Sabtu, 13 Januari 2024

PENGKALAN AMERIKA AKAN DISERANG


PENGKALAN AMERIKA

AKAN DI SERANG

AMIN

SAPA SABOTAJ PEGUAM BELA ISRAEL ?


SAPA SABOTAJ

PEGUAM BELA

ISRAEL ?

KAH KAH KAH

AMIN

MAMPOOS AMERIKA - MAMPOSS ISRAEL


MAMPOOS AMERIKA

MAMPOOS ISRAEL

KHALAS

CERITA UBAH ALIH


Ramkarpal gesa polis siasat serangan ke atas rumah Ngeh sebagai cubaan membunuh

POLIS sepatutnya menyiasat serangan membakar rumah Ngeh Koo Ham di Perak sebagai kes cubaan membunuh kerana ia dilakukan pada awal pagi, kata Ahli Parlimen Bukit Gelugor Ramkarpal Singh.

Bekas timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) itu dalam satu kenyataan berkata niat untuk menyebabkan kematian tidak boleh diabaikan kerana kejadian itu berlaku ketika penghuni berada di rumah.

“Sehubungan itu, adalah jelas perkara itu perlu disiasat dari semua sudut memandangkan keadaan, termasuk cubaan membunuh mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan memandangkan penjenayah memilih untuk melakukan kesalahan itu sewaktu mangsa sedang tidur dan tidak berdaya.

“Oleh itu, niat untuk menyebabkan kematian tidak boleh diabaikan.

“Selain itu, siasatan ke atas perkara ini juga mesti merangkumi punca di sebalik kejadian tragis ini, termasuk sama ada pelaku didorong dan/atau dihasut untuk melakukan kesalahan itu akibat daripada kenyataan yang dibuat oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dalam kes ini, pihak tersebut boleh didakwa mengikut Seksyen 505 Kanun Keseksaan,” kata Ramkarpal dalam kenyataan itu.

Seksyen 307 memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda jika sabit kesalahan manakala Seksyen 505 Kanun Keseksaan memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Semalam polis berkata pihaknya sudah menahan seorang lelaki bagi membantu siasatan kes pembakaran di kediaman ahli Parlimen Beruas di Taman Semarak Jaya, Ayer Tawar, awal pagi Rabu.

Ketua Polis Perak Mohd Yusri Hassan Basri berkata suspek berusia 30 tahun itu ditahan di Shah Alam, Selangor, pada jam 4 pagi.

“Polis turut merampas dua telefon bimbit,” katanya dalam satu kenyataan di Ipoh hari ini.

Katanya, semakan mendapati lelaki itu tidak mempunyai rekod jenayah lampau, dan dia direman lima hari sehingga Selasa untuk membantu siasatan.

Tambahnya, kes disiasat mengikut seksyen 435 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum penjara maksimum 14 tahun dan denda jika sabit kesalahan. – 13 Januari, 2024.

MULANYA 

SABOTAJ KERETA

KAH KAH KAH

ALIH JADI

BAKAR RUMAH

KAH KAH KAH

SEKARANG KES

CUBA BUNUH

KAH KAH KAH

LUSA KES

GUNA BOM

NUKLEAR NAK

LEDAK NGEH

KAH KAH KAH

KHALAS

BOM MOLOTOV ATAU BOM NUKELEAR


Seorang lelaki ditahan berhubung kes lontar molotov cocktail ke rumah Ngeh 

POLIS menahan seorang lelaki hari ini bagi membantu siasatan kes khianat api di kediaman Ahli Parlimen Beruas Ngeh Koo Ham di Taman Semarak Jaya, Ayer Tawar, awal pagi Rabu lepas.

Ketua Polis Perak Mohd Yusri Hassan Basri berkata lelaki berumur lingkungan 30-an yang ditahan di kawasan Shah Alam, Selangor kira-kira pukul 4 pagi tadi, kini direman hingga Selasa bagi membantu siasatan.

“Polis turut merampas dua telefon bimbit,” katanya dalam kenyataan di Ipoh hari ini.

Beliau berkata semakan mendapati lelaki itu tidak mempunyai rekod jenayah lampau, dan kes disiasat di bawah Seksyen 435 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 14 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kes khianat itu diminta menghubungi pegawai penyiasat ASP Mohd Azalan Ab Karim dengan menelefon 019-3927837 bagi membantu siasatan pihak polis.

Dalam kejadian awal pagi Rabu lepas rumah Ngeh dipercayai dilontar dengan ‘molotov cocktail’ menyebabkan kebakaran yang memusnahkan sebuah kereta miliknya, manakala dua kenderaan lagi mengalami kerosakan. – Bernama, 12 Januari, 2024.
 

WOIT

TAK JELAS

BOM MOLOTOV

ATAU

BOM NUKELEAR

KAH KAH KAHKHALAS

PASUKAN CHECHNYA DATANG MEMBANTU


PERANG GAZA

MAKIN MEREBAK

AMIN

PASUKAN CHECHNYA

DATANG MEMBANTU

KHALAS

1 BILLION RINGGIT


SATU BILION

RINGGIT INI
BERAPA BANYAK

GAMBAR 

KEPALA AGONG

AMIN

INI JANJI YAMAN


INI JANJI YAMAN

KHALAS

DAIM YANG KAYAAset saya lebih RM50 bilion, jika kekal dalam perniagaan, kata Daim


BEKAS menteri kewangan Daim Zainuddin berkata beliau merupakan ahli perniagaan yang berjaya dengan memiliki aset-aset dan hartanah melalui aktiviti perniagaan yang sah sebelum terlibat dalam kancah politik.

Daim atau nama sebenarnya Che Abdul Daim Zainuddin berkata jika beliau kekal dalam perniagaan dan tidak melakukan apa-apa untuk mengembangkan asetnya secara aktif, nilai pegangan saham cair miliknya sahaja akan bernilai lebih RM50 bilion.

“Sebelum menyertai politik dan memegang jawatan awam, saya merupakan seorang ahli perniagaan yang agak berjaya dan kaya. Keputusan saya menyertai kerajaan dan berkhidmat kepada negara mendatangkan kerugian kewangan yang besar kepada diri saya dan keluarga saya,” katanya menerusi afidavit sokongan yang difailkan pada 10 Januari lepas.

Afidavit sokongan itu difailkan bersama permohonan Daim dan ahli keluarganya bagi mendapatkan kebenaran semakan kehakiman untuk mencabar siasatan yang dijalankan terhadap mereka oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Menurut Daim pada atau sekitar 1969, beliau menceburi bidang perniagaan yang diasaskan bersama rakan kongsi lain iaitu sebuah syarikat pembangunan tanah dikenali sebagai Syarikat Maluri Sdn Bhd.

Katanya, syarikat itu (Maluri) bertanggungjawab membangunkan perbandaran yang dikenali sebagai Taman Maluri dan Taman Bukit Maluri di Kuala Lumpur, dengan penilaian hari ini bernilai lebih daripada RM26 bilion.

“Saya juga merupakan pemilik Malaysian French Bank dan kemudian UMBC (kini RHB). Saya juga mempunyai kawalan serta kepentingan dalam banyak syarikat induk seperti SimeUEP (Sime Darby sekarang), Guthrie, TV3, Maybank, Consplant, Cold Storage dan Nestle Malaysia. Sebanyak 10 peratus kepentingan saya dalam Nestle Malaysia hari ini bernilai kira-kira RM3 bilion,” katanya menerusi afidavit itu.

Pada 10 Januari, Daim, 85, dan isterinya Nai’mah Abdul Khalid, 66, serta empat anak mereka iaitu Asnida, 62, Md Wira Dani, 45, Muhammed Amir Zainuddin, 28, dan Muhammed Amin Zainuddin, 25, serta Ilham Tower Sdn Bhd selaku pemohon memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman dengan menamakan SPRM dan Pendakwa Raya selaku responden pertama hingga kedua.

Dalam permohonan itu, pemohon berkata pada 30 Disember, 2023 SPRM mengeluarkan kenyataan bahawa siasatan terhadap Daim dibuka berdasarkan maklumat daripada “Pandora Papers”.

Menurut Daim, Pandora Papers adalah fail sulit yang tersebar pada 2021 yang mendedahkan nama pemilik syarikat luar pesisir, aset, dan akaun bank di luar negara yang di luar bidang kuasa Malaysia, namun beliau mendakwa fail terbabit tidak menyatakan sebarang kesalahan dilakukan olehnya dan keluarga.

Oleh itu, mereka antara lainnya memohon satu perintah antaranya supaya SPRM dan pegawainya membatalkan semua penyiasatan yang dimulakan terhadap mereka sejak Februari 2023 sehingga kini dan membatalkan semua notis yang dikeluarkan oleh SPRM. – Bernama, 12 Januari, 2024.


DENGAR KOBA

CHE DAIM MULA

NIAGA JUAL GARAM

KAH KAH KAH

LEPAS TU JUAL

RUMAH

KAH KAH KAH

LEPAS TU JADI

KAYA

AMIN

SEKARANG KENA

SERANG

DENDAM KESUMAT

KAH KAH KAH

KES LUBANG JUBO

KAH KAH KAH

KESIAN CHE DAIM

KURANG SEHAT

KENA TURUN NAIK

MAHKAMAH

AMIN

KHALAS

JANGAN FITNAH SHAMSUL YODA


Shamsul Iskandar hantar notis kepada Chegubard, tuntut ganti rugi RM5 juta

SETIAUSAHA Politik Kanan Perdana Menteri Shamsul Iskandar Mohd Akin, mengemukakan notis tuntutan terhadap Badrul Hisham Shaharin atau lebih dikenali sebagai Chegubard, supaya memohon maaf tanpa syarat berhubung hantaran berunsur fitnah di Facebook yang mendakwa beliau (Shamsul Iskandar), melakukan penyelewengan dana awam.

Tetuan SN Nair & Partners yang mewakili Shamsul Iskandar, menghantar notis tuntutan itu semalam.

Menurut peguam SN Nair, anak guamnya menuntut Badrul Hisham menarik balik hantaran di Facebook itu dengan serta-merta dan memadamkan komen yang menyinggung perasaan dan bersifat memfitnah.

Beliau berkata anak guamnya juga menuntut aku janji bertulis daripada Badrul Hisham, untuk tidak mengulangi mana-mana dakwaan dan komen seperti dalam hantaran Facebook tersebut.


“Sekiranya anak guam saya tidak menerima apa-apa maklum balas yang memuaskan dalam tempoh lima hari daripada tarikh penerimaan notis ini, arahan kami adalah untuk memohon suatu perintah injunksi dan meneruskan tindakan perundangan terhadap Badrul Hisham.

“Anak guam kami juga mengarahkan kami untuk menuntut ganti rugi atau pampasan RM5 juta daripada Badrul Hisham atas kecederaan teruk dilakukan ke atas reputasi anak guam,” kata peguam itu.

Notis tuntutan itu mendakwa pada 5 Januari lepas, Badrul Hisham menerbitkan atau menyebabkan penerbitan suatu hantaran melalui akaun Facebooknya di bawah nama “Che GuBard” yang menerima 803 reaksi, 146 komen dan 274 perkongsian setakat tarikh surat ini.

Nair berkata hantaran itu merupakan kenyataan fitnah yang membawa maksud, antaranya Shamsul Iskandar menyalahgunakan kuasa sebagai setiausaha politik kanan kepada Anwar Ibrahim, melakukan penyelewengan dana awam, seorang yang tidak jujur dan tidak boleh dipercayai.

“Selain itu, kenyataan tersebut membawa maksud anak guam kami (Shamsul Iskandar) seorang yang korup dan telah melakukan jenayah, seorang yang licik dan menggunakan taktik kotor, seorang yang memanipulasikan orang lain serta tamak,” kata Nair.

Menurut Nair, kenyataan fitnah itu tidak benar, berniat jahat serta penyelewengan fakta yang menunjukkan ketidakwajaran moral dan undang-undang di pihak anak guamnya dan pada dasarnya dilakukan dalam usaha untuk mencari publisiti murahan untuk meraih manfaat dan tujuan politik. – Bernama, 13 Januari, 2024.

WOIT

JANGAN SESEKALI

FITNAH MAT YODA 

AMIN

JANGAN KATA

SHAMSUL PEGUAM

YANG BIJAK

AMIN

 INI SATU FITNAH

BESAR

KAH KAH KAH

NANTI  AKAN

DISAMAN

KAH KAH KAH

KHALAS

AGONG TERIMA AGONG


Polis siasat dakwaan PN cuba rasuah Agong

KUALA LUMPUR – Dakwaan kononnya Perikatan Nasional (PN) cuba merasuah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk menggulingkan kerajaan akan disiasat.

Satu kertas siasatan dibuka berhubung dakwaan itu, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain.

Menurut beliau, kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

AMIN

KAH KAH KAH

PERNAH DENGAR

POLIS DIRASUAH

KAH KAH KAH

PERNAH BACA

HAKIM DI RASUAH

KAH KAH KAH

PERNAH TAHU

MENTERI DI RASUAH

KAH KAH KAH

AGONG DIRASUAH

KALI PERTAMA

DI BACA

KAH KAH KAH 

AGONG TERIMA 

KEPALA AGONG 

KAH KAH KAH

KHALAS

YAMAN SERANG BALAS


YAMIN SERANG 

BALAS

AMIN

AL-FATIHAH


AL- FATIHAH
Salam, Bung Abdullah CD telah kembali kerahmatullah
 jam 9.29 pagi tadi

Abdullah CD. A son of Lambor Kiri , Perak passed on early this morning in Patani. 
Al Fatihah.

TENGOK GAMBAR BURIT


TENGOK

GAMBAR BURIT

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "APA DAH JADI 
DENGAN MALAYSIA ?"

Patut lah mamat selebriti tu canang nak ada kan rumah kong kek rupenye untuk elak pulis tu rogol pelajar


Unknown commented on 
"APA DAH JADI 
DENGAN MALAYSIA ?"

Tengok lu iklan burit, berancok, pelir keras dan bontot lagi cukup tak safe le Malaysia dengan orang mcm lu.

Pantang je tengok menda2 tu mesti lu stim waima tengok tiang lampu lu dah ong. Belum tengok anjing2 pet orang lain.

Khalas Keh Keh Keh. Amin.

KES ALONG KONGSI GELAP ?


KES ALONG

KONGSI GELAP ?

AMIN

Unknown commented on
 "SIASAT KHOO HAM YB DAP"

Ntah lu yang campak Molotov haya nak bikin PMX bertanggungjawab kacau, huruhara dan tak stabil.

Gaya lu kaki tadak telor, baling Batu sembunyi tangan.

Atau lu dok cari bahan berancok AMoi ko? Gila bontot.

PERANG MEREBAK


PERANG 

MEREBAK

SABTU 13 JANUARI 2024
ISRAEL DI BAWA
 KE MAHKAMAH DUNIA
AFRIKA SELATAN TUDUH
ISREAL MELAKUKAN GENOCIDE

KES AKAN  AMBIL MASA
APAKAH MAHKAMAH AKAN
KELUAR ARAHAN SEMENTARA
HENTIKAN PERANG ?

KITA LIHAT DAN TUNGGU
SEMENTARA ITU
AMERIKA DAN UK
MENYERANG YAMAN
BAGUS
PERANG MEREBAK

RAKYAT YAMAN
KELUAR BERSEDIA
NAK BERPERANG DENGAN AMERIKA
KITA LIHAT APA SETERUSNYA

TAIWAN
AKAN MENGADAKAN PRU
SAPA MENANG?
PRO CHINA MERAH ?
PRO TAIWAN MERDEKA?
ATAU
CALON JALAN TENGAH ?

MYANMAR
KERAJAAN TENTERA SETUJU
GENCATAN SENJATA
DAN MULA BERUNDING
DENGAN PEMBERONTAK

AMERIKA
BIDEN KENA TIBAI
SERANG YAMAN
TANPA KEPUTUSAN DARI KONGRESS
JENG JENG JENG

YAMAN
BERJUTA RAKYAT TURUN BERDEMO
ANTI AMERIKA
DI SANA'A IBU KOTA YAMAN
JENG JENG JENG

HOKKIEN
PAGI INI
CERAH KERING SEGAR
MATA HARI TAK KELIHATAN
LANGIT BIRU INDAH
ADA KALA DITUTUP AWAN PUTIH

HOW WOW BERSUARA
TEKUKUR MENDERAM
TIONG BERLAGU

PAGI INI HOKKIEN KOSONG
TAK KELIHATAN PEKERJA KUBUR
SEMUA  BERCUTI

HARI INI PASTI PANAS
TAK TAK DAH BERJEMUR
DI BALKONI
DAN GUA NAK KE CHOW KIT
NAK TENGOK BERAPA RINGGIT
SEKILO BAWANG BESAR

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT SABTU
DENGAN SENYUMAN

NAIK KERETA PANDU TERBABAS
HAMPIR TERLANGGAR TIANG  RUMAH
APAKAH NAJIB AKAN BEBAS
APA KAN JADI PADA ROSMAH

RAJIN MEMBACA LULUS PEREKSA
HABIS PEREKSA DUDUK DI RUMAH
DALAM PENJARA NAJIB TERSEKSA
JIKA BEBAS DI SEKSA ROSMAH

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERCUTI