Khamis, 18 April 2024

FITNAH TERHADAP ANWAR ?


BERITA FITNAH

FITNAH SEPERTI INI
AMAT MUDAH DI SELESAIKAN
APA YANG PERLU DILAKUKAN
IALAH ANWAR IBRAHIM MUNCULKAN
LAPORAN DOKTOR
DALAM MASA SEKELIP MATA
FITANH INI AKAN TERKAMBUS

BAWA MEREKA KE  RUMAH PASONG
AKAN MEMPERKUATKAN LAGI
LABON FITNAH MEREKA

HANYA LAPORAN DOKTOR
DARI DALAM DAN DARI GERMAN
AKAN MENUTUP MULUT
CICAK KUBIN DARI BERSUARA
AMIN

PERANG ERTINYA MATI


PERANG ERTINYA

BERTEMBAK

ERTINYA MATI

KHALAS

PEMBENIHAN AWAN BAWA BANJIR


DUBAI BANJIR

AKIBAT

 PEMBENIHAN

AWAN

KHALAS

ANWAR DIHINGGAPI VIRUS HIV ?


RAKYAT NAK TAHU

APAKAH ANWAR

DIHINGGAPI  

VIRUS HIV ?

KHALAS

KERAJAAN HILANG TITAH - KAH KAH KAHTitah adendum: Isham saran Zahid terus tanya Azalina

KUALA LUMPUR – Presiden UMNO,  Ahmad Zahid Hamidi disarankan untuk terus bertanya kepada Ketua Penerangan parti itu,  Azalina Othman Said sama ada wujud salinan titah adendum melibatkan Najib Tun Razak.

Ketua Penerangan UMNO, Isham Jalil berkata, berdasarkan afidavit Ahmad Zahid, Azalina antara kolektif responden yang memiliki salinan titah berkenaan.

“Mereka-mereka ini boleh disapina di mahkamah untuk memberi keterangan. Namun sebelum mereka disapina, Zahid sebenarnya boleh saja tanya orang UMNO dalam senarai itu, iaitu responden nombor 4 Azalina Othman Said.

“Azalina ini Menteri Undang-undang dan juga bertanggungjawab ke atas responden nombor 6 iaitu Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-undang. Dan dia juga ada dalam Majlis Tertinggi UMNO. Zahid kata dan sahkan Azalina ada pegang surat adendum itu.

“Oleh itu Zahid, senang sahaja untuk jelaskan isu ini, pergi tanya dan suruh Azalina tunjuk surat adendum itu. Zafrul pun sama, kamukan duduk depan dia dalam Majlis Tertinggi UMNO, tanya sajalah atau Whatsapp. So, Azalina, surat itu ada atau tidak?” katanya dalam kenyataan.

Media sebelum ini melaporkan, Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri mengikrarkan afidavit bagi menyokong permohonan Najib mendapatkan kebenaran semakan kehakiman mencabar kewujudan titah adendum atau tambahan Yang di-Pertuan Agong ke-16.

Titah adendum itu supaya Najib dapat menghabiskan baki hukuman penjara dengan tahanan di rumah.

Ahmad Zahid menyokong dakwaan itu menerusi afidavit yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 April lalu setelah melihat dan membaca titah adendum itu dan jelas dengan isi kandungannya.

Beliau mendakwa telah dimaklumkan mengenai kewujudan titah itu oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri,  Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, pada 30 Januari lalu.

Bagaimanapun jelas Ahmad Zahid, beliau tidak mempunyai salinan titah adendum bertarikh tersebut kerana atas alasan-alasan kerahsiaan dan kewajaran, terutamanya memandangkan titah adendum pada masa itu belum dilaksanakan.

“Saya bagaimanapun mengesahkan bahawa perkara yang sama adalah dalam milikan kolektif responden-responden. Saya selanjutnya dengan sesungguhnya dimaklumkan bahawa Peguam Negara mempunyai satu salinan asal atau hanya salinan titah adendum untuk pertimbangan undang-undang beliau,” katanya.

Pada 4 April lalu, peguam bela Najib,  Muhammad Shafee Abdullah memaklumkan seorang ‘saksi penting’ dijangka memfailkan afidavit bagi menyokong semakan kehakiman Najib untuk menghabiskan baki tempoh hukuman penjara enam tahun dalam kes rasuah SRC International berjumlah RM42 juta dengan tahanan di rumah.

Beliau memohon kebenaran untuk memulakan semakan kehakiman bagi pelaksanaan apa yang didakwa sebagai titah adendum (tambahan) Yang di-Pertuan Agong yang dikaitkan dengan keputusan Lembaga Pengampunan mengurangkan hukuman penjara 12 tahun kepada enam tahun dan denda daripada RM210 juta kepada RM50 juta terhadapnya.-

KES 1MDB

BILA JATUH

HUKUM NAK

AMPON KE?

AMIN

NAK TAHAN

DALAM RUMAH ?

TAK PERGI KAJANG ?

AMIN

APA NAK JADI

NEGARA NI

AMIN

PENCURI LEPAS

PENYAMUN BEBAS

KRONI KAYA

BERAS TAKDA

KHALAS

IRAN BERI AMARAN !!!Sebarang kesilapan Zionis akan menerima respons sebenar Iran: Raeisi


Presiden Iran Ebrahim Raisi telah memberi amaran bahawa sebarang kesilapan oleh Zionis dan sekutu mereka akan mendapat tindak balas yang nyata dan besar-besaran dari Iran.

Presiden itu membuat kenyataan itu dalam satu mesyuarat di Tehran pada Selasa bersama Naib Presiden Majlis Tertinggi Syiah Islam Lubnan Sheikh Ali Al-Khatib.

Hari ini, ketepatan kedudukan Republik Islam Iran dalam pendekatan kompromi dan penyerahan diri dalam menghadapi isu Palestin dan keberkesanan muqawamah terhadap penguasaan dan penindasan telah menjadi jelas kepada semua orang, kata Raisi.

Beliau berkata hari ini perpaduan di kalangan Ummat Islam, serta kebencian yang meluas terhadap AS, Barat dan rejim Zionis telah menjadi meluas di seluruh dunia dan tidak pernah berlaku sebelum ini.

Presiden Iran menegaskan bahawa serangan Zionis terhadap bangunan konsular Iran di Damsyik berlaku kerana terdesak mereka, dengan menambah bahawa tindak balas Iran terhadap serangan ini hanyalah langkah hukuman.

Beliau memberi amaran bahawa sebarang kesilapan lain oleh Zionis dan sekutu mereka akan menerima tindak balas Iran yang nyata dan besar-besaran.

Pegawai Lubnan, bagi pihaknya, memuji muqawamah Iran dalam menghadapi tekanan, sekatan dan permusuhan, dan berkata bahawa tidak ada negara lain sebelum ini dapat menentang rejim Zionis yang disokong oleh semua kuasa dunia.DUNIA TUNGGU

BILA ISREAL

AKAN 

MENYERANG

AMIN

PERANG AKAN

MEREBAK

AMIN

PERANG DUNIA

KE TIGA 

BERMULA?

JENG JENG JENG

KHALAS

KERAJAAN TITAH MAKIN KACAU


MCA pertimbang bertanding sendiri di KKB, kata sumber

MCA yang kecewa dengan keputusan unilateral Umno untuk tidak bertanding dalam Pilihanraya Kecil (PRK) DUN Kuala Kubu Baru sedang mempertimbangkan untuk bertanding sendiri di kerusi DUN itu, kata sumber parti.

Sumber terdekat parti berkata kerusi itu sentiasa ditandingi oleh MCA sebagai sebahagian daripada gabungan Barisan Nasional malah menjadi pemegang kerusi itu sehingga ia dimenangi oleh Pakatan Harapan/DAP pada 2013.

Tambahnya parti itu kecewa dengan Ahmad Zahid Hamidi kerana mengisytiharkan BN akan menyerahkan kerusi itu kepada PH.

“Keputusan untuk tidak bertanding dibuat pada mesyuarat majlis tertinggi Umno dan bukan pada majlis tertinggi BN.

“Akar umbi mahu kami bertanding tetapi malangnya Zahid tanpa memanggil majlis tertinggi BN mengumumkan bagi pihak BN mengatakan gabungan itu tidak akan mengambil kerusi itu kerana ia milik PH.

“Itu sebenarnya menyedihkan ramai ahli MCA.

“Kami masih belum membuat keputusan muktamad sama ada untuk bertanding atau tidak tetapi (siapa tahu) kami boleh…,” kata ahli kanan parti itu kepada The Malaysian Insight.

Sumber itu juga berkata Zahid perlu mengadakan mesyuarat majlis tertinggi BN untuk mendengar pendapat parti komponennya sebelum membuat keputusan.

“BN perlu mengadakan mesyuarat untuk berbincang. Mereka kena dengar cakap parti komponen kerana kita (MCA) masih BN.

“Sekiranya selepas perbincangan BN memutuskan untuk membenarkan PH bertanding di KKB atas sebab strategik, maka tidak mengapa.

“Tetapi ia perlu melalui prosedur di mana BN mengadakan mesyuarat majlis tertinggi dan mendengar parti komponen mereka. Kami memerlukan platform untuk bertukar pandangan.

“Kemudian kami juga boleh menjelaskan kepada akar umbi kami mengapa keputusan itu dibuat dan bukannya menyerahkannya kepada PH,” tambah sumber itu.

Bulan lepas selepas mesyuarat majlis tertinggi Umno, Zahid yang merupakan presiden Umno dan pengerusi BN berkata parti itu tidak akan bertanding dalam PRK KKB dan gabungan itu akan menyokong calon yang dikemukakan PH.

Sumber itu menambah Zahid yang juga timbalan perdana menteri harus mendahulukan kepentingan BN berbanding kerajaan perpaduan.

“Ya. Kita faham BN adalah sebahagian daripada kerajaan perpaduan.

“Tetapi sebagai penghormatan kepada BN, beliau sepatutnya memanggil parti komponen untuk bermesyuarat dan berbincang dengan mereka sebelum membuat keputusan,” kata sumber itu.

Ketika ini BN terdiri daripada Umno, MCA, MIC dan PBRS yang berpangkalan di Sabah.

Kerusi KKB di Selangor kosong berikutan kematian Adun DAP tiga penggalnya Lee Kee Hiong pada 21 Mac selepas bertarung dengan kanser.

Hari mengundi akan diadakan pada pada 11 Mei manakala penamaan calon pada 27 April dan hari mengundi awal pada 7 Mei.

Kawasan KKB mempunyai pengundi campuran terdiri daripada 50% Melayu, 30% Cina dan 18% India.

Mengikut daftar pemilih, terdapat lebih 40,000 pemilih berdaftar di KKB. – 18 April, 2024.


WOIT

KAH KAH KAH

KERAJAAN TITAH

MAKIN KACAU

KAH KAH KAH

SENTIMEN ANTI

ZAHID MAKIN LUAS

KAH KAH KAH

CUKONG SUDAH

NAIK MARAH

KAH KAH KAH

KBB BERI PELUANG

PADA PN PULAK

AMIN

KHALAS

LEBIH ISLAM DARI ARAB


LEBIH ISLAM

DARI ARAB

AMIN

Unknown commented on
 "MUFTI KELANTAN
 DENGAN ANJING"

Melayu nak jadi lebih islam dari arab..sama psychologi dgn firdaus wong lebih melayu dari melayu? Kenapa? Jwp senang..inferiority complex..khalas 

KESEDARAN MELAYU


KESEDARAN

 MELAYU

AMIN

TERIMA KASIH


TERIMA KASIH

AMIN


Unknown commented on 
"MUFTI KELANTAN 
DENGAN ANJING"

Engkau buat lah apa engkau suka, tak perlu nak sedapkan hati majoriti, janji tidak minta sedekah tidak mintak komisen tidak mintak subsidi sudah, biar tegak segak mantap kerana anak anak engkau kau yang bagi makan, tak payah layan orang bodoh yang semakin banyak sekarang kah kah kah

MEI 7 LAGI BERAPA HARI


SELASA MEI 7 

LAGI BERAPA

HARI ?

ADA APA PADA

7 MEI 2024

JENG JENG JENG

NAJIB BEBAS ATAU KERAJAAN MADANI RUNTUH


NAJIB BEBAS

ATAU

KERAJAAN MADANI

RUNTUH

KHALAS

KRONI TATA KELOLA SAYA ULANGPN gesa dedahkan butiran tender 'kontrak demi kontrak' syarikat berkait Farhash

Perikatan Nasional (PN) melahirkan kebimbangan terhadap kontrak RM190 juta yang diberikan kepada sebuah syarikat yang dikaitkan dengan seorang penyokong setia Perdana Menteri Anwar Ibrahim, dan menggesa Putrajaya mendedahkan butiran kontrak lumayan yang diluluskan.

Pada Isnin, Heitech Padu Bhd dilapor dianugerahkan kontrak tiga tahun bernilai RM190 juta oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi kerja-kerja penyelenggaraan dan sokongan teknikal infrastruktur, termasuk untuk sistem MySikap.

Bulan lalu, bekas setiausaha politik Anwar, Farhash Wafa Salvador, melalui syarikatnya Rosetta Partners Sdn Bhd, muncul sebagai pelabur terbesar syarikat itu dengan kepentingan 15.91%.

Dalam satu kenyataan, PN berkata "kontrak demi kontrak" yang diperolehi Heitech Padu menimbulkan "kebimbangan dan persoalan" mengenai proses tender.

"Kebimbangan ini dizahirkan oleh rakyat apatah lagi antara pemegang saham utama Heitech Padu adalah merupakan bekas setiausaha politik kepada perdana menteri," kata Khairil Nizam Khirudin, yang mengetuai portfolio pengangkutan gabungan pembangkang itu.

Beliau memetik laporan bahawa syarikat itu telah memenangi kontrak sama dengan nilai RM36 juta pada 2021, yang kemudiannya diperbaharui pada 2023 pada nilai RM27 juta.

"Justeru wujud persoalan yang besar akan mengapa kontrak kali ini bernilai RM190 juta untuk 3 tahun? Ini menjadikan kontrak tersebut kini bernilai purata RM63 juta setahun. Kenaikan nilai yang amat besar ini perlu dijawab oleh kerajaan," katanya.

Beliau menyeru Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Kewangan supaya bersikap telus dalam semua proses tender melibatkan Heitech Padu.

“(Ini) termasuklah persoalan mengenai nilai kontrak yang tinggi serta senarai semua syarikat yang telah disenarai pendek bagi mendapatkan projek bernilai RM190 juta tersebut."

Terdahulu, Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil berkata Anwar, yang juga menteri kewangan, dan Menteri Pengangkutan Anthony Loke telah memberi penjelasan berhubung kontrak diberikan kepada Heitech Padu dalam mesyuarat Kabinet hari ini.

Fahmi berkata kontrak tersebut diluluskan oleh Kementerian Pengangkutan pada 2 Feb tahun lepas, dalam menolak anggapan ia ada kaitan dengan kedudukan Farhash.

“Jadi tidak ada kena mengena keberadaan mana-mana pihak Heitech untuk kelulusan,” kata Fahmi.

Pembelian saham HeiTech Padu oleh Farhash berlaku hanya sehari selepas MyEG Services Bhd pada 11 Mac memperoleh 14.4% kepentingan dalam syarikat itu pada harga RM31.25 juta.

Pada hari sama, HeiTech Padu mengumumkan kontrak Sistem Imigresen Malaysia (MyIMM) bernilai lebih RM13 juta dilanjutkan setahun lagi.

HeiTech Padu merupakan antara tiga syarikat yang disenarai pendek kerajaan untuk membangunkan projek Sistem Imigresen Bersepadu (NIISe) bernilai RM1 bilion bagi menggantikan MyIMM.

Ini bukan kali pertama Farhash yang juga bekas pengerusi PKR Perak menceburi dunia korporat yang melibatkan syarikat tersenarai yang ada hubungan rapat dengan kerajaan.

Sejak Anwar diangkat menjadi perdana menteri pada November 2022, Farhash dilantik pengerusi di tiga buah syarikat: 7-Eleven, iaitu rangkaian runcit dimiliki taikun Vincent Tan, sebuah firma broker saham dan syarikat fintech.

Kes Farhash bukan satu-satunya yang menimbulkan kebimbangan mengenai nepotisme dan kronisme dalam kerajaan Anwar.

Sebelum ini, pelantikan anak sulung perdana menteri, Nurul Izzah Anwar, yang tewas dalam pilihan raya lalu, sebagai penasihat ekonomi dan kewangan untuk bapanya, menerima kecaman ramai.

Naib presiden PKR itu kini merupakan penasihat Agensi Pelaksanaan Ekonomi dan Koordinasi Strategik Nasional, sebuah agensi di bawah kementerian kewangan diketuai bapanya.
WOIT

INI BUKAN

BISNES KRONI

KAH KAH KAH

BUKAN NAK

KAYAKAN ANAK

KAH KAH KAH

INI TATA KELOLA

SAYA ULANG

INI TATAKELOLA

MADANI

KHALAS

NAJIB NAK LARI DARI PENJARA KAJANG !!!Dua menteri Kabinet sepatut tahu, maklum kewujudan titah adendum – Dr Akmal

KUALA LUMPUR – Dua daripada menteri Kabinet sepatutnya mengetahui dan maklum mengenai kewujudan titah adendum yang membolehkan bekas perdana menteri itu menjalani tempoh pemenjaraan selama enam tahun di rumah, kata Ketua Pemuda UMNO, Dr Muhammad Akmal Saleh,

Beliau merujuk kepada kenyataan peguam,  Muhammad Shafee Abdullah bahawa bagi memastikan titah berkenaan dapat dilaksanakan, mahkamah memerlukan identiti “saksi kritikal” yang mengikrarkan afidavit bagi menyokong permohonan Najib.

Mereka terdiri daripada Menteri Dalam Negeri, Komisioner Jeneral Penjara, Peguam Negara, Lembaga Pengampunan bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya, -Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang di JPM dan Kerajaan Malaysia sebagai responden.

Oleh itu, kata Dr Akmal, tidak sepatutnya menjadi isu atau keraguan bagi mereka untuk memperakuinya seperti diperlukan, melainkan ada niat yang lain.

“Saya mohon untuk pihak yang bertanggungjawab untuk menjawab kepada persoalan ini,” tegasnya dalam hantaran di Facebook.

Menerusi kenyataan itu, Dr Akmal berkata, pengesahan yang dibuat oleh Presiden UMNO merangkap Timbalan Perdana Menteri,  Ahmad Zahid Hamidi dan diketahui oleh Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri,  Tengku Zafrul Aziz dan MEnteri BEsar Pahang,  Wan Rosdy Wan Ismail berhubung kewujudan Titah Adendum adalah satu berita baik dan amat positif.

Pada 4 April lalu, Menteri Dalam Negeri,  Saifuddin Nasution Ismail mengakui beliau tidak melihat dan tidak mengetahui sebarang bahagian tambahan atau titah adendum pengampunan diraja oleh Yang di-Pertuan Agong ke-16, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berhubung kebenaran i Najib Razak menjalani baki hukuman penjara dengan tahanan di rumah.

“Tidak, tidak (saya tidak melihat sebarang tambahan atau titah adendum berkaitan Najib).

“Saya bukan ahli Lembaga Pengampunan. Saya juga tidak tahu,” katanya ketika ditanya pemberita sama ada beliau melihat tambahan kepada Najib seperti yang didesak oleh peguamnya, Shafie.-          

WOIT

PENJARA DIRUMAH

LEBIH BAIK

JANGAN PENJARA

AMIN

INI NAK TIPU

RAKYAT

AMIN

KES 1MDB AKAN

DI BATAL ?

AMIN

ATAU PASTI 

TAK SALAH WALAU

PUN DAH 4 ORANG

MASUK JIL

AMIN

KHALAS

ZIONIS WAJIB DILAWAN1.7 juta penduduk hilang tempat tinggal di Semenanjung Gaza, kata PBB

GENEVA – Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR) mengumumkan kira-kira 1.7 juta rakyat Palestin kehilangan tempat tinggal secara paksa di Semenanjung Gaza akibat pencerobohan Israel yang berterusan, mengakibatkan pembunuhan 33,000 orang, majoritinya adalah kanak-kanak dan wanita.

Jurucakap UNHCR Ravina Shamdasani berkata dalam sidang akhbar di pejabat PBB di Geneva bahawa “menyelesaikan situasi bencana yang dialami oleh orang awam di Gaza mesti tetap menjadi keutamaan”, lapor Agensi Berita dan Maklumat Palestin (WAFA).

Dilaporkan bahawa Israel terus mengenakan sekatan haram ke atas kemasukan dan pengedaran bantuan kemanusiaan di Gaza dan Israel mengebom semua kawasan di Semenanjung Gaza.

Shamdasani berkata: “Terdapat kira-kira 1.7 juta orang yang kehilangan tempat tinggal secara paksa di Gaza. Orang-orang ini hidup dalam keadaan yang menakutkan dan di bawah ancaman yang berterusan.

Beliau menegaskan bahawa Israel, sebagai “kuasa pendudukan”, mesti mengambil semua langkah dalam kuasanya untuk memulihkan ketenteraman dan keselamatan awam di Tebing Barat. – BERNAMA-WAFA

WARGA DUNIA

SETUJU

ZIONIS WAJIB

DI LAWAN

KHALAS

HOT TER NOWW - GUNUNG BERAPI MELEDAK DI INDONESIA


Indonesia volcano eruption sparks tsunami fears

Mount Ruang has repeatedly erupted, and officials fear it could collapse and create a tsunami, with hundreds evacuated from the


Pihak berkuasa di Indonesia telah mengeluarkan amaran tsunami selepas gunung berapi meletus beberapa kali di wilayah Sulawesi Utara, memuntahkan tiang asap lebih satu batu ke langit dan memaksa ratusan orang dipindahkan dari rumah mereka.

Gunung Ruang, gunung berapi strato, pertama kali meletus pada 9.45 malam waktu tempatan pada hari Selasa dan kemudian empat kali pada hari Rabu, kata agensi volkanologi Indonesia.

Pegawai bimbang bahawa sebahagian daripada gunung berapi itu boleh runtuh ke laut dan menyebabkan tsunami, seperti yang berlaku pada tahun 1871. Pulau Tagulandang di timur laut gunung berapi itu sekali lagi berisiko, dan penduduknya adalah antara yang diarah untuk berpindah.

Paras amaran untuk gunung berapi itu, yang mempunyai puncak 725 meter di atas paras laut, dinaikkan pada petang Rabu daripada tiga kepada empat, paras tertinggi dalam sistem empat peringkat itu.


KES NAJIB - SAPA TIPU SAPA


KES NAJIB

SAPA TIPU SAPA

KHALAS

JANGAN SEBAR FITNAH


JANGAN SEBAR

FITNAH

AMINUnknown commented on 
"NGELEMBONG
 MELEBONG"

nilah penyakit sebab dosa suka tuduh orang lain penyamun sakau penaymun sakau tanpa bukti.. akhirnya dia kena tuduh kena hiv aids.. 

bila dia kena tuduh.. habis2san dia guna akta yang di sendiri suruh mansuh dulu untuk tutup mulut orang.. ini lawak madanon... kah kah kah.

SAHEH - HARGA BARANG DAH TURUN


SAHEH 

HARGA BARANG

DAH TURUN

KHALAS

panglimo potaseh commented on 
"BETULKE HARGA BARANG
 DAH JATUH ?"

Memang betul harge barang dah jatuh .. jatuh 0.2% .. gwa ulang 0.2% bukan 20% .. janji harge turong. ini menunjukkan kera-jaan Matdani sgt berjaya.