Rabu, 28 Februari 2024

TALIBAN TAK FAHAM KEINDAHAN SENI


INI TALIBAN

TAK FAHAM 

KEINDAHAN SENI

AMIN

ASIK PELIR KERAS

TENGOK RAMBUT

KAH KAH KAH

HANG TAK TAU JAGA NEGERI !!!


HANG TAK TAU

JAGA NEGERI !!!

KAH KAH KAH

AMIN 

MENU BARU - SUP TULANG BABI MADANI


MENU BARU:

SUP TULANG

BABI MADANI

KAH KAH KAH

AMIN

NAJIB BOSS PENCURI
Semuanya dirujuk kepada Najib: Jasmine Loo
KUALA LUMPUR: Bekas peguam 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Jasmine Loo memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini, tanggapannya ketika menyertai syarikat itu adalah segala-galanya dirujuk kepada Najib Razak untuk kelulusan sebelum sebarang projek dapat dilaksanakan.

Saksi pendakwaan ke-50 dalam keterangannya berkata, ia adalah berdasarkan kepada peranan Najib sebagai Perdana Menteri ketika itu, Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB (BOA) dan wakil pemegang saham syarikat berkenaan.

Beliau berkata, sudah menjadi amalan dalam 1MDB untuk segala-galanya dirujuk kepada Najib terlebih dahulu dan pada dasarnya, ia keputusan individu yang membuat semua keputusan berkenaan.

Bagaimanapun, peguam  Shafee Abdullah membantah kenyataan itu dan menegaskan terdapat perbezaan antara peranan anak guamnya sebagai Pengerusi BOA dan Perdana Menteri.

Menurut Muhammad Shafee, Pengerusi BOA tidak boleh memulakan sesuatu tanpa dirujuk oleh Lembaga Pengarah terlebih dahulu yang juga selaku organ dominan dalam syarikat bagaimanapun, menurut peguam itu perkara berkenaan tidak diamalkan di 1MDB.

Muhammad Shafee berkata, sebagai peguam, Jasmine sepatutnya mengetahui bahawa Najib sebagai Pengerusi BOA tidak boleh membuat keputusan tanpa merujuknya terlebih dahulu kepada Lembaga Pengarah 1MDB (BOD).

Beliau berkata, sebaliknya Jasmine sengaja mengabaikan perkara terbabit kerana saksi adalah sebahagian daripada konspirasi untuk menipu syarikat berkenaan.

Katanya, Pengerusi BOA tidak mempunyai kuasa tertentu dalam peranannya, bagaimanapun perkara berkenaan tidak dipersetujui oleh saksi.

Jasmine juga tidak bersetuju dengan semua cadangan Muhammad Shafee dan mengulangi keterangannya bahawa Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia, wakil pemegang saham daripada Menteri Kewangan dan pengerusi BOA adalah individu yang sama dan satu kelulusannya ialah kelulusan bagi ketiga-tiga peranan itu.

Jasmine juga tetap dengan keterangannya dan menegaskan bahawa kebiasaan dalam 1MDB adalah merujuk kepada Najib yang juga Pengerusi BOA.

"Ketika saya menyertai 1MDB, itu sudah menjadi amalan dan kami bergantung kepada nasihat profesional setiausaha syarikat. Jika mereka mempunyai pendapat berbeza, mereka akan melakukannya dengan cara itu," katanya.

Muhammad Shafee kemudian mencadangkan bahawa ia adalah tugas Jasmine sebagai peguam syarikat untuk memastikan 1MDB mematuhi Memorandum dan Artikel Persatuan (M&A) syarikat, tetapi Loo menjawab, ia bukan tugasnya dan amalan di 1MDB adalah merujuk kepada Najib sebagai Pengerusi BOA.

Sementara itu, Loo juga menafikan keterangan bekas rakan kongsi Goldman Sachs, Tim Leissner pada prosiding perbicaraan terhadap bekas ketua perbankan pelaburan Roger Ng di mahkamah di New York.

Muhammad Shafee membangkitkan perkara itu ketika merujuk kepada transkrip perbicaraan bagaimana Leissner menyatakan dia (Jasmine) adalah komponen utama yang menghubungkan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low dengan 1MDB.

Muhammad Shafee bertanyakan sama ada Jasmine sedar bahawa Leissner memberi keterangan bahawa dia (Jasmine) dilantik pada dasarnya untuk menghalalkan dokumen yang sebenarnya menyalahi undang-undang, yang dijawab saksi, "tidak sedar."

Muhammad Shafee turut membacakan petikan keterangan Leissner di mana beliau menyatakan Jasmine tidak berpuas hati dengan jumlah wang yang akan diterima daripada skim 1MDB kerana ia tidak mencukupi.

Menjawab persoalan itu Jasmine berkata, beliau tidak bersetuju dengan mana-mana kenyataan yang dibuat oleh Leissner.

Jasmine memberikan keterangan terhadap Najib, 70, yang berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

KALAU PENCURI

INI LEPAS MAKA

TANDA NEGARA

NAK HANCUR

AMIN

TAK PERLU TUNGGU

IMAM MAHADI

KAH KAH KAH

AMIN

SEMUA SIAP SEDIA HIMPUNAN MEGA


Himpunan mega Palestin 2 Mac dapat sebahagian kelulusan polis

KUALA LUMPUR: Himpunan mega yang dirancang kumpulan masyarakat sivil Sekretariat Solidariti Palestin (SSP) pada 2 Mac ini mendapat kelulusan IPD Wangsa Maju.

Tetapi, ia masih memerlukan kelulusan IPD Dang Wangi, serta Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk menggunakan Padang Merbok sebagai lokasi himpunan.

“Kami dimaklumkan tiada masalah untuk mendapat kelulusan DBKL,” kata jurucakap SSP, Syed Sheikh Al-Attas Syed Hassan di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor.

Peserta dijangka berkumpul jam 2 petang di bangunan Tabung Haji di Jalan Tun Razak sebelum berarak ke Padang Merbok. Antara “checkpoint” himpunan itu termasuk Kedutaan AS, KLCC dan Hotel Renaissance, Maju Junction masuk ke Jalan Tengku Abdul Rahaman dan Sogo menuju ke Dataran Merdeka.

Anggota kanan SSP, Tian Chua berkata himpunan itu diperakui kira-kira 100 NGO dan parti politik kerajaan serta pembangkang.

Chua berkata, Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Presiden Pejuang, Mukhriz Mahathir mengesahkan akan menghadiri himpunan itu.

“Saya menggesa semua rakyat Malaysia mengetepikan perbezaan dan datang untuk bersatu demi Palestin.”

Disember lalu, SSP mengadakan himpunan Kepong selama enam hari di Jalan Tun Razak selepas dihalang polis dalam perjalanan ke Kedutaan AS.

KAWAN KAWAN

ABANG ADIK

KAKAK SEMUA

DI JEMPUT HADIR

AMIN 

BERSETIA KAWAN 

DENGAN PALESTIN

KHALAS

TANAM BAWABG LANGKAH BETUL
Program tanaman bawang boleh kurangkan import

KUALA LUMPUR – Program Pembangunan Tanaman Bawang yang akan dilaksanakan secara berfasa bermula tahun ini hingga 2030 dijangka dapat mengurangkan import bawang negara sebanyak 30 peratus, kata Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan  Mohamad Sabu.

Menurutnya, program berkenaan akan dilaksanakan dalam dua fasa iaitu fasa prakomersial bermula tahun ini hingga tahun hadapan dan fasa komersial pada 2026 hingga 2030.

Fasa prakomersial katanya, bertujuan menerokai potensi penanaman bawang kecil di Malaysia dengan 70 tan metrik benih bebawang kecil dan 230 kilogram (kg) biji benih bawang kecil akan dibekalkan oleh pihak Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

Menurutnya, kawasan penanaman bawang seluas 100 hektar akan dibangunkan dengan jangkaan hasil pengeluaran sebanyak lima tan metrik per hektar dalam fasa prakomersial itu.

“Penanaman bawang ini boleh dilaksanakan sebanyak dua kali setahun. Dijangkakan pengeluaran bawang bagi fasa (prakomersial) ini adalah sebanyak 1,000 tan metrik,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Idris Ahmad (PN-Bagan Serai) yang meminta perincian usaha-usaha Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) untuk mengurangkan import bawang sebanyak 30 peratus.

Mengulas lanjut, Mohamad berkata fasa komersial program itu pula akan melibatkan pembangunan kawasan seluas 1,347 hektar dan dijangka menghasilkan sebanyak 14,470 tan metrik bawang.

Beliau berkata program berkenaan hanya akan melibatkan tanaman bawang kecil kerana MARDI masih belum menjumpai varieti bawang besar dan bawang putih yang sesuai untuk ditanam di Malaysia. – BERNAMA

INI LANGKAH

BAIK & BETUL

AMIN

KITA WAJIB

TANAM MAKANAN

KITA SENDIRI

AMIN

MULAKAN DARI

SEKARANG

KHALAS

BERJUANG SAMPAI MENANG


BERJUANG

SAMPAI MENANG

AMIN

Unknown commented on
 "AL-FATIHAH BANTAH SAMPAI MATI"

Hari Mati mangsa sama dengan Hari mati Jacob Rothchild..

Jacob Rothchild sedang layan kepanasan kat alam kubo ....

Panas sebab bunuh Penduduk rafah


Unknown commented on 
"AL-FATIHAH BANTAH SAMPAI MATI"

jangan seksa diri sendiri.. isreal sikit pun tak sakit.. orang palestine berjuang untuk hidup bukan mati..

BERAS TEMPATAN JADI BERAS IMPOT


BERAS TEMPATAN

JADI BERAS IMPOT

KHALAS

ALONG BERNAMA IMF


PINJAM DUIT

DARI ALONG IMF

NEGARA DIPAKSA

LUPUS SUBSIDI

AMIN

Unknown commented on
 "HILANG DUIT HILANG KAWAN"

lu kalau tak nak kawan lu lari sbb hutang, lu suruh kawan lu pinjam duit dengan mana2 along... tengok dia boleh lari ke tak, tak silap lg pelok lu, klu dia takdpt cari lu, dia cari isteri lu, jiran lu, nenek jiran lu semua pun dia pelok... lg bagus klu lu punjam dgn imf... tunggu dia pelok lu mcm mana

LAGI DUA HARI HIMPUNAN MEGA


JANGAN LUPA

LAGI DUA HARI

KE PERHIMPUNAN

MEGA

TURUN TURUN
SEMUA TURUN
AMIN

MADANON LEBIH BERAT DARI MAHAFIRAUN


MADANON

LEBIH BERAT

DARI MAHAFIRAUN

AMIN

AL-FATIHAH BANTAH SAMPAI MATI


Askar AS bakar diri tanda protes perang di Gaza meninggal dunia

WASHINGTON – Seorang anggota tentera udara Amerika Syarikat (AS) yang membakar dirinya di luar Kedutaan Israel di Washington sebagai protes terhadap konflik di Gaza telah meninggal dunia di sebuah hospital tempatan.

Polis yang mengesahkan kematian askar itu berkata, Aaron Bushnell, 25, membakar dirinya sebagai membantah “pembunuhan beramai-ramai” di Gaza.

Dia dikejarkan ke hospital susulan kecederaan kritikal yang mengancam nyawanya sejurus kejadian tersebut, kata Jabatan Perkhidmatan Perubatan Bomba dan Kecemasan DC.

“Saya tidak akan lagi terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai. Saya akan terlibat dalam tindakan protes yang melampau, jika dibandingkan dengan apa yang alami di Palestin oleh tangan penjajah mereka, ia tidak melampau sama sekali. Inilah yang dibuat oleh pemerintah kita yang memutuskannya ia adalah perkara biasa,” kata Bushnell sebelum membakar dirinya.

Video kejadian menunjukkan askar itu menjerit “Bebaskan Palestin” ketika dia sedang terbakar.

Disember lalu, seorang individu membakar diri di luar Konsulat Israel di Atlanta, Georgia sebagai protes terhadap serangan Israel ke atas Gaza.

Israel telah menggempur Semenanjung Gaza berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober, membunuh hampir 30,000 orang. – Agensi


SOLDADU INI

TIDAK MAHU

DILIHAT  SAMA

MENYOKONG

ZIONIS ISRAEL

 BUNUH 

WARGA PALESTIN

AMIN

LEPAS BANJIR KEMARAU SAMPAI


Pembenihan awan di P. Pinang untuk pertahankan rizab air mentah


GEORGE TOWN – Operasi pembenihan awan (OPA) akan dijalankan di kawasan tadahan Empangan Teluk Bahang serta Empangan Teluk Air Itam di Pulau Pinang selama dua hari bermula esok.

Ketua Pegawai Eksekutif, Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP), Ir. K. Pathmanathan berkata, operasi yang dilakukan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) itu dibuat ekoran penurunan ketara paras air di kedua-dua empangan.

Katanya, ia adalah usaha mendorong hujan sebaik mungkin di kawasan tadahan air dua empangan terbabit namun tertakluk kepada keadaan atmosfera dan awan di kawasan sekitar.

“Dalam tempoh sejak 1 Januari hingga 27 Februari, hanya 45 milimerer (mm) hujan direkodkan di Empangan Air Itam manakala 71.5 mm di Empangan Teluk Bahang.

“Kapasiti efektif di Empangan Air Itam menurun daripada 68.9 peratus pada 1 Januari lalu kepada hanya 37 peratus yang direkodkan hari ini.

“Bagi Empangan Teluk Bahang pula, daripada 95.4 peratus kepada 79.6 peratus,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah Pathmanathan, sebarang jumlah hujan disebabkan OPA amat berguna susulan pihaknya berusaha untuk mempertahankan rizab air mentah empangan terbabit sehingga musim hujan akan datang.

“Sehubungan itu, kami mengucapkan terima kasih kepada NADMA, TUDM, Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) serta Kerajaan Negeri Pulau Pinang atas maklum balas pantas terhadap permintaan pembenihan awan yang dibuat (PBAPP) awal bulan ini,” katanya.

Untuk rekod, Empangan Air Itam membekalkan air kepada kira-kira 170,000 penduduk di kawasan Air Itam, Paya Terubong dan Jalan Masjid Negeri di bahagian pulau negeri ini. – MalaysiaGazette


LEPAS BANJIR

KEMARAU

SAMPAI

AMIN

INI TANDA

MALAPETAKA

CUACA

AMIN

POTONG BUJET - RAMAI KIOKPOTONG BUJET

RAAMI KIOK

KHALAS

Unknown commented on
 "POTONG BUJET 
POTONG NAFAS PESAKIT"


Salam dan Sejahtera semua..

Ini bukan kali pertama dan yang terakhir saya memberikan respons kepada isu berulang ini.

1. IJN & KKM telah pun mempunyai hubungan kerja yang baik, walaupun selepas pengkorporatan IJN.

2. Sejak sekian lama, KKM telah merujuk kes-kes kompleks dan pesakit jantung kritikal ke IJN dan terutamanya untuk mengurangkan 'kesesakan dan masa menunggu yang lama' Pusat Jantung KKM (cth. Pusat Jantung Serdang). Kami mempunyai 10 hospital yang mempunyai Perkhidmatan Kardiologi dan 7 termasuk mempunyai Perkhidmatan Surgeri Kardiotorasik.

3. KKM membayar kepada IJN untuk setiap pesakit yang dirujuk ke lJN, menggunakan pembiayaan tahunan persekutuan yang diterima daripada MOF. Oleh itu, untuk memastikan lebih ramai pesakit boleh dirujuk ke lJN, pesakit dibenarkan didiscaj apabila keadaan mereka stabil ke Pusat-Pusat Jantung KKM yang lain.

4. Pusat Jantung KKM kami juga diuruskan oleh Pakar Kardiologi dan Pakar Bedah Kardiotorasik yang bereputasi dan bertauliah.

5. Paling penting, KKM akan terus memastikan penjagaan dan keselamatan pesakit tidak terjejas termasuk pesara-pesara Kerajaan.

7. Semoga ada pencerahan dari penjelasan ini dan tuduhan terhadap YAB PMX, KKM dan Kerajaan Madani, tidak sewenang-wenang dibuat tanpa kita memahami isu dan rasional disebalik dasar dan tindakan Kerajaan Madani ini.

Dr Dzulkefly Ahmad
27 Februari 2024

KES POTONG BUJET IJN


KES POTONG

BUJET IJN

AMIN

PUNAH SEHAT EKONOMI


PUNAH SEHAT

EKONOMI

KAH KAH KAH

KHALAS


Unknown commented on 
"PANDAI BERCAKAP -
TAK PANDAI BUAT KERJA"

itu yang kita risau ada dah dengar2 cerita anak dapat gaji 35k sebulan keje 3 hari seminggu tak kena cukai lak tu... harap bukan cerita betul... kah kah kah

JANJI TINGGAL JANJI


JANJI TINGGAL

JANJI

AMIN


Amier The Hero commented on 
"POTONG BUJET IJN - 
BANYAK AKAN MATI"

Kah kah kah kah kah.. den mampu golak ajo. Mano walaun² penyokong pi em ex? Jawab la.. tunggu la time omak dgn abah ekau lak kono cegitu. Den nak tgk, apo jadi eh kek ekau. Den kalu buleh, mmg nak topuk tgn dopan muko penyokong² pee H ni. Lopeh tu den nak kato, hadap an dek ekau!!! Ranap malaysia dapek kek diorg ni. Janji tinggal janji.. kah kah kah kah kah.

DEMO BERSIH


DEMO BERSIH

RABU 28 FEBUARI 2024
KELMARIN BERSIH
MENGADA DEMO KE PARLIMEN

INI PERTANDA BAIK
BERSIH MAHU
REFORMASI YANG DIJANJIKAN
DI TUNAIKAN

CAKAP DAN JANJI
BERTABURAN SEBELUM
BERKUASA
DAH BERKUASA
TARAAAAAK
KAH KAH KAH

BERAS
MASIH LAGI BELUM TUNTAS
JADI KE TAK JADI 
BERAS MADANI

RINGGIT
INI AGENDA NEGARA
NILAI RINGGIT JATUH
DI RASAKAN OLEH SEMUA
HARGA BARANG MELEDAK NAIK
JENG JENG JENG

HARGA BARANG NAIK
RAKYAT AKAN NAIK MINYAK
TAK TAHAN LAGI

JENG JENG JENG
KES IJN
KES JIMAT BUJET
KES TAK CUKUP DANA PERUBATAN
JENG JENG JENG
BERAT BERAT
BERAT
AMIN

ISRAEL
HARAPAN BIDEN SENIN
INI AKAN ADA PERJANJIAN
GENCATAN SENJATA
HANYA MIMPI BIDEN

AMERIKA
SEORANG SOLDADU AMERIKA
BAKAR DIRI SENDIRI
DEPAN KEDUTAAN ISRAEL
DI WASHINGTON DC
SOLDADU INI BANTAH
GENOSID YANG DILAKUKAN
OLEH ZIONIS ISRAEL

EROPAH
CADANGAN MACRON
NAK HANTAR SOLDADU
KE  UKRAINE DAPAT TENTANGAN
DARI NATO DAN NEGARA EROPAH

TURKI
SELASA KELMARIN  7 PEREMPUAN
TELAH DI BUNUH OLEH SUAMI
ATAU OLEH BEKAS  SUAMI
DI BEBERAPA BANDAR
DI TURKI

HOKKIEN
PAGI INI CERAH KERING SEGAR
LANGIT BIRU TERBENTANG
TERNAMPAK BULAN
DI LANGIT

MURAI BERKICAU DALAM BELUKAR
TERKUKUR MENDAYU
PALING BISING PAGI INI
3 EKOR WARGA HOKKIEN
MENYALAK KUAT
BILA KAMI MELINTAS
DEPAN POKOK ARA
INI KAWASAN MEREKA

HARI INI AKAN PANAS
SEPERTI KELMARIN
DENGAN ANGIN YANG AGAK KUAT
MENJADIKAN MALAM SANTAI
AMIN

BRO 
SENYUMLAH
DI PAGI INI

PERGI KE PASAR MEMBELI SOTONG
SOTONG DIAMBIL DALAM PETI
HOSPITAL IJN BUJET DI POTONG 
TAK CUKUP RAWATAN PESAKIT MATI

KE PASAR  MEMBELI BUAH PALA
JANGAN LUPA MEMBELI DEDAK
RINGGIT TURUN MEMBAWA BALA
HARGA MAKANAN NAIK MENDADAK 

LAKUAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERABU