Sabtu, 15 Jun 2024

ANWAR KENA PUKI MAK LAGI


ANWAR KENA

PUKI MAK LAGI

AMIN

TAMBANG DAN SEWA NAIK


WOIT

TAMBANG & SEWA

NAIK

KHALAS

LAPORAN DARI MEDAN TEMPUR


LAPORAN DARI

MEDAN TEMPUR

AMIN

SISWA TURUN BERDEMO


SISWA TURUN

BERDEMO

AMIN

DEMO BAWA TRUCK KE PUTARJAYA


IKUT CARA BELANDA

DEMO BAWA TRUCK

KE PUTARJAYA

AMIN

BALA SAMPAI PADA PESAWAH


Selepas masalah kartel dan benih padi, kini pesawah terhimpit kenaikan diesel


Sektor padi negara terus berdepan nasib malang dengan kenaikan mendadak harga diesel selepas subsidi pukal bahan api itu ditarik oleh kerajaan 10 Jun lepas, memberi kesan kepada lebih 260,000 pesawah padi, sebahagian besarnya di Semenanjung Malaysia.

Ia berlaku walaupun Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu, berkata petani dan pesawah tidak akan terjejas dengan penarikan subsidi pukal untuk diesel.

Malah kementeriannya mendakwa lebih 30,000 pemohon individu, petani dan pekebun kecil komoditi diluluskan untuk menerima bantuan di bawah Budi Madani, program diperkenalkan kerajaan bagi membayar gantirugi subsidi kepada penerima yang layak.

Bagaimanapun, sebuah pertubuhan pesawah berpengkalan di Kedah mempersoalkan dakwaan itu.

Pertubuhan Persaudaraan Pesawah Malaysia (Pesawah), badan yang memperjuangkan dasar lebih baik bagi memajukan industri padi negara, berkata tinjauannya mendapati tiada siapa pesawah padi yang menerima bantuan tersebut.

Pesawah berkata syarat-syarat permohonan program subsidi melibatkan pesawah tidak cekap.

"Bagi bantuan individu, syarat kenderaan perlulah berdaftar dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Mana ada traktor yang berdaftar dengan JPJ? 

"Kedua, pesawah juga perlu berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri. Mana ada pesawah yang berdaftar?" soal jurucakap Pesawah, Abdul Rashid Yob.

Tambahnya, di bawah program Budi Agro Komuniti pula, pemohon perlu mempunyai pendapatan tahunan antara RM50,000 ke RM300,000 untuk layak memohon. 

"Kalau pendapatan pesawah kecil, macam mana hendak layak?" 

Rashid berkata langkah terbaru kerajaan menarik balik keseluruhan subsidi pukal diesel sehingga harga melonjak kepada RM3.35 seliter telah mematikan motivasi pesawah, yang sudah pun berdepan dengan masalah kartel dan benih padi berkualiti.

Menurutnya, walaupun dengan bantuan subsidi, sektor padi bakal berdepan kenaikan kos pengeluaran, dan ia akan membantutkan hasrat meningkatkan kadar sara diri (SSL) komoditi itu.

Malaysia mempunyai tahap padi sekitar 70% daripada jumlah penggunaan, dan selebihnya diimport.

"Proses memohon bantuan masih terumbang-ambing, dan pesawah juga keliru dengan syarat serta mekanisme bantuan," kata Rashid kepada MalaysiaNow.

Menurutnya, kadar bantuan juga tidak mencukupi.

"Walaupun bantuan pembajakan dinaikkan, ia tidak membantu kerana kami menghadapi kenaikan 50% ke 70% kos pengeluaran membabitkan logistik dan alat ganti."

Petani diberikan insentif pembajakan sebanyak RM160 untuk setiap hektar padi.

Tetapi Rashid berkata mereka memerlukan sekurang-kurangnya RM450 untuk jumlah pengeluaran yang sama. 

Selepas lonjakan harga diesel, sekurang-kurangnya RM5,000 ke RM5,700 diperlukan untuk mengusahakan satu hektar padi berbanding RM4,000 ke RM4,500 sebelum ini.

Program Budi Agro Komuniti, Budi Madani dan fleet card diperkenal kerajaan seiring dengan kenaikan diesel, bagi memberikan gantirugi subsidi kepada mereka yang layak.

Tinjauan MalaysiaNow mendapati rata-rata pesawah dan golongan yang terlibat dalam sektor padi mengatakan mereka kini berdepan kerugian.

Pemilik mesin jentuai, Shahrul Mat dari Seberang Perak berkata, caj penggunaan mesin terpaksa dinaikkan kepada RM80 untuk satu tan padi berbanding RM50 sebelum ini.

"Pada asalnya kami (pemilik mesin) ingin menaikkan sebanyak RM30, tetapi selepas mesyuarat dengan pemilik bendang dan pesawah, mereka sanggup membayar antara RM20 ke RM25 kenaikan," katanya.

Shahrul berkata pemilik mesin tuai tidak mendapat sebarang subsidi diesel. 

Sebelum ini, purata penggunaan diesel sehari untuk operasi beberapa jentera itu ialah RM2,500 sehari untuk 700 liter diesel. Kini, kosnya meningkat kepada lebih RM3,000. 

Katanya, modal untuk minyak dan operasi perlu dikeluarkan dahulu oleh pemilik jentera sebelum mendapat bayaran.

"Selepas sebulan baru kami dibayar. Bagi saya, saya perlu siap-siap menyediakan modal lebih RM50,000 untuk pengoperasian jentera," katanya.

Manakala pengusaha jentera traktor, Norazli Ayub dari Tanjung Karang, Selangor berkata, pekebun kecil dijangka lebih terkesan dengan kenaikan harga diesel berbanding pesawah.

Katanya dia mengenakan harga tinggi kerana pesawah mendapat insentif pembajakan untuk khidmat pembajakan yang disediakannya. 

"Pekebun kecil seperti kelapa sawit dan getah yang mungkin terkesan kerana tiada insentif diberikan setakat ini," katanya.

BALA DAH

SAMPAI

AMIN

INI BALA BESAR

INGAT KEMBALI

BALING 1974

AMIN

LAKUKAN BALING

TAHUN 2024

KHALAS

MELAWAN LUCAH


Menteri Indonesia ancam tutup X kerana kandungan lucah

JAKARTA: Indonesia akan menutup platform media sosial X jika ia tidak mematuhi peraturan yang menghalang kandungan lucah, kata Menteri Komunikasi, Budi Arie Setiadi.

Indonesia, negara majoriti Islam terbesar di dunia, mempunyai peraturan ketat yang melarang perkongsian dalam talian kandungan yang dianggap lucah.

Budi memberitahu Reuters bahawa beliau telah menghantar surat amaran kepada X berkaitan perkara itu.

"Kami pasti akan menutup perkhidmatannya," katanya sambil merujuk pada undang-undang maklumat dan transaksi elektronik (ITE) Indonesia yang membawa hukuman penjara enam tahun jika seseorang menyebarkan kandungan lucah.

Kenyataan itu dibuat beliau selepas platform media sosial itu baru-baru ini menaik taraf dasarnya untuk membenarkan memuat naik kandungan dewasa yang dihasilkan dengan persetujuan pemiliknya.

Naik taraf dasar baharu itu bukan sahaja membenarkan pengguna memuat naik kandungan lucah, malah mereka juga boleh mengedar dan menggunakan bahan berunsur seksual, asalkan ia mendapat persetujuan pihak terbabit.

Menurut dasar itu, pendedahan kepada bahan grafik lucah akan disekat kepada kanak-kanak dan pengguna dewasa yang memilih untuk tidak melihatnya.

X, yang dimiliki oleh jutawan Elon Musk, bagaimanapun, tidak menjawab surat amaran Indonesia, kata Budi sambil menegaskan kerajaan akan menghantar lebih banyak surat sebelum memutuskan kemungkinan penutupan.

X, sebelum ini dikenali sebagai Twitter, juga tidak mengeluarkan sebarang kenyataan bagi menjawab permintaan Reuters yang meminta penjelasan.

Rakyat Indonesia adalah pengguna terbesar media sosial dan X mempunyai 24.85 juta pengguna di negara itu, menurut agensi pengumpulan data negara itu, Statista.

Sebelum ini, Malaysia turut menyuarakan penegasan mengenai dasar negara kepada penyedia platform laman sosial, X, yang didakwa mengubah terma perkhidmatannya secara rasmi dengan membenarkan pengguna memuat naik kandungan lucah.

Dalam perkembangan lain, Budi turut memaklumkan, Indonesia telah menutup lebih dua juta laman sesawang menawarkan perkhidmatan perjudian dalam talian haram, yang disifatkannya sebagai 'menghisap darah rakyat hingga kering'.

Perjudian dalam talian dilarang di negara majoriti Islam terbesar di dunia, tetapi tahun lalu lebih tiga juta rakyat Indonesia terbabit dalam aktiviti yang dianggarkan bernilai hampir AS$20 bilion (RM94 bilion).

Angka ini membimbangkan kerana ia bersamaan dengan atau kira-kira 1.5 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK), menurut data kerajaan.

Isu itu menarik lebih banyak perhatian umum sejak beberapa bulan kebelakangan ini disebabkan beberapa tragedi dikaitkan dengan perjudian.

Minggu lalu seorang polis wanita Indonesia dilaporkan membakar suaminya kerana ketagihan berjudi yang dikatakan menyebabkan mereka menghadapi masalah kewangan.

Dua bulan lalu, tentera berkata salah seorang pegawainya telah membunuh diri kerana hutang berkaitan dengan perjudian dalam talian semakin meningkat.

Selain menutup kira-kira 2.1 juta laman sesawang, Budi berkata pihak berkuasa turut membekukan beribu-ribu akaun bank dan tidak lama lagi akan secara rasmi menubuhkan pasukan petugas.

katanya, kebanyakan pelayan yang digunakan oleh laman perjudian berpangkalan di Kemboja dan ribuan rakyat Indonesia bekerja di sana untuk mengendalikannya, kata Budi, tanpa memberikan bukti.

Masalah perjudian dalam talian tidak terhad kepada Indonesia, sebaliknya turut dihadapi China walaupun perjudian diharamkan di negara itu.

Semalam, kerajaan China menggesa Filipina untuk menghapuskan perjudian luar pesisir, dengan menyifatkan industri itu sebagai 'penyakit sosial' yang menggalakkan jenayah seperti penculikan, pemerdagangan manusia dan pembunuhan.

Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr, berkata pengendali permainan haram, sebahagian daripadanya dikendalikan oleh syarikat China, mungkin menimbulkan risiko keselamatan negara. - REUTERS

WOIT

LUCAH ?

KAH KAH KAH

KALAU MACAM NI

TUTUP INTERNET

AMIN

SAOLAN

MANA LEBIH BURUK

LAMAN LUCAH

ATAU

LAMAN MENTERI

BERBOHONG?

JENG JENG JENG

AMIN

ISRAEL SEBAGAI NEGARA AKAN MUSNAH


ISRAEL SEBAGAI

NEGARA AKAN

MUSNAH

AMIN

BUDAYA BODEK CIUM TANGAN


BUDAYA BODEK

CIUM TANGAN

AMIN

Unknown commented on 
"ANWAR TERKENCING
 TERKINCIT DALAM SELUAR SENDIRI"

Tak percaya siapa pun, siapa pun sama saja kalau sudah berkuasa, asal usul tetap sama, akar umbi tetap sama, biarkan saja, jangan layan puak puak ini buat drama di media, tapi kalau terjumpa terus tercium tangan, menadah tangan kalau jatuh satu dua projek siap komisen ini cara ini budaya asal usul United Gerombolan Sdn Bhd kah kah kah

TEATER DISEL


MADANON

KURANG DUIT

BUAT 

TEATER DISEL

AMIN

Unknown commented on 
"TEATER MADANON"

Teater reformasi,sakau hingga teater madanon aku sandiwara depa caya yg x teater k'jaan kurang duit kena cari duit

TABAI LAGI KUAT


TIBAI

LAGI KUAT


SABTU 15 JUN 2024
DAH TIGA HARI 
HARGA DISEL NAIK
HARGA BARANG NAIK
MEDADAK

MADANON BUAT TEATER
PANGGIL 10 SYARIKAT
DI TANYA KENAPA NAIKKAN
HARGA PRODUK
KAH KAH KAH

PUKI MAK
MINYAK DISEL NAIK
YANG LAIN IKUT SAMA NAIK
BUKAN SEMUA DAPAT 200RM SEBULAN
KAH KAH KAH
200RM TAK PENUH
SATU TANGKI LORI
KAH KAH KAH

TIBAI KUAT KUAT
CARUT LAGI
PUKI MAK KAN LAGI
HINGGA MEREKA TAK BERANI
NAK HAPUSKAN
SABSIDI RON95

KUTUK
HASUT
CARUT
SUSUN KE JALAN RAYA
PASTI PROJEK RON95 BATAL
KHALAS

RUSIA
MENUNTUT UKRAINE
HENTIKAN PERANG
BODOH INI

FRANCE
PARTI HALUAN KIRI
MEWUJUDKAN UNITED FRONT
LAWAN GARIS KANAN
DALAM PRU MENGEJUT

GAZA
PEMIMPIN HAMAS BERKATA
TIDAK SIAPA TAHU
BERAPA RAMAI LAGI
TAWANAN HAMAS MASIH HIDUP

AMERIKA
SERANGAN OMBAK PANAS
AKAN DI HADAPI OLEH 250 JUTA
WARGA AMERIKA
DI WILAYAH 
BARAT TENGAH DAN TIMUR UTARA

KOREA SELATAN
AMERIKA DAN KOREA SELATAN
RASA CUAK DENGAN BERITA
PUTIN AKAN DATANG MELAWAT
KOREA UTARA

HOKKIEN
PAGI INI BASAH SEGAR CERAH
HUJAN MALAM
KL & KL SENTRAL CERAH
MATA HARI DAH KELUAR
CAHAYA MASIH MUDA

TIONG SIBUK
CHIP CHIP CHIP 
TUK TUK TUK
DARI DALAM BELUKAR

AWAN  BIRU LEMBUT
TIDAK ADA LAGI
AWAN GELAP

HARI INI AKAN PANAS
GUA KE CHOW KIT
HA HA
NAK TENGOK APA JADI
DENGAN BARANG YANG GUA
SELALU BELI
TELOR RANGKA KAKI AYAM
BUAH DAN SAYUR MAYUR
SELALUNYA GUA BELANJA
BAWAH 300RM DI PASAR
JENG JENG JENG

BRO
SENYUM
SENYUM UNTUK
SAMBUT RAYA

ANAK SEKOLAH BUDAK BAIK
MUKA MANIS TERSENYUM  MALU
RAKYAT MARAH DISEL NAIK
MADANON SAH KERAJAAN TIPU

MUKA MANIS SENYUM TERSIPU
TARIK NAFAS TERUS BERLARI
KERAJAAN MADANON SUDAH  TIPU
RAKYAT MENYUMPAH TIAP HARI

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERCUTI