Ahad, 2 Januari 2022

MARI KENAL OMICRON

 


 MARI KENAL

OMICRON

AMIN

JANGAN KETEPIKAN ANWAR

 Masa makin suntuk untuk Anwar jadi PM, kata Kamarazaman

PILIHAN raya umum akan datang adalah penentu untuk presiden Pakatan Harapan (PH) Anwar Ibrahim jika beliau mahu menjadi perdana menteri, kata rakan universitinya Kamarazaman Yaakob.

“Jika pilihan raya diadakan pada 2023, Anwar akan berusia 75 tahun dan jika mereka (PH) gagal menang, menjelang pilihan raya akan datang, beliau akan berusia 80 tahun. Jadi, peluangnya untuk menjadi perdana menteri semakin tipis,” kata Kamarazaman yang kini memimpin partinya sendiri, Parti Kuasa Rakyat.

Beliau juga berkata orang ramai lebih cenderung untuk mengekalkan pemimpin Barisan Nasional sekarang sebagai kerajaan seterusnya.

“Bagaimana jika dalam PRU akan datang, kerajaan pimpinan Ismail (Sabri Yaakob) boleh mendapat keputusan yang baik, manakala PH goyah seperti yang mereka alami di Melaka dan Sarawak,” katanya kepada The Malaysian Insight dalam temu bual eksklusif.

Kamarazaman pernah rapat dengan Anwar, Ahmad Zahid Hamidi, Hishamuddin Rais dan Yunus Ali ketika menjadi pelajar di Universiti Malaya pada tahun 1970-an.

Beliau yang merupakan abang Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob, telah ditahan bersama Anwar pada 1974 manakala Hishamuddin dan Yunus berjaya melarikan diri dan mencari perlindungan di luar negara.

Berdasarkan prestasi pilihan raya di Melaka dan Sarawak baru-baru ini, Kamarazaman juga menegaskan bahawa keputusan itu tidak memihak kepada PKR atau parti komponen PH.

“Jika kita perhatikan prestasi PKR atau PH berdasarkan keputusan pilihan raya Melaka dan Sarawak baru-baru ini, ia tidak begitu memberangsangkan kerana PKR telah mengalami kekalahan teruk dalam kedua-duanya. Kekalahan mereka adalah besar.

“Ini mungkin menunjukkan rakyat mahu BN terus memerintah,” katanya.

Pada pilihan raya negeri Melaka, PKR kalah kesemua 11 kerusi yang mereka tandingi dan gabungan PH hanya berjaya memenangi lima kerusi. BN mendominasi dan memenangi 21 daripada 28 kerusi.

Di Sarawak, terdapat kemunduran besar bagi parti ahli pimpinan PH apabila DAP hanya menang dua kerusi berbanding tujuh pada 2016, manakala PKR kalah teruk dan Amanah gagal memenangi kerusi dalam lapan kerusi yang dipertandingkan.

Antara Anwar dan Zahid

Presiden Umno Zahid pernah menjadi rakan sebilik Kamarazaman.

Kamarazaman, seorang sosialis yang teguh pada zaman mudanya, berkata kedua-dua Anwar dan Zahid telah berkembang dengan baik dalam kerjaya politik mereka.

Beliau berkata kedua-dua kerjaya politik mereka kini telah terhenti ketika menjadi timbalan perdana menteri.

Pada 1998, Perdana Menteri ketika itu Dr Mahathir Mohamad memecat timbalannya Anwar atas dakwaan rasuah dan liwat.

Zahid pula berkhidmat sebagai timbalan Najib Razak dari 2015 sebelum BN mengalami kekalahan mengejut pada pilihan raya umum 2018.

Zahid kini menghadapi 47 pertuduhan - 12 untuk pecah amanah jenayah, lapan untuk rasuah dan 27 untuk pengubahan wang haram.

Berkongsi pandangannya mengenai kedua-dua presiden PKR dan Umno, Kamarazaman berkata Anwar akan menjadi perdana menteri yang lebih baik daripada Zahid jika salah seorang daripada mereka diberi peluang di jawatan tertinggi.

“Masing-masing telah menunjukkan kebolehan masing-masing.

“Semasa Anwar mengetuai Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) dan kemudian sebagai timbalan perdana menteri, beliau sudah mempunyai rangkaian dan pendedahan dengan negara luar.

“Justeru, walaupun Zahid adalah rakan sebilik saya dan Anwar adalah ahli pembangkang sekarang, jika diukur dari segi kebolehan, saya rasa Anwar lebih berkebolehan berbanding Zahid,” katanya.

Anwar hampir menjadi perdana menteri berikutan perjanjian dengan Dr Mahathir selepas PH mengambil alih kuasa selepas pilihan raya umum lalu.

Bagaimanapun ia gagal menjadi kenyataan berikutan keputusan Dr Mahathir untuk terus memegang jawatan itu, dan kejatuhan kerajaan PH berikutan Langkah Sheraton pada Februari 2020. – 2 Januari, 2022.

ANWAR IBRAHIM

ADALAH CALON

TETAP 

PM MALAYSIA

AMIN

PESAING  KETAT

ANWAR IBRAHIM

TELAH 

NGAKU KALAH

AMIN

KU LI ANGKAT

TANGAN KALAH

BERUNDUR

AMIN

MAKA TINGGAL

ANWAR SEBAGAI

CALON TETAP

PM MALAYSIA

KHALAS

JELEBU TETRUTUP

 


13 laluan di Negeri Sembilan ditutup kerana banjir, tanah runtuh

SEBANYAK 13 laluan melibatkan lima daerah di Negeri Sembilan ditutup untuk semua kenderaan manakala empat lagi hanya dibuka untuk kenderaan berat susulan jalan runtuh dan dinaiki air setakat 2 petang ini.

Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR) Negeri Sembilan Ir Wan Hasnan Wan Musa berkata laluan berkenaan melibatkan Tampin iaitu sebanyak tujuh jalan, Jelebu (4), Jempol (3), Kuala Pilah (2) dan satu di Seremban.

Antara jalan tersebut ialah Jalan Segamat-Gemas, Londah-Gemas, Jelai-Bahau, Jeram Toi, Kuala Klawang-Genting Peras, Felda Titi dan Stesen Pemancar Gelombang Telapak Buruk.

“Pembukaan jalan ini akan dilakukan dalam tempoh terdekat selepas selesai kerja pembaikan selain bergantung kepada keadaan semasa jalan berkenaan selepas banjir. JKR akan sentiasa berusaha mencari jalan alternatif dan menguar-uarkan kepada pengguna,” katanya kepada Bernama di Seremban hari ini.

Justeru, beliau menasihatkan kepada semua pengguna jalan raya untuk merancang perjalanan dan sentiasa berwaspada dengan papan tanda amaran banjir serta jalan ditutup selain menggunakan laluan alternatif untuk ke destinasi masing-masing.


JELEBU

DAERAH PALING

KERING DI MALAYSIA

KINI DIBAHAM BANJIR

AMIN

KALAU TAIPING

TAK DA HAL

INI JELEBU

AMIN

MASIH ADA LAGI

TAK CAYA PADA

PEMANASAN DUNIA

KHALASMASALAH PAKATAN IALAH ANWAR IBRAHIM

 AMANAH Bukit Bintang gesa wujud segera ‘khemah besar’ pembangkang

KUALA LUMPUR – Parti Amanah Negara (AMANAH) Bahagian Bukit Bintang menggesa agar ‘khemah besar’ pembangkang mesti diwujudkan segera.

Ketuanya, Ahmad Asri Talib berkata, gesaan itu bukan retorik tetapi kenyataan yang mesti dilakukan pada tahun ini jika pembangkang hendak melihat kerajaan baharu wujud selepas PRU-15.

Kata beliau, ‘khemah besar’ bawah Pakatan Harapan (PH) mungkin mustahil terbina apabila dalam kalangan ketua parti pembangkang lain iaitu Pejuang, Warisan dan Muda seperti tidak yakin kepada figura yang menjadi ketua kepada PH sekarang  Anwar Ibrahim.

“Senario politik tanah air kini telah jauh berubah selepas PRU-14, yang mana sepanjang lebih tiga tahun, tiga kerajaan berubah.

“Ini menjadi faktor utama rakyat kini langsung tidak suka kepada PH dalam dua pilihan raya negeri iaitu Melaka dan Sarawak yang menunjukkan rakyat menolak PH. Adakah penolakan ini disebabkan parti atau pucuk kepimpinan PH?

“Tiba masanya sifat ego dibuang jika hendak melihat negara ditadbir urus dengan baik seperti awal kerajaan PH yang lalu. Dunia mengiktiraf kepimpinan good governance kerajaan PH walau 22 bulan,” katanya dalam kenyataan kepada media hari ini.

Menurut Ahmad Asri, perebutan jawatan Perdana Menteri antara faktor jatuhnya kerajaan PH dan peluang itu diambil para pengkhianat melalui rampasan kuasa Langkah Sheraton.

Beliau mengingatkan parti, jangan diulangi perkara yang lepas, sebaliknya bina semula negara dengan membelakangkan sifat pentingkan diri sendiri.

“Siapa ketua di bawah  ‘khemah besar’ pembangkang biarlah ditentukan oleh Majlis Presiden PH dalam gabungan besar itu nanti.

“Perlu diingat, pengundi muda bakal mewarnai dunia politik pada PRU-15 ini dan sudah mestinya mereka akan berpaut di bawah parti Muda, manakala Warisan pula telah melebarkan sayapnya ke bumi semenanjung dan Pejuang masih mempunyai seorang idola disegani dan dihormati dunia luar (Tun Dr. Mahathir Mohamad),” katanya.

Justeru, kata beliau, ruang dan peluang khemah besar pembangkang mesti disegerakan selepas beberapa langkah sumbang dilakukan oleh ketua PH sebelum ini.

Katanya, rakyat telah merasai kegagalan kerajaan Perikatan Nasional (PN) bawah Muhyiddin Yassin dan kini Barisan Nasional (BN) bawah Ismail Sabri Yaakob.

 PAKATAN BOLEH

BERJAYA

AMIN

DENGAN HANYA

SATU SYARAT

AMIN

TANPA  ANWAR

MENDIRIKAN

GABUNGAN BARU

AMIN

HANYA 

SATU AGENDA

SATU TUJUAN

TOLAK TIM

BANDUAN

KHALAS

DENGAR BAHASA YANG DIGUNAKAN

 DENGAR BAHASA

YANG DIGUNAKAN

AMIN 

AMARAN INGATAN

 


MetMalaysia keluar amaran hujan berterusan di beberapa negeri

JABATAN Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran hujan berterusan peringkat bahaya, buruk dan waspada yang dijangka berlaku di kebanyakan negeri sehingga Selasa ini (4 Januari). 

MetMalaysia dalam kenyatan hari ini memaklumkan negeri-negeri itu adalah Johor, Pahang, Negeri Sembilan, Melaka, Sabah, Kelantan, Terengganu, Perak, Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya. 

Amaran hujan sangat lebat berterusan peringkat bahaya diramalkan di Johor membabitkan Daerah Tangkak, Muar, Batu Pahat, Pontian dan Johor Bahru hari ini. 

Amaran hujan lebat berterusan (buruk) pula dijangka berlaku di Pahang melibatkan Jerantut, Maran, Kuantan, Bera, Pekan dan Rompin, selain seluruh Negeri Sembilan dan Melaka sehingga esok.

Ia turut melibatkan lima daerah di Johor iaitu Segamat, Kluang, Mersing, Kulai dan Kota Tinggi, serta Sabah iaitu di Sandakan (Telupid, Beluran dan Sandakan) dan Kudat.

Menurut kenyataan itu lagi, hujan berterusan (waspada) dijangka berlaku di Kelantan, Terengganu dan Pahang melibatkan Cameron Highlands, Lipis, Raub, Bentong dan Temerloh, manakala di Sabah pula melibatkan Pantai Barat (Tuaran, Ranau dan Kota Belud) dan Sandakan (Kinabatangan) sehingga Selasa.

Situasi sama turut dijangka berlaku di Perak melibatkan Manjung, Kinta, Perak Tengah, Kampar, Bagan Datuk, Hilir Perak, Batang Padang dan Muallim, selain Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya yang akan berterusan sehingga esok. – 2 Januari, 2022.

MET NI

BIJI KELENTIT

SAPA

AMIN 

GUNAKAN

JABATAN KAJI

CUACA

AMIN

BIAR ORANG 

RAMAI FAHAM

AMIN

BUREET LAA

BUKAN LULUS DARI

OUNIVESITI LONDON

PUN

KAH KAH KAH

NAK CAKAP 

ORANG PUTIH

SANGAT

KHALAS

NAJIB MUDARAT BESAR P AJEN CHINA MERAH

 NAJIB MUDARAT

BESAR

AMIN 

TALIBARUT

 CHINA MERAH

KHALAS

Ketua Pengarang commented on

 "KITA SOKONG PARTI 

YANG MAHU NAJIB

 MASUK PENJARA"

kenapa obses dengan najib. banyak lagi masalah yang lebih besar daripada najib..

ANUGERAH KUNCI SYURGAANUGERAH

KUNCI SYURGA

AMIN 

Unknown commented on

 "ANUGERAH B ALAK"

Ya betul tu Isham, cuma izinkan saya buat penambahan sikit. Towkey dapat ANUgerah lesen balak, Rakyat dapat ANUgerah banjir balak, Somewhere along the line.... Ada yang mendapat ANUKERAS yg sangat lumayan. Apakah ianya penyimpan botol besar? atau para penyimpan konci sorga?

TIGA AGAMA DARI TIMUR TENGAH KLIM TULIN

   


TIGA AGAMA

DARI TIMUR TENGAH

KLIM AGAMA TULIN

KHALAS

Unknown commented on 
"ZIONIS KLIM HANYA
 AGAMA YAHUDI PILIHAN ALLAH"

Semua agama yang berasal dari Timur Tengah semua klim dia yang tulin, orang lain palsu. Sebab tu berkurun kurun masih berperang hingga hari ini.

ZIONIS KLIM HANYA AGAMA YAHUDI PILIHAN ALLAH

  SEMUA AGAMA

SAMA

AMIN

ZONIS KLIM

HANYA AGAMA 

YAHUDI YANG BETUL

PILIHAN ALLAH

KHALAS

Donna commented on

 "KUIL JUGA RUMAH TUHAN"

Islam melarang tolong menolong dalam melakukan dosa. Membersihkan kuil termasuk dalam tolong menolong dalam melakukan syirik kpd Allah. Kalau tolong kediaman atau orang beragama lain yg dalam bahaya/ kesusahan itu tiada masalah.

SUNTIKAN KE BERAPA?

 
 SUNTIKAN

SAMPAI 

KE BERAPA?

AMIN 

Unknown commented on

 "ISRAEL - 

SUNTIKAN KEEMPAT"

Suntikan ke4? Nanti kobid mai lg kena suntik booster ke5 pulak. Cara melawan kobid nie kita cucuk booster 18 kali serentak seblum yg ke5 sampai. Bila kobid ke5 sampai dia jd panik sbb kita sudah bersedia. 


Kobid ke5 akan pulang ketempat asal dan bgtahu geng2 ke6 ke7 ke8 dan seterusnya takde maknenya gi serang manusia sbb dorang dah cucuk booster 18 kali. Bila kobid putus asa kita sumer akan selamat. Camne idea gua ok tak?

BANJIR MENDUGA KEMANUSIAN KITA SEMUA

 
BANJIR MENDUGA

KEMANUSIAAN

KITA SEMUA

AMIN 

MENTERI DAPAT HADIAH

 Malaysia kutuk serangan ke atas Jazan, Arab Saudi

MALAYSIA mengutuk sekeras-kerasnya serangan oleh pemberontak Houthi ke atas Jazan, Arab Saudi pada 24 Disember yang mengakibatkan kematian dan kecederaan, serta kemusnahan harta benda.

Kementerian Luar (Wisma Putra) dalam satu kenyataan hari ini berkata Malaysia menyampaikan rasa simpati dan takziah kepada mereka yang terjejas akibat serangan itu.

“Malaysia menolak semua bentuk keganasan yang menggugat keamanan dan keselamatan di rantau itu. Permusuhan yang berpanjangan akan memudaratkan keamanan dan kestabilan di rantau itu,” kata kenyataan itu.

Malaysia akan terus menyokong usaha mencari penyelesaian secara damai dan aman bagi konflik di Yaman, kata Wisma Putra.

Menurut Agensi Berita Saudi (SPA), dua orang terbunuh dan tujuh cedera, akibat roket dan peluru Houthi yang disasarkan ke bandar Jazan di selatan Saudi pada 24 Disember. – Bernama, 31 Disember, 2021.

PELIK MALAYSIA

BILA SAUDI KENA 

SERANG TUNJUK

SIMPATI

AMIN

BILA SAUDI

SERANG YAMAN

BUAT BUTA TULI

AMIN

INI MESTI

KONTOT LIDAH

SUDAH TERIMA

  HADIAH

ANWAR  ZAIN

OPPS SILAP

ALBUM LAGU

 ANWAR ZAIN

DARI RAJA SAUDI

KAH KAH KAH

SAPA MAKAN CIBAI

 SAPA MAKAN

CIBAI TERASA

MASIN

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "SAMAN PEMBALAK"

Kayu balak nk dibakar ke..selagi boleh buat fulus selagi tu la cibai sapu..pakat ludah la pada malaon mcm ni..lu ada kuasa tp lu mati nanti lu jadi santapan ulat je...karma ada ...sendiri mau ingat maa..pundek la

TAK CAYA - NAK BUAT GAPO

 
Ambil tindakan kepada pihak buat petisyen hilang kepercayaan kepada Agong – PPIM

KUALA LUMPUR – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) melahirkan rasa kecewa dan menentang sebarang tindakan yang berbaur pembelotan terhadap kedaulatan institusi raja di negara ini.

PPIM tidak menolak kemungkinan wujudnya pihak tidak bertanggungjawab memulakan usaha membuat petisyen kononnya telah hilang kepercayaan terhadap Yang di-Pertuan Agong (YDPA).


AMBO TAK

CAYO LU

KAH KAH KAH

LU NAK BUEK

APO JANG OOOI

KAH KAH KAH

DAH TAK PERCAYA

HABIS CERITA

KAH KAH KAH

NAK PAKSO

BUEK APO

NGABIH BOREH

KAH KAH KAH

DEN TAK CAYO

MAKO DEN

TAK CAYO LAAAH

KAH KAH KAH

ANUGERAH B ALAK

 


TOWKAY

DAPAT ANUGERAH

LESEN BALAK

AMIN

RAKYAT DAPAT

ANUGERAH

BANJIR BALAK

KHALAS 

KITA SOKONG PARTI YANG MAHU NAJIB MASUK PENJARA

 


PRU 15 

KITA SOKONG

PARTI YANG MAHU

NAJIB MASUK 

PENJARA

KHALAS 

Unknown commented on

 "HANYA SATU MUSUH - NAJIB"

Pangkah sapa pun nanti mereka lompat terjerang ke longkang yang banyak emas jugak, jadi apa guna pangkah pangkah lagi? Mana satu yang betul? Mana satu yang boleh dipercayai? Nampak gaya semua pun KaKi songlap jugak wei, kah kah kah macam mana nak percaya ??? Che Det boleh percaya tak ? Muda boleh percaya tak ? Asal melayu Isle semua boleh kah kah kah

BALAK BAWA BALA

 BALAK 

BAWA BALA

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "CARI PUNYA PENYEBAB"

TV tadi cakap banjir teruk di Lentang Pahang yang sungai nye tersumbat dengan batang kayu, bukan disebabkan oleh aktiviti BALAK tapi ..tapi di sebabkan oleh ujan lebat ..kompom. 


Di TV yg sama Abah Dafi royak masalah banjir selesai pabila kerajaan nyumbang pada mangsa 1000 seekor dalam masa 10 hari je. Phooh ..Melayu masih diperlakukan macam Ayam Daging nak disembelih taburkan jagong hancor ..

BERKHALWAT HARI KE 653

 KHALWAT KE 653


AHAD  2/1/2022
KITA MASUK KE HARI 652
BERKHALWAT

PKP 4.0
ANGKA TURUN
3000+++
PETANDA BAIK
TAPI OMICRON
MAKIN MEREBAK

HURU HARA
SEDANG DI BAWA 
OLEH OMICRON
UNTUK SELURUH DUNIA

DAH MASUK DUA TAHUN
KITA BERPERANG
LETIH DAN BOSAN
SAMPAI BILA ??
AMIN

BANJIR
BANJIR
KITA DIBANJAIRI OLEH BERITA
LAKUAN POLITIKUS
YANG MEMBANJRI BANJIR
KAH KAH KAH

PAGI INI HOKKIEN BASAH
HUJAN TURUN NAIK
ADA LEBAT ADA RENYAI
JALAN LECAH

SIMPONI CENGKERIK KUAT
JANTAN BERKOKOK
GUA  RASA MACAM  DI KAMPUNG

MELINTAS WILAYAH
WARGA ASAL
MEREKA MENYALA GARANG
ADA TUJUH EKOR KECIL & BESAR
TAK TAK & EZI
MASUK KE WILAYAH MEREKA
YANG PELIKNYA
YANG RAMAI INI
HANYA MENYALAK
TAK BERANI MENYERANG
MENJADIKAN TAK TAK
BERANI RAPATI MEREKA
KAH KAH KAH

KL & KL SENTRAL
BERKABUS TEBAL
BANGUNGAN 118 HILANG
TAK NAMPAK

AWAN KELAM DAN GELAP
APAKAH AKAN HUJAN LAGI
AMIN

BRO
SENYUM
HARI INI KITA LAHIR KEMBALI
UNTUK
MEMBUTA KEBAIKKAN

ANGIN TELOK MENYISIR PANTAI
HANYUT SAMPAI DI BAWAH TITI
BIAR BURUK KAIN DIPAKAI
ASAL PANDAI MENGAMBIL HATI

PERGI MENDAKI GUNUNG BAIK
HENDAK MENJERAT KANCIL DAN RUSA
GOTONG ROYONG AMALAN BAIK
ELOK DIAMALKAN SETIAP MASA

AIR MELURUT KE TEPIAN MANDI
KEMBANG BERSERI BUNGA SENDUDUK
ELOK DITURUT RESMI PADI
SEMAKIN BERISI SEMAKIN TUNDUK

DAUN SIRIH ULAM CIK DA
MAKAN SEKAPUR LALU MATI
WALAU BANYAK ILMU DI DADA
BIAR MERUDUK RESMI PADI

BUAH PELAGA MAKAN DIKIKIR
DIBAWA ORANG DARI HULU
SEBARANG KERJA HENDAK DIFIKIR
AGAR JANGAN MENDAPAT MALU

NAN KURIK IALAH KUNDI
NAN MERAH IALAH SAGO
NAN BAIK IALAH BUDI
NAN INDAH IALAH BAHASO
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKKAN HARI INI

SELAMAT BERKHALWAT