perak ni lebih banyak hujan dari panas tahun ni. Rasa segar bila keluar rumah waktu petang lepas hujan. Lagipun aku tak tahu bahasa omputih nak tonton video tu.

ANWAR IBRAHIM DAH MULA PANDAI

 Sebagai ketua, saya kena pikul tanggungjawab kekalahan PH – Anwar

BANGI – Kekalahan teruk Pakatan Harapan (PH) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka diterima oleh pengerusinya,  Anwar Ibrahim.

Sebagai ketua dalam gabungan itu, Anwar  dengan sepenuh hati menerima perkara itu kerana ia tanggungjawab yang perlu dipikulnya.


PAKATAN HARAPAN

KALAH TEROK

DI MELAKA

KAH KAH KAH

PKR DAPAT TELO

KAH KAH KAH

IMAM BESAR PKR

ANWARA IBRAHIM

DIMINTA LETAK

JAWATAN 

KERANA

BAWA MASUK

CALON KATAK

AMIN

IMAM BESAR

BERSILAT LIDAH

TUDUH MAT SABU

DAN PIMPINAN

PAKATAN HARAPAN

TERMASUH ANWAR

TOLAK KATAK

KAH KAH KAH

ANWAR TUDUH

PIMPINAN PKR

MELAKA YANG

BERTEGAS  HENDAK

CALON KATAK

KAH KAH KAH

TUNTUTAN

 TERAJANG

ANWAR MAKIN

MELUAS HEBAT

KAH KAH KAH

LALU ANWAR 

BUAT 

LAWAK BERDIRI

KAH KAH KAH

SESUDAH PUTAR

ALAM TAK

ADA SAPA PERCAYA

KAH KAH KAH

POLIS TUKAR - JENAYAH TURUN

 
Premis judi tak berleluasa sejak tukar ketua polis Klang Selatan, kata polis


DAKWAAN bahawa premis berunsurkan perjudian mula beroperasi secara berleluasa di kawasan pentadbiran Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan berikutan pertukaran ketua polis daerahnya, disifatkan sebagai satu tohmahan tidak berasas.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan ACP Cha Hoong Fong berkata pihaknya mengesan kenyataan itu yang dibuat oleh pemilik akaun Facebook Aemierulrizaki Rambli sehingga tular sejak semalam dan menyangkal dakwaan tersebut yang dilihat boleh menjejaskan imej polis Klang Selatan khususnya dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) amnya.

“Pemilik akaun itu telah dikenal pasti, kita hendak dia datang beri maklumat… Kalau dia ingkar, kita akan keluarkan perintah kehadirannya mengikut Seksyen 111 Kanun Prosedur Jenayah,” katanya pada sidang media di Klang hari ini.

Cha berkata Polis Klang Selatan sentiasa mengambil tindakan berterusan dalam usaha membanteras aktiviti perjudian dan pelacuran di daerah itu dan IPD Klang Selatan merupakan antara daerah yang mempunyai tangkapan dan pertuduhan tertinggi bagi kes perjudian dan pelacuran. 

“Sejak 1 Januari hingga 23 November 2021 sebanyak 528 kes tangkapan perjudian dilakukan dan daripada jumlah tersebut sebanyak 512 kes tangkapan telah dituduh di mahkamah bersamaan 96.96 peratus. Bagi aktiviti pelacuran, sebanyak 49 kes tangkapan berjaya dilakukan dan daripada jumlah itu sebanyak 46 kes dituduh di mahkamah. 

“Sebanyak 11 serbuan dilakukan membabitkan kegiatan perjudian bagi tempoh seminggu bermula 18 Nov hingga 24 November manakala satu serbuan pelacuran berjaya dilaksanakan. Pada 24 November sahaja sebanyak lima kes tangkapan perjudian telah dilakukan,” katanya.

Sementara itu, bagi kes lima lelaki tempatan yang disyaki terlibat membakar kereta milik seorang pegawai kanan kastam di sebuah pusat mencuci kenderaan dekat Taman Pandamaran Permai, dekat sini 18 November lepas, Cha berkata siasatan awal mendapati motif jenayah itu berhubung kait dengan penugasan kastam.

“Seorang daripada suspek telah dikenal pasti terlibat dengan satu kes di IPD Klang Utara dan kami telah serahkan suspek tersebut kepada IPD berkenaan bagi siasatan lanjut manakala suspek-suspek lain telah diberi jaminan polis sehingga kita akan rujuk kepada Timbalan Pendakwa Raya,” katanya. – Bernama, 25 November, 2021.

WARGA WAJIB

HORMATI

KETUA POLIS CHA

AMIN

POLIS JUGA WAJIB

HORMATI ANAK MUDA

RAMBLI

YANG BERI 

MAKLUMAT

AMIN

BUKAN TAKUT

TAKUTAKAN

DENGAN 

HUKUM HAKAM

AMIN

NEGARA MAU LEBIH 

RAMAI ANAK MUDA

KELUAR MAKLUMAT

BOCORLANKAN

MAKLUMAT

AMIN

TUGAS POLIS

BUKAN TEKAN

ANAK MUDA 

KHALAS 

TUGAS POLIS

IALAH SIASAT 

MAKLUMAT YANG DIBOCORKAN 

KHALAS

BAHAYA CHINA MERAH MAKIN JELAS

 Isu warga asing kuasai sawah dipandang serius, kata timbalan menteri

KEMENTERIAN Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) memandang serius penglibatan warga asing dalam sektor penanaman padi termasuk tindakan sebilangan mereka mengubah tanah sawah kepada kebun sayur-sayuran yang lebih menguntungkan.  

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan I Ahmad Hamzah berkata perbuatan sedemikian akan menyebabkan kawasan penanaman padi dalam negara berkurangan.

“Kita memandang serius penglibatan warga asing dan perkara ini telah pun kita laporkan kepada pihak berwajib untuk tindakan lanjut,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2022 peringkat jawatankuasa bagi kementerian itu di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab celahan Salim Sharif (BN-Jempol) berhubung laporan media bahawa terdapat warga Bangladesh dan Rohingya yang mengusahakan tanaman padi dengan menyewa sawah daripada pemilik. 

Seramai 12 Aahli Parlimen daripada blok kerajaan, pembangkang dan bebas mengambil bahagian dalam sesi perbahasan itu.

Dewan Rakyat kemudian meluluskan anggaran perbelanjaan mengurus berjumlah RM3,281,428,300 yang diperuntuk kepada MAFI dalam Bajet 2022 dengan lebih suara menyokong. – Bernama, 25 November, 2021.  


INI BAHAYA DARI

CHINA MERAH

AMIN

UNTUK

KESELAMATAN

 NEGARA

IKUT DASAR

KELANTAN

AMIN

HANYA ANAK

KELANTAN BOLEH

MEMILIKI TANAH 

KELANTAN

KHALAS

ATAU IKUT DASAR

INDONESIA

HANYA WARGA

INDON DIBENAR

MEMILIKI TANAH

INDONESIA

KHALAS

PRN MELAKA - SATU PERTANYAAN !

 
PRN MELAKA

DAH SELESAI

AMIN

ADA SATU

SOALAN YANG

PERLU DIBERI

PECERAHAN

AMIN

APA JADI DENGAN

MALAIKAT YANG

SEHARUSNYA

DATANG MEMBANTU

PARTI PELACUR...

OPPS SILAP 

PARTI ISLAM PAS

AMIN

APAKAH MALAIKAT

SESAT

AMIN

ATAU SALAH PARTI

TAK KENAL

PARTI ISLAM 

TERSOKONG

PARTI ZAHID

KAH KAH KAH

ATAU

TERGANGGU

OLEH

MINAH CUN

DAN PELACUNG

DI JONGKER STREET

KAH KAH KAH

PROJEK SENJATA - SAPA ORANG TENGAH

 
Kerajaan rancang secara sistematik ganti pesawat Hawk, kata Hishammuddin 

KERAJAAN merancang secara sistematik penggantian pesawat Hawk 108 dan Hawk 208 seperti digariskan dalam Pembangunan Keupayaan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) 2055 atau dikenali sebagai CAP55. 

Menteri Kanan Pertahanan Hishammuddin Hussein berkata kerajaan juga memulakan proses penggantian dengan meluluskan perolehan baharu pesawat Fighter Lead-In Trainer/Light Combat Aircraft (FLIT/LCA) melalui Rolling Plan 1, 2021. 

“Tender terbuka antarabangsa bagi perolehan ini ditutup pada 6 Oktober 2021 dan kini sedang dalam proses penilaian. Jadi proses sudah berjalan dan ia berada dalam perancangan CAP55,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini


PROJEK SENJATA

AMIN

INI PROJEK 

AMAT BESAR

AMIN

SIAPA ORANG

TENGAH

AMIN

FULUS 

MELAMBAK

 MASUK

KAH KAH KAH

KUMPUL DANA

UNTUK JADI

PRESIDEN

KHALAS

HALALKAN RASUAH - HARAMKAN KOTE SAJAT

 
HALALKAN RASUAH

AMIN

HARAMKAN

KOTE SAJAT

KHALAS

Unknown commented on 

"SAM YODA PUNCA

 PAKATAN KALAH"

Jangan janji kalau susah buat, janji macam macam bagi sedap orang dengar, sekali sekala je boleh tipu orang ramai, bukan selalu, temberang Nuar dah terbukti, cakap fuyoh bukan main pandai pidato hebat wayang tinggi tapi habuk pon tarak kah kah kah, maka dengan ITU lah detik runtuh mula, sebelum Raya macam macam lah isu janji capati legar sini sana, rasuah sini rasuah sana, akhirnya melaka membuktikan melayu kaum majoriti terima rasuah sebagai budaya hidup, boleh terima pencuri, boleh terima perasuah, 


boleh terima rogol tapi tak boleh terima wanita Sajat kah kablh fokus negara tumpu pada kote Sajat, raba kote untuk pastikan b ada atau tidak, atau sudah tebuk jadi lubang, ITU masalah negara diutamakan kah kah kah curik curik rasuah rasuh semua biasa biasa saja, asal dapat beras sekampit Minyak sebotol, Milo sabun kah kah cukup lah, janji orang KITA berjaya diraikan sebagai King Of Thief kah kab jab bise bise

NIKMATI UDARA PAGI - BERJALAN 1 BATU

 
BERJALAN

1 BATU DENGAN

EZI & TAK TAK

AMIN

MENIKMATI 

UDARA PAGI & 

PETANG

KHALAS

hamim commented on 

"BERKHALWAT

 HARI KE 615"

Isham, jika Isham ada diKL tiap tiap hari Isham melawat Hokkien, ada apa apa ke? Ada minah lawa ke? Atau Isham nak pilih satu sudut yang sesuai untuk dijadikan tempat bersemadi? Jika Isham meninggalkan dunia nanti Isham nak disemadikan dimana? ........saja tukar tajuk....asyik hal politik politik politik, abam abam abam, yoda yoda yoda, Najib Najib Najib....harga barang keperluan naik melambung wooi, apa kera jaan buat.....

NAJIB LARI - RAMPAS HARTANYA

 NAJIB LARI

SEMUA

RAMPAS HARTA

AMIN

Unknown commented on 

"TAKTIK NAJIB"

Gua rasa pelepasan mahkamah ke singapore utk najib keluar negara akan menjadi peristiwa besar. Dia akan lari tak balik2 ikut jolo. Tungguu! Kahkahkahkah

PANDANG QUALIFICATION BUKAN KULITFICATION

 


PANDANG

 QUALIFICATION

BUKAN

KULITFICATION

AMIN

Unknown commented on

 "TANDA TANDA

 KERAJAANA GAGAL"

TT, bukan doktor sahaja yang ditendang keluar dari negara ini sebab dasar perkauman tetapi saintis dan cerdik pandai yang lain. Semuanya berjaya di Taiwan, Korea Selatan, Singapura, Australia, Eropah malahan Amerika Syarikat sendiri.


 Kebanyakannya sudah pun menjadi warganegara di sana. Malaysia hanya terlopong! Gua memang sokong dasar perkauman ini. Lama-lama Malaysia boleh menjadi negara Uganda semasa Idi Amin! Kah! Kah! Kah! Kah!


TAK MAHU VAKSIN - TAK MAHU DI KURUNG

 


 TAK MAHU DIVAKSIN

TAK MAHU

 DI KURUNG

AMIN

INI TERJADI PADA 8 DISEMBER

 INI TERJADI

PADA 8 DISEMBER

KHALAS

Unknown commented on 

"ADA APA 8 DISEMBER ?"

Pada 8 Dis, gwa bangun 5.30 pagi, bertolak jam 6.30 pagi ke ofis, pulang ke rumah jam 8 Malam, solat - Makan - rehat - tidur. Repeat tiap Hari. Kena kerja bro. Kita Bukan golongan keluarga elit. Walaupun sederhana, Kita xrisau atau takut kena masuk lokap. Boleh tidur Lena tiap Malam.

BERI INSURAN NYAWA

 Tidak perlu tergesa-gesa adakan PRU-15 – Mahdzir Khalid

PUTRAJAYA – Kerajaan perlu memberi keutamaan kepada pengurusan pandemik Covid-19 terlebih dahulu walaupun ramai mahu Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU-15) diadakan secepat mungkin.

Naib Presiden UMNO, Mahdzir Khalid berkata, biarpun momentun Barisan Nasional (BN) kini memuncak berikutan kemenagan besar pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka baru-baru ini namun gabungan parti politik itu perlu mengadakan perbincangan terlebih dahulu demi kepentingan rakyat.

MALAON INI

BELI 

INSURAN NYAWA

DARI SABRI 114

AMIN

SOSOK INI

AMBIL

 JALAN SELAMAT

KAH KAH KAH

SOSOK INI

DIBACA BUKAN

GENG ZAHID

 BUKAN 

GENG NAJIB

KHALAS

ADA APA 8 DISEMBER ?

 

ADA

APA


PADA


HARI 


RABU


8/12 ??

8 DISEMBER - LAGI 13 HARI

 

AWAS


RABU

LAGI


12 HARI

PENCERAHAN - WAJIB TONTON - APA YANG MEMBUATKAN DUNIA PANAS

 


PENCERAHAN

AMIN

WAJIB TONTON

APA YANG

 MENYEBABKAN

DUNIA PANAS

AMIN

ABAH SAYANG MELAKA

 


PICIT   BUTANG   ATAU   PICIT ..... 

Tamrin Tun Ghafar 
Isnin - 22/11/21

1.   Rakyat khasnya pengundi - pengundi Melaka telah pun buat keputusan 

2.  Ini adalah  amalan demokrasi    YANG MISTI  DI HORMATI  oleh semua 

3.  Kepada UMNO / BN  yang menang 21  Kerusi dari jumalah 28 yang dipertandingkan , diharap  selepas ini cerita pasir dan rompakan lain tidak akan diulangi lagi 

4.  Jangan pula mereka yang memenangkan  UMNO/ BN selepas ini bising jika sekiranya Melaka yang kecil dan bersejarah diperintah oleh orang seperti Laksamana Cheng Ho 

5.    Apa yang berlaku di Melaka 2 hari lepas MEMBUKTIKAN   rakyat  Melaka  TIDAK  TERMAKAN  UMPAN  yang ditaburkan oleh  Mahiaddin , Hadi dan Anwar 

6.  Jika ada rungutan kononya UMNO/BN  tabur janji dan duit , apakah  Anwar , Hadi dan Mahiaddin  Malaikat yang BERSIH dari segala gejala 

7.   Keputusan PRN Melaka  juga MEMBUKTIKAN bahawa orang Melaka  TIDAK  BERMINAT   dengan  janji - janji manis mereka  terutama kain rentang  Parti BERSATU  yang terdapat di merata tempat dengan wajah Mahiaddin berserta  tulisan 'Abah Sayang Melaka' 

8.   Sebenarnya  PAS  mungkin dapat sekurang - kurang  2 Kerusi  jika sekiranya Parti Amalan Sesat itu TIDAK  bergabung dengan  Parti Abah Cow  atau  Parti Bapak Lembu 

9.  Samada PAS  masih yakin dan  SANGGUP TERUS meninggalkan  simbol dan bendera nya sendiri semata - mata cinta dan kasih sayang nya terhadap  BERSATU sama - samalah kita tunggu dan lihat 

10.   Kini rakyat tak sabar  MENUNGGU  apakah Mahiaddin yang sudah  hilang teluq  BERANI 'press the button' ekoron cabaran Sharir Samad agar BERSATU  yang punyai 11 orang Wakil Rakyat di Dewan Negeri Johor menarik sokongan mereka ATAU  hanya berani picit 'bola sendiri' 

11.  Setakat sembang kari boleh lah tapi saya berpendapat elok Mahiaddin MENGUNDUR  DIRI  atau  LETAK   JAWATAN   Parti BERSATU  dan berehat dengan isteri ,  anak - anak  dan cucu , lagi pun  bolehlah  beliau tumpukan masa mengubati penyakit barah yang beliau hadapi 

12.   Kepada  pengampu - pengampu Mahiaddin dalam BERSATU TINGGALKAN lah WASIAT  dan pilih lah  tanah perkuburan mana yang mereka mahu dikebumikan ; begitu juga dengan pengampu - pengampu Hadi dalam PAS 

13.   Keputusan PRN  Melaka juga  MEMBUKTIKAN  sengat Anwar  TIDAK  sebisa seperti dahulu  lagi  justeru AMANAH  dan  DAP  fikirlah yang terbaik untuk masa depan  mereka  MELAINKAN  'To Swim Or To Sink Togather' 

14.  RAKYAT DAN  DUNIA  MENANTI  APAKAH  WAYANG   YANG  AKAN  DI PERTONTONKAN 

15.  Tahniah dan Syabas  kepada semua yang telah mendapat kemenangan 

16.   Selepas ini BOLEH LAH  Zahid  yang baru kembali ke Tanahair dari rawatan tengkok di Germany  MELAKSANAKAN  JANJI  beliau MELANTIK  beberapa orang sebagai  Ahli Dewan Negeri Melaka 

17.   Bolehlah Hadi dan  pemimpin - pemimpin PAS  lain  mengeluarkan   'Dalil atau Fatwa' baru berikutan pemberian 'telur busuk'  kepada mereka di sana 

18.   Pembangkang PERLU  bersatu BUKAN  BERCAKARAN  sesama sendiri ;  pemimpin mereka menggunakan PRN Melaka bagi  menunjukan Parti siapa yang boleh kehadapan ; TERBUKTI  SUDAH  hanya  kepimpinan  Tun  sahaja  yang MAMPU  mengalahkan UMNO/BN 

19.  TERBUKTI  SUDAH  HANYA  KEPIMPINAN  TUN  SAHAJA  YANG  MAMPU MENGALAHKAN  UMNO / BN

Wassalam
Terima Kasih