Khamis, 24 September 2020

PINOY BANGUN MELAWANPINOY BANGUN

MELAWAN 

 

ABAM JADI TOKWALIWAT

 ABAM DINOBAT


TOKWALIWAT

Unknown commented 

on 

"ABAM RATU DRAMA"

Presiden umno- ramai MP umno akan sokong Anwar dan saya sebagai ketua tak mampu nak kawal mereka. Dalam PN pun saya tak dapat kawal MP umno. Kami free stylo. Kahkahkah Sapa mamat dtg melawat toksyeikh kat sepital semasa dalam jail lagi? Cuba gugel. 

Muka dua penyamun ni la yg dtg.. Jiboi dgn jahid. Ingat diaorang tarak deal ka? Kahkahkahkah Gila apa nk duduk termenung dlm sangkar bertahun. Ni la masanya mencuba nasib dgn menjadikan tokwaliwat jd piyem.

kahkohkahkaoh

MAHATHIR BERI AMARAN

 

 KAH KAH KAH

APA MADEY CAKAP

KAH KAH KAH

BELUM JADI PM

NAK KENA JATUH

KAH KAH KAH

INI BERAT

AMAT BERAT

KAH KAH KAH


Wakil rakyat Umno boleh jatuhkan Anwar, kata Dr Mahathir

Dr Mahathir Mohamad memberi amaran ahli Parlimen yang menyokong Anwar Ibrahim boleh tarik kembali sokongan jika kehendak ketua mereka tidak dipenuhi. – Gambar fail The Malaysian Insight, 24 September, 2020.

DR Mahathir Mohamad memberi amaran, ahli Parlimen Umno yang mengalih sokongan kepada Anwar Ibrahim boleh mengubah sokongan sekali lagi.

Bekas perdana menteri itu berkata, individu berkenaan mampu berbuat demikian kerana sokongan ke atas Anwar tentunya bersyarat dan mengikut kehendak pemimpin mereka.

Jelasnya, sekalipun ahli Parlimen itu menyokong Anwar, tentunya mereka lebih setia kepada presiden parti Ahmad Zahid Hamidi ataupun bekas perdana menteri Najib Razak.

“Jika kemahuan dua pemimpin mereka ini tidak dipenuhi, maka mereka akan bertindak sama seperti mereka lakukan kepada Muhyiddin dan menarik balik sokongan dan jatuhkan kerajaan,” katanya.

Beliau berkata demikian dengan mengaitkan jaminan Anwar untuk tidak menerima sokongan daripada Najib, Zahid dan empat lagi ahli Parlimen Umno yang menghadapi perbicaraan di mahkamah.

Namun pada masa sama Muhyiddin Yassin tidak boleh kekal sebagai perdana menteri kerana sudahpun hilang sokongan ahli majoriti ahli Dewan Rakyat, katanya.

Dr Mahathir menyimpulkan demikian berdasarkan kenyataan Zahid semalam yang mengakui ramai ahli Parlimen kini menyokong Anwar untuk membentuk kerajaan baharu.

“Jika kita menerima kenyataan Zahid (itu) benar di atas kedudukannya sebagai presiden Umno dan pengerusi Barisan Nasional (BN), maka Muhyiddin tidak boleh lagi tegas di masih mempunyai majoriti untuk kekal sebagai perdana menteri,” katanya.

Jelasnya, Muhyiddin tentunya tidak lagi mendapat majoriti kerana selama ini ia hanya melibatkan kelebihan satu atau dua kerusi. – 24 September, 2020.

 ABAM INI 

DAH JADI PM 

KE BELUM

SAJE TANYA 

GUA CUNT PIUS

KAH KAH KAHYA AMPOOON ADA KES LAGI

 


 ABAM ADA KES

KES APA PULAK

KAH KAH KAH

KELMARIN DAH 

UMUM DIRI JADI PM

ARI NI ADA KES

KAH KAH KAH

INI BERAT

AMINKes saya boleh rosakkan tempoh Anwar jadi PM, kata peguam

SEKIRANYA Anwar Ibrahim menjadi perdana menteri, tempohnya tidak lama kerana beliau akan berdepan dengan keputusan mahkamah berhubung kes Lembaga Pengampunan, kata peguam yang telah mengemukakan tuntutan tersebut.

Mohd Khairul Azam Abdul Aziz memfailkan saman terhadap Lembaga Pengampunan dan Presiden PKR itu bagi mencabar nasihat yang diberikan kepada Yang di-Pertuan Agong oleh pihak lembaga berkenaan pada 16 Mei 2018.

Dalam satu kenyataan di Facebook beliau berkata Anwar tidak akan masuk penjara jika kalah dalam kes itu tetapi berkemungkinan hilang kerusi Parlimen Port Dickson.

“Apa akan jadi jika saya menang dalam saman terhadap Lembaga Pengampunan dan Anwar Ibrahim ini? Adakah Anwar akan masuk penjara kembali (semula)? Jawapannya, tidak.

“Tetapi, Anwar akan hilang kerusi Parlimen Port Dickson secara serta merta dan beliau tidak dapat bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) akan datang. Itu sahaja,” katanya menerusi Facebooknya hari ini. 

Anwar diberi pengampunan penuh oleh Agong pada 15 Mei 2018 sebagai sebahagian daripada janji oleh kerajaan Pakatan Harapan.

Anwar berada di Hospital Rehabilitasi Cheras ketika dia dibebaskan selepas menjalani hukuman penjara selama 1,557 hari atas kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya.

Bagaimanapun Khairul berkata pengampunan penuh bercanggah dengan Perkara 42(4) dan (5) Perlembagaan Persekutuan berikutan kuasa pengampunan hendaklah dilaksanakan dengan nasihat oleh Lembaga Pengampunan.

Dia mendakwa bahawa Lembaga Pengampunan tidak sepenuhnya dibentuk selepas pembentukan kerajaan baharu dan mustahil lembaga itu dapat membincangkan serta memberi nasihat kepada Agong untuk membebaskan Anwar.

Oleh itu, plaintif antara lain memohon pengisytiharan bahawa Lembaga Pengampunan ditubuhkan secara tidak sah di sisi Perlembagaan Persekutuan bagi tujuan bersidang dan seterusnya menasihati Agong berkenaan rayuan pengampunan Anwar menyebabkan nasihat diberikan tidak sah dan terbatal.

Pada 21 September lalu, Anwar dan Lembaga Pengampunan gagal membatalkan saman dikemukakan Mohd Khairul Azam yang mencabar kesahan pengampunan penuh diberikan kepadanya dua tahun lalu.

Hakim Akhtar Tahir membuat keputusan itu selepas mendapati Mohd Khairul Azam sebagai seorang awam dan peguam mempunyai hak di sisi undang-undang atau locus standi untuk memfailkan saman berkenaan.

Anwar dalam sidang media semalam berkata beliau mempunyai majoriti sokongan hampir dua pertiga ahli Parlimen, untuk membentuk kerajaan baharu.

Anwar berkata, beliau telah mendapat perkenan untuk menghadap Yang di-Pertuan Agong pada Selasa, tetapi ditangguhkan, berikutan Seri Paduka mendapat rawatan di Institut Jantung Negara (IJN). – 23 September, 2020


 WOIT

BAGILAH ABAM

MASUK RUMAH PM

DI PUTARJAYA DULU

KAH KAH KAH

KASI CHANLAAAA

KAH KAH KAHABANG JO TERTIB

  ABANG JO TERTIB

cikminah commented

 on

"CILAKAK SARAWAK"

Abang Jo ni baik orangnya. Bahasanya sangat tertib. Dia kata Anwar ini PELIK. Pelik ni discriprion lembut untuk perkataan GILA. Perkataan saintepiknya ialah Anwar ini 'schizophernia'

ANWAR BERLATIH ANGKAT SUMPAH

 


 BRO DONT

 PLAY PLAY 

GAMBAR INI BUKTI
DATUK SERI ANWAR
SEDANG BERLATIH
 ANGKAT SUMPAH
DAN
SEDANG MENYUSUN KABINET
AMIN

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

ABAM SAKIT JIWA ?

 
 ABAM SAKIT JIWA?

Unknown commented

 on 

"APA ITU PELIK"

Aku cakap dia 
narsasistic personality disorder 
kau tak caya. Kau siar tulis 
tulis aku kau tak baca.

ANWAR DAH ADONUMBO

 


 ANWAR  DAH ADO

 NUMBO 

BAGI TAHU 

DEN NAK BOLI

Anonymous commented 

on 

"KARUT DAN PALSU"

Portal itu juga menyebut, dengan sokongan tersebut bermakna kedudukan Muhyiddin sudah pun jatuh dan ini tentunya mengambil kira majoriti yang dimiliki Perdana Menteri di Parlimen sebelum ini hanya sekitar satu atau dua undi saja. 

Ada pula maklumat lain daripada UMNO memberitahu, sokongan kepada Anwar itu sudah mencecah kepada 20 orang setakat ini, sambil mengatakan selepas terbentuknya kerajaan baru nanti, semua Ahli Parlimen UMNO akan turut mengalihkan sokongan mereka secara beramai-ramai. Dalam hal ini, persoalan pertama ialah siapakah 10, 12, 15 atau 20 Ahli Parlimen UMNO tersebut? Dan persoalan kedua, kenapa mereka mengambil keputusan menyokong Anwar dan meninggalkan Muhyiddin?

ABAM RATU DRAMA

 


 ABAM RATU DRAMA

Unknown commented 

on 

"ABAM DATANG KEMBALI"

A boy who cries wolf sudah mengaruk jd hantu raya bila purnama.masuk baling penuh drama,masuk umno penuh drama,keluar umno penuh drama,masuk keluar jil juga penuh drama,anak mau kawin juga drama dan diakhiri dengan pencen juga dengan drama.

KARUT DAN PALSU

 


 CARI BOMOH


BERITA TERSEBAR
ENTAH BETUL
ENTAH TIDAK
TENTANG
BEBERAPA ORANG
 PEMIMPIN KANAN PKR
 DIKATAKAN SEDANG 
MENCARI BOMOH 

ADA YANG MENCARI
 BOMOH MELAYU
BOMOH INDIA
BOMOH ORANG ASLI
MALAH
ADA YANG CUBA
KE KOTA BARU
UNTUK MENCARI
BOMOH SIAM

KENAPA KHIDMAT BOMOH
DIPERLUKAN BELUM JELAS
TAPI
ADA YANG BERKATA
INI BERSABIT
DENGAN SIDANG AKHBAR
PRESIDEN PKR ANWAR IBRAHIM
TENGAH HARI KELMARIN

DALAM SIDANG AKHBAR TERSEBUT
PEMIMPIN AGONG PKR
DILIHAT KURANG SEHAT
TAPI JANGAN CEPAT  PERCAYA
BERITA BERITA SAPERTI INI
TAK TAHU BETUL ATAU TIDAK
BANYAK KARUT DAN PALSU
AMIN

APA ITU PELIK

 


APA PELIK

ABANG JO DARI SARAWAK

 KATA
PEMIMPIN ISLAM
ANWAR IBRAHIM WEIRD
KAH KAH KAH
WEIRD INI BAHASA INGGERIS
BAHASA MELAYU 
CAKAP PELIK
BAHASA PERANCHIS CAKAP 
BIZZARE
ORANG NEGORI 
CAKAP  GILO
KAH KAH KAH


ANWAR TIPU GUAN ENG SEKALI LAGI - KAH KAH KAH


 ANWAR TIPU 

SEKALI LAGI
 GUAN ENG KENA TIPU
ANWAR KLIM
ABANG JO SOKONG 
PUTAR JANGAN TAK PUTAR
KAH KAH KAH
                 
 

CILAKAK SARAWAK

 

 PUKRAK MUKRAK

 KENAPA SARAWAK

 TAK SOKONG  

ANWAR IBRAHIM

KAH KAH KAH

KALAU TAK SOKONG

MACAM MANA 

ABAM NAK JADI 

PERDANA MENTERI

KAH KAH KAHAnwar ini pelik - Abang Johari

SERIAN: Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS),  Abang Johari Tun Openg menyifatkan tindakan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR),  Anwar Ibrahim sebagai sesuatu yang pelik.

Ia selepas Anwar mengumumkan bahawa pihaknya kini sudah mempunyai majoriti kukuh untuk membentuk kerajaan yang baharu.

Tegas Abang Johari yang juga Ketua Menteri Sarawak, GPS akan terus memberikan sokongan kepada pentadbiran Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.

“Sebelum ini semasa sambutan Hari Malaysia 2020 di Sibu, saya sudah menyatakan bahawa GPS akan terus memberikan sokongan kepada Muhyiddin Yassin.

“Saya tidak tahu kenapa dia (Anwar) membuat pengumuman itu hari ini dan kita semua tahu Sabah akan menghadapi Pilihan Raya Negeri dalam masa terdekat, bagi saya dia ini pelik,” katanya ketika ditemui di Serian pada Rabu.

Tambahnya apa yang lebih mustahak ialah soal kepentingan negara dan ekonomi negara perlu kemballi distabilkan dalam tempoh dunia masih berperang dengan wabak COVID-19.

Sementara itu, Abang Johari turut menafikan bahawa GPS tidak berpuas hati dengan Perikatan Nasional (PN) susulan isu rundingan Cukai Jualan Negeri (SST) melibatkan Sarawak dan Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) dan Perjanjian Malaysia (MA63).

Malah kerajaan negeri di bawah kepimpinannya berpuas hati dengan bayaran yang dibuat Petronas dan ia selaras dengan jumlah lima peratus seperti yang ditetapkan.

“Kami gembira dengan bayaran yang dibuat pihak Petronas dan ia merupakan jumlah itu selari dengan taksiran yang dibuat oleh komptroler SST dan Petronas sudah menyatakan persetujuan,” tambahnya lagi.

Abang Johari berkata demikian semasa sidang media selepas Program Pemimpin Bersama Rakyat di Dewan SJK Chung Hua di Serian pada Rabu.

 PELIK PELIK

APA YANG PELIK

KAH KAH KAH

YANG PELIK 

ABANG JO 

TAK SOKONG 

PEMIMPIN ISLAM

YANG JUJUR

IKHLAS DAN WARAK

KAH KAH KAHYA AMPOON YA AMPOON

Unknown commented 

on 

"RAMALAN PANGLIMO TEPAT"

Mat Songel jadi Mat Suku Suku....apasal? Dah gelabah kerana hakim dah kata Agong guna Executive Power...bermakna bukan Royal Pardon ie. Kuasa mutlak Raja. 

So dia dah goyang buah teruk sekali kerana berkemungkinan kalau keputusan Executive Pardon Board boleh dipersoalkan dan boleh dipusingkan...tuh yang mat putar lagi songel dah jadi suku kepala pusing....

ANWAR INI PELIK

 


 PELIK APA

Anwar ini pelik - Abang JohariBERITA MENYUSULANWAR SUCI BERSIH

  ANWAR SUCI BERSIH

TAK RASUAH

Unknown commented 

on

 "SELAMAT JALAN MUHYIDDIN 

- AH LIN PAK SHEIKH"

Mai la kita teropong masa depan lupakanlah sengketa masa dok UM Malaysia bukan untuk orang nyanyuk Malaysia buka untuk orang cacimaki dan putar tin milo Malaysia untuk idealis untuk bersaing dalam situasi yg mencabar Untuk kesemua di atas hamba Allah yang layak adalah DSAI sejarah membuktikan tiada satu sen duit kotor@rasuah masuk poket dia

BERITA BARU MASUK

 


 BERITA NOKIA

SENTIASA WASAPADA
DAN 
AMALKAN KAWALAN KENDIRI
  SECARA KETAT 
TERUTAMA 
DI KAWASAN SESAK
 DAN SEMPIT 
CEGAH 
PENULARAN COVID-19

MAJLIS 
KESELAMATAN NEGARA

TERIMA KASEH - GUA SILAP

  GUA SILAP

TERIMA KASEH

Awaiting moderation

Unknown commented on 

"BERKHALWAT 194"

Hari ke 191

BETUL KE ?

  BETUL KE

ADA MEMBERI TAHU 

PAGI INI  YB ABDULALH SANI
KELIHATAN DI  WISMA YAKIN
BELIAU  DILIHAT MASUK
KE  KEDAI DIN WAHAB

YB DOLAH DILIHAT
SEDANG MENGUKUR BADAN
UNTUK MEMBUAT PAKAIAN

BERITA BETUL KE ?
ATAU
HANYA 
KHABAR ANGIN

JANGAN DENGAR
KHABAR ANGIN


ABAM DATANG KEMBALI

 

 ABAM DATANG

 KEMBALI

panglimo potaseh commented 

on 

"SELAMAT JALAN MUHYIDDIN

 - AH LIN PAK SHEIKH"

1OO atau 2OO tahun dari sekarang mungkin ada sosok akan ngatakan Tuan Guru Abam Al-Bontotee akan datang semula ke Alam Melayu ..jadi PM ..berriformasi ..lawan rasuah ..bila semua dah BERSIH kiamat pun datang ..

SEMUA DAH TAHU PUTAR ABAM

 


 SEMUA DAH TAHU

PUTAR ABAM

Unknown commented 

on 

"MAHATHIR BOCOR KESAH ANWAR"

Bocor rahsia? Apa rahsianya kalu satu malaya dah tahu cerita 16 Sept nie. Rahsia adalah berita yg org ramai tak tahu, barulah seronok dengar bila bocor. Isham, lu bocor melelih dlm seluar kut.

NUMBO NUMNO NUMBO

 
 NUMBO NUMBO

Unknown commented 

on 

"SELAMAT JALAN MUHYIDDIN

 - AH LIN PAK SHEIKH"

nak tau siapa numbo itu..

sila PM tepi..kerana skrg malaysia

 sudah ada PM tepi

TUBUH KERAJAAN


ANWAR TUBUH

KERAJAAN LANGIT

Ketua Pengarang commented 

on 

"KITA ADA KERAJAAN BARU"

kerajaan langit? 

kah kah kah!


BERKHALWAT 194

 


KHALWAT 194

HARI INI 24/9/2020

KITA MASUK KE HARI 194
BERKHALWAT
BETUL KE ?
GUA DAH TAK PASTI
SILA BANTU SAPA 
YANG ARIF

KOBID MASIH MENYERANG
DI SABAH NAMPAKNYA
SERANGAN DAPAT DIPATAH
TAPI TAK LAMA LAGI
RAMAI WARGA SEMENANJUNG
AKAN PULANG DARI BERKEMPEN
AWAS

PAGI INI HOKKIEN 
CERAH BASAH SEGAR
HUJAN DAN ANGIN KUAT
PETANG DAN MALAM
MENJADIKAN CUACA PAGI INDAH
MATAHARI DAH KELUAR
MENYINAR TERANG
CAHAYA PAGI ENAK PADA KULIT
SINAR MATAHARI
MUNTAH  TERPECIK
KE BANGUNAN 188

SIMPONI CENGEKRIK
 BERMAIN LIGAT
DENGAN LATAR
NYANYIAN TERKUKUR

SEBUAH LORI MASUK
TAK TAK DUDUK TENGAH  JALAN
TAK AMBIL POT 
MACAM SISWA MENENTANG
KERETA KEBAL DI TIANAMEN 1989
TAPI AKHIRNYA TAK TAK 
UNDUR KE TEPI
KAH KAH KAH

KITA IALAH KITA
YANG CEMERLANGAN
KECERMERLAGAN KITA
 BUKAN LAKONAN
TAPI TABIAT PERANGAI

SENYAP  SEPI
BIARKAN SUARA KITA
LEBIH SENYAP DARI SEPI
DUA PERKATAAN PALING TUA
DAN PALING PENDEK
IALAH
IA  DAN TAK
SEBELUM MENGELUARKAN
PERKATAAN INI KITA PERLU 
MASA BERFIKIR

KITA SELALU MENYESALI
APA KITA KITA CAKAP
TAPI
TAK PERNAH SESAL
BILA KITA  SENYAP

DALAM HIDUP INI
KITA DIRIKAN  TEMBOK 
BUKAN UNTUK MENOLAK SESIAPA
TAPI HENDAK MELIHAT
SIAPA BERANI MELANGGAR

LEBIH BAIK KAMU
TIDUR DI ATAS LANTAI BULUH
DARI TIDUR DI ATAS 
 SOFA EMPOK ITALI
DENGAN MEJA LUMAYAN
TAPI
PENUH SENGSARA

KENAPA KITA INI
SIBUK GILA KUMPUL HARTA
DARJAH KEBESARAN
MENEMPA NAMA
TAPI
TIDAK GILA UNTUK
MENCARI PENCERAHAN
MENEGAK KEBENARAN
BERCAKAP BENAR
DAN
MEMBERSIH JIWA 

HA HA  BRO
CARI PENCERHAN SEKARANG
KETIKA  KITA HIDUP
JANGAN TUNGGU NASIB
ANGGAP  BILA DAH TUA
MAKA AKAN JADI BIJAK

SETIAP PERSOALAN
SETIAP PEKARA
PASTI ADA DUA SUDUT

DALM HIDUP 
ADA DUA KUASA AGONG
SAYANG DAN BENCI
SAYANG MENARIK KITA 
KEPADA SOSOK LAIN
BENCI MENGHANCUR SEMUA INI

KEBAHAGIAN HIDUP
BUKAN BERGANTUNG PADA
ORANG LAIN
KITA MELAYRI HIDUP KITA SENDIRI

HARI INI
DETIK INI
ADALAH MASA 
YANG TEPAT
UNTUK ENJOY DE MENJOY
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT