Rabu, 19 Januari 2022

OH ! INDAHNYA DUNIA INI - HALWA MATA HALWA TELINGA

 

OH!

INDAHNYA DUNIA INI

AMIN

HALWA MATA 

HALWA TELINGA

ANAK SEMUA BANGSA

BANGSA SEMUA AGAMA

AMIN 

TERIMA KASIH

 RONALD REAGAN

AMIN

MENTERI ISLAM JAGA MORAL DAN KOTE SAJAT

 Tidak campur tangan kes moral hakim kanan syariah, kata menteri

JABATAN Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) sama sekali tidak akan campur tangan dalam tuduhan isu moral terhadap seorang pegawai kehakiman syariah.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Idris Ahmad, berkata pihaknya menyerahkan sepenuhnya perkara itu kepada polis untuk melakukan siasatan.

“JPM (HEA) sama sekali tidak akan mencampuri bidang kuasa pihak polis dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa,” katanya dalam satu kenyataan malam ini.

Dalam pada itu, Idris meminta semua pihak akur dan menyerahkan sepenuhnya kepada pihak berkuasa untuk membuat siasatan telus dan terperinci.

“Ia akan memberikan keadilan kepada semua pihak yang terkait dalam isu ini, sebarang kenyataan yang boleh mengganggu siasatan perlulah dihentikan,” tegasnya.

Sebelum ini, media melaporkan polis menyiasat seorang hakim kanan kerana didakwa melakukan gangguan seksual terhadap wanita berkahwin pada 2020. – Bernama, 18 Januari, 2022.

TAHNIAH

KAH KAH KAH

INI BARU BETUL

TAK CAMPUR

TANGAN

DAN TAK 

CAMPUR KAKI

KAH KAH KAH

MENTERI ISLAM

AKAN SIBUK

KE HULU KE HILIR

CAMPUR TANGAN

CAMPUR KAKI

NAK TAHU 

KOTE SAJAT 

KERAS ATAU LEMBIK

KAH KAH KAH

RABA KOTE

SAJAT  HUKUMNYA

WAJIB

AMIN

MENTERI ISLAM

AKAN SIBUK GILA

JAGA MORAL

BILA ADA AWEK

 DAN BALAK

DALAM BILIK

HOTEL BUJET

AMIN

SIBUK GILA

JAGA MORAL

  DI HOTEL BUJET

HOTEL 5 BINTANG

OKAY BERES

KAH KAH KAH

KES KETUA HAKIM 

MAHKAMAH ISLAM

INI TAK LEH

CAMPUR NANTI

SAB KUDIS 

DI MAHKAMAH 

KHALAS

KAH KAH KAH


MANDI MAYAT ATAU WATERBOARDING

 

MANDI MAYAT

ATAU

WATERBOARDING

KHALAS

Wahai Para Pembacha TukarTiub Yang Budiman

Semasa zaman kanak2  pada tahun 1960an ada suatu ungkapan teka teki di Kelantan : 

MANDI MANDA,

PAKAI PATUT,

USONG ARAK,

NAK JUAL TAK LAKU!

Gapor dia????

Jawaban nya orang mati atau jenazah.

Adapun istilah  "jenazah" pula lebeh baharu penggunaan nya dari "mayat".Penggunaan "mayat" dianggap lebeh kasar dari jenazah.Suatu kesilapan bijak pandai bahasa.

Mayat juga lebeh tepat dan  merupakan bahasa Al Quran.Hatta biar pun sekarang orang panggil Solat Jenazah namun niat Solat Fardhu  Kifayah  Empat Takbir adalah tetap  bagi mayiti atau 

 "mayat".

Sebut sahaja Jenazah Islam...sudah tentu lah kebiasaannya dimandikan sebelum dikafankan.Hukumnya wajib.Ada pun bagi yang mati shahid, wallah u alam di zaman ini  apa itu mati shahid, diharamkan mandi mayat serta solat jenazah.Memadai dikafankan  sahaja tanpa dimandikan.

Dalam Islam terdapat pelbagai mandi,ada wajib ( yang berhadath besar, mayat), ada yang sunat (saperti pagi Jumaat , Aidil Fitri, ihram) dan ada setengah pendapat mengatakan makroh  di masa tertentu bagi yang  sedang berpuasa.

Dalam masharakat Nusantara terdapat pelbagai jenis mandi.Ada mandi bunga,mandi Safar, mandi buang sial, dsbnya.Ada kueh Puteri Mandi dan ada peminat ngintai orang mandi.

Peristiwa Adek Daniel dimandi jenazah atau water boarding menurut Saudara Isham tak perlu dipanjangkan.Mahkamah pun telah buat keputusan ketepikan keputusan kurang matang.Shabas.Kita doakan yang terbaik bagi Adek Daniel.Masharakat kita sedang sakit.

Kembali ke penga'iban   menggunakan  Jenazah yang orang aqama amat gemar.Satu2 nya larangan dalam Islam adalah penga'iban...seboleh bolehnya ditutop.Namun yang ditangkap tak berpuasa disumbat dalam van jenazah dan diarak sepelusok bandar.Tak ada pula nak parade perasuah, perogol dsbnya.

Jadi tak hairanlah  hukoman ala mandi jenazah pula nak dijadikan trend.

Di negeri Trengganu, seseorang yang pemalas atau Berat Tulang itu dipanggil  MAYAT HIDOP...Di Utara pula depa tak panggil Mayat Hidop....tapi dipanggil BANGKAI BE'NYAWA....Astagh!

......Namun baik Trengganu 

atau Kedah 

, jolokkan Mayat Hidop maupun Bangkai Be'nyawa adalah gurauan sayang.Bunyi dashat tapi  IBU pun menggunakan terhadap  SUAMI dan ANAK kesayangan.A term of endearment  and without  malice.Itu lah Roh  sebenar masharakat penyayang yang semakin pudar.

Penutop kata Para Pembacha Tukartiub amat arif akan istilah Mandi Kerbau.Hanya Saudara Isham yang arif akan istilah Mandi Anjing!

Mandi Tak Mandi

Isham Mandi Tak

Tak Tak Mau Mandi

Isham Mandi Juga Tak

Mandilah kamu sebelum kamu dimandikan

Kah kah kah 


AL-AUDI WAL KETATI JADI BIAWAK

 

Khairuddin Al-Audi Wal Ketati jadi liabiliti kepada Pas?

PRESIDEN Pas, Hadi Awang Al-Kawahli mengesahkan jawatan  Khairuddin Al-Audi wal Ketati sebagai ahli jawatankuasa (AJK) parti telah digugurkan baru-baru ini.

Ahli Parlimen Marang itu berkata, perkara itu amalan biasa dalam parti namun bagi ramai pihak, ia nampak luar biasa.

Luar biasa kerana bekas menteri dan Ahli Parlimen Kuala Nerus itu digugurkan tanpa ada sebarang sebab yang diumumkan secara terbuka.

Abdul Hadi Al-Kawahli hanya menjelaskan perkara itu berlaku kerana pucuk pimpinan mempunyai alasan termasuk kerana seseorang ahli itu tidak mematuhi disiplin parti.

Ramai beranggapan apa yang berlaku kepada  Khairuddin Al-Audi Wal Ketati itu ada kena mengena dengan pendiriannya berkaitan Muafakat Nasional (MN) dan Perikatan Nasional (PN).

Bagaimanapun perkara itu dinafikan oleh Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Al-Bungkusi.

Malah beliau mencabar Mohd Khairuddin Ai;-Audi Wal Ketati atau mana-mana pihak menyatakan isu MN dan PN menjadi faktor pemecatan itu berlaku.

“Kalau dia berani, dia (Mohd. Khairuddin) buat kenyataanlah, ‘Saya dipecat kerana ini (MN dan PN). Kalau berani, silakan,” katanya kepada media baru-baru ini.

Ahli Parlimen Kota Bharu dan Menteri Tenaga dan Sumber Asli menegaskan pemecatan berlaku disebabkan kerana masalah pentadbiran dan pengurusan parti.

Kemudiannya AJK Pas Pusat, Nik Abodoh  Al-Tipuri juga meminta penjelasan kepada umum mengenai pemecatan Mohd Khairuddin dan bukan dalam kalangan pimpinan parti sahaja.

“Jika masalah disiplin dalaman, maka penjelasan harus diberikan kepada publik, bukan hanya kepada ahli parti sahaja. Ia kerana pengguguran itu telah dimasyhurkan secara rasmi oleh pimpinan parti Pas. Bukan bocor atau viral sahaja,” katanya dalam hantaran di Facebook.

Bagaimanapun, menurut Nik Abodoh, masalah disiplin mungkin menjadi faktor pengguguran  Khairuddin Al-Audi Wal Ketati  selepas Takiyuddin Al-Bungkusi menolak alasan pengguguran itu disebabkan perselisihan antara MN dan PN.

Khairuddin Al-Audi Wal Ketati sebelum ini dilihat antara pimpinan pelapis Pas lebih-lebih lagi apabila dilantik menjadi menteri semasa pentadbiran  Muhyiddin Yassin.

Sebelum itu, beliau pernah menjadi Setiausaha Dewan Ulama Pas dan dilantik AJK Pas Pusat walaupun tewas dalam pemilihan parti.

Namun Khairuddin Al-Audi Wal Ketati tidak terlepas daripada kontroversi seperti isu dakwaan tidak kuarantin selepas balik dari luar negara dan didakwa bersama selebriti ketika ditahan dalam sekatan jalan raya.

Namun kesemuanya sekadar dakwaan namun sudah pasti ia memberi persepsi negatif.

Paling kontroversi, penyebaran audio yang didakwa suaranya yang seakan-akan mengkritik kepimpinan parti yang tersebar di media sosial.

Lantas Khairuddin Al-Audi Wal Ketati dicap cuba menimbulkan penentangan terhadap pucuk pimpinan partinya.

Apa pun pucuk pimpinan Pas sudah pasti ada sebab konkrit berbuat demikian walaupun terhadap tokoh berkaliber dalam partinya sendiri.

Bagaimanapun ramai orang termasuk ahli-ahli Pas masih tertanya-tanya apa punca pemecatan  Khairuddin Al-Audi Wal Ketati.-

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

LIABILITI INI

MAKNANYA

BIAWAK

KAH KAH KAH

KHAIRUDIN JADI

LIABILITI MAKNANYA

KHAIRUDIN

 AL-AUDI WAL KETATI

DAH JADI BIAWAK

KAH KAH KAH

INI KES MEMIKUL

BIAWAK HIDUP

KAH KAH KAH

BIAWAK NI

ADA XTRA BINI

BIAWAK PULAK

KAH KAH KAH

KES DI JOHOR BUKAN DI PERLIS

 AJK Srikandi Bersatu Kota Tinggi dakwa diraba ADUN

JOHOR BAHRU – Polis mengesahkan menerima laporan daripada seorang wanita yang mendakwa diganggu secara seksual oleh seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Johor hari ini.

Ketua Polis Daerah Kota Tinggi, Supritendan Hussin Zamora berkata, pihaknya menerima laporan itu di Balai Polis Kota Tinggi pada pukul kira-kira 11.30 pagi berhubung dakwaan salah laku berkenaan.

MINTA PERHATIAN

KES RABA INI

BERAKU 

DI KOTA TINGGI

JOHOR

BUKAN DI ARAU

PERLIS

AMIN

KES MELIBATKAN

AKTIVIS POLITIK

BUKAN BUDAK 

BAWAH UMUR

AMIN

KES MELIBATKAN

ADUN 

BUKAN MENTERI

AMIN

YANG SAMA 

DUA DUA JANTAN

SUKA MERABA

MACAM PERANGAI

ARWAH

JAMALUDIN JARJIS

RABA PUNGKOK

PELAYAN DI HOTEL

KL SENTRAL

KAH KAH KAH

BERITA POTONG STIM

 14 warga asing terlibat pelacuran ditahan

JABATAN Imigresen menahan 13 wanita dan seorang lelaki warga asing yang disyaki terlibat dalam kegiatan pelacuran dalam serbuan di dua hotel bajet di Subang Jaya, Selangor, malam tadi.

Ketua Pengarah Imigresen Khairul Dzaimee Daud berkata mereka yang terdiri daripada 12 wanita warganegara Thailand, seorang wanita Myanmar serta seorang lelaki Britain berusia 21 hingga 69 tahun ditahan pada 8.45 malam menerusi Ops Gegar yang dijalankan serentak di kedua-dua premis.

Beliau berkata pihak Imigresen turut mengeluarkan notis hadir memberi keterangan kepada tiga pelanggan lelaki tempatan dan hasil risikan mendapati premis itu dikunjungi pelanggan terdiri daripada warga tempatan dan asing.

“Pakej perkhidmatan seks ditawarkan pada harga RM200 hingga RM270 bagi tempoh 45 minit dan RM950 bagi langganan ‘outcall’ bermula dari 10 malam hingga 7 pagi. Pelanggan membuat tempahan melalui laman sesawang dan Telegram,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Khairul Dzaimee berkata semasa serbuan, kesemua wanita berkenaan enggan membuka pintu bilik dan membuat provokasi serta memberikan pelbagai alasan untuk melepaskan diri.

Beliau berkata serbuan turut menemukan sejumlah kondom dan cecair pelincir bagi tujuan layanan seks.

Katanya semua mereka dihantar ke Depot Imigresen Bukit Jalil, di sini untuk siasatan mengikut Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007, Akta Imigresen 1959/63, Akta Pasport 1966 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963. – Bernama, 19 Januari, 2022.

AYAM SIAM

MASIH BANYAK

KAH KAH KAH

APA SEBENARNYA

KESALAHAN MEREKA

AMIN

TAKDA VISA

VISA MATI

ATAU JUAL BURIT

TANPA LESEN

AMIN

JUAL BURIT INI

ADALAH NIAGA

PALING AWAL

DALAM DUNIA

AMIN

LEPAS JUAL BURIT

JUAL AGAMA

AMIN

DUA NIAGA INI

KAIT BERKAIT

KAH KAH KAH

BEBASKAN BURIT

DARI SEMUA

KAWALAN

KAH KAH KAH


JANGAN LEPASKAN PELUANG BUAT DUIT

 PELUANG UNTUK

BUAT DUIT

AMIN


DIMANA LETAKNYA SYURGA

 SYURGA TERLETAK

DICELAH KANGKANG

JANTAN & BETINA

KHALAS

panglimo potaseh commented on

 "DISINI SYURGA"

Semimang nye bagi urang Melayu syurga tu di bawah tapak kaki ibu ..tapi ..tapi ini bukan hadis spt biasa di lapaskan dlm pilem melayu dan TaT ..bukan. Bagi Al-Pacino ..syurga tu terletak di celah peha betina yg kita syok ..bahasa kasar nye Lobang Puki lah. Contoh nye Najib ..syurga penyamun ni terletak di celah peha Altantuya ooop ..Rosmah. Nak tanya leh ..syurga Abam dok tang mana pulak ..?

KAMU JANTAN MURAH REZEKI

 KAMU JANTAN

MURAH REZEKI

AMIN

herman adnan commented on

 "CARA ELAK 

ADUN KOTE KERAS"

aku bukan sebelahi mana-mana pihak Sham oooiiiiii.... Tapi ramai pompuan sekarang GATAL BURIT..... kalau dalam lift kat istana aku....kote aku betul-betul kat alur jubur tahik dia.... Dia selamba jer..... Bahrom betul! Terjaga adik aku dari nap.... KAH KAH KAH KAH KAH

IJAZAH & GELARA DATU SERI BOLEH DIBELI

 


SEMUA IJAZAH 

 BOLEH DIBELI

AMIN

GELARAN DATUK

& DATUK SERI

DI JUAL 

TIMBANG KILO

KHALAS

 INI PERNIAGAAN BUMIPUTERA

 MELAYU ISLAM

KAH KAH KAH


panglimo potaseh commented on

 "KILANG TERULUNG DI MALAYSIA"

Rupa nye Inchik Yoda ni dah ketinggalan keretapi. Sekarang ni nak Diploma hanya masok Sek. Vokasional ..ada SPM cokop makan boley dapat Ijazah Sirjana Muda Dengang Kepujiang ..ada Diploma boley bikin Master ..ada BA boley biking PhD ..jadi apa ada hal ..yang pinting bawak duit ..kahkahkah

OMICRON MASIH DI KAWAL

 186 kes Omicron dikesan sejak 14 Januari

Sebanyak 186 kes baharu varian Omicron dilaporkan sejak 14 Januari lepas hingga hari ini oleh pelbagai institusi kesihatan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah

VIRUS WUHAN

INI MASIH DAPAT

DI KAWAL

AMIN

KITA WAJIB

BERJAGA JAGA

AMIN


Tiada tanda pandemik Covid akan berakhir, kata WHO

Tiada tanda pandemik Covid-19 akan berakhir, kata ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada Selasa, memberi amaran terhadap dakwaan kononnya varian Omicron yang menular pantas adalah bebas risiko.

“Masih tidak nampak bilakah pandemik akan berakhir,” kata Tedros Adhanom Ghebreyesus kepada wartawan di ibu pejabat WHO di Geneva.

Ketua agensi kesihatan PBB itu memberi amaran supaya tidak mengabaikan bahaya varian Omicron walaupun ia memberikan impak ringan terhadap kesihatan.


BANJIR DAN TEBANG BALAK ADA KAITAN

 

BANJIR TEBANG

BALAK ADA KAITAN

KHALAS

Cekpit Kelima commented on

 "BRO JANGAN RISAU - 

KITA WAJIB LALUI BABAK INI"

Tepat sekali bacaanmu wahai bro ku. Namun media hanyalah pemain yang bermain kerana duit. Duit tetap dari pemerintan dan kapitalis yg bergandingan tetap untuk mempersembahkan wayangan. Habis je banjir, seakan semakin banyak isu berkaitan seks, dadah dan rasuah. 


Segalanya hanyalah untuk menyorok masalah akar utk rakyat Malaysia hari ini,iaitu banjir. Sedarlah bahawa ianya pasti akan berulang lagi tahun depan. PH yang maksum pon tak perjuangkan isu banjir kerana mereka tahu tarahan tanah mereka di Selangor juga antara penyebabnya. Dan balak2 di Pahang dan Kelantan itu adalah hak ketua agama di negeri2 tersebut. Mereka yg di atas berpakat baik utk terus permainkan wayang utk mengaburi mata rakyat yg jika terus leka pasti akan tenggelam air lagi tahun depan. Bangkitlah dan perjuangkan isu akar. Wang Azam Baki takkan menyelamatkan kamu dan skandal seks dan dadah YB juga hanyalah umpanan murah buatmu. Amin

AGAMA MELAYU BUKAN AGAMA ARAB

 


AKHIRNYA KITA

BERTEMU 

AGAMA MELAYU

AMIN

KITA MENOLAK

AGAMA ARAB

AMIN

TERIMA KASEH

RONALD REAGAN

KHALAS

A.K.C WAYANG GURKHA

 


A.K.C WAYANG GURKHA


Kem Gurkha di tepi pekan Kuala Klawang ini dikawal ketat. Orang awam - civilian – tidak dibenarkan  masuk. Malah pintu utama di sebelah kubu tercegat berdiri satu atau dua orang  soldadu Gurkha  yang siap siaga dengan senjata. Mata soldadu ini  liar  memerhati setiap sosok awam yang lalu di hadapan kubu.

Pegawai Inggeris, guru  dan anak-anak sekolah yang memakai pakaian seragam agak bebas melintas di sebelah kubu Gurkha.

Tapi aku telah beberapa kali masuk ke dalam kem Gurkha ini.  Begini ceritanya:

Kem Gurkha ini semuanya lengkap. Di bawah gaung di sebelah kem ialah tempat masak memasak. Pernah aku ternampak beberapa ekor kambing terikat di kawasan dapur. Ini mungkin untuk sambutan   Hari Raya Gurkha.

Aku rasa di gaung ini juga ada kuil  mereka. Dari apa yang aku tahu Gurkha ini beragama Hindu.  

Aku dan kawan-kawan  bila kami ternampak kambing-kambing yang terikat   lalu kami bersembang tentang parang Gurkha.  Cerita yang selalu aku  dengar ialah parang Gurkha – Kukri – amat tajam. Leher kambing akan putus dengan sekali cantas. Begitu juga leher  China Komunis. Ini ‘urban legend’ yang aku dengar.

Aku hanya mendengar cerita atas cerita. Parang Gurkha  yang dikatakan amat tajam ini belum pernah aku lihat. Jauh sekali memegangnya.

Luas kawasan kem Gurkha ini mungkin hampir 3 ekar. Semua soldadu tidur  dalam kemah.  Kawasan kemah ini di pagar oleh kawat berduri. Kawasan gaung dapur terpisah dari kawasan kemah tidur  oleh jalan ke sekolah GES.

Ada dua pintu  - pintu utama di mana kereta dan lori boleh masuk dan pintu belakang untuk pejalan kaki. Di pintu belakang  ada pondok kawalan untuk satu sosok duduk atau berdiri dari hujan dan panas.

Mungkin 10 orang soldadu atau lebih  tinggal  dalam satu kemah. Ini aku tidak pasti. Jumlah soldadu mungkin lebih dari 500 orang. Ketua kem ini  Orang Putih. Apa pangkatnya aku tidak pasti.

Kemah mereka dari kain kanvas kelabu yang tebal – kalis air. Di atas bumbung kemah ini  dibubuh pula perca kain celorong celoreng hijau seakan-akan mereka dalam hutan belantara.

Semua keperluan soldadu ini boleh didapati dari dalam kem. Sesekali aku ternampak juga satu dua Gurkha masuk ke dalam pekan Kuala Klawang. Kadang-kadang  mereka ke pekan berkumpulan – empat lima orang. Pakaian mereka kemas – baju putih seluar gelap. Warna kulit Gurkha ini sama seperti  kulit Melayu. Mungkin sedikit hitam. Ada juga Gurkha yang aku lihat berkulit  hitam bermata sepet  seperti mata China.

Waktu petang aku selalu  nampak Gurkha bermain bola dan kriket di padang Kuala Klawang di hadapan Rumah Pasung.

Bagaimana aku dapat masuk ke dalam kemah yang dikawal  rapi.

Jawabnya : wayang.

Aku mengenali wayang sebelum aku masuk sekolah lagi.  Aku diperkenalkan alat memutar wayang – projector -  oleh Pak Teh Amat. Sosok ini  bertanggung jawab mendekatkan aku pada seni bayang bergerak.

Pak Teh Amat  ini berkahwin dengan Mat Teh Kiteh – yang menjadi isteri  ke dua. Mak Teh Kiteh orang Kampung Chenor -  kaum kerabat aku.

Pak Teh Amat ini sebulan sekali pasti  akan datang dari Kuala Lumpur ke Kuala Klawang. Dia bekerja dengan A.K.C  - Army Kinema Cooperation. Ibu pejabat AKC  di Kuala Lumpur.

Oleh kerana dia membawa wayang AKC maka kami panggil Pak Teh Amat - Pak Teh Akc.

Pak Teh Akc akan datang  dengan van berwarna biru tua  yang terpampang logo AKC di badan. Pak  Teh Akc  akan datang dengan anaknya Abang Ali – anak muda yang baru masuk dua puluhan.

Dalam van ini ada alat projector  untuk memutar dan menayang filem.  Tugas Pak Teh Akc ialah   melawat  dari kem ke kem di Selangor dan Negeri Sembilan untuk menayangkan   wayang gambar kepada soldadu Inggeris, askar Melayu dan soldadu Gurkha. Aku rasa kem Gurkha tidak banyak.  Di Seremban ada satu di kenali dengan nama Sikamat Kem.

Aku ingat lagi kali pertama Pak Teh Akc datang melawat rumah kami di belakang  Sekolah Melayu Kuala Klawang.  Pak Teh dan Abang Ali  menziarah Emak aku. Abah aku ketika itu  tidak ada di rumah. Abah  sedang  bertugas  sebagai SC – Special Constable – menjaga ladang getah Orang Inggeris.

Sebelum beredar  Pak Teh Akc mempelawa aku  menuntun filem dalam kem Gurkha. Emak aku bersetuju dan aku cukup  gembira.

Petang itu sebelum masuk ke kem  Pak Teh  Akc  membawa kami ke Kedai Kopi Ah Fook.

Kedai kopi ini dalam pekan. Kedai kopi ini  terbuka tanpa atap tapi bukan warung. Cuma Ah Fook – tuan empunya kedai tidak membuat bangunan walau pun kedainya  terletak di bahagian akhir di sebelah bangunan kedai  dua tingkat berdinding batu.

Dalam kedai kopi Ah Fook inilah kali pertama aku bertemu dengan kek kismis berwarna coklat. Kek kismis ini sentiasa ada di atas meja dalam mangkuk kaca. Harganya  20 sen sekeping. Petang itu aku minum teh susu dengan kek kismis.

Kedai Ah Fook ini tidak jauh dari kem Gurkha.  Selesai minum kami meluncur dengan van masuk ke kem.  Soldadu yang berkawal telah kenal akan Van AKC maka kami masuk tanpa halangan.

Wayang AKC wayang pacak. Ali memasang kain putih di tepi pagar menghala ke jalan raya. Di sebelah jalan raya – orang ramai -  warga Kuala Klawang boleh menuntun wayang yang sama.. Menuntun terbalik - yang kiri ke kanan yang kanan ke kiri. Soldadu Gurkha menuntun dari dalam kem.
Aku perhatikan bagaimana Pak Teh bekerja. Cara dia memasang filem dari satu lubang ke satu luang. Cahaya dipancarkan ke atas talian nipis  celluloid dan  diarahkan  ke kain putih.  Muncul bayang-bayang bergerak. Kemudian Pak Teh memusing tiub laluan  cahaya untuk memastikan bayangan gambar tidak kabur. 

Abang  Ali memasang dan mengangkat alat pembesar suara agar orang awam penonton yang di luar kem pun dapat mendengar.

Wayang ini gambar Hindustani. Aku hanya melihat gambar bergerak. Kata bual dan jalan cerita  aku tidak tahu. Bila babak nyanyian ,  tarian  atau bergaduh tembak menembak mata   aku terbuka luas. 

Jika filem terputus maka penonton di luar kem akan  bersorak. Dalam van Pak Teh dengan pantas akan menyambung   celluloid filem ini.

Hampir jam 10 tayangan selesai. Pak Teh  menghantar aku pulang. Pak Teh Akc  terus beredar pulang ke rumah  Mak Teh Kiteh di Kampung Chenor.

Wayang AKC di kem Gurkha ini menjadi tarikan bulanan untuk warga Kuala Klawang. Mereka akan tertanya-tanya bila tayangan  AKC akan datang sekali lagi. 

Wayang AKC ini ramai peminat. Kaum keluarga mata-mata yang berek kediaman  mereka tidak jauh dari kem akan datang. Warga China yang duduk dalam pekan datang sama menuntun. Orang kampung penduduk di sekitar Kuala Klawang jika mereka  tahu akan datang sama. 

Ketika menuntun orang awam  duduk di tanah lapang di seberang  jalan di luar kem luar kem.

Ada beberapa kali aku masuk kem  mengikut Pak Teh Amat Akc.   Semuanya wayang Hindustani yang diputar oleh Pak Teh Akc untuk soldadu Gurkha.

Aku ingat lagi pernah satu  kali  aku menuntun wayang di  rumah Mak Teh Kiteh. Anjung rumah Melayu kampung ini  telah dijadikan  panggung wayang. Tingkap ditutup  rapat.  Dinding papan yang berlubang ditutup dengan kain perca. 

Penonton duduk bersila menuntun.

Pertunjukan  ‘ spesial ‘ untuk orang Kampung Chenor ini dilakukan sesudah Pak Teh Amat Akc selesai menjalankan tugas di kem Gurkha di Kuala Klawang.
Dengan menggunakan bateri dari kereta maka   wayang Hindustani dapat  diputar untuk  hiburan Pak Long, Mak Long, Kak Cik , Mak Cik  sanak saudara  di Kampung Chenor. 

Selain dari wayang AKC  Hindustani  ini ada satu lagi yang amat menarik tentang Gurkha ini.  Soldadu Gurkha ini memiliki satu pancaragam – military band.  Semua warga Jelebu tahu tentang pancaragam Gurkha ini.

Dalam setahun ada tiga atau empat kali pancaragam Gurkha ini akan mengadakan pertunjukan  untuk orang awam di padang Kuala Klawang.  

Ini lebih hebat dan lebih ramai  penonton dari  wayang AKC.

Biasanya satu dua hari sebelum pertunjukan  warga di sekitar Kuala Klawang telah tahu. Tandanya cukup senang : akan ada kain cadar putih diletak tengah padang. Ini ertinya ada sesuatu akan berlaku di atas padang.

Kali pertama aku melihat pancaragam  Gurkha ini amat menakjubkan. Aku rasa dalam 50 orang soldadu yang mengambil  bahagian. Mereka berbaris  dengan pakaian seragam dan membawa alat muzik.

Ada gendang, ada trompet, ada serunai , ada tabuh, ada  geduk tembaga dan paling menarik di barisan belakang ada serunai dalam beg dari Scotland.  Di barisan akhir ada tiga orang berselempang dengan kulit harimau. 

Kepala  pancaragam yang mengetuai perarakan ini berdiri seorang  diri di hadapan dengan cokmar logam di tangan. Cokmar ini akan diguna sebagai  juru arah untuk pancaragam ini berkawat ke hadapan atau berpusing ke  kiri atau ke kanan.

Paling menarik untuk penonton ialah apabila cokmar ini dibalingkan ke udara  kemudian dengan cekap  disambut  kembali dengan sebelah tangan oleh kepala pancaragam. Babak membaling cokmar ini  dilakukan beberapa kali. Setiap kali dilakukan ianya ini akan mendapat  tepuk tangan dan sorak sorai kegembiraan orang ramai.

Pancaragam  Gurkha ini akan berkawat berpusing pusing  di atas  padang. Lebih dari satu jam pertunjukan berjalan. Budak China, budak Keling dan budak Melayu jantan betina menebeng di tepi padang  melihat pancaragam Gurkha

 Aku yang masih belum sekolah mencelah celah di belakang Pak Cik  dan Ah Soo  , dicelah  Ah Chong  dan Muthu – mencari tempat strategik  untuk melihat pertunjukan ‘band Gurkha’. 

Aku merasa puas hati dan gembira dengan adanya Gurkha di Kuala Klawang.

Awas ! Setiap kali aku melintas depan padang aku wajib memberi perhatian yang rapi. Ini kerana ada satu lagi tanda  yang wajib aku beri perhatian – kain cadar  tebal berwarna terbentang.

Budak-budak di Kuala Klawang – anak-anak polis dan budak  sekolah semua  tahu makna kain cadar ini. Kain cadar berwarna ini dipasang waktu pagi. Siapa memasang aku tak pernah  nampak. Aku hanya melihat sesudah ianya terbentang.

‘ Woit... ada helikopter nak turun petang ini...’ Suara budak - budak  ini akan didengar.

Petang itu sekali lagi Kuala Klawang berpesta.  Kali ini melihat helikopter turun. Aku tak tahu helikopter ini datang dari mana.

Orang-orang kampung akan menebeng  berdiri atau duduk di gigi padang.  Dari jauh lagi helikopter ini akan berpusing  untuk turun di atas padang.    Bila helikopter ini hampir mencecah padang - songkok, ketayap, topi dan kain sarung semuanya terbarai ditiup putaran angin  dari kipas helikopter.

Aku pernah ternampak satu  Pak Cik  terkejar-kejar kerana songkok ditiup angin. Paling bahaya ialah perempuan  Melayu.  Putaran angin dari kipas helikopter ini boleh mengangkat ke atas kain sarung yang dipakai.

Kes kain sarung perempuan Melayu tersingkap  ini tak pernah aku lihat berlaku di padang Kuala Klawang. Tapi cerita – kain sarung perempuan diterbangkan helikopter sering tersebar setiap kali helikopter turun di padang.

Setiap kali aku lihat yang keluar dari badan helikopter ini ialah Tuan Orang Putih. Dia memakai pakaian seragam hijau. Memakai topi berlidah dan sebatang tongkat dicelah ketiak. Bersama Tuan Orang Putih  ini ada soldadu pengiring dua orang. Satu membawa beg jengjeng. Dari tepi padang yang agak jauh aku tak pasti dua soldadu pengiring ini  Melayu atau Gurkha.

Turun saja dari helikopter dia disambut  oleh Tuan OCPD dan  Komandan Kem Gurkha. Mereka bergerak  menuju ke rumah pasung di atas bukit di tepi padang. Siapa lagi yang ada menunggu disana aku tidak tahu.

Aku dan orang ramai masih menunggu lagi di padang. Tadi melihat helikopter turun. Sebentar lagi akan melihat helikopter naik.

Kurang lebih satu jam rombongan Tuan Orang Putih datang kembali ke padang. Injin helikopter dihidupkan Kipas mula berpusing, Kali ini sampah sarap di sekeliling padang akan  berputar-putar bertaburan  naik ke udara.
 
Aku mendongak ke langit melihat  helikopter dari awal ianya besar kemudian  mengecil dan  semakan kecil dan akhirnya hilang dari pandangan. 

Kami yang ditinggalkan oleh helikopter di tepi padang Kuala Klawang mula bergerak pulang ke rumah segera. Kami masih lagi dalam darurat. (TT)


TULISAN INI JUGA
DISIARAKN DALAM PORTAL
MALAYSIANOW.COM
https://www.malaysianow.com/wacana/2022/01/19/akc-wayang-gurkha/