Jumaat, 26 November 2021

INI AKAN BERLAKU DI MALAYSIA KALAU CINA MERAH TIDAK DI KAWAL

 INI AKAN BERLAKU

DI MALAYSIA

JIKA CHINA MERAH

TIDAK DI KAWAL

AMIN

HADI JELAS TUNTAS

 PAS tak mahu terus dibelenggu dengan Umno, kata Hadi

PAS enggan dibelenggu bersama Umno dalam Muafakat Nasional (MN) dan sebaliknya mahu terus bergerak dengan Perikatan Nasional (PN), kata Abdul Hadi Awang.

Presiden PAS itu berkata, PN perlu menjadi gagasan politik dengan peranan dan kuasa lebih besar manakala golongan yang disifatkannya pendukung penjajah pula perlu disingkirkan.

“Dalam pada itu, mesti diterima hakikat bahawa Perikatan Nasional (PN) yang menjadi gagasan politik yang lebih besar, perlu berperanan dan berkuasa dalam negara masyarakat majmuk ini.

“Maka, PAS hanyalah berpegang kepada konsep perpaduan mengikut perspektif Islam, iaitu perpaduan umat Islam dan perpaduan umat manusia yang majmuk termasuklah dalam kalangan bukan Islam.

“Oleh itu, PAS menolak MN yang terbelenggu dengan hanya melibatkan Umno dan PAS sahaja.

“PAS juga menolak fahaman yang menafikan adanya masyarakat majmuk yang wajib ditangani oleh gagasan yang lebih besar iaitu PN,” katanya.

Presiden PAS itu menyatakan demikian dalam salah satu versi kenyataannya yang disiarkan lidah partinya Harakahdaily pada malam tadi.

Keputusan itu menyusuli tindakan PAS yang berjaya meraih jumlah undi walau tewas di semua lapan kerusi yang ditandingi dalam pilihan raya negeri Melaka minggu lalu atas tiket PN.

PRN juga membolehkan Barisan Nasional (BN) menang besar dan mendorong para pemimpin parti itu untuk menggesa agar pilihan raya umum diadakan segera.

Dalam kenyataannya, Hadi tidak menjelaskan golongan disifatkannya sebagai “pendukung penjajah yang menjadi makhluk perosak dalam keluarga Malaysia”.

Bagaimanapun, beliau menganggap BN yang merupakan parti gabungan ditunjangi Umno sebagai parti yang berpenyakit.

Oleh sebab itu, politik negara perlu diubah dan dilengkapkan dengan PN, katanya lagi yang menjelaskan ia bagi mengelakkan kesan seperti pilihan raya umum ke-14.

Seterusnya beliau menegaskan PAS tidak mahu menjadi parti yang menumpang sahaja dan sebaliknya mahu bersama-sama membina negara dengan acuan Islam.

“PAS bukan parti yang menagih simpati seperti peminta sedekah sahaja tanpa mempunyai maruah bersama Islam.

“PAS hanya bersedia menjadi penyelamat negara dengan konsep dan prinsip yang berasaskan kepada perjuangannya bagi menyelamatkan umat keseluruhannya.

“Bukanlah disebabkan oleh orang tertentu atau kelompok dan puaknya semata-mata,” katanya yang menegaskan MN perlu mengikut piagam yang dimaterai tanpa bercanggah dengan PN. – 26 November, 2021.

DASAR

TOK GURU HADI

 JELAS TUNTAS

AMIN

INI WAJAH

PEMIMPIN YANG

HEBAT

AMIN

TOLAK UMNO

GEROMBLAN

YANG RASUAH

LAGI RASIS

LAGI HAPRAK

AMIN

PAS BUKAN HANYA

MENUMPANG

KAH KAH KAH

PAS MAHU

MENJADI PEMANDU

YANG CEKAP 

PINTAR TIP TOP

KAH KAH KAH

SYABAS KEPADA

PARTI PAS

YANG SEMAKIN

BERANI MENOLAK

KLEPTOKRASI

DAN SUKU SAKAT 

PENCURI & LANUN

 DALAM UMNO

AMIN

BUNG MOKHTAR DI FITNAH

 Zizie Izette terima 

RM2.2 juta perkenal

 ejen pelaburan 

kepada Bung Moktar

Mahkamah Sesyen hari ini diberitahu bahawa isteri Bung Moktar Radin, Zizie Izette Abdul Samad menerima wang tunai RM2.2 juta apabila memperkenalkan ejen pelaburan Public Mutual Berhad kepada suaminya untuk Felcra membuat pelaburan RM150 juta dalam unit saham bank tersebut.

Ejen pelaburan Public Mutual Berhad Madhi Abdul Hamid, 43, berkata kebiasaannya wang pengenalan (introduction fee) akan diberikan kepada individu yang memperkenalkan ejen pelaburan kepada pelanggan.

“Kami tidak menetapkan sebarang kadar bayaran (wang pengenalan), namun ia mengikut kepada budi bicara (antara ejen dengan individu). Kami putuskan untuk beri (wang pengenalan) kepada Zizie kerana memperkenalkan kami kepada Bung,” katanya.

Madhi yang merupakan saksi utama dalam kes itu berkata demikian semasa pemeriksaan utama oleh timbalan pendakwa raya Mohd Sophian Zakaria dan Law Chin How pada perbicaraan kes rasuah yang dihadapi Moktar dan isterinya di hadapan hakim Rozina Ayob.

Menceritakan mengenai penyerahan wang pengenalan tersebut kepada Zizie, saksi pendakwaan ke-24 itu berkata beliau dan seorang lagi ejen pelaburan Public Mutual, Norhaili Ahmad Mokhtar menyerahkan wang berkenaan kepada pelakon itu di Public Bank cawangan Taman Melawati, pada Jun 2015.

“Pada hari tersebut, saya dan Puan Norhaili berada di bank (Public Bank), namun Puan Norhaili berada di bank hanya sekejap sahaja kerana dia ada urusan lain, jadi ketika transaksi wang berlaku, hanya tinggal saya dan Zizie berada di bank sehingga transaksi selesai.

“Pembayaran wang pengenalan itu dibuat dengan cara saya mengeluarkannya (wang) dalam bentuk cash (tunai) dan pihak Public Bank menyerahkannya kepada Datin Seri Zizie,” katanya.

Madhi berkata sebelum penyerahan wang tersebut, pihak bank memaklumkan bahawa jumlah wang yang beliau mahu keluarkan tidak mencukupi dan hanya boleh mengeluarkan RM2.2 juta sahaja.

Ditanya Law, berapa jumlah wang yang diminta saksi itu, sehinggakan pihak bank memberitahu wang yang diminta tidak mencukupi, Madhi menjawab “Saya tak ingat berapa wang yang kami minta, tapi jumlah wang tunai yang dikeluarkan oleh Public Bank adalah RM2.2 juta.

Law: Sebelum ini kamu (Mahdi) kata akan bayar wang pengenalan kepada Zizie sebanyak RM2.5 juta ke atas, dan pihak bank hanya boleh keluarkan RM2.2 juta, jadi bagaimana dengan wang selebihnya?

Mahdi: Yang selebihnya dibayar kepada Zizie dengan cara membuka akaun pelaburan dengan Public Mutual Berhad seperti yang diminta oleh Zizie.

Saksi itu berkata bagi membuka akaun pelaburan atas nama Zizie, beliau dan Norhaili perlu menyerahkan baki wang pengenalan itu dalam bentuk cek atas nama Public Mutual.

“Sebanyak dua cek diberi kepada Zizie iaitu satu cek daripada saya berjumlah lebih RM200,000 dan satu lagi cek daripada Puan Norhaili yang jumlah untuk membuka akaun itu lebih kurang RM600,000 hingga RM700,000,” katanya.

Pada 3 Mei 2019, Moktar mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM2.2 juta dan RM262,500 sebagai dorongan mendapatkan kelulusan Felcra untuk membuat pelaburan RM150 juta dalam unit amanah Public Mutual.

Moktar, 63, yang merupakan pengerusi bukan eksekutif Felcra ketika itu, didakwa menerima rasuah daripada Madhi menerusi Zizie di Public Bank cawangan Taman Melawati antara 12.30 tengah hari dan 5 petang 12 Jun 2015.

Beliau juga mengaku tidak bersalah menerima suapan wang tunai sebanyak RM335,500 daripada Norhaili di bawah nama Zizie Izette atas sebab sama dan di tempat sama pada 19 Jun 2015.

Zizie, 43, pula mengaku tidak bersalah atas tiga pertuduhan bersubahat dengan suaminya berhubung perkara itu di tempat, tarikh dan masa yang sama.

Perbicaraan di hadapan Rozina bersambung 7 Disember ini.


JELAS INI

BUKAN KES

RASUAH

AMIN

INI KES  

ISTERI JUJUR

AMIN

KES ISTERI

KENALKAN

SUAMI PADA

PEGAWAI BANK

AMIN

DI SABAH TERLALU

BANYAK

ORANG GILA

YANG BEBAL

AMIN

SUSAH NAK KENAL

ORANG  BEBAL 

YANG  TAK GILA

AMIN

JUSTERU ZIZIE

 ISTERI

BUNG MOKHTAR

WAJIB

KENALKAN 

SUAMINYA

YANG BUKAN GILA

TAPI BEBAL

AMIN

BUKAN SENANG

NAK JUMPA

ORANG SABAH

YANG BEBAL DAN

TIDAK GILA

KAH KAH KAH

BIASANYA DI SABAH

ORANG BEBAL

PASTI GILA

AMIN

BUNG MOKHTAR

INI SOSOK  RARE

HANYA BEBAL

DAN TIDAK GILA 

AMIN 

KES BUANG

AMIN


TOLAK GEROMBLAN UMNO - TOLAK PENCURI

 Hadi tolak gesaan 

supaya PAS tinggalkan

 Bersatu, PN

Presiden PAS Abdul Hadi Awang memberikan isyarat tegas parti itu tidak akan meniggalkan Perikatan Nasional (PN) bagi meneruskan kerjasama dalam Muafakat Nasional (MN), menamatkan spekulasi daripada pemimpin parti Melayu itu susulan keputusan pilihan raya negeri (PRN) di Melaka baru-baru ini.

Dalam sebuah kenyataan penuh perumpamaan dan ayat Al-Quran, Hadi berkata pendirian tersebut adalah selari dengan semangat asal MN, yang merupakan piagam kerjasama ditandatangani PAS dan Umno pada 2019 ketika dua parti Melayu itu berada di blok pembangkang.

“PAS hanya menerima MN yang lengkap perjalanannya mengikut perjanjian yang dimeteraikan, tanpa bercanggah dengan agenda perpaduan umat yang lebih besar dan berkuasa melalui gagasan politik PN,” katanya.

Kenyataan tersebut tampil kurang seminggu selepas gesaan berulang kali pemimpin Umno supaya PAS memikirkan semula keputusan untuk terus bekerhasama dengan Bersatu dalam PN.

PAS memilih untuk bertanding menggunakan logo PN bersama Bersatu dan Gerakan dalam PRN Melaka yang menyaksikan Barisan Nasional (BN) yang diketuai Umno merampas semula tampuk pentadbiran kerajaan negeri selepas digulingkan pada pilihan raya umum (PRU) 2018 lalu.

PAS merupakan sebahagian daripada gabungan PN diketuai bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin yang digulingkan dari Putrajaya susulan kempen didalangi pemimpin Umno Ahmad Zahid Hamidi dan Najib Razak.

Menjelang PRN Melaka, PAS menolak gesaan pemimpin Umno dengan memberikan komitmen kepada PN, dan buat pertama kalinya parti itu bertanding dalam pilihan raya tanpa logo hijau putihnya.

Bagaimanapun, kekalahan PN kepada Umno dalam PRN tersebut menyebabkan pemimpin Umno yang setia kepada Zahid dan Najib sekali lagi menggesa supaya piagam MN diperbaharui.

Hadi berkata piagam MN sepatutnya turut memasukkan Bersatu, sambil menambah ia adalah berdasarkan seruan Islam kesatuan merentasi kaum.

Beliau berkata MN menumpukan usaha dalam kesatuan Melayu-Muslim, sementara PN ditubuhkan dalam bentuk yang lebih luas diwujudkan kerana mengambil kira masyarakat yang lebih besar termasuklah golongan bukan Islam yang sudah menjadi masyarakat majmuk.

“Justeru, disatukan umat Islam yang terkumpul dalam parti-parti Melayu dan bumiputera yang terbesar, daripada Umno, PAS dan Bersatu, di samping mereka yang tidak berparti dalam badan-badan bukan kerajaan (NGO) dan lain-lain,” kata Hadi.

“Setelah mengambil alih kerajaan pusat, maka Perikatan Nasional pula diwujudkan kerana mengambil kira masyarakat yang lebih besar termasuklah golongan bukan Islam yang sudah menjadi masyarakat majmuk.”

Hadi turut berkata PAS menolak MN jika ia hanya melibatkan parti Islam itu dan Umno.

“PAS juga menolak fahaman yang menafikan adanya masyarakat majmuk yang wajib ditangani oleh gagasan yang lebih besar iaitu PN.”


PENDIRIAN PAS

JELAS

AMIN  

TOLAK UMNO

TOLAK PENCURI

TOLAK PENYAMUN

TOLAK KLEPTOKASI

AMIN

TOLAK PUTAR

UMNO YANG JUAL

KETUANAN MELAYU

KAH KAH KAH

TOLAK NAJIB

TOLAK ZAHID

TOLAK PERASUAH

AMIN

KEMBALI KEPADA

PERJUANGAN

AMAL MAKRUF

NAHI MUNGKAR

AMIN

BUKAN PEJUANGAN

JALAN MAAROF

NUNKAR NANGKIR

KHALAS

NIK ABODOH REKRUT ALLAH

 

Pas tak malukah biar MN runtuh? – Nik Abduh

KUALA LUMPUR – Kerjasama yang terjalin antara Pas dan UMNO menerusi Muafakat Nasional (MN) dikatakan retak menanti belah pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka baru-baru ini.

Ini kerana Pas tidak mahu bersama UMNO dan memilih Perikatan Nasional (PN) kerana menganggap ia sebuah gabungan berdaftar tidak seperti MN hanya kerjasama politik yang tidak berpenghujung.

Terkini, Ahli Parlimen Bachok, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz menerusi hantaran di Facebooknya hari ini mengakui MN merupakan perjanjian politik yang terbaik pernah berlaku di dalam Pas.

“Sebaik-baik perjanjian politik yang termeterai sejak berpuluh tahun adalah di Himpunan Perpaduan Ummah (HPU) yang membentuk Muafakat Nasional (MN).

Ia perjanjian yang diberkati Allah SWT dengan serta-merta’ dengan kurniaan hujanan air mata rakyat di seluruh negara,” tulisnya.

Jelasnya, MN dapat menyatukan dua kumpulan besar umat Islam yang bertelagah sejak puluhan tahun.

“Ia meruntuh segala marak kemarahan dan dendam, lalu terbina di atasnya rahmat dan kasih sayang sesama umat.

“Jika Pas boleh bertahan dengan DAP dalam Pakatan Rakyat (PR) selama lebih tujuh tahun demi bersama menentang ketidakadilan kerajaan Barisan Nasional (BN) masa itu, maka tidak malukah kita pada Allah SWT, jika tidak mahu malu pada diri sendiri dan pada rakyat dengan membiarkan api kepanasan terus mara dan marak sesama pemimpin yang pasti boleh menyebabkan MN runtuh dalam tempoh yang singkat?

“Gembirakah kita untuk kembali menukarkan air mata kasih sayang dan kegembiraan kepada kebencian, dendam dan berburuk sangka sesama umat? ” soalnya.

Bekas Ahli Jawatankuasa Pas Pusat itu turut dilihat seolah-olah akan mengorak langkah bagi kembali ‘rujuk’ dan membetulkan segala kesilapan dan sedia bersama MN semula.

“Bukan diri saya namanya jika tidak bersedia memadamkan segala kebodohan ini,” katanya. – 

DON PLAY PLAY

KAH KAH KAH

PAS KLIM 

MALAIKAT DATANG

MENGUDI

KAH KAH KAH

SEKARANG

LAGI HEBAT

KAH KAH KAH

NIK ABODOH KLIM

ALLAH JUGA

RESTUI  PAS

DAN UMNO

KAH KAH KAH

PELIK APAKAH

ALLAH TAK TAHU

NAJIB CURI DUIT

KAH KAH KAH

APAKAH ALLAH

TAK TAHU

ZAHID ADA 47

TUDUHAN

KAH KAH KAH

DI PAKISTAN

MUHAMAD QASSIM

KLIM DIA JUMPA

ALLAH  DAN 

NABI MUHAMAD

DALAM MIMPI

AMIN

SOALAN SEKARANG

MACAM MANA

NIK ABODOH TAHU

BILA DIA KLIM ALLAH

DENGAN SERTA

MERTA

PANTAS CERGAS

TIP TOP

BERKATI

MUAFAKAT NASIONAL

AMIN

APAKAH 

NIK ABODOH

ONLINE DENGAN

ALLAH

KHALAS

AMIN

JIKA ADA KLIP SILA HANTAR KE TT

 


JKA ADA KLIP

SILA HANTAR

KE TUKAR TIUB

AMIN

Unknown commented on 

"PAK LEBAI 

BANGUN MELANCAP"

Kisah melancap nie masih teringat live dalam tv si atok menghina dsai meliwat sambil tangannya melancap butuh pasangannya.

TUAN. HAJI HADI HEBAT

 PAS tak mahu terus dibelenggu dengan Umno, kata Hadi

TUAN HAJI HADI

AMAT HEBAT

AMIN

ANWAR PEMIMPIN TULIN

 ANWAR 

PEMIMPIN TULIN

AMIN

Unknown commented on

 "ANWAR IBRAHIM 

DAH MULA PANDAI"

bang non mengaku salah untuk tidak disinggkirkan konon dia lah true leader... mcm biasa, apek nobita tetap akan sokong, bang mat tetap akan maintain. Tsmy konon nak menanguk di air keroh utk PRU15, tersungkur diPRN melaka, org ramai suruh sumbat najib cepat2 masih takde pape, sembang kari shj... takat 8hb, macam-macam hal lg boleh berlaku... semua tetap tak berganjak... 


tengok game najib dan bang non nie mcm nak pastikan agenda israel yang telah disenyum-senyum dolu berjaya agaknya.. gigit kuku la kita semua.. ini wayang tak abis abis, tak abis abis, tak abis abis.. dan kita tetap disitu... terus biarkan najib dan fb profilenya naik dengan cemerlang menipu semua orang lagi...

HANTUK KEPALA CARI IDEA

 

HANTUK KEPALA

CARI IDEA

KHALAS

izzy commented on 

"CARA NEGARA 

KAPIR LAKNAT"

kena la hantuk kepala...kot kot keluar idea dari kepala

TUN NAJIB ISTERI TUN ROSMAH

 
TUN NAJIB

ISTERI 

TUN ROSMAH

KHALAS

Unknown commented on 

"RABU 8 DISEMBER -

 ADA APA ?"

Najib datang bulan pada hari itu, sakit sengugut sampai ambik MC lah, kah kah kah dia dah fikir fikir delay delay dolak dalih kah kah sapa tunggu buang masa kah kah kah

wabwas commented on 

"RABU 8 DISEMBER -

 ADA APA ?"

Apa ada? Najib dapat gelaran Tun agaknya

PENGGALAK DAH LAMA PAKAI

 


PENGGALAK

DAH LAMA PAKAI

AMIN

Unknown commented on 

"KHAIRY JAMALUDIN 

JANGAN TIPU ORANG"

Konsep campur ni dah lama digunapakai sebenarnya cuma tak ramai yang tau. Dulu ubat batuk dorang minum campur dengan ubat nyamuk atau ubat gegat kendian yang terkini ketum pulak dorang campur dengan ubat batuk… dorang dh lama tau pasal dos penggalak ni

TOK BOMOH DAH HALAU

 

TOK BOMOH

DAH HALAU

AMIN

Unknown commented on

 "PRN MELAKA - 

SATU PERTANYAAN !"

TT jangan tak tau, bomoh DoRemi dah halau masa dia menurun! Kah! Kah! Kah! Kah! https://www.youtube.com/watch?v=HMqJ8auazvM

RABU 8 DISEMBER - ADA APA ?

 

 

ADA

APA


PADA


HARI 


RABU


8/12/21?

ADO APO JANG OOOI !

 

ADO APO

JANG OOOI !!!

 AMINOooi. Jang Oiii ado apo pada 8hb Disember ? Patek apo ado pado ari tu ? Cipap sapo kono pado 8 Disember - Hari Rabu 8 hb dua boleh ni ado binchek apo ? Jangan memandai mandai buek buek tak tau 8 hb Disember .. kah kah kah...