Rabu, 31 Mei 2023

JIKA TALIBAN BERKUASA - KAK KIAH AKAN DI HARAMKAN


JIKA TALIBAN

BERKASA 

KAK KIAH

AKAN DIHARAMKAN

AMIN

KHALAS

JO LO JADI UMPAN PAU


JO LO DI TAHAN

OLEH 

CHINA MERAH

AMIN

AKAN DIJADIKAN

UMPAN PAU

AMIN

KHALAS

JO LO DI MACAU ? MAKLUMAT DARI KAWAN JO LOJO LO DI MACAO

AMIN

INI MAKLUMAT 

DARI KAWAN

 JO LO YANG

 BARU MATI

KHALAS

STRATIJI LEE KUAN YEW


Kit Siang nafi jemput Pas sertai Kerajaan Perpaduan

KUALA LUMPUR – Veteran DAP, Lim Kit Siang mendakwa Ketua Penerangan Pas, Khairil Nizam Khirudin tersilap apabila mengatakan beliau yang terlebih dahulu menjemput parti itu menyertai Kerajaan Perpaduan.

Menurut beliau, maksud kenyataannya pada 18 Mei lalu adalah merujuk kepada cadangan kerjasama antara kerajaan negeri pimpinan Pas dan kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan isu air dan kekurangan pembangunan yang berlanjutan selama 60 tahun di Kelantan, Terengganu dan Kedah.
“Tiada siapa ajak Pas”
KUALA LUMPUR – Penasihat Kebangsaan DAP, Tan Kok Wai berkata, tiada sesiapa yang mengajak Pas untuk menyertai Kerajaan Perpaduan.

Beliau berkata,  DAP juga akan menjadi parti pertama yang membantah kemasukan Pas dalam Kerajaan Perpaduan dan perkara itu merupakan sesuatu yang tidak boleh dikompromi.

“Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata terdapat orang dari Kerajaan Perpaduan yang mengajak mereka untuk turut serta.

“Ini cakap besar. Kerajaan Perpaduan tidak akan mungkin mengajak satu parti yang mencadangkan kerajaan Islam dalam Kerajaan Perpaduan.

“Kami mahu laksanakan Malaysia Madani, mahu bersederhana, bersifat terbuka, berinovasi dan berwawasan. Tiada tempat untuk Pas,” katanya seperti dipetik Kwong Wah Yit Poh selepas menghadiri satu program pertubuhan etnik Cina di Selangor.

LAGI BANYAK

DAP BERCAKAP

HAL PAS LAGI

RAMAI MELAYU

SOKONG PN

AMIN

INI STRATIJI

SINGAPURA MAHU

TANAH MELAYU

MUNDUR DIBAWAH

TALIBAN

AMIN

KHALAS

DASAR BIJAK


Malaysia perlu kekalkan dasar berkecuali, elak terperangkap – Mat Sabu

KUALA LUMPUR – Dasar luar negara berpaksikan kepada pegangan bebas dan berkecuali, tanpa memihak kepada kuasa lain untuk mengelakkan Malaysia daripada terperangkap antara kuasa-kuasa besar dunia.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, dasar yang dipelopori Perdana Menteri Kedua, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein bermula dengan hubungan dua hala Malaysia-Beijing perlu dipertahankan.

“Kita berterima kasih Allahyarham Tun Razak mempunyai fikiran yang futuristik, dia yang memulakan hubungan dengan Beijing pada 1974.

“Kita tengok geopolitik sekarang berubah dan Malaysia Alhamdulillah hubungan terbesar sekarang perdagangan kita ialah China diikuti negara-negara barat lain yang kita kena kekal sebagai negara berkecuali.

“Malaysia kena kekalkan dasar berkecuali, walaupun kita agak rapat dengan China dari sudut ekonomi, tapi rakan Amerika, Britain, Jepun dan semuanya kena kekal,” katanya kepada  di Pusat Dagangan Dunia (WTC), di sini, hari ini.

Terdahulu beliau menjadi penal dalam Bicara Buku Juang Mat Sabu sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2023.

Dalam pada itu, buku bertajuk Juang hasil nukilan Mohamad yang juga Presiden Amanah itu sendiri antara lain banyak mengupas soal geopolitik negara-negara Islam khususnya di Timur Tengah.

“Tumpuan utama saya ialah tentang Islam yang terperangkap dalam takfiri yang memusnahkan negara umat Islam dan juga peralihan kuasa yang sedang berlaku.

“Minat saya mengenai soal geopolitik ini sudah lama dan sekarang nampaknya ia menjadi realiti.

“Kemunculan China, Rusia dan negara yang disekat paling teruk iaitu Iran sedang muncul dengan teknologi yang cukup hebat di negara mereka.

“Rupanya negeri yang nak maju ini dia kena sekat, rakyat kena berusaha macam China yang disekat juga di peringkat awal dan diboikot diplomatik sehingga mereka mengiktiraf Taiwan,” jelasnya.

Tambahnya, Malaysia tidak akan sesekali terperangkap dengan mana-mana blok kuasa dunia yang sebelum terbukti menyebabkan kehancuran dan kemusnahan negara.

“Amerika dan negara Barat nak timbulkan provokasi dengan negara di sebelah sini (Asia) untuk bermasalah dengan China.

“Kita tahu tabiat Amerika, dia berperang di Vietnam, lepas itu dia balik, dia tinggalkan orang cacat dekat 1 juta orang dan kemiskinan.

“Di Iraq, dia masuk berperang di mana 700,000 orang awam terbunuh, lepas itu dia balik, apa yang tinggal di Iraq, kemiskinan dan kehancuran.

“Begitu juga di Libya, Nato masuk dan sebagainya meninggalkan kesusahan dan kemiskinan.

“Kita harap kita tak terperangkap dan memihak kepada mana-mana blok tapi kita lebih bersikap berkecuali yang diasaskan sejak zaman Tun Abdul Razak lagi perlu kita ketengahkan, kalau kita nak terus maju pada masa hadapan,” katanya. –

MAT SABU

KATA BENAR

AMIN

KITA WAJIB

BERKECUALI

AMIN

TAPI CHINA

MERAH JANGAN

MASUK POLITIK

CHINA MELAYU

DI TANAH MELAYU

AMIN

CHINA MERAH

PULANGKAN 

JO LO

AMIN

KHALAS

BERITA PELIK - KAWAN. JO LOPengebumian saksi kes 1MDB secara tertutup

MAJLIS pengebumian Kee Kok Thiam, sekutu ahli perniagaan buruan Low Taek Jho yang lebih dikenali sebagai Jho Low, adalah satu “urusan kecil peribadi” dengan hanya beberapa ahli keluarga hadir.

Majlis penghormatan terakhir berlangsung di rumah urus mayat di Jinjang, Kuala Lumpur.

Upacara terakhir dan pembakaran mayatnya diadakan kemudian di Krematorium Kepong, yang dihadiri kurang daripada 30 orang.

Keluarganya mahukan privasi mutlak bagi majlis itu sekali gus menolak sebarang liputan media.

Mereka juga meminta ahli media supaya segera memadamkan rakaman dan gambar pengebumian itu.

Awal hari ini, peguam keluarga itu berkata Kee meninggal dunia secara mengejut selepas diserang strok.

Kee, yang pulang ke Malaysia tiga minggu lalu, meninggal dunia pada 29 Mei di hospital.

Beliau ditahan pada awal pagi 3 Mei oleh pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas lelaki berusia 56 tahun itu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Sumber SPRM berkata Kee didakwa sebagai orang kanan Jho Low dan berada dalam buruan sejak 2018.

Agensi antirasuah merekodkan kenyataannya selain menggeledah rumahnya.

Kee dibebaskan selepas memberi keterangan dengan pegawai SPRM dan badan pencegah rasuah itu berkata tiada pertuduhan dikenakan terhadapnya “pada masa ini”.

Sumber SPRM dilaporkan berkata walaupun Kee sudah meninggal dunia, siasatan agensi antirasuah terhadap ahli perniagaan itu masih diteruskan. – 31 Mei, 2023.

BERITA SEPERTI

INI TAMBAH LIGAT

SPEKULASI

AMIN

PASAI APA

MACAM INI ?

AMIN

BERITA PELIK

INI TIMBULKAN

SPEKULASI

AMIN

KHALAS

TUHAN BARU SUDAH MUNCUL


TUHAN BARU

TELAH MUNCUL

AMIN

BAWA BAIK ?

BAWA JAHAT ?

KHALAS

KAWAN JO LO MATI - HENTIKAN SPEKULASI


Lelaki dikaitkan dengan Jho Low meninggal dunia akibat strok, kata peguam

KEE Kok Thiam, lelaki yang dikaitkan dengan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low, yang pulang ke Malaysia tiga minggu lalu dan membantu siasatan agensi antirasuah, meninggal dunia akibat serangan strok, kata peguam keluarganya.

Kee meninggal dunia di sebuah hospital pada 29 Mei dan akan dikebumikan pagi ini, tiga hari selepas kematiannya.

“Kami menggesa semua pihak supaya tidak melayan sebarang spekulasi berkaitan kejadian malang ini dan memberi ruang kepada keluarga yang berdukacita atas pemergiannya,” kata Tetuan Balen, Oh & Partners yang mewakili keluarga dalam satu kenyataan.

Laporan media sebelum ini menyebut Kee balik ke Malaysia selepas dihantar pulang dari Macau kerana tinggal lebih masa yang dibenarkan atas visanya.

Beliau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 3 pagi, 3 Mei dan diarah untuk hadir di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 10 pagi hari yang sama.

Semalam Al-Jazeera melaporkan Kee memberitahu SPRM mengenai Jho Low yang berada di Macau. Beliau juga dilapor mengesahkan bertemu beberapa buruan lain yang dikaitkan dengan kes 1MDB iaitu Eric Tan Kim Loong, Casey Tang Keng Chee, Geh Choh Heng, dan Nik Faisal Ariff Kamil di Macau.

Lee juga dilapor memberitahu SPRM mengenai arahan Low kepadanya “supaya tidak balik ke Malaysia untuk jadi saksi kes 1MDB.”

Kee dihantar pulang tidak lama selepas pentadbiran Perdana Menteri Anwar Ibrahim, yang melawat China pada akhir Mac, menegaskan usaha untuk menjejak buruan kes 1MDB.

Kee, yang didakwa orang kanan Low, hidup dalam pelarian sejak 2018.

Laporan media yang memetik maklumat penyiasatan SPRM menyebut Kee dipercayai menerima duit daripada 1MDB dan SRC melalui akaun sebuah syarikat atas nama Wright Shaw Limited.

Akaun syarikat itu disita oleh SPRM dengan kerjasama agensi penyiasatan jenayah komersial di Singapura.

Kee dibebaskan selepas keterangannya diambil oleh SPRM, yang ketika itu memaklumkan tiada pendakwaan terhadapnya setakat ini. – 31 Mei, 2023.

DUNIA SEMUA HAL

INTERNET BAWA

BUDAYA BARU

AMIN

SPEKULSI TERUS

TERSEBAR

AMIN

KAWAN JO LO

MATI KENA STROK

AMIN

INI FAKTA DARI

PEGUAM

AMIN

SEMUA SPEKULASI

AKAN BERHENTI

BILA ADA KENYATAAN

DARI HOSPITAL 

AMIN

ADA LAPORAN

POST MORTEM

AMIN

ADA KENYATAAN

TUAN DOKTOR

AMIN

KALAU TIDAK

WARGA NET

AKAN TERUS 

BERLABUN

CILAKA INTERNET

AMIN

KHALAS

PETANG YANG INDAHLE CHATEAU

CUACA YANG INDAH

JAM 3.15 PETANG

AMIN

KENAPA KITA RASA PANAS


MAMAT NI

TANYA KENAPA

DIA RASA PANAS

AMINPASAI APA MAT SABU AL-JUBURI ?


PASAI APA

AL-JUBURI

MAT SABU

AMIN


Unknown commented on
 "SIAPA AL- JUBURI ?"

lu tanya mat sabu

MOSCOW DISERANG DRONEMOSCOW

DISERANG DRONE

AMIN

CHINA MERAH PILIHARA JO LO
Jho Low bersembunyi 

di Macau, kata SPRM
Ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low, yang dikehendaki kerana peranan utamanya dalam skandal berbilion dolar melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dipercayai bersembunyi di Macau, menurut Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini.

Ia sekali gus mengesahkan laporan yang diterbitkan Al-Jazeera sebelum ini.

Al Jazeera memetik jawapan bertulis daripada agensi anti rasuah itu berhubung pertanyaan agensi berita tersebut mengenai keberadaan Low.

"Ini juga disahkan oleh beberapa individu yang pernah melihat Jho Low di Macau," Al Jazeera memetik SPRM sebagai berkata. 

SPRM juga mengesahkan bahawa agensi itu telah mengeluarkan kenyataan terbabit kepada Al Jazeera, bagaimanapun enggan mengulas lanjut.

Reuters cuba mendapatkan komen daripada polis dan kerajaan Macau namun tidak berjaya.

Low telah didakwa di Malaysia dan Amerika Syarikat (AS) kerana didakwa menjadi dalang ke atas kecurian sejumlah AS$4.5 bilion (RM20.71 bilion) daripada dana 1MDB. 

Dia secara konsisten menafikan terlibat dengan salah lalu tersebut.

Pihak berkuasa Malaysia sebelum ini berkata Low dipercayai berada di China, meskipun Beijing telah menafikannya. 

Menurut Al Jazeera, jawapan SPRM itu dibuat hanya beberapa minggu selepas penahanan Kee Kok Thiam – sekutu Low di Malaysia dan suspek dalam kes 1MDB, yang dikatakan dihantar pulang dari Macau kerana tinggal melebihi tempoh masa visanya.

Laporan itu berkata Kee telah mengesahkan kepada SPRM bahawa dia telah bertemu Low dan individu dalam buruan serta suspek kes 1MDB yang lain di Macau.

Al Jazeera memetik SPRM sebagai berkata, Lom memberitahu Kee supaya "tidak pulang ke Malaysia untuk menjadi saksi dalam kes 1MDB".

Reuters bagaimanapun, tidak dapat menghubungi Kee bagi mendapatkan komen.

Awal bulan lalu, SPRM mengesahkan bahawa seorang rakan sekutu Low yang namanya tidak didedahkan dan melarikan diri sejak 2018 telah dihantar pulang oleh pihak berkuasa anti rasuah, hasil kerjasama dengan agensi penguatkuasaan antarabangsa. 

Menurut Polis Malaysia, Low dipercayai telah meninggalkan Macau ke destinasi yang tidak diketahui pada 2018, memetik e-mel daripada pihak berkuasa Macau. 

Polis kehakiman Macau ketika itu mengesahkan mereka telah menghantar maklum balas kepada Malaysia tetapi "tidak akan mendedahkan maklumat peribadi keluar dan masuk ke negara itu".

JELAS CHINA

MERAH JAGA

JO LO

AMIN

KEE KAWAN 

JO LO  DAH

PULANG TAPI

DAH MATI 

AMIN

REUTERS TAK

SEMPAT NAK TANYA

AMIN

KES NI MAKIN

PELIK TAMBAH

MISTERI

JENG JENG JENG

AMIN

KHALAS

ZAHID BUAT LAWAK BERDIRIKes salah laku boleh jejas imej, kementerian, kata Zahid

TIMBALAN Perdana Menteri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata penahanan seorang pegawai Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kes pecah amanah baru-baru ini boleh menjejaskan imej Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW).

Ahmad Zahid yang juga Menteri kemajuan Desa dan Wilayah, berkata pihaknya tidak akan berkompromi apabila membabitkan aspek integriti serta meminta warga KKDW mengambil iktibar daripada kes itu.

Beliau berkata salah laku sedemikian perlu dielak daripada berulang kerana KKDW merupakan sebuah agensi yang dekat dengan rakyat khususnya di luar bandar.

“Hanya kerana nila setitik, persepsi terhadap organisasi akan bertukar menjadi negatif… soal integriti yang melibatkan rasuah, pecah amanah, penyelewengan atau kepentingan peribadi ini memang kita tak boleh berkompromi,” katanya ketika berucap pada Majlis Perkhidmatan Cemerlang dan Apresiasi KKDW 2022 di Putrajaya hari ini.

Sabtu lepas media melaporkan mengenai penahanan penolong akauntan Kesedar, sebuah agensi di bawah KKDW bagi membantu siasatan kes pecah amanah melibatkan kerugian RM24.8 juta.

Siasatan awal mendapati perbuatan itu dilakukan sejak 2016 hingga Mei 2023 melibatkan 194 transaksi wang daripada akaun Kumpulan Wang Pembangunan dan Kumpulan Wang Amanah milik Kesedar ke akaun syarikat milik suspek yang secara keseluruhan berjumlah RM24,800,189.73.

Memuji pencapaian sejak beliau menerajui kementerian itu tujuh bulan lepas, Ahmad Zahid berkata momentum itu perlu dikekal dan ditambah baik bagi memastikan KKDW antara yang terbaik dalam kalangan semua kementerian.

“Saya berharap saudara dan saudari di KKDW akan terus mengekalkan budaya dan momentum kecemerlangan bagi memastikan KKDW terus cemerlang serta menjadi pemacu perubahan dalam memajukan masyarakat di desa,” katanya.

Bagi melahirkan kakitangan berprestasi tinggi Ahmad Zahid mahu kakitangan yang cemerlang membantu rakan sekerja yang berprestasi rendah agar mereka boleh mencontohi amalan kerja dan ciri-ciri yang baik dalam menjalankan tugasan masing-masing.

“Pendekatan yang boleh diambil ialah kaedah pementoran serta bimbingan daripada penyelia, ketua jabatan dan pegawai berprestasi tinggi dalam organisasi,” katanya. – Bernama, 30 Mei, 2023.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

WOIT

ZAHID BUAT

LAWAK BERDIRI

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

AMIN

KAWAN JO LO MATI - JANGAN BUAT SPEKULASI


Lelaki dikaitkan dengan Jho Low meninggal dunia akibat strok, kata peguam

KEE Kok Thiam, lelaki yang dikaitkan dengan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low, yang pulang ke Malaysia tiga minggu lalu dan membantu siasatan agensi antirasuah, meninggal dunia akibat serangan strok, kata peguam keluarganya.

Kee meninggal dunia di sebuah hospital pada 29 Mei dan akan dikebumikan pagi ini, tiga hari selepas kematiannya.

“Kami menggesa semua pihak supaya tidak melayan sebarang spekulasi berkaitan kejadian malang ini dan memberi ruang kepada keluarga yang berdukacita atas pemergiannya,” kata Tetuan Balen, Oh & Partners yang mewakili keluarga dalam satu kenyataan.

Laporan media sebelum ini menyebut Kee balik ke Malaysia selepas dihantar pulang dari Macau kerana tinggal lebih masa yang dibenarkan atas visanya.

Beliau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 3 pagi, 3 Mei dan diarah untuk hadir di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada 10 pagi hari yang sama.

Semalam Al-Jazeera melaporkan Kee memberitahu SPRM mengenai Jho Low yang berada di Macau. Beliau juga dilapor mengesahkan bertemu beberapa buruan lain yang dikaitkan dengan kes 1MDB iaitu Eric Tan Kim Loong, Casey Tang Keng Chee, Geh Choh Heng, dan Nik Faisal Ariff Kamil di Macau.

Lee juga dilapor memberitahu SPRM mengenai arahan Low kepadanya “supaya tidak balik ke Malaysia untuk jadi saksi kes 1MDB.”

Kee dihantar pulang tidak lama selepas pentadbiran Perdana Menteri Anwar Ibrahim, yang melawat China pada akhir Mac, menegaskan usaha untuk menjejak buruan kes 1MDB.

Kee, yang didakwa orang kanan Low, hidup dalam pelarian sejak 2018.

Laporan media yang memetik maklumat penyiasatan SPRM menyebut Kee dipercayai menerima duit daripada 1MDB dan SRC melalui akaun sebuah syarikat atas nama Wright Shaw Limited.

Akaun syarikat itu disita oleh SPRM dengan kerjasama agensi penyiasatan jenayah komersial di Singapura.

Kee dibebaskan selepas keterangannya diambil oleh SPRM, yang ketika itu memaklumkan tiada pendakwaan terhadapnya setakat ini. – 31 Mei, 2023.


ADA SPEKULASI

KATA  JO LO

BALAS DENDAM

AMIN

SEMUA TAK BETUL

DIA MATI KERANA

STROK

AMIN

KITA TUNGGU

LAPORAN DOKTOR

UNTUK PADAMKAN

SEMUA SPEKULASI

AMIN

KHALAS