Isnin, 24 Ogos 2020

MARI MENIKAH


ABEE OOH ABEE

MARI MENIKAH

KEBENARAN AKHIRNYA SAMPAI - TEMBERANG PECAH


KEBENARAN

AKHIRNYA 

SAMPAI

TEMBERANG 

PECAH

AMINRakyat Malaysia kini hilang rasa teruja sambut merdeka – Kok Seong

KUALA LUMPUR – Rakyat Malaysia dilihat tidak teruja dan kurang ghairah untuk menyambut ulang tahun kemerdekaan negara kali-63 biar pun sambutan itu hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi.

Prof Datuk Dr Teo Kok Seong mendakwa rasa teruja dan keseronokan untuk menyambut kemerdekaan dalam kalangan rakyat semakin dingin.

Ia bukan sahaja pada tahun ini tetapi sejak beberapa tahun lalu, katanya.

Cuma kali ini lebih teruk, mood merdeka itu terasa lenyap.

“Hendak cakap apa pun tak tahu tapi rasa teruja itu hilang.KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

YA AMPOON

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

YA MAULANA

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

BARU BERANI

BERCAKAP BENAR

AMIN

INI TUGAS SUCI KITAINILAH TUGAS

SUCI KITA

AMIN

MENOLONG 

SEMUA MEREKA

YANG SUSAH

AMIN

BUKAN SAIN

SURAT

SOKONGAN UNTUK

DAPAT KONTREK

AMIN


6 bulan akan datang lebih teruk, kata penduduk PPR

EMPAT dalam 10 keluarga berpendapatan rendah di projek perumahan rakyat (PPR) di Kuala Lumpur merasakan hidup mereka akan lebih dijerut kesempitan ekonomi dalam masa enam bulan akan datang kesan pandemik Covid-19, kata satu kajian oleh dua agensi Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB).

Kajian itu juga mendapati seorang dalam tiga ibu tunggal di PPR di Kuala Lumpur hilang pekerjaan semasa perintah kawalan pergerakan yang dikenakan oleh kerajaan sejak Mac lalu bagi membendung penularan wabak.

Kajian oleh Tabung Kependudukan PBB (UNFPA) dan Tabung Kanak—Kanak PBB (Unicef) itu melibatkan 500 isi rumah daripada 30 keluarga di 16 rumah pangsa di Kuala Lumpur, yang dijalankan antara Mei hingga November ini.

Kajian itu bagi melihat kesan Covid-19 ke atas kedudukan kewangan dan kesejahteraan golongan berpendapatan rendah, serta keberkesanan bantuan kerajaan, kata pengarah urusan DM Analytics Dr Muhammed Abdul Khalid, yang dilantik menjalankan kajian bagi pihak agensi PBB.

“Apabila ditanya kedudukan kewangan mereka untuk enam bulan akan datang, satu dalam 10 menjangkakan keadaan akan jadi lebih lebih baik.

“Empat dalam 10 mengatakan keadaan akan lebih buruk sementara 2 dalam 10 kata keadaan tidak berubah dan 3 dalam 10 kata mereka tidak pasti,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Dapatan kajian pertama yang dibuat antara akhir Mei hingga awal Jun diumumkan di Kuala Lumpur hari ini.

Kajian itu juga mendapati kadar pengangguran meningkat 25% daripada 5% yang sedia ada semasa soal selidik dijalankan, katanya. Kadar pengangguran itu lebih ketara dalam kalangan ibu tunggal, tambahnya.

“Sekiranya ketua isi rumah wanita, sebelum pandemik kadar pengangguran melibatkan mereka ialah 9% dan sekarang meningkat kepada 32%.

“Ertinya, bagi ibu tunggal, seorang dalam tiga tidak bekerja semasa pandemik,” katanya.

Kajian juga mendapati seorang dalam enam (17%) berkata pendapatan mereka hanya dapat bertahan untuk sebulan, sementara lebih separuh (52%) ketua isi rumah tidak dilindungi sama ada melalui Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mahupun Perkeso.

Kajian itu juga antara lain mendapati: 

* seorang dalam empat ketua isi rumah tidak bekerja, berbanding lebih kurang seorang dalam 20 di peringkat nasional; 

* hampir tiga dalam 10 ketua isi rumah mengalami pengurangan jam bekerja kerana PKP;

* hampir tiga dalam 10 isi rumah sukar mendapatkan perkhidmatan kesihatan sepanjang PKP, dengan isi rumah miskin paling terjejas.

Muhammed berkata ketua keluarga yang ditembual juga mendedahkan mereka terpaksa menggadai barangan kemas untuk membeli barangan keperluan, termasuk makanan. Selain menggadai, ada juga yang menjual barangan berharga antaranya telefon genggam.

“Satu perkataan yang kita jumpa berulang-ulang dalam kebanyakan temubual ialah “gadai”.

“Mereka yang meminjam daripada ah long (ceti haram) pun ada sebab tidak ada apa untuk digadai,” katanya.

Menurut Muhammed, mereka yang ditemubual juga berkata apa yang mereka perlukan ialah pekerjaan yang mapan dan bantuan jangka masa panjang dari kerajaan, dan bukannya bantuan sementara seperti Bantuan Prihatin Nasional.

“57% daripada ketua keluarga wanita tidak mempunyai akses kepada perlindungan sosial perkerjaan, berbanding 52% keseluruhan ketua keluarga,” kata kajian itu.

Kaji selidik itu mencadangkan agar kerajaan menyediakan kaedah keselamatan ekonomi untuk wanita, selain bantuan tunai.

Ini termasuk insentif kepada wanita dalam kumpulan B40 untuk mempunyai akses kepada internet yang stabil untuk menceburkan diri dalam bidang perniagaan dalam talian.

Muhammed juga berkata ibu tunggal yang terlibat juga sedaya upaya cuba menyesuaikan diri dengan kebiasaan baharu kesan pelaksanaan PKP bagi membendung Covid-19.

“Mereka menunjukkan daya tahan yang tinggi apabila antaranya cepat beralih melakukan kerja tambahan dan berniaga dari rumah.

“Mereka juga berjimat cermat dalam berbelanja,” katanya.

Apa yang mereka mahu ialah peluang dan ruang untuk menjalankan perniagaan, serta modal untuk memulakan perniagaan, tambahnya.

Kurang akses kepada pendidikan

Mengenai pendidikan, kajian itu mendapati pelajar dari keluarga berpendapatan rendah tidak mempunyai akses yang memadai kepada pendidikan sepanjang tempoh PKP.

“Seorang dalam lima tidak terlibat dengan pembelajaran dalam talian kerana tidak mempunyai peranti yang sesuai, terutamanya mesin cetak,” kata Muhammed.

Kebanyakan keluaga juga memberitahu mereka tidak mempunyai cukup peranti dan terpaksa berkongsi komputer dan telefon pintar milik ahli keluarga yang lebih dewasa, tambahnya.

“Semuanya (masalah) dengan sambungan (internet), kadang-kadang putus… kadang-kadang sambungan cikgu pun tak elok,” kata Zuraini, seorang isi rumah yang dipetik dalam laporan itu.

Kajian itu juga mendapati ibu bapa yang terlibat memberikan perhatian dan tumpuan yang tinggi kepada pendidikan anak-anak mereka, dan sekiranya mereka tidak boleh melakukannya, tugas itu diserahkan kepada anak yang paling tua. – 24 Ogos, 2020.


TUGAS KITA

BUKAN MENJAGA

MORAL

AMIN

TAPI MEMASTIKAN

KEBAJIKAN 

UNTUK SEMUA

AMIN

BUKAN HANYA

BUMIPUTERA

TAPI UNTUK

ANAK SEMUA

BANGSA

YANG 

MEMERLUKAN

BANTUAN

AMIN

RAKAM VIRALKANRAKAM VIRALKAN

kahkahkah akak ni tulis komen tembak penjawat awam. oii akak, kalau nampak mana mana staf di pejabat kerajaan asyik main telefon, main face book, main Instagram, main game kau ambik la gambar lepas tu kau repot atau kau viralkan. 
apasal kau main tembak2 tapi tak sertakan bukti? kau pun dah ikut cara sakai jelebu. aku rasa akak ni cemburu sebab dulu mintak jadi cikgu gomen tapi tak dapat, kena reject sebab bahasa malaysia tak lulus. 
on 
ISLANG 
TAK JALANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 24/08/20

Ca

SOCRATES TAK TAHU HAL INI
SOCRATES 

TAK TAHU HAL INI
Cara yang tepat bergerak 
ialah mula melakukan 
dan berhenti melancap 
on 
BERKHALWAT 
HARI KE 160
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 24/08/20

G

MEREKA JUGA SUKU SAKAT KITA

KE BUKIT

SAMA DIDAKI6 bulan akan datang lebih teruk, kata penduduk PPRBERITA MENYUSUL


JANGAN LUPA QEJANGAN LUPA QE
amiin. pkp sambung lagi, boleh duduk rumah jer tak payah masuk ofis. rezeki akan datang meloroh masuk ikut atap. macam rezeki lebai, rezeki meloroh masuk ikut atap yg berlubang ditebuk.
 on 
SAMBUNG PKP
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 24/08/20

k

MU PILIH HOK MANO MU SUKO
MU PILIH HOK

MANO MU SUKO

Lagu ..Lucy in The Sky With Daimond
 versi Siam Kelantan. on 
HARGA GETAH NAIK -
 LEH BELI MOTO
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 24/08/20 MEK KELANTE
br />ABE JON LIBERPOOLPENCERAHAN BERMULA

NGAKU BODOH

PERMULAAN

PENCERAHAN
Akhirnya Isham ngaku kebbodohannya..nasib baik bodoh bukan satu jenayah...klau x reti guna teknologi lebih kau julur pisang jer..sebab julur pisang x pakai teknologi..KIKIKIKI on BODOH BUKAN JENAYAH 
on 
DIMAKLUMKAN 
KEPADA PEMBACA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 24/08/20

A

KITA SENDIRI WAJIB DEMOKRATIK DULU


KITA SENDIRI

WAJIB JADI

DEMOKRATIK

DAHULU 

kalau kena pilih antara kena jajah dengan US atau China mati hidup balik pun aku pilih US... at least di US ada democracy.. presiden yg gila2 macam Trump tak boleh buat ikut suka.. ada congress.. ada supreme court... ada check and balance.. 
media US bebas kritik presiden... presiden lepas 2 penggal dia akan pencen. ada limit... kalau China pula.. diktatorahip.. communists (orang gila) berkuasa tanpa check and balance.. tak ada rule of law. tak ada demokrasi.. 
on 
BUNUH BUDAYA
 BUNUH BANGSA
Publish | Delete | Spam
Ketua Pengarang
at 15:12

Ak

SATU NASEHAT

SATU NASEHAT

Tokeh tt, memang blogspot.com ada di updatekan dari masa ke semasa dan mengelirukan pada mulanya sebab tak biaso dengan kaedah ya... terpaksa berkelana dalamnya untuk membiasakannya. Saya pun dah blog sejak 2009 dan akan terus blog walaupun takdo orang baci..
 sebagai muzium perasaan dan pandangan peribadi bergambar yang kelihatan indah.. tak kesah apa kata orang. Harap tt boleh terus blog walaupun platform blog diupdatekan.. cuma kena biasakan jer.. 
on 
TUKAR TIUB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 24/08/20

Actu

BUNUH BUDAYA BUNUH BANGSA


BUNUH BUDAYA

BUNUH BANGSA

MATI TEGAK BERDIRI


KESEDARAN

BANI SABAH

MEMUKUL MATI

GEROMBOLAN

SEMENANJUNG

AMIN

Umno berdepan cabaran besar mahu terus hidup di Sabah


DUA setengah tahun yang lalu, satu-satunya parti untuk Bumiputera Islam di Sabah adalah Umno, kata aktivisnya Muhammad Yunos.

Bahkan semasa hari penamaan calon dalam Pilihan Raya Umum ke-14, ramai orang malu memakai pakaian berwarna biru dan putih Parti Warisan Sabah (Warisan), kata Yunos lagi.

Dua setengah tahun yang lalu juga, bendera berlogo keris Umno menjadi pemandangan biasa di kampung-kampung di sepanjang daerah Pantai Barat di Sabah, ia adalah daerah yang memiliki akar pengaruh yang menjalar dalam kalangan masyarakat Bajau dan Melayu, kata aktivis berusia 49 tahun dari Tuaran itu.

Namun kini, Umno yang pernah mendominasi landskap politik Sabah hanya memiliki satu kerusi dari 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimenanginya di Sabah ketika PRU14. 

Umno yang dahulu pernah memerintah Sabah kini mahu bangkit semula melalui Pilihan Raya Negeri Sabah selepas kehilangan kuasa, sumber dan anggotanya selepas Warisan dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) berjaya menjatuhkan mereka ketika PRU14.

“Di beberapa kerusi seperti Sulaman, Adun Umno (Hajiji Noor) keluar parti dan membawa sekitar 60% anggota bersama beliau,” kata Yunos, yang meminta supaya hanya nama pertama digunakan kerana dia adalah seorang pegawai kerajaan negeri.

Hajiji meninggalkan Umno yang diwakili beliau dalam enam pilihan raya umum sebelum itu bagi membentuk cawangan Bersatu Sabah beberapa bulan selepas PRU14.

Dalam masa yang sama, Warisan dan sekutunya yang digelar “Warisan Plus” memerintah Sabah selama dua setengah tahun dan dalam tempoh itu juga parti pelbagai kaum diketuai Mohd Shafie Apdal turut meluaskan pengaruh mereka dalam kalangan bumiputera Muslim di Pantai Barat Sabah - sebuah kubu kuat Umno.

“Sebelum PRU14, Warisan lebih terkenal di kalangan masyarakat sub-etnik ‘bajau laut’ yang kebanyakannya tinggal di pantai timur,” kata Yunos.

Sebagai perbandingan, ‘bajau samah’ di pesisir barat pula menyokong Umno.

“Tetapi hari ini, anda lihat sendiri bajau samah masuk Warisan kerana setelah memenangi PRU14 dan memerintah negeri, Warisan telah menunjukkan dirinya sebagai alternatif yang kuat selain Umno,” kata Yunos, yang berketurunan bajau samah.

“Jadi, akan menjadi cabaran besar untuk Umno menang di Sabah untuk lawan Warisan.”

Pada PRU14, Sabah, yang pernah dianggap sebagai deposit tetap kerajaan Barisan Nasional, akhirnya kalah kepada Warisan dan sekutunya, PKR dan DAP.

Warisan memperoleh 21 dari 60 kerusi DUN sementara DAP Sabah dan PKR masing-masing memenangi enam dan dua kerusi.

Ketika enam DUN dari Upko keluar dari BN Sabah untuk menyokong Warisan, Warisan Plus berjaya memperoleh majoriti dalam dewan dan berjaya membentuk kerajaan negeri.

Sepanjang pentadbiran Warisan, Umno kehilangan satu persatu wakilnya kecuali Musa, untuk melompat ke dalam Bersatu atau Warisan.

Musa bagaimanapun kembali dalam arena politik pada akhir Julai lalu apabila beliau berjaya meyakinkan semua pembelotnya untuk kembali menyokong beliau sebagai ketua menteri.

Namun sebelum beliau sempat mengangkat sumpah, tiba-tiba pemerintahan negeri bertukar tangan, DUN Sabah dibubarkan oleh Shafie Apdal selaku ketua menteri. Pilihan raya negeri akhirnya ditetapkan pada 26 September. 

Tiada lagi angin perubahan

Temubual bersama Bumiputera Islam di pesisir pantai barat Sabah menyokong pemerhatian aktivis terhadap Umno Tuaran mengenai perubahan sikap komuniti ke atas Umno.

“Walaupun selepas Warisan hilang kuasa kerajaan negeri, ahli parti nampaknya masih kekal bersama,” kata Mubin Pelasin, penduduk Sepanggar, salah satu kawasan Parlimen di bahagian Barat negeri itu.

Sikap penduduk terhadap parti bukan Umno perlahan-lahan berubah ketika pentadbiran kerajaan Warisan Plus.

“Orang nampak yang Warisan tolong semua orang tanpa mengira kaum, agama atau kecenderungan parti. Saya rasa masih ada sokongan kuat terhadap Warisan di Sepanggar,” kata ahli perniagaan berusia 51 tahun itu.

Ahli politik ekonomi Firdausi Suffian berkata kemenangan Warisan di pesisir Barat Sabah seperti di Sepanggar, Kota Belud dan Papar tidak dijangka disebabkan perbezaan sentimen komuniti antara bahagian timur dan barat negeri itu.

“Orang seperti (Ahli Parlimen Sepanggar) Azis Jamman dari Pantai Timur mampu menang di Pantai Barat. Kejayaan ini mengejutkan kerana wujud perbezaan dinamik antara dua wilayah ini,” kata Firdausi dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Sabah.

Ketika pentadbirannya juga, Warisan berjaya menubuhkan cawangan baharu di seluruh Pantai Barat bagi mengukuhkan kedudukannya di situ, tambah Firdausi lagi.

Tetapi, sama ada Warisan akan berjaya mengekalkan sokongan dibinannya atau pengundi akan kembali kepada Umno Sabah hanya akan benar-benar teruji pada PRN Sabah yang berlangsung dalam persekitaran jauh berbeza berbanding PRU14.

“Wujud angin perubahan ketika PRU14 kerana pengundi mahu menghukum BN dan kerana itu Warisan dan Pakatan Harapan boleh menang. Tetapi, perasaan itu sudah tidak lagi wujud,” kata Firdausi.

Rakan Warisan, PH, pula tidak lagi berkuasa di Putrajaya, manakala Umno dan Bersatu menjadi ahli pentadbiran kerajaan persekutuan Perikatan Nasional.

Kejayaan bekas ketua menteri, Musa Aman, mendapatkan kembali sokongan mereka yang berpaling tadah ke Warisan adalah petunjuk Umno Sabah masih belum hilang taringnya.

Cabaran terbesar Umno Sabah untuk terus bernyawa adalah membentuk kerjasama dengan Bersatu mengenai pembahagian kerusi, calon PRN dan calon ketua menteri sekiranya menang, kata Firdausi lagi.

Perpecahan dalam pembangkang Sabah dan kemelut berpanjangan antara mereka memberikan kelebihan awal kepada Warisan Plus dalam kempen pilihan raya negeri.

“Faktor paling kritikal untuk pembangkang negeri adalah sama ada Bersatu dan Umno Sabah serta rakan BN mereka boleh bersetuju tentang siapa bakal ketua menteri mereka.” – 24 Ogos, 2020.


WARISAN SABAH

MASA DEPAN

SABAH

AMIN

CADANGAN

SHAFIE JADI PM

GELORAKAN

HATI NADI 

BANI SABAH

AMIN

GUA WAJIB BERHENTI BERCAKAP DAN MULAKAN


GUA WAJIB

HENTI BERCAKAP

DAN MULAKAN

kalau sakai nak buat buku biografi, sila tapis2 fakta, jgn cerita semua, nanti buku akan diharamkan. sakai wajib goreng isi kandungan yg lunak2 dan membodek kerajaan, barulah lulus untuk jualan. lagi satu, dlm buku tu kau telanjangkan abam pak sheikh kaw kaw. 

kau aibkan dia cukup cukup hingga seluruh keturunan dia rasa malu, insyaallah azmin akan gerakkan seluruh penyokong dia utk beli buku biografi sakai, jualan 300 000 dah dlm tangan. lepas tu kau tambah tulis yg baik baik pasai pengkhianat...
ooops pasal pejuang melayu tulen malikul sembab pula, bertambah lagi jualan 500 000 naskah. wah! kaya! duit tu boleh la tubuh yayasan rais manaf. amiin. errr... kalau sakai taknak masukkan cerita pasal madey pun tak pe.. penyokong madey dah tak ramai kahkahkah 
on
 TERIMA KASIH BRO
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/08/20

la

TUKAR TIUBTUKAR TIUB

PAGI INI 24/8/2020
JAM 8.30
GUA  MEMBLOG SAPERTI BIASA

DULU GUA DIFAHAMKAN
OLEH BLOGSPOT
PADA 24/8/2020
SISTEM TAMBAH MUAT
DAN DESIN
BLOGSPOT.COM
AKAN DIUBAH 
UNTUK KESELESAAN
PENGGUNA TALIPON BIMBIT

TAPI PAGI INI
SISTEM MACAM BIASA
APAKAH TARIKH 24/8/2020
BELUM LAGI
BERMULA DI PUSAT BESAR
GOOGLE

ATAU
RAYUAN GUA
DITERIMA

KITA LIHAT
DAN TUNGGU
AMIN

POLITIK GEMPAQ

INI GEMPAQ

AMIN

INI STRATIJI

AMAT BIJAK

AMIN

KENALKAN DIRI

TAK KENAL

TAK CINTA

AMIN

Ketepi soal keputusan, Pejuang mula jual jenamanya

SEMINGGU selepas berkempen, jelas tanda-tanda bahawa calon Barisan Nasional (BN) Mohd Zaidi Aziz akan mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Slim yang kosong ekoran kematian penyandang terdahulu Mohd Khusairi Abdul Talib pada 15 Julai lalu.

Jentera BN digerakkan sepenuhnya di tujuh penempatan Felda yang merangkumi 57% undi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) pada 2018.

Malah semua bahagian Umno dari seluruh negara dikerah untuk berkempen di kawasan tersebut.

Keadaan berbeza dengan calon lawan Amir Khusyairi Mohamad Tanusi apabila sukar untuk melihat publisiti mengenai dirinya selain sebilangan sepanduk yang mempromosikan dirinya di kawasan bandar Slim dan jalan-jalan yang menuju ke perkampungan Felda.

Walaupun Amir mewakili parti baharu Pejuang dalam pilihan raya kecil (PRK) kali ini, beliau akan bertanding sebagai calon bebas sementara menunggu partinya didaftarkan.

Jadi kenapa pejuang bertanding di kerusi yang hampir mustahil untuk dimenangi?

“Slim seperti Dun Chini yang merupakan kubu kuat Umno. Kerusi ini adalah boleh dikatakan mustahil untuk dirampas walaupun tsunami menentang BN berlaku pada 2018,” kata pensyarah Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Dr Mazlan Ali.

“Di atas kertas, amat sukar mengalahkan Umno di sini,” katanya.

Namun Mazlan yang mengajar politik sains di UTM berkata, kemenangan bukan sasaran Dr Mahathir Mohamad.

“Ini hanya platform untuk Pejuang memperkenalkan partinya kepada pengundi dan membuktikan beliau lebih berpengaruh daripada Muhyiddin Yassin,” kata Mazlan.

Beliau berkata walaupun BN dilihat pasti menang kerusi itu, tetapi ada dua perkara yang menjadi petunjuk hala tuju politik orang Melayu.

Mazlan berkata penganalisis mahu melihat bagaimana kemampuan BN dengan bantuan PAS dan sama ada Pejuang mamhu mengekalkan undi Pakatan Harapan yang diperolehi pada 2018.

Pada 2018,  Mohd Khusairi  (8,327) mempertahankan kerusi itu dengan majoriti 2,183 undi dengan menewaskan Mohd Amran Ibrahim (6,144) dari Bersatu yang bertanding atas tiket PKR dan calon PAS Muhammad Zulfadli Zainal (4,103).

Beliau berkata PRK Slim akan menunjukkan pengaruh Bersatu selepas Dr Mahathir dipecat daripada parti.

“Ia akan nampak tidak bagus untuk Muhyiddin jika Pejuang berjaya mengekalkan atau menambah undi di sini,” kata Mazlan.

Muhyiddin yang mengambil alih Bersatu daripada pemecatan Dr Mahathir, dilihat mahu menjadikan Perikatan Nasional sebagai gabungan rasmi.

Walaupun Presiden Umno Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata Umno tidak akan menyertai gabungan Perikatan Nasional, Bersatu, PAS, MIC dan Star tetap meneruskan agenda itu dan mengadakan mesyuarat pertama pada minggu lepas.

Selain mempromosikan Pejuang, Dr Mahathir juga mahu membuktikan beliau masih mempunyai pengaruh, kata pengarah Ilham Center Hisomuddin Bakar.

“Beliau mahu menunjukkan BN bahawa beliau masih berupaya dan menentang Bersatu. Beliau mahu menunjukkan kemampuannya menjejaskan keahlian parti Bersatu,” kata Hisomuddin. – 24 Ogos, 2020.


PRK SLIM

MEMBERI MAKNA

DALAM 

AMIN

KITA LIHAT

DAN TUNGGU

AMIN

GOYANG GOYANG


GOYANG GOYANG
kueh pau ke, goyang ke, 
kena gertak sikit dah lari.. 
ha ha lepas tu sembang kencang 
on
 BEZAKAN
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 23/08/20

k

GEROMBOLAN MATI TEGAK
GEROMBOLAN

MATI TEGAK


Umno berdepan cabaran besar mahu terus hidup di Sabah


BERITA MENYUSUL


AKUI BODOH PERMULAAN BIJAK

AKUI BODOH

PERMULAAN BIJAK
kalau dah bodoh tu, tetap bodoh!! projek membantut/bonsaikan minda anak semua bangsa on 
DIMAKLUMKAN
 KEPADA PEMBACA
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 23/08/20

m

PEJUANG MULA BERJUANG
LANGGAR TERUS

Ketepi soal keputusan, Pejuang mula jual jenamanya


BERITA MENYUSULHENPON DALAM JAMBAN


HENPONE 

DALAM JAMBAN

Pakai la henpon cerdik. Tak reti hang belajar Kat YouTube belajaq dgn pakcik Google. Ada henpon cerdik dlm jamban pong bole online. Nota- Kalu hang nak cepat tangkap, hang pi order kismi minda lebai Q7 pasti hang cekap. Hang tengok la lebai punya auta sekarang. 
Semua berkat cekik kismi minda dgn ayak tapak kaki la. Hang kalu kena ayak tapak kaki, silap Hari bulan #Abah hang lantik hang jadi KSU MCMC sebab bijak sangat 
on 
DIMAKLUMKAN 
KEPADA PEMBACA
Publish | Delete | Spam
DatoPidi
on 23/08/20

ka

ISLANG TAK JALANG


ISLANG

TAK JALANG
agama jadi pendinding rasuah malas tiada etikan dalam kerja penjawat awam, bukan cakap poyo, pergilah mana mana pejabat kerajaan,semua asyik main telefon, main face book, main Instagram, main game, bila tanya akan dimarahi, terlalu ramai melayu islang yang cemerlang sampai jadi teruk, kah kah kah saja boleh, pusaka kerajaan islang Melayu Melaka sampai ke sini, kah kah 
on 
MOTIVASI TAK JALAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/08/20


SAMBUNG PKP
SAMBUNG PKP
Sambung pkp senang nak sakau duit alasan belanja negara tak lalu parlimen. Bule la MP pas berlagak besor lg drp agong, balik obersea xpyh kuarantin. Apa la agong,ahli parlimen lagi special,agong pun kuarantin,malu la baik turun takhta la. 
on 
DUA TAHUN 
TAK SELESAI
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 23/08/20

Ra