Khamis, 28 Disember 2023

BERITA DARI MEDAN PERANG


BERITA DARI 

MEDAN PERANG

AMIN

SEJARAH BEER


FAKTA BEER

RAMAI TIDAK SEDAR
BEER ADALAH CIPTAAN
ARAB MESIR

ARAB MESIR KUNO
MENEMUI PENAPAIAN GANDUM
AMIN


HUJAN PETANG


HUJAN PETANG

AWAN HITAM YANG BERKUMPUL
AKHIRNYA JATUH JADI HUJAN
JAM 5.40
HUJAN LEBAT TURUN
BUMI JADI SEJUK
MALAM INI JADI ENAK
UNTUK MENGEPONG
AMIN


GERILA MULA PAKAI SENJATA RUSIA


GERILA  HAMAS

MULA PAKAI

SENJATA RUSIA

JENG JENG JENG 

AMIN

PENGALAMAN BERCUTI YANG MENARIK


Penumpang kongsi pengalaman terkandas lebih 27 jam di Incheon


TERKANDAS lebih 27 jam di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon, Korea Selatan selepas seminggu bercuti di negara itu, Nuruljannah Musatapa adalah antara 315 penumpang yang berdepan kelewatan pulang ke Malaysia akibat masalah teknikal pesawat AirAsia, Ahad lepas. 

Menurutnya, penerbangan yang dijadualkan berlepas pada 6.55 pagi Sabtu tergendala hampir dua jam menyebabkan penumpang diminta keluar daripada pesawat dan menunggu di pintu pelepasan. 

“Kami kemudiannya dimaklumkan yang mereka sediakan hotel berdekatan lapangan terbang dan akan kemas kini semula jadual penerbangan baharu.

“Dalam 9.30 malam kami diminta balik semula ke lapangan terbang untuk daftar masuk sekali lagi dan naik penerbangan yang sama sekitar 1.30 pagi,” katanya yang bercuti bersama suami Ahmad Zuriyad Ahmad Zukiman dan anak lelaki berusia tujuh bulan, Faliq Harith Ahmad Zuriyad. 

Tidak berakhir di situ, Nuruljannah berkata kesemua penumpang sekali lagi terkandas dalam pesawat yang tidak bergerak hampir lapan jam dan hanya dimaklumkan oleh kru penerbangan yang ia disebabkan masalah teknikal selain landasan yang diselaputi salji tebal. 

“Masa ini ada yang dah keluar dari pesawat sebab dah tak tahan tunggu lama, tapi kami diberitahu kalau nak keluar tak boleh naik pesawat sama dan kena beli tiket baharu. Jadi kami tunggu sampailah pesawat boleh berlepas,” kata suri rumah berusia 26 tahun itu. 

Beliau bagaimanapun berkata penumpang diberikan makanan dan minuman percuma oleh pihak AirAsia dan dibenarkan untuk membuat tuntutan insurans atas faktor kelewatan. 

Seorang lagi penumpang, Nurul Nadia Abd Azizi, 34, dari Tanah Merah, Kelantan yang menghabiskan cuti hujung tahun bersama keluarga turut berkongsi pengalaman sama.

“Memang rasa penat, anak pula bila dah terlalu lama dalam pesawat mula tak selesa. Sepanjang lapan jam tergendala tu tak ada buat apa-apa, baring, tidur, makan sementara tunggu pesawat terbang semula.

“Walaupun ada masalah tetapi kami dapat layanan yang baik daripada pihak AirAsia, Alhamdulillah semua ok dan kami selamat sampai ke tanah air pada 4 petang Ahad,” katanya yang bekerja sebagai guru. – Bernama, 27 Disember, 2023.LAMBAT TAK PA

ASAL KAPAL

SELAMAT

AMIN

YANG MENAKUTKAN

KAPAL TU BARU

ROSAK

KAH KAH KAH

AMIN

AKSI KEPONG MALAM INI


AKSI KEPONG

MALAM INI

AMIN

SEMUA DI JEMPUT

DATANG

AMIN

PENDATANG ROHINGYA DI HALAU


PENDATANG 

ROHINGYA

DI HALAU KELUAR

KHALAS

AWAN HITAM


AWAN HITAM

JAM  2.30 PETANG
AWAN HITAM MULA BERKUMPUL
APAKAH AKAN JATUH DI KUALA LUMPUR
ATAU
GUGUR DI TEMPAT LAIN

DALAM MASA YANG SAMA
MATA HARI MASIH BERSINAR
BAHANG DAPAT DIRASAKAN
AMIN

BUNUH NETANYAHU FATWA BARU IRAN


BUNUH NETANYAHU

FATWA BARU IRAN

KHALAS

RANCAK KAN EKONOMI 2024 ?


Anwar perlu rancakkan pertumbuhan ekonomi 2024, kata pakar

AGENDA ekonomi Anwar Ibrahim setakat ini membuahkan hasil cukup memberangsangkan pada tahun pertama beliau dilantik sebagai perdana menteri, namun lebih banyak usaha perlu digembeling tahun depan yang dilihat semakin mencabar, kata pakar ekonomi.

Tambah mereka, Anwar perlu menangani isu kos sara hidup yang tinggi, mengawal inflasi, berusaha untuk menaikkan gaji dan menurunkan angka pengangguran tahun depan.

Mereka juga berkata, perdana menteri yang juga menteri kewangan, perlu mencari jalan untuk membasmi kemiskinan, meningkatkan eksport perkhidmatan dan mewujudkan ekonomi yang dipacu oleh industri halal dan pembiayaan Islam seperti yang dirangka sebagai nadi rancangan ekonominya dalam Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12).

Pengarah Program Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) Putra Business School Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata terdapat petunjuk positif ekonomi makro seperti inflasi terkawal dan kadar pengangguran yang rendah.

“Agendanya adalah untuk mempunyai petunjuk dan peningkatan yang positif. Keluaran Dalam Negara Kasar kita pada setiap suku tahun menunjukkan pertumbuhan. Pekerjaan atau buruh bertambah baik.

“Cabaran tahun depan adalah dengan memastikan kos sara hidup bertambah baik kepada rakyat, meningkatkan taraf hidup, menyelesaikan isu gaji dan mengurangkan hutang isi rumah secara keseluruhannya,” kata pensyarah itu.

Pada Julai lalu, Anwar mengumumkan kerangka Ekonomi Madani bertujuan meningkatkan ekonomi.

“Ia perihal mengangkat semula darjat dan martabat negara ini dengan dua tumpuan utama iaitu menstruktur semula ekonomi ke arah Malaysia sebagai peneraju ekonomi Asia, dan akhirnya memberi limpahan hasil kepada rakyat untuk menikmati kehidupan yang lebih berkualiti,” katanya pada majlis itu.

Seorang lagi ahli akademik, Dr Barjoyai Bardai, dalam pada itu berkata Anwar sudah membuat rancangan atau kerangka untuk memperbaiki ekonomi tetapi masih belum membuahkan hasil.

Ahli akademik Universiti Antarabangsa Al Medinah itu bagaimanapun berkata, rancangan ekonomi Anwar semuanya adalah besifat jangka pendek, sambil menambah perdana menteri perlu memberikan penyelesaian jangka panjang.

Beliau bagaimanapun bersetuju pertumbuhan ekonomi negara menunjukkan prestasi yang memberangsangkan.

“Anwar sudah merangka satu projek terbesar iaitu Projek Tebatan Banjir yang dikatakan menelan belanja lebih RM10 bilion.

“Beliau juga sedang meneruskan projek ECRL serta terdapat rancangan untuk meneruskan pembinaan kereta api laju. Terdapat juga projek lebuh raya Sabah-Sarawak. Satu-satunya perkara yang perlu diambil perhatian adalah kemajuan kerja adalah perlahan.

“Kami juga mendengar mengenai rancangannya untuk menyelesaikan isu isi rumah dan kos sara hidup. Secara keseluruhannya ekonomi kita berkembang pesat. Tahun depan, saya menjangkakan pertumbuhan ekonomi sebanyak 4% dan ini akan dirangsang oleh sektor pelancongan dan pembinaan,” kata Barjoyai. – 28 Disember, 2023.

NAK RANCAK

MACAM MANA

KAH KAH KAH

EKONOMI DUNIA

LESU MALAS

KAH KAH KAH

NILAI RINGGIT

TERUS JATUH

AMIN

TOWKAY RASUAH

MASIH BEBAS

AMIN

HARGA BARNAG

MAKIN NAIK

AMIN

KHALAS

INGIN JADI DATUK SERI ?Pengerusi NGO mengaku tak bersalah guna gelaran ‘Datuk Seri’ tak diiktiraf

IPOH – Seorang pengerusi organisasi bukan kerajaan (NGO) dihadapkan ke Mahkamah Majistret Ipoh hari ini atas pertuduhan menggunakan gelaran ‘Datuk Seri’ yang tidak diiktiraf.

Tertuduh, Saiful Sharma Abdullah, 52, bagaimanapun mengaku tidak bersalah sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret S Punitha.

Mengikut pertuduhan, tertuduh yang juga seorang duda itu didakwa sebagai seorang yang tidak berhak menggunakan dan menikmati gelaran dan panggilan ‘Datuk Seri’ di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh pada 31 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa dengan menggunakan dan menikmati gelaran tersebut pada surat memohon kelulusan untuk menganjurkan Majlis Ulang Tahun Ke-9 Persatuan Pasukan Keselamatan Rakyat Setia Berjasa Sukarela Negeri Perak di lokasi dan tarikh berkenaan.

Saiful Sharma didakwa mengikut Seksyen 3(2) Akta Kesalahan Berhubung Dengan Anugerah 2017 yang mana dia boleh dihukum di bawah akta sama.

Ekoran itu, dia berdepan hukuman penjara tidak melebihi tiga tahun jika disabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya, Amirah Nabihan Shahrir menawarkan jaminan sebanyak RM5,000 dengan seorang penjamin terhadap tertuduh.

Namun, peguam yang mewakili tertuduh, Teeban Kummar memohon agar jumlah jaminan minimum dikenakan atas alasan anak guamnya menghidap penyakit kronik dengan pendapatan bulanan sebanyak RM1,000.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh diikat jamin RM2,500 dengan seorang penjamin sebelum menetapkan 28 Februari depan untuk sebutan semula kes bagi serahan dokumen.

Sebelum itu, menurut fakta kes, tertuduh telah mengemukakan surat memohon kelulusan untuk menganjurkan majlis ulang tahun persatuannya atas nama pemohon ‘Dato Seri Saiful Sharma bin Abdullah’, di IPD Ipoh, pada Oktober lalu.

Selepas meneliti surat tersebut, pihak polis mendapati lelaki yang juga pengerusi persatuan itu disyaki telah menyalahgunakan Jata Persekutuan di dalam surat permohonan tersebut, serta menggunakan gelaran Datuk Seri yang diragui. –


PUNDEKLAAA

DIA NAK JADI

DATUK SERI KE

NAK JADI RAJA KE

NAK JADI TUN KE

PERGI MAMPOSLAH

AMIN

BUKAN ADA

MAKNA APA PUN

KAH KAH KAH

TUN KE

RAJA KE

DATUK SERI KE

KENTUT BUSUK JUGA

AMIN

MAKAN PETAI 

KENCING HARING

AMIN

NAK BERANCUK

JILAT BURIT JUGA

KAH KAH KAH

KHALAS

BANJIR BAWA MAUT


Hampir 70,000 isi rumah terjejas, banjir di selatan Thailand semakin buruk

SEKURANG-KURANGNYA enam orang maut dan hampir 70,000 isi rumah terjejas berikutan banjir di lima wilayah di selatan Thailand.

Ketua Pengarah Jabatan Pencegahan dan Tebatan Bencana (DDPM) Chaiwat Junthirapong berkata sejumlah 68,941 isi rumah di 32 daerah di lima wilayah selatan - Narathiwat, Pattani, Yala, Satun, dan Songkhla - terjejas akibat banjir itu.

Wilayah Narathiwat paling teruk terjejas melibatkan 39,604 isi rumah di 457 kampung dalam 13 daerah, manakala di Yala, 18,340 isi rumah di 298 kampung di tujuh daerah ditenggelami air.

Di Pattani, 8,360 isi rumah terjejas, manakala di Satun dan Songkhla masing-masing melibatkan 1,801 dan 836 isi rumah.

AFP melaporkan enam orang, termasuk seorang wanita berusia 89 tahun dan seorang kanak-kanak, lemas, dan pasukan penyelamat masih meneruskan pencarian seorang lagi yang  hilang akibat banjir di Narathiwat.

Perdana Menteri Thailand Srettha Thavisin, semasa lawatan ke Narathiwat yang dilanda banjir pada Selasa, berkata kerajaan akan segera memberi bantuan.

Beliau mahu semua agensi setempat menyampaikan bekalan kecemasan dan bantuan kewangan kepada mangsa banjir, selain mengarahkan usaha untuk menangani situasi banjir yang sedang berlaku. – Bernama, 28 Disember, 2023.


SELATAN SIAM

MAKNANYA

UTARA KITA

AMIN

BANJIR AKAN

MELIMPAH KE 

KELANTAN KEDAH

AMIN

WAJIB SEDIA

WAJIB BERJAGA

AMIN

TANGKAP SEMUA TUN !!!


TANGKAP SEMUA

BERGELAR TUN

AMIN

MACAM MANA 

TUN TUN JADI KAYA

KHALAS

BANJIR BESAR DI JELEBU 1971


BANJIR BESAR

DI JELEBU DLM

INGATAN SEJARAH

BERLAKU 1971

AMIN

Unknown commented on
 "MANGSA BANJIR BERTAMBAH"

TT, apa dia banjir besar? Ada ke sedang, banjir tak besar dan ada ke banjir kecil, saja tanye jangan marah, Jelebu pernah banjir tak?oh ya....dengar cerita Jelebu telah ada tempat orang camping, ada disediakan tapak tempat dirikan kemah,.ada tempat memancing, macam macam disediakan, betul ke?

BANJIR BAWA BALAK


BANJIR BAWA

RAHMAT BALAK 

ATAU 

BALA BALAK ?

KHALAS


Unknown commented on 
"BANJIR TER NOWW TER KINI"

TT banjir jika dinegeri diperitah oleh parti suci banjir tu banjir rahmat, tapi jika banjir tu dinegeri yang bukan diperintah oleh parti suci banjir tu adalah bala kerana mereka memerintah tidak mengikut acuan pemerintahan parti suci. Ayat ni adalah dari orang orang parti suci semasa Pulau Pinang dilanda banjir dulu

kKEPONG HARI KE TIGA


KEPONG

HARI KE TIGA


KHAMIS 28 DISEMBER 2023
DIA KEPONG GAZA
KITA KEPONG DIA
HARI INI MASUK HARI  KETIGA

MALAM TADI RAMAI RAMAI
YANG DATANG
KETUA PEMUDA UMNO
DR AKMAL
KETUA PEMUDA  PKR
ADAM ADLI


AMBIGA BACA PUISI
RAMAI LAGI ANAK MUDA
BACA PUISI
DALAM BAHASA MELAYU
DALAM BAHASA INGGERIS
AMIN

MALAM INI
KITA BACA DOA SELAMAT
MALAM ESOK KITA BERMUZIK
JEMPUT DATANG

PERCUBAAN
ZIONIS TEMPATAN
NAK HALANG KEPONG GAGAL
DBKL NAK JADI ZIONIS KE ?
AMIN

UKRAINE
AMERIKA BERI 250 JUTA DOLLAR
UNTUK SENJATA 
65 BILION YANG DI MINTA
TAK LULUS
250 JUTA INI
BOLEH  BELANJA 
PERANG SEBULAN SAJE
KAH KAH  KAH

ISRAEL
NETANYAHU MAHU
TERUS NAIKKAN  SERANGAN
TAPI ENGGAN
BERI TAHU APA RANCANGAN
PASCA PERANG

AMERIKA
AKHBAR THE NEW YORK TIMES
SAMAN OPENAI DAN MICROSOFT
BERBILION DOLAR
MASA BUAT PERCUBAAN AI
ARTIKLE NYT TELAH DI GUNA
TANPA KEBENARAN
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI CERAH SEGAR KERING
NAK MASUK KE HOKKIEN
GUA DI SAMBUT OLEH MURAI
ATAS BUKIT
HOW WOW BERSUARA
LATAR BELAKANG TERKUKUR

MATA HARI BELUM MUNCUL
TAPI DI LIHAT CERAH
LANGIT BERAWAN PUTIH
KL & KL SENTRAL BERSIH
PANAS  KELMARIN
BAWA PAGI YANG INDAH

KETIKA GUA MENGETIK
LIMPAHAN CAHAYA MATA HARI
DAH SAMPAI KE BALKONI
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT
PAGI KHAMIS DENGAN SENYUMAN

PERGI KE KEBUN NAIK KERETA
SAMBIL MENDENGAR  SERANGKAP PANTUN
HARTA TUN DAIM SPRM SITA
MADEY SARAN TANGKAP SEMUA TUN

MASUK PERADUAN BERBALAS PANTUN
PANTUN DITULIS PANTUN TERSIRAT
MASUK KE LOKAP  SEMUA TUN
MEREKA CURI  DUIT RAKYAT

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENGEPONG

MENGEPONG MALAM KE DUAMENGEPONG

MALAM KE DUA


ZIONIS TEMPATAN 
CUBA GANGGU GUGAT
TAPI GAGAL

MALAM KEDUA
MALAM BACA PUISI
RAMAI YANG BACA PUISI

KETUA AMK
KETUA PEMUDA UMNO
TURUT HADIR

MALAM ESOK
MALAM MUZIK
SEMUA DI JEMPUT HADIR

FUCK ZIONISINI KHEMAH KELUARGA

DARI KECIL DAH 
DIAJAR BERDEMO

KHEMAH  PELAJAR