Isnin, 17 Januari 2022

WAJIB DENGAR AMARAN GURU INI

 WAJIB DENGAR

AMARAN

GURU INI

AMIN

SIAPA SEBENARNYA SABRI 114

 


Fakta betul latar belakang persekolahan Ismail Sabri
SAYA menerima satu kiriman WhatsApp yang mengandungi satu tangkap layar Facebook berkenaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Perdana Menteri Malaysia kita.

Dalam screen shot itu ada satu tulisan ringkas berkenaan latar belakang Ismail Sabri semasa zaman beliau seorang pelajar. Penulis itu bernama Andrew Peris yang mengaku beliau adalah rakan sekolah Ismail Sabri di Kuantan.

Saya dapati beberapa fakta penting dalam tulisan Andrew Peris itu tidak betul. Saya tahu fakta-fakta itu salah kerana saya kenal Ismail Sabri dan tahu sedikit sebanyak latar belakangnya.

Mula-mula saya tak ambil peduli. Tetapi apabila saya teliti betul-betul tulisan Andrew Peris itu, saya yang dilatih sebagai seorang peguam nampak ada niat tidak baik si penulis.

Dalam bahasa Inggeris dan istilah undang-undang ada niat jahat atau “malice” dalam tulisan Andrew Peris itu.

Si penulis yang saya tidak kenal itu, sama ada nama sebenarnya Andrew Peris atau itu nama palsu, saya lihat ada niat untuk menghina, mencemuh, mempelekehkan Ismail Sabri yang menjadi Perdana Menteri kita sekarang.

Kalau saya ambil sikap tidak peduli tentang perbuatan buruk itu terhadap Ismail Sabri, maka saya rasa saya telah melakukan satu “omission” atau satu kegagalan kerana membiarkan fakta palsu yang memburuk-burukkan latar belakang pencapaian akademik Perdana Menteri kita sekarang.

Saya perlu menjelaskan siapa saya dalam hal ini dan kenapa campur tangan soal seperti ini. Saya seorang ahli politik pembangkang di Parlimen dan Ismail Sabri adalah Perdana Menteri Malaysia. Dari segi politik kami adalah bertentangan pihak. Kami bukan bermusuhan, tetapi kami bersaing hebat.

Kalau Andrew Peris hendak mengkritik Ismail Sabri kerana kegagalan pentadbirannya atau kelemahan beliau sebagai seorang Perdana Menteri. Itu adalah wajar dan hak Andrew Peris berbuat demikian di bawah undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan di bawah Perkara 10 hak rakyat bersuara.

Malah, kritikan saya sebagai seorang Ahli Parlimen pembangkang terhadap Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri lebih tajam dan lantang, kadang-kadang tanpa belas kasihan.

Tetapi itu tidak ada kena mengena dengan peribadi. Bukan serangan peribadi terhadap Perdana Menteri. Yang saya kritik adalah dasar-dasar kerajaan pimpinan Ismail Sabri yang saya anggap silap, tidak sesuai dan ternyata gagal, misalnya.

Tetapi apabila ada orang seperti Andrew Peris yang menulis dengan fakta silap dan palsu dengan niat jahat untuk memalukan Perdana Menteri Malaysia dan Perdana Menteri lebih 32 juta rakyat Malaysia sekarang, maka saya perlu betulkan fakta-fakta itu.

Saya tidak mahu rakyat Malaysia percaya dengan fakta palsu dan jahat yang diuar-uarkan Andrew Peris seolah-olah Perdana menteri kita sekarang ini seorang yang bodoh, pencapaian akademik yang rendah, dapat belajar di universiti kerana dasar kroni atau pilih kasih.

Saya kenal Ismail Sabri Yaakob dan keluarganya. Abang Ismail Sabri iaitu Kamarazaman Yaakob adalah kawan baik saya sejak kami di Universiti Malaya. Saya pernah jadi guru dan kemudian Pengetua sebuah kolej bernama Jaya Akademi di Kuala Lumpur yang dimiliki oleh Kamarazaman Yaakob.

Ketika itu Ismail Sabri adalah pelajar Tingkatan Enam kami di Jaya Akademi yang dimiliki oleh abangnya sendiri. Selain itu, Ismail Sabri pernah tinggal serumah dengan saya di Kampung Chubadak, Sentul dan di Kuala Lumpur ketika beliau menjadi mahasiswa Fakulti Undang-Undang di Universiti Malaya.

Di dalam tulisan Andrew Peris beliau menyatakan: “ …His (Ismail Sabri Yaakob) LCE results were poor so he went to a vocational school in Form 4. He flunked his SPM and went to a private school to resit his exams.”

Fakta dinyatakan Andrew Peris itu tidak betul. Ada moleknya saya ceritakan dari awal sejarah persekolahan Ismail Sabri.

Beliau asalnya bersekolah rendah Melayu di Sekolah Kampung Bangau, Temerloh, Pahang. Selepas darjah enam, Ismail Sabri masuk ke sekolah berasrama iaitu Sekolah Menengah Air Putih, Kuantan. Murid yang dipilih bersekolah di sekolah berasrama biasanya murid yang pandai.

Ismail Sabri yang berasal dari sekolah rendah aliran Melayu terpaksa melalui kelas peralihan atau remove class apabila di sekolah menengah. Dari kelas peralihan, Ismail Sabri terus melompat ke Tingkatan 2. Beliau tidak ke Tingkatan 1. Murid yang dibenarkan melompat dari Kelas Peralihan terus ke Tingkatan Dua tentunya bukan murid yang lembam dan bodoh.

Ismail Sabri lulus peperiksaan LCE (Lower Certificate Examination atau Sijil Rendah Pelajaran) aliran sekolah Inggeris. Beliau naik ke Tingkatan 4 di Sekolah Menengah Teknik, Kuantan. Bukannya ke “vocational school” seperti yang ditulis oleh Andrew Peris. Ada perbezaan antara sekolah vokasional dengan Sekolah Menengah Teknik.

Selepas Tingkatan 5, Ismail Sabri terus menyambung pelajarannya ke Tingkatan 6 di Jaya Akademi, Kuala Lumpur, iaitu sebuah kolej swasta yang dipunyai oleh abangnya sendiri.

Kemudian Ismail Sabri menduduki peperiksaan STPM di Jaya Akademi dan lulus peperiksaan tersebut dengan cemerlang. Perkara ini berlaku di hadapan mata saya kerana saya Pengetua Jaya Akademi ketika itu.

Andrew Peris memfitnah Ismail Sabri apabila menyatakan dalam tulisannya bahawa Ismail Sabri dapat biasiswa untuk belajar undang-undang melalui ayahnya seorang kuat Umno di Pahang. Ini adalah fitnah dan palsu dan berniat jahat.

Saya kenal ayah dan ibu Ismail Sabri. Saya pernah bertemu Yaakob yang saya panggil Pakcik Yaakob. Saya pernah makan minum di rumahnya. Pakcik Yaakob ayah Ismail Sabri bukan orang kuat Umno. Dia rakyat biasa, mungkin bekas seorang penoreh getah.

Keluarga Ismail Sabri bukan orang senang. Mereka tidak miskin. Mereka ada kedai kecil di pekan Temerloh. Ibu Ismail Sabri berjualan keperluan harian dan buah-buah di kedai itu.

Saya pernah ke kedai itu. Apabila Pakchik Yaakob meninggal dunia di Temerloh, saya pinjam kereta seorang kawan untuk membawa Ismail Sabri pulang ke Temerloh di hari ayahnya meninggal dunia. Saya sempat ke tanah perkuburan di mana Pakcik Yaakob ayah Ismail Sabri dikebumikan. Saya boleh menjadi saksi ayah Ismail Sabri bukanlah seorang orang kuat Umno Pahang.

Ismail Sabri dapat masuk ke Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya adalah atas meritnya kerana keputusan STPM yang baik, bukannya kerana dasar kroni atau ada “cable”. Adalah satu tuduhan jahat Andrew Peris yang menuduh kemasukan ke Universiti Malaya berdasarkan kroni atau “pintu belakang” kerana si ayah orang kuat Umno.

Saya bekas pelajar Universiti Malaya boleh menyatakan sepanjang yang saya tahu pengambilan pelajar undang-undang di Universiti Malaya adalah terhad. Bermula dengan 50 orang pelajar pada tahun 1972 kemudian ketika zaman Ismail Sabri Yaakob jumlah pelajar Fakulti Undang-Undang adalah sekitar 100 orang.

Andrew Peris perlu sedar bahawa Universiti Malaya adalah universiti ulung di Malaysia. Universiti Malaya ada nama di Malaysia dan di dunia. Kita tidak boleh masuk belajar di Universiti Malaya jika kita tidak layak, apatah lagi ke Fakulti Undang-Undang.

Memang benar Ismail Sabri pernah menerima biasiswa. Semasa beliau di sekolah menengah, Ismail Sabri mendapat biasiswa RM25 sebulan atas dua sebab. Pertama, dia pelajar yang pandai dan sebab kedua, kerana dia dari keluarga susah, keluarga penoreh getah. Ayah dia bukan orang kuat Umno Pahang.

Ketika belajar di Universiti Malaya, Ismail Sabri mendapat pinjaman MARA. Beliau lulus dengan cemerlang sebagai pelajar Undang-Undang di Universiti Malaya dan kemudian ditauliahkan menjadi seorang peguambela dan peguamcara.

Saya pernah pergi ke pejabat guaman Ismail Sabri di Kuala Lumpur dan berasa bangga seorang kawan saya, sahabat se rumah dengan saya dan bekas murid saya telah berjaya menjadi seorang peguam.

Dengan tulisan ini saya harap saya telah dapat membetulkan fakta salah yang ditulis oleh Andrew Peris. Sekian.

Hassan Karim
Ahli Parlimen Pasir Gudang

MUSTAHIL MALAIKAT TAK FAHAM BAHASA MELAYU UNTUK HANTAR LAPORAN KE HQ

 MUSTAHIL MALAIKAT

TAK FAHAM 

BAHASA MELAYU

UNTUK HANTAR

LAPORAN KE HQ

KHALAS

Unknown commented on 

"IMAM AL-PUKULI

 LETAK JAWATAN"

isam patut ganti tok imam ni.tapi reti ke baca fatihah? kah3


7 Apr 2021 — Namun ternyata dalam suatu riwayat terdapat sebuah kalimat dzikir yang membuat malaikat kebingungan untuk mencatat berapa pahala yang harus ...
6 Jun 2020 — "Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bershalawat untuk Nabi. ... membuat malaikat bersusah payah mencatat pahalanya selama 1.000 hari.

ZIKIR YANG MEMENATKAN 70 MALAIKAT MENCATAT PAHALANYA?? INI ULASAN SAYA [Video] Sudah dua kali saya terdengar hadis "Munkar" ini disebarkan oleh dua...


PEJA PULAK BUAT LAWAK BERDIRI

 
Patut Melayu dalam Bersatu, UMNO dan Pas rasa malu – Peja

KUALA LUMPUR – Orang Melayu di dalam tiga parti terbesar di Malaysia sepatutnya malu kerana tidak mampu bersatu dalam membentuk penyatuan.

Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu),  Ahmad Faizal Azumu berkata, seharusnya ketiga-tiga parti ini mampu duduk bersama dan memikirkan kepentingan rakyat.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

WOIT

PEJA DAH PANDAI

BUAT LAWAK

BERDIRI

KAH KAH KAH

MEMIKIR

KEPENTINGAN

RAKYAT

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

TERGOLEK DOG

BILA DENGAR

AYAT SUCI 

LAGI MURNI

KAH KAH KAH 

PATUT TAMBAH

BERSATU

 UNTUK AGAMA

 NUSA DAN BANGSA

KAH KAH KAH

HUKUMAN PENJARA DAN DENDA DIBATAL

 Hakim saran AJK masjid mandikan remaja seperti jenazah mohon maaf

AHLI jawatankuasa (AJK) masjid yang menghukum seorang remaja kerana mencuri dengan memandikannya seperti jenazah disarankan memohon maaf secara terbuka oleh hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam Abd Halim Aman hari ini.

Free Malaysia Today melaporkan hakim menyarankan permohonan maaf secara terbuka dan tidak mengarahkannya, supaya insiden itu menjadi “pengajaran kepada semua pihak” dan juga membantu menjernihkan keadaan.

Halim juga berkata mereka yang merakam video remaja Daniel Iskandar dihukum sedemikian juga harus memohon maaf.

Mahkamah hari ini mengetepikan hukuman penjara 10 hari dan denda RM4,000 yang pada awalnya dikenakan terhadap Daniel, 19, atas kesalahan mencuri wang dari tabung derma di Masjid Al Islahiah di Kuang, Rawang, pada malam 8 Januari lalu.

Ia kemudian diketahui remaja itu mempunyai masalah keluarga dan sosial.

Video pegawai masjid memukul budak lelaki itu dengan hos getah dan memandikannya seperti jenazah menjadi tular dan menimbulkan kemarahan orang ramai terhadap cara budak itu diperlakukan.

Hakim Abd Halim hari ini berkata hukuman denda dan penjara akan digantikan dengan khidmat masyarakat di masjid itu. Daniel perlu melengkapkan 120 jam perkhidmatan selama enam bulan.

Pertemuan juga sedang diatur oleh Persatuan Peguam-peguam Islam Malaysia (PPMM) antara keluarga remaja itu, ahli jawatankuasa masjid dan mereka yang merakam video bagi menyelesaikan segala perselisihan. – 17 Januari, 2022.

MANIFESTASI

MASYARAKAT

KITA YANG 

SEDANG SAKIT

AMIN

KETUA HAKIM

MAHKAMAH SHARIAH

SUKA BERBOGEL

AMIN

PAK LEBAI 

BELI KERETA BARU

UNTUK CARI 

BURIT KETAT

AMIN

TOK IMAM MASJID

KAKI PUKUL

AMIN

MAKMUM 

KAKI BODEK

AMIN

MENTERI RABA

PEHA GADIS

BAWAH UMUR

AMIN

NAJIB MENCURI

TERLIBAT KES

BUNUH ALTANTUYA

AMIN

RAJA BERI

LESEN BALAK PADA TOWKAY CHINA

AMIN

TOK GURU

BANGGA DENGAN

BALAK TUMBANG

AMIN

TERIMA KASIH

RONALD REAGAN

RAKYAT TAHU

SEMUA INI

MELALUI INTERNET

KHALAS

AMIN

HUJAN LEBAT KILAT DAN GURUH

 

HUJAN KILAT

DAN

GURUH

AMIN

SENIN 17/1/2022
JAM 5.45 PETANG
DI LUAR HUJAN  LEBAT
GURUH KILAT 
SABUNG MENYABUNG
SESEKALI PETIR 
BERDENTUM

TAK TAK DAN EZI 
DATANG NYOROK
BAWAH MEJA GUA
MEREKA  TAKUT 
MENDENGAR GURUHH

KUALA LUMPUR BASAH
APAKAH BANJIR
DATNG LAGI?
AMIN

NAJIB DAN ROSMAH PENCURI

 
NAJIB & PENCURI

MANDIKAN

DI PANGKIN MAYAT

HABIS CERITA

AMIN

Yeop sepet commented on

 "APA AZAM BAKI

 LAKUKAN ADALAH BAIK"

Masalah org melayu nie,bodo malas berpikir.kalu Daniel cubaan mencuri duit tabung masjid,beria depa bertindak smpai melampaui batas.bila org besor curi berbillion,depa kata DAP dendam politik burukkan org melayu.susah org melayu,akidah dah songsang,dah di brain wash dgn ajaran songsang. Org2 besor letakkan diri depa sama level dgn khalifah,lu baca le sirah khalifah d mazhab sunni.


 Lebih maksum drp nabi,syiah xnak terima konsep khalifah sahabat sunni cop truih depa kapir,lu bule kata Mak ayah Rasulullah kapir tp lu jgn pertikaikan khalifah,itu bule jatuh murtad. Jgn heran le pasei pe depa panggil najib bosku.uthman bin affan yg rasuah bela kroni nepotisme pun depa kata masuk syurga.

BEREBUT NAK JADI AJK MASJID

 BEREBUT 

NAK JADI

AJK MASJID

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "CARA SOAL SIASAT 

AL-ISLAHIAH & AL- CIA"

Sapa kata Melayu tak de "Walking Tall" lu tak caya lu tingok video El-Islahiah tu. Nak tanye Tabong Misjid apasal rebut2 Ahlol Masjid nak jaga ..rebut2 nak jawatan AJK Masjid sampai gado2. Gwa cadangkang sapo2 monang AJK kito mandikang dio kek "Pangkin Mayat" jadi mungkin rebut2 ontok jawatan AJK dan jago tabong dapek di kurangkang ..

BILA ROSMAH NAK DIMANDIKAN

 ROSMAH & NAJIB

WAJIB DIMANDIKAN

DI PANGKIN MAYAT

KHALAS

Unknown commented on 

"OH ! TEMPAT MANDI 

ANAK DARA JELITA"

Budak pencuri gebang ke main lagi membatu api walau kes dah selesai AMIN..!! Si betina Pencuri yang diamanahkan jaga kewangan negara di Bank Negara masih bebas walau kes AMLA satu keturunan tak di ambil tindakan.... AMIN Negara dah macam celaka.. brooo..!! AMIN Dah la kroni kebas duit 600 juta pindah kan duit curi ke Bank Singapore...AMIN


 Lagi pukimak bole bagi Pulau Batu Putih selamber ajer kat anak Lee Kwan Yew sambil gentel gentel dan garu garu telo dan jubo yang tak gatal...AMIN..puii.!! Macam celaka sungguh..!! KHALAS kah kah kah...

OH ! TEMPAT MANDI ANAK DARA JELITA
OH !

MALAYSIA KU

TEMPAT MANDI

ANAK DARA JELITA

AMIN

 

David Chang
P Ramlee never die! Not in the hearts of his fans, young & old like this Uncle!
Silver Bells
Ya Allah!!! sedapnya suara!!! unbelievable!!! seakan2 suara Allahyarham Tan Sri P. Ramlee.... lebih2 lagi penyanyinya bukan Melayu.......waiting for more frm this uncle.....mmg berjiwa P. Ramlee....👍👍👍👍
Badrul Hisyam
Sesungguhnya zaman p.ramlee tiada batas pergaulan...baik cina, india mahupon melayu disatukan...suara uncle mmg kelas teratas...AAA.. satu dalam sejuta..
Iskandar Shah
This uncle had me goosebumps after listening to his golden voice. Simple yet meaningful deliverance! Teringin nak jumpa beliau
Mahani Aziz
Suara uncle mmg👍 kite org malaysia x kira bangsa saling menghargai budaya lain2 bangsa. The best Malaysian ever.
Shahrir Ali
long live uncle......lenggok dan patah serta suaranya amat kena dan merdu❤
Dragon Kuning
Org dulu melayu,cina,india sama2 hafal lagu2 klasik melayu...Sama2 berkawan baik...Minum kopi bersama ziarah menziarahi sesama...Cina,india dulu JAWI pun pandai baca...Tp sayang dunia makin maju budaya2 ini seolah dh tak ada di malaysia...Sering bergaduh hina agama hina budaya dan mcm2 lg lah....Saya sangat berharap semua kaum di malaysia ini boleh seperti dulu lg sebelum saya menutup mata...😔
ajmal man
Fasih bahasa melayu..macam suara penyanyi berbangsa Cina zaman 70/80an Andre Goh yang memang nyanyi lagu lagu asli melayu.. terbaik uncle...👍🏻
meow 11
wow suara uncle sangat unik dan merdu !! sangat terharu <3 love you uncle STAY HEALTHY <3