TEBING BARAT - PALESTIN. Rancangan Israel untuk melucut dan merampas hak pemastautin dijangka memberi kesan kepada puluhan ribu penduduk Palestin di Baitulmaqdis Timur.

Ketika ini, kira-kira 350,000 rakyat Palestin memegang permit penduduk di Baitulmaqdis Timur dan bekerja serta tinggal di beberapa kem pelarian di bandar berkenaan.

Sebelum ini, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu membayangkan untuk melaksanakan rancangan merampas hak pemastautin penduduk Palestin di bandar berkenaan, ekoran bimbang dengan keganasan yang semakin memuncak di Tebing Barat sejak dua bulan lalu.

Menurut angka rasmi, kira-kira 145,000 penduduk Palestin tinggal di luar tembok pemisah yang dibina sepanjang Tebing Barat dan memisahkan kawasan milik Palestin.

Manakala 195,000 orang lagi tinggal di dalamnya. 
"Jika hak penduduk Palestin yang tinggal di dalam tembok pemisah dinafikan, dikhuatiri mereka juga akan bertukar menjadi penjenayah," kata pakar hal ehwal penempatan Palestin, Kahil Tufakji.

Kata Kahil lagi, cadangan Netanyahu itu turut memberi kesan kepada kawasan perumahan penduduk Arab Palestin di Jabel Mukaber, al-Issawiya, at-Tur dan Beit Hanina. - Independent- Sinar Harian